Dodaj do ulubionych

duża główka

10.03.07, 22:15

Niepokoi mnie duża główka mojego dziecka /34ydz. ciąży główka na 39 tydz.
pozostałe parametry na 37ydz./, dodatkowo ma nieznacznie poszerzone komory
boczne mózgu 11mm.Lekarz wykluczył wodogłowie ,ale sam nie wiedział czy to
może świadczyć o jakimś schorzeniu , czy nie...Czy ktoś miał podobne
dysproporcje w wymiarach na usg?

Obserwuj wątek
    • paszczakowna1 Re: duża główka 10.03.07, 23:22
      Dysproporcje nawet wieksze (glowka wieksza o 3 czy 4 tygodnie, juz nie
      pamietam). Nie ma sie czym przejmowac, taka uroda. Teraz mala ma 10 m-cy, i
      dopiero teraz sie wyrownalo. Nie wiem co z tymi komorami, ale podejrzewam, ze
      tez nie ma czym (na wszelki wypadek, zrob moze USG glowki juz po urodzeniu).
      Skad jestes, i gdzie robilas USG?
      • id.kulka Re: duża główka 11.03.07, 22:10
        Właśnie około 34 tc na usg objawiła się główka większa o miesiącwink Obwód
        brzuszka jakoś jeszcze gonił, różnica była 1-2 tyg, ale nóżka - wg tabelek -
        jako jedyna odpowiadała wiekowi ciąży. Czasem dzieci nie rosną proporcjonalnie
        (widocznie nie znają tych mądrych tabelek), każde rozwija się troszkę inaczej.
        Na Twoim miejscu nie zamartwiałabym się zbytnio. Jeśli jednak się niepokoisz,
        może idź na konsultację do innego lekarza? Jeśli jesteś z Łodzi bądź okolic,
        mogę polecić dobrego specjalistę.
        Pozrawiam,
        Kulka.
        • net79 Re: duża główka 11.03.07, 22:20
          napewno warto zwrócic uwage na to USG tuz po urodzeniu dziecka w szpitalu (weź
          je ze sobą).Ja przeryczałam 9 m-c stresując sie po takim USG, bo nie kumałam o
          co chodzi, jeszcze lekarz skwitował, nie no na wodogłowie mi to nie wygląda...
          No chalo, więc ja już film, a co będzie, jak jednak będzie...Moja ginekolog mi
          wytłumaczyła, że te pomiary im dalej jestes w ciąży tym sa miej precyzyjne. na
          ostatnim usg moje dziecko niby miało byc tak duże , że dziecko miło ważyć
          znacznie ponad 4,5kg bo mu miarki zabrakło, a wazyło 4040. Główke miało zgrabną
          i proporcjonalną do reszty ciała. Miesiąc nerwów bez sensu, więc nie martw się
          na zapas.
          • asidoo Re: duża główka 12.03.07, 09:04
            Po porodzie się tym zainteresuj. Swoją drogą zdrowi ludzie maja też różne
            wielkości głów, nawet przy tym samym wzroście. Może twoje dziecko będzie osoba o
            większej trochę głowie, ale zdrowe. Na razie nie martw się na zapas. Pomiar też
            może być zrobiony niedokładnie...
            • marta_st1 Mój synek miał główkę 38 cm po urodzeniu 12.03.07, 10:02
              i jest zdrowy i śliczny smile Taka już uroda, zresztą w ogóle duży się urodził
              (4180g)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka