Dodaj do ulubionych

czy to normalne?

08.12.06, 09:47
od razu zaznaczam,że byłam 2 dni temu u lekarza,żebyście nie krzyczałysmilejestem w 35tc, od 31tc siedze w domu(zagrożenie przedwczesnym porodem)Odstawiłam leki i zaczeły sie bezsenne noce, mnóstwo skurczów, coraz bardziej bolesnych, brzuch ciągle twardy.Na moje pytanie,czy wszystko ok, lekarz powiedział,że od 35tc ze wszystkiego się śmiejemy.W dzień jest w porządku, ale noce to koszmar, czy któraś tak miała? dziś rano zemdlałam przy wstawaniu z łóżka, jakoś mi nie jest do śmiechu.
Obserwuj wątek
    • ollik83 Re: czy to normalne? 08.12.06, 10:29
      proszę, jeż4eli coś wiecie, napiszcie
    • zabka025 Re: czy to normalne? 08.12.06, 10:31
      Nie rozumiem dlaczego już w 35 tyg. odstawiłaś leki skoro jest zagrożenie
      przedwczesnym porodem? Ja również miałam takie zagrożenie i brałam leki do 37
      tyg., czyli do czasu, kiedy poród nie będzie już traktowany jak przedwczesny.
      Urodziłam tydzień po odstwieniu leków. Być może skurcze które masz (twardnienie
      brzucha) doprowadzą właśnie do porodu (a 35 tydz. to trochę za wcześnie)...
      • ollik83 Re: czy to normalne? 08.12.06, 10:47
        lekarz stwierdził,że nawet biorąć nospe mogę niepotrzebnie wpłynąć na organizm, mam pozwolenie tylko na magnez i zalecenie by dużo wypoczywać.Może myślał,że kłamie z tymi skurczami(choć miałam skurcze też w gabinecie)bo stwierdził,że to dziwne,że przy takich skurczach nie mam jeszcze rozwarcia
        • julamimi Re: czy to normalne? 08.12.06, 10:56
          mozesz sie skonsultowac z innym lekarzem?
          te skurcze to mialas ocenione na oko czy przez ktg?
          lekow rozkurczowych (bo o takich mowa?) nie odstawia sie tak wczesnie, tylko
          wlasnie ok. 37 tygodnia, kiedy ciaze uznaje sie za donoszona.
          ja bym jednak brala nospe, mimo 'zakazu' lekarza...
          pozdr
          • andaba Re: czy to normalne? 08.12.06, 11:05
            Moim zdaniem nie masz się czym przejmować, podzielam zdanie lekarza, że w 35 tygodniu nie ma się czym martwić. Urodziłam dwoje po ukończeniu 35 tygodnia - zdrowych, dużych dzieci.
            Natomiast to, że nie śpisz po nocach to normalne w ciąży, i to że brzuch może boleć, też. Zemdlałaś wstając z łóżka, bo gwałtowna zmiana pozycji plus wycieńczenie nieprzespaną nocą mogło to spowodować.
            Jeżeli bardzo Ci to dokucza poproś lekarza, żeby cośprzepisał, może jakieś uspokajające zioła?
            Zbyt długie przjmowanie leków podtrzymujących może spowodować przenoszenie ciąży, co może byc gorsze od przedwczesnego nieco porodu - zwłaszcza przy dzisiejszej niechęci do wywoływania porodów.
    • malgosiek2 Re: czy to normalne? 08.12.06, 10:58
      Hm... moim zdaniem to trochę za wcześnie.
      O ile wiem tokolityki odstawia się po ukończeniu 36 t.c.
      Miałam na spanie i wyciszenie przepisany Diphergan i brałam na noc aby lepiej
      przespać.
      Pzdr.Gosia
      • ollik83 Re: czy to normalne? 08.12.06, 11:11
        jak leżałam w szpitalu, to hurtowo wypisywali kobiety w 35tc w takiej samej sytuacji i też kazali brać tylko magnez. Ktg miałam robione w szpitalu i mimo tego,że skurcze się zapisały(i to sporo)zostałam wypisana. Zostawały te z rozwarciem, innym tłumaczono,że to skurcze przepowiadające, których nie należy wyciszać.Nic nie rozumiem, to moje pierwsze dziecko i w głowie mam jeden wielki chaos
        • malgosiek2 Re: czy to normalne? 08.12.06, 11:25
          Ollik jak nawet byś brała "tonę"no-spy to i tak rozpoczynającego się porodu nie
          powstrzyma..
          Spkojniesmile
          Wydaje mnie się,że no-spa nie przeszkodzi w mniejszej dawce.
          Pzdr.Gosia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka