Dodaj do ulubionych

Cholestaza?

11.01.09, 21:23
Kurcze no... sama już nie wiem. Piszą, że zaczyna się od dłoni i stóp i potem
przenosi, a mnie jak nie wiem co swędzą uda i biodra. Ale z drugiej strony
gdzieś przeczytałam, że nie muszą swędzieć dłonie i stopy, ale jest się
opuchniętym. No i mam. Nie wiem co myśleć a do jutra jeszcze tyle godzin zanim
będę mogła zapytać lekarza uncertain Nigdzie nie ma informacji na temat tego, czy
pojawiają się krosty przy cholestazie. Bo ja mam krosty, więc może to tylko
uczulenie? Pomóżcie...
Obserwuj wątek
    • madeleine.b Re: Cholestaza? 11.01.09, 21:25
      I jeszcze jedno....wiecie może jakie badania krwi się robi, żeby to sprawdzić?
      Jutro idę na morfologię, to może przy okazji zrobię?
      • landrynka103 Re: Cholestaza? 11.01.09, 22:02
        Zrób 2 badania: ALAT i ASPAT. Koszt ok. 20 zł. Robiłam przedwczoraj
        bo też się bałam ze to to dziadostwo bo mnie swędzi wszystko ale
        badania sa w normie więc może to taki kolejny urok ciążowy smile
      • graue_zone Re: Cholestaza? 11.01.09, 23:42
        I bezwzględnie bilirubinę, bo to przekroczone normy tejże stwarzają zagrożenie
        dla rozwoju mózgu dziecka. Badania robi się na czczo. Potem, jeśli to
        cholestaza, warto jeszcze zrobić poziom kwasów żółciowych.
        • landrynka103 Re: Cholestaza? 12.01.09, 13:41
          Wystarczy ASPAT I ALAT jak one wychodzą podwyższone wówczas
          bilurbinę się dołącza. Nie chodzi o zagrożenie dla mózgu dziecka w
          cholestazie tylko o obumarcie wewnątrzmaciczne płodu spowodowane
          niewydolnością łożyska które zostaje zatrute zalegającą żółcią z
          wątroby.
          • patjanek Re: Cholestaza? 12.01.09, 14:54
            Kobiety spokojnie, zaraz tam obumarcie, kontrolowac trzeba i już,
            nie straszcie się wzajemnie. No tak zazwyczaj w szpiltalu (ja
            leżałam miesiąc już do porodu) syn zdrowy, urodzony naturalnie w 38
            tygodniu. Wyniki alaty, aspaty i fosfataza alkaiczna robione co 2
            dni + KTG 3 raz dziennie, niestety na swędzenie nie ma leku, ale u
            mnie ustało po tygodniu kiedy wyniki (choć wysokie) ustabilizowały
            się. Będzie dobrze, powodzenia
            • marcowa_mama do madeleine.b i do patjanek 15.01.09, 13:58
              Dziewczyny, a o z tymi krostami? Ja też je mam i przy drapaniu
              rozdrapuję do krwi, tak mnie wszystko swędzi.
              Zrobiłam dzisiaj badania ASPAT, ALAT, bilirubinę i fostatazę
              alkaliczną. Czekam w stresie na wyniki.
              • magdaaa76 Re: do madeleine.b i do patjanek 15.01.09, 16:32
                Mam jakas wyspke na brzuchu i troche mnie swedziala. Lekarka kazala mi zrobic
                bilirubine aspat i alat ale na szczescie sa w normie. Nawet ta bilirubina jest
                dosc niska, w dolnej granicy. zapisala mi wapno z witamina c i powiedziala ze
                jesli wyniki beda w normie to wapno powinno wystarczyc. Pije od trzech dni dwa
                razy dziennie i faktycznie juz mnie mniej swedzi i wysypka blednie.
                • beatkaa32 Re: do madeleine.b i do patjanek 15.01.09, 17:13
                  cholestaza nie ma objawów w postaci wysypki; po prostu swędzi skóra; podwyższone
                  są też nieznacznie lub znacznie transaminazy: alat i aspat. Ważniejszy alat.
                  • rudik123 Re: do madeleine.b i do patjanek 16.01.09, 12:42
                    A ja robiłam próby już dwukrotnie. Wyniki w normie, podobno jak na tak
                    zaawansowaną ciążę nawet bardzo dobre....a cały czas swędzi mnie wszystko
                    okropnie, wapno nie pomaga..czasem widać już tak jest..Biorę Isoptin do
                    Fenoterolu w jego działaniach ubocznych jest właśnie swędzenie...może to od
                    tego? pozdrawiam cieplutkosmile
                    • marcowa_mama Re: Cholestaza? 16.01.09, 16:38
                      Mam wyniki! Są w normie smile, a mnie nadal wszystko swędzi i po
                      drapaniu robią się bolące krostki...
                      • aga.l7 Re: Cholestaza? 16.01.09, 18:34
                        Rudlik, ja te pisałam do Ciebie w odrębnym wątku na temat tego
                        swędzenia i wiesz, ja podejrzewam, że to właśnie od leków. Brałam
                        wcześniej cordafen w skutkach ubocznych był właśnie świąd,
                        cholestaza i alergiczne zapalenie wątroby, odstawiłam cordafen i po
                        kilku dniach swędzenie przeszło całkowicie, ale skurcze nasiliły się
                        i dostałam tym razem fenoterol i isoptin (który ma podobne skutki
                        uboczne) i swędzenie znowu stopniowo narasta z dnia na dzień... Nie
                        wiesz, czy można zamiast tego isoptinu zamiennie coś brac?
                        • aga.l7 Re: Cholestaza? 16.01.09, 18:59
                          A i jeszcze przed chwilą przeczytałam, że zamiast isoptinu niektórym
                          kobietom przepisuje się metocard, ale nie wiem co to jest...w
                          skutkach ubocznych nie ma nic o swędzeniu i zapaleniu wątroby...
                          • madeleine.b Re: Cholestaza? 16.01.09, 22:21
                            Dziewczyny ja nie biorę i nie brałam żadnych leków (oprócz na niedoczynność
                            tarczycy, ale to nie od dziś)i swędzenie mam nie od tego. Robiłam ASPAT i ALAT i
                            wyniki są w normie. A do tego byłam dziś u lekarki i ona też stwierdziła, że
                            takie swędzenie może 'występować' uncertain no i tyle. Dostałam jakiś lek. Czy
                            przejdzie to zobaczymy. Teraz tylko zaczynam schizować, że te krosty to może od
                            różyczki ;p
                          • rudik123 Re: Cholestaza? 17.01.09, 09:51
                            Aga, nie wiem czy można coś innego. Ja mam od wczoraj odstawiony Isoptin i mam
                            wrażenie ze jest nawet gorzej...nie wspominam już o skurczach i bólach w
                            podbrzuszu, które od razu wróciły. No ale to już 36tc sie zaczał wiec oby
                            jeszcze ze dwa tyg i bedzie dobrze. A co do swedzenia to jak pisalam wczesniej
                            robilam dwa razy proby, byly dobre, ale wczoraj jak powiedzialam lekarzowi, ze
                            mnie strasznie swedzi to kazal mi je znowu powtorzyc..czyli co? to moze być
                            jednak cholestaza????sad to by znaczylo ze mam ja od ponad miesiacasad a to chyba
                            przez taki czas byloby niebezpieczne dla dziecka, prawda? A moze już zaczynam
                            wymyslac z tego wszystkiego....? mam nadzieje. A teraz czekam do pon zeby zrobic
                            jak najszybciej badania...pozdrawiam cieplutkosmile
                      • sanciasancia Re: Cholestaza? 26.02.09, 09:55
                        Może coś Cię uczuliło? Spróbuj coś odstawić - np. z kosmetyków (mnie uczuliła
                        oliwka J&J i dała objawy podobne do cholestazy).
    • szyszunia11 Re: Cholestaza? 25.02.09, 23:37
      u mnie w niedzielę wyskoczyło straszne swędzenie - od razu w pon. poleciałam zrobić badania - aspat, alat i bilirubina w normie, tylko fosfataza alkaliczna trochę podwyższona - jutro powtarzam badanie. Dziś swędzenie jakby zelżało. Czy możliwe jest "cholestazowe" swędzenie przy dobrych wynikach wątrobowych??? bo wydaje mi się, że swędzenie pojawia się dopiero kiedy wyniki znacznie przekroczą normę.... dodam, że brałam leki rózne....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka