olimpiaxx 04.02.08, 12:05 czy wiecie może od kiedy po porodzie poprzez cięcie mozna nosic pas poporodowy??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga1981mdudi Re: Pas poporodowy 04.02.08, 14:14 Ja jestem prawie 3 tyg po cesarce. Załozyłam pas dzień po zdjęciu szwów, czyli na 8 dobe po cc. U mnie brzuch sam zmniejszał sie bardzo szybko,a przy noszeniu pasa jeszcze szybciej. Dla mnie pas to przydatna rzecz-dzis juz weszłam w swoje normalne ciuchy. Zostało mi tylko 1,5 kg do mojej normalnej wagi. Ps. Pas nosi sie tylko kilka godzin dziennie żeby brzuch sie nie rozleniwił.Ja nosze pół dnia a drugie pół bez pasa.Poza tym zaczęłam juz cwiczenia brzucha. Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: Pas poporodowy 04.02.08, 15:18 Zastanawiam się,czy pas poporodowy jest potrzebny.Sama miałam zamiar kupić gdy byłam w ciąży,ale farmaceuta powiedział,że jeszcze mam czas i jakoś go posłuchałam.Po porodzie okazało się że jest mi wcale nie potrzebny,gdy wróciłam do domu w 6 dobie miałam tylko 1,5 kg więcej niż przed ciążą.Spodnie z przed ciąży były za lużne,a brzuch nie był jakiś gigantyczny,więc postanowiłam się wstrzymać.Obecnie po porodzie jestem 2 miesiące i brzuch mam płaściutki{waże 2 kg mniej},ale nie zaczęłam jeszcze ćwiczyć brzuszków,bo lekarz kazał się wstrzymać do 3 miesięcy a tez jestem po cc. Jakie wykonujesz te ćwiczenia?I czy nic Ci po nich nie dolega? Bardzo chciałabym juz zacząć ćwiczyć,bo przed ciążą to robiłam systematycznie?POZDROWIONKA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aga1981mdudi Re: Pas poporodowy 04.02.08, 17:30 Ja zaczełam więcej jesc bo waga spadała mi strasznie i az sie bałam. Jestem osobą bardzo szczupłą,więc przy szybkim chudnąciu wyglądałbym źle. A ćwiczenia wykonuje od 2 tyg po cc.Robie to na co moge sobie pozwolić, nic nie boli-to pewnie zależy od gojenia sie rany i stanu kobiety.U mnie ciało błyskawicznie sie regeneruje.Pierwszego dnia robiłam tylko napinanie i rozluznianie brzucha przez 10 min na leżąco, kolejnego dnia już 5 minut cwiczeń- na leżąco rowerek, brzuszki (tylko lekkie podnoszenie głowy napinając brzuch), podnoszenie wyprostowanych nóg, staram sie napinac mięsnie brzucha dolne, górne i boczne. Od 15dnia po cc ćwicze juz 10 min dziennie, także ćwiczenia na biust i pośladki.Idealny byłby basen(jestem ratowniczką),ale nie mam mozliwości bo mały ciągle głodny. Odpowiedz Link Zgłoś
aga1981mdudi Re: Pas poporodowy 04.02.08, 17:31 Aha, i czasem warto robic te ćwiczenia w pasie poporodowym. Tak kiedys wyczytałam. Ja mam pas firmy Mitex za 48zł i majtki modelujące Trimph 59zł. Odpowiedz Link Zgłoś
alix1 Re: Pas poporodowy 04.02.08, 17:57 Dziewczyny a co to jest pas poporodowy, pytam serio, bo naprawdę nie wiem, myślałam że nic mnie nie zaskoczy z dziedziny ciąża-poród a tu proszę.... Ja jak miałam cesarkę 9 lat temu to koleżanki mi mówiły, żeby nosić takie grube majtki uciskające, zabudowane, gorseciarskie... Ale w maju zaczęły się upały i nie szło w czymś takim mi wytrzymać więc zrezygnowałam.. Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: Pas poporodowy 04.02.08, 18:54 hej alix! pas poporodowy ,to cos na zasadzie bandaza elastycznego,słuzy do sciagania brzucha.rozmiar trzeba dobrac do siebie od s do xl.pozdrawiam. ps. dzieki aga za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
tu_nia Re: Pas poporodowy 04.02.08, 20:05 a czy cos faktycznie daje noszenie takiego pasa? jak czesto trzeba to nosic- codziennie, jak dlugo dziennie i jak dlugo wogole? Odpowiedz Link Zgłoś
alix1 Re: Pas poporodowy 05.02.08, 08:53 A gdzie się kupuje coś takiego? I pytanie może dziwne: a jak to zmierzyć w czasie ciąży (brzuch wystający), pisałaś, że trzeba dopasować... Odpowiedz Link Zgłoś
aga1981mdudi Re: Pas poporodowy 05.02.08, 13:54 ja mam figi z pasem poporodowym firmy Mitex. Wyglądaja faktycznie jak gorseciarskie.Po porodzie naturalnym zakłada sie je najlepiej juz 2-3 dni po porodzie,a w przypadku cesarki to raczej po zdjęciu szwów.Tak ja zrobiłam,nosze go teraz jakies 4-5 h dziennie, ćwicze także w tym pasie, czasem bez. Rozmiar musisz dobrac na oko,bo nie zmierzysz ich w ciąży. Ja kupiłam takie na 94cm w biodrach bo tyle miałam przed ciążą, w ciąży 98cm. Na poczatku wbijałam sie w ten pas(jest strasznie zwart i sztywny),a teraz juz wkładam bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Pas poporodowy 04.02.08, 22:07 Nosiłam jeszcze w szpitalu, bo pewniej się czułam, on trzymał i przykrywał ranę. Potem w domu, ale nie stale, bo podobno naduzywanie oslabia mięśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tu_nia Re: Pas poporodowy 04.02.08, 22:44 a czy przy porodzie naturalnym taki pas jest wskazany- czy cos pomaga? bo jak oslabia miesnie to chyba dla mnie to bez sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
onthelake Re: Pas poporodowy 05.02.08, 08:17 W moim szpitalu pas jest obowiazkowy po cesarce.Od razu zakladaja po zszyciu zeby trzymal miesnie.Rewelacja bo sie nie czuje bolu. Odpowiedz Link Zgłoś