wanna1999 Re: MARZEC 2005 27.10.04, 16:49 Ja i moj Brzuch trzymamy za Ciebie kciuki!!! Trzymaj się! Nie dziękuj i jutro opisz jak było. Odpowiedz Link Zgłoś
jolmak Re: MARZEC 2005 27.10.04, 18:52 Dziekuje za wpisanie na liste Uzupełniam dane: jestem z Warszawy, będzie to 1 dzidziuś Odpowiedz Link Zgłoś
amania Re: MARZEC 2005 27.10.04, 21:19 Azylek, kciuki trzymane! Ja też miałam egzamin magisterski w ciąży Wanna, ja będę miała przy porodzie mojego lekarza (oprócz męża oczywiście). Był przy poprzednich, a ja byłam spokojniejsza dzięki temu, więc teraz też się zdecyduję. Zresztą istnieje u mnie ryzyko cesarki, a nie wyobrażam sobie żeby robił ją kto inny. A propos dzieci i ich nastawienia do rodzeństwa, to nasza Marysia(5,5)nadal nie okazuje jakiejkolwiek radości z mającego pojawić się rodzeństwa. Mam jednak nadzieję, że z czasem się z tym faktem oswoi, a może nawet zacznie sie cieszyć. A ja mam w piątek wizytę u ginekologa, obejrzy moją szyjkę. Mam nadzieję, że jeszcze jest odpowiedniej długości. A na USG połówkowe jadę 12 listopada, zobaczymy czego się dowiem. Ania 19t2d Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaandrzej jakie to fajne!! 28.10.04, 07:11 hej piszę tak z rana przy okazji śniadania - oj zrymowało się ) wczoraj wieczorem czytaliśmy sobie jakiąś gazetkę i nagle brzuch podskoczył SUPER - dobrze, że mąż był obok to położył rękę na brzuszku i poczuł jak podskakuje ehh, łezki nam poleciały, niesamowite uczucie miłego dnia Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: jakie to fajne!! 28.10.04, 09:40 Iwona, i doczekałaś się! Szkoda było się denerwować, prawda? Ale ja już podczas starań czerwcowych dowiedziałam się, że Ty do tych niecierpliwych należysz )). Agusik, dziękuję za pomoc w uzupełnianiu listy . Przy takiej ilości postów, jak wczoraj, trzeba by siedzieć 24 h przy kompie. Wanna, ja też "zerowa" w toksoplazmozie. Robiłam badanie tylko raz, a teraz (początek listopada) powtórzę IgM. Działam konsultując się z koleżanką, która przechodziła tokso w ciąży, bo mój lekarz nie widzi potrzeby kontrolowania tokso. I dlatego, a także z powodu jego małomówności chciałabym pójść na konsultację do innego gina. Kamea, u mnie różnica będzie 3 lata i 5 m-cy. Mała chodzi sporadycznie do żłobka, więc też głównie będę miała dwójkę na głowie. Pracy zacznę szukać, jak młodsze pokolenie będzie dobiegało roczku. Amania, pewnie bedziemy miały wszystkie problem z zazdrością starszego dziecka, tylko Twoja Marysia jest na tyle duża, że już teraz wie, z czym się wiąże powiększenie rodziny. Pocieszajmy się, że kiedyś będziemy mieć kochające się rodzeństwa. Moja Natalka wczoraj drążyła temat spania dzidziusia. Kiedyś uprzedziłam ją, że mamusia czasem będzie spała z dzidziusiem, a ona z tatusiem. Nie spodobało jej się to. Teraz stwierdziłą, że dzidziuś będzie spał sam! Ja na to żartem, że to niemożliwe, bo one wciąż są głodne i trzeba je karmić - nie pamiętasz, jak Ty płakałaś? (demonstracja płaczu)... i śmiech Natalki. No cóż, poradzimy sobie i z tym . Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
flawia Re: MARZEC 2005 28.10.04, 10:30 Dziewuszki, napiszę coś więcej o sobie Kręciłam się na tym wątku na samym początku, no a teraz wracam na dobre Jestem z Wawy, mam termin na 17 marca, to moja pierwsza dzidzia - prawdopodobnie córeczka Zuzia (no ale nie da się jeszcze wykluczyć Kubusia). Dzięki za wciągnięcie na listę Lekkie kopniaczki czuję w zasadzie od 18 tyg - wtedy to miałam nieprzyjemność zaliczyć grypę żołądkową ale córcia osłodziła mi dni spędzone w łóżku dając o sobie wreszcie znać! Przymierzam się do powtórnego badania na toksoplazmozę, bo mam w domku 2 kocice (w tym jedną ciężarną!!! poród za 4 tygodnie!) Muszę wam powiedzieć że poza sporadycznymi bólami w okolicy żeber i sporadycznymi w krzyżu, ciągłym siusianiem - ciążę przechodzę wręcz komfortowo - nie miałam praktycznie żadnych mdłości, fukcjonuję tak jak zwykle, tyle, że zrezygnowałam z aerobiku i szybko się męczę. Do tej pory przytyłam 4 kg (przed ważyłam 64 kg) a w pasie mam już 92 cm!!! Dziewczyny (z Wawy) gdzie planujecie poród? Ja przymierzam się do Międzylesia lub Solca, niedługo tam się wybiorę. Wanna: chyba Cię widziałam na wątku Międzylesia A kiedy zaczniecie kupować łóżeczko, wózek i ciuszki? Mnie już korci!!! Gosia + 20 tyg. Zuzia Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: MARZEC 2005 28.10.04, 11:58 Ja raczej na pewno będę rodzić na Żelaznej. Tam rodziłam Martę i jestem bardzo zadowolona Między moimi dziećmi bedzie 3 lata i 3 miesiące róznicy. Marta jeszcze zyje w nieświadomości. I na razie nie ma dobrego momentu do powiedzenia jej o konkurencji, przezywamy straszny przedszkolny kryzys(((((( Pozdrawiam aga Odpowiedz Link Zgłoś
wanna1999 Re: MARZEC 2005 28.10.04, 12:05 Witam, Byłam dzis u innego ginekologa - poszlam do Enelmedu, bo tam opłaca nam opiekę firma męża (mi firma płaci za Kolmed w Międzylesiu). Pani doktor opieprzyła mnie od góry do dołu, że 2 tyg. po szpitalu chodzę (a co miałam zrobić??? Okuliści do domku niestety nie przyjeżdżają a mnie z oczu kapie...), że mam 3cm szyjkę (krótka???? jaką Wy macie?) ale co najważniejsze po obejżeniu mojej książeczki ciążowej dała mi skierowanie na toxo!!! Bo nie mam p-ciał. Czyli, trzeba powtarzać. Mam też skierowanie na tę glukozę (robi się pomiędzy 21 a 24 tygodniem) oraz te moje p-ciala anty Rh. Flawia! na pewno to byłam ja na wątku o Międzylesiu, bo tak się złożyło że lezałam na patologii podczas dnia otwartego. Śmiesznie było. A swoją droga to polecam ten szpital. Naprawdę. Fajna atmosfera, miły personel. Mogłybyśmy spacyfikować go w marcu... Co Wy na to? Przeżyliby szok - bo generalnie mają tylko po 3-4 porody dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
jolmak Re: MARZEC 2005 28.10.04, 12:30 Flawia, ja jestem z Warszawy i planuje rodzic na Karowej. Co do zakupów dla dzidziusia to musze przyznac,ze tez juz mam na to ochote ale zaczne po 9 listopada, po USG,kiedy to mam nadzieje ze dowiemy sie plci dzidziusia Z tym,ze zaczne od ubranek, itp. a wózek i lozeczko to pewno pozostawimy na pod koniec, choc za wozkiem juz sie rozgladalismy i mamy juz cos na "oku". Nadal nie czuje kopniaczkow ale zaraz jade do swojej pani doktor i mam nadzieje ze wszystko z dzidziulkiem ok. Gorace pozdrowionka dla wszystkich mamus i dzidziusiow)) Odpowiedz Link Zgłoś
azylek Re: MARZEC 2005 28.10.04, 12:48 Witam Mamusie - dzisiaj mam bardzo szczeslwy dzien. Wlasnie wrocilam z obrony dyplomu. Od godziny jestem pania magister i uchodzi ze mnie caly stres i napiecie. Duzo mnie to czasu i stresu kosztowala i tym wieksza czuje satysfakcje. Dziekuje wszystkim, ktore trzymaly za mnie kciuki bylu duchem razem ze mna. Fajnie miec przy sobie pozytywne fluidki. Dodatkowo wczoraj wieczorem tak jakby cos zaczelo sie ruszac, tak fikalo. Ale nie kopalo. I jeszcze powtorka byla o 2.20 w nocy i do teraz cisza. Mam nadzieje, ze teraz juz sie zacznie na dobre rozkrecac i na wizycie w przyszlym tygodniu nie bede musiala sie stresowac. Teraz ide troche poodpoczywac, wyciagnac zestresowane kosci i miesnie. W koncu dzidzius ma juz jeden fakultet zaliczony. Pozdrawiam Was cieplutko-zwlaszcza, ze pogoda jest do luftu. Azylek i 21t brzunio Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: MARZEC 2005 28.10.04, 13:26 Azylek, gratulacje dla pani magister)))))) Zobaczysz, dzidzia niedługo się rozkręci) Ja dzisiaj mam mnóstwo pracy(( Zajrzę później... Jutro mam wizytę u gina i zaczynam się stresować... Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_borowka Re: MARZEC 2005 28.10.04, 13:29 Azylku, Szanowna Pani Magister!!! Moje gratulacje!!!! To świetnie, że masz już obronę za sobą! Odpoczywaj! Należy Wam się! Buziaki, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 Re: MARZEC 2005 28.10.04, 14:14 Czesc Mamusie!! Azylek- gratulacje!!!!!FAjne uczucie, kiedy juz ma sie to wszytko za soba, prawda?!!! Dzidzius teraz zacznie szalec, zobaczysz) Wanna1999-hmm...ja nie wiem jaka jest ta moja szyjka, ale podobno z nia wsszytko ok (a to ciezar z serca, bo po ostatnich dzinych plamieniach balam sie potwornie).Ale dzis to juz przeszlosc, moj kochany Juniorek w koncu sie rozkreca!!!Cudowne uczucie) A mnie sie ciagle chce jesc!!!mam ochote na cos slodkiego...a do sklepu za leniwa jestem, zeby sie wybrac) Jutro sie zmobilizuje i upieke babke pomaranczowa-MNIAM) MAm kolejna wizyte u lekarza dopiero 23 listopada, hmmm i nie dostalam jak na razie skierowania na badanie glukozy...co mam w takim wypadku zrobic?!! trzymajcie kciuki o 16- podpisujemy umowe przedwstepna kupna mieszkania. Moj mezulek dobry jest w te "handlowe klocki". ale wasze wsparcie sie przyda) Pozdrawiam Asia i Junior Odpowiedz Link Zgłoś
wanna1999 Re: do borowka78 28.10.04, 14:39 no to jedziemy na jednym wózku.... my jutro podpisujemy akt notarialny na sprzedaż domu. W przyszłym tygodniu kupujemy działkę - mamy już podpisaną umowę zadatku. Na razie przeżywam szok, bo po 6 latach mieszkania w domku jednorodzinnym, tymczasowo wynajęliśmy mieszkanie - aż uwaga: 2 pokojowe!!!. Jeahhhhhh!!!!! Od marca, jak tylko zacznie być ciepło, znowu zaczynamu budowę. Ja mam takiego pomysłowego mężulka... Ciekawa jestem, jak my się pomieścimy w marcu w czwórkę + piesek w tych 2 pokojach??? Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 Re: do borowka78 28.10.04, 15:00 Ja przezylam szok idac na studia-zamieszkalam w bloku (13 pietro)a cale zycie domek, trawka itd. Teraz tez mieszkamy w mieszkanku 2 pokojowym z kotem, raz na poltora roku przyjezdzala ciotka (wlascicielka chatki) i to byl horror!!!ale jakos dalo sie przezyc. A mysl o tym, ze mieszkanie w tych 2 pokojach to przejsciowe-potem bedzie pieknie i wygodnie. Nam na razie starcza 3 duze pokoje, w koncu jestesmy na starcie, co nie?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszek2 Re: do wanna 28.10.04, 15:26 Dziekuje za wpisanie mnie na Wasza udowna liste. Mysle, ze nie masz sie czym przejmowac wanna, jakos sie pomiescicie. Ja jestem w podobnej sytuacji. Rozbudowa domu jednorodzinnego. Byly dwa pokoje teraz ma byc ich wiecej. Jak na razie stan niewykonczony, a z dwoch pokoikow zrobil sie jeden, bo trzeba bylo z czegos wygospodarowac przedpokoj. Dalsze prace rusza dopiero na wiosne. Tak wiec widzisz nie bedziesz sama zyc w ciasnocie. My z mezem i maluchem no i z kotem bedziemy w bardzo podobnej sytuacji. Pozdrawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 Re: do borowka78 28.10.04, 15:32 Zapomnialam dodac, ze nasza rodzine uzupelnia tez kicia) Odpowiedz Link Zgłoś
jolmak Re: MARZEC 2005 28.10.04, 16:53 Azylek gratuluje pomyślnej obrony mnie to czeka za ok miesiac i juz mnie to przeraza No a tak ogolnie to wlasnie wracam od lekarza, wszystko ok, serducho dzidziusia bije mocno to mnie uspokoilo, do tego badania wszystkie sa w porzadku,co rowniez bardzo mnie cieszy, bo od 2 miesiecy walczylam z bakteriami w moczu (polecam sok zurawinowy - wypilam go sporo i jak widac poskutkowalo). Co do wagi to kolejne 2,3 na plusie (w sumie od poczatku mi przybylo 6 kg) Poza tym pani doktor odstawila mi Luteine, ktora bralam od poczatku ciazy, ale zwiekszyla do 4 tabl.dziennie nospe(wczesniej bralam 3)-od kilku dni mam sporadyczne bole brzucha( jak przed @ Czy ktoras z was ma podobne objawy??? Odpowiedz Link Zgłoś
aronka1 Re: MARZEC 2005 28.10.04, 19:02 Przede wszystkim ogromne gratulacje dla azylka!!!! Przeżywałam to 10 lat temu i wiem, jaka to radość i duma! Byłam dziś u pani doktor. Wszystko w porządku, jeśli chodzi o badania. Troszkę posłuchałyśmy serduszka, ale jak pani doktor chciała je namierzyć ponownie, to już nie dała rady. Dzidzia tak się chowała, tak skakała, że pani doktor śmiała się, że aż jej ten aparacik podskakuje. Na wadze niewiele przybyło, ale pani doktor stwierdziła, że to świetnie. W zupełności wystarczy. Pocieszyła mnie. Poza tym nie wpadam w panikę, bo w ciąży z Natalią przytyłam sporo, więc teraz mogłabym mniej. Mam problemy z chodzeniem. Nogi bolą mnie tak (zwłaszcza po dłuższym chodzeniu), jakbym cały dzień chodziła na Kopiec Kościuszki i z powrotem )) Boli mnie w pachwinach i ostatnio potwornie gdzieś z lewej strony w krzyżu. Muszę uważać, jak się ruszam, siadam, wstaję itd. Okropne. Absolutnie nie można stosować żadnych plastrów rozgrzewających, maści itp. Ewentualnie doraźnie tabletki przeciwbólowe, chociaż mam straszne opory. Jak nie przejdzie, to wybiorę się do ortopedy. Może on coś sensownego wymyśli. Najchętniej wzięłabym zastrzyk - blokadę, ale nie wiem, czy można. Taka blokada to cudo, działa super. Miałam już trzy razy w nadgarstek i raz właśnie w staw krzyżowo - biodrowy, tyle, że wtedy z prawej strony. Ależ była ulga! Jak tylko przejdzie mi ten ból, to będę przeszczęśliwa. Dzidzia jest niesamowicie ruchliwa. Wczoraj trzymałam rękę na brzuchu i nagle poczułam, jak dzidziuś przejechał mi czymś mocno pod samą ręką. Mogła to być rączka albo nóżka, ale było niesamowite! Aż podskoczyłam. Dosłownie czułam to jakby pod samą skórą, tak wyraźnie i mocno. Dziwne uczucie... A to przecież jeszcze takie maleństwo. Między moimi dziećmi będzie 4 lata i 3 miesiące różnicy. To chyba fajnie. Natalia już jest coraz bardziej samodzielna, dużo rozumie, można jej wiele wytłumaczyć. Tyle, że z drugiej strony trochę zapomniałam już, co to pampersy, nocne karmienie, płacz niewiadomo z jakiego powodu... Zacznie się... Pozdrawiam marcowe Mamusie! Odpowiedz Link Zgłoś
aniolek78 Re: MARZEC 2005 28.10.04, 21:11 Dobry wieczór)) juz jestesmy po usg!!!i wiecie co?...będziemy mieli synka!!!!!!ale super!!! najważniejsze w tym całym wydarzeniu jest to ,ze wszystko jest w jak najlepszym porządku!!!ja i mąż jesteśmy baaaardzo szczęsliwi!!!!życze wszystkim mamom takiego szczęscia!! Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: MARZEC 2005 29.10.04, 09:10 Aniołek gratulacje!!!!! Kolejny chłopak! A moze tak mała statystyka na forum? Ile chłopców ile dziewczynek???? Mówiłam, że ten marzec będzie bardzo męski Aniołku masz juz imię??? Aga Odpowiedz Link Zgłoś
wanna1999 Re: MARZEC 2005 - Amelka czy Antoś 29.10.04, 09:14 Ale macie fajnie... Juz tak wiele z was wie, kto się urodzi w marcu. My nadal żyjemy w nieświadomości, chociaż sądząc po inności tej ciąży może to będzie chłopak? 5 lat temu będąc w ciąży z Zosią, miałam ochotę na słodkie, wszystko przebiegało super. A teraz zajadam się prawie od początku tonami białego sera ze śmietaną i szczypiorkiem, muszę leżeć. Jakie są Wasze doswiadczenia, spróbujmy ustalić na co mają ochote mamusie panienek a na co chłopców, co? A, i jeszcze wróce do tej mojej szyjki, czy mogłybyście sprawdzić na ostatnich opisach usg jaką długość mają Wasze szyjki??? PLIZ! Bo w końcu nie wiem czy 3cm to mało? Ja cała mała jestem... Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz ;))) 29.10.04, 09:22 Wanna mam USG 18 listopada i spytam o moją szyjkę, z tego co wiem to jest krótka (taka już jej uroda)) bo przy pierwszym dziecku lekarz powiedział, że szybko urodzę, bo głowa szybko przejdzie ale jak wiemy są też negatywne aspekty krótkiej szyjki. Spytam na pewno spytam. Aha, krótka szyjka to przynajmniej u mnie dziedzictwo: moja mama i siostra maja podobnie. My jeszcze też żyjemy w nieśwaidomości co do płci, ale najbardziej interesuje mnie zdrowie dziecka, ze względu na wcześniejsze niezbyt dobre wyniki badań. Pozdrawiam Was serdecznie aga Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: ;))) 29.10.04, 09:42 Gratulacje dla p. magister - brawo Azylku! Aniołku Tobie też gratuluję - synka rzecz jasna, ale nie możemy tego odnotować... na liście - brak danych. Jolmak, przypomnij się za miesiąc, też będziemy trzymały kciuki. Kligler, mamy ten sam termin porodu, nareszczie mam "kumpelkę"; czy data OM u Ciebie to też 5.06? Zaraz Cię dopiszę na listę. Wanna, mi lekarz nie mówi podstawowych rzeczy, a co dopiero informacja o długości szyjki . U mnie pogoda dopiero dzisiaj zaczęła szwankować, ale jeszcze wybiorę się z "dziećmi" na spacer przy lesie. Samopoczucie nadal super. Wagowo... 8 kg na plusie, a miałam wrażenie, że schudłam )))). Pozdrawiam serdecznie, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
kligler Re: ;))) 29.10.04, 20:01 Witam Marcóweczki Anfi74 ja ostatnią @ miałam 7.06. a datę porodu podałam z tego co wyliczył mi lekarz z wymiarów Dzidzi. W ostatnich dniach brzuch i piersi zaczęły rosnąć na potęgę. Powiedzcie mi czy stosujecie już jakieś kremy na rozstępy?? Od ok. tygodnia zaczęłam łykać (obok folika) Elevit póki co, co 2 dzień - napiszcie proszę jak to wygląda u Was. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ineta Re: MARZEC 2005 - Amelka czy Antoś 29.10.04, 09:39 Z tego co pamiętam, to szyjka powinna mieć ok 4 cm. Tak więc 3 cm to chyba nie jest źle. Moja koleżanka miała szyjkę 2 cm i urodziła po terminie. Lekarz na każdej wizycie mówił jej, że najważniejsze to aby szyjka była zamknięta a długość może być sprawą indywidualną. Jak nie masz żadnych skurczy czy bóli to na twoim miejscu bym się nie przejmowała. A gdyby coś było nie tak to chyba lekarz by Ci powiedział. Co do apetytu a płci: W pierwszej ciąży miałam ochotę na mięso, wędliny, biały ser. I urodził się chłopak. Teraz też będzie chłopak i objadam się podobnymi rzeczami. Na słodkie w ogóle nie mam ochoty. Ale ja i przed ciążą rzadko jadłam słodycze - no chyba że mnie coś naszło i przed miesiączką potrafiłam pożreć całą tabliczkę czekolady Wedla truskawkowej Tak więc w sprawie panienek nie mam doświadczenia U mnie to otoczenie zwykło wyrokować płeć po wyglądzie ciężarnej. Jak ładnie wyglądasz to chłopak, jak brzydniesz - dziewczynka. Ja w ciąży rzeczywiście wyglądam dobrze: super cera (poznikały wszystkie pryszcze), lśniące włosy (które rosną jak na drożdżach) i tylko brzuszek z przodu. I to podobno świadczy o chłopcu Zawsze się z tego śmiałam, ale jak dowiedziałam się że noszę drugiego facecika to zaczęłam się zastanawiać, czy może coś w tym jest... W takim określaniu płci przoduje moja babcia ale też młodsze pokolenie, czyli koleżanki z pracy mojej mamy i moja o 10 lat starsza sąsiadka Płci malucha jeszcze nie zdradziłam rodzinie ani znajomym (wie tylko mąż i Wy) więc będą mieli satysfakcję że dobrze odgadli po moim wyglądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
m_madi Re: MARZEC 2005 29.10.04, 10:11 Dziewczynka będzie dziewczynka. Wczoraj oznajmił to pan doktor na USG. Bardzo sie ciesze. Z córeczką wszystko w porządku. Wymiary z USG zgadzają sie z terminem wyliczonym wg ostatniej @. Dzisiaj jest to 21t i 4 dni. Najlepsze jest to że mam wszystko nagrane na płytke CD i zaraz sobie jeszcze raz pooglądam to maje maleństwo. PA PA Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_borowka Re: MARZEC 2005 29.10.04, 10:00 Aniołku, gratuluje synka! przede wszystkim tego że jest zdrowy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 bede miala wymarzonego synka 29.10.04, 14:12 kochane moje czuje sie juz dobrze, 14 dni w bolach ida w zapomnienie, zaczela wczoraj wiecej sie ruszac...szyjka zamknieta, ale to nie wszystko dzis w 19 tygodniu dowiedzialam sie o moim malenkim (12 cm od pupci do glowki) cudownym synku, caly czas od dawna mowie do niego Tuptusiu i on naprawde tam mieszka!! czy to nie wielkie szczescie, sama nie moge w nie uwierzyc... a moze ginka sie pomylila i nie powinnam juz tak sie nastawiac?, maz byl razem ze mna i tez widzial, a ginka jeszcze zrobila zblizenie jader...one naprawde tam byly...chyba oszaleje z radosci... Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: bede miala wymarzonego synka 29.10.04, 14:41 Mgg gratulacje!!!!!!!!!!!!!!!!! To ilu już mamy chłopczyków????????????????????? aga Odpowiedz Link Zgłoś
amania Re: bede miala wymarzonego synka 29.10.04, 14:53 Co do wyrokowania w sprawie płci, to zdarza się, że apetyt, wygląd, samopoczucie całkiem inne, a płeć ta sama. I na odwrót. Wiem z autopsji, że nie da się tego porzewidzieć bez dobrego USG A ja właśnie wczoraj się ważyłam i mam 5 kg na plusie Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 wymiary 29.10.04, 16:49 przeczytalam, ze dzidzia w 19 t.c. powinna mierzyc 17,5 cm od glowki do pupy, moja ma 12. 5 cm ????!!!!czy to ma znaczyc, ze jest za mala? jak to wyglada u Was?prosze napiszcie powyzsze ksiazkowe wymiary sa liczone od OM, moj synek rowniez ginekolog powiedzial, ze jest ok, ale zeby az taka duza roznica byla???? Odpowiedz Link Zgłoś
m_madi Re: wymiary 29.10.04, 18:37 Książkowe wymiary są do niczego, nie sugeruj sie nimi. Ja jestem w 22tc a wczoraj na usg lekarz powiedział że dzidzia ma ok. 15 cm od główki do pupy. Dużo zależy też od jakości sprzętu do usg, oraz od tego czy lekarz idealnie wymierzy. Mój lekarz powiedział że wychodzi 15 ale dzidzia jest troche zgięta i to w rzeczywistości jest na powno więcej. Tak że odradzam książki jako główne źródło wiedzy, bo one mogą napędzić tylko stracha że coś jest nie tak, kiedy wszystko jest w jak najlepszym porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 Re: wymiary 01.11.04, 17:18 Moj mały chłopczyk waży 0,5 kg ))) - tyle z ostatnich sobotnich wymiarów. Z morfologia troszkę kiepsko - dostałam Tardyferon, folifort 15, do tego mam grypę więc bioparox i jeszcze jakeś dopochwowe paskudztwo. ciagle myśle nad szpitale ale chyba zdecyduję się na Bielański (Warszawa) - wciąż czekam na zakończenie remontu Nie mam pomysłu na imię (( mój starszy synek (08/02/01) chce tylko TOMA ale mi Tomasz nie koniecznie pasuje (( Poza tym wszystko OK. pozdrawiam, Eliza Odpowiedz Link Zgłoś
kamea18 Re: MARZEC 2005 29.10.04, 22:10 Jesteśmy już po USG. Zdaje się, ze powiększymy grono marcowych chłopaczków . Chociaż 100% pewności, oczywiście nie ma. Z dzieciaczkiem narazie wszystko w porządku. Ruchliwy bardzo. Natomiast ujawniło mi się pęknięcie szyjki macicy z poprzedniego porodu. Co ciekawe po porodzie nie miałam o tym pojęcia. Teraz muszę na siebie uważać, oszczędzać się, i nie dźwigać. Jak to wytłumaczyć dwunastokilowej dwulatce? Data porodu wg USG - 10.03 prawie pokrywa się z tym wg OM - 7.03. No i czeka mnie test glukozy. Czy któraś z was bierze żelazo (hemofer)? Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
amania Re: MARZEC 2005 30.10.04, 16:18 Kamea, ja biorę żelazo, ale Sorbifer nie hemofer. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota29 Re: MARZEC 2005 30.10.04, 21:28 A ja biorę "ferrum lek"))) - tylko, że ja zawsze mam niską morfologię - taka już moja uroda)) Odpowiedz Link Zgłoś
aniolek78 Re: MARZEC 2005 30.10.04, 21:49 ja tez biore sorbifer.ostatnio lekarz mi powiedzial ze bede musiała brac do końca karmienia piersia Odpowiedz Link Zgłoś
ivetka1 Re: MARZEC 2005 01.11.04, 13:15 Witam wszystkie marcoweczki serdecznie! Sledze watek od dawnaaaaaa, ale dzisiaj postanowilam, ze oprocz sledzenia bede brala w nim aktywny udzial. Na poczatek chcialam wyrazic swoje zadowolenie,ze jest tu na forum marcowym mama z Tychow, mam na mysli kameę18. Mam nadzieje Kamea, ze bedziesz rodzila w naszym tyskim szpitalau, przynajmniej ja tak. Kilka slow o sobie, jestem obecnie w 22 tc, bedzie to nasza pierwsza dzidzia, jestesmy z mezem bardzo szczesliwi. Co do plci to jeszcze nie wiem kto mieszka w moim brzuszku, mam nadzieje sie tego dowiedziec niebawem , tzn na najblizszej wizycie. Czuje sie bardzo dobrze , zreszta od samego poczatku nic mi nie dolegalo, uciazliwe jest tylko ciagle siusianie. POzdrawiam serdecznie wszystkie marcoweczki Odpowiedz Link Zgłoś
kamea18 Re: MARZEC 2005 01.11.04, 18:47 Witam Tyszankę Zamierzam rodzić w Tychach. A na kiedy masz termin? Jeśli chodzi o siusianie to tez niestety biegam, w nocy nawet po 3-4 razy. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: MARZEC 2005 02.11.04, 10:27 Witam serdecznie po świetach Po różnych światecznych perypetiach (znowu częste wymioty, bóle brzucha), wizytach w szpitalu, badaniach USG, itp. pragn ę donieść wszem i wobec, że chyba w brzuszku mieszka chłopczyk)) Pozdrawiam was serdecznie Kamea! Gratuluję synka aga Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: MARZEC 2005 02.11.04, 10:50 Cześć)))) Niestety weekend się skończył i trzeba było wrócić do pracy... Na szczęście w perspektywie mamy już niedługo kolejny długi weekend)) Najpierw napiszę co u nas Po piątkowej wizycie u gina jestem niesamowicie szczęśliwa)) Dzidziulek rośnie zdrowo, szyjka zamknięta i w ogóle wszystko w jak najlepszym porządku))))))))))) Dzidzia waży 375g, pan doktor mówi, że to tyle ile byśmy od niej oczekiwali) Mgg, ja też, tak jak pisały już dziewczyny, nie zwracam uwagi na wymiary książkowe Wystarczy mi, że gin mówi, że wszytsko jest ok Nóżek niestety dzidzia nie chciała rozłożyc, więc u mnie dalej Niespodzianka) A Wy to chyba poszalałyście z tymi chłopakami)))))))))))))) Ktoś pytał o krem na rozstępy... Ja, za radą dziewczyn, stosuję Gerbera i jestem bardzo zadowolona Przynajmniej jeśli chodzi o zapach, nawilżanie, konstystencję itp) O rezultatach będę mogła mówić później) Jeszcze muszę się pochwalić, że remont pokoju skończony)))) Nareszcie jest ślicznie wymalowany)) Dzisiaj jedziemy wybrać lampę i musimy jeszcze zamówić meble, ale już mamy upatrzone)) W końcu będziemy spać w sypialni)) I jeszcze o żelazie... Lekarz w piątek zapisał mi Sorbifer. Właściwie to była trochę zdziwiona, bo hemoglobina 12,8 mieści się jeszcze w normie... A Wy przy jakich wynikach dostałyście żelazo? Pozdrawiamy) Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 Re: MARZEC 2005 02.11.04, 11:07 czesc dziewczyny no to nas meski gatunek zawojowal...hahahah ja ogromnie sie ciesze, a moj maz chodzi dumny jak paw !!! u nas w rodzinie same panienki!! Tuptus ( juz 20 t)pozdrawia cale swoje forumowe rodzenstwo! p.s. chyba zaczyna juz grac w pilke - ku radosci mamy! Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 Re: MARZEC 2005 02.11.04, 11:09 tak naprawde to Tuptus byl scisle zaplanowany, wiec chyba mozna troche "popracowac" nad ta plcia!!??? hahah Odpowiedz Link Zgłoś
ivetka1 Re: MARZEC 2005 02.11.04, 11:02 Witam! ach tak z tego wszystkiego zapomnialam napisac, ze termin porodu wg OM przypada na 13.03, wedlug USG, ktore milam robione ostatnio 17 wrzesnia , na 19.03., a tak w ogóle to bede miala cesarke wiec jak rozumiem termin dokladny porodu ustale z lekarzem, ale to chyba jeszcze nie na tym etapie ciazy. Kameo, z tego co wyczytalam mamy podobny termin porodu wiec moze spotkamy sie w szpitalu. Mam nadzieje ze swieta w tym roku bedą wyjatkowe, bo mam zamiar juz byc w domku z malenstwem. Pozdrwiam marcowe mamusie Odpowiedz Link Zgłoś
aniolek78 Re: MARZEC 2005 02.11.04, 11:20 Hej mamusiemój teśc jak dowiedzial się,że będzie miał wnuka to piszczał jak male dziecko!!!)dodam ,ze ma juz dwie cudne wnusie.najsmieszniejsze jest to ze z badania usg termin został wyliczony na 20.02.2005!!!a z OM na 2 marca,czyzby az taka róznica...hmmm najważniejsze,ze wszystko jest w jak najlepszym poządku Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaw.1970 Re: MARZEC 2005 02.11.04, 11:20 witajcie dziewczyny w piatek byłam z mężem i córeczką na usg. Będziemy mieli znowu śliczną dziewczynkę...chociaż wydawało mi sie tym razem, że będzie chłopak bo podobno ładnie wyglądam, nie jem słodyczy, brzuszek mam inny niz poprzednio.... Wątpliwości nie ma bo lekarz zrobił nam duże zbliżenie i dokładnie okreslił co widzimy na załączonym obrazku...)Maleńka waży 230 gram, BPD-39, FL-26. Wymiary odpowiadają 17-18 t.c. Termin mam na 26 marca. Dzisiaj miałam badanie brwi i moczu no i czekam na wyniki. Dla mnie to ważane bo 10 listopada wyjeźdżamy z mężem w daleką podróż. Szukam mam z terminem na 26 marca. Moje gg:2808749 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: MARZEC 2005 02.11.04, 11:24 Gartuluję wszystkim e-mamom!!!!! Ja też biorę Sorbifer na razie od tygodnia. aga Odpowiedz Link Zgłoś
ivetka1 Re: MARZEC 2005 02.11.04, 13:06 Witam ponownie dzisiaj! Sluchajcie przed chwila znalazlam stronke z chinska metoda planowania plci, ktora polega na okresleniu miesiaca zajscia w ciaze i wieku kobiety w chwili zajscia w ciaze, z tym ze chodzi tu o wiek nie rocznikowy tylko dokladny w chwili zajscia w ciaze. Tutaj na foru sporo z Was wie juz kto w brzuszku mieszka, mam w zwiazku z tym prosbe sprawdzcie to z tą tabelka i dajcie znac w ilu procentach pokrywa sie to z rzeczywistoscia, tylko prosze zwroccie uwage na ten wiek w momencie zajscia w ciąze, (nie rocznikowo, tylko dokladnie !!!!) Podaje adres , bo nie wiem jak ta tabelke tu wkleic www.bajbus.pl/index.phtml?ids=zanim&kat=swiadome&tmt=chinska Odpowiedz Link Zgłoś
amania Re: MARZEC 2005 02.11.04, 13:13 U mnie sie dwa razy pokryło z rzeczywistością i teraz na 80% też. Co nie znaczy, że w to wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
kamea18 Re: MARZEC 2005 02.11.04, 13:38 ivetka1 napisała: > Witam ponownie dzisiaj! > Sluchajcie przed chwila znalazlam stronke z chinska metoda planowania plci, U mnie za pierwszym razem odwrotnie, i wiele na to wskazuje, że za drugim razem tez bedzie na odwrót. Jagasz: równiez gratuluję chłopaczka. A wiesz, że po raz pierwszy po przeczytaniu twojej wiadomości pomyślałam "synek", a nie "chłopczyk". Przyznaję, ze brzmi zupełnie inaczej . No ale u mnie, jak pisałam, płeć wymaga jeszcze potwierdzenia, więc się może nie będę za bardzo przyzwyczajać. :- ) Jeśli chodzi o żelazo, to lekarz przepisał mi tak na wszelki wypadek bez patrzenia na wyniki, bo niby większe zapotrzebowanie w ciąży. I nie muszę brać codziennie, wystaczy co drugi dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: MARZEC 2005 02.11.04, 14:10 Znowu tyle dobrych wieści, zaraz dopiszę do listy. Ullaaa1, imię Natalka jest super )). Przez ostatnie 3 lata nie znudziło mi się ani trochę. Początkowo martwiłam się o krótkie zdrobnienie, ale stanęło na Natusi. Jagasz, super, że już wiesz, Twoje przeczucie nie zawiodło! U mnie sprawa może się wyjaśni w czwartek. Zdrowiej i uważaj na siebie. Agusik, rzeczywiście masz niezły wynik, chyba zapobiegawczo lekarz przepisał to żelazo. Mój nie stosuje takich praktyk. My w końcu mamy za soba urodziny Natalki, ostatnią turę gości (trzecią!) pożegnaliśmy w niedzielę. Dwa ostatnie dni spędziłam na zabawie z maleństwem. To niesamowite, ale juz reaguje na moje pukanie i za chwilę odpowiada w tym samym miejscu kopniaczkiem! Mąż miał okazję podziwiać nasze igraszki... z wielkim zdziwieniem na twarzy . Takie mądre dziecko mamy )). Baraszkuje tuż pod pępkiem, czyli wielkimi krokami zbliżamy się do masakrowania pępka "od wewnątrz"... juz mam ciarki - mam bardzo wrazliwy pępek. Jutro idę na badania, w czwartek na wizytę. Postanowiłam sobie - nie oczekuję nic szczególnego po wizycie! Będę zdrowsza, jesli usłyszę znowu tylko ogólnikowe stwierdzenia, że wszystko jest dobrze. Jeśli nie poznam płci, w piatek idę zrobic USG gdzie indziej! Pozdrawiam marcóweczki, Ania, 22 tc Odpowiedz Link Zgłoś
jolmak Re: MARZEC 2005 02.11.04, 14:27 Witam wszystkie forumowiczki))) Pojawiam się po kilkudniowej nie obecności i odrazu pragnę się podzielić z wami osiągnięciami mojego maleństwa - wreszcie doczekałam się silnych kopniaczków)))) Zaczęło się w sobote i są coraz intensywniejsze. Wyglada na to, ze maluszek sie rozbrykał. Jednak mam do was pytanko. W niedziele dopadła mnie gorączka(bylam cala obolala) ratowałam się zimnymi okladami na glowe, ale gdy wzrosla do 38,1 wzielam 1 tabletke apapu (wyczytałam, ze te z zawartoscia Paracetamolu sa nieszkodliwe). Oczywiscie poskutkowalo natychmiast i wszystkie dolegliwosci zw.z goraczka przeszly,a nastepnego dnia wszystko bylo ok, dreczy mnie tylko to czy aby na pewno nie zaszkodzilam tym malenstwu,co o tym sadzicie?? Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: MARZEC 2005 02.11.04, 14:31 Jolmak, na pewno nie zaszkodziłaś maleństwu, temperaturę powyżej 38 st. powinno się zbijać i to właśnie paracetamolem. Dobrze, że powazniejsze choróbska nie dopadło Cię. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: MARZEC 2005 02.11.04, 14:48 Zgadzam się z Anfi Nie masz się czym przejmować, dobrze zrobiłaś anfi74 napisała: > Jolmak, na pewno nie zaszkodziłaś maleństwu, temperaturę powyżej 38 st. powinno > > się zbijać i to właśnie paracetamolem. Dobrze, że powazniejsze choróbska nie > dopadło Cię. > Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 ****************LISTA MARCÓWECZEK***************** 02.11.04, 14:22 Uzupełniam dane alebaba2 i ulaaa1; uzupełniam płeć przy niektórych; wciągam ivetkę1 oraz aniołka78 i iwonaw.1970 - niestety ze szczątkowymi danymi gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka (Julka)? 020305r - Dominika - ? - ? - 2 marca - ? aniołek78 - ? - ? - ? - 2 marca - ? - synek ullaaa1 - Ula - Białystok - ? - 3 marca - 1 dziecko - na 90% córeczka Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko - na 100% chłopak) tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko - synek karolcia77 - Karolina - Leszno - 7 marca- 1 cykl - 1 dziecko Alebaba2 - Ala - Gdańsk - ? - 7 marca - 1 dziecko - dziewczynka m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś - dziewczynka borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia - chłopczyk (Marcin) jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko - synek dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! - na 90% chłopaki aronka1 - Kraków - 1 cykl - 10-15 marca - 2 dziecko - dziewczynka ? iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko kligler - ? - Bydgoszcz - 1 cykl - 12 marca - 1 dziecko - dziewczynka (Marcelinka) ivetka1 - ? - Tychy -? - 13-19 marca - 1 dziecko amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś Agnieszek2 - Agnieszka - Sochaczew - ? - 16 marca - 1 dzidziuś kuki77 - Agnieszka - ? - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko Azylek - Aga - Łódź - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko Flawia - Gosia - Warszawa - ? cykl - 17 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka Zuzia Jolmak - Jola - Warszawa - ? - 17 marca - 1 dzidziuś agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia Amania - ? - ? - 1 cykl - 22-23 marca - ? dorota29 - Dorota - Warszawa - 1 cykl - 17(wg usg)25 marzec(wg om)- 2 dziecko mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko - chłopczyk niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia iwonaw.1970 - Iwona ? - ? - ? - 26 marca - ? - dziewczynka alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia mgg1 - ? -? - ? - 29 marca - ? - synek mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: ****************LISTA MARCÓWECZEK************ 02.11.04, 14:28 ps: o dziwo, tylko nieznacznie prowadzą chłopcy - 9; dziewczynek naliczyłam 7 Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: ****************LISTA MARCÓWECZEK************ 02.11.04, 14:50 Aniu, ciężką pracę wykonałaś)))))))))))) Dziekuję)))))))) Czekamy na wieści od Ciebie, aga Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaw.1970 Re: ****************LISTA MARCÓWECZEK************ 03.11.04, 12:55 Witaj Uzupełniam moje dane: Iwona, Toruń,26 marca, 2 córeczki (w tym jedna w brzuchu) Pozdrawiam IW Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 ****************LISTA MARCÓWECZEK***************** 04.11.04, 08:56 Znowu zapomnialabym o aktualizacji: chłopcy wysunęli się na prowadzenie - 11 dziewczynek nadal 7 gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka (Julka)? 020305r - Dominika - ? - ? - 2 marca - ? aniołek78 - ? - ? - ? - 2 marca - ? - synek ullaaa1 - Ula - Białystok - ? - 3 marca - 1 dziecko - na 90% córeczka Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko - na 100% chłopak) tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko - synek karolcia77 - Karolina - Leszno - 7 marca- 1 cykl - 1 dziecko Alebaba2 - Ala - Gdańsk - ? - 7 marca - 1 dziecko - dziewczynka m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś - dziewczynka borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia - chłopczyk (Marcin) jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko - synek dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! - na 90% chłopaki aronka1 - Kraków - 1 cykl - 10-15 marca - 2 dziecko - dziewczynka ? iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko kligler - ? - Bydgoszcz - 1 cykl - 12 marca - 1 dziecko - dziewczynka (Marcelinka) b-e-a-t-k-a - Beata - Warszawa - ? - 12 marca - 2 dziecko - synek ivetka1 - ? - Tychy -? - 13-19 marca - 1 dziecko amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś Agnieszek2 - Agnieszka - Sochaczew - ? - 16 marca - 1 dzidziuś kuki77 - Agnieszka - ? - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - chłopczyk (Michaś ?) Azylek - Aga - Łódź - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko Flawia - Gosia - Warszawa - ? cykl - 17 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka Zuzia Jolmak - Jola - Warszawa - ? - 17 marca - 1 dzidziuś agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia Amania - ? - ? - 1 cykl - 22-23 marca - ? dorota29 - Dorota - Warszawa - 1 cykl - 17(wg usg)25 marzec(wg om)- 2 dziecko mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko - chłopczyk niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia iwonaw.1970 - Iwona - Toruń - ? - 26 marca - 2 dziecko - dziewczynka alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia mgg1 - ? -? - ? - 29 marca - ? - synek mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 ****************LISTA MARCÓWECZEK**************** 07.11.04, 15:45 Wpisuję Martiii i aktualizuję dane o płci (jak fajnie w końcu u siebie dopisać Doliczyłam się: chłopców - 13 dziewczynek - 10 mam – 46! gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka (Julka)? 020305r - Dominika - ? - ? - 2 marca - ? aniołek78 - ? - ? - ? - 2 marca - ? - synek ullaaa1 - Ula - Białystok - ? - 3 marca - 1 dziecko - na 90% córeczka Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko - na 100% chłopak) tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko - synek karolcia77 - Karolina - Leszno - 7 marca- 1 cykl - 1 dziecko Alebaba2 - Ala - Gdańsk - ? - 7 marca - 1 dziecko - dziewczynka m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś - dziewczynka borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia - chłopczyk (Marcin) jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko - synek dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! - na 90% chłopaki aronka1 - Kraków - 1 cykl - 10-15 marca - 2 dziecko - dziewczynka ? iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko - synek kligler - ? - Bydgoszcz - 1 cykl - 12 marca - 1 dziecko - dziewczynka (Marcelinka) b-e-a-t-k-a - Beata - Warszawa - ? - 12 marca - 2 dziecko - synek ivetka1 - ? - Tychy -? - 13-19 marca - 1 dziecko Martiii – Marta - ? - ? – 14-20 marca - ? - córeczka amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś - chłopczyk monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś Agnieszek2 - Agnieszka - Sochaczew - ? - 16 marca - 1 dzidziuś kuki77 - Agnieszka - ? - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - chłopczyk (Michaś ?) Azylek - Aga - Łódź - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - córeczka?– Calineczka Flawia - Gosia - Warszawa - ? cykl - 17 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka Zuzia Jolmak - Jola - Warszawa - ? - 17 marca - 1 dzidziuś agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia Amania - ? - ? - 1 cykl - 22-23 marca - ? dorota29 - Dorota - Warszawa - 1 cykl - 17(wg usg)25 marzec(wg om)- 2 dziecko mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko - chłopczyk niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia iwonaw.1970 - Iwona - Toruń - ? - 26 marca - 2 dziecko - dziewczynka alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia mgg1 - ? -? - ? - 29 marca - ? - synek mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 ****************LISTA MARCÓWECZEK*************** 09.11.04, 08:21 Dopisuję synka Sockiej Mamy: chłopców - 14 dziewczynek - 10 mam – 46! gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka (Julka)? 020305r - Dominika - ? - ? - 2 marca - ? aniołek78 - ? - ? - ? - 2 marca - ? - synek ullaaa1 - Ula - Białystok - ? - 3 marca - 1 dziecko - na 90% córeczka Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko - na 100% chłopak) tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko - synek karolcia77 - Karolina - Leszno - 7 marca- 1 cykl - 1 dziecko Alebaba2 - Ala - Gdańsk - ? - 7 marca - 1 dziecko - dziewczynka m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś - dziewczynka borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia - chłopczyk (Marcin) jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko - synek dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! - na 90% chłopaki aronka1 - Kraków - 1 cykl - 10-15 marca - 2 dziecko - dziewczynka ? iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko - synek kligler - ? - Bydgoszcz - 1 cykl - 12 marca - 1 dziecko - dziewczynka (Marcelinka) b-e-a-t-k-a - Beata - Warszawa - ? - 12 marca - 2 dziecko - synek ivetka1 - ? - Tychy -? - 13-19 marca - 1 dziecko Martiii – Marta - ? - ? – 14-20 marca - ? - córeczka amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś - chłopczyk monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś Agnieszek2 - Agnieszka - Sochaczew - ? - 16 marca - 1 dzidziuś kuki77 - Agnieszka - ? - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - chłopczyk (Michaś ?) Azylek - Aga - Łódź - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - córeczka?– Calineczka Flawia - Gosia - Warszawa - ? cykl - 17 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka Zuzia Jolmak - Jola - Warszawa - ? - 17 marca - 1 dzidziuś agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia Amania - ? - ? - 1 cykl - 22-23 marca - ? dorota29 - Dorota - Warszawa - 1 cykl - 17(wg usg)25 marzec(wg om)- 2 dziecko mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko - chłopczyk niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia - synek iwonaw.1970 - Iwona - Toruń - ? - 26 marca - 2 dziecko - dziewczynka alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia mgg1 - ? -? - ? - 29 marca - ? - synek mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
jovanka_lena Re: ****************LISTA MARCÓWECZEK************ 10.11.04, 17:05 droga anfi74, dopisz prosze mnie (jestem na liscie) ze to chlopaczek i bedzie Mikolajek lub Jonasz lub sama juz nie wiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
jolmak Re: MARZEC 2005 02.11.04, 19:50 hej dziewczyny)) Na wstępie dziekuje za odpowiedzi w sprawie pytania o apap,uspokoilyscie mnie.A teraz cos innego: moze, któras dotarla juz do tej stronki, ale jesli nie to podaje jako ciekawostke niesamowite zdjecie brzuszka,na ktore wpadlam calkiem przypadkiem, ale musze przyznac,ze zrobilo na mnie ogromne wrazenie)) Zreszta same zobaczcie www.pregnancy.org/photo/showphoto.php/photo/42540 Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz MARZEC 2005 03.11.04, 09:30 Kiedyś dostałam to zdjęcie na pocztę))) is sama sięzastanawiam czy to nie jest jakis fotomontaz, chociaż wygląda to bardzo naturalnie. Mam dzisiaj mnostwo pracy, wiec bede tylko Was dzisiaj czytać. Pozdrawiam emamy aga Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: MARZEC 2005 03.11.04, 11:43 Ups a miałam dzisiaj nie pisać ale znalazłam cośco może nam się przydać)) Przyjęcie do porodu " Trzy tygodnie przed planowanym terminem porodu powinna Pani spakować torbę z następującymi rzeczami: Dla Siebie: - wygodna nocna bielizna umożliwiające karmienie piersią (3 sztuki); - szlafrok, skarpetki, klapki; - biustonosz do karmienia piersią; - dwie paczki zwykłych jednorazowych pieluch; - przybory toaletowe, w tym stosowany dotychczas preparat do higieny intymnej; - dwa ręczniki ( kąpielowy i zwykły); - ręczniki papierowe; - woda mineralna niegazowana; - karta magnetyczna lub telefon komórkowy; - rzeczy, bez których nie wyobraża sobie Pani spędzenia czasu w Szpitalu; Dla Dziecka: - trzy batystowe kaftaniki (cienkie); - trzy bawełniane kaftaniki (ciepłe); - dziesięć pieluszek tetrowych i paczkę jednorazowych; - dwie bawełniane czapeczki bez wiązania; - dwie pary śpiochów; - dwie pary skarpetek; - kocyk lub śpiworek (rożek); - ręcznik; - mały jasiek przydatny przy karmieniu; Wszystkie rzeczy (nawet nowe) powinny być najpierw wyprane Dla Ojca (dotyczy porodów rodzinnych): - wygodne ubranie na zmianę; - buty na zmianę (klapki, kapcie); - coś do jedzenia; - aparat fotograficzny; Niezbędne dokumenty: - dowód osobisty; - legitymacja ubezpieczeniowa lub legitymacja rodzinna (stempel zakładu pracy co 2 miesiące); - legitymacja emeryta, rencisty (lub ostatni odcinek o otrzymaniu świadczenia) - legitymacja uczniowska lub studencka (prawo do świadczeń także 4 miesiące po zakończeniu studiów - zaświadczenie o opłacaniu składek zdrowotnych (pracownik otrzymuje je z zakładu pracy, osoba bezrobotna z Urzędu Pracy, osoby korzystające ze świadczeń pomocy społecznej - z Ośrodków Pomocy Społecznej) (nie dotyczy osób z aktualną legitymacją ubezpieczeniową lub rodzinną) - w przypadku osób pracujących na własny rachunek, dowodem ubezpieczenia jest umowaz Funduszem oraz potwierdzenie przekazania składki; - NIP własny i NIP pracodawcy - karta przebiegu ciąży + wyniki badań z okresu ciąży: 1. Usg – wykonane około 36 tyg. ciąży 2. Ostania morfologia i badanie ogólne moczu 3. WR 4. HBS 5. Grupa krwi – przeciwciała 6. Posiew z kanału szyjki – wykonane około 36 tyg. ciąży 7. Inne istotne dokumenty medyczne, np. wyniki konsultacji specjalistycznych Do przyjęcia do porodu nie jest potrzebne skierowanie ---------- Jeżeli macie jeszcze jakieś dodatkowe pomysły na to co może być potrzebne to piszcie)) Pozdrawiam aga Odpowiedz Link Zgłoś
b-e-a-t-k-a MARZEC 2005 03.11.04, 13:16 Witajcie Dziewczyny, Pragnę się dopisać do tego szczęśliwego grona. Beata z okolic Warszawy, 1 córcia(05.2002) i ponoć synek w brzuchu, termin na 12.03.2004. Pozdrawiam i życzę wszystkim powodzenia. Beata Odpowiedz Link Zgłoś
azylek Re: MARZEC 2005 03.11.04, 14:01 Czesc, witam, i spiesze wyjasnic moje milczenie. Najpierw dziekuje za gratulacje, oczywiscie bardzo mnie cieszy, ze wiele spraw mam juz za soba a mgr przed nazwiskiem... najpardziej, ale chyba tylko dla samej wewnetrznej satysfakcji bo w dzisiejszych czasach... same wiecie! Niestety zaraz po powrocie do domu 28.10 rozbolal mnie bardzo brzuch, wlasciwie podbrzusze, wzielam no spe, troche pospalam ale niestety nie przeszlo. Natychmisat zadzwonilam do lekarza a on kazal przyjechac do szpitala. Okazalo sie, ze macica sie stawia i sa skurcze. Dostalam cala baterie lekarstw, zastrzykow domiesniowych, kroplowek i dopiero teraz wypuscili mnie do domu po 6 dniach. Dodatkowo okazalo sie, ze mam infekcje ukladu moczowego. Wszystko skonczylo sie decyzja o zastosowaniu fenoterolu do konca ciazy. Strasznie mnie trzesie i telepie po nim i wlasciwie nic nie moge robic. Herbate wylewam, sztusce wypadaja z rak - koszmar. Prosze, napiszcie czy ktoras z Was jest na podtrzymaniu? Albo miala zapalenie ukladu moczowego. Dajcie jakies wskazowki bo jestem zalamana. Dziewczynom, ktore nie maja problemow zdrowotnych zycze dalszego zdrowka a tym mniej silnym wiary. Trzymajcie sie cieplutko Azylek i 21t brzuszek (na USG w szpitalu wyszlo, ze Chyba(przez duze CH) dziewczynka) Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: MARZEC 2005 03.11.04, 14:19 Azylku duzo zdrówka, nie poddawaj się aga Odpowiedz Link Zgłoś
kuki77 Re: MARZEC 2005 03.11.04, 15:02 Witam ponownie po małej przerwie Azylku moja znajoma była na fenoterolu i to bardzo dużych dawkach mniej więcej od tego tygodnia co ty.Do ogólnego roztrzęsienia z czasem się przyzwyczaiła, a miesiąc temu w terminie urodziła zdrowiutkiego synka.Także wytrwałości życzę będzie dobrze Jeśli chodzi o mnie to jestem właśnie po bardzo dokładnym USG połówkowym(dr Roszkowski-polecam)i mam w brzuszku zdrowego CHŁOPCZYKA(chyba Michaś)Mąż jest okrutnie szczęśliwy i dumny.Nawet nie spodziewałam się że aż tak go to ruszy, z tej radości od razu pojechaliśmy kupić dla mnie i kulki ubranko, tak więc mam pierwsze ciążowe sztruksy i bluzkę z napisem "ciężarówka".Z tego co widziałam na liście to chłopaki górą.Mi jest troszkę dziwnie (co nie zmienia faktu że też jestem szczęśliwa)bo strasznie chciałam dziewczynkę, będę musiała poczekać z sukieneczkami do drugiego dzidziula. Pozdrawiam Aga i kulka 21tc Odpowiedz Link Zgłoś
alebaba2 Re: MARZEC 2005 03.11.04, 15:11 Azylku, trzymaj się !!! Życzymy Tobie i Dzidzi duuuuużo zdrówka. Na 100% będzie wszystko dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: MARZEC 2005 03.11.04, 15:20 Aga gratulacje !!!! Jeszcze wszystko przed Tobą: spineczki, gumeczki, szmatki, koraliki itp. Pozdrawiam aga Odpowiedz Link Zgłoś
aronka1 Re: MARZEC 2005 03.11.04, 16:13 Witajcie! Parę dni przerwy i okazuje się, że dużo do przeczytania! I bardzo dobrze! U mnie dalej problemy z dłuższym chodzeniem. Strasznie bolą nogi i krzyże. Niestety, doszły skurcze. Nie wpadam w panikę, bo to raczej normalne, ale przyjemne to nie jest. Nawet się dziwiłam, że w ciązy z Natalią w ogóle czegoś takiego nie odczuwałam. Czytałam, że ma być a tu nic. I teraz, w drugiej ciązy mnie dopadło. Ponoć przy kolejnym dziecku jest to silniejsze, bardziej bolesne. Oprócz Materny nic nie zażywam. Bardzo sporadycznie, kiedy faktycznie brzuch jest mocno napięty i bardzo boli, łyknę Nospę. Ale to może ze dwa razy do tej pory. I raz zdarzyło mi się wziąć Panadol na ból krzyża, nawet pani doktor doradziła. Niestety, ostatnio tak się umordowałam przez cały dzień, że wieczorem padłam nieżywa. Jak później wstawałam do łazienki, to nie bardzo mogłam iść... Na drugi dzień (1-go listopada) miałam wstawać po 5-tej do pracy, już sobie wyobrażałam, że nie dam rady się poruszać, dzwonię że nie przyjdę itd. Na szczęście rano jakoś poszło... Nie mogę uwierzyć, jak piszecie, że chodzicie w normalnych ciuchach, a ciążowe są za duże. Mnie się już zdarzyło poszerzać spodnie ciążowe. )) Za to już nie obawiam się, że nie zmieszczę się w zimowe ciuchy. Mierzyłam kiedyś mój ukochany kożuszek i stwierdziłam, że spokojnie "przechodzę" w nim całą zimę. Hurra! Chociaż do tej zimy wcale mi się nie spieszy. Jak dla mnie mogłoby jej nie być. No, może troszkę śniegu tak na Boże Narodzenie, a później od razu wiosna! )) A tak w ogóle to byle do marca... )) Pozdrawiam! Ania 22 tc. Odpowiedz Link Zgłoś
kamea18 Re: MARZEC 2005 03.11.04, 16:55 Azylku trzymaj się. Ja za pierwszym razem też byłam na fenoterolu a dodatkowo miałam założony krążek. Urodziłam zdrową dziewczynkę i to tydzień po terminie. Jesli chodzi o objawy po fenoterolu to mnie lekarz przepisał osłonowo isoptin, który łagodził to roztrzęsienie, a i możliwe że po jakims czasie organizm sam przywyknie do fenoterolu i te skutki uboczne nie będą takie uciażliwe. Jelsi chodzi o ubrania, to ja już od ponad trzech tygodni wyłącznie w spodniach ciążowych chodzę, a i tak spotykam się z pytaniami czy to przypadkiem nie bliźniaki Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk szpital 03.11.04, 17:59 witam po przerwie widzę, że mam sporo do przeczytania, nadrobię na pewno bo nie chcę żeby mnie coś ominęło. U mnie i u dzidzi jest już wszystko w porządku, wczoraj wróciliśmy ze szpitala, przez tydzień leżałam na patologii ciąży. Trafilam tam z bólem brzucha i skurczami, ale najważniejsze, że jesteśmy już w domku Zobaczyłam sobie trochę szpital "od środka" i mam nadzieję, że nastepnym razem odwiedzę go już na porodówce. Pozdrawiam was bardzo serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
amania Marzec 2005 03.11.04, 20:09 Azylku, ja w ciąży z Marysią dostwałam fenoterol od 20 tyg. W 29 tyg byłam na maksymalnej dawce tabletek, a skurcze miałam nadal i zero szyjki do tego. I jak taka głupia baba, nie leżałam jak pan doktor przykazał I od 30 tyg to już w szpitalu byłam, non stop na leżąco. Pod kroplówką z fenoterolem, 24 godz na dobę. Ale Marysia dotrwała do końca 36 tygodnia, więc finał był całkiem niezły. W związku z tym, polecam Tobie leżenie, wypoczywanie i zupełny spokój, to może nawet skurcze same miną i przenosisz Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: Marzec 2005 04.11.04, 08:50 Azylek, Aronka i mbuk dbajcie o siebie i dużo wypoczywajcie. Beatka, mamy ten sam termin porodu... już jesteśmy trzy takie! Jeśli chodzi o ubrania, to jeszcze czasem ubiorę nie-ciążowe, ale nie moje, tylko większe . Zdecydowanie lepiej jednak w ciążowych )). Wczoraj po powrocie z badań strzeliła mi gumka w spodniach ciążowych i aż się zaczęłam śmiać po wyobrażeniu sobie takiej sytuacji kilkanaście minut wcześniej - w przychodni )). Teraz wszyję podwójną - dla pewności. Wyniki mam ok, na tokso też powtórzyłam i wynik jest ujemny. Teraz trzymajcie kciuki, żebym się dzisiaj dowiedziała kogo noszę w brzuszku. O zdrowie maluszka się nie martwię - jest zdrowy i innej opcji nie przewiduję! Zdam relację jutro. Pozdrawiam, Ania 22 tc. Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: Marzec 2005 04.11.04, 09:20 Aniu czekamy na wiadomości od Ciebie ciekawe czy powiekszysz grono mamus córeczek czy synków Ja na razie chodzę jeszcze w normalnych ubraniach np. w spodniach, które były na mnie trochę za duze, teraz są OK. Spodnie ciążowe jeszcze na mnie wiszą. Pozdrawiam Was serdecznie aga Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 Re: Marzec 2005 04.11.04, 09:32 Czesc Mamusie) Ale mnie tu dawno nie bylo, ale znowu na chwilke jestem) Super, ze tyle chlopakow marcowych)Moj Juniorek juz dokazuje, to takie niesamowite uczucie...mnie kopie, ale od reki mezulka czasmi ucieka Duzo odpoczywamy, wolniutko chodzimy-stosuje sie do zalecen lekarza. Nastepna wizyta dopier 23 listopada, mam nadzieje, ze bez zadnych nieciekawych niespodzianek..same wiecie,c ze nie zawsze bylo wesolo. Ale jestem teraz usmiechnieta i zadowolona z zycia.. Hmm...ja mam caly czas ochote na slodycze, podobno ladnie wygladam, moja kochana babcia (nie wim czy ona przypadkiem nie jest wrozka, bo od razu wiedziala)ze bedzie chlopak) moj synek kochany... Jetsem teraz u rodzicow, ale mi nadskakuja) Dostalam ostatnio od kuzynki z Niemiec mnostwo ciuszkow dla Juniorka-ale z niego bedzie elegancik) Umowe o kupno mieszkania podpisujemy po 15 listopada- to juz niedlugo) Potem remoncik, spanie na materacu, a szafki to wielgachne grube kartony ale ja o tym marze. bo to bedzie moje mieszkanko) I jestem grubasek, ale podobno mi ciaza sluzy....z 10kg wiecej) wiekszosc w brzuszek, uda tez(ale co tam!! Co do brania jakis tabletek: Prenataol i Sorbifer. Czuje sie ok, tryskam energia i zycze tego ty, ktore potrzebuja wsparcia i tym pozostalym tez) Buziaki Asia i Junirek Odpowiedz Link Zgłoś
martiii Re: Marzec 2005 04.11.04, 10:16 Witajcie,mam na imie Marta i dopiero dzis trafilam na Wasze forum.Tez naleze do marcowych mamus i chcialabym sie do was przylaczyc.co wy na to?? Zaczynam wlasnie 21 tydz i po USG z ostatniego tyg okazalo sie ze bede miec coreczke. Bardzo sie z tego ciesze,choc jeszcze do konca sie na to nie nastawiam,bo roznie to bywa nie?? Mam do was pyt,bo dzis zaniepokoila mnie jedna rzecz-na innym forum czytalam o wadze dzidziusuow i zastanawiam sie:czy byla ktoras z was na USG w 18 tyg?? Ile wazylo wasze dzieciatko?? Moje zaledwie 171 gr,lekarz stwierdzil ze jest po prostu szczuple,bo wszystkie inne wymiary ma noralne i ze wsz z nim w jak najlepszym porzadku.Ale martwie sie ze to o wiele ZA MALO,napiszcie prosze wage waszych Bebci z tego tyg ciazy..Pozdrawiam wszystkie mamusie i ich dzieciatka i z niecierpliwoscia czeka na jakies wiesci od was.Dzieki z gory,Marti Odpowiedz Link Zgłoś
amania Re: Marzec 2005 04.11.04, 20:40 Martii, nie zapominaj, ze to jest waga szcunkowa i naprawdę czasem może sporo odbiegać od tej rzeczywistej. Także nie martw się na zapas. A poza tym dzieci mają różny rytm tycia i za dwa miesiące może okazać się, że Twój maluch waży całkiem sporo Odpowiedz Link Zgłoś
martiii Re: Marzec 2005 06.11.04, 11:09 hmmm,pewnie masz racje,ale wiesz jak to jest-troche sie zmartwilam.. Ale na pewno jest oki;dzieki,M Odpowiedz Link Zgłoś
amelia124 Re: Marzec 2005 06.11.04, 15:04 Dzisiaj bylam na USG i chyba wszystko super. Dzisiaj sa niecale 22 tyg i dzidzius ma wymiary dokladnie akurat. BPD- 54,5 (21 tyg 5 dn), FL 37,2 (22 tyg 1 dn)i AC 165 mm (22 tyg 2 dn). No i dowiedzielismy sie, ze bedze chlopczyk!!! Ja juz dawno mialam takie przeczucie, maz po cichu liczyl na dziewczynke ale bardzo sie wzruszylismy oboje. Widzialam buzke dzidziusia i wszystko. Troche sie martwilam bo Pani dr baardzo dlugo ogladala serduszko i bylam pewna , ze cos znalazla ale nic nie powiedziala, tylko pozniej, ze jest OK. Zastanowilo mnie tylko, ze w opisie nic nie napisala potem o sercu ale jakby bylo cos nie tak to chyba by powiedziala? jak myslicie? Aa i dzidzia wazy 462 gramy. Powiem Wam tez dziewczyny, ze czasem chyba tez fajnie troche dluzej byc w niepewnosci, ja strasznie sie ciesze, ze mam chlopca ale fajnie tez bylo nie wiedziec. Pozdrawiam Was!!! Odpowiedz Link Zgłoś
azylek DO MARZENKI... 05.11.04, 11:04 Lacze sie z Toba w bolu. Wiem co to znaczy szpital i to w momencie zagrozenia. Trafilam w ubieglym tygodniu z takimi samymi obiawami. I rowniez naogladalam sie i nasluchalam jak wyglada szpital od podszewki. Tym berdziej, ze moj lekarz polozyl mnie na I BLOKU PORODOWYM na sali przedporodowej - z uwagi na remont na patologii. Uwierz mi, ze poczulam przedsmak porodu. kazdego dnia - a bylam tam 6 dni - slyszalam i widzialam jak kobiety przezywaja ostatnia przed porodem faze ciazy, wszystkie skurcze, bole... Nawet w ktoryms momencie gdy uswaidomilam sobie, ze przeciez mnie to tez czeka, zaczelam sie zastanawiac co tu zrobic aby tego uniknac. A szpital wydawaloby sie taki prorodzinny - nawet znieczulen nie dawali, opieka fatalna i malo wrazliwa, podchodzaca rutynowo jak w fabryce. Po 6 dniach wyszlam "chora" i postanowilam, ze zrobie wszystko aby trafic do szpitala tylko na porod.. Czego i Tobie marzenko i wszystkim przyszlym mamom zycze. Azylek i 22t Calineczka Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk Re: DO MARZENKI... 05.11.04, 12:07 oj ja też się sporo nasłuchałam, leżałam na sali z 5-cioma kobitkami więc sporo opowiadały. A ponieważ patologia była obok położnictwa to było słychać rodzące. To my wtedy trzymałyśmy kciuki, a potem była radość jak słychać było już krzyk dzidziusia Mój mąż jak przychodził do mnie na wizyty to był przerażony, najbardziej szkoda mu było tych malutkich dzidziusiów które przewozili w inkubatorkach. Ale z opieki byłam bardzo zadowolona, lekarze i pielęgniarki były ok. Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: uprzejmie donoszę, że............... 05.11.04, 08:16 ... (powtarzając słowa lekarza) "chyba rośnie chłopina" )). Ale przede wszystkim jest zdrowy! Wygląda na to, że będzie też znacznie większy od siostry. Dysponuję jedynie dwoma wymiarami, BPD 58,3 mm i FL 41,3 mm. Wskazują na późniejszy wiek ciąży, niż wynika to z OM. Dla mnie to nowość, bo z Natalką zaliczałam same doły norm. Czytałam na forum kiedyś o stronie, na której można obliczyć szacunkową wagę dziecka na podstawie dług. kości udowej (FL), znacie może bliższe namiary? Kiedy wyszłam z gabinetu, Natalka od razu spytała "zdjowy dzidziuś?", a chwilkę później dodała "zdjowy dzidziuś Kacpejek?" . Tak nas rozbawiła tym uporem, co do imienia. Jeśli zdecydujemy się na inne, to jak jej tego Kacperka wyperswadujemy? No i rzeczywiście miała nosa, co do płci... albo tak bardzo chciała braciszka, że jej marzenie się spełniło. Martiii, popieram stanowisko Amanii, nie martw się dzieci rosną skokowo nawet w brzuchu. Nawet jeśli należy do tych mniejszych, to przecież nie tragedia, ważne, żeby było zdrowe! Podaj chociaż termin porodu, to wciągnę Cie na marcową listę. Pozdrawiam ze słonecznego dziś Rzeszowa, Ania 22 tc Odpowiedz Link Zgłoś
martiii Re: uprzejmie donoszę, że............... 05.11.04, 09:29 witaj Aniu,dziekuje wam za pierwsze cieple slowa pocieszki!!Juz sie usmiecham dzieki wam!! ) Fakt,moze Mała jest z tych drobniejszych dzieciaczkow,w koncu ja tez jestem mini [polowa 5-go m-ca i nadal nosze spodnie 34/xs-oczywiscie porozpinane na brzusiu )],a i tatus drobny i niewysoki..Termin porodu mam z OM na 14 marzec,ale z USG wynika,ze malenka jest mlodsza o ok tydz i pojawi sie ok 20.03. Prawie na moje urodzinki,hi hi.. Gratuluje chlopaczka,bedziecie miec teraz parke,oczywiscie jesli Bebcia nie splata figla i nie okaze sie dziewczynka.. Mam nadz ze nie, bo ja od tamtego USG uslyszalam : PANNA i tego sie trzymam. Wprawdzie z zakupem rozowych spioszkow jeszcze sie wstrzymuje,ale.. ) To bardzo dobrze ze twoj maluszek jest zdrowiutki,mam nadz ze tak bedzie dalej,zreszta wszystkim z Was tego zycze!!!!A Kacperek?? Brzmi bardzo ladnie.. )) Pozdrawiam cieplutko,pa,Marcia Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Aniu Gratuluję!!!!! 05.11.04, 09:34 Aniu Gratulacje!!!!! W takim razie wszystko wskazuje na to, że będziemy mieć "takie same" dzieci))) Marta jak na razie nie upiera się przy żadnym imieniu bo na razie wie tylko, że jest dzidziuś nic poza tym. Jakie imię chodzi Ci po głowie???? Pozdrawiam serdeczniez zachmurzonej acz ciepłej W-wy))) aga "W każdym istnieniu dziecka wpisane jest życie dwojga ludzi, nie do wymazania i na cale życie" Odpowiedz Link Zgłoś
azylek Duze gratulacje... 05.11.04, 10:56 Gratuluje Aniu chlopczyka, super miec parke w domu i to gdy coreczka jest starsza i jak to dziewczynka wiecej rozumie i jest bardziej ciekawska i opiekuncza. Osobiscie marzy mi sie dwojka dzieci ale zobaczymy... Ciekawa jestem bardzo czy faktycznie w moim brzuszku rosnie calineczka jak wyszlo na USG (wynik byl niepewny ze zwglegu na ulozenie dzidziusia)-tym bardziej rosnie moja ciekawosc gdyz moj maz ochoczo sie ozywil na wzmiance o coreczce. Poki co lykam fenoterol i nawet juz sie powoli przyzwyczajam. Nie moge tylko przywyknac do wrowadzenia w zycie slow pana doktora - wszystko co robisz robisz dwa razy wolniej...uufff. Pozdrawiam i zycze zdrowka Azylek i 22t Calineczka? pozdrowienia dla WSZYSTKICH MARCOWECZEK Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk Re: MARZEC 2005 05.11.04, 12:38 własnie skończyłam czytać, tydzień nieobecności i tyle zmian. Azylek gratuluję mgr, podziwiam dziewczyny które teraz w ciąży uczą się, zdają jakieś egzaminy, bo ja jestem taka roztargniona, że wszystko czytam dwa razy i życzę ci dużo zdrówka i kolejnej wizyty w szpitalu dopiero przy porodzie. Sporo też z was już wie o płci swojego dzidziusia trochę wam zazdroszczę, ja byłam wczoraj na USG ale lekarz nie był pewny i nie dowiedzieliśmy się, może następnym razem jak wybierzemy się na 4D będzie coś widać. te pierwsze kopniaczki dzidzi też warto zapamietać, jak byłam w szpitalu to lekarz pytał czy zapisałam, teraz sprawdziłam na forum i wiem, że były 20 X, do tego trzeba dodać 5 miesięcy i wychodzi termin porodu. Ja mam na 25 marca, więc mam się szykować od 20go (wtedy są urodziny męża, może uda się w ten dzień) pozdrawiam wszystkie marcóweczki i życzę dużo zdrówka, dbajcie o siebie Marzena Odpowiedz Link Zgłoś
aniolek78 Re: MARZEC 2005 05.11.04, 20:32 to znowu ja chcialam tylko napisac ze zapisałam sie do szkoły rodzenia,czy jeszcze któraś z przyszłych mam tez poczyniła taki krok? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszek2 Re: MARZEC 2005 06.11.04, 16:41 Witam Ja rowniez zapisalam sie do szkoly rodzenia bylam juz na 2 zajeciach. Jestem zadowolona, bo mozna dowiedziec sie naprawde wielu ciekawych rzeczy o samej ciazy i pielegnacji malucha. Taka szkola dziala troche kojaco, to znaczy majac wieksza wiedze na tematy zwiazane z dzidzia czuje sie bardziej spokojna. Wiem co moze mnie spotkac, co powinno mnie zaniepokoic i kedy szukac porady u konkretnego specjalisty. Poza tym chodzenie na zajecia z mezem moze byc naprawde swietna rozrywka. Juz niedlugo moze uda mi sie poznac plec dzidzi, bo 18.11 wybieram sie na usg. Nie moge sie doczekac tego badania bo chcialabym juz uslyszec ze maluch rozwija sie prawidlowo. Zawsze bardzo stresuja mnie wszelkie wizyty u lekarza bo boje sie ze z maluchem cos moze byc nie tak. Mam nadzieje, ze juz niedlugo bede mogla spac spokojniej niz ostatnio. Pozdrawiam, aga Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: MARZEC 2005 07.11.04, 15:43 Zaraz uaktualnię naszą listę, bo się ostatnio zapominam )). Jagasz nie mamy żadnego pomysłu na imię dla chłopca (oprócz Natalki). To mój odwieczny problem - dla chłopca nic mi "nie leży". Na pewno nie będziemy kombinować i stanie na prostym, ale ładnym imieniu. Do roboty weźmiemy się po potwierdzeniu wiadomości . Mbuk, teoria Twojego lekarza - poród w 5 m-cy po pierwszych kopniaczkach, chyba się sprawdza w pierwszej ciąży. Tak było u mnie... teraz lepiej niech się nie potwierdzi, bo urodzę 23 lutego!!! A ja marcówka przecież . Co do szkoły rodzenia, to oczywiście nie pójdę drugi raz, ale korepetycje przydałyby się na pewno! Dlatego piszczie o ciekawych rzeczach z wykładów. Czy Wasze maluchy też fikają taaaakie koziołki - raz serie pod pępkiem, innym razem w dole brzucha??? Pozdrawiam w niedzielny, pochmurny dzień, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
socka2 Re: MARZEC 2005 07.11.04, 17:50 U mnie nie sprawdzilo sie 5 mies. od pierwszych kopniaczkow )) ciekawe jak bedzie teraz. Jutro mamy usg polowkowe - trzymajcie kciuki, zeby wszystko bylo OK!!!! A dzidzia fika jak szalona - szczegolnie wieczorem i po jedzonku )) Moze jutro dowiem sie kogo nosze - wszyscy mi przepowiadaja chlopca, bo brzuch taki i owaki,co mnie denerwuje. Ja chcialabym dziewczynke, ale bede szczesliwa, zeby tylko dzieciaczek byl zdrowy!!!! Pozdrawiamy Ania i Paula Odpowiedz Link Zgłoś