Dodaj do ulubionych

halas w ciazy

25.10.06, 23:41
czesc
Jestem w 14 tygodniu ciazy poprzednia poronilam. Narazie wszystko jest ok i
chyba przetrwalam juz najbardziej niebezpieczny okres. Martwi mnie tylko to
ze pracuje w halasie. Co prawda nasze stluchawki ochronne ale zastanawiam sie
czy o oby nie szkodzi dziecku.nadmienie jeszcze ze halas ten jes umiarkowany
nie taki ze ja sama spokojnie go znosze. jak macie jakies informacje na ten
temat to piszcie pa
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: halas w ciazy 26.10.06, 08:49
      Przecież dziecko nie słyszy tak jak Ty.
      Odgłosy docierające do dziecka są stłumione i z pewnością nie hałaśliwe.
      Pzdr.Gosia
      • krztyna Re: halas w ciazy 26.10.06, 09:06
        Ja bym na Twoim miejscu zapytała lekarza, bo to może być powód do przeniesienia
        Cie na inne stanowisko pracy. Nie pracuje co prawda w hałasie, ale wszelkie
        sytuacje, w których wokół mnie było przez dłuższy czas głośno (np. orkiestra na
        weselu, przebywanie w pobliżu głośników), bardzo męczyły i stresowały moje
        dziecko. Zaczynał mały kopać jak wściekły i długo po ustaniu hałasu nie umiał
        sie uspokoić.
        ------------
        Aniołek Platek (21.11.2004) - pamiętamy
        Czekamy na Ciebie
    • budzik11 Re: halas w ciazy 26.10.06, 10:06
      Jeśli to jest tak duży hałas, że wymaga noszenia przez Ciebie słuchawek
      ochronnych, to ja poprosiłabym o przeniesienie na inne stanowisko, jeśli jest
      taka możliwość. Nawet jeśli dziecko nie odbiera tego jako uciążliwego hałasu,
      to z pewnością będzie słyszeć (może jeszcze nie teraz, ale w późniejszej ciąży)
      ciągły szum bardziej lub mniej natężony. A to może wywołać stres, tak mi się
      wydaje.
      • olimpia_b81 Re: halas w ciazy 26.10.06, 10:10
        mam taka plyte jak slyszy dzieco bedac w brzuchu i powiem ci ze slychac dokladnie, moze troche przytlumione ale jednak, a przeciez dzieci mja wrzaliwszy sluch.
        a co mowi prawo o pracy kobiet ciezarnych w halasie?
    • olimpia_b81 Re: halas w ciazy 26.10.06, 10:14
      Podczas ciąży nie należy unikać aktywności zawodowej. Jednak nie każda praca może być wykonywana przez kobiety ciężarne. W czasie ciąży kobieta nie powinna wykonywać ciężkiej pracy fizycznej, podczas której konieczne jest np. podnoszenie ciężkich rzeczy i inn. Poza tym kobietom ciężarnym nie wolno pracować w godzinach nocnych, jak również w miejscach narażonych na promieniowanie (np. radiolodzy) czy też środki chemiczne (np. laborantki). Powinny one również unikać pracy, w czasie której nie ma możliwości częstej zmiany pozycji, występuje promieniowanie elektromagnetyczne czy też duży hałas. Dzienny czas pracy nie powinien przekraczać 8 godzin. W przypadku działania powyżej przedstawionych czynników zwiększa się ryzyko porodu przedwczesnego, jak również niekorzystnego ich wpływu na prawidłowy rozwój płodu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka