borowka78 Trzymajcie się dzielnie!! 23.11.04, 09:31 hej dziewczyny!! Tak czytam te Wasze posty i czasami gęsia skórka się pjawia na ciele- mimo różnych nieprzyjemnych sytuacji-wszystko będzie dobrze!! Wiem, że łatwo mówić, ale sama też miałam chwile grozy. Przede wszytskim trzeba wierzyć, że będzie dobrze-pozytywne myślenie dużo dobrego daje, NAPRAWDĘ!! U mnie i Juniorka wszytko dobrze. Dziś w końcu wizyta u gina, jak zwykle się lekko denerwuje. Dam znać potem. Trzymajcie kciuki Asia i Juniorek Marcinek 26tc Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_borowka Re: Trzymajcie się dzielnie!! 23.11.04, 10:08 Witam Marcóweczki! Widze, że niektóre z nas mają poważne problemy ze zdrowiem. W moim przypadku jest podobnie - stąd długa nieobecność na forum. Poleżałam troche w szpitalu, dostałam prawie 3 tyg zwolnienia i wczoraj wróciłam do pracy, ale sądzę, że lepszym wyjściem będzie mimo wszystko pozostanie w domu. Dziś się dowiedziałam, że ostatnio poroniły dwie koleżanki z pracy. Jedna w 3 , inna w 4 miesiącu. Od Waszych postów i po wiadomości o koleżankach z pracy smutek mnie ogarnął Ja również rosnę - przybyło mi już 10 kg. Dzidzia-Julcia rosnie i daje o sobie znać. Na zakupy jeszcze się nie wybieram, jak na razie zastanawiam się nad wyborem odpowiedniego wózka. Trzymajcie się cieplutko. Pozdrawiam, Ania PS. Borówko? Co z mieszkaniem? Macie już klucze? Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 Re: Trzymajcie się dzielnie!! 23.11.04, 10:36 Bedzie dobrze z Julcia!!! Trzymam za was kciuki. A mieszkanko- JUZ MAMY!! od 18 listopada mamy swoje gniazdko Teraz remoncik Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_borowka Re: Trzymajcie się dzielnie!! 25.11.04, 10:52 Asiu, to cierpliwości podczas remontu! Powodzenia Mnie czeka przygotowanie pokoju dla dzidzi Ale będzie zabawa! Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: Trzymajcie się dzielnie!! 23.11.04, 10:31 Mgg, dowiedz się wiecej na ten temat, lekarze muszą coś wiedzieć o tych cystach, jeżeli jeden Ci nie powie, idź do drugiego, nie dawaj za wygraną. Mnie dzisiaj boli mój kamień, szkoda, że nie chce sobie gdzieś pójść i dać mi święty spokój, kłopotliwy jest bardzo. Wczoraj odebrałam wyniki moich badań, trochę się poprawiły, pytałam lekarza setki razy czy leki które biorę są bezpieczne dla dziecka. Nad imieniem cały czas się zastanawiamy, ja mam parę opcji ale mężowi większość się nie podoba (Maciej, Tomasz) jedyne przy jakim nie ma żadnego sprzeciwu to Jakub, wtedy by był Jakub Jan. Dziewczyny ja tylko pragnę donosić tę ciążę, urodzić zdrowe dziecko i dobrze się czuć, więcej marzeń na razie nie mam. Pozdrawiam Was serdecznie kochane aga Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 Re: Trzymajcie się dzielnie!! 23.11.04, 10:38 A my jesteśmy z Toba i wierzymy, ze dotrwasz do marca i dzidzia bedzie zdrowa!! Buziaki Asia ps. Zmykam do lekarza, z lekkim stresem-blee Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 do aronki 23.11.04, 11:53 Hej dostałaś może od swojego gina coś na te bóle w pachwinach??? Ja idę w sobotę ale nie wiem czy wyrobie do tej wizyty - ból jest tak silny, że czasami chce mi się płakać. Teraz troszkę posiedziałam przy komputerze i jak miałam iść na spotkanie to myślałam, że padnę i nie dojdę ((( Jutro jadę na kilka dni szkolenia i chciałabym coś z tym bólem zrobić. Poza tym wszystko OK. Młody niezle już kopie. pozdrawiam, Eliza Odpowiedz Link Zgłoś
aronka1 Re: do hondy1998 23.11.04, 16:05 Jak byłam na poprzedniej wizycie to bardziej dokuczał mi staw krzyżowo - biodrowy. Jakby mnie jakiś postrzał złapał. Ten ból w pachwinie dopiero później się nasilił. Wczoraj byłam u internisty i jak pisałam, powiedziała, że to zostanie raczej do końca ciąży. Jak będę u swojej pani ginekolog (w przyszłym tygodniu) to powiem jej o tym. Chociaż nie sądzę, żeby coś wymyśliła na taki ból. Nastawiłam się po prostu, że muszę to przetrzymać. A często naprawdę boli okropnie. Ciekawe, że w poprzedniej ciąży kompletnie nic się nie działo. Dopiero w ostatnim miesiącu było gorzej, bo miałam odwapnienie kości i zupełnie miękkie spojenie łonowe. Lekarz powiedział, że jak chcę w ogóle chodzić po porodzie to mam się bandażować... Wyobraź sobie bandaż pod dużym brzuchem, po niedługim czasie zupełnie zrolowany i wbijający się w ciało... Brrr! Miałam leżeć jak najwięcej, ale łaziłam do ostatniego dnia. Przeżyłam. Trzymaj się! A jeśli Twój lekarz coś wymyśli na te pachwiny, to daj znać. Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 ROŚNIEMY 23.11.04, 12:30 Hej!! Jestem juz po wizycie u lekarza, wszytko z Małym super.A jak wystawił klejnociki do zdjecia) Ma juz od główki do pupy 23cm i wazy...870g Czujemy sie swietnie, a mi kamien z serca spadl) Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
hop_angel Re: MARZEC 2005 23.11.04, 13:04 Dziewczynki, podczytuję was od dłuższego czasu ale jakoś nie miałam odwagi się ujawniać do tej pory. Jestem w 25 tyg i 2 dniu, termin wg. OM i USG na 6-7 marzec, będziemy mieli synka - Jakuba Jana to tak jak planowała Jagasz, też miewam okropne bóle pleców w nocy, ból z lewej strony pod żebrami też od czasu do czasu, jestem już 8,5 kg na plusie i o dziwo w brzuszek mi idzie. Mały kopie jak najęty, ostatnio w pęcherz i szyjkę co powoduje, że syczę z bólu. Dodatkowo mnie to martwi bo moja szyjka od początku króciutka, więc leżę z nogami do góry, biorę Fenoterol 4x1 razem z osłonowym Isoptinem bo mi brzuszek twardniał, no i podobnie jak Jagasz mam marzenie dotrwać do marca i urodzić zdrowe dziecko, acha i też od paru dni boli mnie prawa pachwina, szczególnie przy zmianie pozycji, w ogóle małego czuję nisko w pachwinach jakby, szczególnie jak siedzę, chyba się obrócił bo wcześniej odczuwałam go wyżej, pozdrawiam cały wąteczek. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaandrzej Re: MARZEC 2005 23.11.04, 14:04 witaj hop_angel w naszym gronie z moich obliczeń mam prawie 6kg do przodu w 25tc, chyba jest OK jedyne co mi dokucza to kolka w dole brzucha podczas marszu i budzenie się ok 5 rano Poza tym super, maleństwo się rusza i jest ok. mam iść na USG w 30 tc ale nie wiem czy wytrzymam, jeszcze nigdy nie widziałam go na monitorze - no raz, ale to było tylko pulsujące serduszko, zawsze tylko mąż miał taką możliwość. KOmbinuje też kiedy iść na zwolnienie - ostatnio zasugerowano mi wcześniejsze odejście by szybciej móc zatrudnić kogoś na moje miejsce - mamy nauczycielki zrozumieją, ehh, ale chyba pomyślę wyłącznie o sobie i odejdę wtedy kiedy to sobie zaplanuję!!! i już!!!! Złości mnie to wszystko, grrr AHa, mamy już 2 łóżeczka uzywane - 1 do nas a 2 do moich rodziców, kupiłam tez kocyk - sumiennie notuję ceny i zobaczymy ile ta słynna wyprawka za 3 tys wyniesie naprawdę pozdrawiam I Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz marzec 23.11.04, 14:09 Witaj Angel, gratuluję synka)) Możesz napisać skąd jesteś, ile masz lat i wszystkie potrzebne szczegóły do naszej ankiety??? Anfi dołączy Cię do nas Prawda, Anfi? Trzymaj się Angel ciepło, leż, odpoczywaj, nie przemęczaj, aga Odpowiedz Link Zgłoś
hop_angel Re: MARZEC 2005 23.11.04, 14:19 Już podaję dane: hop_angel - Marta - 5 cykl - Łódź - 1 dziecko - synek Kuba Mam 29 lat, całuski. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaandrzej do ANGEL 23.11.04, 15:41 hej ja też jestem z Łodzi, mam 28 latek gdzie chcesz rodzic? ja wybrałam uz Madurowicza pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
hop_angel Re: do ANGEL 23.11.04, 17:06 Iwonko, Jeśli go nie zamkną to w Jordanie bo tam mam lekarza prowadzącego a gdzie mieszkasz, ja na Bałutach, na Radogoszczu-Wschodzie, całuski. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaandrzej Re: do ANGEL 24.11.04, 14:34 hej mieszkam na Bałutach -Dołach pozdrawiam wszystkie nowe marcówki dzis jestem tu na sekundę bo mam dzień na wysokich obrotach, ehh pa I Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 ***************LISTA MARCÓWECZEK****************** 23.11.04, 15:04 Pewnie Jagasz, że się tym zajmę )) Zatem wciągam hop_angel, która zamyka okragłą 50-tkę mam! Wiem, wiem, że to pewnie niezbyt aktualna lista, bo wiele mam już długo się nie odzywa, ale może poinformują chociaż o szczęśliwych narodzinach )). Mamy: chłopców - 19 dziewczynek - 14 mam – 50! gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka (Julka)? 020305r - Dominika - ? - ? - 2 marca - ? aniołek78 - Monika - Warszawa - ? - 2 marca – 1 dzidziuniek - synek ullaaa1 - Ula - Białystok - ? - 3 marca - 1 dziecko - na 90% córeczka aska1972 – Asia – Kraków - ? – 3 marca - 6 dziecko - córeczka (Helenka) cc2 - Wrocław - ? - 3 marca - 2 dziecko Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko - na 100% chłopak) tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko hop_angel - Marta - Łódź - 5 cykl – 6-7 marca - 1 dziecko - synek Kuba kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko - synek karolcia77 - Karolina - Leszno - 7 marca- 1 cykl - 1 dziecko - dziewczynka Alebaba2 - Ala - Gdańsk - ? - 7 marca - 1 dziecko - dziewczynka m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś - dziewczynka borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia - chłopczyk (Marcin) jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko - synek dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia gusja – Agnieszka – Sopot - ? – 10 marca – 1 dziecko sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! - na 90% chłopaki aronka1 - Kraków - 1 cykl - 10-15 marca - 2 dziecko - dziewczynka ? iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko - synek kligler - ? - Bydgoszcz - 1 cykl - 12 marca - 1 dziecko - dziewczynka (Marcelinka) b-e-a-t-k-a - Beata - Warszawa - ? - 12 marca - 2 dziecko - synek ivetka1 - ? - Tychy -? - 13-19 marca - 1 dziecko Martiii – Marta - Szczecin - ? – 14-20 marca – 1 dziecko - córeczka amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś - chłopczyk monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś - chłopczyk Agnieszek2 - Agnieszka - Sochaczew - ? - 16 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka kuki77 - Agnieszka - ? - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - chłopczyk (Michaś ?) Azylek - Aga - Łódź - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - córeczka?– Calineczka Flawia - Gosia - Warszawa - ? cykl - 17 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka Zuzia Jolmak - Jola - Warszawa - ? - 17 marca - 1 dzidziuś - chłopczyk agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia - chłopczyk (Jonasz… Mikołaj?) agatha61 - ? - Łodz - ? - 22 marca - ? Amania - ? - ? - 1 cykl - 22-23 marca - ? dorota29 - Dorota - Warszawa - 1 cykl - 17(wg usg)25 marzec(wg om)- 2 dziecko mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko - dziewczynka ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko - chłopczyk niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia - synek iwonaw.1970 - Iwona - Toruń - ? - 26 marca - 2 dziecko - dziewczynka alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko - chłopczyk ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia mgg1 - ? -? - ? - 29 marca - ? - synek mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 *****************LISTA MARCÓWECZEK**************** 24.11.04, 08:04 Nasze szeregi zasiliły: iw82 i anna7777 z córeczkami, witajcie i piszcie często . Mamy: chłopców - 19 dziewczynek - 16 mam – 52! gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka (Julka)? 020305r - Dominika - ? - ? - 2 marca - ? aniołek78 - Monika - Warszawa - ? - 2 marca – 1 dzidziuniek - synek ullaaa1 - Ula - Białystok - ? - 3 marca - 1 dziecko - na 90% córeczka aska1972 – Asia – Kraków - ? – 3 marca - 6 dziecko - córeczka (Helenka) cc2 - Wrocław - ? - 3 marca - 2 dziecko Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko - na 100% chłopak) tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko hop_angel - Marta - Łódź - 5 cykl – 6-7 marca - 1 dziecko - synek Kuba kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko - synek karolcia77 - Karolina - Leszno - 7 marca- 1 cykl - 1 dziecko - dziewczynka Alebaba2 - Ala - Gdańsk - ? - 7 marca - 1 dziecko - dziewczynka m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś - dziewczynka borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia - chłopczyk (Marcin) jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko - synek dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia gusja – Agnieszka – Sopot - ? – 10 marca – 1 dziecko sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! - na 90% chłopaki aronka1 - Kraków - 1 cykl - 10-15 marca - 2 dziecko - dziewczynka ? iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia iw82 – Iwona – Świnoujście - ? – 11 marca – 1 dziecko - córeczka Lena anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko - synek kligler - ? - Bydgoszcz - 1 cykl - 12 marca - 1 dziecko - dziewczynka (Marcelinka) b-e-a-t-k-a - Beata - Warszawa - ? - 12 marca - 2 dziecko - synek ivetka1 - ? - Tychy -? - 13-19 marca - 1 dziecko Martiii – Marta - Szczecin - ? – 14-20 marca – 1 dziecko - córeczka amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś - chłopczyk monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś - chłopczyk Agnieszek2 - Agnieszka - Sochaczew - ? - 16 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka kuki77 - Agnieszka - ? - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - chłopczyk (Michaś ?) Azylek - Aga - Łódź - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - córeczka?– Calineczka Flawia - Gosia - Warszawa - ? cykl - 17 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka Zuzia Jolmak - Jola - Warszawa - ? - 17 marca - 1 dzidziuś - chłopczyk agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia - chłopczyk (Jonasz… Mikołaj?) agatha61 - ? - Łodz - ? - 22 marca - ? Amania - ? - ? - 1 cykl - 22-23 marca - ? dorota29 - Dorota - Warszawa - 1 cykl - 17(wg usg)25 marzec(wg om)- 2 dziecko mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko - dziewczynka ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko - chłopczyk niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia - synek iwonaw.1970 - Iwona - Toruń - ? - 26 marca - 2 dziecko - dziewczynka alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko - chłopczyk anna7777 – Anna – Toronto – 1 cykl - 28 marca – 1 dziecko - córeczka Olga ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia mgg1 - ? -? - ? - 29 marca - ? - synek mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 *****************LISTA MARCÓWECZEK*************** 24.11.04, 14:12 Wpisuję Gonję i jej synka: Mamy: chłopców - 20 dziewczynek - 16 mam – 53! gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka (Julka)? 020305r - Dominika - ? - ? - 2 marca - ? aniołek78 - Monika - Warszawa - ? - 2 marca – 1 dzidziuniek - synek ullaaa1 - Ula - Białystok - ? - 3 marca - 1 dziecko - na 90% córeczka aska1972 – Asia – Kraków - ? – 3 marca - 6 dziecko - córeczka (Helenka) cc2 - Wrocław - ? - 3 marca - 2 dziecko Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko - na 100% chłopak) tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko hop_angel - Marta - Łódź - 5 cykl – 6-7 marca - 1 dziecko - synek Kuba kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko - synek karolcia77 - Karolina - Leszno - 7 marca- 1 cykl - 1 dziecko - dziewczynka Alebaba2 - Ala - Gdańsk - ? - 7 marca - 1 dziecko - dziewczynka m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś - dziewczynka borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia - chłopczyk (Marcin) jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko - synek dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia gusja – Agnieszka – Sopot - ? – 10 marca – 1 dziecko sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! - na 90% chłopaki aronka1 - Kraków - 1 cykl - 10-15 marca - 2 dziecko - dziewczynka ? iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia iw82 – Iwona – Świnoujście - ? – 11 marca – 1 dziecko - córeczka Lena anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko - synek kligler - ? - Bydgoszcz - 1 cykl - 12 marca - 1 dziecko - dziewczynka (Marcelinka) b-e-a-t-k-a - Beata - Warszawa - ? - 12 marca - 2 dziecko - synek ivetka1 - ? - Tychy -? - 13-19 marca - 1 dziecko Martiii – Marta - Szczecin - ? – 14-20 marca – 1 dziecko - córeczka amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś - chłopczyk monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś - chłopczyk Agnieszek2 - Agnieszka - Sochaczew - ? - 16 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka kuki77 - Agnieszka - ? - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - chłopczyk (Michaś ?) Azylek - Aga - Łódź - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - córeczka?– Calineczka Flawia - Gosia - Warszawa - ? cykl - 17 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka Zuzia Jolmak - Jola - Warszawa - ? - 17 marca - 1 dzidziuś - chłopczyk agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia - chłopczyk (Jonasz… Mikołaj?) agatha61 - ? - Łodz - ? - 22 marca - ? Amania - ? - ? - 1 cykl - 22-23 marca - ? dorota29 - Dorota - Warszawa - 1 cykl - 17(wg usg)25 marzec(wg om)- 2 dziecko mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko - dziewczynka ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko - chłopczyk niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia - synek iwonaw.1970 - Iwona - Toruń - ? - 26 marca - 2 dziecko - dziewczynka alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko - chłopczyk anna7777 – Anna – Toronto – 1 cykl - 28 marca – 1 dziecko - córeczka Olga ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia mgg1 - ? -? - ? - 29 marca - ? - synek Gonja – Gosia – Stargard Szczeciński - ? – 29 marca – 1 dzidzia - synek Mikołaj mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 *****************LISTA MARCÓWECZEK**************** 27.11.04, 13:10 Wpisuję Nordynkę: Mamy: chłopców - 20 dziewczynek - 16 mam – 54! gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka (Julka)? 020305r - Dominika - ? - ? - 2 marca - ? aniołek78 - Monika - Warszawa - ? - 2 marca – 1 dzidziuniek - synek ullaaa1 - Ula - Białystok - ? - 3 marca - 1 dziecko - na 90% córeczka aska1972 – Asia – Kraków - ? – 3 marca - 6 dziecko - córeczka (Helenka) cc2 - Wrocław - ? - 3 marca - 2 dziecko Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko - na 100% chłopak) tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko hop_angel - Marta - Łódź - 5 cykl – 6-7 marca - 1 dziecko - synek Kuba kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko - synek karolcia77 - Karolina - Leszno - 7 marca- 1 cykl - 1 dziecko - dziewczynka Alebaba2 - Ala - Gdańsk - ? - 7 marca - 1 dziecko - dziewczynka nordynka1 - Agnieszka - Gdańsk -niespodzianka- 7 marzec - 1 dzidziuś m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś - dziewczynka borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia - chłopczyk (Marcin) jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko - synek dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia gusja – Agnieszka – Sopot - ? – 10 marca – 1 dziecko sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! - na 90% chłopaki aronka1 - Kraków - 1 cykl - 10-15 marca - 2 dziecko - dziewczynka ? iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia iw82 – Iwona – Świnoujście - ? – 11 marca – 1 dziecko - córeczka Lena anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko - synek kligler - ? - Bydgoszcz - 1 cykl - 12 marca - 1 dziecko - dziewczynka (Marcelinka) b-e-a-t-k-a - Beata - Warszawa - ? - 12 marca - 2 dziecko - synek ivetka1 - ? - Tychy -? - 13-19 marca - 1 dziecko Martiii – Marta - Szczecin - ? – 14-20 marca – 1 dziecko - córeczka amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś - chłopczyk monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś - chłopczyk Agnieszek2 - Agnieszka - Sochaczew - ? - 16 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka kuki77 - Agnieszka - ? - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - chłopczyk (Michaś ?) Azylek - Aga - Łódź - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - córeczka?– Calineczka Flawia - Gosia - Warszawa - ? cykl - 17 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka Zuzia Jolmak - Jola - Warszawa - ? - 17 marca - 1 dzidziuś - chłopczyk agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia - chłopczyk (Jonasz… Mikołaj?) agatha61 - ? - Łodz - ? - 22 marca - ? Amania - ? - ? - 1 cykl - 22-23 marca - ? dorota29 - Dorota - Warszawa - 1 cykl - 17(wg usg)25 marzec(wg om)- 2 dziecko mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko - dziewczynka ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko - chłopczyk niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia - synek iwonaw.1970 - Iwona - Toruń - ? - 26 marca - 2 dziecko - dziewczynka alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko - chłopczyk anna7777 – Anna – Toronto – 1 cykl - 28 marca – 1 dziecko - córeczka Olga ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia mgg1 - ? -? - ? - 29 marca - ? - synek Gonja – Gosia – Stargard Szczeciński - ? – 29 marca – 1 dzidzia - synek Mikołaj mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
iw82 Re: MARZEC 2005 23.11.04, 21:14 witam wszystkie mamusie proszę o dopisanie mnie do listy moje dane iw82-Iwona-Świnoujście-1 dziecko - córka lena Odpowiedz Link Zgłoś
iw82 Re: MARZEC 2005 23.11.04, 21:16 witam wszystkie mamusie proszę o dopisanie mnie do listy moje dane: iw82 - Iwona - Świnoujście - 11 marca - 1 dziecko - córka Lena Odpowiedz Link Zgłoś
anna7777 Re: MARZEC 2005 24.11.04, 05:11 Witam!!! Ja rowniez prosze o dopisanie do listy: Anna ;1cykl staran ;1-wsze dziecko ;Toronto ;Termin 28 marzec ;Prawdopodobnie corcia Olga Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: MARZEC 2005 24.11.04, 12:03 Witajcie w ten bardzo wietrzny dzień, Mój brzuch dał dzisiaj o sobie rano znać, więc od rana na No-Spie, zaczyna mnie to już męczyć ale jest to lepsze zło... Powoli skłaniam się ku pójściu na zwolnienie, skończę semestr angielskiego, a możę nawet nie bo trwa on do końca stycznia, a nie wiem czy dam radę jeszcze tyle łazić....czasami bóle są nie do wytrzymania... dzisiaj na śniadanie: czerstwa bułka i kawałek wędliny - i to mają być zachcianki kobiety w ciąży ha,ha, A mam włąsnie ochotęna śliwki w czekoladzie i śledzika korsańskiego Liesnera, mniam, mniam..... Pozdrawiam Was serdecznie aha, Oczywiście witam Nowe Mamusie Marcowe))))))))))))))))))))) aga Odpowiedz Link Zgłoś
gonja Re: MARZEC 2005 24.11.04, 13:02 Czesc dziewczyny, dopisuje sie na liste marcoweczek: Gonja - Gosia - Stargard Szczeciński - ? - 29 marca - 1 dzidzia - synek Mikołaj Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: koszulka do karmienia 24.11.04, 14:08 Miałam juz dawno o to spytać... Czy są mamusie, które już miały przygodę z karmieniem i używały tych specjalnych koszul nocnych do karmienia - tych z otworami w fałdach. Ja używałam tylko tych rozpinanych po środku, ale niedługo, bo w domu preferowałam jakieś koszulki krótkie z elastycznego materiału, które podniesione zostawały na swoim miejscu . Zastanawiam się, czy te fałdy nie zsuwają się i tym samym nie zakrywają buźki maleństwa, co by mnie denerwowało. Piszcie, czy kupować ten wynalazek do szpitala? I znowu o przeliczeniach tc na m-ce. Wg noworodka.pl jestem już w III trymestrze (od 24 tc), wg. niemowle.onet.pl dopiero za 3 dni (od 26 tc) a wg. książki jeszcze poczekam ponad tydzień (od 27 tc). I bądź tu mądra )))))) Nie mniej, uuuuuu robi się ciepło - to już naprawdę z górki! Pozdrawiam serdecznie, Ania - jedną nogą w II, a drugą w III trymestrze )) Odpowiedz Link Zgłoś
kamea18 Re: koszulka do karmienia 24.11.04, 15:04 To ja się przyłączę do pytania Anfi. Nie używałam tych koszul i nie odczuwałam takiej potrzeby, ale może warto zastanowić sie nad zakupem. III trymestr? Własnie mi to uświadomiłaś. Rzeczywiście robi się gorąco. Ja już coraz częściej czuję się jak prawdziwa ciężarówka (ok 10 kg do przodu) i coraz poważniej zastanawiam sie nad zwolnieniem z pracy, zwłaszcza ze względu na dojazdy, które zajmują mi 2 godz. dziennie, a niestety nie wszyscy poczuwają sie do ustępowania miejsca w autobusie. Byle do marca Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota29 Re: MARZEC 2005 24.11.04, 15:05 Witam witam!!! A my jesteśmy po wizycie u gin - dzidzia szaleje że aż miło - cały czas kopała w sądę - aż się lekarka śmiała)) morfologia spadła mi nałeb - mam już RBC tylko 3,43 a hemoglobina 10,5 - dostałam 2X dziennie ferrum lek - poczekamy zobaczymy pozostałe badania ok dzidzia rośnie ładnie trz cały czas odpowiednio do wieku ciąży)) Mój Adrian wczoraj poraz 1 widział dzidzię na monitorze i był zafascynowany - cały czas dyskutował z lekarką na temat tego co widzi na monitorze - wymięłam jak zaczeli sobie tłumaczyć co to jest "wątroba"))) dzidzia po raz 2 pokazała co ma między nóżkami - ale powiem Wam dopiero w sobotę - po usg genetycznym u dr Makowskiego - bo moja lekarka powiedziała, żeby się jeszcze nie nastawiać))) najważniejsze że dzidzia zdrowa - wszystko inne nieważne)) z gorszych wiadomości to to że w 23 tygodniu mam już 8,5 kg do przodu - ja jestem przerażona a pani doktor się śmieje- rany ja do końca to będę wieloryb: ((((( - fakt to moja wina bo sobie folguję ze słodyczami((( pozdrawiam wszystkie brzucholki i życzę zdrówka)) Dorota z 6 letnim Adrianem i fasolką marcową)) Odpowiedz Link Zgłoś
kligler Re: MARZEC 2005 24.11.04, 16:15 Cześć dziewczyny. Jestem po kolejnych badaniach krwi (oprócz morfologii, moczu gr. krwi, przeciwciał zrobiłam również test obciążeniowy glukozą - 50g). Niestety wyszła mi wysoka glukza po godzinie - 156 :[[ Póki co dostałam od gina kolejne skierowanie na obciążenie przy 75g glukozy. Mam nadzieję, że wyjdzie wszystko ok. Myślę pozytywnie i zastanawiam się po mału nad jakąś dietą (odpowiednią do problemu). Pozdrawiam gorąco Marcóweczki Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: MARZEC 2005 24.11.04, 18:27 Cześć Marcóweczki)) Mam ostatnio mało czasu i dlatego się nie odzywam... U nas wszystko ok) Wizyta u gina 30.11, wtedy napiszę coś więcej. Mam nadzieję, że dowiemy się kto mieszka u mnie w brzuszku, bo Wy juz prawie wszystkie wiecie Jeżeli jednak lekarz będzie miał jakieś wątpliwości, to nie bedę się nastawiać... Życzę Wam DUŻO zdrówka i oby do marca, a to już niedaleko, jak słusznie zauważyłyście)) Buziaki) Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: MARZEC 2005 25.11.04, 08:34 witam serdecznie, Dziewczyny ja miałam taką koszulę z otworami ale nie wspominam jej najlepiej, otwory były za małe (mimo, że mój biust w czasie karmienia to było najwayżej C), przesuwały się, i nie było to za bardzo wygodne. Niby to ma być takie dyskretne karmienie, ale czy ja wiem.....po porodzie zostałam wyzuta z wszelkiego wstydu (oczywiście mam nadzieję, że wiecie co chcę przez to powiedzieć pokazanie piersi to można powiedzieć pryszcz przy tym co się dzieje przy porodzie i po). Tak więc wracając do kwestii koszuli, nie powtórzyłabym tego zakupu, mimo, że sama koszula jest cudna różowiutka w kwiatuszki W sprawie ustępowania miejsca w autobusie - mi nikt nie ustępuje miejsca aniw autobusie ani w tramwaju, ale jak tak dalej pójdzie, czyli będę dalej chodzić do pracy to zacznę się po prostu upominać o miejsce dla siebie przy siedzeniu z krzyzykiem. Ja jestem powoli zaczynam 26 tydzień. Z tym liczeniem to faktycznie, gdzie nie spojrzećto licząinaczej. Ja już teraz sugeruję się ostatnim USG. Od jutra zaczynam 26 tydzień Pozdrawiam Was serdcznie Mamusie))) Agusik czekamy na płeć Twojego dzidziusia aga Odpowiedz Link Zgłoś
ineta Smarujecie czymś brzuszki? 25.11.04, 09:40 Bo ja raczej nie, tzn. jak sobie przypomnę. W pierwszej ciąży zużyłam tylko 1 opakowanie penatenu na rozstępy bo też smarowałam jak mi się akurat przypomniało (był b. gęsty i trudny do rozsmarowania). Brzuch wrócił szybko do formy, żadnych zwiotczeń i rozstępów nie było. No ale byłam o 4 lata młodsza. Teraz stuknęła 30-tka więc może powinnam bardziej się wziąść za siebie, tym bardzie, że brzucho dużo większe niż poprzednio. Tak do końca to w te kremy przeciw rozstępom nie wierzę jak ktoś ma skłonności to pewnie i tak ich nie uniknie ale może się mylę ...? Zastanawiam się czy powinno to być coś typowo dla ciężarnych? Mam balsam ujędrniający Dove, bardzo go lubię, myślicie że w ciąży też mogę smarować nim brzuch? Cena Musteli mnie powala Pozdrawiam Aneta i 23tyg. brzusio Odpowiedz Link Zgłoś
hop_angel Re: Smarujecie czymś brzuszki? 25.11.04, 10:15 Anetko ja smaruję Gerberem - cena 25 zł, smaruję zawsze wieczorem po kąpieli: brzuch, uda i pośladki oraz biust, jest dosyć wydajny może wolno się wchłania ale wystarczy użyć mniej, tzn. nie trzeba go długo wsmarowywać bo ma taką mokrą konsystencję, bardziej jak balsam niż krem. Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_borowka Re: Smarujecie czymś brzuszki? 25.11.04, 11:09 Ja smaruje brzuch Mustelą przeciw rozstępom i mam Mustele na piersi. Ale śmierdzi to świństwo straszliwie jedno bardziej od drugiego. Bardzo mnie drażni ten zapach, nie jestem pewna czy działa i poluje na coś nowego. W ciąży nie powinno się używać zadnych kremów ujęsrniających ani przeciw celulitowi. Ja chodze na masaze aby uniknąc rozstępów, a przy okazji masaż cudownie działa na obciążony kręgosłup. Wracając do kremów to teraz poluje na krem Gerbera. Podobno dobry. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
azylek Re: Smarujecie czymś brzuszki? 25.11.04, 11:24 Oj co do tych kremow i specyfikow do smarowania brzucha i piersi to sa rozne opinie. Osobiscie uwazam, ze faktycznie jesli ktos ma tendencje to czy tak czy tak rozstepy sie pojawia. ja nwet nie wiedzialam, ze mam taka tendencje, a smaruje i brzuch i piersi. Niestety na biuscie mam juz tak duze i widoczne rozstepy jak bym wcale nigdy nie tylko w ciazy ale i przed nie dbala o skore. Ale jak sie okazalo moja mama i babcia tez mialy takie, wiec... przestalo mnie to dziwic. Podczas mojego pobytu w szpitalu byla rowniez dziewczyna, ktora wrecz smiala sie z tych wszystkich kremow, gdzy jak opowiadala do ostatniego momentu smarowala sie dwa, trzy razy dziennie i nic jej sie nie pojawilo. Ale dwa tygodnie przed porodem pojawily jej sie takie rozstepy na brzuchu, udach, piersiach, ze byla zalamana (szczerze mowiac gdy to zobaczylam to fakitycznie, jeszcze takich nie widzialam - no ale biore poprawke, ze ja wogole malo co widzialam) Tak wiec smarowanie wedlug mnie to bardzo indywidualna sprawa. ja niemniej smaruje sie nadal bo grunt to miec swiadomosc, ze zrobilo sie wszystko. Poki co takie pocieszenie i usprawiedliwienie podnosi mnie na duchu w te zimowe juz i mrozne dni. Zycze wszystkim zdrowka, malo rozstepow, jedrnej skory jak u WASZYCH pociech w brzuszkach. Azylek i 25t calineczka A w sobote ide na potwierdzenie czy moj lokator jest faktycznie Calineczka czy Tomciem Paluchem Odpowiedz Link Zgłoś
martiii Re: MARZEC 2005 25.11.04, 11:00 witajcie witajcie. Coz, jestem po kolejnych comiesiecznych badaniach - znow wyniki nie najlepsze, czemu ta cholerna krew nie chce sie podniesc.. (( Zmienilam diete, jem 2*dziennie zelazo, a tu znow - odrobinke wprawdzie, ale gorzej. Buuuu ( Nic to, lekarz powiedzial, ze to jeszcze nie sa zle, ale obnizone wyniki, a najwazniejsze ze dobrze sie czuje - nie jest mi slabo, nie mam jakis mroczkow przed oczami itd. Czuje sie dobrze, normalnie, mam enerie, wiec chyba to nic az takiego, co? Pocieszcie mnie.. Acha, no i wazne chyba, ze Bebe ma sie znakomicie, fika takie koziolki, ze brzuchol faluje mi jak galaretka ) Serduszko puka jej pieknie i rowniutko. Sluchajcie jeszcze, co do wozkow, to czy zamierzacie kupowac taki z gondola?? Bo ja to kompletnie pojecia nie mam ile czasu taki maluszek potrzebuje jezdzic w gondoli, a poniewaz urodza sie nam na wiosne, to czy dlugo bedzie ona potrzebna i czy w ogole?? Napiszcie prosze, bo macie juz doswiadczenie. Co do balsamow, to ja wcieram rowniez po kazdej kapieli ale taki dla niemowlat; akurat mi spodobal sie Yves Rocher. W aptece sa podobno specjalne dla kobiet w ciazy, ale pewnie drogie, a taki dla dzidziusiow na pewno nie moze zaszkodzic. Ale takich innych typu Dove, to chyba bym nie probowala, ale to tylko taki moj wymysl. W tym wszystkim to chodzi o to aby skora byla nawilzona i natluszczona pozadnie, aby przy takim rozciaganiu byla jak najbardziej elastyczna, co podejrzewam najskuteczniej zapobienie rozstepom, ale - i tu racje przyznaje - jak ktos ma tendencje, to pewnie i tak sie nie uchroni. Ale zapobiegawczo dbac mozna, nie? Pozdrowionka serdeczne dla wszystkich starych i mowych kangurzyc, uwazajcie na siebie i dbajcie o zdrowko, papa, Marcia Odpowiedz Link Zgłoś
aska1972 Re: MARZEC 2005 25.11.04, 11:18 Ja też jestem po comiesięcznej wizycie, ale nie mam dobrych wieści ( łożysko noskoschodzące, a do tego szyjka się skraca, a dzidzia jest duża i dodatkowo uciska na szyjkę. Wszystko wskazuje na to, że spotkamy się wcześniej. Muszę leżeć ((( ale jak tu leżeć jak Mikołaj i Święta za pasem ((( A do tego nie mam nic kompletnie dla maleństwa (( Z dobrych wieści, morfologia mi się poprawiła, z nie biorę żadnych witamin, ani żelaza (złe wchłanianie). Codziennie piję szklankę barszczu kiszonego (czerwonego oczywiście), jem dużo jajek, brokułów, od czasu do czasu szpinak. Widać pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
ineta Re: MARZEC 2005 25.11.04, 12:08 Witaj! Też mam kiepskie wyniki morfologii, hemoglobina mocno spadła. Dostałam żelazo ale fatalnie się po nim czuję. Mam brać dwa razy dziennie ale biorę raz a i tak mam totalny rozstrój przewodu pokarmowego. Zaciekawiło mnie to o barszczu. Ja piję dziennie ok 1/2 l soku z buraków (tzw. "barszczyk" Hortexu, z sokiem jabłkowym, pycha) czy on też ma takie działanie jak Twój barszczyk kiszony? Też pochłaniam jajka, muszę jeszcze wziąść się za szpinaki i brokuły. Może te naturalne sposoby mi też pomogą... Mi dokuczają skurcze a właściwie twardniejący i bolesny brzuch i też muszę dużo leżeć. Niestety powtarza się historia z pierwszej ciąży. Urodziłam wtedy zaraz po skończeniu 37 tyg. Mam nadzieję że teraz też dotrwam co najmniej do tego czasu. Życzę dużo zdrówka i wytrwałości. To już nie tak długo. Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
aska1972 Re: MARZEC 2005 25.11.04, 13:12 Nie wiem czym rózni się barszcz kiszony od tego z kartonu, ale jak piłam ten z kartonu to nie było poprawy w morfologii. A na skurcze i bolący brzuch dobry jest magnez i nospa. Odpowiedz Link Zgłoś
martiii Re: "NIE" dla wszelkiej zieleniny.. :( 25.11.04, 13:21 hej Asia, to dobra wiadomosc z tym barszczem, poniewaz moje malenstwo postanowilo zarzadzic bunt i przestalo tolerowac wszelka zielenine.. Przysmaki typu brokuly czy szpinak nie byly mi straszne, poniewaz uwielbiam takie rzeczy, ale NIESTETY - po jakims czasie po prostu wszystko co zjem zielonego, nawet salata na kanapkach czy kielki - laduje w kibelku Nie mam pojecia czemu akurat przestalam to tolerowac, ale przestalam i kropka. No a ile mozna jesc watrobki na obiad, raaany! Takze zamierzam sprobowac tego barszczyku, tylko powiedz mi prosze gdzie nabyc taki 'specyfik' typu "kiszony" ) Bo te w kartonach to wiem ze sa [i okropnie mi niestety nie smakuja ], ale tego to chetnie sprobuje. Napisz gdzie to kupujesz, czy sama jakos robisz?? Dzieki z gory za odp, pozdrowionka, M Odpowiedz Link Zgłoś
monikwodnik Re: MARZEC 2005 25.11.04, 14:31 Co do żelaza, moje wyniki znacznie się poprawiły, odkąd zaczęłam przyjmować Sorbifer (żelazo w tabletkach) łącznie z żelazem homeopatycznym Ferrum Metallicum "5". Moja lekarka powiedziała, że to homeopatyczne powoduje, że tamto lepiej się wchłania. Teraz mam hemoglobinę 11,4 - podobno dobry wynik, jak na ciążę. No ale mój żołądek jakoś to wytrzymuje, nie wszystkie - jak czytam - tak macie. Wtedy trzeba używać "naturalnych" sposobów typu wątróbka czy szpinak. Jeszcze jedna rzecz, o której dowiedziałam się od gin: gdzieś w 28-30 tygodniu warto zrobić echo serca płodu, wtedy będzie już dobrze widać wszelkie tfuj ewentualne wady serca maleństwa, ponieważ na usg ginekolog nie wszystko jest w stanie zobaczyć. Trzymajcie się cieplutko w te mrozy Monika Odpowiedz Link Zgłoś
amania Re: MARZEC 2005 25.11.04, 18:38 Mnie również poprawiły się wyniki po Sorbiferze. Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: MARZEC 2005 25.11.04, 19:10 Coś chyba nie tak z tym forum dzisiaj, bo Amania wysłała tyle podobnych postów)) Ja też łykam Sorbifer, ale chyba zapobiegawczo, bo u mnie hemoglobina 12,7 Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: MARZEC 2005 25.11.04, 13:18 Ojej, dziewczyny... coraz więcej ma mniejsze lub większe kłopoty ze zdrowiem. Trzymajcie się zdrowiutko i starajcie dotrwać do naszego miesiąca. Przesyłam do podziału trochę mojego dobrego samopoczucia... z niewielkimi skurczami w stopie tym razem )). Smaruję brzuch i piersi... maścią )). Od tygodnia walczę bowiem z dziwacznym wirusem zwanym trądzikiem różowatym jakiegoś Francuza. Mam mnóstwo plamek, głównie na piersiach i na "zwykłe" smarowanie nie ma miejsca. Podobno może to trwać kilka tygodni. Podzielam zdanie, że dla rozstępów najważniejsze są nasze predyspozycje . Ale od początku starannie nawilżam całe ciało - zwykłym, ulubionym balsamem. Znalazłam na allegro fajną pościel dla maluszków, flanelową (polecam!). Cena ok. 30 zł wydaje mi się dużo niższa od większości sklepów. Za podobną 3 lata temu zapłaciłam prawie 60 zł. Zanim się zdecyduję zrobię jeszcze rozeznanie w sklepach. Jeśli chcecie zobaczyć, to proszę: aukcja.onet.pl/show_item.php?item=35290616 ... nie mam żadnej prowizji . Jagasz, dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń co do felerów tej koszulki. Na pewno nie skorzystam. Kupię tylko do szpitala jakąś rozpinaną, a w domu dam sobie radę po swojemu . Pozdrawiam serdecznie, Ania 25 tc Odpowiedz Link Zgłoś
kamea18 Re: MARZEC 2005 25.11.04, 14:37 Witajcie Jagasz: dzięki za info o koszulce, czyli nie ma co udziwniać, jak się za pierwszym razem sprawdziła zwykła koszulka to teraz nie może być inaczej . Rozstępy: skłonność do nich rzeczywiści jest chyba uwarunkowana genetycznie. Moja mama nie miała z tym problemów i ja też nie, a nie stosowałam żadnych specjalnych kremów, wystarczał zwykły ujędrniajacy, czy nawet nawilżający balsam. Któraś z was napisała, że nie powinno sie stosować balsamów ujędrniających. A dlaczego? Nie dawniej jak dwa czy trzy tygodnie temu w Wysokich Obcasach był artykuł na temat pielęgnacji brzucha i piersi w ciąży. I tam oprócz, albo i zamiast, tych kosmetyków typowo przeciwrozstępowych proponowano własnie balsamy ujędrniające, no. Dove albo Eris (Lirene). A propos zdrowia: też coraz częściej zaczyna mi twardnieć brzuch, nie jest to może specjalnie bolesne, ale niekoniecznie przyjemne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
m_madi Re: MARZEC 2005 25.11.04, 15:24 Cześć dziwczyny. Troche nie pisałam bo nie było o czym za bardzo. Z dzidzią wszystko ok. i ja też czuje sie super. łapią mnie tam jakieś skurcze w łydce ale nie zwracam na nie uwagi. Dziś byłam u mojej znajomej położnej i tak stwardniał mi brzuch, że troche sie ździwiłam. Pytam ją o to twrdnienie, mówie by dotkneła a ona na to że nie powinno mi sie jeszcze tak dziać. Co innego gbyby to był 33 tydzień ale u mnie jest 26tc. Poradziła poważnie porozmawiać z lekarzem. Wizyte mam za 2 tyg. więc wtedy zapytam. Na razie zdarzyło mi sie to tylko kilka razy więc chyba to nie jest takie groźne. Jestem optymistką więc sie nie martwie. Trzymajcie sie cieplutko i uważajcie na siebie i maleństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
sula_i_komary Re: MARZEC 2005 25.11.04, 18:04 Witam po przerwie. U nas byłoby ok gdyby nie glukoza....wyniki podwyższone i po 50g i po 75g . Wylądowaliśmy w szpitalu, tam zrobili szczegółowe badania i musimy być na diecie.Może i dobrze bo przytyłam juz 15 kilo do 26 tc...tyle,że brzuch według położnej mam na 31-32 tc (wysokość macicy).Pojawiły się też już trudności z oddychaniem i ból w żebrach.Chłopaki brykają i brzuch juz lata tak,że gołym okiem widać . Jeżeli któraś z Was jest zainteresowana dietą cukrzycową, to podałam ją na "trudnej ciąży". sula i chłopaki-bliźniaki 26tc Odpowiedz Link Zgłoś
amania Re: MARZEC 2005 25.11.04, 18:33 Ja też już w połowie na leżąco, bo wczoraj się dowiedzialam, że szyjka bardzo krótka. W sumie nie mam się co dziwić, w poprzednich ciążach było tak samo. Co do karmienia, to u mnie najlepiej sprawdzały się w nocy zwykłe piżamy. Jeśli chodzi o kremy, to ja jak zwykle nie smaruję się niczym, bo ciągle zapominam. pocieszam się tym, że w poprzednich ciążach tez się nie smarowałam i nie mam żadnych rozstępów. Może teraz też będę miała szczęście A dwóch dermatologów z którymi rozmawiałam, mówiło że nie trzeba się smarować kremem dla kobiet w ciąży. może być zwykły balsam albo oliwka do skóry. Działają tak samo. Jeśli chodzi o gondolę, to moja córka rodziła się pod koniec maja i korzystałam z gondoli jak najbardziej. Dla maluszka jest dużo wygodniejsza niż spacerówka, bo jednak dno bardziej płaskie, a latem taki maluch leży tylko na pieluszce. Tym razem też kupimy wózek z gondolą. No to pozdrawiam i idę się położyć Odpowiedz Link Zgłoś
amania Re: MARZEC 2005 25.11.04, 18:34 Aha, mi Sorbifer też bardzo poprawił wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
amania Re: MARZEC 2005 25.11.04, 18:35 Aha, mnie Sorbifer też bardzo poprawił wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
amania Re: MARZEC 2005 25.11.04, 18:36 Co do Sorbiferu, to mnie też bardzo poprawił wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: MARZEC 2005 25.11.04, 18:36 Hej) Sula, fajnie, że się odzywasz, bo właśnie sobie myślałam co u Was słychać Widzę dziewczyny, że coraz więcej ma kłopoty ze zdrowiem... Jestem jednak dobrej myśli, że wszystkie dotrwamy do marca i urodzimy zdrowe dzidzie) Dbajcie o siebie Brzuch smaruję Gerberem. Poleciły mi go dziewczyny na tym wątku)) Wczesniej zużyłam 1 tubkę Fissanu, ale był do kitu! Z tego jestem bardzo zadowolona i polecam))) Chociaż skłonności do rozstepów pewnie są uwarunkowane genetycznie... ale warto zadbać o wszystko Musze się zabrac za wyprawkę, bo tak mi się spieszyło a jeszcze nic nie mam... oprócz 2 butelek z Aventu, ale to prezenty od gina. Ja juz żyję Świętami) Ach, ta cudowna atmosfera) Buziaki Trzymajcie się Odpowiedz Link Zgłoś
nordynka1 Re: MARZEC 2005 26.11.04, 14:07 witajcie pękate mamusie! wreszcie udało mi się założyc tu konto i mogę się do Was dołączyć. zgłaszam(y) się z prośba o dopisanie do listy marcowej nordynka1 - Agnieszka - Gdańsk - niespodzianka na rocznicę ślubu - 7 marzec - dzidziuś 1 ostatnio pisałyście o problemach z hemoglobiną i żelazem - polecam prócz wspominanego juz soku z buraków (mozna samemu zrobić), sok z kiszonej kapusty (mniam mniam), sok z marchwi (np Marwit - jednodniowy, do kupienia w sklepach spoż.) i suszone morele. No i szpinak. Ostatnio znalazłam przepis na pyszna zapieknakę ze szpinakiem. A z medykamentów mnie dobrze słuzy Tardyferon. czy któraś z Was chodzi na basen? bardzo bym chciała ale boje sie zakażenia jakimiś np. grzybkami w...wiadomym miejscu. Macie jakies doświadczenia?jakiego basenu szukać albo jak sie mozna zabezpieczyć? pozdrawiam Was wszystkie Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk weekend przed nami :) 26.11.04, 15:19 witam brzuchatki ) witam serdecznie nowe marcóweczki, fajnie że dołączyłyście do naszego grona mimo tej ponurej pogody życzę udanego odpoczynku. Ja właśnie wybieram się do rodziców więc na pewno weekend będzie udany. Trzymajcie się ciepło Pozdrawiam Marzena Odpowiedz Link Zgłoś
alebaba2 KATAR 26.11.04, 16:17 Witam Marcóweczki, z nosa kapie mi od kilku dni. Biorę wapno, jem czosnek i popijam herbatą z korzeniem imbiru, miodem i cytryną. I czekam na zdrowie..., niestety przychodzi bardzo powoli i jeszcze towarzyszący, męczący ból głowy. Gusja - odezwę sie do Ciebie, troszkę później. Prawdę mówiąc nie mam głowy do pisania...Kładę sie do łóżeczka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ivetka1 Re: MARZEC 2005 26.11.04, 16:17 Witam serdecznie! Musze sie pochwalic , ze u mnie ze zdrowiem jak najbarzdiej OK, zadnych klopotow nie mam, nic mi nie dolega, czuje sie swietnie, no moze jedyne co mi dokiucza to czeste siusianie, zwlaszcza w nocy przynajmniej raz musze wstawac, albo i dwa razy, no ale juz sie przyzwyczailam. Co do imienia, to jezeli bedzie to dziewczynka to bedzie miala na imie Martusia, no mi jeszcze po glowie chodzi Dominika, ale mezowi cos Dominika nie bardzo sie podoba, a Marta podoba sie i mnie i mojemu mezusiowi, natomiast jesli chlopczyk to Michal, na poczatku myslelismy ze moze Kuba, ale jednak wspolnie ustalilismy ze Michal. Jezeli chodzi o krem na rozstepy to ja od 3 miesiaca ciazy uzywam specjalnego kremu dla kobiet w ciazy, ktory kupuje w aptece, jest dosc drogi, ale puki co rozstepow nie mam. Tzn, rano smaruje brzusio, uda i piersi tym kremem na rozstepy a wieczorem uzywam oliwki dla niemowlat. Jezeli chodzi o wage , to waze 49-50 kilo w zaleznosci od pory dnia, czyli przybylo mi okolo 5 kg. Chyba zaczynam miec kompleks malego brzucha, bo znajomi i rodzina mowia ze cos ten brzusio maly, i prawie nie widac zebym byla w ciazy. No coz ja widze ze jestem w ciazy , a ze brzuch maly...., to trudno mi powiedziec bo nie mam porownania z innymi kobietami , a znajome mam takie ktore rodzily dawno dawno temu i tak nie barzdo pamietają jakie mialy ksztalty w 25 tc. no i wlasnie one same nie barzdo pamietaja, ale mi mowią , ze mam maly brzuch, juz mnie to zaczyna irytowac. Kameo!, a wiec jednak nasz lekarz sie nie przenosi, to ja juz nie wiem gdzie to moj maz wyczytal, moze na drzwiach innego gabinetu??!! POzdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re:100 lat, 100 lat :)))))))))))))))))) 26.11.04, 17:19 Dla trzyletniej już Marty - córeczki Jagasz!!! W dniu urodzin życzymy małej jubilatce dużo radości, prezentów, słodyczy, grzecznych rodziców i super braciszka. Ogromniaste buziaki ))))))))) ps: planowałam z samego rana złożyć życzenia, ale wysiadł mi kopm!!! tragedia - oswajam się z laptopem męża... nie lubimy się ... byle do naprawy Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re:100 lat, 100 lat :)))))))))))))))))) 26.11.04, 18:09 Dołaczam się do życzeń dla Martusi) Buziaki dla jubilatki)) Dziewczyny, miłego weekendu Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re:100 lat, 100 lat :)))))))))))))))))) 29.11.04, 10:49 Dzekujemy za zyczenia))))))))))))))))))) aga Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re:100 lat, 100 lat :)))))))))))))))))) 29.11.04, 10:48 Dziekuję w imieniu Marty, no i w ten sposób mam już 3 latkę w domu))) ale zleciało)))) aga Odpowiedz Link Zgłoś
kwakwa33 co mówi USG?! 27.11.04, 10:42 4. listopada miałam robione drugie USG i wydawać by się mogło-szczegółowe- lekarz potrafił wykluczyć zajęczą wargę, rozszczep podniebienia, podejrzewał torbiel na nerce u dziecka (zresztą szybko jednak ją wykluczył)i takie tam drobiazgi, a nie potrafił wypowiedzieć się w sprawie płci. Powiedział, że ani nie wygląda na chłopca ani na dziewczynkę. Czy to normalne? Zapewniał mnie że dziecko jest zdrowe. USG miałam robione w 21. tygodniu ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaandrzej a propos USG 27.11.04, 12:09 hej dziewczyny, jaka jest różnica między USG zwykłym a genetycznym? którewarto zrobić około 30 tc?? miłego weekendu i Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: MARZEC 2005 27.11.04, 12:59 Paulina/Sula jestem pod wrażeniem... 15 kg to wynik mistrzowski )). Ale u Ciebie wszystko można brać podwójnie . Trzymaj się diety, jak należy. Nordynko witaj, zaraz dopiszę Cię do listy. Pytałaś o basen, ja mam te same obawy, więc Cię nie pocieszę. Oprócz tego raczej nie odważyłabym się pokazać teraz w stroju kąpielowym... 11 kg to nie jest jedynie brzuszek )). Ivetko, przy takiej figurze, gdzie te rozstępy miałyby się pojawić? To żart oczywiście, wyrażający uznanie (zazdrość ) dla sylwetki. Nie przejmuj się komentarzami, choć doskonale Cię rozumiem. W I ciąży też ubolewałam z powodu małego brzuszka i łudziłam się wciąż "w następnym m-cu to już na pewno będzie widać". Niestety do końca pozostał niewielki. Ale za to jaką swobodę w poruszaniu się zachowałam do końca . Uśmiechnij się, urośnie jeszcze na pewno! Kwakwa, sama się dziwię tym komentarzem lekarza. Dla pocieszenia,w poprzedniej ciąży mimo podania wielu innych szczegółów lekarz również stwierdził, że na płeć jeszcze za wcześnie (21 tc). Jeśli bardzo się niecierpliwisz idź do kogoś innego na samo USG. Iwona, nie mam pojęcia, czym się różnią te USG, ale to genetyczne pewnie jest wskazane w określonych sytuacjach (wiek, podejrzenie wady). A ja dzisiaj zaczynam 26 tc . Mały już boleśnie fika. Intensywnie przeglądamy kalendarze z imionami... mam już lekką obsesję, czytam wszystkie napisy po skończonym programie w TV, żeby znaleźć wskazówkę )). Od jakiegoś czasu miałam uczucie (dobrze znane karmiącym) pełnych piersi. Myślałam, że to moja podświadomość, ale rzeczywiście mam już siarę. Nie zwróciłabym zapewne uwagi na to "odczucie" gdybym go nie znała. Ja nadal "obstaję" przy spacerówce, byle rozkładała się na płasko. A maluchowi dodatkowo można włożyć wyściółkę do wózka, są takie gąbkowe za ok. 30 zł. Pozdrawiam wszystkie mamuśki, pa Odpowiedz Link Zgłoś
nordynka1 Re: MARZEC 2005 27.11.04, 22:49 Witajcie wszytskie mamy stało się - od jutra chodzimy na basen, nie obawiam sie pokazywac w stroju choc mam 8kg na plusie hi hi, nic mnie nie rusza dotąd byłam dość aktywna fizycznie ale niestety jazda konna w tym miesiącu naszego stanu jest juz niewskazana i bardzo mi brakuje ruchu, spacery to za mało a i aura nie zawsze dopisuje, tak więc niedługo sama będe mogła Wam powiedzieć czy i czym taki basen grozi. nasz dzidziuś to dziewuszka ) a imię...jeszcze się zastanawiamy mamy dwoje faworytów pozdrowienia Aga Odpowiedz Link Zgłoś
azylek Nagla zmiana plci?? 29.11.04, 08:04 Witajcie po weekendzie! Spiesze doniesc, ze w sobote bylam na USG i.... moj gin stwierdzil, ze on by byl za kupowaniem samochodow a nie lalek. I tym sposobem moja Calineczka w 25tc zmienila sie w Tomcia Palucha. Chociaz sama do konca nie wiem co mam o tym myslec, na poprzednim USG inny gin powiedzial, ze bardziej obstaje za dziewczynka. Jestem troche zdezorientowana i sama nie wiem jak mam mowic do tego mojego - calkiem pokaznych juz rozmiarow - brzucha. Postanowilam, ze do konca w takim razie nie bede chciala juz wiedziec jaka plec i nawet troche zaluje, ze bylam taka wscibska i ciekawska. No ale jakby nie bylo dzidzia ma okolo 750g (jak dla mnie kolos)i rozwija sie prawidlowo. Snia mi sie po nocach takie wlasnie male kruszynki w spioszkach z meszkiem na glowkach - chyba mam juz obsesje.W piatek bedac w sklepie trafilam na wyprzedaz i kupilam trzy body, kaftanik i bluzeczke, niestety nie moglam zaryzykowac (tak jak bym miala przeczucie) i nie wzielam konkretnych kolorow tylko wybralam uniwersalne biale. Gdy powiedzialam mezowi o olci byl zaskoczony i nawet troche rozczarowany, tak bardzo przyzwyczail sie do swiadomosci posiadania coreczki. No ale coz... pojawia sie w takim razie problem imienia (takiego awaryjnego, bo dla dziewczynki tatus wymyslil Livia, a dla boy'a - koncepcji brak) Moze wa marcoweczki macie jakies pomysly, poratujcie... Pozdrawiam Was i Brzuszki Azylek i 25t Brzuszek Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 Re: Nagla zmiana plci?? 29.11.04, 08:37 Witam W koncu mam chcwilke, zeby sie u was zjawic No coz, nagla zmiana plci-to sie chyba zdarza. Ja juz mam pewnosc od dawna, ze w moim brzuszku dokazuje Marcinek Junior Co do imienia to od zawsze wiedzialam jak moj synek bedzie zwany U nas wszystko super. Synek dokazuje, tak zabawnie caly moj brzusio podskakuje. Maz jest zachwycony. Odpukac-zadne przeziebienia nie imaja mnie sie, ufff... Juz niedlugo swieta, super. My w tym roku to juz sobie prezent zrobilismy kupujac mieszkanie, wiec pod chionka chyba jakies drobiazgi znajdziemy Ale cudnie, ze nasz maluch bedzie mieszkal w ladnym mieszkanku Remont juz sie zaczal, bieganie za kafelkami itd ALe damy rade Trzymajcie sie Mamusie-zdrowia i wytrwalosci, to juz z gorki Pozdrawiam cieplutko i slonecznie (mimo ze za oknem deszcz) Asia i Juniorek Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: Nagla zmiana plci?? 29.11.04, 10:56 Azylek gratuluję synka, z imieniem jest jeszcze trochę czasu, więc spokojnie można jeszzce szukać W weekend miałam urodziny córeczki i imieniny męża, trochę sięnarobiłam w kuchni i leżałam w przerwach z bólami, niestety, przypuszczam, że tak już będzie do końca ciąży, ten kamień nie da mi żyć. Ciężko mi się do tego bólu przyzwyczaić, z bólem porodowym przynajmniej wiadomo, że minie a tutaj...jedna wielka niewiadoma. Pogoda zrobiła się iśćie jesienna, jutro mam zamiar skoczyć po prezenty dla dzieci, o ile mój stan zdrowia na to pozwoli Pozdrawiam Was deszczowo, ale bardzo optymistycznie aga Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Po weekendzie 29.11.04, 10:57 Azylek gratuluję synka, z imieniem jest jeszcze trochę czasu, więc spokojnie można jeszzce szukać W weekend miałam urodziny córeczki i imieniny męża, trochę sięnarobiłam w kuchni i leżałam w przerwach z bólami, niestety, przypuszczam, że tak już będzie do końca ciąży, ten kamień nie da mi żyć. Ciężko mi się do tego bólu przyzwyczaić, z bólem porodowym przynajmniej wiadomo, że minie a tutaj...jedna wielka niewiadoma. Pogoda zrobiła się iśćie jesienna, jutro mam zamiar skoczyć po prezenty dla dzieci, o ile mój stan zdrowia na to pozwoli Pozdrawiam Was deszczowo, ale bardzo optymistycznie aga Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 Re: wizyta u lekarza 29.11.04, 19:06 Witam marcóweczki ))) U Nas bez wiekszych zmian. Wynika badań krwi i moczu super. Mały rośnie, szyjka macicy 46mm. Generalnie z dzidzia OK Ja mam 7-8 kg do przodu i wg moja lekarza powinna kontrolowac spozyte posiłki. Szczerze to olałam i będe dalej jadłam tyle ile mam ochoty )) Rozpoczęłam 27 tc. Brzuch juz olbrzymi ale niczym się nie smatuję. Poprzednio smarowałam się dosyć obficie a w ostatnim mieącu i tak się rozstępy się pojawiły Znacznie gorzej z moim barkiem. Moj ostatni wypadek/upadek nie skończył sie jednak zbyt dobrze. Dzis juz nie wytrzymałam (ból ciagle się utrzymuje) i udałam się na wizyte do chirurga urazowego. I oto efekt wizyty: naderwane ścięgna m. nadgrzebieniowego i uszkodzone ścięgna m. podłopatkowego z obecnościa krwiaka. Dostałam skierowanie na 15 zabiegów rehabilitacyjnych co powinno pomóc. Taka mama nadzieję ))) Ja juz grubsze zakupy poczyniłam w październiku więc się nie mam z czym spieszyć. Łożeczko kupimy albo w Ikei albo uzywane ale to juz mogę pozostawić dla mojego męża. Pozostaje nam odmalowanie pokoju ale to poczeka na wyjazd Bartka w gory pozdrawiam wszystkie mamy i ich pociechy Eliza Odpowiedz Link Zgłoś
aska1972 Do amania 29.11.04, 19:17 Ja niestety miewam skurcze (( A dzisiaj doszły bóle krzyża. Leżę (czasami), zażywam magnez i nospę 3x dziennie i jest różnie (( Niestety skraca się szyjka, więc nie wiadomo jak to będzie. Złapałam doła, bo nie mamy jeszcze prezentów dla dzieci na Mikołaja W środę idę na kontrolę, jak się okaże, że nie jest gożej to może gdzieś się wybiorę po prezenty. A dzidzia szaleje, jest duża (tydz. większa) i ma się dobrze. Na pewno lepiej niż ja. Kończę te smutki, bo nie chcę Was dołować. Cieszę się, że "problemowych" ciąż jest zdecydowanie mniej. Tak trzymać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk Re: wizyta u lekarza 30.11.04, 11:32 witam ja też jestem po wizycie u lekarza i wyniki badań wyszły w porządku )) dostałam zwolnienie, więc sobie poleniuchuję do 20-go grudnia. Biorę nospę 2*dziennie, wszystko jest w porządku, ale gin. stwierdziła, że powinnam sobie robić przerwy w pracy. Co do wagi to 5 kg do przodu (23 tydz.) jest ok zaczynam leżenie bo coś mnie plecy pobolewają, więc na razie nie wybiorę się na zakupy ale może za tydz. albo dwa nadrobię. Na razie będe wymyślała jak przygotować pokoik ))) pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
dorota29 Re: Nagla zmiana plci?? 29.11.04, 11:52 Witam witam a to ci niespodzanka)) szczerze mówiąc ja się trochę boję takich niespodzianek - tzn boję się o moją psychikę - bo ja jak się nastawię to mi już trudno z łebka wybić)) U mnie w 18 tyg. dr Szczupacka powiedziała ,że nie ma nic między nóżkam- potwierdziła to również w 22 tc - ale zaznaczyła ,żeby się nie nastawiać bo to wcześnie - w sobotę byliśmy na usg dopplerowskim u dr Makowskiego - bez zastanowienia potwierdził dziewuszkę - po wizycie u niego nabrałam pewności - ma super super sprzęt - wszystko bardzo dokładnie widać - i chyba na tym polega sztuka - że trzeba mieć bardzo dobry sprzęt i duże doświadczenie, żeby nie pomylić się)) dr Makowski od 10 lat zajmuje się w zasadzie tylko usg i diagnozowaniem wad genetycznych u maluszków - szkolił się przez kilka lat w Lądynie i USA - powiedział, że jakość sprzętu ma tu zasadnicze znaczenie- w tej sytuacji mam prawo sądzić, że jego "diagnoza" to nie tylko spekulacje a stwierdzenie oparte na b. dużym doświadczeniu i dobrym sprzęcie))) - mam nadzieję ,że się nie pomylił))))- zresztą nie płeć jest najwżniejsza A ZDROWIE maluszka - taki sprzęt i dobry lekarz pozwalają mi mieć nadzieję że z maleństwem jest wszystko ok pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gusja Re: MARZEC 2005 29.11.04, 12:07 Witam MArcóweczki ! Nordynka: Miło, że dołączyłas do Ali i mnie ( Agnieszki) w reprezaentacji Trójmiasta. Może spotkamy się w jakimś szpitalu terminy ( od 6 do 10 marca))) Na jaki chodzisz basenik. Ja to się trochę jednak obawiam ubrać w strój(12 kg na plusie). Alu: Grzej się w łóżeczku !! Nigdzie nie wychodz. Ja nie znam jeszcze płci i raz mówię Basia raz Jaś do mojej dzidzi. Następne usg dopiero 18 grudnia ((( Wszystkie dziewczyny trzymajcie się cieplutko. Agnieszka & ? Odpowiedz Link Zgłoś
nordynka1 Re: MARZEC 2005 29.11.04, 22:53 witajcie w poniedziałek Ala i Aga z Trójmiasta - może faktycznie pryzjdzie nam spotkać się w szpitalu. Ja na razie obstawiam Wojewódzki, kusi mnie poród w wodzie a tam jest to możliwe. Basen - wybraliśmy najbliższy którym jest AWF. Chodziłam tam często będąc dziecięciem ale jak zdązyłam wczoraj sprawdzić jest po kompletnym remoncie - wszystko nowe, łącznie z szatniami. Miło, woda ciepła, nie za dużo osób - ogólnie ok. No mój brzuszek chyba rosnie z dnia na dzień bo wczoraj miły młodzieniec ustąpił mi miejsce w tramwaju, choć w kurtce mam jeszcze trochę miejsca.. Ja nie mam skurczów, nie wiem jeszcze co to znaczy, tylko czasem brzuszek "ciągnie" ale nieboleśnie. Trzeba wypoczywać.. Ale za to w zeszłym tyg. byłam na zwolnieniu - z nosa zrobił mi się kran i kichałam na cztery strony świata. Herbata z cytryną i miodem, syrop z cebuli i leżanko pod kocykiem..to jedyne co może pomóc zaziębionym mamusiom. Trzymajcie sie ciepło! pozdrowienia Aga Odpowiedz Link Zgłoś
gusja Re: MARZEC 2005 30.11.04, 11:33 Witam Marcówki! A&A 3Miasto: Ja się zdecydowałam raczej na poród na Zaspie. Basen uwielbiam, ale chyba juz nie dane mi będzie uczestniczyć w ciąży.Może póżniej z Maluszkiem ! Co do skurczy to ja też miewam , ale pocieszam się, że są niegroźne. Za to naciąganie dołu brzucha i pachwin to norma. Szczególnie przy wstawaniu rano z łóżka. Największa moja obsesja to brak ruchu mojej Basi. Jednego dnia są większe, innego prawie żadne. Czasami bolesne, szczególnie uderzenia w pęcherz. Zaczynam się bać czy wszystko o.k. Pocieszam się,że musi być dobrze. Dużo optymizmu w tą smutną pogodę. pzdr. cieplutko agnieszka & chyba Basia Odpowiedz Link Zgłoś
nordynka1 Re: MARZEC 2005 01.12.04, 21:03 Ahoj! Na Zaspie też można rodzic w wodzie tylko.. ze przed samym finałem trzeba z niej wyjść, bo by odebrać cały poród w wodzie personel musi przejśc stosowne szkolenie a tego mu na zaspianskiej prodówce brakuje. Obejrzę ten wojewódzki osobiście i zobaczymy..moja koleżanka urodziła 2 dzieci na zaspie, jedno niedawno w połowie października i jest bardzo zadowolona ze wszystkiego co ją tam spotkało. gusja moje Maleństwo też ma spokojniejsze i żywsze dni, czasem czuję że się porusza dopiero wieczorem jak leżę juz w łóżku, a czasem potrafi przeszkadzać mi w czytaniu gazety gdy rękę opieram na brzusiu. Zdarzają się i kopniaki w pęcherz, nie bardzo przyjemne. Jeśli się bardzo boisz czy wszystko gra, to idź czy zadzwoń do lekarza. Lepiej chyba porozmawać z nim i być spokojniejszą niż czekać na "planowa "wizytę z nerwem czy Dzidzia zdrowa. Trzymaj się ciepło ściskamy wszystkie Mamy Aga Odpowiedz Link Zgłoś
gusja Re: MARZEC 2005 02.12.04, 15:22 Witajcie Wszystkie ! A&A 3miasto: To moze jednak spotkamy sie na tej Zaspie między 5 a 10 marca !))) Byłoby ciekawie!! Co do szkoły rodzenia to ja właśnie sie zastanawiam. Biorę pod uwagę Zaspe, ale podobno tam sa suche wykłady i duzo teorii. Ja chciałam zapisać się w styczniu, a może trzeba juz teraz nie wiem?! Muszę tam zadzwonić. Plusem jest to,że jest bezpłatna. Znowu sie załamałam jak Was czytam, ja mam 12 kg na plusie. Pójście na basen to jednak zbyt duże wyzwanie. Chyba, ze wynajmują dużym wielorybom cały obiekt do dyspozycji. Przyspieszyłam wizytę u lekarza o 2 tyg. Wolę iść niż wymyślać jakieś czarne scenariusze w domu. Nie mogę doczekać się wreszcie słońca. Ciemno i smutno co nie sprzyja optymistycznemu myśleniu. Ostatni promyk słońca był chyba z miesiąc temu. pozdrawiam cieplutko Mamusie i Dzidziusie Agnieszka & ??? Odpowiedz Link Zgłoś
dorota29 Re: MARZEC 2005 29.11.04, 11:30 Witam witam i pozdrawiam wszystkie brzuszki!!!!! CHWALĘ SIĘ CHWALĘ SIĘ!!!! Będziemy mieli córeczkę!!!!!!!!!! w sobotę byliśmy na usg połówkowym u dr Makowskiego i od razu powiedział, że dziewuszka (tak mówiła w 18 i 22 tyg dr Szczupacka ale nie dawała gwarancji))) Na super sprzęcie u Makowskiego wszystko widzieliśmy jak na dłoni - każdą kosteczkę, badał nawet przepływ fal mózgowych i przepływ krwi w poszczególnych narządach (usg dopplerowskie) - - mamy zdjęcie cipeczki i całe badanie nagrane na płycie cd - już ją 1000000 razy oglądałam - i takie piękne stópki)))))))) Jestm pod ogromnym wrażeniem dr Makowskiego - dusza człowiek - on kocha to co robi i tym żyje - przezywa każdy omawiany szczegół i dokładnie wszystko pokazuje i omawia - mój Adrian był w niebo wzięty - my zresztą też))) Maleńka zdrowa i ma dłłłłługie nogi - waży 776g - najważniejsze, że zdrowa - my oszaleliśmy ze szczęścia (szczególnie mąż)) koniec chwalenia)))) życzę Wam wszystkim wszystkiego dobrego w ten pochmurny dzionek)) Szczęśliwa Dorota z 6 letnim Adrianem i Maleńką - z terminem na 20-25 marzec 2005 Odpowiedz Link Zgłoś
dorota29 Re: MARZEC 2005 29.11.04, 11:34 Witam witam i pozdrawiam wszystkie brzuszki!!!!! CHWALĘ SIĘ CHWALĘ SIĘ!!!! Będziemy mieli córeczkę!!!!!!!!!! w sobotę byliśmy na usg połówkowym u dr Makowskiego i od razu powiedział, że dziewuszka (tak mówiła w 18 i 22 tyg dr Szczupacka ale nie dawała gwarancji))) Na super sprzęcie u Makowskiego wszystko widzieliśmy jak na dłoni - każdą kosteczkę, badał nawet przepływ fal mózgowych i przepływ krwi w poszczególnych narządach (usg dopplerowskie) - - mamy zdjęcie cipeczki i całe badanie nagrane na płycie cd - już ją 1000000 razy oglądałam - i takie piękne stópki)))))))) Jestm pod ogromnym wrażeniem dr Makowskiego - dusza człowiek - on kocha to co robi i tym żyje - przezywa każdy omawiany szczegół i dokładnie wszystko pokazuje i omawia - mój Adrian był w niebo wzięty - my zresztą też))) Maleńka zdrowa i ma dłłłłługie nogi - waży 776g - najważniejsze, że zdrowa - my oszaleliśmy ze szczęścia (szczególnie mąż)) koniec chwalenia)))) życzę Wam wszystkim wszystkiego dobrego w ten pochmurny dzionek)) Szczęśliwa Dorota z 6 letnim Adrianem i Maleńką - z terminem na marzec 2005 Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: MARZEC 2005 29.11.04, 11:47 Dorota, gtatulacje))))))))))))))))))) Ja też jestem pełna zachwytów nad dr Makowskim, trafiłam na niego zupełnie przez przypadek na dyzurze i jestem pełna pochwał Pozdrawiam ciebie serdecznie, dobrze, że dziecko zdrowe aga Odpowiedz Link Zgłoś
amania Re: MARZEC 2005 29.11.04, 12:18 Gratuluję wszystkim, które poznały płeć swoich dzieci Ja zdecydowałam się na "surprise" przy porodzie i mąż nie miał wyjścia, musiał się zgodzić A poza tym u mnie średnio. szyjka skrócona o połowę, mleko czasem cieknie I kilka razy trafił mi sie taki porządny skurcz macicy, na szczęscie jeszcze niebolesny, ale i tak zaczynam się martwić. Między innym dlatego, że jeszcze nie zdarzyło mi się donosić. myślałam, że moze tym razem będzie inaczej.... A Wy miewacie takie skurcze? Jeśli tak, to jak często? Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 Re: MARZEC 2005 29.11.04, 13:06 Ja mam bardzo rzadko niezbyt silne skurcze, tak ze ich prawie nie zauwazam. Lekarz powiedzial, ze nie mam powodow do zmartwien, bo wszytko jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: MARZEC 2005 29.11.04, 14:45 Amania leż... musi się udać, na kiedy masz termin??? aga Odpowiedz Link Zgłoś
amania Re: MARZEC 2005 29.11.04, 15:43 Jagasz, według moich obliczeń na 26 marca (z OM na 22). Narazie poleguję i szukam pani do sprzątania Mam nadzieję, że te skurcze nie będą częstsze. Naprawdę żadna z Was takich skurczów nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
aronka1 Re: MARZEC 2005 29.11.04, 16:15 Amania, ja miewam skurcze. Nie są bardzo bolesne, ale nieprzyjemne. W pierwszej ciąży, jeśli w ogóle były, to ich nie zauważyłam. Jutro idę do pani doktor, pożalę się tym razem troszkę. Oprócz skurczów, którymi specjalnie się nie martwię nadal boli mnie w pachwinach. Niestety coraz bardziej. Wczoraj i dzisiaj ledwie zwlokłam się z łóżka do łazienki. Trzymałam się ściany, bo na lewej nodze właściwie nie mogłam stanąć. (( Później, jak się trochę rozchodzę to jest lepiej. Ale rano, po wstaniu z łóżka jest tragicznie. Muszę się wziąć za siebie, bo trochę odpuściłam sobie łykanie wapna, a w kościach aż strzela. Nawet się zmuszę do jogurtów, od których mnie odrzuciło. Dziś odebrałam wyniki badań i prawie wszystko w normie. Mogło być gorzej. W sobotę wracam do pracy po zwolnieniu (ok. 1,5 tyg.). Pochodzę trochę, a później pewnie znowu trzeba będzie odpocząć. Tym bardziej, że wcale nie jest lepiej, tylko coraz gorzej. Ach, w pierwszej ciązy to było fajnie! Nic nie bolało, można się było zająć tylko sobą i napawać się swoim odmiennym stanem. Jeśli chodzi o płeć dzidzi, to trzymam się opcji, że to dziewczynka, chociaż coraz częściej słyszę o przypadkach zmiany "pewnej" dziewczynki w chłopczyka. Na wszelki wypadek jeśli już kupuję jakieś ciuszki, to w neutralnych kolorach. Broń Boże różowe! Dziewczynkę mogę ubrać na niebiesko, ale chłopaka na różowo? To takie niemęskie... )) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: MARZEC 2005 30.11.04, 11:06 Amania musisz wytrwać przynajmiej do końca stycznia... aga Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_borowka Re: MARZEC 2005 30.11.04, 12:13 Ja również byłam bardzo zadowolona po wizycie u dr Makowskiego. Fantastyczny specjalista. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka190 Re: MARZEC 2005 29.11.04, 16:26 Witam wszystkie mamy i brzuszki! Ja również mam termin na marzec a dokładnie 20 marzec. Jestem z Wrocławia. Nie wiem jeszcze czy będzie to chłopiec czy dziewczynka, ale na pewno bedzie to Oliwka lub Filipek. Pozdrowienia dla Mam z brzuszkami. Odpowiedz Link Zgłoś
pasmal Kiedy pierwsze zakupy? 29.11.04, 17:45 ja juz nie moge się doczekać. 27tc się zaczął i co prawda zakupy zamierzam zacząć dopiero w styczniu, ale juz mnie korci, żeby cos kupić... Byłam na pierwszych zajęciach w szkole rodzenia. Wrażenia pozytywne.A jak Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
hop_angel Re: Kiedy pierwsze zakupy? 29.11.04, 21:34 Cześć kochane, Męczą mnie skurczybyki niestety więc Amaniu nie jesteś sama, najlepiej jest jak śpię więc chętnie przespałabym do marca, z przerwami na jedzenie, pozdrawiam cały wąteczek. Odpowiedz Link Zgłoś
amania Re: Kiedy pierwsze zakupy? 29.11.04, 21:59 Hop_angel, zawsze miło mieć towarzyszkę niedoli A propos zakupów, to ja nie kupuję jeszcze nic. I chyba juz do końca nic nie kupię. Teraz na szczęście można dostać wszystko od zaraz. Poza tym mam trochę rzeczy po Marysi. I szwagierka już mi nieco odłożyła. A jak już się urodzi, to zrobię nalot na H&M Odpowiedz Link Zgłoś
jola274 Re: MARZEC 2005 30.11.04, 10:40 Witam! Prosze o dopisanie mnie do listy Jola z Krakowa, 26 tydzień, podobno córeczka, pierwszy dzidziuś i nie wiem jakie informacje mam jeszcze podać Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś