zadomowienie 20.10.08, 13:56 Pytanie jak w temacie. Jak to sie odbywa i ile trwa? No i czy boli? Znieczulenie? Odczucia po? Ja jestem w 15 tc a narazie wszystko co znalazłam o pessarze czy szwie dotyczyło kobiet w bardziej zaawansowanej ciazy.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewelina290 Re: Pessar? Gabinet czy szpital? 20.10.08, 14:08 Pessar zaklada sie w gabinecie i wszytsko trwa kilka sekund. Szew natomiast wymaga lezenia w szpitalu i zakada sie go w znieczuleniu. W szpitalu trzeba chyba nawet lezec tydzien. Szew najczesciej zaklada sie do 23 tygodnia, pessar mozna zalozyc nawet po 30 tygodniu ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
zadomowienie Re: Pessar? Gabinet czy szpital? 20.10.08, 14:15 Dziekuję za odpowiedz. A na czym (poza miejscem i czasem zakładania) polega różnica? Jakieś szczególne wskazania? Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina290 Re: Pessar? Gabinet czy szpital? 20.10.08, 14:46 Jakiś szczegolnych wymagan chyba nie ma. Szew to metoda stara jak świat, pessar jest nowa metodą. Generalnie zalezy od polityki lekarza. Mnie np. lekarz jesli juz to proponowal szew, natomiast pessar odradzal ale nie mowil dlaczego. Teraz jestem w 30 tc, mam bardzo krótka szyjke i rozwarcie i szwu mi nie zalozono. Teraz zastanawiam sie nad pessarem i zmiana lekarza... Z szwem jest generalnie trudniej, ten pobyt w szpitalu i jest to ingerencja chirurgiczna. Poza tym moga pojawic sie komplikacje np. pękniecie worka plodowego. Pessar to silikonowy krazek, który gin. zaklada na szyjke. Po zalozeniu trzeba bardzo uwazac na infekcje. Odpowiedz Link Zgłoś
szczota12 Re: Pessar? Gabinet czy szpital? 20.10.08, 16:29 Ja mam krążek od tygodnia założono mi go w 16 tc. Czytałam dużo na necie na temat krążka i szwu metody są porównywalne,poczytaj - www.herbich.zgora.pl/highres/porownanie.doc Nic nie bolało teraz muszę tylko brać globulki, aby nie dostać zapalenia pochwy. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenka_79 Re: Pessar? Gabinet czy szpital? 20.10.08, 23:59 mialam założony pessar w 2otc, gdyz szyjka skrocila mi sie z 35mm na 24mm. niestety zdal egzamin tylko tydzien gdyz wyladowalam w szpitalu z powodu infekcji pochwy, i musieli mi go zdjac. teraz musze uwazac a jestem dopiero w 32tc Odpowiedz Link Zgłoś
zadomowienie Re: Pessar? Gabinet czy szpital? 21.10.08, 11:12 Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedna wątpliwość. Moja prowadząca ginekolog powiedziała,że z decyzja o szwie albo pessarze poczekamy do następnej wizyty(4 .11)natomiast na USG wyszło ,że moja szyjka ma prawie 16 cm w środku (jestem w 15 tc). Dr powiedział ,że jest z nia wszystko ok. głdka , długa... Po co mi więc te nakładki albo szwy? Odpowiedz Link Zgłoś