Dodaj do ulubionych

przezierność karkowa

04.01.07, 09:39
Podpowiedzcie dziewczyny, wiem, że przezierność karkową robi się między 11 a
14 tc. Czy wiek ciąży jest w tym przypadku liczony według OM czy wieku płodu?
Ja miałam długie cykle i następna wizyta u gina wypada mi w 12 tc według OM
ale według aty zapłodnienia to bedzie 9-10 tydzien. Czy będzie już możliwość
zrobienia tego badania?
Obserwuj wątek
    • e-millie Re: przezierność karkowa 04.01.07, 09:42
      bierze sie pod uwage wiek plodu. w tym okresie lekarz jest jeszcze w stanie
      bardzo dokladnie go okreslic, wiec na pewno sie nie pomyli. zakladam, ze poczeka
      z badaniem, z tego co wiem, najczesciej jest wykonywane miedzy 12 a 14 tygodniem
      ciazy.
      e-millie
    • magducha78 Re: przezierność karkowa 04.01.07, 09:43
      zazwyczaj tygodnie liczy sie od OM, wiec smialo mozesz robic takie badanie.

pozdrawiam
      • e-millie Re: przezierność karkowa 04.01.07, 09:48
        magducha78 napisała:

"zazwyczaj tygodnie liczy sie od OM, wiec smialo mozesz robic takie badanie"

zazwyczaj tak, ale zazwyczaj dziewczyny maja ok.28-dniowe cykle. gdyby u mnie
        liczyc termin porodu wg om, to wypadalby 11 dni pozniej - tak wczesnie mialam
        owulacje. sa dziewczny, ktore z kolei owu maja bardzo pozno i wowczas ciaza moze
        byc mlodsza od tej standardowo liczonej od om nawet ok 2 tygodni. dlatego robiac
        usg lekarz ocenia wiek plodu (wg jego wzrostu), a potem z pewnoscia zdecyduje,
        kiedy nalezy zrobic badanie. to decyzja lekarza. tam mysle smile
        pozdrawiam,
        e-millie
        • vanilla4 Re: przezierność karkowa 04.01.07, 09:50
          mam 32 dniowe cykle - i u mnie lekarz liczył od daty OM - tak też miałam
          wykonywane badanie - wypadało w 12 tc - najpóźniej można robić w 14 tc - z tego
          co wiem lekarze liczą po prostu od OM nie zwracając uwagi na długość cykli.
          • e-millie Re: przezierność karkowa 04.01.07, 10:00
            moze to zalezy od lekarza. chociaz wydaje mi sie nielogiczne branie pod uwage om
            jesli zna sie dokladna date owu. w koncu badanie dotyczy plodu, a nie mamy, wiec
            jego faktyczny wiek powinien byc wazny. szczegolnie, ze czasami roznice siegaja
            2 tygodni. ale to moje doswiadczenia i przemyslenia. ja termin porodu mam
            wyznaczony na 6 lipca i na badanie przezirnosci karkowej wybieram sie w
            najblizszy pt, czyli pod koniec 14 tygodnia. juz sie nie moge doczekac, kiedy
            zobacze swoje malenstwo smile
            e-millie
    • lee_a Re: przezierność karkowa 04.01.07, 09:57
      dzięki za wszystkie podpowiedzi, jak zwykle okazuje sie ze ilu lekarzy tyle
      podejsc, a moze znalazlyscie gdzies dane jaką długość powinien mieć płód żeby
      badanie było miarodajne? Za tydzien na pewno lekarz zdecyduje czy juz czy
      jeszcze za wczesnie ale chcialabym miec jakis punkt odniesienia.
      • e-millie Re: przezierność karkowa 04.01.07, 10:01
        dwa tygodnie temu bylam na badaniu i dzidzius mial pod koniec 12 tygodnia prawie
        6cm.
        pozdrawiam,
        e-millie
        • lee_a Re: przezierność karkowa 04.01.07, 10:05
          wlasnie znalazlam w sieci, ze aby badanie przeziernosci bylo miarodajne plod
          powinien miec dlugosc od 45mm do 84mm. Wszystkie kalendarze ciązy pokazują ze
          za tydzien małe powinno miec ok. 60 mm, wiec powinno byc ok. Dzieki za pomoc!
          Trzymajcie sie
    • agnieszka_z-d Re: przezierność karkowa 04.01.07, 10:13
      A tak jeszcze apropos' tego liczenia wieku ciąży wg OM czy wg owu. Pytałam się
      o to swojej Ginki wczoraj, bo ja według owu mam ciążę młodszą o 10 dni niż
      według OM. Powiedziała, że przez całą ciążę liczy się według OM, a dopiero
      jeśli nadchodzi termin z OM, a akcji porodowej nie ma - wtedy robi się USG żeby
      zbadać czy łożysko się nie starzeje i czy wszystko ok i wtedy dopiero bierze
      się te dodatkowe okoliczności pod uwagę.
      Powiedziała też krótko - nie ma co za dużo myślećwink))
      Pozdrawiam
      • e-millie Re: przezierność karkowa 04.01.07, 10:33
        niestety tylko na poczatku ciazy mozna ocenic faktyczny wiek plodu, pod koniec
        ciazy mozna ocenic tylko stan lozyska, co nie swiadczy jednoznacznie o wieku
        ciazy. ale przeciez najwazniejsze, zeby nasze maluchy urodzily sie zdrowe, a czy
        tydzien wczesniej czy pozniej, rzeczywiscie nie ma wiekszego znaczenia smile
        pozdrawiam,
        e-millie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka