kkundzia 09.10.06, 15:12 Cześć jestem tu nowa! Jestem w 35 tc i ostatnio byłam u lekarza. Usłyszałam, że główka dziecka jest na wchodem. Co to oznacza? Że jest nisko czy wysoko? Bardzo dziękuję za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kkundzia Re: Główka nad wchodem?! 09.10.06, 17:03 A czy to nie za wcześnie? Sama już nie wiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
piegoosek Re: Główka nad wchodem?! 09.10.06, 17:54 ja jestem w dopiero w 24tc i moje maluchy juz sie ulozyly do wyjscia nie ma reguly... Odpowiedz Link Zgłoś
ppaula2 Re: Główka nad wchodem?! 09.10.06, 19:31 A mnie się wydaje, że główka nad wchodem to oznacza, że jest właśnie wysoko i nie wstawiła się jeszcze do kanału rodnego. No bo w końcu jest "nad..." Odpowiedz Link Zgłoś
tiuia Re: Główka nad wchodem?! 10.10.06, 13:47 > A mnie się wydaje, że główka nad wchodem to oznacza, że jest właśnie wysoko i > nie wstawiła się jeszcze do kanału rodnego. No bo w końcu jest "nad..." No, jakby glowka byla wstawiona w kanal rodny, to by znaczylo, ze porod jest w trakcie, i to raczej w koncowej fazie 'Nad wchodem' to chyba znaczy, ze glowka 'gotowa do startu' i we wlasciwym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
mister20061 Re: Główka nad wchodem?! 09.10.06, 23:28 główka nad wchodem oznacza tylko tyle, że jest główką do dołu. Gdyby była przyparta do wchodu oznaczałoby to, że zaczyna wchodzić w kanał rodny (z reguły towarzyszy temu ucisk na pęcherz- częstsze mikcje). Odpowiedz Link Zgłoś