musam Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 29.05.07, 12:13 poduszki dziecko nie potrzebuje ( ryzyko ze sie zadusi) kolderke do luzeczka owszem, do wozka i do luzeczka kupilabym taka ochronke pod glowke , jak sie dzidzi uleje ( na zamiane). Ochronke na wozek (deszcz). Smoczek Herbatke dla malenstwa (koperek) Herbatke na wsparcie karmienia dla mamy grzechotke "Mobile" do powieszenia nad luzeczkiem zeby dzidzia sobie ogladala jak nie spi "Gruszke" do nosa dla niemowlat Ew. woreczki / pojemniki do zamrazania mleka mokre chusteczki Olejek z migdalkow dla dziecka, specialne rekawiczki, zeby sie nie podrapalo dla niepewnej mamy (pierwsze dziecko) - wage kocyk ew. lampke z ogrzewajaca zarowka przy komodzie na przebieranie Odpowiedz Link Zgłoś
a.stalowa Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 29.05.07, 16:10 Musam,a co to jest ten "mobile"-do powieszenia nad lozkiem?I gdzie kupuje sie taka ochronke pod glówke? Co do rekawiczek -niedrapek to juz mam,wczoraj kupilam Odpowiedz Link Zgłoś
musam Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 29.05.07, 18:33 sorry "Mobile" to poprostu (jestem juz za dlugo po za granicami kraju) takie kolorowe zabaweczki itp. ktore wieszasz nad luzeczkiem (czasami maja melodyjke), kurcze nie wiem jak to sie po polsku nazywa. Napewno wiesz, stymuluje wzrok dziecka. A to pod glowke kupowalam w normalnym Baby - Boutique (gzie mozna dostac wyposarzenie dla niemowlat poczynajac od mebli, wozki, do smoczkow, od a do z). Zastanawiam sie wlasnie czy w jakims wysylkowym np. jak ten: www.baby-walz.com/neu/SyEngine.php?Act=50173&Do=50337&_inPHP cos takiego bys nie mogla zamowic. Odpowiedz Link Zgłoś
a.stalowa Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 07:42 Do Musam:Teraz juz wiem chodzi o karuzele z melodyjkami i swiatelkiem))Tez juz o tym pomyslalam.Sorki,wczesniej nie za bardzo wiedzialam o co chodzi bo "mobile"po ang to telefon komorkowy)) napewno kupie .Dziekuje! Moj maz wczoraj kupil nianie elek.Philipsa najnowszy model ma wszystkie z mozliwych funkcji oprocz monitoringu oddechu. Czy uwazacie ,ze musimy dokupic monitoring oddechu??? Odpowiedz Link Zgłoś
musam Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 08:23 mysle ze to nie potrzebne, no chyba ze dzidzia urodzi sie z jakimis "problemaem" ale wtedy (przynajmniej u nas) dostaje die aparature ze szpitala . A tak, to bedziesz sietylk o nie potrzenbie denerwowac i co chwile latac i sprawdzac czy monitor funkcjonuje, itd. wazne zeby dziecko spalo na plecach, absolutny zakaz palenia w domu itd.Wszystko bedzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
ameliax1 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 18:08 Ludzie dziewczyny!Ja dopiero w styczniu mam termin,myslalam,ze o niemowlakach wiem b.duzo a teraz nawet niewiem w co ubrac takie malenstwo na wyjscie ze szpitala!?Bo styczen,wiadomo zima okropna(a juz napewno w kraju w ktorym urodzimy)niby wiem,ze spiworek ale co jeszcze? Body,sweterek,spodenki,skarpetki,czapeczka?Czy tak wystarczy?Czytalam tez,ze polecacie spiworki do spania w lozeczku zamiast poscieli,ale co wtedy z raczkami ktore wystaja?Czy w samym body z dlugim rekawkiem nie zmarznie? A jak myslicie od kiedy z takim malenstwem w zimie mozna na spacery wychodzic? Bo zastanawiamy sie czy wozek gleboki tez odrazu kupic? Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 19:30 absolutnie nie, po co Odpowiedz Link Zgłoś
meeg23 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 01.06.07, 09:42 czesc ja osobiscie uwazam ze conajmniej polowy rzeczy z tej listy nie uzyjesz albo uzyjesz raz czy dwa ale mysle ze to co wypisalas niektore to sa zbedne ale jak cie stac i masz dosc miejsca w domu by to trzymac to jasne Odpowiedz Link Zgłoś
musam Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 18:18 Uwazam , ze wozek gleboki powinno sie tak czy siak kupic , nie zaleznie od pory roku. Poniewaz dziecko lezy prosto (kregoslup). Jezeli chodzi o wyscie ze szpitala, to podejzewam zabirzecie maluszka w MAXI-Cosi, wiec moze rajstopki + plus skarpetki, a najlepiej jakis zimowy kobinezon jezeli bedziesz wychodzila na zimne powietrze. W nocy cieple spioszki + kolderka, dziecko w tym wieku jeszcze tak sie nie rusza nie nalezy jednka przegrzewac! Ja nie kupowalam tych spiworow, bo wydawaly mi sie nie wygodne /"sympatyczne". Ale kazdy uwaza po swojemu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
a.stalowa Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 19:07 Dziekuje Musam za dobre rady,masz racje nie bede wariowac z monitorowaniem oddechu.Jaki wozek polecasz?Mi podoba sie Quinny Freestyle,ale nie wiem czy jest ok-ma 3 kolka i jest dwu-funkcyjny z gondola i spacerowką.Spacerowka jest przekladana,ma pompowane i łozyskowane kola,wymiary gondoli w szerokosci 33cm,a w dl-77cm.Co o tym myslisz.Wiem,ze dzieci szybko rosna ,a ja bede potrzebowala gondole od pazdziernika do przynajmniej kwietnia-czy jest wystarczajaco duza? Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 19:21 1. wozek tak, posciel nie, kup sobie fajny spiworek najlepiej z prawdziwej welny, zadnych poduszek kolderek itp, corka ma juz pol roku, spi caly czas w spiworku, bynajmniej sie nie poci, do spacerowki juz tez podkladam jedna czesc spiworka, zeby sie nie pocila w te upaly, a na nia kocyk jak spi ty urodzisz na jesieni wiec spiworek to super sprawa, do tego kocyk i juz 2. ok, ale posciel to taki stereotyp, nie uzywalam poscieli przez pierwsze 3 miesiace, najpierw mala spala tylko w kocyku, potem w spiworku, al eteraz kolderka sie przydaje , poducha jeszcze nie, ochraniacz obowiazkowo 3. tak 4. tak, ale osobiscie polecam komode, ktora pozniej moze sluzyc za szafke a na to taki miekki przewijak, al eto w sumie sprawa indywidualna 5. wanienke zwykla najprostsza i co najwazniejsze jak najwieksza, stojak, jasne 6. tak 7. absolutnie nie, no chyba ze zamierzasz sciagac a nie karmic piersia, jezeli ni eto po co i tym bardziej elektryczny, jak zamierzasz od poczatku sciagac to polecam lepiej medele, o wiele tansza no i lepsza, wiadomo 8. nie koniecznie, ja nie mialam, ale jak masz kase, dziecko bedzie wczesniakiem, to tak 9. tak 10. nie ja nie mam i jakos jest ok 11. moze byc 12. tak, ale jak zamierzasz w koncu karmic butelka czy nie, bo jezeli butelka to po co poducha jakis chaos w tych twoich zakupach 13. tak, pajacyki i spiochy i koszulki na 56 malo i na 62 14. narazie jeden 15. kobieto 6, ja mam dwie i jakos sobie radze, mam tommee tippee, polecam bardzo 16. moze byc 17. oby nie za duzo, napoczatku wystarczy sama woda i linomag ew, sudokrem nic wiecej 18. dwie paczki newbornow w zupelnosci wystarcza 19. tak 20. po co napewno nie przyda sie w pierwszych trzech miesiacach, corka ma 6 msc i nadal myje sama reka 21. tak 22. niepotzrbny, nie mialam 23. ok, duze, albo male ale wtedy gora dwa 24. tak 25. tak ale w koncu jak zamierzasz karmic, bo cos mi sie tu nie zgdaza 26. jezeli musisz do tego, gencjane na spirytusie, lub sam siprytus,do pepka Odpowiedz Link Zgłoś
a.stalowa Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 19:29 mnoikaa13-nastawiam sie na karmienie piersia oczywiscie,ale chce sie zabezpieczyc na wypadek gdybym nie miala pokarmu,poza tym chyba potrzebe sa butelki na herbatke i wode?(jestem zielona w tym temacie) A ile kupic tych malych ciuszkow na rozm 56?Jestem wysoka,moj maz rowniez.Czy napewno dzidzia rodzi sie w takim rozmiarze.A moze jest rozmiar 58? Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 19:35 sluchaj nie kupuj nic do karmienia sztucznego, urodzisz na jesien , nie bedziesz dopajac karmienie piersia do 6 miesiaca tylko piers nie martw sie napewno bedzie dobrze ja karmilam mala 2 miesiace mala slabo przybierala, w koncu zdecydowalismy sie na dokarmianie ale u ciebie napewno bedzie dobrze jezeli naprawde bedziesz miala POZNIEJ jakies problemy , to kupuj laktator medeli, to samo masci na brodawki i wkladki laktacyjne wielorazowe medeli butelki tommee tippee, bo moze sie zdarzyc ze bedzies\z dokarmiac ale wciaz karmic piersia wtedy potzrbny jest smoczek do butelki imitujacy ruch sutka smoczek tez radze kupic okragly np nuby lub canpola bo jak kupisz plaski to potem dzidzia faktycznie bedzie slabo ssala i bedziesz musiala dokarmiac ciuszki, po pare sztuk, moze ze 4 gora, bo nawet jak urodzi sie 56 to szybciutko urosnie Odpowiedz Link Zgłoś
a.stalowa Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 19:43 a czy te butelki beda pasowaly do podgrzewacza i sterylizatora Philpsa- kupilismy wlasnieI czy sa antykolkowe,bo widze po znajomych,ze dzieciaczki maja straszne kolki.Myslalam ,ze takiej malej dzidzi to oprocz mleka z piersi daje sie herbatke koprowa na zlagodzenie kolek.Wciaz malo wiemIle kosztuje elektryczna medela?I czy karmienie puiersia jest takie bolesne ,ze trzeba sutki smarowac?A jesli chodzi o ciuszki to co konkretnie ,boi pelno tych ciuszkow i juz sie gubie pajacyki,kaftaniki ,spioszki,rampersiki i co jeszcze?Dzieki Monika za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 19:49 jejku szkoda tej kasy na ten sterylizator, jednak radzilabym sprzedac nie wiem pewnie nie, ale ja mam podgrzewacz nuka, zwukly na cieniutkie butelki a ta tez sie grzeje nie ma problemu, tym sie nie martw lepiej martw sie tym sterylizatorem, bo nie potrzebny, wiecej krzywdy zrobisz dzidzi jak wszystko bedzie sterylne napewno sa lepsze niz aventu zapewniam karmionym piersia nic sie nie podaje do picia do pol roczku medela nie wiem ile kosztuje, mialam reczna , sciagalam 4 miesiace, al eceny sa bardzo sensowne jak za taka jakosc karmienie nie jest bolesne, ale na poczatku piersi nie sa przyzwyczajone do ssania i wtedy sie przydaje, kup najmniejsza jaka jest, ja kupilam najmniejsza uzywalam pare razy napoczatku co do ciuszkow to naprawde co wolisz do spania bo w sumie dzidzai bedzie duzo spala, najlepsze sa pajacyki, mala ciagle spi w pajacykach napoczatku mialam kaftaniki i spichy, ale pozniej stwierdzilam ze to ni ejest dober bo kaftanik sie podwija super sa body ale dopiero jak pepek odpadnie, po ok dwoch tygodniach Odpowiedz Link Zgłoś
lucky_1 do monikaa13 03.06.07, 19:50 Monika, zastanawia mnie dlaczego sterylizator jest niepotrzebny. Czy butelki i laktator tylko sie myje, bez sterylizacji? Odpowiedz Link Zgłoś
apteros Re: do monikaa13 03.06.07, 23:38 myślę, że butelki można wysterylizować w inny sposób po prostu - dziewczyny pisały o użyciu w tym celu zmywarki bądź mikrofalówki. można też po prostu wygotować je metodą starożytną Odpowiedz Link Zgłoś
lucky_1 apteros 04.06.07, 03:41 Ja kupilam sterylizator, bo niestety nie mamy zmywarki. A ten, ktory kupilam jest wlasnie do mikrofalowki. Juz sie wystraszylam,ze robie sobie niepotrzebne koszty. Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: apteros 04.06.07, 11:44 wlasnie robisz mozna wygotowac butelki raz dziennie wystarczy sterylizacja jest potrzebna gdy wymaga tego dziecko, jest chore, jest wczesniakiem, ale dla zdrowego dziecka nie ma potrzby sterylizator bedziesz uzywac gora miesiac, mozesz narobic dziecku wiecej krzywdy nadmierna czystoscia butelki tylko mylam nieraz wygotowywalam Odpowiedz Link Zgłoś
lucky_1 Re: apteros 04.06.07, 16:40 Ale moj sterylizator to najprostszy avent, gdzie daje sie tylko wode,wiec dziala podobnie jak wygotowywanie butelek. Potraktuje go wiec jako zastepstwo dla garnka. Zreszta juz zaplacilam i nie bede oddawac. Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: apteros 04.06.07, 17:33 nie no wiadomo ze nie musisz oddawac kupilas i masz ja tylko pisze ze nie ma takiej potrzeby Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 19:37 aha rozmiaru 58 nie zauwazylam chyba nie ma nie nie wiadomo czy dzidzia urodzi sie w rozmiarze 56, moze bedzie wczesniakiem i bedzie miala 42cm, tfu tfu, a moze bedzie miala 62 wiesz to naprawde roznie bywa, a najlpeije wstrzymaj sie z tym kupowniem i pozniej na usg gin powie ci mniej wiecej jakie bedzie dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 19:49 ide kapac mala pozniej bede Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 20:41 no i jeszcze przypomnialo mi sie - waciki, mnostwo wacikow - patyczki z watka, moga sie przydac - frida koniecznie - oliwka, nie do smarowania dziecka tylko do wody do kapieli Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 21:00 i łapki niedrapki Odpowiedz Link Zgłoś
musam Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 20:50 co do ciuszkow to sa rozmiary 56,ale dziecko rosnie bardzo szybko wiec lepiej miec wiecej 62-jek, Avent butelki sa troche szersze od tych standartowych, wiec nie wiem czy pasuja do normalnych podgzewaczy, ja rowniez uzywalam nukki itp. Jezeli chodzi o wozek Quinny Freestyle nie jest zly, mozsz go uzywac rowniez jak dziecko podroscie.Tez kupie 3 kolowke, o marke sie jeszcze nie zastanawialam , jakis fajny "jogger". mOZNA POBIEGAC Z DZIECKIEM NA WERTEPACH, BEZ OBAWY ZE "RESORY" POJDA, no i przede wszystkim nie sa ciezkie i nie zajmuja mega miejsca w bagazniku, chociaz ja pozniej jak dziecko podrosnie to zawsze mialam malutka spacerowke "parasolke" do auta, zeby nie ciagac duzego wozka w aucie. Z ciuszkami na poczatek kup po 5 kaftanikow / Body, spioszkow, czapeczki ze 2 na spacer (to ty rodzisz w styczniu?)Kombinezon na spacerki, cieple skarpetki, rajstopki, jakies bluzeczki /sweterek, jest tyle tego, jedno jest pewne nie musisz przesadzasz bo malenstwo tak szybko rosnie ze czasami szkoda (moja mala ma wiele zeczy, ktore miala moze raz lub wogole, na sobie ) "Niestety" urodze teraz chlopczyka i te sukieneczki nie bede mogla juz zalozyc. W szczegolnosci dl adziewczynek jet tyle przepieknych zeczy ,ze az "strach". Slodkie miniaturki, doroslych sukienek (czasami/czesto po cenach jak dla doroslych) Odpowiedz Link Zgłoś
a.stalowa Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 22:35 Mam termin na pazdziernik Odpowiedz Link Zgłoś
kropencjaa a.stalowa masz może te wszystkie... 30.05.07, 22:36 rady spisane i zrobioną jeszcze jedną listę?? Bo żeby to wszystko przeczytać to nocke bym zarwała W ogóle to kupujesz już te wszystkie rzeczy? Wózek, łózeczko, butelki itp. Z tego co wyczytałam na początku, to jesteśmy prawie na tym samym etapie, ale ja jakoś boję się nawet zacząć konkretnie mysleć, żeby zbyt wcześnie nie zapeszyć!!! A jak u Ciebie? No i ta lista!! Będę musiała pewnie prześledzić cały wątek co? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
a.stalowa Re: a.stalowa masz może te wszystkie... 30.05.07, 22:51 Pewnie tak,poczytaj sobie w wolnych chwilach.Ciuszki kupuje na biezaco ,jak tylko cos mi wpadnie w okoOkazuje sie jednak,ze pajacyki sa najlepsze ,bo najwygodniejsze i najlatwiejsze w uzyciu.Nianie elektryczna Philipsa kupil wczoraj moj maz model SCD488,kupilismy tez termometr w smoczku +zwykly do uszka tez z Philipsa,sterylizator i podgrzewacz tez z serii baby care Philipsa. Za reszta sie rozgladamy,na wozek ,lozeczko i inne rzeczy to chyba za wczesnie.Kolezanki mowia,zeby zakupy zrobic wczesniej ,bo w ostatnich miesiacach bede sie czula zapewne jak lokomotywa Brzechwy-ociezala i ospala,a do tego tlustai pewnie nie bede miala tyle energii co w 2 trymestrze Odpowiedz Link Zgłoś
a.stalowa Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 22:33 Dziewczyny bardzo Wam dziekuje za pomoc,sporo sie dowiedzialam gdyby jeszcze Wam sie o czyms przypomnialo to dopiszcie.Pozdrawiam Was goraco Odpowiedz Link Zgłoś
ameliax1 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 31.05.07, 18:30 Ja nadal sie zastanawiam czy kupic wozek gleboki,bo jak urodze w styczniu to niewiem czy sie przyda.Pisalam wczesniej ale dostalam dwie rozne odpowiedzi i nadal sie wacham.Jak uwazacie mozna z takim malenstwem wychodzic na spacery w zimie?No i do ilu miesiecy uzywa sie gleboki wozek? Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 31.05.07, 18:33 nawet trzeba wychodzic, ja urodzilam w listopadzie, wychodzilam na dwor juz w pierwszych tygodniu, na spacer poszlam w drugim, i mialam wozek gleboki, do tego tylko spiworek i bylo super wozek gleboki przydal mi sie 5 miesiecy a to z racji tego ze przyszly teraz te upaly wielkie i szkoda mi bylo malej w gondoli wozic, poza tym chciala ogladac swiat, ale gdyby nie bylo tak cieplo to jeszcde by jezdzila poniewaz jeszcze nie siedzi nie zaluje tego zakupu, w gondoli dziecko ma twardo plasko i wygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
musam Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 01.06.07, 12:48 Uwazam ze wozek gleboki jest absolutnie konieczny, ze wzgledu na kregoslup dziecka, bedziesz go potrzebowala kilka (ew 5) miesiecy. W chlodniejszych miesiacach ochrania dziecko lepiej od wiatru, a wychodzic absolutnie trzeba, egal czy jest minus czy nie. dziecko potrzebuje swiezego powietrza, nalezy tylko odpowiednio ubrac i patrzec zeby nie przewialo. Ja chodzilam zima na spacery, nie wychodzilam tylko jak padal deszcz. Dziecko nie jest z cukru, sie nie rozpusci, wiec bez obawy cieplo ubrac i "lepic balwana" Odpowiedz Link Zgłoś
fairycharlotte Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 02.06.07, 00:34 Po co herbatka dla dziecka? Naszą małą przyzwyczailismy do picia wody (mineralna, przegotowana), w tych herbatkach kupnych jest glukoza, po co dziecko przyzwyczajać... A jesli bedziesz karmić piersią (u nas niestety nie bardzo sie udało) to w ogole nie trzeba dopajac dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
apteros Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 02.06.07, 01:47 hmmm... nawet w zimie się na spacery wychodzi - podobno do -5, a nawet przy -10 można wyjść jeśli jest suchy mróz. w pierwszych dniach zdaje się wietrzyliśmy córcię na balkonie ubraną w ciepłe śpiochy. zimą tez czasem zamiast jednego dłuzszego spaceru robilismy kilka wietrzeń w wózku wystawionym na balkon. ubranka: najlepiej się sprawdzały śpiochy z długim rękawem takie rozpinane po całości - układasz dziecko na rozpiętym wkładasz łapki w rękawy a resztę ciałka po prostu zapinasz - dzieci niezbyt lubią ubieranie. przydają się body zkrótkim i długim rękawem, ważne żeby miały takie specjalne wycięcie na głowę bardzo serokie albo jakies guziczki ewentualnie. skarpetki mogą się przydać, bo można nimi np. za duże śpioszki przytrzymać na nóżce, albo założyć na łapki jeśli się okaże, że rękawiczki cisną, albo są za małe albo po prostu akurat są w praniu. czapeczki na po kąpieli takie bawełniane. nam się dobrze sprawdzały takie po niewiązane dwie miałam sztuki. śpiworki mieliśmy takie bez rękawka i dobrze się sprawowały - szkoda że nie produkują takich dużych, bo córka teraz się notorycznie rozkopuje. kombinezon zimowy dobrze żeby miał stópki zabudowane, nie trzeba myśleć o dodatkowych bucikach czy innej osłonie nóżek. i kapturek też jest istotnym elementem. rękawiczki niekoniecznie - w sumielepszy byłby dłuższy rękawek, w którym rączki będą schowane. jak w domu masz ciepło to będziesz dziecko na łóżku/kocyku trzymać w body i skarpetkach samych i będzie ok. a do szpitala weź ze sobą po jednym komplecie ciuszków 56 i 62, pieluchy i kocyk możesz wziąć - najlepiej też przed porodem jeszcze pójść doszpitala i się po prostu dowiedzieć co będzie na miejscu a co wziąć. w kazdym razie chodzi mi o to, że następne kilka kompletów ubranek spakuj do torby,którą mąż przywiezie jak już będzie wiadomo jaki rozmiar jest potrzebny przydać się może krem na rozstępy/przeciw rozstępom. ja co prawda smarowałam się pól ciąży a i tak pól brzucha mam we szlaczki, ale przydawał się krem, bo miałam bardo suchą skórę i strasznie mnie swędziała nieposmarowana do pupci dziecięcej na pewno sudocrem się przyda bopięknie goi odparzenia - można nim też wysypki smarowac zresztą. natomiast potem w ramach różnych prób i błędów wyszło mi że: linomag jest nieekonomiczny, wylewa się go za dużo zawsze z tubki. bepanten był zbyt jakiś taki rzadki i szybko się wchłaniający, miałam wrażenie że nie zapewniam dziecku dobrej ochrony, byc może po prostu za mało tłusty był. sudocrem wielkie tak. do tej listy dorzucę maść nagietkową, ale taką w małym pudełku, nie w tubce. rewelacyjnie chroniła przed odparzeniami i na tyle jest gęsta, że starczała na dlugo. w późniejszym okresie dobrze się sprawdza tormentiol - kiedy juz uznasz, że sudocrem jest jednak za dużym obciążeniem dla budżetu. pampersy newborn i huggiesy pierwsze są w porządku, u nas lepiej się sprawdzały w sumie różowe huggiesy niż zielone tak na marginesie. z pieluszek innych testowałam większe rozmiary belli i nie jestem zadowolona, są za mało chyba przewiewne bo dziecko mi się odparzało szybko, i jescze jakoś nie za dobrze wykończone miały brze3gi bo pojawiało się podrażnienie. w pierwszych miesiącach używaliśmy także takich tanich ceratkowych supermarketowych pieluch w ciągu dnia, bo dziecko bez przerwy coś wydala i często sie je zmienia - inwestowanie w tyle pamperków byłoby zabójcze. pamperki nakładaliśmy na noc i na wyjścia dluższe, kiedy się rzadziej zmieniało. dopiero dużo później odkryliśmy pieluchy cien z lidla, które są naprawde rewelacyjne i tanie - a skuteczne i przewiewne jak drogie pieluszki. niestety nie wiem czy są też małe rozmiary, używałam tylko największego;P trzeba będzie się teraz rozejrzeć. co do innych spraw - przydadzą się płatki kosmetyczne do przemywania oczków. na kolkę podawaliśmy dziecku espumisan w kroplach czy coś podobnego, po konsultacji z lekarką. działało. chyba wszystkie refleksje już wyraziłam Odpowiedz Link Zgłoś
a.stalowa Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 02.06.07, 19:55 Apetros-dziekuje za pomoc,na pewno skorzystam z wielu Twoich rad. Ile przecietnie zuzywa sie na poczatku pieluch?Czy co godzinke? czy pod takie spiochy na noc,pewnie chodzi ci o pajacyki zaklada sie cos jeszcze jakies body,albo kaftanik? Odpowiedz Link Zgłoś
apteros Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 02.06.07, 23:54 ja zakładałam pod spód body/kaftanik wychodząc z założenia że te zatrzaski metalowe mogą byc nieco zimne teraz mi się przypomina że jak wkladałam małą do śpiworka na noc to być moze tylko w body z długim rękawkiem i skarpetach.. zależnie od natężenia ogrzewania. co do pieluszek to różnie. moja np. nie płakała mając mokro w ogóle. więc sobie ustaliłam, że takie lepsze pieluchy to góra trzy godziny, takie tańsze połowę tego czasu. oczywiście jeśli dziecię w świeżą pieluchę od razu nakupcia - a to jest znane prawo;p - to natychmiastowa zmiana. wydaje mi się równiez, że dość szybko mocno ograniczyłam ilość przewijań w nocy, czasem mogła mała w tej samejpieluszce być, albo kładąc się sama gdzieś koło północy zmieniałam jej i potem rano dopiero. są jednak dzieci które nawet odrobiny siuśkow w pieluszce nie zniosą i ryczą od razu. wyobrażam sobie, że wówczas więcej pieluch może iść.. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 04.06.07, 11:46 pieluchy zmieniasz przy kazdym karmieniu, przed lub po lepiej przed, nawet w nocy z czasem dzidzia przesytanie robic kupki tak czesto na noc i w dzien tez zakladasz pajacyka tylko lub kaftanik i spiochy body dopiero po odpadnieciu pepka Odpowiedz Link Zgłoś
a.stalowa Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 04.06.07, 18:54 Dziekuje Wam bardzo-musze koniecznie zapisac sie na szkole rodzenia(kiedy najlepiej,coby nie zapomniec wszystkiego?)Boje sie ,ze oprocz pajacyka to nic nie bede umiala zalozyc Mam jeszcze pytanie dotyczace wanienki-ogladalam rozne-moj maz jest za zwykla klasyczna wanienka,ktora bedziemy wsadzac w nasza wanne,ja z kolei sobie tego zupelnie nie wyobrazam,gdyz nasza wanna jest bardzo duza-nietypowa gleboka,szeroka i na pewno nie bedzie mi latwo trzymac dzidzi ,kapiac ja.Spodobala mi sie wanienka ficherprice ze specjalna matka wiszaca nieco wyzej na zatrzaskach-tak ze dzidzie mozna polozyc i regulowac zanurzenie jej w wodzie i pod ta wanienke specjalny stojak-przekonalam juz meza,ale zastanawiam sie czy taki stojak jest stabilny i czy taki wklad zapinany na zatrzaski do wanienki jest wygodny.Wiemy z mezem ,ze dzidziusie napjpewniej czuja sie na raczkach u rodzicowA jakie wanienki Wy proponujecie? I jescze jedno pytaniejak czyscicie noski maluszkow? Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 04.06.07, 19:11 a wiec tak szkola rodzenia obowiazkowa juz, ok 24 tyg powinno sie zapisac, naprawde warto pajacyki sa wygodne ale zobaczysz szybko nauczysz sie innych rzeczy wanienka, jak najzwyklejsza i jak najwieksza a jak macie wanne to nie inwestuj w droga wanienke, po dwoch miesiacach sama zobaczysz ze jalepiej, najwygodniej i najweselej jest kapac sie razem z maluszkiem w wannie duzej jak pisalam wyzej gdzies do noska kup FRIDE, nie gruszke Odpowiedz Link Zgłoś
apteros Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 05.06.07, 01:04 wanienkę taką zwykłą mieliśmy i najpierw trenowaliśmy na stojaku ją a potem okazało się, że najwygodniej ją postawić na blacie kuchennym - blisko było wodę nalewać i wylewać do zlewu - wanienka z wodą jest dość konkretnie ciężka nawet kiedy nalewa się odrobinę dla noworodka myślę że już po dwóch miesiącach przenieśliśmy bobka do dużej wanny, bo zaczęła lubić się chlupotać nóżkami i podobało jej się "pływanie" na taty rękach co do ubranek nie denerwuj się. po pierwsze - trenuj na lalce jeśli masz stresa po drugie - jest taki fajny folderek podręcznik opieki nad dzieckiem czy jakoś tak, wydany przez rehabilitanta z Instytutu Matki i Dziecka - miałam z nim dwa zajęcia na mojej szkole rodzenia. jest tam o tym jak bezpiecznie ubierać dziecko, jak je podnosić i przekładać, przewijać.. no o wsyzstkim. podobno facet jest w stanie wyjąć dziecko z inkubatora przebrać i włożyć z powrotem bez budzenia... ważne jest żeby dziecku przy przekładaniu przez główkę ubranek mocno rozszerzyć w rękach otwór, bo nie zniesie spokojnie przeciągania przez głowę bez tegopodkładasz ubranko pod główkę najpierw a potem tylko szybkim ruchem przekładasz ponad buźką taki rozciągnięty ciuszek. mi się sprawdza do dziś bo moja 2,5 latka dalej nie lubi zakładania bluzek. no i jak się obawiasz to naprawdę najlepsze będą ubranka na których ułożysz sobie dziecko, wetkniesz rączki nóżki gdzie trzeba i pozapinasz. śpioszki, które mają otwór tylko na pupo-nóżkach i na główkę nie są aż tak wygodne niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
anlia Do agnieszka monikaz 01.06.07, 08:18 odezwij sie na anlia@interia.pl podam ci wiecej informacji ale naprawde jest okropnie Odpowiedz Link Zgłoś
a.stalowa Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 07.06.07, 16:52 A czym frida rozni sie od gruszki i dlaczego jest lepsza w uzyciu? Dziekuje z gory za Wasze odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 07.06.07, 19:40 a widzialas fride, jak nie to nie ma o czym pisac a tak na serio, gruszke wkladasz gleboko do nosa, podrazniasz sluzowki nosa, nie jest tak skuteczna jak frida fride przykladasz tylko do noska przy wejsciu dziurki i ciagniesz swoim wdechem "gluty"moze brzmi dziwnie ale dziala o wiele lepiej, zaufaj nam obejrzyj ja na necie Odpowiedz Link Zgłoś
a.stalowa Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 13.06.07, 07:56 Czy wszystkie ciuszki jakie kupuje dla dzidzi musze wczesniej wyprac-ile dni wczesniej i w jakim proszku i plynie zmiekczajacym? Z tego co wczesniej napisalyscie to nie ma co przesadzac z tym najmniejszym rozmiarem,kupilam wiec mnostwo ciuszkow na roz.62,a tylko kilka na roz 56.Czy przed porodem lekarz powie mi rozmiar dzidzi,czy na usg mozna dokladnie to wymierzyc? Odpowiedz Link Zgłoś