Dodaj do ulubionych

Poród!!!!!

28.08.06, 15:45
Za kilka miesiecy adokladniej za 4 przywitam moja dziecinke.Niestety juz
teraz na sama mysl o porodzie dostaje drgawek. Duzo czytam na ten temat np.
jakie pozycje sa zalecane, jak uniknac naciecia krocza , jakie cwiczenia
rozciagajace robic itp.Wypytuje sie tez moje kolezanki jak one rodzily czy
pozwalano im wybrac pozycje i jak przebiegal poród .... tu kubel zimnej
wody.Jedna opowiedziala mi ze ekstra zaplacili 250zl. by rodzic w wannie.Jak
sie okazalo w wannie rodzic oznacza posiedziec sobie w cieplej wodzie do
pierwzego parcia a potem szybciutko na luzko porodowe.Wlos mi sie zjerzyl!!!
Inna natomiast uswiadomila mnie ze moge pomazyc o wybraniu dla siebie
pozycji,na plecach standartowo, a o ciecie krocza nikt nawet sie mnie nie
spyta. Trzecia kolezanka powiedziala mi zeby lepiej maz ze mna byl bo jak
wpadnia studenci sobie popatrzec to ja nie wyprosze ich a do meza beda czuli
respekt.Jestem tym troche przerazona, ustalilismy z mezem tak czy tak ze
rodzimy razem ale chcialam rodzic w pionie do tego nie chce by mnie nacinano
bez potrzeby a z tego co sie dowiedzialam to na naszej porodówce moje zdanie
uza sie jako fanaberie!
Obserwuj wątek
    • viewiorka Re: Poród!!!!! 28.08.06, 16:54
      Ano niestety. Ja rodziłam ponad rok temu. Też sie naczytałam o pozycjach, cięciu krocza itp. Niestety - u nas można o tym tylko pomażyć sad
      Z porodu mam super wspomnienia - wcale tak nie boli, jak straszą. Za to szycie było mało przyjemne...
      Rodziłąm w pozycji półlżącej.
      Gdy zaczęły się skurcze parte kazali mi zejść z łóżka i przewędrować na łóżko porodowe do innego pomieszczenia. Wtedy dzidzia bardzo się obniżyłą, ładnie weszłą w kanał rodny. Niestety, musiałam się tam położyć. Myślałam, że dziecko zgniotę.
      Pewnie, gdybym została w pozycji pionowej urodziłąbym za pierwszym parciem (a nie za trzecimwink i ominęło by mnie cięcie (i tak moim zdaniem niepotrzebne) i okropne szycie krocza.
      Życzę takiego porodu, jaki ja miałam (szybki i bezbolesny). No może z lepszym zakończeniem. A nawet jak cię położą i potną, dzidzia ci to wynagrodzi smile
      Mam nadzieję, że drugi dziecko uda mi się urodzić w pionie.
      Pozdrawiam i jeszcze raz życzę szybkiego i bezbolesnego porodu smile
      • titta Re: Poród!!!!! 29.08.06, 11:12
        Musialas? Wybaczcie ale to mnie intryguje? Jak mozna zmusic czlowieka zeby sie
        polozyl jak nie chce? Czy zrobia to na sile? Slotkie oczka, "alle mnie tak jest
        wygodniej" i tyle...
        Kurcze, ja chce trodzic w Szwecji albo w domu...
    • dodkowska Re: Poród!!!!! 28.08.06, 17:11
      agnes słuchaj poród boli ale tylko wtedy kiedy sa skurcze parte- tak było w
      moim przypadku żeby było rozwarcie skurcze były do zniesienia ale jak nadeszły
      parte to prawie mdlałam nie mogłam przec odrazu bo dzidzia była za wysoko i
      musieli mi ja wypychac ale meczyłam sie tak przez 2 godz ze skurczami 90sec co
      40sec jak dzidzia by była nisko poród to wcale niebył by problem na szczescie
      zapomina sie ten najgorszy bol juz po 2 dobie a jak sie patrzy na malenstwo to
      wszystko odchodzi powodzenia
      • kasiak37 Re: Poród!!!!! 28.08.06, 17:18
        Agnes nie panikujsmile,ja bede rodzic trzeci raz i tez sie bojesmileI nie sluchaj,nie
        czytaj znaczy,rekacji z porodow bo to nie ma sensu-co kobieta to inny
        porod,inaczej przebiega,inaczej trwa,jest mnie lub bardziej bolesny.Prawda jest
        taka ze bolismileale da sie przezyc.A ja np.tak jak kol.Dodkowska napisala,nie
        mialam bolesnych skurczy partych,wtecz przeciwnie-nic nie wtedy nie
        bolalosmile.Wyluzuj,bo i tak nie mamy innego wyjscia tylko urodzicsmile)
    • justynaz2010 Re: Poród!!!!! 28.08.06, 17:38
      A skad jestes? Moze jednak masz jakis wybor w szpitalach?
    • natalka1978 Re: Poród!!!!! 28.08.06, 17:52
      Co do obecności studentów, jeśli zdecydujesz się na poród w szpitalu klinicznym
      jakiejś Akademii Medycznej, to jest to nieuniknione i nikt nie moze ich
      wyprosić. Ale wierz mi, w bólach porodowych będzie Ci wszystko obojętne,
      będziesz marzyła, żeby wszystko się wreszcie skonczyło i zebyś dzidzię miała
      już po drugiej stronie brzuszka.
      • miyoki Re: Poród!!!!! 28.08.06, 18:43
        Oj nieprawda w jakimkolwiek szpitalu pacjent musi sie zgodzić na pobyt
        studentów. Nawet klinicznym. Kiedyś tak było, że mogli wejść bez zgody teraz
        pacjent powinien być poinformowany i zgodzić się na to. Inna sprawa, że pewnie,
        jeśli nie wyrazisz zgody będą na ciebie i lekarze i położna źle patrzyli, byli
        niemili itp. Choć nie zawsze. Często potrafią też uszanować prawo do intymności.
        • agnes9923 Nie dajmy sie zwarjowac! 28.08.06, 18:58
          Pochodze z Walbrzycha. Ogulnie szpital w moim miescie ma dobra, opinie.
          Niestety co co dla niekórych jest norma, dla innych jest uznawane za FANABERJE!
          Zagladam regularnie na strone rodzic po ludzku i nie rozumiem dlaczego kobiety
          musza tak walczyc o to co im sie nalezy.Nierozumiem gdzie tu problem jak któras
          chce rodzic w pionie albo prosi by nie nacinano jej.Po co te cyrki by sie
          siostry czasem nieprzemeczyly czy moze by lepsza kontrole mialy.
    • patylda Re: Poród!!!!! 28.08.06, 22:10
      Przestań o tym myśleć !!!
      Zostaw w spokoju te pozycje, sama ustawisz się tak jak Ci będzie wygodnie. Ja
      mogłam TYLKO leżeć, bo na nic innego nie miałam siły. Jak chcesz wannę, to do
      wany, a jak Ci się wydaje, że to głupota, to daj spokój. Jak studentki "wpadły"
      na moją salę, to akurat się przydały żeby podawać mi miskę, bo rzygałam. Myślę,
      że im było gorzej niż mnie, bo mnie to wszystko generalnie mało interesowało.

Zostaw to wszystko, przestań myśleć. Przyjdzie, potrwa i minie. Będzie lepiej
      albo gorzej, ale minie. To tylko kilka godzin twojego życia, a nie jego
      centralny punkt. Kilka godzin - jak 1 dzień w pracy, w szkole, jak piknik, nie
      dłużej. Czasem tyle co podróż do chorwacji... To BARDZO króciutki czas i ...
      nie ma co nad tym deliberować.

Weź zzo jeśli możesz. Jeśli nie masz pieniędzy to pożycz. To warto przemyśleć.
      • agnieszka2211 Re: Poród!!!!! 28.08.06, 22:15
        Ja nie rodzilam, ale z opowiadan wiem, ze to sie zapomina, ze nie jest tak
        istotny bol mamy, jak tylko szczesliwe wyjscie na swiat malenstwa. Ja
        wierze,ze :im mniej wiesz, lepiej spisz" smile porod to etap ciazy, nie da sie
        uniknac, ale jezelisie bardzo ktos boi, moze zdecydowac sie na cesarke.
    • czarna341 Re: Poród!!!!! 28.08.06, 22:14
      KOCHANA NIE BÓJ SIĘ I NIE MYŚL TERAZ O PORODZIE, PONIEWAŻ JAK PRZYCHODZI CO DO
      CZEGO TO WSZYSTKO JEST DLA NAS ZASKOCZENIEM , JEŻELI MOGĘ ZASUGEROWAĆ TO
      KONIECZNIE MIEJ SWOJĄ POŁOŻNĄ WTEDY BĘDZIESZ RODZIŁA TAK JAK CHCESZ LUB TAK JAK
      POWINNAŚ ŻEBY NIE USZKODZIĆ DZIECKA WSZYSTKO PRZEŻYŁAM NA SWOIM PRZYKŁADZIE ,
      GDYBY NIE INSTRUKTAŻ JAK I W JAKIEJ POZYCJI MAM RODZIĆ I NACIECIE KROCZA TO
      NIEWIEM CO BY BYŁO Z NAMI PONIEWAŻ MOJA CÓRECZKA WSZYSTKICH ZASKOCZYŁA I WAŻYŁA
      4730 CO PRAWDA PORÓD BYŁ KOSZMARKIEM . ALE TO Z RACJI PARTYCH TRWAJĄCYCH 2,5
      GODZINY NATOMIAST SZYCIE W ZNIECZULENIU I RÓWNIEŻ SZYBKO SIĘ WSZYSTKO ZAGOIŁO
      • agawa5 Re: Poród!!!!! 29.08.06, 08:49
        ja przez całą ciąże siałam panike jak nie wiem co, po nocach nie spałam, bałam
        sie porodu. Paradoksalnie im blizej było terminu tym wiekszy miałam luz a na
        porodówce byłam kompletnie zrelaksowana przez calusienki poród.
        Inna sprawa ze miałam swoja położna i lekarza.
        • agaikrzys Re: Poród!!!!! 29.08.06, 09:46
          Nie martw sie,nie jest tak zle,a gdy poloza Ci dzidzie na brzuchu o wszystkim
          zapomnisz
    • blina Re: Poród!!!!! 29.08.06, 10:57
      a nie mozesz pojsc do swojego szpitala i dowiedziec sie jaka jest tam
      praktyka.W moim szpitalu mozna rodzic w dowolnej pozycji,nie nacinaja bez
      zgody, nie robia lewatywy,porod w wodzie jest dostepny i mozna urodzic
      Malenstwo do wody.Musisz sie dowiedziec
    • budzik11 Re: Poród!!!!! 29.08.06, 11:08
      Wiesz, człowiek się naczyta o pozycjach porodowych, ochronie krocza, porodzie w
      wannie a potem sobie wyobraża nie wiadomo, co. Może w niektórych szpitalach tak
      jest, ale szara rzeczywistość jest taka, że w szpitalu jesteś po prostu kolejną
      pacjentką i nikt raczej nie będzie się nad Tobą rozczulał. Przeciętna położna
      narzuci Ci pozycję rodzenia (bo której by się chciało czołgać albo gimnastykować
      - dla położnej łózko jest najwygodniejsze), nawet Cię nie spyta o nacicnanie -
      po prostu cię natnie bo taka jest procedura i rutyna, podadzą Ci może środki
      farmakologiczne bez informowania co to i po co itd. Ja bym się cudów nie
      spodziewała, chociaż oczywiście zdarzają się położne z sercem i szpitale
      przyjazne matce i dziecku nie tylko z nazwy. Ale trzeba mieć szczęście.
      Ja rodziłam w zwykłym szpitalu, poród mój wyglądał jak powyżej ale nie mam
      żadnej traumy bo wiedziałam, że tak będzie, nie nastawiałm się na luksusy i
      wodotryski i dzięki temu nie byłam rozczarowana. Poród to sprawa fizjologiczna
      dla kobiety, dla szpitala - zabieg medyczny i tyle - leżysz dwa dni, wychodzisz
      do domu i "po ptakach". Nie ma co panikować.
    • asialis3 Re: Poród!!!!! 30.08.06, 14:39
      rodziłam w Wołominie, nie w wodzie bo córka była za duża ponad 4 klio, ale
      koleżanka urodziła w wodzie. Pozycji do rodzenia nie wybierałam, ale teraz to
      będzie podstawowa sprawa jaką omowię z położną przed porodem. Położna była
      opłacona 500zł , sala też 300 zł, pojedyynczy pokój po porodzie chynba 200 za
      dobę. Nie załuję ani złotówki, cały poród (oprócz koncówki - bo na niewygodnym
      worku Sako) był dobrym doświadczeniem, które wspominam z dumą. Byłam do niego
      dobrze przygotowana dzięki zajęciom w szkole rodzenia - Fun rodzić po ludzku i
      ksiązce Janet Balaskas Poród naturalny (chyba taki tytuł). Rodziłam z mężem i
      po porodzie mieszkaliśmy w szpitalu dwa dni, potem do domciu...
      Trzymam kciuki i zyczę wszystkiego dobrego (radzę nie bać się jasno mówić czego
      się od położnej oczekuje podczas porodu i możliwie jak najwięcej rzeczy ustalić
      przed porodem). Mogę polecić szpital w Wołominie.
      pozdr aska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka