Dodaj do ulubionych

Lewatywa!!!

21.05.03, 21:16
Termin porodu mam na 2 czerwca, czekam spokojnie bolu sie nie boje, moje
mysli dot. porodu zakloca tylko jedna obsesja-to ze w trakcie parcia
oddalabym hmmm... stolec. Czy lewatywe zrobic lepiej jeszcze w domu czy moze
dopiero w szpitalu? A moze wziasc cos na przeczyszczenie? Z gory dziekuje za
porady w tej wstydliwej kwestii.
Obserwuj wątek
    • kassik Re: Lewatywa!!! 21.05.03, 21:27
      Lewatywę lepiej zrób w domu. Nie będzie krępująco. Ja nie była taka mądra i
      zrobiono mi w szpitalu (przed cesarką musiała być). Drugi raz będę mądrzejsza.
      • kajoa Re: Lewatywa!!! 21.05.03, 22:34
        Hej! A ja przeciwnie niż poprzedniczkasmile Po pierwsze - sprawa nie jest
        wstydliwa, tylko normalna. Ja też bałam się ewentualnego wypróżnienia podczas
        parcia więc byłam przygotowana na lewatywę w szpitalu. Zresztą już na izbie
        przyjęć coś mówili o cesarce ( centymetr mają w oku, czy co ?- synek był b.
        dużysmilewięc lewatywa i tak by mnie nie ominęła. Zrobiono mi ją w intymnych
        warunkach, za kotarką, trwało wszystko może 1 minutę. Szczęśliwego rozwiązania!
      • kzzk1 Re: Lewatywa!!! 22.05.03, 13:43
        Ja miałam cesarkę ale nikt nie robił mi lewatywy - po prostu nie mogłam nic
        jeść przez kilka godzin przed operacją. Ale może Ty nie miałaś planowanej cc?
        Ania
    • anna.michal Re: Lewatywa!!! 21.05.03, 22:53
      Też się nad tym zastanawiałam. W szpitalu, w którym rodziłam położna
      zaproponowała lewatywę i się na to zgodziłam. W intymnych warunkach, w sumie
      nie było to takie straszne jak wcześniej słyszałam i czytałam. A zyskałam
      przynajmniej ten komfort, że nic nie powinno się przytrafić w trakcie parcia.
      Podobno wpływa też na skurcze - przyspieszając poród, ale tego nie wiem bo
      miałam kroplówkę naskurczową.

Pozdrawiam

Ania
    • jagna_jagna Re: Lewatywa!!! 22.05.03, 09:42
      Dziewczyny na forum odradzają sobie wzajemnie robienie lewatywy w domu bo
      podobno u niektorych może na tyle przyśpieszyć poród, że do dalej położonego
      szpitala można nie zdążyć.
      • ewa291 Re: Lewatywa!!! 22.05.03, 12:24
        Pomysl co takiego moze byc krepujacego w lewatywie jak za chwile tabun lekarzy
        i poloznych bedzie cie co chwile badal itp itd.Jak by do tego tak podchodzic to
        kazda z nas tak jak zwierze musiala by odchodzic w ustronne miejsce i rodzic w
        odosobnieniu.Dziewczyny ktore przez wiekszosc ciazy mialy zaparcia to
        opowiadaja o uldze.Bede rodzic 2 raz i juz od 5 tygodni mam spakowana lewatywe
        ktora kupilam w aptece bez recepty -to tylko 120 ml a nie 2 litry wody-jest to
        mieszanina soli czyszczacych ktora dziala szybko.
    • aluc Re: Lewatywa!!! 22.05.03, 12:46
      jedno słówko - lewatywa, nawet zrobiona w szpitalu, nie zabezpiecza w 100%
      przed "wypadkiem" na sali porodowej

podejdź do tego w taki sposób- dla położnej to nie będzie nic nadzwyczajnego, a
      ty pewnie tego nawet nie zauważysz - tam się dzieją dużo bardziej zajmujące
      rzeczy smile
    • sowa_hu_hu Re: Lewatywa!!! 22.05.03, 12:56
      przeczytaj koniecznie mój post "lewatywa i golenie" (jeszcze pod nickiem
      dargun) -
    • sowa_hu_hu Re: Lewatywa!!! 22.05.03, 12:57
      acha! i lewatywe oczywiście niech zrobią ci w szpitalu!!! nie wolno brac nic
      na przeczyszczenie!!!
      • agusiakraj Re: Lewatywa!!! 23.05.03, 10:56
        Ja tez sie panicznie balam lewatywy ale wiedzialam ze chce ja miec,bo mialam
        porod rodzinny i jakos glupio by bylo przy mezu i w ogole.Oczywiscie w trakcie
        porodu jest sie czym martwic i taka lewatywa jest po prostu niczym.Zrobiono mi
        ja w szpitalu,w komfortowych warunkach,potem moglam wziac prysznic-ylo
        naprawde milo.A podczas parcia myslalam tylko o tym ze mam rodzic a nie o tym
        ze cos mi sie moze za chwile przytrafic.
        Nie polecam lewatywy w domu-opowiadala nam o takich rzeczach polozna w
        szpitalu i wierz mi w szitalu zrobia to fachowcy(to w ogole nie boli
        oczywiscie).
        Zycze milego porodu.
    • joanah2o Re: Lewatywa!!! 23.05.03, 12:16
      Nie znam tego z własnego doświadczenia, a jedynie z opowieści koleżanek i
      ostatnio przeczytałam tez o tym w jednym z magazynów dla rodziców(wypowiadała
      sie położna): lewatywa często własnie zwiększa prawdopodobieństwo "wypadku".

J.
      • ewa291 Re: Lewatywa!!! 23.05.03, 19:27
        jezeli cos sie jednak przydazy to z pewnoscia po lewatywie bedzie tego duzo
        duzo mniej
    • zapominajka1979 Re: Lewatywa!!! 24.05.03, 04:53
      witaj, jako położna pracujaca na sali porodowej mogę Tobie tylko poradzić w ten
      sposób. Jeśli jeszcze masz czas w domu i nie odchodzą wody płodowe weż coś
      łagodnego na przeczyszczenie. Możesz oczywiście kupić gotową Enemę ( w aptece).
      Wierz mi, że dzięki temu nie będziesz myślała o takich niespodziankach i w
      pełni będziesz mogła uczestniczyć w narodzinach swojego dziecka.Nie będzie to
      dla ciebie krępujące... Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka