vera30 20.06.06, 15:25 mój maluch jest obserwowany pod kątem hipotrofi ( 34 t.c. 1700/1800 g ), czytałam coś o obliczeniach centyli ale nie bardzo wiem jak to się robi czy ktoś mógłby mi pomóc ? dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
makra33 Re: jak obliczyć centyle - hipotrofia 20.06.06, 17:16 Siatki centylowe stosuje sie już po urodzeniu dziecka,aby obserwowac jego rozwoj.U mnie było podejrzenie hipotrofii w 36/37 tyg.waga 1800g.Poszłam do szpitala na tzw.podkarmienie.Na usg szpitalnym wyszło 2200,czyli troche więcej,ale i tak mało.Poleżałam 1,5 tyg.co wspominam nie najgorzej bo nic mi nie było tylko jadłam,jadłam i podkarmiałam dzidzie kroplówką.I odpoczęłam a to bardzo ważne zeby dzidzia rosła i dużo spałam.Ze szpitala wyszłam z waga 2900,a Zuzia ważyła 3280.Dużo śpij,na lewym boku,jedz dużo białka.Mój lekarz zalecał napoje:mleko+lody śmietankowe. Odpowiedz Link Zgłoś
vera30 Re: jak obliczyć centyle - hipotrofia 21.06.06, 08:41 Właśnie, w necie znalazłam informacje o stosowaniu siatki centylowej po urodzeniu maluchów, jednak znalazłam też krótką wzmiankę o jakiś obliczeniach centylowych przy hipotrofii, nawet po ostatnim usg gin powiedział - waga jest nieco poniżej 10 centyli ( dodał, że nie mam się martwić tą wagą bo z małym wszystko ok...). Pewnie służą do obliczeń ile za mały jest bobas ? Co do odżywiania - to teraz non stop serki, ryby, fasola itp. Tylko tak sobie myslę - ja mam wąziutkie bioderka. Z tego co czytałam takim kobietom natura zsyła mniejsze dzieci ? Odpowiedz Link Zgłoś
kkalina75 Re: jak obliczyć centyle - hipotrofia 21.06.06, 12:32 Jest chyba siatka centylowa dla dzieci przed urodzeniem. Pamietam, ze jak bylam pod koniec ciąży na usg dostałam nawet taką siatkę dołączoną do zdjęć(usg w Warszawie u dr Zioło). Moja dzidzia była na granicy któregoś tam centyla i dostałam skierowanie do szpitala. Tam dowiedzialam sie, że moje odżywianie nie ma tu nic do rzeczy. Niska waga jest spowodowane najprowdopodobniej niewydolnością łozyska lub tak jak w moim przypadku nadciśnieniem. Powinnaś mieć zrobione na usg tzw przepływy przez pepowine i dokładnie sprawdzone łozysko. Urodziłam w 40 tyg ciązy - waga dzidzi 2480. Dostawałam leki na nadciśnienie i jakoś udało sie podchodowac dzidzie. Miałam cesarkę. Strasznie żałuje że nie poszłam wcześniej do innego lekarza i ze tak późno wykryto nadciśnienie. Moje maleństwo bylo tak wychudzone, ze płakac mi sie chce jak o tym myśle. Ja jadłam dużo białka, witaminy. Przytyłam 18 kg, miałam super morfologie - tylko do dziecka niewiele docierało. Odpowiedz Link Zgłoś