Dodaj do ulubionych

swedzenie!

05.03.07, 17:08
CZesc
Jestem w 33tc i od dzisiaj zaczelo wszystko mnie swedziec! Nie tak strasznie
ale jednak.
czy Wy tez tak macie? Slyszalam, ze to moze byc cos powaznego. Ale chyba jak
te moje swedzenie nie jest az tak nasilone to chyba nie powinnam sie niczego
obawiac.
Obserwuj wątek
    • gato.domestico ale co? 05.03.07, 17:26
      co Cie zaczelo swedziec?wszystko czyli??cale cialo?
    • monixxxx1 Re: swedzenie! 05.03.07, 17:28
      ja tez mam ten problem(34tydz.)!swedza mnie stopy, dlonie i w ogole wszystko!
      nie spalam juz 3 noce!naczytalam sie na forum,ze to moze byc
      cholestaza.zrobilam dzisiaj badania i proby watrobowe ok, wiec nie wiem co to
      moze byc.pedze do lekarza, bo nie chce miec klejnej takiej nocy...
      moze nie ma sie czym martwic,ale badania zawsze trzeba zrobic.powodzenia!
      • gato.domestico Re: swedzenie! 05.03.07, 17:56
        Osutka ciężarnych
        DEFINICJA
        Choroba skóry specyficzna dla ciąży pojawiająca się najczęściej po 35 tygodniu
        ciąży.

OBJAWY I PRZEBIEG
        Osutka jest jedną z tzw. dermatoz ciążowych. W III trymestrze ciąży, na skórze
        pojawiają się drobne wykwity skórne, przypominające zmiany pokrzywkowe. Są one
        bardzo swędzące. Początkowo są to bąble lub grudki obrzękowe następnie w miarę
        rozwoju choroby mogą przechodzić w pękające nadżerki oraz rumień. Pojawiają się
        na brzuchu, najczęściej w miejscu rozstępów skórnych. a w miarę postępu choroby
        zmiany przechodzą na uda, pośladki oraz ramiona. Specyficzne jest to, że zmiany
        osutkowe nie pojawiają się w okolicy okołopępkowej. Schorzenie to nie wymaga
        hospitalizacji i najczęściej ustępuje w kilka dni lub tygodni po porodzie.
        Pojawia się przeważnie u pierwiastek i zazwyczaj nie obserwuje się jej nawrotów
        w kolejnych ciążach. Nie stanowi ona żadnego zagrożenia dla prawidłowego
        przebiegu ciąży czy też zdrowia przyszłego dziecka.

WEZWIJ LEKARZA, GDY...
        W przypadku pojawienia się swędzących zmian na skórze należy zgłosić się do
        lekarza celem postawienia odpowiedniej diagnozy. W przypadku stwierdzenia
        osutki ciężarnych lekarz przepisze odpowiednią kurację lekową co pozwoli na
        uniknięcie powikłań choroby. Lekarz prowadzący może także zlecić konsultację
        dermatologiczną.

LECZENIE DOMOWE
        W przypadku zmian skórnych należy przestrzegać odpowiedniej higieny ciała. W
        związku z tym, iż zmiany towarzyszące osutce są bardzo swędzące często dochodzi
        do rozdrapania zmian co w przypadku nieprawidłowej higieny może doprowadzić do
        zakażenia ran, utrudnionego ich gojenia oraz może spowodować pozostanie blizn.
        W czasie ciąży nie należy przyjmować żadnych leków jak również używać maści bez
        wcześniejszej konsultacji lekarskiej.
      • disno Re: swedzenie! 05.03.07, 17:58
        To może być cholestaza czyli ztrucie wątrobowe - dosyć grożne w ciąży. Moja
        siostr właśnie przez takie swędzenia całego ciała z wylądowała na patologii
        ciąży na szczęście na tydzień przed porodem (1 marca urodziła zdrowiusieńką
        dziewuszkę 4140!!!). Zgłoście się najlepiej do lekarza. Pozdrawiam
    • ukomo Re: swedzenie! 05.03.07, 22:32
      Jeśli robiłaś badania i są dobre to nie cholestaza, ja w ciąży miałam to samo ,
      pomógł BARDZO nawilżający i natłuszczający balsam do ciała i łykanie rapacholinu.
    • beatar9 rośniesz:-)) 05.03.07, 22:45
      teraz dzidzia ma mało miejsca,skóra się rozciąga szybciej i stąd swędzenie a
      nie cholestaza;mnie jak swędziała skóra to był znak robiących się rozstępów
      niestety,pozdrawiam
    • ciemnanocka Re: swedzenie! 05.03.07, 22:52
      jeszcze problemem po prostu moze byc sucha skora. posmaruj sie czyms dobrze
      nawilzajacym - chocby oliwką dla dzieci, moze przejdziesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka