20.03.06, 13:04
Witam!!!Czy któraś z Was brała w II trymestrze Zyrtec?Czy działo się coś
niepokojącego po tych tabletkach?Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • luna333 Re: Zyrtec 20.03.06, 14:03
      to chyba psychotrop?! może skonsultuj z lekarzem jakiś inny przeciwalergiczny? poszukaj w google na temat zyrtec i ciąża
      • aska_ou Re: Zyrtec 20.03.06, 14:13
        Zyrtec to lek przeciwuczuleniowy, ja napewno wzięłabym CALCIUM, nigdy jesli nie
        ma naprawde takiej potrzeby nie bierz leków tego typu bez konsultacji z
        lekarzem a i wtedy z rozsądkiem
    • kiki80 Re: Zyrtec 20.03.06, 14:24
      jako wieloletni alergik w ciąży ( termin porodu upłynął 18,03) - dodam że mnie
      ginek powiedzial ze zamiast zyrtecu lepiej wziąć diphergan - wyciszy troszkę, i
      podziala przeciwuczuleniowo ( w zasadzie ma takie samo zastosowanie jak zyrtec
      dodatkowo uspokaja ) - brałam - dość duzo w ciazy bo jestem strasznym
      alergikiem i teraz ostatnio tez bralam bo byla taka koniecznosc i jest wszytsko
      ok, na mnie jedynie diphergan dziala sennie, ale to nic strasznego - bierz na
      noc, bedziesz lepiej sypiac.,..

ostatnio pytalam ginka czy moge wziac zamiast dipherganu loratadynę -
      powiedzial ze moge, ale w ciazy wieksze zastosowanie ma diphergan.,..
    • izagw1 Re: Zyrtec 21.03.06, 10:20
      witam, mnie lekarz powiedzial, ze w ciazy o zyrtecu nie ma mowy, dotsalam jakies
      dziwne uczulenie na skorze, podobno normalne w ciazy, lekarz kazal mi pic wapno
      i wystarczylo po tygodniu przeszlo.
      Pozgrawiam
    • katrint Re: Zyrtec 21.03.06, 11:06
      Ani Zyrtec ani żaden przeciwhistaminowy lek nie powinien byc używany w
      ciąży,może uszkadzać płód
      • e.zielinska Re: Zyrtec 21.03.06, 12:58
        Ja biorę co drugi dzień, jestem w 22 tc. Lekarz na początku jak go pytałam to
        mówił, że skoro brałam przed ciążą cały czas, to mogę brać nadal. Nie
        zauważylam żeby było coś nie tak po Zyrtecu, czuję się tak samo.
    • katrint Re: Zyrtec 21.03.06, 13:12
      Bo co możesz odczuwać?Ty się czujesz dobrze i nic się nie dzieje jednak
      wystarczy przeczytać w ulotce,że bierze się go w ciąży tylko w przypadku
      zdecydowanej konieczności(na podstawie pewnych badań producent tak
      napisał),więc tak sobie raczej nikt nie powinien go zażywać.Nie jest bezpieczny
      dla dziecka a argument,że brałaś go przed ciążą więc możesz brać i w ciąży jest
      dziwny
      • kiki80 Re: Zyrtec 21.03.06, 22:25
        bzdura!
        a jesli ktos jest w takim stanie ze bez tych leków nie moze funkcjonowac to co?
        ma nie zachodzic w ciaze??? ja jestem takim alergikiem od urodzenia ze bez
        leków przeciwhistaminowych sorry ale nie moglabym normalnie funkcjonowac!nie
        mowie zeby pozerac leki przeciwhistaminowe ale w stanach znacznego pogorszenia
        nalezy cos wziac!

a wapno kochane - powoduje skurcze - wiec z wapnem tez ostroznie!
        • katrint Re: Zyrtec 21.03.06, 22:40
          a jesli ktos jest w takim stanie ze bez tych leków nie moze funkcjonowac to co?

to wtedy ma miejsce ta słynna zdecydowana konieczność
          • llilly Re: Zyrtec 21.03.06, 23:35
            Przede wszystkim Zyrtec jest w kategorii "B" w/g FDA czyli działa na płód w
            takim samym stopniu jak np. Amotaks, Zinnat czy Furaginum stosowane w ciąży
            dość często, w przeciwieństwie do leków z kategorii "C" jak np. Aspiryna.Leki o
            udowodnionym działaniu uszkadzającym należą do kategorii "D".Dziękuję za
            wszystkie odpowiedzi.Uściski dla Katrint.Pozdrawiam.
            • llilly Re: Zyrtec 21.03.06, 23:38
              Małe sprostowanie-uściski dla Kiki i za pomyłkę dokładam buziaka wink))
              • e.zielinska Re: Zyrtec 23.03.06, 11:29
                Dzisiaj biegnę do alergologa, bo rzeczywiście bardzo dawno nie byłam, może
                dowiem się jak to jest z tym lekiem, bo mam nadal obawy, ale bez Zyrtecu ani
                rusz, a każdy lekarz ginekolog ma i tak swoje zdanie. Zobaczymy, dam znać o
                rezultacie. Pozdrawiam.
                • llilly Re: Zyrtec 23.03.06, 11:47
                  Witaj!!!No właśnie każdy gin ma swoje ulubione leki.W/g oficjalnych lekospisów
                  Zyrtec jest bardziej dozwolony niż np. Diphergan, ktory ma
                  kategorię "C".Fajnie, że się odezwałaś bo myślę, że dobrze mnie rozumiesz-lek
                  niby dozwolony, gin pozwala ale obawy pozostają sad(( a bez leku beznadzieja i
                  makabra...sad(( pozdrawiam serdecznie.
                  • e.zielinska Re: Zyrtec 23.03.06, 11:55
                    Ja Diphergan brałam krótko na samym początku ciąży, z innego powodu, ale
                    pamiętam, że Zyrtec też musialam brać bo katar mnie chciał zamęczyć.
                    Teraz pod wpływem tego wątku postanowiłam iść do alergologa i się uspokoić. A
                    ty lilly często bierzesz?? Pozdrawiam.
                    • llilly Re: Zyrtec 23.03.06, 16:35
                      Jestem zmuszona brać ten nieszczęsny Zyrtec z powodu uogólnionej
                      pokrzywki.Miewałam sporadycznie skórne uczulenia przed ciążą, ale pojawiały się
                      wtedy jeden, dwa pokrzywkowe bąble (np jak zjadłam zbyt dużo ostrych potraw),a
                      od około 20 t.c. męczy mnie uporczywa pokrzywka wywołana balsamem do ciała i
                      nie chce przejśc mimo jego odstawienia.Łykam więc Zyrtec już prawie 2 tygodnie
                      (żadne maści czy wapno nic nie pomagały sad(( )a jak go odstawiam to caluteńka
                      pokrywam się swędzącymi bąblami sad(( a tak ciężka reakcja skórna niesie ryzyko
                      nawet obrzęku i skurczu dróg oddechowych więc cóż-łykam tabletkę i próbuję się
                      pocieszać że są gorsze choroby sad((
                      • e.zielinska Re: Zyrtec 23.03.06, 18:51
                        Witam, już wróciłam od pani alergolog. Niestety kazała mi jednak odstawić
                        Zyrtec. Ona również twierdzi że nie powinno się brać w ciąży, a to że brałam do
                        tej pory nie powinno raczej zaszkodzić dziecku, tymbardziej że nie jest to coś
                        nowego w moim organiźmie, tymbardziej jak biorę ten lek od kilku lat. Mówiła że
                        Zyrtec jest najbezpieczniejszym z tego typu lekiem,że są też krople, ktore
                        podaje się nawet maleńkim dzieciom, noworodkom. Mówiła że mam byc spokojna, ale
                        nie brać tego. Zapisała mi Rhinocort krople do nosa 2xdziennie (22zł) i w razie
                        duszności Pulmicort (65zł - ale w niektórych aptekach dają go bezpłatnie). Ja
                        dostałam na szczęście bezpłatnie, w Bydgoszczy mają je w aptekach ALBA i w tych
                        ze znakiem: STOP WYSOKIM CENOM. Współczuję ci z tą pokrzywką, też miewam ale na
                        zimno i też zdarzało mi się że całe ciało miałam w bąblach (np. po kąpieli w
                        zimnym jeziorze). wiem że jest to bardzo niebezpieczne. A ty byłaś ostatnio u
                        alergologa?? Ja mam nadzieję, że na tych kroplach da się wytrzymać. Pozdrawiam.
                        • llilly Re: Zyrtec 24.03.06, 11:51
                          Dzięki!!!U mnie niestety na razie nic innego nie wchodzi w grę sad((.Pozdrawiam
                          serdecznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka