mysia19895 10.04.12, 22:24 Czy jezeli kochalam sie z mezem w 8dniu cyklu to czy moge byc w ciazy???? Cykle mam co 28 do 30dni Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emes.k Re: Staramy sie o drugie dziecko i... 10.04.12, 22:41 .... myślę, że przy takich cyklach to trochę za wcześnie, ale trochę nie rozumiem pytania? Brzmi troszkę jakby któraś z nas miała to wywróżyć. Staracie się i kochaliście się tylko w 8 dc? A owulacja była w którym? Na to czy będziesz w ciąży wpływa wiele czynników ja też myślałam ze będzie szybko a własnie mija drugi nieudany cykl... także trudno odpowiedzieć na pytanie czy możesz być w ciąży - :] Odpowiedz Link Zgłoś
mysia19895 Re: Staramy sie o drugie dziecko i... 11.04.12, 08:36 Co znaczy tak i nie? Odpowiedz Link Zgłoś
kotkowa Re: Staramy sie o drugie dziecko i... 11.04.12, 08:48 raczej nie, ale nigdy nie wiadomo, czy owulacja nie wystąpi w danym cyklu wcześniej. Faza poowulacyjna trwa średnio 14 dni, może być jednak i 10 i 16 dni, to nie automat, ale jest względnie stała. Czyli jeśli w cyklu 28 dniowym odejmiesz średnio 14 dni, to ok. 14 dnia cyklu powinna być owulacja - plemniki są w stanie przetrwać kilka dni w płodnym śluzie i zaczekać na owulację, ale 6 dni to już trochę dużo. Jednak nigdy nie można wykluczyć, że ten cykl będzie inny, owulacja szybciej, albo, że u Ciebie faza poowulacyjna jest dłuższa, niż te 14 dni i mimo cykli 28 dniowych owulacja przypada na ok 12 dzien cyklu - wtedy już te 4 dni od 8dc plemniki mają szansę przeżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
wielorak Re: Staramy sie o drugie dziecko i... 11.04.12, 14:48 jesteś już matką więc powinnaś być bardziej doświadczona w tym temacie -jeżeli był to czas płodny to tak a jeżeli okres niepłodności to (raczej)nie Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Staramy sie o drugie dziecko i... 11.04.12, 19:59 A kiedy masz owulację? Skoro staracie się o dziecko i jesteś już mamą powinnaś to wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
1aleks1 lidek0 11.04.12, 20:48 Kochana ja tez jestem mama stosuje npr do obserwacji cykli a jakos nie bardzo wiem kiedy mam owu. To nie jest takie proste jeżeli ktos nie ma włączonego monitoringu to raczej nie może byc pewny czy owu była czy nie i kiedy wiec pisanie komuś ze skoro ma juz dziecko to powinien wiedzieć kiedy ma owu jest z lekka niegrzeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
1aleks1 Re: Staramy sie o drugie dziecko i... 11.04.12, 20:49 mysia19895 jezeli chodzi o twoje pytanie to najlepiej jak bys sie zapoznała z informacjami dotyczącymi npr łatwiej wtedy wychwycić objawy płodności a jeżeli nie masz do tego cierpliwości to proponuje abyś wybrała sie na monitoring cyklu Chodzisz wtedy kilka razy w ciągu cyklu na usg patrzysz jak rosną pęcherzyki i sprawdzasz kiedy i czy pęcherzyki pękły - to oczywiście wtedy jeżeli sie okaże ze w tym cyklu nie udało ci sie zajść w ciąże bo tak jak napisały dziewczyny wyżej szansa zawsze jest ale czy sie uda to juz inna historia. Odpowiedz Link Zgłoś