Dodaj do ulubionych

obrzeki.....

IP: *.* 08.03.02, 15:17
Hej Majowki Czy zdarzaja Wam sie obrzeki nog, albo dloni ??Mi dloni dosc czesto szczegolnie, jak jest cieplo - a nog dopiero dzis zauwazylam.PozdrowieniaAgnieszka(34tydz)
Obserwuj wątek
    • Gość: DagmaraB Re: obrzeki..... IP: *.* 08.03.02, 20:07
      Zdarzają się. Szczególnie, jak jest ciepło. Przydają się żele chłodzące (np. Mustella ma specjalny preparat dla kobiet w ciąży, są też preparaty w spray"u - mozna stosować na rajstopy) i chłodna kąpiel lub prysznic. Obrzęki powinny przechodzić po nocnym wypoczynku - tak twierdzi moja pani ginekolog. Jeśli nie przechodzą, może to oznaczać zatrucie ciążowe. Lepiej zasięgnąć wtedy jak najszybciej porady lekarza. Ja miałam solidne obrzęki nóg po ośmiu godzinach pracy (siedzącej). Teraz jestem na zwolnieniu, dużo leżę i pomaga :)Koniec poprzedniej mojej ciąży przypadł akurat na zimę, ale i tak wyglądałam jak nadmuchana ;) Współczuję dziewczynom z terminem na lipiec i sierpień...Pozdrowienia,Dagmara (28. tydzień)
    • Gość: janeczka Re: obrzeki..... IP: *.* 10.03.02, 20:48
      Mnie się zdarzały...Nie lekceważcie ich-jeśli ciśnienie jest zbyt wysokie, trzeba natychmiast jechać do szpitala.Koniecznie należy zrobić też badanie moczu.Jednak jeśli wszystko jest ok, to polecam jedzenie pietruszki-zwłaszca natki-można sobie posadzić pietruszkę w domu w doniczce. No i nie zapominajmy o odpoczynku!Aga-ale najpierw pogadaj z lekarzem-dobrze?
    • Gość: grabofon Re: obrzeki..... IP: *.* 10.03.02, 21:50
      W poprzedniej ciąży obrzęki pojawiy mi się gdzies pod koniec siódmego miesiąca, ale wtedy było juz dość ciepło. Poza tym miałam wtedy powazne problemy z ciśnieniem. Teraz do zeszłego tygodnia nóżki były bez zmian, ale miałam sporo pracy siedzącej (wyszło z 10 godzin ciurkiem) i kostki sie zaokrągliły. W tym tygodniu idę do lekarza, więc robię badanie moczu- mam nadzieję, że będzie ok, bo ciśnienie jest (odpukać!!!) modelowe. A radzę sobie: zimne natryski na nóżki, staram się leżeć z nogami wyżej, smaruję nóżki kremem Gerbera dla zmęczonych nóg i pocieszam myślą, że to juz niedługo.Trzymaj-cie się cieplutko, Becia i Brzusia (5.04.2002) :bounce:
    • Gość: poziomka Re: obrzeki..... IP: *.* 15.03.02, 19:53
      Ja mialam okropne obrzeki od 36 tyg wrecz wylam z bolu nocami, a czasem i w dzien. Po porodzie bol ustapil, ale mrowienie jeszcze mam.Stosowalam kremy i masowalam, ale bole tylko troche ustepowaly. Musialam zacisnac zeby i czekac porodu.pozd,Poziomka
    • Gość: 21081970 Re: obrzeki..... IP: *.* 16.03.02, 00:05
      Miałam ten problem (w połączeniu ze skurczami łydek) w poprzedniej ciąży (już od 3 m-ca) w tej pojawił się dopiero niedawno. Biorę 2 razy dziennie Magnezin 500, na ile to możliwe unikam zbyt długiego siedzenia i stania, leżę z nogami na poduszkach, chłodne kompiele, krem avonu z rozmarynem i miętą i masaż nóg. Sporo tego i zawsze coś pomoże ale i tak dobrze jest skonsultować się z lekarzem.Pozdrowienia, Gośka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka