Dodaj do ulubionych

położenie dziecka

12.04.07, 12:15
Chciałabym Was zapytać czy nie wiecie może kiedy maluch przyjmuje pozycje do
porodu. Wiem ze może obrócić się nawet w ostatnich dniach ale może jest taki
czas kiedy można powiedzieć że poród będzie pośladkowy czy główkowy. U nie na
razie dzidzia jest w położeniu miednicowym i zastanawiam sie do kiedy mam sie
nie martwić /27 tc./
Obserwuj wątek
    • asia19813 Re: położenie dziecka 12.04.07, 13:57
      mojej sąsiadce 2 tyg, przed porodem dziecko się ułożyło główką w dół, a
      wcześniej było poprzecznie, była juz nastawiona na cc. Jeszcze dziecko może
      sie "przekręcić" nie martw się na zapas, poczekaj do USG ok. 30 tc.
    • adamari1 Re: położenie dziecka 12.04.07, 14:03
      w ksiązkach napisane jest, że w 32tc, co ma sie jednak nijak do rzeczywistosci,
      bo czesc dzieci odwraca sie wczesniej i do porodu tkwi juz odwrocone, czesc
      odwraca sie, owszem, ale nie głową w dól, czesc odwraca sie tuz przed porodem, a
      czesc nie odwraca sie w ogole.
      Sprawa indywidualna.
      Natomiast podobno im pozniej, tym trudniej, bo dzieciak ma coraz mniej miejsca
      na obrót.
    • 1diavola Re: położenie dziecka 12.04.07, 14:40
      Przede wszystkim masz się nie martwić. Najwyżej będzie cc.
    • lili1976 Re: położenie dziecka 12.04.07, 15:16
      Dzięki za posty, w sumie to bardzo nie panikuję Jedyne co mnie martwi to to ze
      to moja 2 ciąża i podobno wtedy to już się rodzi SN nawet pośladkowe cc sie nie
      boję a nawet wolałabym Pozdrawiam
      • amelia_s lili1976 12.04.07, 18:44
        Jestem w 31/32 tygodniu i też mam ułożenie pośladkowe, ostatnio zaliczyłam
        szpital i dwóch lekarzy powiedziało mi, że mam malutki brzuszek i szansa na
        odwrócenie sie dziecka jest marna, ale jak pisały dziewczyny to sprawa indywidualna.
        U mnie też druga ciąża i mój powiedział, że obecnie nie patrzy się na to która
        ciąża, bo lekarze przy takim ułożeniu zalecają cc, w niektórych szpitalach sama
        możesz podjąć decyzję.
        Ale zdaniem mojego lekarza, poród naturalny w takiej sytuacji jest ryzykowny i
        dla matki i dla dziecka.
      • yola13 Re: położenie dziecka 13.04.07, 14:10
        ale to pod warunkiem ze pierwszy poród odbył się siłami natury, bo jezeli
        pierwszą miałas cesarkę to teraz raczej też, ale tak w sumie to chyba nikt nie
        powinien cię zmuszac do porodu siłami natury w takiej sytuacji, poród
        pośladkowy jest ogólnie ryzykowny bez wzgledu na to która to ciąża
    • agnieszka_z-d Re: położenie dziecka 12.04.07, 16:11
      Ja sądzę, że tak do 36 tc wszystko może się zmienić. Potem dopiero szanse na
      fikołka znacznie maleją. Ale to też zależy od tego jak dużo masz wód, jak duże
      jest dziecko no i czy jest ruchliwe czy raczej z tych leniuszkówsmile
      27 to jeszcze baaardzo wcześnie (moja Mała w 27 tc była główką w dół, w 33 tc
      główką w górę, a potem na całe szczęście znów się obróciła i teraz jest "jak
      trzeba" - w położeniu główkowym).
      Jakby nie było - na pewno będzie oksmile
      • edzia.79 Re: położenie dziecka 12.04.07, 17:47
        lili jak czytam twoj post to tak jakbys pisala o mnie smile
        ja tez jestem w drugiej ciazy, w 26 tc i mala nadal w polozeniu miednicowym.
        • blekitnymotylek Re: położenie dziecka 12.04.07, 19:26
          Moja malutka do 32 tyg. ciąży była w położeniu poprzecznym, później na USG
          dowiedziałam się, że obróciła się i jest w położeniu pośladkowymm. W przyszłym
          tygodniu wybieram się na wizytę, będzie to 37 tydzień ciąży. Lekarz powiedział,
          że jak do tego czasu się nie obóci to można już mówić o cesarce.
    • elza78 Re: położenie dziecka 12.04.07, 19:33
      po 36 tygodniu ciazy graniczy to z cudem, a procedura wyglada tak, z eco wizyte
      mas zusg a na koniec okolo 38tc lekarz wypisuje ci skierowanie na cesarke jesli
      dziecko sie nie obrocilo
    • ania81ania Re: położenie dziecka 13.04.07, 10:00
      Jestem w 35tc, wczoraj USG- maluszek leży pośladkowo, ale lekarz powiedział, że
      jeszcze za wcześnie przesądzać, mam przyjść za 2,5 tyg.- wtedy powinien się już
      przekręcić. Lekarz powiedział, że może się przekręcić, bo nie jest gigantem
      (2600)choć miejsca już mało...
      Ale w okolicach 30tc dzieciątko jest jeszcze malutkie i może się kręcić jak
      chcesmile Mój ważył wtedy 1400
    • lili1976 Re: położenie dziecka 13.04.07, 11:00
      Dzięki za dobre wieści już się nie martwię, czekam cierpliwie aż się przekręci
      bo do leniuchów nie należy więc pewnie to nastąpi. Miłego dnia
    • yola13 Re: położenie dziecka 13.04.07, 14:06
      przeczytałam na jakiejs stronce medycznej ze dziecko przekreca się miedzy 32 a
      36 tygodniem, ale tak naprawde wszystko zalezy ile masz wód płodowych, jak masz
      duzo to faktycznie moze się przekręcic nawet przed samym porodem, jak masz za
      mało wód to raczej się nie przekreci
      • luska111 Re: położenie dziecka 15.04.07, 15:52
        Ja mam 38TC i dziecko ułożone miednicowo.Wprawdzie mam macice z przegrodą ale
        mój lekarz twierdzi że raczej już się nie obróci....natomiast w szpitalu
        znalazł się taki jeden mądry lekarz co stwierdził że a może jeszcze i na cc nie
        chciano mnie umówić.....tyle zdań ilu jest lekarzy ale niektórzy to zupełnie
        zapominają że tu chodzi o zdrowie dziecka a nie jakieś ich zasady.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka