Dodaj do ulubionych

MAKS A NIE MAKSYMILIAN

25.11.04, 10:15
Mam do was prośbę. Chciałabym aby mój synek nosił imię Maks ale nigdzie nie
znalazłam takich imienin. Wszędzie jest Maksymilian a to mi się nie podoba.
Czy któraś z Was spotkała sie z tym imieniem?
Pozdrawiam
Ana
Obserwuj wątek
    • mea8 Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 25.11.04, 11:36
      Wydaje mi się, że nie znajdziesz bo wg języka polskiego to tylko zdrobnieie. Tak
      mi się wydaje. Mi osobiści Maksymilian bardzo sie podoba, możesz przecież do
      papierów podać a i tak mówić Maks.
      • anfi74 Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 25.11.04, 13:29
        Chyba mea8 ma rację, sprawdziłam Maksa tu: www.bazy.hoga.pl/imiona.asp
        ale wyskoczył tylko Maksimilian, Maksym i Maksymin. Jeśli bardzo Ci zależy na
        Maksie, to zadzwoń do swojego urzędu miasta/gminy i spytaj, czy zarejestrują
        tak synka.
        • kamila99 Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 02.12.04, 20:21
          Ja synkowi też chciałam dać na imię Maks ale zostałam zakrzyczana przez rodzinę
          i będzie Maksymilian. Ale w związku z tym ,że weszliśmy do UE masz prawo nazwać
          synka nawet XYZ jeśli jest tak wola Twoja
          • opieniek1 Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 06.12.04, 15:34
            naprawdę? Już nie obowiązują te zasady co wcześniej, że może być tylko imię z
            Księgi-Którą-Ma-Pan-Urzędnik?
            • lilithh Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 07.12.04, 10:01
              Podobno już nie!
              Obowiązują tylko 2 ograniczenia:
              1/ imie musi jednoznacznie wskazywać płeć dziecka (wyjątek to imię Maria dla
              chłopca, ale tylko na drugie)
              2/ imię nie może ośmieszać (wiec np. Kurtyzana odpada smile))), chociaż z drugiej
              strony: Alfons jest chyba dozwolony?

W razie różnicy zdań między rodzicami a urzędnikiem, można się odwołać do
              specjalnej komisji (niestety nie zapisałam sobie nazwy ani siedziby komisji, bo
              nie planuję żadnego kontrowersyjnego imienia dla mojego synka) która orzeka,
              czy proponowane imię spełnia te dwa warunki.
              pozdrawiam
              jestem przekonana że w razie czego imię Maks przejdzie pozytywnie przez
              weryfikację smile
              • gaja26 Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 08.12.04, 11:29
                To prawda! Też wiem tylko o ww. dwóch ograniczeniach. Ja np. uwielbiam imię
                Pola. Apolonia niestety nie. Gdyby nie protesty męża, bo Pola mu się nie podoba
                wpisałabym do dokumentów Pola bez dwóch zdań.
                P.S. To tak jak z imieniem Magda i Magdalena, z tym że Magda chyba już ma
                oddzielne imieniny.
    • englishinter Re: MAKS A NIE MAKSYMILIAN 08.12.04, 03:20
      Ojej, mnie tez sie podobalo to imie, i nawet mozemy tak potencjalnego synka
      nazwac, bo w tym kraju wszystko dozwolone (uczennica mojego M. ma na imie
      Shaquoia, na przyklad), ale odkad obejrzalam sobie Simpsonow (kreskowke) w
      ktorej Homer Simpson zmienia imie i nazwisko na Max Power, to mi sie
      odechcialo. Bo z Simpsonowskim zwyczajowym wyolbrzymieniem zachowywal sie jak
      ostatni bufon.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka