Dodaj do ulubionych

tycie w I trymestrze

07.04.07, 18:13
czesc,
jestem w 13 tygodniu ciazy i bedzie to moje drugie dziecko po dosc duzej
przerwie. Moj syn ma juz 13 latsmile
Od poczatku tej ciazy, przebiegajacej zupełnie inaczej niz z pierwszym
dzieckiem, przytyłam chyba ok. 4-5 kg. mimo ze lekarz mówi mo ze to normalne,
troche mnie to martwi. Moze któras z Was moze podzielic sie ze mna jakimiś
informacjami na ten tematsmile

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • joaska_29 Re: tycie w I trymestrze 07.04.07, 18:16
      Ja jestem w pierwszej ciąży, ale w I trymestrze przytyłam również 4 kg
      Teraz zaczynam III trymestr i na liczniku już mam + 11kg. Na szczęście od
      dobrych trzech tygodni waga stoi w końcu w miejscu! Pozdrawiam smile
      • anula011 Re: tycie w I trymestrze 07.04.07, 18:31
        dzieki,
        to mnie pocieszyłas bo myslałam ze w takim tempie w 9 miesiacu dobije do 30kgsad
        w pierwszej ciązy przytyłam 9 kg i wszystko było ok. dlatego troche sie tym
        niepokoje:0
        pzdr
    • madzik69411 Re: tycie w I trymestrze 07.04.07, 19:25
      Ja jestem w 35 tc i w 1 trymestrze też przytyłam dużo-4 kg, teraz mam na plusie
      8-a w ostatnim miesiącu w ogóle nie przytyłam-aż się trochę martwię.Tak więc
      nie ma reguły.
    • azulek Re: tycie w I trymestrze 11.04.07, 14:44
      Czy 4-5 kg na plusie do końca 15 t.c. to dużo? Ja też się tym martwię, bo
      zaczęłam od 71kg a teraz w 15t3d ciąży dobiłam już 75,5 kg. A 3 kg. przytyłam
      przez ostatni m-c! Tak jak w poprzedniej ciąży co 3 godziny robię się głodna i
      jak nie zjem czegoś, to mnie skręca.
    • synek28 Re: tycie w I trymestrze 11.04.07, 21:54
      Witaj
      Ja w 1 ciąży całej przytyłam 9 kilo, a w 2 ciązy tyłam co trymestr po 10
      kilo!!!!! W sumie 30 kilo. Nie wiem dlaczego tak się stało bo nie jadłam więcej
      niż przy pierwszej. No a teraz - mały ma już roczek i karmiłam go cały czas
      piersią ubyło mi tylko 5. Zostało mi po ciąży aż 25 kilo nadwagi i nie wiem co
      zrobić. Pozdrawiam
      • anula011 Re: tycie w I trymestrze 13.04.07, 18:24
        własnie upłynał mój I trymestr i z podsumowania wynika że przytyłam 5 kg.
        Niestety czuje sie jakbym przytyła ze 100 kg. Wiem że przez wiele tu osób mogę
        zostać uznana za waraiatkę ale ..." kto powiedział, że ciąza to błogosławiony
        stan"...smile
        W dodatku, mocno wierząc w swoje siły poprosiłam ginekologa o powrót do
        pracy.... to dopiero drugi dzień a jestem tak zmęczona jakby pracowała rok bez
        urlopu...smile

pozdrawiam wszystkie marudzące cięzarne:0
        ps. ja jestem okropna
        • niezadowolonazsiebie Re: tycie w I trymestrze 24.04.07, 08:24
          jestem w 14 tygodniu, waga wskazuje na 4 kilo mniej niz przed zajsciem w ciaze.
          W pierwszej ciazy mialam +26 kilo. Fakt, ze objadalam sie slodyczami, teraz zas
          na slodycze patrzec nie moge. Ogolnie mam jakis wsted do jedzenia.
    • caldezonia Re: tycie w I trymestrze 13.04.07, 19:11
      Witaj! Jestem w drugiej ciąży po 6 latach i jestem zaskoczona tyciem. Otóż
      jestem w 10 tyg i przytyłam juz 6 kg a co dalej? Podobno przy drugiej ciązy tak
      jest ale jeśli to beda bliźniaki?smile mam już na tym punkcie obsesje...
      Każda ciąża jest inna wiec trudno o jakieś racjonalne wyjaśnienia, czekam z
      niecierpliwościa na pierwsze usg 27 kwietnia. Pozdrawiam
      • biedroneczka13 Re: tycie w I trymestrze 13.04.07, 19:19
        ja mam za soba dopiero 6 tydzień ,a już 3 kg więcej ...
        ale czuje sie tak ,jakbym połknęła wieloryba...
    • groszek28 Re: tycie w I trymestrze 13.04.07, 19:20
      hm, ja w 1 ciąży w pierwszym trymestrze schudłam 2 kg, a to przez rzyganie i tak
      jakoś w ogóle jeść mi się nie chciało. Tyć zaczęłam w drugim trymestrze, ale za
      to w duuużym tempie wink Każda ciąża jest inna, nie przejmuj się, ale nei jedz za
      dwoje, bo to bzdura przecież, no i ze słodyczami uważaj.
      • agnieszka2211 Re: tycie w I trymestrze 13.04.07, 20:19
        moja znajoma w I trymestrze nie przytyla nic, a przed porodem miala 26kg na
        plusie smile roznie to bywa.
        • anula011 Re: tycie w I trymestrze 13.04.07, 21:59
          dziekuje Wam za wszystkie pocieszające posty.
          Rzeczywiście wielokrotnie opisujecie podobne przypadki, podsumowujac ja również
          w I ciązy na poczatku chudłam, w tej drugiej 13 lat po pierwszejsmile tyje sporo
          nie jedząc za dwoje, czuje się tez nie najlepiej, ciągłe mdłości no i samo
          zagrożenie poronieniem - cóz wszystko zupełnie inne niz w pierwszej ciązy.
          Najbardziej podoba mi się stwierdzenie że w drugiej ciązy podobno tak jestsmile
          A tak na marginesie co sądzicie o stwierdzeniach typu tyje się na dziewczynke,
          rzyga na chłopca, itp..
          pozdrawiam serdeczniesmile
          • nikusia40 Re: tycie w I trymestrze 14.04.07, 23:18
            Kurcze, jestem w 12tc i tyje - moze nie jakos strasznie, ale ze 3 kg będzie. %
            lat temu byłam w ciąży i ... 28 kg do przodu. A wyszła - dziewczynka. I
            początek ciąży niczego nie zapowiadał (w kwestii dużej ilości kg). To teraz też
            ma być dziewucha? (bo nie rzygam)
          • erkaa Re: tycie w I trymestrze 26.04.07, 11:49
            Ja jestem w 9 tc. Nie przytyłam nawet grama, nie wymiotuję. Synek czy
            cureczka wink.
    • asidoo anula011 15.04.07, 14:41
      A może ty też dostałaś profilaktycznie luteinę w pierwszym trymestrze? Ja od
      tego utyłam, choć internetowe trole sądzą, że nie jadłam tylko żarłam w
      pierwszym trymestrze. Tymczasem cała rodzina dziwiła się, że jem bardzo mało i
      czy aby nie za mało. A należę do rodziny szczupłej - nikt nie ma nadwagi,
      wszyscy czynnie spędzamy weekendy. Dzisiaj także 2 godziny pływałam.
    • maja20022 Re: tycie w I trymestrze 15.04.07, 17:17
      hej dziewczeta ja w 1 ciąży przytylam 34 kg czulam sie jak słonica teraz jestem
      5tc i czuje ze tyje (bo oczywiscie jem )prestalam palic kontrolowalam wage
      przed ciaża a wiec terz zachowuje sie troche jakbym byla wyglodzona bardzo sie
      boje duzego przytycia bo teraz staruje od wyższej wagi bo nie wszystko udalo
      sie zrzucic ale tak sobie mysle ze jak urodze przy dwojce dzieci to raczej
      szybko mi pojdzie niz przy synku podrawim cieplutko wszystkie obecne i przyszle
      mamy majka
      • anula011 Re: tycie w I trymestrze 15.04.07, 17:25
        Czesc,
        nie brałam luteiny, brałam do 12 tyg duphaston, czy po tym można tyć?
        ale prawda jest też że rzuciłam palenie no i moze wydaje mi się że jem normalniesmile
        • asidoo Re: tycie w I trymestrze 15.04.07, 17:26
          Duphaston to to samo - też progesteron.
          • anula011 Re: tycie w I trymestrze 15.04.07, 17:29
            czyli z tego co zrozumiałam od tego można przytyc więcej?
            • asidoo Re: tycie w I trymestrze 15.04.07, 18:14
              Tak mi wczoraj lekarz powiedział... No, ale jeśli masz/mialaś krwawienia, to nie
              odstawiaj leku, póki sam lekarz nie zadecyduje. Ja dostałam go profilaktycznie i
              tylko przed takimi sytuacjami ostrzegam.
              W przeciętnym cyklu miesiączkowym mamy naprzemiennie 14 dni estrogenowych i 14
              progesteronowych. My biorąc luteinę/ duphaston cały czas mamy dużo progesteronu
              w ciele. Wiele kobiet w drugiej fazie cyklu jest ociężała, nabiera wody do
              organizmu, pęcznieje a już podczas okresu wraca do normy (ja tak mam, że brzuch
              robi mi się chudziuteńki już w pierwszym dniu okresu - dni estrogenowe).
              Z tego wynika, że przy wysokim stężeniu progesteronu łatwiej się tyje. Kiedy
              zażywałyśmy te leki na pewno progesteron był w górnej granicy normy a nie w
              takiej, która dla organizmu jest najbardziej odpowiednia.
              Ja w przyszłym tygodniu ograniczam się do jednej tabletki dziennie (połowa mojej
              poprzedniej dawki) i na własnej skórze zbadam jak zmienia się moj stan i
              samopoczucie.
              • anula011 Re: tycie w I trymestrze 15.04.07, 18:18
                nie biorę juz duphastonu od mniej więcej 3 tygodni, troszke z nieporozumienia ,
                nie zrozumieliśmy się z moim ginekologiem. W każdym razie sprawdziłam poziom
                progesteronu w ubieglym tygodniu i wynosi on 179,9 jak na 13 tydzień jest chyba ok.
                • asidoo Re: tycie w I trymestrze 15.04.07, 18:24
                  Norma od 12 do 28 t.c. to 17 - 146 ng/ml, czyli masz wysoki. Sprawdź, czy te
                  same jednostki podaję, bo może masz wyrażony w innej jednostce.
    • azille Re: tycie w I trymestrze 15.04.07, 19:21
      Ja juz jestem po smile
      Ale powiem Ci jak to u mnie wygladalo
      1szy trym: + 7 kg (nie "zarlam")
      2gi trym: + kolejne 7 kg = 14 kg (juz zaczynalam miec napady glodu)
      3ci trym: (uwaga szok) + kolejne 16 kg = 30 kg ( tu juz jadlam bardzo duzo )

W sumie 30 kg, 4 tyg po porodzie ważę o 16 kg mniej i nie karmię piersią smile
      Jeszcze mi zostało 14 kg, mam nadzieje ze szybko zejdzie.

Nie martw się, tycie jest nieuniknione i kazda ma inaczej.
      Gdybym miała cofnąć czas nie jadłabym tyle słodyczy i frytek wink
      • azille aha 15.04.07, 19:22
        jadłam luteinę cały 1 szy m-c (nie wiem czy to miało wplyw na wage...)
    • aurelkax Re: tycie w I trymestrze 20.04.07, 23:34
      Ja od pocz. 2 miesiaca wymiotowałam i to mocno, więc schudłam, jakieś 3-4 kg.
      Zaczęłam tyć dopiero na pocz. 4 miesiąca. Przez cały 4 miesiąc jakieś ok. 5 kg,
      więc nieco ponad wagę sprzed ciąży.
    • olesia233 Re: tycie w I trymestrze 21.04.07, 11:44
      to całkiem normalne ja nie moglam sie nadziwic ze mozne tak duzo zjesc za
      jednym razemsmile
      • ebenark Re: tycie w I trymestrze 23.04.07, 12:15
        W I trymestrze przytyłam ok. 5 kg. teraz jestem w 20 t.c. mam ok. 6,5 na
        plusie. Do 5 m-ca nie jadlam słodyczy-bo mnie mogłam na nie patreć teraz już
        jem codziennie, ale czuję, że muszę się ograniczyć. Moja p. doktor ciągle uważa
        ze powoli tyje (bo byłam chudzinka 43 kg /160 cm przed ciąża). Ja jestem
        załamana tyciem-mąż mnie pociesza, że to dobrze. inni też nie zauważają że aż
        tyle przybrałam na wadze, brzuszek spory jak na pierwszą ciążę.
        No i czytam ten wątek i mam tylko nadzieję, że będe tyć stopniowo i nie utyję
        20-30 kg. Moim marezniem jest max. 15 kg
        • karolina_marta Re: tycie w I trymestrze 23.04.07, 12:56
          3 miesiąc i - 2 kg.
          A ważę bardzo niewiele.
          Bardzo się martwię sad
          • anna-laszczak Re: tycie w I trymestrze 23.04.07, 21:54
            Witam Was Kobitki.Ja kończe 6 miesiąc i na plusie mam 7kg!!najwiecej jak do tej
            pory przybrałam na samym poczatku ciąży jak w sumie nawet nie wiedziałam ,ze
            jestem w stanie błogosławionymsmile hahahah dowiedziałam się o faktcie w 8tc a
            apetyt już miałam spory no ale były tego powody ponieważ miałam niedowagę przed
            ciążą!!i jak to określił Moj mąż nasza niunia zbierała sobie zapasysmileprzez
            cały drugi trymestr przytyłam tylko dwa kilogramy a teraz pewnie zacznie sie od
            nowa poniewaz i nasza mała niunia bedzie rosła jak na drożdzach:-")z czego
            osobiście się ciesze i mam nadzieje,że urodzi się zdrowa a ja swoje kilogramy
            napewno zgubie tuląc ją do snu......buziaczki i głowa do góry!!
    • 3mama3 Re: tycie w I trymestrze 24.04.07, 09:10
      Ja trzy ciąże tyłam tak samo. I trymestr -ok.5kg, II-5, a III-10. W sumie 20 kg.
      Przy pierwszej ciąży byłam przerażona, że będę jak słoń. Ale za każdym razem
      wszystkie kilogramy znikały. Trochę żałuję, bo mogło mi zostać ze dwa trzy kilo.
      Jestem strasznie szczupła.
      • anula011 Re: tycie w I trymestrze 25.04.07, 19:37
        dzieki dziewczyny za wszystkie posty, zaczynam się przyzwyczajać do mojej innej,
        ciążowej sylwetki, chociaż nie jest to łatwe. Najbardziej przeszkadza mi to że
        przytyłam dosłownie wszędzie. Moj brzuch, mimo ze to dopiero 16 tydz jest dosc
        duzy. najbardziej jednak przeszkadza mi to ze na ulicy zwracam uwage ludzi, a
        tego nie znosze
    • niuta_s Re: tycie w I trymestrze 25.04.07, 19:40
      ja pierwszy trymestr przeleżałam plackiem brałam i luteine i duphason i
      schudłam ok 4-5 kg
      2 gi trymestr + 3 kg
      3ci trymestr +7 kg
      • anula011 Re: tycie w I trymestrze 25.04.07, 19:43
        czyli nie ma reguly...smile
        choc to moja kolejna ciąża
    • dorota814 Re: tycie w I trymestrze 25.04.07, 19:50
      14 tydzien, w ciagu ostatniego miesiaca minus 1,2 kilo, od poczatku ciazy jakies
      4 kilo mniej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka