Dodaj do ulubionych

kobietki z ciążą bez bad. gin. lub do małgosiek2

11.09.06, 13:35
Było już tutaj mówione ,że niektóre osoby chodzą lub chodziły do gina i nie są (nie były )badane ginekologiczne (dośrodkowo) przez całą ciążę. Moje pytanie ze względu na to że nie chcę być tak badana ze względu na możliwość infekcji (taka moja dziwna przypadość -sama zbadałam szyjkę) ale PYTANIE: PRZED samym porodem lekarz już tam w szpitalu sprawdza ROZWARTOŚĆ szyjki macicy-czyli jest to w pewnym sensie badanie ginekologiczne(ingerencja dośrodkowa), moje pytanie czy można bez tego się obyć np. są kobiety które twierdzą że nigdy w ciąży nie były gin. badane (i8 nie miały wskazań) - czy czeka je mimo wszystko badanie rozwartośći szyjki? Chciałabym tego uniknąć -czy to możliwe?Niby moja mama nie miała sprawdzanej rozwartości szyjki macicy przed samym porodem- b. szybko urodziła 2 dzieci(chyba 2 i 3 godz), czy to możliwe?(to było dobrych 30 lat temu). Chciałabym uniknąć po prostu ingerencji ginekologicznej ze względu na skłonność do infekcji- po bad. gin.
Obserwuj wątek
    • patoo Re: kobietki z ciążą bez bad. gin. lub do małgosi 11.09.06, 13:38
      Nie rozumiem.Chcesz zeby Cie nie badali ginekologicznie , nie sprawdzali
      szyjki bezposrednio przed i w czasie porodu???
    • aga330 Re: kobietki z ciążą bez bad. gin. lub do małgosi 11.09.06, 13:45
      jezeli nie zrobisz badan to wyladujesz na patologii. jak mozesz byc tak
      nieodpowiedzialna lekarz nie bada bo ma takie widzimisie tylko dla dobra
      twojego i dziecka. w gabinetach sa teraz jednorazowe wzierniki lekarz ma
      rekawiczki.zapewniam ze wiecej zarazkow weszlo do ciebie podczas stosunku.
      • mariolka55 Re: kobietki z ciążą bez bad. gin. lub do małgosi 11.09.06, 13:53
        nie wszyscy badaja w ciazy wziernikami,w poprzedniej ciazy miałam sprawdzana
        szyjke palcami,a teraz tylko na poczatku wziernik a tak to palcami,a na izbie
        przyjec w czasie porodu sprawdzenie rozwartosci szyjki jest chyba pierwsza
        czynnoscia,moze to niezbyt przyjemne ale nie da sie uniknac,no bo jak inaczej
        sprawdzic postep porodu?a jesli chodzi o infekcje to przeciez sa
        rekawiczki,pozatym nie wiem jak to sprawdzasz sama?ale tez mozesz przenies
        infekcje,tez uwazam ze wiecej bakteri sie moze dostac na "fiutku" smile których
        przeciez panowie nie myja wrzatkiembig_grin
        • atrakcyjna2 do mariolki 11.09.06, 13:57
          A to bad. rozwartości w szpitalu po przyjęciu miałaś robione ze wziernikiem? czy tylko palcami?
          • mariolka55 Re: do mariolki 12.09.06, 10:49
            atrakcyjna2 napisała:

> A to bad. rozwartości w szpitalu po przyjęciu miałaś robione ze wziernikiem?
            cz
            > y tylko palcami?

palcami przez połozna przy przyjeciu,a potem drugi raz jak juz miałam silne
            bóle i okazało sie ze juz było całe rozwarciesmile ja miałam umówiona wczesniej
            połozna i tylko ona mnie badała.
            Natomiast wzierniek miałam tylko na drugiej wizycie (w tej ciazy) i drugi raz
            jak sie zle czułam i doktorka chciała soprawdzic wszystko,a tak to tylko mi
            bada delikatnie recznie szyjke.
        • aga330 Re: kobietki z ciążą bez bad. gin. lub do małgosi 11.09.06, 14:00
          albo ona mu kazala wymoczyc w domestosie
      • atrakcyjna2 moje pytanie jest skierowane tylko i wyłącznie do 11.09.06, 13:55
        osób które nie były badane ginekologicznie w ciąży. Fakt za 2 tygodnie mam wizytę ,ale chciałam się wcześniej spytaqć o to kobiet, które NIE SĄ I NIE BYŁY(np. są po porodzie 1 dziecka) badane ginekologicznie w całej ciąży i tylko i wyłącznie do takich osób kierowałam pytanie.
        • aga330 Re: moje pytanie jest skierowane tylko i wyłączni 11.09.06, 13:58
          to pomylilas forum tu nie ma nieodpowiedzialnych egoistek,
          • atrakcyjna2 Re: moje pytanie jest skier 11.09.06, 14:04
            ha ,ha ha ale ty głupia jesteś aga
            • aga330 Re: moje pytanie jest skier 11.09.06, 14:09
              nie wiem kto tu jest glupi.. ja nie narazam swojego dziecka ty wariatko idz do
              psychiatry
              • pyzula3 Re: moje pytanie jest skier 11.09.06, 14:30
                ja nie bylam badania przez cala zarowno pierwsza ciaze jak i druga ( jestem
                teraz w 38 tyg) i w srode ide do szpitala. Jakos nie wyobrazam sobie zeby teraz
                lekarz mnie nie zbadal. Przeciez musi wiedziec czy jest rozwarcie czy nie. Jak
                inaczej ma to wg Ciebie sprawdzic?
                • aga330 Re: moje pytanie jest skier 11.09.06, 14:40
                  niech do jasnowidza pojdzie
              • misia2012 do głupiej wariatki agi 330 12.09.06, 14:30
                Pisałaś przecież że przez całą ciążę palisz papierosy(tylko idiotka taka jak ty może tak narażać swoje nienarodzone dziecko),a więc narażasz swoje dziecko najbardziej jak można idiotko. Nie pouczaj nikogo tutaj na forum, bo twoja każda wypowiedź świadczy .już wiem po prostu jesteś chora psychicznie- tylko u ciebie chyba to nieuleczalne, bo pewnie będziesz się wstydzić iść do psychiatry,bo cóż on biedny z taką idiotką pocznie). Ale widocznie wariatka taka jak ty nie pamięta co pisze(tzn. możę oprócz papierosów -jeśli nie bierzesz narkotyków to masz pełne zaburzenia osobowości-widać psychiatra cię nie wyleczył ,a więć zmień lekarza), idź szybko do psychioatry, bo nie jesteś tylko EGOISTKĄ I NIEODPOwiedzialną gó..arą ale także wariatką chorą psychicznie i Ty zmień to forum a nie inni ludzie ,bo już chyba czepiasz się conajmniej 10 osoby ze swoim brakiem rozumu-może to dziedziczne to współczuje temu berbeciowi -choć wątpię czyu przeżyje po twoich petach(myślę że dusi się codzioennie i raczej szlag go trafi niczym urodzisz-wtedy może zmądzrejesz, choć pewnie nie).
    • agamama123 Re: kobietki z ciążą bez bad. gin. lub do małgosi 11.09.06, 15:28
      Pytanie nie jest skierowane do mnie ale sie wtrącę. Nie chcesz narażac dziecka
      ale na co??? Na infekcję o która łatwiej podczas stosunku iż badania
      ginekologicznego? Czy może na poród przedwczesny? Wiesz, ja nie miałam ŻADNYCH
      obiawów zagrożenia ciązy. i całe szczęście, że w 30 tc lekarz mnie zbadał -
      szyjka była skrócona na 1 cm!
      I jak wyobrażasz sobie poród bez mozliwości oceny postępu akcji? A może nie
      wiesz, że czasem skurcze parte występują przed osiągnięciem pełnego rozwarcia i
      wtedy dziecko zaczyna się rodzić przy np 6 cm...
      Przemysl sobie tą sprawę, bo chyba twój problem wynika z jakis zachamowań przed
      ingerencją obcych ludzi w twoje ciało niż ze strachu i troski o dziecko.
    • malgosiek2 Re: kobietki z ciążą bez bad. gin. lub do małgosi 11.09.06, 19:56
      Niestety nie da się bez tego obyć podczas porodu.
      Podczas porodu nie da się uniknąć bad.ginekologicznego.
      Trzeba zbadać rozwieranie się szyjki czyli jak postępuje poród(jak wstawia się
      główka itp)
      Można natomiast nie badać często tylko co kilka godzin.
    • agaw00 Re: kobietki z ciążą bez bad. gin. lub do małgosi 11.09.06, 20:11
      tez mam skłonnosc do infekcji i podczas ciązy odkrylismy ze nie ma to
      kompletnie zwiazku z bakteriami ale alergią na....lateks czyli rękawiczki
      któryc uzywał mój gin od tego czasu uzywał zwykłych gumowych i podczas porodu
      chodziła wszedzie własnie z takimi zwykłymi
      a co do twojego pytania to kurde sory ale śmiac mi się chcesmile czy to mozliwe ze
      nigdy wczesniej nie byłas u ginekologa>?
      a po drugie skąd wiesz kiedy przec jak ktos nie sprawdzi czy jest 10 cm
      bo wiesz jak boisz sie infekcji przez badanie ginekologiczne które odbywa sie w
      rękawiczkach i sterylizowanych narzędziach to moze przed stosunkiem penisa
      polewać domestosem buhahahah ....przepraszam nie mogłam się powstrzymacsmile)
      • saraanna Re: kobietki z ciążą bez bad. gin. lub do małgosi 11.09.06, 22:02
        Ja nie bylam badana ginekologicznie przez cala ciaze,bo w Holandii kiedy ciaza
        przebiaga prawidlowo ,takich badan sie nie robi.Natomiast podczas porodu
        polozna sprawdzila rozwarcie, na poczatku kiedy mialam 2 cm i pozniej drugi raz
        jak mialam 5/6 cm ,abym mogla juz jechac do szpitala i urodzic.Pozniej juz mi
        nikt nie sprawdzal,po prostu mialam bole parte i urodzilam.
      • imbirka Re: kobietki z ciążą bez bad. gin. lub do małgosi 11.09.06, 22:42
        > a po drugie skąd wiesz kiedy przec jak ktos nie sprawdzi czy jest 10 cm
        Parcie jest odruchem. Do tego, żeby kobieta parła, nie potrzeba sprawdzania
        rozwarcia szyjki. Zreszta, gdyby czekano w szpitalach, aż kobieta sama,
        spontanicznie zacznie przeć, zamist komenderować, co ma robić, to by było mniej
        obrażeń krocza, uszkodzeń szyjki i róznych innych niemiłych historii.
        • 24lena niebylam badana gin.przez cala ciaze 12.09.06, 00:28
          i na porodowce tez...taka polityka anglii.
          urodzilam naturalnie ,zdrowe dziecko i nikt mi ani rak ani wziernikow
          niewkladal.Rozwarcia tez nikt niemierzyl(tylko za pomoca aparaty ktory
          rejestrowl skurcze)przyszly parte-to parlam i juz.
          pierwsza reczna-interwencja byla po porodzie gdy lekarz zakladal mi 4 szwy
          (troche mnie naderwalo)
        • agaw00 Re: kobietki z ciążą bez bad. gin. lub do małgosi 12.09.06, 09:58
          zgodze sie z twoja ypowiedzią ale tylko wtedy jak kobieta czuje bóle parte ja
          miałam zzo i nie czułam nic nawet wysikac sie nie mogłam wiec sory ale skąd
          miałam wiedizec keidy jest 10?
        • mariken Re: kobietki z ciążą bez bad. gin. lub do małgosi 12.09.06, 10:50
          owszem, jest odruchem, ale w momencie, kiedy nie ma odpowiedniego rozwarcia
          parcie jest tylko i wyłącznie męką dla dziecka - tak jakbyś próbowała wsadzić
          swoją głowę między żeberka kaloryfera smile)

joaśka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka