Dodaj do ulubionych

Lista rzeczy do kupienia przed porodem

• musam Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 29.05.07, 12:13
      poduszki dziecko nie potrzebuje ( ryzyko ze sie zadusi) kolderke do luzeczka
      owszem, do wozka i do luzeczka kupilabym taka ochronke pod glowke , jak sie
      dzidzi uleje ( na zamiane). Ochronke na wozek (deszcz).
      Smoczek
      Herbatke dla malenstwa (koperek)
      Herbatke na wsparcie karmienia dla mamy
      grzechotke
      "Mobile" do powieszenia nad luzeczkiem zeby dzidzia sobie ogladala jak nie spi
      "Gruszke" do nosa dla niemowlat
      Ew. woreczki / pojemniki do zamrazania mleka
      mokre chusteczki
      Olejek z migdalkow dla dziecka,
      specialne rekawiczki, zeby sie nie podrapalo
      dla niepewnej mamy (pierwsze dziecko) - wage
      kocyk
      ew. lampke z ogrzewajaca zarowka przy komodzie na przebieranie

• a.stalowa Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 29.05.07, 16:10
        Musam,a co to jest ten "mobile"-do powieszenia nad lozkiem?I gdzie kupuje sie
        taka ochronke pod glówke?
        Co do rekawiczek -niedrapek to juz mam,wczoraj kupilamwink
        • musam Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 29.05.07, 18:33
          sorry "Mobile" to poprostu (jestem juz za dlugo po za granicami kraju) takie
          kolorowe zabaweczki itp. ktore wieszasz nad luzeczkiem (czasami maja
          melodyjke), kurcze nie wiem jak to sie po polsku nazywa. Napewno wiesz,
          stymuluje wzrok dziecka.
          A to pod glowke kupowalam w normalnym Baby - Boutique (gzie mozna dostac
          wyposarzenie dla niemowlat poczynajac od mebli, wozki, do smoczkow, od a do z).
          Zastanawiam sie wlasnie czy w jakims wysylkowym np. jak ten:
          www.baby-walz.com/neu/SyEngine.php?Act=50173&Do=50337&_inPHP
          cos takiego bys nie mogla zamowic.
          • a.stalowa Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 07:42
            Do Musam:Teraz juz wiem chodzi o karuzele z melodyjkami i swiatelkiemwink))Tez
            juz o tym pomyslalam.Sorki,wczesniej nie za bardzo wiedzialam o co chodzi
            bo "mobile"po ang to telefon komorkowywink)) napewno kupie .Dziekuje!

Moj maz wczoraj kupil nianie elek.Philipsa najnowszy model ma wszystkie z
            mozliwych funkcji oprocz monitoringu oddechu.
            Czy uwazacie ,ze musimy dokupic monitoring oddechu???

• musam Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 08:23
              mysle ze to nie potrzebne, no chyba ze dzidzia urodzi sie z
              jakimis "problemaem" ale wtedy (przynajmniej u nas) dostaje die aparature ze
              szpitala . A tak, to bedziesz sietylk o nie potrzenbie denerwowac i co chwile
              latac i sprawdzac czy monitor funkcjonuje, itd. wazne zeby dziecko spalo na
              plecach, absolutny zakaz palenia w domu itd.Wszystko bedzie dobrze smile
              • ameliax1 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 18:08
                Ludzie dziewczyny!Ja dopiero w styczniu mam termin,myslalam,ze o niemowlakach
                wiem b.duzo a teraz nawet niewiem w co ubrac takie malenstwo na wyjscie ze
                szpitala!?Bo styczen,wiadomo zima okropna(a juz napewno w kraju w ktorym
                urodzimy)niby wiem,ze spiworek ale co jeszcze?
                Body,sweterek,spodenki,skarpetki,czapeczka?Czy tak wystarczy?Czytalam tez,ze
                polecacie spiworki do spania w lozeczku zamiast poscieli,ale co wtedy z
                raczkami ktore wystaja?Czy w samym body z dlugim rekawkiem nie zmarznie?
                A jak myslicie od kiedy z takim malenstwem w zimie mozna na spacery wychodzic?
                Bo zastanawiamy sie czy wozek gleboki tez odrazu kupic?
            • monikaa13 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 19:30
              absolutnie nie, po co
            • meeg23 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 01.06.07, 09:42
              czesc ja osobiscie uwazam ze conajmniej polowy rzeczy z tej listy nie uzyjesz
              albo uzyjesz raz czy dwa ale mysle ze to co wypisalas niektore to sa zbedne
              ale jak cie stac i masz dosc miejsca w domu by to trzymac to jasne
    • musam Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 18:18
      Uwazam , ze wozek gleboki powinno sie tak czy siak kupic , nie zaleznie od pory
      roku. Poniewaz dziecko lezy prosto (kregoslup). Jezeli chodzi o wyscie ze
      szpitala, to podejzewam zabirzecie maluszka w MAXI-Cosi, wiec moze rajstopki +
      plus skarpetki, a najlepiej jakis zimowy kobinezon jezeli bedziesz wychodzila
      na zimne powietrze. W nocy cieple spioszki + kolderka, dziecko w tym wieku
      jeszcze tak sie nie rusza smile nie nalezy jednka przegrzewac! Ja nie kupowalam
      tych spiworow, bo wydawaly mi sie nie wygodne /"sympatyczne". Ale kazdy uwaza
      po swojemu.
      pozdrawiam
      • a.stalowa Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 19:07
        Dziekuje Musam za dobre rady,masz racje nie bede wariowac z monitorowaniem
        oddechu.Jaki wozek polecasz?Mi podoba sie Quinny Freestyle,ale nie wiem czy
        jest ok-ma 3 kolka i jest dwu-funkcyjny z gondola i spacerowką.Spacerowka jest
        przekladana,ma pompowane i łozyskowane kola,wymiary gondoli w szerokosci 33cm,a
        w dl-77cm.Co o tym myslisz.Wiem,ze dzieci szybko rosna ,a ja bede potrzebowala
        gondole od pazdziernika do przynajmniej kwietnia-czy jest wystarczajaco duza?
    • monikaa13 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 19:21
      1. wozek tak, posciel nie, kup sobie fajny spiworek najlepiej z prawdziwej
      welny, zadnych poduszek kolderek itp, corka ma juz pol roku, spi caly czas w
      spiworku, bynajmniej sie nie poci, do spacerowki juz tez podkladam jedna czesc
      spiworka, zeby sie nie pocila w te upaly, a na nia kocyk jak spi
      ty urodzisz na jesieni wiec spiworek to super sprawa, do tego kocyk i juz
      2. ok, ale posciel to taki stereotyp, nie uzywalam poscieli przez pierwsze 3
      miesiace, najpierw mala spala tylko w kocyku, potem w spiworku, al eteraz
      kolderka sie przydaje , poducha jeszcze nie, ochraniacz obowiazkowo
      3. tak
      4. tak, ale osobiscie polecam komode, ktora pozniej moze sluzyc za szafke a na
      to taki miekki przewijak, al eto w sumie sprawa indywidualna
      5. wanienke zwykla najprostsza i co najwazniejsze jak najwieksza, stojak, jasne
      6. tak
      7. absolutnie nie, no chyba ze zamierzasz sciagac a nie karmic piersia, jezeli
      ni eto po co i tym bardziej elektryczny, jak zamierzasz od poczatku sciagac to
      polecam lepiej medele, o wiele tansza no i lepsza, wiadomo
      8. nie koniecznie, ja nie mialam, ale jak masz kase, dziecko bedzie
      wczesniakiem, to tak
      9. tak
      10. nie ja nie mam i jakos jest ok
      11. moze byc
      12. tak, ale jak zamierzasz w koncu karmic butelka czy nie, bo jezeli butelka
      to po co poducha jakis chaos w tych twoich zakupach
      13. tak, pajacyki i spiochy i koszulki na 56 malo i na 62
      14. narazie jeden
      15. kobieto 6, ja mam dwie i jakos sobie radze, mam tommee tippee, polecam
      bardzo
      16. moze byc
      17. oby nie za duzo, napoczatku wystarczy sama woda i linomag ew, sudokrem nic
      wiecej
      18. dwie paczki newbornow w zupelnosci wystarcza
      19. tak
      20. po co napewno nie przyda sie w pierwszych trzech miesiacach, corka ma 6 msc
      i nadal myje sama reka
      21. tak
      22. niepotzrbny, nie mialam
      23. ok, duze, albo male ale wtedy gora dwa
      24. tak
      25. tak ale w koncu jak zamierzasz karmic, bo cos mi sie tu nie zgdaza
      26. jezeli musisz

do tego, gencjane na spirytusie, lub sam siprytus,do pepka
      • a.stalowa Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 19:29
        mnoikaa13-nastawiam sie na karmienie piersia oczywiscie,ale chce sie
        zabezpieczyc na wypadek gdybym nie miala pokarmu,poza tym chyba potrzebe sa
        butelki na herbatke i wode?(jestem zielona w tym temacie)
        A ile kupic tych malych ciuszkow na rozm 56?Jestem wysoka,moj maz rowniez.Czy
        napewno dzidzia rodzi sie w takim rozmiarze.A moze jest rozmiar 58?
        • monikaa13 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 19:35
          sluchaj nie kupuj nic do karmienia sztucznego, urodzisz na jesien , nie
          bedziesz dopajac karmienie piersia do 6 miesiaca tylko piers
          nie martw sie napewno bedzie dobrze
          ja karmilam mala 2 miesiace mala slabo przybierala, w koncu zdecydowalismy sie
          na dokarmianie
          ale u ciebie napewno bedzie dobrze
          jezeli naprawde bedziesz miala POZNIEJ jakies problemy , to kupuj laktator
          medeli, to samo masci na brodawki i wkladki laktacyjne wielorazowe medeli
          butelki tommee tippee, bo moze sie zdarzyc ze bedzies\z dokarmiac ale wciaz
          karmic piersia wtedy potzrbny jest smoczek do butelki imitujacy ruch sutka
          smoczek tez radze kupic okragly np nuby lub canpola bo jak kupisz plaski to
          potem dzidzia faktycznie bedzie slabo ssala i bedziesz musiala dokarmiac

ciuszki, po pare sztuk, moze ze 4 gora, bo nawet jak urodzi sie 56 to
          szybciutko urosnie
          • a.stalowa Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 19:43
            a czy te butelki beda pasowaly do podgrzewacza i sterylizatora Philpsa-
            kupilismy wlasniewinkI czy sa antykolkowe,bo widze po znajomych,ze dzieciaczki
            maja straszne kolki.Myslalam ,ze takiej malej dzidzi to oprocz mleka z piersi
            daje sie herbatke koprowa na zlagodzenie kolek.Wciaz malo wiemcryingIle kosztuje
            elektryczna medela?I czy karmienie puiersia jest takie bolesne ,ze trzeba sutki
            smarowac?A jesli chodzi o ciuszki to co konkretnie ,boi pelno tych ciuszkow i
            juz sie gubie pajacyki,kaftaniki ,spioszki,rampersiki i co jeszcze?Dzieki
            Monika za pomocwink
            • monikaa13 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 19:49
              jejku szkoda tej kasy na ten sterylizator, jednak radzilabym sprzedac

nie wiem pewnie nie, ale ja mam podgrzewacz nuka, zwukly na cieniutkie butelki
              a ta tez sie grzeje nie ma problemu, tym sie nie martw lepiej martw sie tym
              sterylizatorem, bo nie potrzebny, wiecej krzywdy zrobisz dzidzi jak wszystko
              bedzie sterylne
              napewno sa lepsze niz aventu zapewniam
              karmionym piersia nic sie nie podaje do picia do pol roczku
              medela nie wiem ile kosztuje, mialam reczna , sciagalam 4 miesiace, al eceny sa
              bardzo sensowne jak za taka jakosc
              karmienie nie jest bolesne, ale na poczatku piersi nie sa przyzwyczajone do
              ssania i wtedy sie przydaje, kup najmniejsza jaka jest, ja kupilam najmniejsza
              uzywalam pare razy napoczatku
              co do ciuszkow to naprawde co wolisz
              do spania bo w sumie dzidzai bedzie duzo spala, najlepsze sa pajacyki, mala
              ciagle spi w pajacykach

napoczatku mialam kaftaniki i spichy, ale pozniej stwierdzilam ze to ni ejest
              dober bo kaftanik sie podwija
              super sa body ale dopiero jak pepek odpadnie, po ok dwoch tygodniach
              • lucky_1 do monikaa13 03.06.07, 19:50
                Monika, zastanawia mnie dlaczego sterylizator jest niepotrzebny. Czy butelki i
                laktator tylko sie myje, bez sterylizacji?
                • apteros Re: do monikaa13 03.06.07, 23:38
                  myślę, że butelki można wysterylizować w inny sposób po prostu - dziewczyny
                  pisały o użyciu w tym celu zmywarki bądź mikrofalówki. można też po prostu
                  wygotować je metodą starożytnąsmile
                  • lucky_1 apteros 04.06.07, 03:41
                    Ja kupilam sterylizator, bo niestety nie mamy zmywarki. A ten, ktory kupilam
                    jest wlasnie do mikrofalowki. Juz sie wystraszylam,ze robie sobie niepotrzebne
                    koszty. Dzieki
                    • monikaa13 Re: apteros 04.06.07, 11:44
                      wlasnie robisz

mozna wygotowac butelki raz dziennie wystarczy

sterylizacja jest potrzebna gdy wymaga tego dziecko, jest chore, jest
                      wczesniakiem, ale dla zdrowego dziecka nie ma potrzby
                      sterylizator bedziesz uzywac gora miesiac, mozesz narobic dziecku wiecej
                      krzywdy nadmierna czystoscia
                      butelki tylko mylam nieraz wygotowywalam
                      • lucky_1 Re: apteros 04.06.07, 16:40
                        Ale moj sterylizator to najprostszy avent, gdzie daje sie tylko wode,wiec
                        dziala podobnie jak wygotowywanie butelek. Potraktuje go wiec jako zastepstwo
                        dla garnka. Zreszta juz zaplacilam i nie bede oddawac. Dzieki
                        • monikaa13 Re: apteros 04.06.07, 17:33
                          nie no wiadomo ze nie musisz oddawac kupilas i masz ja tylko pisze ze nie ma
                          takiej potrzeby
        • monikaa13 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 19:37
          aha rozmiaru 58 nie zauwazylam chyba nie ma
          nie nie wiadomo czy dzidzia urodzi sie w rozmiarze 56, moze bedzie wczesniakiem
          i bedzie miala 42cm, tfu tfu, a moze bedzie miala 62 wiesz to naprawde roznie
          bywa,
          a najlpeije wstrzymaj sie z tym kupowniem i pozniej na usg gin powie ci mniej
          wiecej jakie bedzie dziecko
    • monikaa13 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 19:49
      ide kapac mala pozniej bede
      • monikaa13 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 20:41
        no i jeszcze przypomnialo mi sie

- waciki, mnostwo wacikow
        - patyczki z watka, moga sie przydac
        - frida koniecznie
        - oliwka, nie do smarowania dziecka tylko do wody do kapieli
        • monikaa13 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 21:00
          i łapki niedrapki
    • musam Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 20:50
      co do ciuszkow to sa rozmiary 56,ale dziecko rosnie bardzo szybko wiec lepiej
      miec wiecej 62-jek, Avent butelki sa troche szersze od tych standartowych, wiec
      nie wiem czy pasuja do normalnych podgzewaczy, ja rowniez uzywalam nukki itp.
      Jezeli chodzi o wozek Quinny Freestyle nie jest zly, mozsz go uzywac rowniez
      jak dziecko podroscie.Tez kupie 3 kolowke, o marke sie jeszcze nie
      zastanawialam , jakis fajny "jogger". mOZNA POBIEGAC Z DZIECKIEM NA WERTEPACH,
      BEZ OBAWY ZE "RESORY" POJDA, no i przede wszystkim nie sa ciezkie i nie zajmuja
      mega miejsca w bagazniku, chociaz ja pozniej jak dziecko podrosnie to zawsze
      mialam malutka spacerowke "parasolke" do auta, zeby nie ciagac duzego wozka w
      aucie. Z ciuszkami na poczatek kup po 5 kaftanikow / Body, spioszkow, czapeczki
      ze 2 na spacer (to ty rodzisz w styczniu?)Kombinezon na spacerki, cieple
      skarpetki, rajstopki, jakies bluzeczki /sweterek, jest tyle tego, jedno jest
      pewne nie musisz przesadzasz bo malenstwo tak szybko rosnie ze czasami szkoda
      (moja mala ma wiele zeczy, ktore miala moze raz lub wogole, na
      sobie smile) "Niestety" urodze teraz chlopczyka i te sukieneczki nie bede mogla
      juz zalozyc. W szczegolnosci dl adziewczynek jet tyle przepieknych zeczy ,ze
      az "strach". Slodkie miniaturki, doroslych sukienek (czasami/czesto po cenach
      jak dla doroslych)
      • a.stalowa Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 22:35
        Mam termin na pazdziernikwink
      • kropencjaa a.stalowa masz może te wszystkie... 30.05.07, 22:36
        rady spisane i zrobioną jeszcze jedną listę?? Bo żeby to wszystko przeczytać to
        nocke bym zarwała big_grin
        W ogóle to kupujesz już te wszystkie rzeczy? Wózek, łózeczko, butelki itp. Z
        tego co wyczytałam na początku, to jesteśmy prawie na tym samym etapie, ale ja
        jakoś boję się nawet zacząć konkretnie mysleć, żeby zbyt wcześnie nie
        zapeszyć!!! A jak u Ciebie? No i ta lista!! Będę musiała pewnie prześledzić
        cały wątek co? uncertain
        Pozdrawiam
        • a.stalowa Re: a.stalowa masz może te wszystkie... 30.05.07, 22:51
          Pewnie tak,poczytaj sobie w wolnych chwilach.Ciuszki kupuje na biezaco ,jak
          tylko cos mi wpadnie w okowinkOkazuje sie jednak,ze pajacyki sa najlepsze ,bo
          najwygodniejsze i najlatwiejsze w uzyciu.Nianie elektryczna Philipsa kupil
          wczoraj moj maz model SCD488,kupilismy tez termometr w smoczku +zwykly do uszka
          tez z Philipsa,sterylizator i podgrzewacz tez z serii baby care Philipsa.
          Za reszta sie rozgladamy,na wozek ,lozeczko i inne rzeczy to chyba za
          wczesnie.Kolezanki mowia,zeby zakupy zrobic wczesniej ,bo w ostatnich
          miesiacach bede sie czula zapewne jak lokomotywa Brzechwy-ociezala i ospala,a
          do tego tlustawinki pewnie nie bede miala tyle energii co w 2 trymestrzewink
    • a.stalowa Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 22:33
      Dziewczyny bardzo Wam dziekuje za pomoc,sporo sie dowiedzialamwink
      gdyby jeszcze Wam sie o czyms przypomnialo to dopiszcie.Pozdrawiam Was goracowink
      • ameliax1 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 31.05.07, 18:30
        Ja nadal sie zastanawiam czy kupic wozek gleboki,bo jak urodze w styczniu to
        niewiem czy sie przyda.Pisalam wczesniej ale dostalam dwie rozne odpowiedzi i
        nadal sie wacham.Jak uwazacie mozna z takim malenstwem wychodzic na spacery w
        zimie?No i do ilu miesiecy uzywa sie gleboki wozek?
        • monikaa13 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 31.05.07, 18:33
          nawet trzeba wychodzic, ja urodzilam w listopadzie, wychodzilam na dwor juz w
          pierwszych tygodniu, na spacer poszlam w drugim, i mialam wozek gleboki, do
          tego tylko spiworek i bylo super
          wozek gleboki przydal mi sie 5 miesiecy a to z racji tego ze przyszly teraz te
          upaly wielkie i szkoda mi bylo malej w gondoli wozic, poza tym chciala ogladac
          swiat, ale gdyby nie bylo tak cieplo to jeszcde by jezdzila poniewaz jeszcze
          nie siedzi
          nie zaluje tego zakupu, w gondoli dziecko ma twardo plasko i wygodnie
        • musam Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 01.06.07, 12:48
          Uwazam ze wozek gleboki jest absolutnie konieczny, ze wzgledu na kregoslup
          dziecka, bedziesz go potrzebowala kilka (ew 5) miesiecy. W chlodniejszych
          miesiacach ochrania dziecko lepiej od wiatru, a wychodzic absolutnie trzeba,
          egal czy jest minus czy nie. dziecko potrzebuje swiezego powietrza, nalezy
          tylko odpowiednio ubrac i patrzec zeby nie przewialo. Ja chodzilam zima na
          spacery, nie wychodzilam tylko jak padal deszcz. Dziecko nie jest z cukru, sie
          nie rozpusci, wiec bez obawy cieplo ubrac i "lepic balwana" smile
          • fairycharlotte Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 02.06.07, 00:34
            Po co herbatka dla dziecka? Naszą małą przyzwyczailismy do picia wody
            (mineralna, przegotowana), w tych herbatkach kupnych jest glukoza, po co dziecko
            przyzwyczajać...
            A jesli bedziesz karmić piersią (u nas niestety nie bardzo sie udało) to w ogole
            nie trzeba dopajac dziecka.
            • apteros Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 02.06.07, 01:47
              hmmm... nawet w zimie się na spacery wychodzi - podobno do -5, a nawet przy -10
              można wyjść jeśli jest suchy mróz. w pierwszych dniach zdaje się wietrzyliśmy
              córcię na balkonie ubraną w ciepłe śpiochy. zimą tez czasem zamiast jednego
              dłuzszego spaceru robilismy kilka wietrzeń w wózku wystawionym na balkon.

ubranka: najlepiej się sprawdzały śpiochy z długim rękawem takie rozpinane po
              całości - układasz dziecko na rozpiętym wkładasz łapki w rękawy a resztę ciałka
              po prostu zapinasz - dzieci niezbyt lubią ubieranie.

przydają się body zkrótkim i długim rękawem, ważne żeby miały takie specjalne
              wycięcie na głowę bardzo serokie albo jakies guziczki ewentualnie.

skarpetki mogą się przydać, bo można nimi np. za duże śpioszki przytrzymać na
              nóżce, albo założyć na łapki jeśli się okaże, że rękawiczki cisną, albo są za
              małe albo po prostu akurat są w praniu. czapeczki na po kąpieli takie
              bawełniane. nam się dobrze sprawdzały takie po niewiązane dwie miałam sztuki.

śpiworki mieliśmy takie bez rękawka i dobrze się sprawowały - szkoda że nie
              produkują takich dużych, bo córka teraz się notorycznie rozkopuje.

kombinezon zimowy dobrze żeby miał stópki zabudowane, nie trzeba myśleć o
              dodatkowych bucikach czy innej osłonie nóżek. i kapturek też jest istotnym
              elementem. rękawiczki niekoniecznie - w sumielepszy byłby dłuższy rękawek, w
              którym rączki będą schowane.

jak w domu masz ciepło to będziesz dziecko na łóżku/kocyku trzymać w body i
              skarpetkach samych i będzie ok.

a do szpitala weź ze sobą po jednym komplecie ciuszków 56 i 62, pieluchy i kocyk
              możesz wziąć - najlepiej też przed porodem jeszcze pójść doszpitala i się po
              prostu dowiedzieć co będzie na miejscu a co wziąć. w kazdym razie chodzi mi o
              to, że następne kilka kompletów ubranek spakuj do torby,którą mąż przywiezie jak
              już będzie wiadomo jaki rozmiar jest potrzebnysmile

przydać się może krem na rozstępy/przeciw rozstępom. ja co prawda smarowałam się
              pól ciąży a i tak pól brzucha mam we szlaczki, ale przydawał się krem, bo miałam
              bardo suchą skórę i strasznie mnie swędziała nieposmarowanawink

do pupci dziecięcej na pewno sudocrem się przyda bopięknie goi odparzenia -
              można nim też wysypki smarowac zresztą. natomiast potem w ramach różnych prób i
              błędów wyszło mi że: linomag jest nieekonomiczny, wylewa się go za dużo zawsze z
              tubki. bepanten był zbyt jakiś taki rzadki i szybko się wchłaniający, miałam
              wrażenie że nie zapewniam dziecku dobrej ochrony, byc może po prostu za mało
              tłusty był. sudocrem wielkie tak. do tej listy dorzucę maść nagietkową, ale taką
              w małym pudełku, nie w tubce. rewelacyjnie chroniła przed odparzeniami i na tyle
              jest gęsta, że starczała na dlugo. w późniejszym okresie dobrze się sprawdza
              tormentiol - kiedy juz uznasz, że sudocrem jest jednak za dużym obciążeniem dla
              budżetu.

pampersy newborn i huggiesy pierwsze są w porządku, u nas lepiej się sprawdzały
              w sumie różowe huggiesy niż zielone tak na marginesie. z pieluszek innych
              testowałam większe rozmiary belli i nie jestem zadowolona, są za mało chyba
              przewiewne bo dziecko mi się odparzało szybko, i jescze jakoś nie za dobrze
              wykończone miały brze3gi bo pojawiało się podrażnienie. w pierwszych miesiącach
              używaliśmy także takich tanich ceratkowych supermarketowych pieluch w ciągu
              dnia, bo dziecko bez przerwy coś wydala i często sie je zmienia - inwestowanie w
              tyle pamperków byłoby zabójcze. pamperki nakładaliśmy na noc i na wyjścia
              dluższe, kiedy się rzadziej zmieniało. dopiero dużo później odkryliśmy pieluchy
              cien z lidla, które są naprawde rewelacyjne i tanie - a skuteczne i przewiewne
              jak drogie pieluszki. niestety nie wiem czy są też małe rozmiary, używałam tylko
              największego;P trzeba będzie się teraz rozejrzeć.

co do innych spraw - przydadzą się płatki kosmetyczne do przemywania oczków. na
              kolkę podawaliśmy dziecku espumisan w kroplach czy coś podobnego, po konsultacji
              z lekarką. działało.

chyba wszystkie refleksje już wyraziłamsmile
              • a.stalowa Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 02.06.07, 19:55
                Apetros-dziekuje za pomoc,na pewno skorzystam z wielu Twoich rad.
                Ile przecietnie zuzywa sie na poczatku pieluch?Czy co godzinke? czy pod takie
                spiochy na noc,pewnie chodzi ci o pajacyki zaklada sie cos jeszcze jakies
                body,albo kaftanik?
                • apteros Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 02.06.07, 23:54
                  ja zakładałam pod spód body/kaftanik wychodząc z założenia że te zatrzaski
                  metalowe mogą byc nieco zimnesmile

teraz mi się przypomina że jak wkladałam małą do śpiworka na noc to być moze
                  tylko w body z długim rękawkiem i skarpetach.. zależnie od natężenia ogrzewania.

co do pieluszek to różnie. moja np. nie płakała mając mokro w ogóle. więc sobie
                  ustaliłam, że takie lepsze pieluchy to góra trzy godziny, takie tańsze połowę
                  tego czasu. oczywiście jeśli dziecię w świeżą pieluchę od razu nakupcia - a to
                  jest znane prawo;p - to natychmiastowa zmiana.

wydaje mi się równiez, że dość szybko mocno ograniczyłam ilość przewijań w nocy,
                  czasem mogła mała w tej samejpieluszce być, albo kładąc się sama gdzieś koło
                  północy zmieniałam jej i potem rano dopiero.

są jednak dzieci które nawet odrobiny siuśkow w pieluszce nie zniosą i ryczą od
                  razu. wyobrażam sobie, że wówczas więcej pieluch może iść..
                • monikaa13 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 04.06.07, 11:46
                  pieluchy zmieniasz przy kazdym karmieniu, przed lub po lepiej przed, nawet w
                  nocy z czasem dzidzia przesytanie robic kupki tak czesto
                  na noc i w dzien tez zakladasz pajacyka tylko lub kaftanik i spiochy
                  body dopiero po odpadnieciu pepka
                  • a.stalowa Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 04.06.07, 18:54
                    Dziekuje Wam bardzo-musze koniecznie zapisac sie na szkole rodzenia(kiedy
                    najlepiej,coby nie zapomniec wszystkiego?)Boje sie ,ze oprocz pajacyka to nic
                    nie bede umiala zalozycsmile
                    Mam jeszcze pytanie dotyczace wanienki-ogladalam rozne-moj maz jest za zwykla
                    klasyczna wanienka,ktora bedziemy wsadzac w nasza wanne,ja z kolei sobie tego
                    zupelnie nie wyobrazam,gdyz nasza wanna jest bardzo duza-nietypowa
                    gleboka,szeroka i na pewno nie bedzie mi latwo trzymac dzidzi ,kapiac
                    ja.Spodobala mi sie wanienka ficherprice ze specjalna matka wiszaca nieco wyzej
                    na zatrzaskach-tak ze dzidzie mozna polozyc i regulowac zanurzenie jej w wodzie
                    i pod ta wanienke specjalny stojak-przekonalam juz meza,ale zastanawiam sie czy
                    taki stojak jest stabilny i czy taki wklad zapinany na zatrzaski do wanienki
                    jest wygodny.Wiemy z mezem ,ze dzidziusie napjpewniej czuja sie na raczkach u
                    rodzicowwinkA jakie wanienki Wy proponujecie?
                    I jescze jedno pytaniewinkjak czyscicie noski maluszkow?
                    • monikaa13 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 04.06.07, 19:11
                      a wiec tak

szkola rodzenia obowiazkowa juz, ok 24 tyg powinno sie zapisac, naprawde warto
                      pajacyki sa wygodne ale zobaczysz szybko nauczysz sie innych rzeczy
                      wanienka, jak najzwyklejsza i jak najwieksza a jak macie wanne to nie inwestuj
                      w droga wanienke, po dwoch miesiacach sama zobaczysz ze jalepiej, najwygodniej
                      i najweselej jest kapac sie razem z maluszkiem w wannie duzej
                      jak pisalam wyzej gdzies do noska kup FRIDE, nie gruszke
                      • apteros Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 05.06.07, 01:04
                        wanienkę taką zwykłą mieliśmy i najpierw trenowaliśmy na stojaku ją a potem
                        okazało się, że najwygodniej ją postawić na blacie kuchennym - blisko było wodę
                        nalewać i wylewać do zlewu - wanienka z wodą jest dość konkretnie ciężka nawet
                        kiedy nalewa się odrobinę dla noworodkasmile

myślę że już po dwóch miesiącach przenieśliśmy bobka do dużej wanny, bo zaczęła
                        lubić się chlupotać nóżkami i podobało jej się "pływanie" na taty rękachsmile

co do ubranek nie denerwuj się. po pierwsze - trenuj na lalce jeśli masz
                        stresasmile po drugie - jest taki fajny folderek podręcznik opieki nad dzieckiem
                        czy jakoś tak, wydany przez rehabilitanta z Instytutu Matki i Dziecka - miałam z
                        nim dwa zajęcia na mojej szkole rodzenia. jest tam o tym jak bezpiecznie ubierać
                        dziecko, jak je podnosić i przekładać, przewijać.. no o wsyzstkim. podobno facet
                        jest w stanie wyjąć dziecko z inkubatora przebrać i włożyć z powrotem bez
                        budzenia...

ważne jest żeby dziecku przy przekładaniu przez główkę ubranek mocno rozszerzyć
                        w rękach otwór, bo nie zniesie spokojnie przeciągania przez głowę bez
                        tegosmilepodkładasz ubranko pod główkę najpierw a potem tylko szybkim ruchem
                        przekładasz ponad buźką taki rozciągnięty ciuszek. mi się sprawdza do dziś bo
                        moja 2,5 latka dalej nie lubi zakładania bluzek. no i jak się obawiasz to
                        naprawdę najlepsze będą ubranka na których ułożysz sobie dziecko, wetkniesz
                        rączki nóżki gdzie trzeba i pozapinasz. śpioszki, które mają otwór tylko na
                        pupo-nóżkach i na główkę nie są aż tak wygodne niestety.
    • anlia Do agnieszka monikaz 01.06.07, 08:18
      odezwij sie na anlia@interia.pl podam ci wiecej informacji

ale naprawde jest okropnie
    • a.stalowa Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 07.06.07, 16:52
      A czym frida rozni sie od gruszki i dlaczego jest lepsza w uzyciu?
      Dziekuje z gory za Wasze odpowiedzi
      • monikaa13 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 07.06.07, 19:40
        a widzialas fride, jak nie to nie ma o czym pisac

a tak na serio, gruszke wkladasz gleboko do nosa, podrazniasz sluzowki nosa,
        nie jest tak skuteczna jak frida
        fride przykladasz tylko do noska przy wejsciu dziurki i ciagniesz swoim
        wdechem "gluty"moze brzmi dziwnie ale dziala o wiele lepiej, zaufaj nam
        obejrzyj ja na necie
        • a.stalowa Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 13.06.07, 07:56
          Czy wszystkie ciuszki jakie kupuje dla dzidzi musze wczesniej wyprac-ile dni
          wczesniej i w jakim proszku i plynie zmiekczajacym?
          Z tego co wczesniej napisalyscie to nie ma co przesadzac z tym najmniejszym
          rozmiarem,kupilam wiec mnostwo ciuszkow na roz.62,a tylko kilka na roz 56.Czy
          przed porodem lekarz powie mi rozmiar dzidzi,czy na usg mozna dokladnie to
          wymierzyc?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka