Dodaj do ulubionych

wspomagacze

17.03.13, 23:37
Witajcie, być może był już poruszany podobny temat, jeśli tak przepraszam ale niestety nic nie znalazłam.
Chodzi mi o to, czy starając się o maleństwo macie może przepisane jakieś leki, które pomagają Wam albo mają pomóc w zajściu w ciążę?
Słyszałam, że duphaston reguluje cykle itp. i często lekarze to przepisują ale ja mam jak w zegareczku równe 28 dniowe cykle.
Zaczynam 6 miesiąc starań po poronieniu w październiku. Doradźcie mi coś...
Obserwuj wątek
    • gromola Re: wspomagacze 18.03.13, 12:08
      Wydaje mi się, że jeżeli dochodzi do owulacji, faza lutealna trwa wystarczająco długo a cykle są regularne, to nie ma po co brać Duphastonu/Luteiny, ale zawsze warto spytać swojego lekarza.
      O innych wspomagaczach, dostępnych bez recepty możesz poczytać tutaj: Naturalne wspomagacze płodności
      Ja osobiście przez trzy cykle stosowałam Oeparol na śluz, magnez, oczywiście kwas foliowy, wszystko pod okiem lekarza i udało się właśnie w trzecim cyklu smile
      • beapil Re: wspomagacze 18.03.13, 12:15
        SUPER, dziękuję!
      • karykatura12 Re: wspomagacze 18.03.13, 13:11
        ale fajna stronka!
        podobaja mi sie mieszanki ziołowe smile

ja dzisiaj poszłam sobie zbadac TSH i prolaktynę ,tak więc ten cykl raczej odpuszczam,zobaczę jakie beda wyniki
    • odessa87 Re: wspomagacze 18.03.13, 14:36
      Nie wiem o czym mowa w linku, więc jesli sie powtarzam to przepraszam - moja koleżanka odstawiła leki, którymi faszerował ją ginekolog i tylko źle się czuła po nich i po kilku mies. udało jej się zajść w ciążę dzięki ziółkom o. Sroki (mam nadzieję ze nie przekrecam nazwiska..). Ponoc okropne w smaku ale zadzialalo. Slyszałam też o takim suplemencie Castagnus, reguluje naturalnie gosp. hormonalną, to też ziółka. Powodzenia!
    • lidek0 Re: wspomagacze 18.03.13, 19:11
      Zamiast brać wspomagacze zrób badania czy cokolwiek potrzebuje wsparcia. Duphaston podaje się przy za niskim progesteronie.
      • beapil Re: wspomagacze 19.03.13, 02:01
        Badania na wartość progesteronu mogę normalnie zrobić w laboratorium?
        Co jeszcze polecacie zrobić? Od czego zacząć?
        • karykatura12 Re: wspomagacze 19.03.13, 10:46
          ja zaczęłam od TSH i prolaktyny

z tym że ja nigdy nie miałam problemów ani z zajściem w ciąże ,ani z hormonami
          teraz tez niby nie staram się długo (4 cykle) i wiek już nie ten co przy pierwszej ciąży
          jednak oczytałam się tyle o kłopotach przy podniesionym TSH że postanowiłam sprawdzić ,bo nawet gdybym zaszła w ciąże to bym sie nakręcała potem
          druga sprawa to prolaktyna, która podniesiona może powodowac problemy , a to stosunkowo latwo się leczy
          • karykatura12 Re: wspomagacze 19.03.13, 10:49
            wczoraj test ow. miałam pozytywny ale nie staralismy się
            a teraz czuje że jajko idzie jak nigdy smile aż żal tego cyklu chlipppp

• xoni Re: wspomagacze 19.03.13, 14:10
              Karykatura, próbujcie dzisiaj, może jeszcze da radęsmile.
              • rigolard Re: wspomagacze 19.03.13, 15:45
                no właśnie: kiedy się starać?
                po teście/przed testem/ jak długo po teście?

sorry nigdy nie rozpracowywałam zaciążenia w szczegółach. może podpowiedzcie kiedy jest optymalnie?
                • xoni Re: wspomagacze 19.03.13, 20:46
                  rigolard, ja też nie. No ale jajeczko, jeśli jest dobre, to chwilkę pożyje teoretyczniesmile. Nigdy nie stosowałam testów owulacyjnych.
                • gromola rigolard 19.03.13, 21:02
                  rigolard napisała:

> no właśnie: kiedy się starać?
                  > po teście/przed testem/ jak długo po teście?
                  >
                  > sorry nigdy nie rozpracowywałam zaciążenia w szczegółach. może podpowiedzcie ki
                  > edy jest optymalnie?

Moim zdaniem należy się starać przed i w dzień pozytywnego testu owulacyjnego, gdyż plemniki i tak potrzebują ileś tam godzin, by dotrzeć do jajeczka, a w sprzyjających warunkach mogą długo czekać. Więc lepiej wcześniej niż za późno smile A najlepiej wtedy, kiedy obserwujesz i siebie śluz płodny.
        • lidek0 Re: wspomagacze 19.03.13, 18:53
          Na forum dla starających sie znajdziesz informację co i kiedy badać, na początek hormony /prolaktyna, progesteron, tarczyca/, toksoplazmoza, cytomegalia, chlamydia, nie wiem co badałaś przed pierwszą ciążą. Ja wyniki wyjdą kiepskie to dopiero lekarz powinien coś zalecić.
          • dzieciusie3 Re: wspomagacze 22.03.13, 14:45
            Mi pomógł bromergonsmile
    • 3munia Re: wspomagacze 12.04.13, 00:40
      Witaj, ja poroniłam dwa razy zanim urodziłam córeczkę. 3 tygodnie po drugim poronieniu udałam się do dobrego ginekologa, który przepisał mi duphaston i kazał go brac przez 3 cykle i następnie znowu starać się o dzidziusia ale tak się złozyło, że po 2 cyklach zaszłam w ciążę (pojedyńczą)wink, która zakończyła sie urodzeniem ślicznej dziewczynki. Takie leki wspomagające jajeczkowanie bardzo często prowadzą do ciąży mnogiej. Wiem coś o tym, bo obecnie jestem w ciąży z bliźniakami. Tym razem brałam Luteinę przez ponad 3 cykle przed ciążą. Myślę, ze to zależy od ginekologa i od ciebie czy chcesz takie wspomagacze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka