Dodaj do ulubionych

bezpłatne badania

22.08.06, 19:25
Mam własną firmę i co miesiąc odprowadzam ponad 700 złotych na ZUS, w związku
z czym przysługuje mi leczenie i badania w ramach NFZ. Jestem na początku
ciąży i telefonicznie umówiłam się z moją lekarką gin na wizytę na początku
września. Ustaliłyśmy, że przyjdę z wynikami badań. Żeby zrobić badania
udałam się po skierowanie do internisty. Lekarka odmówiła mi wydania
skierowania - uzyskałam informację, że badania mogę zrobić, ale muszę za nie
zapłacić. Mam pytanie - czy jeżeli chodzę do ginekologa prywatnie, mam jakąś
szansę, żeby badania robić w ramach opłacanego przeze mnie ZUSu?
Obserwuj wątek
    • miaa26 Re: bezpłatne badania 22.08.06, 19:43
      Jeśli do ginekologa chodzisz prywatnie, to prywatnie robisz badania, niestetysad
      • doniak0 Re: bezpłatne badania 22.08.06, 20:09
        Ja rownież dowiadywalam sie odnosnie badań, ktore musze wykonywac co miesiąc,
        czyli morfologie i mocz.Mój internista powiedział, że takie badania, gdy
        kobieta jest w ciązy nie sa obiete NFZ.Kazdy pacient ma limit badań w danym
        roku i tak np. morfologia chyba jest refundowana przez NFZ tylko raz w roku.Tak
        więc wcale nasze państwo nie wspomaga rosnacego nizu deomgraficznego, a
        becikowe, ktore dostaniemy po urodzeniu, to bedzie akurat zwrot za badania i
        wizyty u ginekologa, bo na USG to juz chyba nie starczy.
        • 1mmmm1 Re: bezpłatne badania 19.09.06, 19:04
          Nie wierzę, że będę musiała zapłacić za drugą morfologię.
    • miska881 Re: bezpłatne badania 22.08.06, 20:20
      Witaj! Moim zdaniem bezpłatne badania należą Ci się - i nie ma o czym gadać. Ja
      też idę na I wizytę u mojego ginekologa prywatnie- ale lekarz wypisze mi
      skierowania na wszytskie badania. Znam wiele ciężarnych- które nie płaciły za
      żadne badanie krwi i moczu i USG. Problem tkwi w wypisaniu skierowania- bo to
      zmniejsza lekarzom pensje , więc na wypisanie skierowania przez lekarza
      rodzinnego- nie ma raczej szans. Jak jest się w ciąży -to nie wiem- czy
      istnieją jakieś limity- moje znajome nie musiały za nic płacić, chodziły do
      dobrego lekarza na NFZ, który wypisywał im skierowania i robił za darmo USG.
      Radzę zapytać Pani ginekolog do której się wybierasz, czy nie może wypisać
      skierowań.

Pozdrawiam
      • malgosiek2 Re: bezpłatne badania 22.08.06, 21:55
        No właśnie chodziły do lekarza W RAMACH NFZ czyli państwowo bądź lekarz miał
        umowę z nfz.
        Niestety prywatny gin i za badania musisz płacić.
        Ja tez mam działalność gosp. chodziłam prywatnie do gina i za bad.lab.płaciłam.
        Gin.w ramach nfz i nie płacisz.
        Lekarz rodzinny nie prowadzi ciąż w związku z tym nie wypisuje skierowań
        ciężarnym.
        Pzdr.Gosia
    • jopol5 Re: bezpłatne badania 22.08.06, 21:36
      niestety musisz płacić za wszystkie badania bo są badania w ciąży których nawet
      lek pierwszego kontaktu nie może przepisać np toksoplazmoza
      • justynaz2010 Re: bezpłatne badania 23.08.06, 08:48
        Sa 2 mozliwosci kiedy nie placisz za badania:
        1 - wybierz ginekologa prywatnie, ale takiego, ktory oprocz prywatnego gabinetu
        ma tez umowe z NFZ i moze wypisywac ci wszystkie skierowania (duzo dziewczyn
        tak robi)
        2 - niektorzy pediatrzy wypisuja skierowania ciezarnym, nie wiem od czego to
        zalezy ze jedni moga a inni nie; ale moja siostra tak robila, nigdy lekarz nie
        robil jej problemow z wypisaniem skierowan, chodzi do niego co miesiac i
        dostaje skierowania na badania.
        Pozdrawiam smile
    • olamad Re: bezpłatne badania 23.08.06, 09:15
      No to ja chodzę do jakiegoś dziwnego lekarza.. Jestem w 9 tc i przedwczoraj
      byłam na pierwszej wizycie - w ramach NFZ. Dostałam skierowanie na morfologię,
      glukozę we krwi, toxo (IgG i IgM), badanie ogólne moczu i na dodatek, gdyby coś
      źle wyszło, to na posiew moczu.
      Radzę poszukać uczciwego lekarza.
      Pozdrawiam,
      • malgosiek2 Re: bezpłatne badania 23.08.06, 09:21
        Ale do jakiego?
        Do rodzinnego czy gina?
        Pzdr.Gosia
        • olamad Re: bezpłatne badania 23.08.06, 15:28
          Do gina, oczywiście.
          Przed wizytą naczytałam się tego forum i szłam z duszą na ramieniu. W
          poprzedniej ciąży miałam straszne problemy z przeciwciałami toxo i nie
          wyobrażam sobie, bym nie mogła zrobić tych badań za darmo.
          Nie myślcie, że mój lekarz skierował mnie na te badania po przejrzeniu mojej
          historii choroby - on poprostu wypisał mi skierowanie, bo jego zdaniem jest to
          jedno z ważniejszych badań w ciąży. A jesli to zrobił, to znaczy, ze robi to
          rutynowo i zaden NFZ się go nie czepia.
          Czyliwygląda na to, że mozna...
          • malgosiek2 Re: bezpłatne badania 23.08.06, 15:34
            Skoro gin na nfz to nie robi za przeproszeniem "łachy"w przepisywaniu skierowań.
            Tu chodzi o prywatnego gina a nie na nfz.
            Pzdr.Gosia
    • kania_kania Re: bezpłatne badania 23.08.06, 09:54
      Dopoki oplacasz skladki na ubezpieczenie zdrowotne masz prawo do bezplatnych
      badan. Wiekszosc skierowan moze wystawic Ci lekarz pierwszego kontaktu (poza WR
      i kilkoma innymi).

Jesli lekarz odmawia popros o podstawe prawna, bo nie ma prawa odmowic.

Jesli chcesz sobie zaoszczedzic wojen z internista chodz rownolegle do gina na
      nfz i prywatnie. Od tego na nfz bierz skierowania i rob badania a wyniki pokazuj
      prywatnemu. Troche to zachodu, ale nie placisz za badania.

Ja olalam sprawe i mimo odprowadzanych ciezkich pieniedzy na sluzbe zdrowia
      (odpowiedni procent od moich dochodow) wszystko robie prywatnie.

Kania
      • mirabellka26 Re: bezpłatne badania 23.08.06, 12:15
        heh ja też miałam ten problem... poszłam do internisty po skierowanie na badania
        a on mi na to że on nie potrzxebuje badań krwi tylko ginekolog i odesłał mnie z
        kwitkiem wrrrrrr
    • ewcia1980 Re: bezpłatne badania 23.08.06, 14:14
      ja własnie wróciłam z osrodka zdrowia i bez problemu dostałam od internisty
      skierowanie na podstawowe badania (morfologia, mocz, cukier), wiec to, ze
      lekarz nie moze zlecic takich badan to chyba troche mija sie z prawda.

dodam, ze cała ciąże (teraz 30tc) chodze do ginekologa prywatnie i wszystkie
      badania do tej pory robiłam odpłatnie (bo od prywatnego lekarza badania sa
      płatne. chociaz wiadomo, ze lekarze to tez nieżli oszusci. kiedyś byłam u gina
      prywatnie a po skierowania na cala mase badan zaproponowal, zebym przyszla do
      niego do osrodka zdrowia.)

dzis byłam u internisty po skierowanie do laryngologa i pomyslałam, ze skoro i
      tak jestem to wezme skierowanie na ww badania. lekarz bez żadnego gadania
      wypisał skierowanie do laboratorium i jeszcze spytał czy mam oznaczona grupe
      krwi, bo moze mi wypisac skierowanie (akurat miałam, za co tez wczesniej
      płaciłam)

ale prawda jest, ze niektóre badania czy zlecone przez panstwowego interniste
      czy ginekologa tak czy inaczej sa odpłatne.

pozdrawiam
      Ewelina
    • amagda80 Re: bezpłatne badania 23.08.06, 14:19
      mi gin prywatny tez wypisal skierowanie na badania i co z tego? zaplacic
      musialam;
    • pasjanna Re: bezpłatne badania 23.08.06, 16:23
      A nie mozesz jednoczesnie chodzic do dwoch ginow? Prywatnie i na NFZ. Wiele
      osob tak robi, wlasnie ze wzgledu na bezplatne badania.
      • megg_an1 Re: bezpłatne badania 23.08.06, 18:52
        To wlaściwie strsznie przykre ze tak nasze Panstwo troszczy sie o potomkow _
        ale ja tez chodzac prywatnie do gina musialabym za wszystko placic tyle ze mam
        sensowna lekareke pierwszego kontaktu ktora dwa razy w ciazy wypisala mi
        skierowania na ogolne badania powiedziala tylko ze na grupe krwi mi nie moze
        dac bo to tylko jest bezplatne w szpitalu przed operacjami jak sie nie ma.( ale
        to nie bylo drogi2 15. zl)innych badan nie mowil zebym robila, stwierdzil ze
        nie trzeba wiec stwierdzilam ze pewnie ma racje.
        Co do kosztow to najbardziej zdziera gin. bo teraz jestem w 32 tyg. i juz
        zapalcilam 840 zł za wizyty po 60 kazda. (nawet ta na ktorej nie ma badania
        tylko wypisuje zwolnienie lekarskie!!!!) a na usg juz wydalam 250 zł. Robi sie
        niezla kwota dobrze ktoras z dziewczyn powiedziala ze becikowe idzie na to. !
        Wiadomo ze zawsze mozna chodzic panstwowo nikt nie zmusza do prywatnych
        ginekologow i jest to nasza wlasna decyzja. A jaka zwykle podejmujemy
        wiadomo smile
        serdecznie pozdrawiam swiezo zaciazne smile
        Magda z Krakowa
    • baska2222 Re: bezpłatne badania 19.09.06, 18:48
      Podsumowujac wiec co nastepuje...
      jak gin prywatny i dal skierowanie to i tak trzeba za to zaplacic?
      mozna sprobowac u lekarza rodzinnego, ale nie zawsze sie udaje...?
      Mam wlasnie przed soba skierowanie od mojego prywatnego ginekologa na badania
      standardowe krwi, moczu itp..i zastanawiam sie co zrobic.
      Jakby nie patrzec place skladki ZUS.
      podnosze watek...moze ktos ma jeszcze cos ciekawego do dodania w tym temacie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka