kira_koslin 27.11.07, 13:05 Jak to jest z jedzeniem tuńczyka w ciąży? Bezpieczny? Cały czas "chodzi" za mna sałatka z tuńczykiem i kuskusem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cynaamonka Re: Tuńczyk 27.11.07, 13:20 Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia są takie, że ciężarne i dzieci powinny stanowczo ograniczać spożycie dużych morskich ryb drapieżnych - w ich mięsie jest wysoka zawartość metali ciężkich. Raz, dwa na pewno możesz zjeść - ale nie może to być Twój regularnie spożywany posiłek. Odpowiedz Link Zgłoś
jagniatko Re: Tuńczyk 27.11.07, 13:25 Zalecają, żeby ograniczać spożycie, ale od czasu do czasu nie zaszkodzi (jestem wielką fanką tuńczyka ) Odpowiedz Link Zgłoś
kacha95 Re: Tuńczyk 27.11.07, 13:53 uwielbiam kanapki z pasta tunczykową - no i wczoraj sie skusiałm niestety maleństwu chyba niezasmakowała bo ja zwróciłam.... Odpowiedz Link Zgłoś
tomka123 Re: Tuńczyk 27.11.07, 15:14 uwielbiam tunczyka i pare razy skusilam sie w ciazy na taki przysmak, jednak ostatnio zwrocilam go w calosci...mysle ze raz na jakis czas nie zaszkodzi. ja w ciazy jem wszystko a najlepszym napojem jaki odkrylam w tym bloghoslawionym stanie jest coca cola za ktora nigdy nie przepadalam. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Tuńczyk 27.11.07, 15:17 aczkolwiek neguje wszystkie dziwne wymysly,dziwactwa i zabobony w ciazy tak jezeli chodzi o cole musze Cie przestrzec,bo ten akurat napoj jest bardzo szkodliwy i to nie tylko w ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_z_dublina Re: Tuńczyk 27.11.07, 15:41 Raz w tygodniu spokojnie mozna sobie pozwolic. Tak jak do 4 filizanek kawy/herbaty/coli dziennie. I watrobke i pasztet tez mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinap33 Re: Tuńczyk 27.11.07, 18:20 Zdecydowanie NIE- Jest to dosc duza ryba i zawiera wiele ciezkich metali. Ta specyficznie daja jako przyklad aby nie jesc!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_z_dublina Re: Tuńczyk 27.11.07, 19:01 Wlasnie trzymam w rekach publikacje pt.'Healthy Eating for mums-to-be' rok wydania 2007. TAK MOZNA RAZ W TYGODNIU pozwolic sobie na tunczyka. I jest to najlepsza alternatywa dla np.miecznika czy rekina. Nie powinno sie jadac tunczyka czesciej poniewaz moze zawierac sladowe ilosci rteci. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinap33 Re: Tuńczyk 27.11.07, 19:40 Masz racje - z puszki mozna jakas mala porcje raz na tydzien ale surowy (i pozniej smazony nie) Odpowiedz Link Zgłoś
monica188 Re: Tuńczyk 27.11.07, 19:07 Wszystko można ale w rozsądnych ilościach.. Odpowiedz Link Zgłoś