Dodaj do ulubionych

1 wizyta - prosze o porade

17.10.11, 08:47
czesc dziewczyny
jestesmy juz po 1 wizycie u ginekologa, przyznam ze byla dla troche smutna.
Ostatni raz w ciąży byłam 12 lat temu i pamietam , że wizyta wygladala tak w domu był test potem poszlismy do ginekologa pan ginekolog zbadal mnie ginekologicznie potwierdzil ciąże wypisał karte i kazal przyjsc za miesiac , 1 usg bylo o ile pamietam ok 3 m-ca.
No a teraz przezyłam szok bo bylo calkieiem inaczej i co gorsza lekarz mnie wystraszyl, wygladalo to tak weszlismy z meżem bo o to poprosiłam powiedzialam o 5 zrobionych testach eheheh i kazdy pozytywny, lekarz nie zbadał mnie ginekologicznie tylko od razu zrobil usg dopochwowe, po czym powiedział że ta ciąża jest za mała jak na 5 tydz i są dwie możliwości cyt" albo jakimś cudem przesuneła się pani owulacja i mamy młodszą ciąże , albo rozwija sie ona nie prawidłowo i prawdopodobnie może byc obmarła" boje sie jak cholera teraz kazał mierzyc bete hcg i wrocic za 2 tyg.
Dziewczyny jak myslicie czy tak wczesnie wykonane usg może naprawde to wszytko pokazać ?ja moze strej daty jestem ale z 1 ciazy pamietalam , ze tak wczesnie nigdy go robionego nie mialam.
A moze któraś z was miała też taki przypadek?
pozdrawiam was i prosze o wasze opinie
Obserwuj wątek
    • evel-inam Re: 1 wizyta - prosze o porade 17.10.11, 08:53
      ODRAZU DODAM ZE MI SIE SUWACZEK ZEPSUŁ HEHHE I MUSZE GO ZMIENIC WG OBLICZEN POWIENIEN BYC 5 TYDZ CIAZY OSTATNIA MIESIACZKA 8 WRZESNIA
      • mola_84 Re: 1 wizyta - prosze o porade 17.10.11, 09:07
        Moim zdaniem idz do innego lekarza, zobaczysz co ci powie jesli ten nie wzbudzil w tobie zaufania. Moj pecherzyk tez od poczatku wygladal na mniejszy a zerknij na suwaczek smile glowa do gory, pajac niepotrzebnie cie nastraszyl (a mowia zeby sie nie stresowac) lepiej idz sobie do innego.
        https://www.naobcasach.pl/m.linijka.i.20464.jpg
        • evel-inam Re: 1 wizyta - prosze o porade 17.10.11, 09:13
          DZUĘKUJE CI ZA ODPOWIEDZ TAK ZROBIE POJDE NA KONSULTACJE JESZCZE DO 2 LEKARZA
    • mola_84 Re: 1 wizyta - prosze o porade 17.10.11, 09:21
      Aha, zapomnialam ci dodac ze pierwszy raz widze i slysze zeby na pierwszej wizycie lekarz nie zbadal ginekologicznie co mnie przeraza, co mu da samo usg, powinien zobaczyc jak wyglada rowniez macica a to jesli posiada doswiadczenie wyczuje reka. Trzymaj sie i daj znac jak bedziesz po wizycie u innego lekarza no i folik sobie kup i lykaj po dwie tabletki dziennie
      • evel-inam Re: 1 wizyta - prosze o porade 17.10.11, 09:26
        łykam łykam hehehe juz od roku smile) bo staralismy sie juz dość długo więc teraz tym większa panika nas ogarnia, staram się nie przejmowac tym co on powiedział i myśle sobie ze może ta ciąża jest młodsza poprostu niż 5 tydz tym bardziej , że objawy ciąży nadal mam. dzis zrobilam rano bete hcg i kolejna robie w srode.
        • natchniuza86 Re: 1 wizyta - prosze o porade 17.10.11, 12:56
          Ciazy mlodszej niz 5tc w ogole chyba nie widac na usg. U Ciebie nie ma zarodka, nie ma bicia serca i na tym etapie jest to zupelnie normalne. Nie ma sensu robic pierwszego usg wczesniej niz 7-8 tydzien. Dopiero za maly pecherzyk czy brak zarodka na tym etapie moga byc powodem do obaw. Zrob tak jak lekarz mowi, powtorz dwa razy bete, zobacz, jak przyrasta, a za 2-3 tygodnie powtorz usg.
    • borderka80 Re: 1 wizyta - prosze o porade 17.10.11, 10:09
      Cześć. Moja koleżanka miała mieć robione łyżeczkowanie (dziewczyna była w szpitalu!) bo w 6 tyg. nie było tętna dziecka. Nie zgodziła się i 2 tyg. później zobaczyła serduszko na usg, na prywatnej wizycie u gina (długo starała się o maleństwo i nie poddała się szybko). Teraz ma synia, którego mogłoby nie być, jakby zaufała lekarce.
      Ja jestem przykładem późnych owulacji. Kiedyś miałam cykle po 60-90 dni. Lekarz mnie straszył, że będę miała problemy z zajściem w ciążę. Zaszłam POMIMO zabezpieczania się big_grin (to był 75 dzień cyklu). To dopiero późna owulacja dla doktorka, co?
      Teraz mam krótsze cykle (do 42 dni) a i tak owulacja występuje od ok. 20 do 30 dnia. Nijak to się ma do sławnej owulacji w 14 dniu.
      Nie przejmuj się i zmień gina. Po co masz się męczyć jeszcze 8 m-cy z burakiem?
      Pozdrawiam, smile
    • m.b.g Re: 1 wizyta - prosze o porade 17.10.11, 10:50
      Przeżyłaś szok, bo za szybko pobiegłaś do gina. Po co tak wcześnie?

Co z tego, że testy , nawet 5 sztuk, wychodzą pozytywnie, jak rzeczywiście z zarodkiem może być coś nie tak? Może ciąża młodsza, może owu później, przekonasz się za dwa tygodnie, bo nawet prawidłowo przyrastająca beta nie jest gwarantem sukcesu w tej materii.
      Dopiero obraz USG, z widocznym zarodkiem i najlepiej bijącym sercem może cieszyć. Wszystko co prędzej jest koncertem życzeń...

A przypadek to ja taki miałam, tyle że lekarz miał rację. Miałam tak wczesne USG ze względu na szkodliwe warunki pracy, inaczej bym czekała.

Miałam też inny przypadek, że beta ślicznie rosła, a ciąża była obumarła.

Tak więc teraz traktuj siebie, jakbyś była w ciąży, ale cierpliwie czekaj na następne badanie USG. Ono już będzie bardziej klarowne.
    • agnrek Re: 1 wizyta - prosze o porade 17.10.11, 13:05
      Ja pierwszą ciażę poroniłam, zaczęłam wizyty od 5.tygodnia ciąży - usg nic nie wykazywało, a kolejne badania bety dawały bardzo niskie przyrosty. Byłam od razu poinformowana, że gdyby coś mnie zaniepokoio, gdyby pojawiło się plamienie, to mam jechać do szpitala - zawsze, gdy na usg nic nie widać, jest podejrzenie ciąży pozamacicznej. I nie są to aż takie rzadkie wypadki jak się wydaje. Ale może też być inny powód - przesunięta owulacja.
      Gdy byłam w drugiej ciąży, poszłam na wizytę też po 5 tygodniu do innej lekarki, która obejrzała wyniki bety i progesteronu, zbadała mnie, ale odmówiła usg - twierdząc, że z wyników widać, że jestem w ciąży, ale jest ona za wczesna na usg - zobaczę (albo i nie) pęcherzyk i tyle. Jeśli ciążą ma się utzymać, to tak się stanie. Dała mi skierowanie na powtórzenie bety, receptę na duphaston ze względu na wcześniejsze poronienie i odesłała do domu.
      Zaprosiła mnie na usg po 7 tygodniu, gdy już widać żywy zarodek, a właściwie to nawet dwa smile
      • madziulaz Re: 1 wizyta - prosze o porade 17.10.11, 14:21
        Bardzo dobrze ze pojechalas do lekarza, wiesz przynajmniej sie ciąża jest w macicy a to juz pierwszy sukces jak mowi moja lekarka..
        A co do lekarza...to trafilas na...piiiiiii
        Zrób ta bete, po wyniku po 48 godzinach bedziesz widziala jak przyrasta- powinno byc minimum 60%
        Potem mozesz zrobic kontrolnie za tydzien, dwa...wylicz sobie kontrolnie zeby byla powyżej 10 tys. wtedy powinno byc widac zarodek z serduszkiemsmile
        Zyczę zdrowia i powodzeniasmile
        • evel-inam Re: 1 wizyta - prosze o porade 17.10.11, 14:27
          Bardzo dziekuje za wskazówki i za odpowiedż
    • lidek0 Re: 1 wizyta - prosze o porade 17.10.11, 20:26
      Tak jak już dziewczyny napisały sprawdź jak przyrasta beta i cierpliwie czekaj na kolejną wizytę. A na podstawie badania ginekologicznego lekarz nie moż epotwierdzić ciąży, moż emieć jedynie podejrzenia rozpulchnionej macicy, więc przy poprzedniej ciąży to było trochę wróżenie z fusów. Jeżeli do lekarz ni masz zaufania to go zmień. Faktem jest, że delikatny nie był ale powiedział prawdę, na tym etapie można jedynie stwierdzić gdzie jest ciążą a to i tak sukces. Za dwa tygodnie zobaczysz już wszystko. Dbaj o siebie i czekaj cierpliwie.
    • nglka Re: 1 wizyta - prosze o porade 18.10.11, 01:04
      W okolicy 14 dc [+/- 10-18 owuluje tylko 30% kobiet. To znaczy, że pozostałe 70% przebija tę normę.
      Co to za lekarz, który późną owulację nazywa "jakimś cudem" i na tak wczesnym etapie straszy kobietę martwą ciążą?
      Chyba w zasadzie tylko taki,który nadaje się do natychmiastowej zmiany.
      • madziulaz I jak beta??? 19.10.11, 09:45

• evel-inam Re: I jak beta??? 19.10.11, 09:57
          4210 pisze na wynikach jutro jade po kolejny wynik eheh ale serce mam w galotach cyz rośnie czy nie
          • chiccca Re: I jak beta??? 19.10.11, 11:06
            evel-inam u mnie było tak:
            ostania miesiaczka też 8 września
            w zwiąkzu z tym, że makabrycznie się czułam to już w 27 dc robiłam bete która wskazyała na 5 tydzień??? dziwen bio od miesiaczki mienęło niecałe 4 tygodnie

u gina byłam 13 października i postąpił dokładnie odwrotnie niż u Ciebie tzn zrobił mi badanie ginekologiczne stwierdzając że jak na ten etap to jest Ok, ale na USG mam iść dopiero jutro - z powodu braku terminów będę je mieć w sobotę

poza tym ze względu na wysoką betę w 27dc - mój gin stwierdził że moja owulacja mogła sie przesunąć ale odwrotnie niż u Ciebie czyli mogła być wcześniej- to się wyjaśni na usg
            Nic się nie martw idź do innego gina i będzie ok
            Ten wysnuł teorie które nie dały się potwierdzić ani trochę wówczas bo było za wcześnie...
            • evel-inam Re: I jak beta??? 19.10.11, 11:39
              bardzo ci dziekuje za ta wypowiedz
              no ja sprawdzam co chwila wyniki na necie hehehe i SĄ wiec moge juz oficjalnie podać
              1 beta robiona w sobote - 4210mlU/ml
              2 beta robona we wtorek - 9232mlU/ml
              wiec chyba jest dobrze , zadzwoniłam do lekarza bo miałąm to zrobić i mu powiedziec powiedział , że wszytko wygląda oki , i żebym przyszła w piątek do niego na usg bo zwolnił się termin chyba jakieś słońce zaświeciło nad nami bo wszytko zaczyna się szcześliwie układać
              ja trzymam kciuki za nas obie i daj mi znać jak ty się też czegoś dowiesz, wiec teraz obie czekamy smile)) i się powiadamiamy
              • madziulaz Beta piękna:)) 19.10.11, 13:26
                odetchnij...
                ale powiem ci ze moja lekarka..zaufana i znana od lat...tez walnela tekstem na poczatku...ze mnie zmrozilo...a teraz czekam na kopniakismile
              • chiccca Re: I jak beta??? 19.10.11, 13:51
                evel wpadaj na formum czerwcówek 2012 tam bywam częściej
                będziemy się wspierać, radzic, żalić i wymieniać doświadczeniami wink

forum.gazeta.pl/forum/f,103663,Czerwcowki_2012.html
              • migotka.s Re: I jak beta??? 19.10.11, 14:32
                Evelina - PIEKNA BETA smile gratuluje smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka