Dodaj do ulubionych

Od którego tyg bezpieczny Furagin????????

08.08.06, 10:21
Jestem w 7 tygodniu ciąży. Pech sprawił że złapałam 2 bakterie(wychodzą na
posiewach moczu i kanału szyjki- Klebsiellę pneu i Ent Fecalis)które na tym
etapie nie można leczyć ze względu na organogenezęsad(((
W antybiogramach mam wpisane jako skuteczne anytbiotyki Nitrofuraniotinem
(zdaje się że np Furagin) albo Gentamycyne.P
Powiedzcie mi kiedy można najwczesniej brać Furagin czy będzie bezpieczny od
13 tyg czy później.
Boję się infekcji wewnątrz bo to aż 3 m-ce chodzenia z tymi paskudztwami.
Pozdrawiam Aga
Obserwuj wątek
    • atra1 Re: Od którego tyg bezpieczny Furagin???????? 08.08.06, 14:05
      NIe obraź się, ale to pytanie jest do ginekologa prowadzącego nie na to forum. Bakterii trzeba się pozbyć koniecznie, ale nie na własną rękę.
      A a propos furaginu - mi gin powiedział, że absolutnie w ciąży, ale zapewne są przypadki gdzie POD KONTROLĄ LEKARZA się go stosuje.

Więc uszy do góry i zasuwaj do gina choćby prywatnie lub na izbe przyjec, nie powinni zbagatelizować.
      Powodzenia, A
      • janeausten Re: Od którego tyg bezpieczny Furagin???????? 08.08.06, 14:17
        To nieprawda, że furaginu w ciąży to absolutnie nie. To znaczy gin ma prawo tak
        sądzić, ale Furagin należy do leków o bezpieczeństwie "b" w ciąży, więc jeśli
        jest potrzeba, należy go przyjmować. Niektóre kobiety przyjmuja furagin podczas
        całej ciąży.
        Odradzałabym samodzielne łykanie furaginu w 7 tygodniu.
        Nie bardzo rozumiem, jakiś lekarz zlecił te posiewy, więc powinien wybrać ci
        bezpieczny w ciąży antybiotyk.
        Ja w 8 tc na podobny problem dostałam Keflex.
        • atra1 Re: Od którego tyg bezpieczny Furagin???????? 08.08.06, 14:21
          Czyli właściwie się zgadzasmile MI gin kategorycznie zakazał furaginu, bo nie mam bakterii, ale sporadycznie zdarza mi się zapalenie pęcherza i chciałam brać doraźnie, więc odradził i kazał ziółka. I w sumie ma rację, bo mnie czasem lekka hipochondria i lekomania dopadasmile

Ale co najważniejsze - jeśli furagin to pod kontrolą, czyli po aprobacie niejako lekarza prowadzącego - oni wiedzą najlepiej co i jak. Samemu w ciąży brać to jednak nieodpowiedzialność byłaby.
          Pozdrawiamsmile
          A
        • janeausten podaję link 08.08.06, 14:22
          www.babyboom.pl/ciaza_i_porod/zdrowie/stosowanie_lekow_w_ciazy/leki_z_kategorii_
          b.html
          • janeausten jeszcze raz 08.08.06, 14:24
            www.babyboom.pl/ciaza_i_porod/zdrowie.html
    • hilda78 Re: Od którego tyg bezpieczny Furagin???????? 08.08.06, 14:37
      Rany kobieto, ja mam nadzieję , że nie potraktujesz odpowiedzi na swojego posta
      jako konsultacji i wskazań lekarskich!!. Idź do lekarza, niech on oceni jakie
      leczenie będzie u Ciebie najbardziej wskazane.
      • agaa5 Re: Od którego tyg bezpieczny Furagin???????? 08.08.06, 17:12
        Małe sprostowaniesmile
        Może to nie wynika z postu ale byłam oczywiście z problemem u ginekologa i to
        on nie przepisał żadnego antybiotyku ze względu właśnie na okres ciąży. Na
        szczęście póki co nic złego się nie dzieje, nie mam zapalenia pęcherza tylko ta
        obecnośc bakterii.
        Wiem że grozi to infekcją wewnątrzmaciczną ale co mam zrobić?
        Któraś z Was pisała o antybiotyku Klacif czy coś podobnego . Mam pytanie czy
        działa on na obie paskudy czy tylko jedną z nich?
        Pozdrawiam Aga
        • agaa5 Re: Od którego tyg bezpieczny Furagin???????? 08.08.06, 17:13
          O przepraszamsmile -Keflex na co działa?
          • malgosiek2 Re: Od którego tyg bezpieczny Furagin???????? 08.08.06, 17:26
            Jak już to KEFLEX to raz dwa Furagin to nie antybiotyk.
            W niskiej ciąży Furain można stosować jeśli jest taka konieczność(ja miałam w
            10 t.c. zakażenie dróg moczowych i bakterię e.coli)
            Keflex to antybiotyk z grupy cefalosporyn działa silnie bakteriobójczo na
            bakterie Gram + i jest stosowany w bezobjawowym leczeniu bakteriomoczu
            zap.pęcherza moczowego.Powinno się go unikać w I trym ciąży,ale skoro przepisał
            gin to musiał mieć powód i wybrać leczenie zgodne z antybiogramem.Nie traktuj
            forum jako wyroczni i zastosuj sie do zaleceń gina.
            pzdr.Gosia
            • malgosiek2 Re: Od którego tyg bezpieczny Furagin???????? 08.08.06, 17:28
              Sorry literki mi się poprzestawiały w antybiotykusmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka