clatt 10.05.13, 13:45 Połowa ciąży już za mną i chyba pora, by się zastanowić nad sposobem zabezpieczania się przed kolejną ciąża po nim. Czy też już o tym myślicie? Ku czemu się skłaniacie i dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lidek0 Re: Antykoncepcja po porodzie - jaka? 10.05.13, 20:03 Sama kobieta nie bardzo ma się ku czemu skłaniać, to wyniki badań decydują co jest dla mniej najlepsze a co nie. Odpowiedz Link Zgłoś
clatt Mam prawo mieć preferencje 11.05.13, 14:33 Jakie badania masz na myśli? Z krwi - one nie powiedzą, czy dla danej kobiety lepsze są prezerwatywy, plastry, tabletki, metody naturalne czy coś innego? Takich badań po prostu nie ma. Biorąc pod uwagę wyniki badań dotyczące tego, czym ludzie się kierują podejmując większość decyzji, to wątpię, by każda kobieta potrzebująca antykoncepcji sięgnęła po wiarygodne wyniki badań naukowych mówiące o skuteczności poszczególnych metod i nimi w połączeniu ze świadomością potencjalnych skutków ubocznych się kierowała. Każda kobieta ma prawo mieć preferencje, dopiero potem ew. stan zdrowia może kazać je zweryfikować. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Mam prawo mieć preferencje 11.05.13, 14:57 Myślę, że lidek chodziło o badania odnośnie krzepliwości INR, enzymy wątrobowe czy poziom hormonów. Dla mam karmiących są tabletki minipigułki typu Azalia czy Cerazette. Możesz też mieć spiralę czyli wkładkę wewnątrzmaciczną "zwykłą" czy też Mirenę z hormonami. Mozesz zdecydować się też na krążek antykoncepcyjny NuvaRing. Czy tez zastrzyki raz na 3 mies. DepoProvera choć ich nie polecam. Nie lepiej jednak dogłębniej się dopytać u swojego ginekologa? Odpowiedz Link Zgłoś
clatt Re: Mam prawo mieć preferencje 11.05.13, 15:36 Moje doświadczenia ze służbą zdrowia są różne. Nie wierzę na ślepo lekarzom, staram się mieć podstawową wiedzę o swoim zdrowiu. Niestety, mam wrażenie, że antykoncepcja hormonalna to pierwsza propozycja lekarza, bo często go odwiedza przedstawiciel firmy, która to produkuje. Na najbliższej wizycie zamierzam podpytać o to, ale chcę też wiedzieć, co inne kobiety wybierają i dlaczego. Lekarze niekoniecznie sami z siebie mówią o wszystkich minusach danego rozwiązania. Wkładki domaciczne - Dziękuję NIE. Mam świadomość, że działają głównie przeciwzagnieżdżeniowo, co dla osób, które wierzą, że życie zaczyna się od poczęcia, jest nie do akceptacji. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Mam prawo mieć preferencje 11.05.13, 16:40 No, cóż skoro spirala nie, bo jestes wierząca to i antykoncepcja hormonalna też by odpadała. I na dodatek uważasz, że lekarze od razu wciskają tabletki, bo są "uzależnieni" od firm. Zostaje Ci npr i wiara w metodę LAM. Na "odczepnego" zostaje jeszcze krążek NuvaRing. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Mam prawo mieć preferencje 11.05.13, 19:19 Dokładnie, chodziło mi o dobór metody na podstawie badań o ile ma to mieć coś wspólnego z hormonami. Tyle miałam na myśli. Oczywiście każda kobieta sam decyduje czy to NPR, prezerwatywy, hormony. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Antykoncepcja po porodzie - jaka? 11.05.13, 23:33 clatt napisała: >Ku czemu się skłaniacie i dlaczego? Ja zdecydowałam się najpierw na tabletki potem na spiralę po pierwszym porodzie. Nie żałuję. Kiedy zdecydowaliśmy, że chcemy mieć drugie dziecko to w grudniu wyjęłam, a pod koniec maja byłam w ciąży. Po drugim porodzie zaś zupełnie coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Antykoncepcja po porodzie - jaka? 11.05.13, 23:35 A dlaczego? Bo dawało mi to większą gwarancję, że nie będzie niechcianej szybko następnej ciąży. Drugie dziecko pojawiło się po 7 latach. Odpowiedz Link Zgłoś
prosumentka plusy i minusy 14.05.13, 21:20 Ja dopiero się staram, ale po prostu chyba musisz sobie kartkę podzielić na metoda, plusy, minusy i tak to rozważyć. Dla mnie antykoncepcją optymalna to tzw. naturalne metody rozpoznawania płodności plus antykoncepcja barierowa w dniach niepewnych. Mogę Ci dać namiary na świetną nauczycielkę online. Odpowiedz Link Zgłoś
kerri31 Re: Antykoncepcja po porodzie - jaka? 17.05.13, 19:35 Zdecydowanie spiralka. Urodzę drugie dziecko, w dodatku nie planowane ale już pokochane i nie zamierzam mieć trzeciego. Odpowiedz Link Zgłoś
marygirl Re: Antykoncepcja po porodzie - jaka? 06.06.13, 10:13 jak dla mnie plastry antykoncepcyjne okazały sie super, wczesniej uzywałam tabletek ale po problemach z watroba w ciązy dostałam zakaz, a plasterek naklejam raz w tyg i mam spokoj, nie wpływaja negatywnie na samopoczucie ani na libido, kleje od roku i polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
clatt hormony a karmienie piersią? 06.06.13, 21:59 Marygirl, a zmierzasz karmić piersią? Jeśli tak, to nie masz żadnych wątpliwości co do wpływu hormonów z plastrów na przyszłą płodność dziecka? Hormony przenikają niestety do mleka. -- Odpowiedz Link Zgłoś
marygirl Re: hormony a karmienie piersią? 07.06.13, 09:25 ja w zasadzie tylko dokarmiałam mlekiem odciagnientym przez moze 2 mies, mały nie chciał za cholere ssać tylko sie wydzierał potem zaczełam sie obklejac Odpowiedz Link Zgłoś
tiktaktuk35 Re: hormony a karmienie piersią? 08.06.13, 12:23 Zdaje się, że dla kobiet karmiących jest tylko pigułka Azalia (choć podejrzewam, że może coś się zmieniło od czasu mojego porodu i pojawiły się inne). Skutkiem ubocznym jej stosowania mogą być plamienia miedzy okresami - u mnie wyglądało to tak, jakbym miała nieprzerwanie okres przez 2 miesiące o różnym natężeniu. Działało to bardzo, bardzo antykoncepcyjnie -brak seksu ale chyba nie o to chodziło. Odstawiłam. Generalnie pigułek nie mogę stosować, bo hormony strasznie zatrzymują mi wodę w organizmie, działają na mnie depresyjnie i w dodatku enzymy wątrobowe szybują zastraszająco w górę, przekraczając kilkukrotnie normy. Też wkrótce będę miała dylemat. Póki co skłaniam się ku NPR (od momentu, kiedy "odzyskam" zwykłe cykle po porodzie) + Persona + prezerwatywa w dniach niepłodności względnej. Ale zobaczymy co będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Antykoncepcja po porodzie - jaka? 24.06.13, 18:23 Przed ciążą tabletki, po porodzie gumki, pewnie za jakiś czas tabletki (ale zawsze ważę po nich 1-1,5 kg więcej, więc na razie chcę się nacieszyć powrotem do przedciążowej figury Po drugim dziecku sterylizacja. Odpowiedz Link Zgłoś