Dodaj do ulubionych

gojenie krocza

20.06.03, 19:48
Dzewczyny! Pomóżcie!
Tydzień temu urodziłam siłami natury moją córeczkę. Poród był długi i
ciężki. Miałam znieczulenie zo, nacinane krocze (II stopień). W pierwszej
dobie nie czułam żadnego bólu (działało jeszcze znieczulenie). W drugiej i
trzeciej dobie ból był malutki i stopniowo zanikał.
Po powrocie dod domu (wypisano mnie w 3 dobie) poczułam się znacznie gorzej.
Mam wrażenie, że krocze nie chce mi się goić, a rana "rozłazi" się. Nie mogę
dotknąć szwu (tak silny ból). Dodatkowo przy odbycie wyskoczył mi guzek (to
chyba nie są chemoroidy), który na początku bolał, teraz już go prawie nie
czuję. Nie wiem jak sobie radzić. Nadmienię, że kilka-kilkanaście razy
podmywam się Tantum Rosa.
Odchody są czerwone, czasem pojawiają się skrzepy. Mam wrażenie, że cuchną
przeokrótnie!!! Nie wiem czy powinnam "wziąć się w garść" i odczekać (może
tylko zwyczajnie grymaszę), czy jednak udać się do lekarza.
Poradźcie mi, proszę, bo chyba oszaleję.
Dzięki,
Ala
Obserwuj wątek
    • joa_boa Re: gojenie krocza 20.06.03, 20:41
      Ból, obrzęk wokół nacięcia to normalne - przez kilkanascie dni, w zależności od
      głębokości nacięcia i od tego jak zeszyto ranę. Odchody ze skrzepami mogą
      odchodzic przez pierwsze dni po porodzie, potem skrzepy powinny zniknąć. Zapach
      - no cóż, nigdy nie jest to Chanel Nr5. Ranę po cięciu możesz smarować
      lignokainą w żelu (chyba jest na receptę), przykładać b.zimne okłady ( chociaż
      z lodu - raczej trudno polecać). Możesz obejrzeć sama ranę w lusterku, jeżeli
      okolica zszycia nie jest zaogniona, sącząca - to wszystko jest OK. Dobrze kupić
      sobie kółko (takie jak do pływania dla dziecka) - do siedzenia,naprawdę pomaga.
      Joa.
    • tereska121 Re: gojenie krocza 20.06.03, 20:44
      witam serdecznie wiem co czujesz przeszlam to samo podam ci kilka wskazowek co
      powinnas zrobic po pierwsze podmywaj sie delikatnym mydelkiem najlepiej
      dzieciecym mydlo wyciaga bakterie po drugie mozesz podmywac sie naparem z
      rumianku lub nagietka sa bakteriobojcze mozesz kupic w aptece riwanol bardzo
      pomocny i staraj sie jak najwiecej lezec wiem ze przy dziecku moze byc ciezko
      ale jak masz czas to polez z nogami lekko u gory i duzo nie chodz co do
      skrzepow to normalne ale tez nie za dlugo pod koniec krwawienia juz ich nie
      powinno byc mnie to pomoglo zycze tego i tobie gdyby byly komplikacje to radze
      skontakyowac sie z polozna wracaj do siebie powodzenia odpisz czy pomoglo mama
      3 letniej michasi
    • ursgmo Re: gojenie krocza 20.06.03, 21:05
      Powinna przyjsc do Ciebie polozna srodowiskowa i dobrze bedzie jesli Cie
      obejrzy, wtedy na pewno sie uspokoisz.
      Choc teraz przez dlugi weekend nikt nie przyjdzie, wiec moze dla spokoju
      zglosisz sie na izbe przyjec w szpitalu w ktorym rodzilas.
      • a-slusar Re: gojenie krocza 21.06.03, 13:26
        Dzięki. Mam nadzieję, że przejdzie...
        Ala
    • gook Re: gojenie krocza 23.06.03, 11:30
      Hej,
      Wiem, ze nie będzie to odpowiedz jakiej oczekujesz, ale ja bym jednak poszła do
      gin - Twojego albo do szpitala, gdzie rodziłaś.
      Dlaczego? - Zdarza się jednak czasem, pewnie rzadko, że taka rana nie goi się
      dobrze i wtedy ważne jest aby jak najszybciej obejrzał ją lekarz i nawet
      ponownie opracował, bo myślę, że nie ma nic gorszego niż brzydka blizna krocza.
      Guzek, który czułaś może być spowodowany krwawieniem do tk. podkórnej, jeżeli
      nie zakażeniem. Piszę Ci to ponieważ moja koleżanka miała coś takiego i
      zbagatelizowała, bo myślała, że to normalne i do teraz żałuje. Mam nadzieję, że
      to co czujesz, że Ci się szwy rozchodzą to tylko takie wrażenie spowodowane
      bólem w tej okolicy i wszystko będzie dobrze, ale polecam pójście na kontrolę.
      • kajtusiunia Re: gojenie krocza 23.06.03, 14:14
        Cześć Ala !
        Ja urodziłam mojego grubaska 8 miesięcy temu i też miałam ten sam problem .
        Poród nie był ciężki ale synek był duży i nacięli mnie sporo !
        Moja położna jak mnie obejżała przy pierwszej wizycie to się przeraziła .
        Kazała przykładać Altacet (tabletki do rozpuszczania w wodzie ) i podmywać się
        dwa razy dziennie kalią ( strasznie brudzi ale pomaga ) no i najważniejsze
        wietrzyć i jeszcze raz wietrzyć ranę !!!
        Robiłam tak jak mi kazała przez cały tydzień i pomogło . Co prawda nie od razu
        mogłam sobie swobodnie siadać ale pomalutku było coraz lepiej .
        Najważniejsze to nie chodzić w żadnych obcisłych spodniach , wkładać bawełniane
        luźne majtki i jeśli to możliwe leżeć z rozłożonymi nogami .
        Mnie to pomogło , myślę że to szybko minie . Trzymaj się ciepło !
        Całuski dla dzidzi!!!

Kasia mama Kajtka .
    • dusia7 Re: gojenie krocza 25.06.03, 14:29
      Hej,
      Ja rodzilam niecale 3 miesiace temu i mialam podobny problem. Po powrocie do
      domu zaczelo bardziej bolec a wlasciwie bol sie nie zmniejszal mimo uplywu
      kilku dni (bo w szpitalu bolalo bardzo ale przy wypisie powiedzieli ze goi sie
      ok. i bolec musi). Nieswiadoma dalej bym siedziala w domu z nadzieja, ze bol
      ustapi. Na szczescie mialam zalozone tez szwy na skorze, ktore nie sa
      rozpuszczalne i trzeba pomax 7 dniach je zdjac. Jak pojechalam do ambulatorium
      przyszpitalnego to pani sie przerazila, bo zrobil sie ropien. Moja rada, pojedz
      do szpitala w ktorym rodzilas, nie Ci obejrza krocze. I jeszcze kilka rad,
      ktorych udzielila mi pani w ambulatorium (opiekowala sie moim kroczem przez 7
      dni - ha,ha,ha obchodzila sie z nim jak ja z moim nowo narodzonym dzieckiem,
      chuchala, dmuchala, opartywala smile)
      Po pierwsze Tantum rossa jest super - 2 razy dziennie, max 5-7 dni bo jesli
      wiecej mozesz wysuszyc sobie skore
      Po drugie smarowac Alantanem lub linomagiem, zeby nie podraznic delikatnej,
      wyjalowionej skory - jak najczesciej
      Po trzecie podpaski tylko bawelniane Belli - takie prawie pieluchy
      Po czwarte jak najwiecej wietrzyc krocze lezac
      Po piate nie zaklada obcislych majtek i tylko bawelniane
      U mnie skonczylo sie antybiotykiem ale nie martw sie sa takie ktore mozna brac
      karmiac dziecko. Po trzech tygodniach wszystko wrocilo do normy i udalam sie
      nawet z mezem na mala przejazdzke rowerowa.
      Szybkiego powrotu do zdrowia,

Dusia
    • youst Re: gojenie krocza 25.06.03, 14:40
      Na ból polecam KETONAL w tabletkach. Dostawałam go w szpitalu i dzięki temu
      mogłam w ogóle spać choć trochę... Przy wypisie dostałam receptę od lekarza,
      żebym mogła się poratować jakoś w domu. Pomagało bardzo!!! A po dwóch
      tygodniach po prostu przestało boleć.
      A tak nawiasem mówiąc
    • youst Re: gojenie krocza 25.06.03, 14:41
      Na ból polecam KETONAL w tabletkach. Dostawałam go w szpitalu i dzięki temu
      mogłam w ogóle spać choć trochę... Przy wypisie dostałam receptę od lekarza,
      żebym mogła się poratować jakoś w domu. Pomagało bardzo!!! A po dwóch
      tygodniach po prostu przestało boleć.
      A tak nawiasem mówiąc to wczoraj po raz pierwszy od porodu zajrzałam sobie
      TAM... Długa czerwona blizna z małymi bliznami od szwów po bokach... Nie
      wygląda to najpiękniej, no ale cóż.... mój synek tak pięknie się uśmiecha, więc
      coś za coś.....
      A do wpomożenia znikania blizny polecam maść Contractubex.

Justyna mama Michasia (30.04.03.)
      youst@hot.pl
    • ma_dzka Re: gojenie krocza 25.06.03, 23:10
      jestem po porodzie 2 miesiace ale niemilo wspominam czas pologu jesli czujesz
      ze wydzielina ma zapach zepsutego miesa lub cuchnie rybami a kolor dlugo
      utrzymuje sie krwisty powinnas isc do lekarza, ja po tygodni musialam wrocic do
      szpitala bo mialam cuchnaca i krwista wydzieline a samopoczuci pogarszalo sie z
      dnia na dzien, az pewnego wieczoru dostalam temperatury 39 stopni okazalo sie
      ze doszlo u mnie do zakazenia bo nie zostalam dobrze oczyszczona ale nie martw
      sie jesli sytuacj u ciebie bedzie taka sama szybko wrocisz do zdrowia, jesli
      masz jakies pytanie na temat zabiegu oczyszczani itp. do pisz chetnie odpowiem.
      ale jestem dobrej nadzieji jednak lepiej dmuchac na zimne
      • a-slusar Re: gojenie krocza 27.06.03, 14:55
        Dziewczyny,
        Bardzo Wam dziękuję za wszystkie rady. Dziś mijąją dokładnie 2 tygodnie od
        porodu. Czuję się znacznie lepiej. Jeden szew nawet mi się już rozpuścił. Więc
        wszystko idzie ku dobremu (mam nadzieję).
        Wczoraj była u mnie położna, ale (ku mojemu zdziwieniu) wcale mnie nie
        obejrzała. Była skoncentrowana na dziecku, a ja mało ją obchodziłam. Kiedy
        wspomniałam o moim problemie - stwierdziła, że to już ginekolog się tym
        zajmie. A na razie mam się nie przemęczać, myć samą wodą i cierpliwie czekać!
        No to czekam. Na razie przestało boleć i oby tak dalej...

Jescze raz bardzo Wam dziękuję,
        Ala

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka