19.08.06, 18:10
Dziewczyny czy mogłybyście mi napisać co trzeba kupić dzidziusiowi na sam
początek?? Kiedyś gdzieś widziałam taki spis i teraz nie mogę go znaleźć a
zaczynam powoli już się tym interesować! Z góry bardzo dziękuję
Obserwuj wątek
    • miaa26 Re: Wyprawka 19.08.06, 18:20
      katalog.bizz.pl/index.php?engine=tekst&nid=8232&cid=173
    • miki140 Wyprawka 19.08.06, 18:58
      7.Kocyk - miękki, z naturalnych surowców, ciepły polarowy, łatwy do prania,
      odpowiedniej wielkości. Kocyk przyda się do wózka, a także w domu, gdy kołderka
      stanie się zbyt ciepłym okryciem, np. późniejsza wiosną.

8.Pieluszki tetrowe - pieluszki tetrowe przydają się w różnych sytuacjach.
      Zdarza się, że maluchy ulewają. Warto wtedy mieć na ramieniu zarzuconą
      pieluszkę tetrową by szybko zareagować. Pieluszką wycieramy dziecku buzię, a
      jednocześnie chronimy ubranie. Tetrowe pieluszki zabieramy na każdą wizytę w
      przychodni, szpitalu. Lekarz pediatra poprosi nas o położenie tetry na wagę, na
      stolik do badania dziecka. Tetrę zabieramy też ze sobą, gdy wybieramy się w
      gości. Zawsze łatwiej na rozłożonej pieluszce tetrowej przebrać maluszka,
      zmienić pieluszkę. Mamy dzieci dużo ulewających będą musiały zaopatrzyć się w
      większą ilość tetry tzn. około 40 sztuk.

9.Pieluszki flanelowe - gładsze, grubsze, lepszej jakości niż tetra. Pieluszek
      flanelowych możemy używać zamiast tetry. Możemy też wyłożyć nią chłodny
      ceratkowy przewijak, lub zastąpić noworodkowi poduszkę, a także wyściełać
      rożek. Flanela jest droższa niż tetra. Dostępna biała, jak również w kolorowe
      wzory.

10.Wanienka - sklepy oferują nam różne rozmiary wanienek, począwszy od takich,
      które zmieszczą się w przestrzennej willi, a skończywszy na mniejszych
      przeznaczonych do małych mieszkań w blokach. Wanienki mają prostą konstrukcję,
      różnią się od siebie jedynie obecnością specjalnych wgłębień na mydło czy
      myjkę. Im większą wanienkę kupimy, tym dłużej będzie nam służyć.

11. - miękki ręcznik z kapturkiem. Kapturkiem zakrywamy mokrą główkę
      niemowlęcia, przydaje się do wytarcia mokrych włosków/główki. Najlepiej dwie
      sztuki na zmianę.

12.Myjka lub gąbka do mycia - nie jest to konieczny zakup. Niektóre mamy w
      ogóle nie używają myjek. Myjka to dodatkowe ułatwienie dla rodzica, mydło
      łatwiej się pieni na zmoczonej gąbce.

13.Nożyczki do paznokci/cążki - jeśli nożyczki, to jedynie te z zaokrąglonymi
      końcami. Cążki tylko te przeznaczone dla niemowląt. Trudno powiedzieć, które
      narzędzie jest lepsze. To rodzice sami muszą sprawdzić, który sposób obcinania
      paznokci im odpowiada.

14.Szczotka do włosów - miękka szczoteczka z włosia dla szczęściarzy urodzonych
      z włosami. Włosie nie drażni skóry głowy, a dziecko odczuwa czesanie jako
      delikatny masaż.

15.Gruszka do nosa - używana do usuwania uporczywych zaległości w nosie,
      udrażnia nozdrza. Dość inwazyjny sposób czyszczenia nosa. Ma tyle samo
      przeciwników, co zwolenników.

Garderoba

Ubranka rozmiar 62 cm (długi/krótki rękaw w zależności od pory roku):

Podczas kupowania sprawdźmy metkę. Może okazać się, że śliczny różowy pajac
      farbuje i można go prać tylko w 30°C. Najlepiej wybierajmy ubranka z czystej
      bawełny 100%, nie farbujące, które można prać w 40° lub 60°C. W poniższym
      zestawieniu pod uwagę brany jest rozmiar 62. Dziecko szybko wyrasta z rozmiaru
      56, jeśli w ogóle z niego skorzysta. Lepiej więc kupić trochę większe ubranko,
      podwinąć rękawy i używać go dłużej. Dodatkowo pamietajmy, że rozmiar rozmiarowi
      nierówny. Ubranka jednej firmy z rozmiaru 56, są większe od ubranek rozmiaru 62
      innej firmy.

16.Kaftanik z długim rękawem x4, najlepiej zapinany na zatrzaski: kaftanik
      wykonany z bawełny 100%. Zatrzaski są lepsze od guzików, które mogą się
      poluzować, odpaść, dziecko może przez przypadek połknąć taki guzik.

17.Body zapinane na zatrzaski z długim rękawem x4 - kupując należy zwrócić
      uwagę na szerokie wejście na głowę. Body jest dobrym rozwiązaniem, gdyż
      szczelnie zakrywa ono plecy dziecka. W przypadku kaftanika, tył może się
      podwinąć i odsłonić plecy. Więcej sztuk body będzie potrzebne dla dzieci
      ulewających.

18.Śpioszki x 4 - zapinane na zatrzaski, 100% bawełna. Rozpięcie w kroku
      ułatwia zmianę pieluszki. Nie trzeba wtedy ściągać całego ubranka, tylko
      rozpiąć krok śpioszków.

19.Pajacyki x 4 - Pajacyki zakładane na body z krótkim rękawem są świetnym
      rozwiązaniem na zimę. Do kupienie pajacyki 100% bawełna, frotte, welurowe.
      Pajacyki muszą mieć konieczne ułatwienia do zakładania, czyli rozpięcie od szyi
      do kroku i rozpięcie w kroku. Takiego pajaca zakłada się niezwykle szybko,
      kładąc szkraba na ubranku i zapinając szybko potrzebne zatrzaski.

20.Czapeczka bawełniana wiązana x 2 (cienka) - przydatna np. po kąpieli, lub
      zimą na delikatną nieowłosioną główkę dziecka pod inna grubszą czapkę.

21.Skarpetki bawełniane x 4 - skarpetki zakładamy często na inne ciuszki, żeby
      chronić zimne stópki maleństwa. W przypadku większego rozmiaru np. śpioszków
      skarpetka trzyma zbyt długą nogawkę na miejscu. Skarpetki nie mogą być zbyt
      ciasne, blokujące swobodny dopływ krwi. Ściągacz nie może zostawiać sinych
      śladów odciśniętych tuż nad kostką.

22.Rękawiczki ochronne na rączki - wykonane z cienkiej bawełny uniemożliwiają
      noworodkowi drapanie się ostrymi paznokietkami po buzi. Zamiast rękawiczek
      można na rączki założyć po prostu cienkie skarpetki.

23.Bluza lub sweterek 2x - na chłodniejsze dni, wyjścia.

24.Kombinezon za zimę - ciepły, rozpinany na całości, z bucikami materiałowymi
      w komplecie, i kapturem.

25.Ciepła zimowa czapka - polar doskonale chroni przed zimnem.

Uzupełniamy szafkę z kosmetykami

Im mniej używa się kosmetyków na delikatną skórę niemowlęcia, tym lepiej.
      Czasami jedynie zwykła ciekła parafina wystarczy by dbać odpowiednie
      nawilżenie/natłuszczenie. Jednak sklepy proponują nam cała gamę produktów dla
      niemowląt.

26.Oliwka - do wyboru zapachowe oliwki wielu firm np. Bambino, Johnsons, Nivea,
      Sanosan.

27.Krem do pupy przeciw odparzeniom - np. Sudocrem, Linomag, Bepanthen.

28.Krem do buzi - do wyboru wiele firm kremów pielęgnacyjnych, ochronnych, np.
      Nivea, Bambino.

29.Mydło - im mniej kolorowe i pachnące tym lepsze, np. Bobas, Bambino, mydło w
      płynie Avent.

30.Mokre chusteczki do pupy - używane bardzo często więc upewnijmy się, że nie
      uczulają. Do wyboru pudełko początkowe i wkłady zamienne, przeważnie w
      opakowaniach po 72 sztuki. Mnogość firm, np. Bambino , Nivea, Pampers, Oceanic
      Dzidziuś, Aro, Huggies.

31.Pieluszki - rozmiar pierwszy, np. Pampers Newborn, Huggies, Bella Happy,
      Fixies, Tesco.

32.Sól fizjologiczna w ampułkach - do przemywania oczu, zakraplania noska. Małe
      opakowania są jednorazowe, po otwarciu i wykorzystaniu wyrzucamy pozostały
      płyn. Dla noworodków nie nadaje się sól w dużych pół-litrowych lub litrowych
      butelkach, po otwarciu traci swoje właściwości, pozostały płyn nie nadaje się
      do użycia.

33.Patyczki do uszu i pępka - specjalne okrągłe patyczki do czyszczenia uszu.
      Przydają się też w pielęgnacji kikuta pępowiny. Możemy zamoczyć je w spirytusie
      i dokładnie wyczyścić pierścień pępka.

34.Flawatki kosmetyczne do czyszczenia buzi, oczu - miękkie bawełniane płatki
      do czyszczenia buzi czy oczu.

35.Akcesoria do pielęgnacji pępka - spirytus, waciki, patyczki, lub gencjana.
      Szczegółowy opis zagadnienia w innym dziale.

36.W przypadku karmienia sztucznego -butelki i smoczki - np. 4 sztuki. Smoczki
      do wyboru- lateksowe i silikonowe. Butelki o różnej pojemności i kształcie:
      Avent., Chicco, Nuk.

37.Sterylizator - znacznie ułatwia życia w przypadku karmienia sztucznego. To
      oszczędność wody i prądu. Dla przykładu: sterylizator parowy firmy Avent
      potrzebuje 80 ml wody na sterylizacje w ciągu 9 minut. Do wyboru także
      sterylizatory do kuchenek mikrofalowych. Dostępne marki: miedzy innymi Chicco,
      Nuk, BabyOno, Avent.

38.Smoczek uspokajacz - lateksowy lub silikonowy, np. NUK, Avent. Smoczek nie
      jest niezbędną częścią wyprawki.

39.Termometr pokojowy - do mierzenia temperatury w pokoju maluszka, w łazience
      pprzed kąpielą.

40.Termometr do mierzenia temperatury ciała - zwykły rtęciowy- jako najtańsza
      wersja, a także elektroniczny wskazujący temperaturę po sekundzie. Rodzice
      • antyka Re: Wyprawka 19.08.06, 19:03
        i fotelki samochodowy do przewozenia dziecka
        fotelik,
        fotelik
        i jeszcze raz fotelik
      • geospiza Pytanie ! 19.08.06, 20:45
        Juz pytałam, ale nie uzyskałam odpowiedzi, a ja naprawdę nie wiem....
        Co to jest: kaftanik, body, pajacyk, śpioch ?? Jak wyglądają te części
        garderoby, jak je rozróżnic, po czym poznać ? Help !, bo nie wiem czego w
        sklepach szukać a nie chcę w jakimś samoobsługowym wyjść na głupka.... *^^*
        • malgosiek2 Re: Pytanie ! 19.08.06, 21:02
          Tak wygląda body
          www.e-ciuszki.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=1_7&products_id=2704
          To są pajacyki
          www.e-ciuszki.pl/index.php?main_page=index&cPath=17
          A tu reszta
          www.marchewkowe-pole.pl/pokaz_kategorie.php?akcja=WYBIERZ_KAT&kat_id=35&PHPSESSID=364960366ac261007e63915493066e3d
          • geospiza Re: Pytanie ! 19.08.06, 21:06
            Ooo, dzięki ! Nareszcie wiem ! big_grin
      • marygirl Re: Wyprawka 26.09.14, 12:51
        Zawsze mnie zdumiewa ten relikt: rękawicz dla noworodka.dżizas,po co?? Dwójke mam i żadnemu nie wkładałam,stymulacja rączkami buźki jest bardzo ważna! Paznokcie się obcina.a od lekkiego zadrapania nic się nie dzieje.
        • dmonio2014 Re: Wyprawka 26.09.14, 17:52
          Podobno w szpitalu nie obcinają, a nawet nie pozwalają obcinać (dopiero w domu można). Rękawiczek/niedrapek też nie można zakładać, ale trzeba samemu wybrać: czy lepiej jak piszesz - dotykanie buźki rączkami, czy podrapania paznokietkami.
    • malgosiek2 Re: Wyprawka 19.08.06, 19:38
      Temat poruszany co chwilę,więc warto skorzystać z wyszukiwarki
      Po drugie u góry forum czerwonym tłustym drukiem jest"Najczęściej zadawane
      pytania"i tam jest duuuuużo o wyprawce.
      Abyś się nie przemęczała szukając dołączam linka
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=35089603&a=35090013
    • nietylkopraca Re: kosmetyki/ chemia 26.09.14, 11:06
      Przed zakupem radzę poczytać analizy Sroki (srokao.pl)
      np. o chusteczkach
      www.srokao.pl/2013/01/analiza-chusteczki-nawilzane.html?spref=fb
      oraz
      www.srokao.pl/2013/09/chusteczki-nawilzane-marketowe.html
    • onlymmartini Re: Wyprawka 26.09.14, 12:22
      jaki rozmiar pierwszych ciuszków powinnam kupic? zakładam,ze dziecko bedzie urodzone o czasie? dziecko rodzi się w grudniu, wiec jaki rozmiar kombinezonu kupic,zeby starczyl na miesiące zimowe(gudzien - marzec)??
      • marygirl Re: Wyprawka 26.09.14, 12:53
        62 dla średniaka,bez sensu kupować mniejsze,chyba ze urodzisz koloska 4600 big_grin
        • onlymmartini Re: Wyprawka 26.09.14, 15:08
          czyli pierwsze body, pajacyki, kaftaniki - rozmiar 62. a co z kombinezonem na pierwszą zimę dzieciaczka? jaki rozmiar kupic,zeby posłuzył na te pierwsze 3-4 miesiace?
          • kremka2014 Re: Wyprawka 26.09.14, 16:01
            Zamiast gruszki do nosa kup Fride. Gruszka zbyt inwazyjna.
            • dmonio2014 Re: Wyprawka 26.09.14, 17:54
              kremka2014 napisał(a):
              > Zamiast gruszki do nosa kup Fride. Gruszka zbyt inwazyjna.

W szkole rodzenia mówili, że lepsza gruszka niż frida smile Ile osób, tyle szkół. A moim zdaniem i tak życie pokaże co lepsze.
          • a-gnieszka82 Re: Wyprawka 26.09.14, 16:32
            Moja mała urodziła się w listopadzie, miała 54 cm a kombinezon miałam na 62 i już pod koniec zimy ledwo w niego się mieściła.
            Ubranka były na 56 i przez pierwsze 2 miesiące były ok.
          • dmonio2014 Re: Wyprawka 26.09.14, 17:59
            onlymmartini napisała:
            > czyli pierwsze body, pajacyki, kaftaniki - rozmiar 62. a co z kombinezonem na
            > pierwszą zimę dzieciaczka? jaki rozmiar kupic,zeby posłuzył na te pierwsze 3-4
            > miesiace?

Mnie wydaje się, że kilka sztuk na 56 trzeba mieć, bo jeśli dziecko urodzi się np.52, to ubranka na 62 beda wisialy. Co do kombinezonu, to zależy od firmy - np.H&M kombinezony ma zawyżone (nie wiem jak reszta), ale matki piszą, że h&m'owskie 56 jest jak 62.
            • smoczy_plomien Re: Wyprawka 26.09.14, 22:05
              Trochę ciuszków na 56 trzeba mieć koniecznie. Moja córka urodziła się 56cm długa i w ciuszkach na 56 chodziła do skończenia 2 miesięcy. Jakbym ją zapakowała od razu w 62 to by się utopiła.
          • lidek0 Re: Wyprawka 27.09.14, 13:56
            Nie kupuj żadnych kaftaników, tylko body i pajace, kaftaniki są niepraktyczne, podwijają się z tyłu, ręcznik wystarczy taki jaki masz w domu, te z kapturem starczają na krótko. No i nie sugeruj się rozmiarami /bo każda firma to inny rozmiar/ ale wymiarami /najczęściej od ramienia do kroku/
          • malaidka Re: Wyprawka 28.09.14, 01:00
            Wg mnie kaftany niepraktyczne, zdecydowanie odradzam. Wystarczą body i pajace. Córka urodzona w grudniu całą zimę tak była ubierana.
      • malaidka Re: Wyprawka 28.09.14, 00:56
        Kombinezon większy, 62. Ale ubranek kilka musisz mieć na 56, dosłownie 3-4 pajace, nie więcej. Dziecko utonie w większych i nie będzie dobrze okrywało ciałka, a to przecież zima będzie. Nie ma sensu kupować więcej, bo góra miesiąc i będziesz patrzyła na nie zastanawiając się czy twoje dziecko na prawdę było takie małe i się w to mieściłosmile
        Ja rodziłam w grudniu, córka miała 54cm. dostałam kombinezon w rozmiarze 56, założyłam na wyjście ze szpitala i po dwóch tygodniach już był za mały. Szkoda kasy. A ten 62 powinien wystarczyć na 3miesiące.
    • nowamama2 Re: Wyprawka 29.09.14, 13:39
      powiem ci czego NIE KUPOWAĆ:

- przewijak- my przewijamy w łóżeczku lub na łóżku, podkladamy tylko podkład
      - łóżeczko 60 x 120 cm, lepsze jest większe 140 x 70 cm
      - poduszka do karmienia
      - rogal dlugi
      - rzeczy na 56 cm, zrów wyprawke na 62 cm i kup 3 sztuki pajacyków na 56 cm. Ja tak miała i stwierdziłm, że jezeli będą 62 cm za duze i dziecko bedzie tonąc w nich to mż pojedzie sam kupi kilka rzeczy. ył to strał w dziesiątke
      - ręcznik z kapturkiem- mam i używam ale zdecydowanie wystarczy zwykly większy
      • nowamama2 Re: Wyprawka 29.09.14, 13:41
        - kaftaniki- dla mnie porażka.... idelanie sprawdzają się body i pajacyki. Jeżeli masz dziewcznkę to sukienki ale zapinene z przodu. Nie daj sobie wmówić ,ze po co sukienki. Moja nosi i sa ygodne smile
        - waienka- takze okazała się niepotrzebna, myjemy w wysokim brodziku prysznicowym
      • dmonio2014 Re: Wyprawka 29.09.14, 14:20
        nowamama2 napisała:

> powiem ci czego NIE KUPOWAĆsad...)
        > - łóżeczko 60 x 120 cm, lepsze jest większe 140 x 70 cm
        > - poduszka do karmienia
        > - rogal dlugi

Odnosnie łóżeczka - jesli ma sie duzo miejsca to mozna rozwazyc 140x70, ale przeciez dziecko (które 9 miesiecy spedzilo w ciasnym brzuchu mamy) nie lubi przestrzeni, lubi gdy jest ciasno.

Poduszka do karmienia, to nie tylko wygoda dla mamy, ale i co najwazniejsze - dla dziecka. Dodatkowo uzywanie poduszki do karmienia ma wplyw na to, ze dziecko nie ma kolek, potówek. Wiem to tylko z teorii, ale skoro mozna temu zapobiec, to sprobujesmile

Z tym rogalem (jeśli masz na mysli poduszkę do spania dla ciężarnych) to się nie zgodzę - uważam, że ktoś, kto wymyślił tę rzecz miał genialny pomysł. Nie wyobrażam sobie zasnąć bez tej poduchy (mam motherhood w kształcie literki C, uzywam od 5-go miesiaca ciazy). Będę ją polecała każdej ciężarnej! smile
      • jpomorzanka Re: Wyprawka 30.09.14, 21:05
        nowamama2 napisała:

> powiem ci czego NIE KUPOWAĆ:
        >
        > - przewijak- my przewijamy w łóżeczku lub na łóżku, podkladamy tylko podkład
        > - łóżeczko 60 x 120 cm, lepsze jest większe 140 x 70 cm
        > - poduszka do karmienia
        > - rogal dlugi
        > - rzeczy na 56 cm, zrów wyprawke na 62 cm i kup 3 sztuki pajacyków na 56 cm. J
        > a tak miała i stwierdziłm, że jezeli będą 62 cm za duze i dziecko bedzie tonąc
        > w nich to mż pojedzie sam kupi kilka rzeczy. ył to strał w dziesiątke
        > - ręcznik z kapturkiem- mam i używam ale zdecydowanie wystarczy zwykly większy

Oczekuję właśnie kolejnego dziecka i rzeczy które tu zostały wymienione dla mnie były przydatne, niektóre bardzo!
        - przewijak - pierwsze przewijałam na kanapie z podkładem ale plecy powiedziały dość! przy kolejnych jest przewijak nakładany na łóżeczko i to jest zdecydowanie wygodniejsze
        - łóżeczko (miałam duze bo na dłużej itp...) dziecię i tak przeniosło się na łóżeczko "przedszkolaka" zanim wyrosłoby z wielkiego klamota (przy kolejnym dostaliśmy 60x120 i jest wystarczające do 2,5 3 lat, teraz też będzie w użyciu)
        - rozmiary ubranek to zależy jak duze urodzi sie dziecko a w pierwszych dniach nikt nie marzy o zakupach (pyz pierwszym 52cm długości te na 56 były za duze...)
        - ręcznik z kapturkiem wygodny i pozwoliłam sobie na tę fanaberię przy drugim brzdącu i szkoda ze tak późno
        • natusia54 Re: Wyprawka 01.10.14, 14:08
          A ja się nie zgodzę, że przewijak jest niepotrzebny. Mam specjalną półkę z przewijakiem i jest rewelacyjna, bardzo przydatna. Poza łóżeczkiem, uważam, że to najlepszy mebel w pokoju dziecka. Na pewno wygodniejsze niz przewijanie na małym przewijaku położonym na łóżeczku.
          • malaidka Re: Wyprawka 02.10.14, 01:26
            Pozostaje tylko kwestia czy masz na to miejsce. Ja miałam przewijak na łóżeczko, służył mi jakieś 8 miesięcy. Pierwsze 4 do przewijania, potem do trzymania na tym różnych przedmiotów z przewijaniem nie związanych.
            • nowamama2 Re: Wyprawka 06.10.14, 09:12
              Na serio nie rozumiem fenomenu przewijaka. Ja oczywiście zakupiłam ale leży w szafie i sie kurzy. MOże jak mala będze większa to docenie. Na razie ma 3 miesiące i przeiwjaka nie uzyłam ani razu. Co do ubranek, popytaj jkie dzieci rodzą się w rodzinie, ile wzrostu, ile miał maż i ty jak sie urodzii,scie. Ja miałam 2600g i 56 cm chyba.. a maż 63 cm i 3600 g. W jego rodzinie rodza się sae duże osobniki np. bratanek -5,5 kg, wszyscy powyżej 60 cm. Nie łudziłam sie, ze z nasza bedzie inaczej he he
        • olimp.ia Re: Wyprawka 06.10.14, 13:47
          rany, jak się cieszę, że większość rzeczy i sporo ubranek dostaliśmy w spadku w tym przewijak, który faktycznie rzadko jest w użyciu naraziewink ale spis zrobiony przez miki140 - super, bardzo pomocny dla nowych mam smile u nas rozmiar 56 nadał się idealnie na początek, mysle że na większe zakupy pozwolimy sobie dopiero później - już te bieżące pochłaniają majątekuncertain macie jakieś sprawdzone sposoby/miejsca na tanie zakupy "pieluchowe" itp?
    • kamcia223 Re: Wyprawka 08.10.14, 13:21
      Rzeczy dla dziecka:
      mała paczka pieluszek jednorazowych dla noworodka
      kilka pieluszek tetrowych
      body lub koszulki bawełniane 3szt.
      pajacyk albo kaftanik i śpioszki 3 szt.
      czapeczka 2szt. (jedna cienka druga grubsza na dwór, w zależności od pory roku)
      cienkie rękawiczki lub skarpetki (na rączki)
      ubranie na wyjście ze szpitala (w zależności od pory roku)
      ręcznik
      mydło dla dzieci lub żel do kąpieli
      chusteczki nawilżane (do przewijania)
      krem do pielęgnacji pupy
      kocyk lub rożek
      Mam nadzieje że pomogłam
    • agi2507 Re: Wyprawka 12.05.15, 09:54
      Ja do tych list dodałabym jeszcze aspirator do nosa i wodę morską. Mój młody też urodził się w grudniu, bardzo ulewał i na dodatek starsza siostra wiecznie zakatarzona więc aspirator i spray był praktycznie od samego początku w użyciu (mleczko przy ulewaniu często było w nosie). Ja oprócz tego miałam jeszcze butelkę antykolkową i mleko początkowe (tak na wszelki wypadek gdyby był problem z kp i okazało się to potrzebne). Z ubranek najczęściej w użyciu było body i półśpiochy albo rajstopy a na noc pajacyk. Kombinezon najlepiej z zabudowanymi stópkami i rękawiczkami oraz kapturem. Rozmiar 62 chyba jest najbardziej praktyczny dla dzieci urodzonych w grudniu
      • flanelka.5 Re: Wyprawka 04.02.17, 18:56
        Czy ktoś może polecić gdzie zrobić zakupy wyprawkowe przez internet (tak żeby zamówić wszystko w 1 miejscu i nie płacić za kocyk po 200 zł). Przeglądam allegro, ale jakoś nie ma nikogo kto miałby wszystko i dla mamy i dla dzidzi.
        • lidek0 Re: Wyprawka 05.02.17, 17:18
          Nas początku nie zdecydowałbym się na zakupy internetowe, wolałabym wszystko dotknąć i sprawdzić. W hipermarkecie można kupić praktycznie wszystko - łóżeczko i wanienkę też.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka