Dodaj do ulubionych

DiAgNOzA-torbiel!!!!!

13.05.06, 09:51
Byłam u gina i po badaniu stwierdził u mnie 6cm!!!!!torbiel..jestem
załamana...naczytałam sie że to RAK..i że trzeba zazwyczaj wyciąc cały jajnik
i jajowówi, mozna byc bezpłodnym...JESTEM ZAŁAMANA..
Obserwuj wątek
    • pozioomek Re: DiAgNOzA-torbiel!!!!! 13.05.06, 10:06
      coś Ty, ja jak byłam młodsza (16-17 lat) miałam torbiele regularnie: na tle
      stresowym, nieiuregulowanych hormonów. 6 cm to nie taki duży - może sam pęknie
      przy okresie. Gorzej, gdyby miał rozmiar pomarańczy albo Ci wystawał (moja
      koleżanka tak miała). Boli i kłuje wtedy bardzo, trzeba operować (ale to raczej
      zabieg kosmetyczny niż wielka wyprawa chirurgiczna). Łatwo to wyleczyć
      farmakologicznie. Do bezpłodności i raka prowadzą skrajne, zaniedbane i bardzo
      rzadkie przypadki - pamietaj, że jajniki masz dwa smile)

Nie martw się - najpierw dostaniesz jakieś delikatne leki.
      • lemur_ks do pozioomek :)) 13.05.06, 21:04
        ... jaka z Ciebie dobroć i mądrość przwemawia smile)Bez zbędnego zastraszania,
        jasna odpowiedź, w dodatku ( CO NAJWAŻNIEJSZE ) podtrzymująca na
        duchu...otucha i optymizm,którego również w tej chwili potrzebuję...
        pzdr. K.
    • pozioomek Re: DiAgNOzA-torbiel!!!!! 13.05.06, 10:08
      a, torbiel to taki mały woreczek wypełniony płynem - możesz go mieć w różnych
      miejscach (czasem nazywa się wodniak) i często samo sie rozchodzi, nawet o tym
      nie wiesz. to nic groźnego smile nie denerwuj się - bardzo wiele kobiet to ma smile
    • dorianne.gray Wariatka ;) 13.05.06, 12:28
      Byłaś u lekarza, postawił diagnozę, ale nic nie wytłumaczył? Nie porozmawiałaś
      z nim?
      Torbiel to nie jest żaden rak, tylko cysta, poszukaj sobie na ten temat
      informacji w necie, albo nawet na tym forum. Kupa dziewczyn ma torbiele, w
      dzisiejszych czasach to już jakaś patologia wink
      Leczy się to najczęściej hormonami, chociaż przy rozmiarach powyżej 5 cm
      lekarze często proponują laparoskopię. Nic skomplikowanego smile
      Problemy z torbielami zaczynają się wtedy, kiedy się je zostawi samopas albo
      się o nich nie wie - ja nie wiedziałam, bo lekarz-partacz nie zauważył, doszło
      do skręcenia torbieli razem z jajnikiem, wdała się martwica i trzeba było
      wszystko wyciąć. To było 7 lat temu, w międzyczasie na drugim jajniku też
      miałam torbiele, mimo to teraz jestem w ciąży, jak widać do bezpłodności to nie
      prowadzi wink
    • tweety_bird Re: DiAgNOzA-torbiel!!!!! 13.05.06, 12:37
      Nie martw się! Jak napisały moje poprzedniczki - to nic groźnego. Bardzo dużo
      kobiet to ma i samo znika. Ja na początku ciąży też miałm torbiel i wszystko
      potem zniknęło!
      Lekarz powinien Ci o tym powiedzieć...
    • kate05 Re: DiAgNOzA-torbiel!!!!! 13.05.06, 12:44
      mi niedawno też wykryl torbiel, miała 8,5 cm. to był niepęknięty pęcherzyk,
      który sobie rósł i rósł. nic mnie nie bolało, nic nie czułam. przepisał mi
      tabletki anty. i po miesiącu torbieli już nie było. więc glowa do góry, trzeba
      tylko określić jaka to torbiel, jesli nie pękniety pęcherzyk, to nic strasznego.
      • gabrielle Re: DiAgNOzA-torbiel!!!!! 13.05.06, 15:35
        A gdzie, na litoś boską, ty przeczytałaś, że to rak?

Też miałam torbiel, operację, wycięli, jajnik działa bez zarzutu. Bez paniki mi
        tu!
        • czekooladka Re: DiAgNOzA-torbiel!!!!! 13.05.06, 16:43
          oto cytat z pewnej stronki "Wśród torbieli wyróżnia się: surowicze - tzw.
          torbiele proste, torbiele endometrialne, tworzące się w przebiegu endometriozy
          (zwane również torbielami czekoladowymi), torbiele dermatoidalne (tzw.
          skórzaste), torbiele wypełnione śluzem, torbiele lite bądź zawierające elementy
          lite. W zależności od pochodzenia torbiel może być, w rozumieniu potocznym,
          zmianą łagodną (np. nie pęknięty pęcherzyk Graafa, tzw. przetrwały pęcherzyk
          Graafa), ale może również stanowić zmianę złośliwą (RAK JAJNIKA)." ...a lekarz
          nic nie wyjaśnił kazał przyjść we wtorek do gabinetu, a mine miał nie tęgą,
          stąd moje obawy. Ale dzięki, uspokoiłyście mnie troche smile
    • edyta.23 Re: DiAgNOzA-torbiel!!!!! 13.05.06, 17:14

miałam torbiele wielokrotnie, zawsze bardzo szybko rosły, jedna osiągnęła
      średnicę 30 cm!!! miałam większy brzuch niż teraz w ciążywink inna z kolei
      rozlała się w środku. Często torbiele wchłaniają się i nie trzeba ich wycinać.
      Tak czy inaczej to nic wielkiego. W ciążę zaszłam bez żadnych problemów, za
      drugim podejściemwink przechodzę ją niemal książkowo i teraz czekam na równie
      łatwy poródwink a także na to, że po ciąży torbiele dadzą mi już spokój.
    • marki0 Re: DiAgNOzA-torbiel!!!!! 13.05.06, 20:49
      za duzo sie naczytałaś. Moja koleżanka z pracy /22lata/ też z gabinetu wyszła z
      taką wiadomością.Po 4 miesiacach miała operacje a po 1,5 roku urodziła ślicznego
      chłopczyka.a też jej nagadali głupot. Bedzie dobrze.Głowa do góry!!!!
    • latouche Re: DiAgNOzA-torbiel!!!!! 14.05.06, 01:21
      Glowa do gory, nie martw sie na zapas...
      ja mialam torbiel 6 cm na lewym jajniku bedac w pierwszej ciazy. Sama sie
      wchlonela w ciagu pierwszych czterech miesiecy, sladu po niej nie zostalo.
      Lekarz tez mial nietega mine na poczatku, ale po prostu monitorowalismy to stale
      na usg i kazal mi w kazdym wypadku przy ostrzejszym bolu brzucha leciec na
      pogotowie (tak jak juz ktos tu napisal torbiel moze sie skrecic i to jest
      niebezpieczne). Ale torbiel zmniejszala sie systematycznie az znikla, i wiecej
      nie mialam z tym problemow.
      • czekooladka Re: DiAgNOzA-torbiel!!!!! 14.05.06, 10:57
        smile)). Juz mi lepiejsmile. Tylko nie wiem po co wypisuja takie głupie rzeczy,
        kobiety to czytaja,a pózniej spać po nocach nie mogą tongue_out
        • dorianne.gray Re: DiAgNOzA-torbiel!!!!! 14.05.06, 11:11
          Bo to prawda - torbiele mogą mieć czasem postać złośliwą, ale przecież nie jest
          to normą i regułą! Kobiety powinny czytać z większą rezerwą to, co inni
          wypisują - a przede wszystkim rozmawiać ze swoimi lekarzami i dokładnie ich o
          wszystko pytać, może wtedy będą spały spokojnie wink
        • nadya22 Re: DiAgNOzA-torbiel!!!!! 14.05.06, 11:16
          Ja też miałam torbielika smile Obyło się bez laparoskopi - wystarczyły tabletki,
          tyle, że właśnie przez długi czas brałam tabletki anty żeby nie dopuścić do ich
          powstawania. Teraz jestem 9 miesięcy bez tabletek i coś mnie pobolewa także nie
          wiem czy znowu torbiel się drań nie pojawił uncertain (z reguły 6 miesięcy po
          odstawieniu był)No a my o dzidzie walczymy także niech spada na drzewo i już
          się mnie nie łapie...bo potraktuje go lekami smile Głowa do góry
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka