Dodaj do ulubionych

zwyczaj z USA - BABY SHOWER

15.12.03, 16:56
Witam!

pisze o nim bo bardzo mi się podoba: (baby shower - czyli prysznic=mnóstwo
prezentów dla dzidzi) na kilka tygodni pzred porodem przyjaciółka przyszłej
Mamy albo i mama organizuja spotkania na którym przyszła mama jest
obdarowywana pzrez sztab przyszłych ciotek różnosciami dla dzidzi.
Stąd nazwa - bo to ma byc dosłownie prysznic podarunków smile
Czy gdzies juz w Polsce sie przyjal ten zwyczaj?

Renia
Obserwuj wątek
    • paliwo15 Re: zwyczaj z USA - BABY SHOWER 15.12.03, 17:41
      Cześć Renia! Ja nie słyszałam o takim zwyczaju chociaż nie brzmi to głupio. Ja
      przed porodem dostałam małe ubranka w spadku od szwagierki. To bardzo pomaga bo
      praktycznie strasznie szybko dzieci wyrastają ze wszystkiego. Teraz też planuję
      wywieść ubranka mojej córeczki koleżance, która się spodziewa dzidziusia. Myślę
      że coś takiego funkcjonuje w całej Polsce. Pozdrawiam! Renata
    • aga_rn Re: zwyczaj z USA - BABY SHOWER 15.12.03, 18:32
      Baaardzo lubie ten zwyczaj - mieszkam w Kanadzie gdzie baby showers tez maja
      miejsce. Przede wszystkim podoba mi sie atmosfera - celebracja nienarodzonej
      jeszcze dzidzi i okazanie radosci ze ma sie narodzic, i to jak bardzo jest
      oczekiwana. Prezenty nie sa jakies wykwintne czy bardzo drogie, przyjecie
      najczesciej jest skladkowe. Przyszla mamusia jest gwozdziem programu a jej
      brzuszek w centrum uwagi smile
      Naprawde fajna tradycja. Nie mysle zeby w Polsce byla znana, a przypuszczam ze
      jest to odpowiednik naszego zwyczaju przyniesienia drobnego podarunku dla
      dzidzi przy pierwszej wizycie - cos jak "nie przychodzi sie z pustymi rekami do
      nowonarodzonego dziecka" - przynajmniej ja tak sobie kojarze ze kiedys
      to "obowiazywalo" wink
      AgaRN
      • jaga2003 Re: zwyczaj z USA - BABY SHOWER 16.12.03, 09:09
        Fajny zwyczaj smile Niestety, u nas w Polsce chyba dalej pokutuje - wśród
        starszego pokolenia - pogląd, aby do rozwiazania nie mówić za dużo o dziecku
        (żeby nie zapeszyć?), a ciąza to rzecz trochę wstydliwa (bo świadczy o odbytym
        stosunku??) Przykład: lubię chodzić w ciąży w obcisłych ciuchach, co bardzo
        gorszy moją matkę - nie ją jedyną, jak się później okazało. Więc nie wyobrażam
        sobie - niestety - takiego przyjęcia wśród cioć. A szkoda bardzo, bo od nich
        mogłabym się dowiedzieć dużo ciekawych rzeczy.
        Na szczęscie młodsze pokolenie widzi sprawę zupełnie inaczej - dostałam już
        mnóstwo ciuszków od koleżanek, gadam z nimi o ciąży cały czas (pewnie już mnie
        mają dość smile i to bardzo poprawia mi nastrój. Więc taka impreza byłaby na
        prawdę super. Może kiedyś się przyjmie?
        • leigh4 Re: zwyczaj z USA - BABY SHOWER 16.12.03, 17:13
          Fantastyczny zwyczaj... Szkoda, że u nas nieznany. Rzeczywiście pokutują u nas
          dziwne i żenujące sądy i przesądy( np. że nie wolno robić za wcześnie zakupów
          dla noworodka - pojęcia nie mam dlaczego?), albo obyaczaje (osławione "pępkowe"
          czyli chlanie na umór dumnych samców-nie wiem z czego dumnych, bo dumna powinna
          być przede wszystkim przyszła a tym bardziej świeżo upieczona mama). Nie
          przejmuj się Jaga gadaniem albo zgorszeniem ciotek-dziewczyny w ciąży w
          obcisłych ciuszkach wyglądają super, a jeśli kogoś gorszy sposób w jaki
          dochodzi do powstania tego brzuszka, to znaczy nie mniej nie więcej, że należy
          współczuć szczerze głupiemu i odesłać go lektury książki do biologii dla
          uczniów podstawówki i na lekcje religii - co zwłaszcza w okolicy Świąt Bożego
          Narodzenia dewotkom się przyda.
          No, koniec zjadliwości. Wracając do zwyczaju, ja już nie zdążę zrobić imprezki,
          ale obiecuję sobie namówić do niej i urządzić taką dla mojej koleżanki, która
          urodzi dzieciaczka za trzy miesiące.
          Bardzo serdecznie pozdrawiam wszystkie Mamy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka