Dodaj do ulubionych

Zabierz głos

13.01.05, 11:46
To jest prośba i apel do Ciebie.
Przyłącz się...To Ty, możesz poprzez swoją opinię uświadomić kogoś lub
powstrzymać...

Władza...manipulacja i jej zagrożenia: polityka prorodzinna czy patologia...
Czy Samorządowcy w Warszawie są tak krótkowzroczni, że nie zauważają
konsekwencji swoich decyzji...

Pieniądze za urodzenie!

Czas na twój głos:...

Obserwuj wątek
    • d_rydz Re: Zabierz głos 13.01.05, 13:03
      myśle ze to tak naprawdę nic nie zmieni, decyzja o zajściu w ciąże i urodzeniu
      dziecka wybiega chyba troche dalej, niż do przypływu jednorazowej gotówki, w
      moim przypadku nie miałoby to wpływu na podjęcie decyzji o dziecku. Jest to
      chyba bardziej odpowiedzialna decyzja, nie wiem czy znajdzie sie ktos kto
      zdecyduje sie mieć dziecko dzieki jednorazowemu przypływu gotówki. A jakie jest
      Twoje zdanie?
      pozdrawiam
      d
      • d_cja Re: Zabierz głos 13.01.05, 13:32
        Jak najbardziej zgadzam się z Tobą. Oczywiście, że wybiega dalej(decyzja o
        świadomym macierzyństwie)

A moja postawa: zauważyłam,że propozycja przedstawicieli LPR, zapłaty za
        urodzenie, może stanowić dalekosiężne niebezpieczeństwo...(-Co z porzuconymi
        dziećmi...)
        -A sprawa... motywacji...

• fasola25 Re: Zabierz głos 13.01.05, 15:00
      dla mnie to jest skandal i straszna glupota
      na pewno nie uda sie tym zalatwic problemu ujemnego przyrostu naturalnego
      ale podejrzewam, ze znajda sie kobiety, ktore mniej perspektywicznie mysla o
      swoim zyciu i obietnica otrzymania 5000 zl bedzie wystarczajacym powodem aby
      zajsc w ciaze
      poza tym, jak juz ktos zauwazyl, 5000 raz w roku to prawie zasilek dla
      berobotnych przez 12 miesiecy (po 416 zl miesiecznie)

moze sie wiec zdarzyc tak, ze te 5000 bedzie zacheta tylko dla czesci kobiet
      (ktore ze wzgledu na swoj stosunek do zycia i swiata chyba nie powinny w ogole
      rodzic dzieci)

poza tym pewnie niz sie nie zmieni, no moze oprocz stanu konta gminy

a tak swoja droga wolalabym, aby te pieniadze przeznaczyc np na leczenie
      chorych dzieci, na pewno byloby z tego wiecej pozytku
      pozdrawiam
      • aniko3 Re: Zabierz głos 13.01.05, 16:38
        witam
        zgadzam sie z opinią, że zrodzi to wiecej patologii. Dla wielu kobiet kwota ta wydaje sie wrecz abstrakcyjna jeżeli są to wielodzietne rodziny to nic nie będzie stało na przeszkodzie, aby jeszcze raz mieć dziecko, aby móc otrzymać 5000 zł. Myślę, żę lepiej będzie jak sejm pomyśli o przedłużeniu urlopu macierzyńskiego do co najmniej 6 m-c oraz zagwarantuje kobiecie wracającej do pracy, ze pracodawca nie bedzie jej mogł zwolnić np. przez rok lub w przypadku zwolnienia na pracodawcę nałożone zostaną wysokie kary pienieżne. Myślę, że to pomogłoby wpłynąć na zwiększenie przyrostu naturalnego. pozdrawiam cieplutko
    • d_cja Re: Zabierz głos 14.01.05, 17:07
      Już 20 stycznia Rada Warszawy może wkroczyć i w Twoje życie...
      To jest prośba i apel do Ciebie.
      Przyłącz się...To Ty, możesz poprzez swoją opinię uświadomić kogoś lub
      powstrzymać...

Władza...manipulacja i jej zagrożenia: polityka prorodzinna czy patologia...
      Czy Samorządowcy w Warszawie są tak krótkowzroczni, że nie zauważają
      konsekwencji swoich decyzji...

Pieniądze za urodzenie!

Czas na twój głos:...

• d_cja Re: Co sądzisz? 16.01.05, 09:20
      Temat: Co sądzisz?
      Pieniądze za rodzenie?!

Spójrz w przyszłość...możesz na nią wpłynąć.
      Jeśli masz alternatywny pomysł na odwrócenie procesu patologii,
      dołącz do innych...
      Oto list, w którym możesz zawrzeć swoją opinię i przesłać do swojego radnego
      > > > > > > Szansa wzrośnie...dzięki Tobie.
      > > > > > > Nie czekaj! 20 stycznia Rada Warszawy zdecyduje!

LIST DO RADNEGO (na którego głosowałam):

Warszawa, dnia...............2005 r.

Radny m. st. Warszawy
      Pan(i)......................... ...........

Szanowny(a) Panie(i)!

Zwracam się do Pana(i) w związku z proponowanym przez Radę Warszawy
      tzw. „becikowym”, czyli jednorazową gratyfikacją finansową za urodzenie dziecka.

Jako matka i obywatelka miasta Warszawy chciałabym wyrazić mój sprzeciw wobec
      w/w projektu uchwały.

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że tego rodzaju gratyfikacja prowadzić będzie
      do patologii takich jak:
      - rodzenie dzieci „dla zarobku” w rodzinach patologicznych, z problemem
      alkoholowym, żyjących na granicy nędzy;
      - porzucanie dzieci po wydaniu kwoty zasiłku;
      - paradoksalnie, obniżanie stopy życiowej w ubogich rodzinach
      wielodzietnych poprzez dążenie do rodzenia jak największej ilości potomstwa
      celem uzyskania pieniędzy.
      - wzrost liczby zaniedbanych, niechcianych „dzieci ulicy” które zostaną
      powołane na świat wyłącznie w celu poprawy sytuacji majątkowej rodziny.

Uważam również, że niemoralne jest przyznawanie jednakowej, bardzo wysokiej
      kwoty bez związku z dochodami przyszłej matki.

W mojej opinii jednorazowa wypłata powinna zostać zamieniona na kilkumiesięczny
      zasiłek dla młodej mamy, aby umożliwić jej spędzenie w domu z dzieckiem
      niezwykle ważnych dla rozwoju pierwszych miesięcy. Zasiłek taki powinien być
      przeznaczony dla rodzin najuboższych, gdzie miesięczny dochód na osobę nie
      przekracza 500 zł. Sytuacja materialna rodziny powinna być na bieżąco
      kontrolowana, aby zapobiec wyłudzeniom. Zasiłek mógłby przyjąć również formę
      zwrotu autentycznie poniesionych niezbędnych wydatków (najtańsza wyprawka,
      wózek, poród rodzinny).

Ponadto właściwie pojęta polityka pro rodzinna powinna obejmować również
      aktywizację zawodową matek, umożliwienie im powrotu do pracy zawodowej, aby
      mogły na godnym poziomie utrzymać rodzinę.

Bardzo proszę o wzięcie pod uwagę niniejszego sprzeciwu podczas głosowania nad
      uchwałą.

Z poważaniem,

............................... ....................

• kawka74 Re: Zabierz głos 16.01.05, 15:42
      Żadna rozsądna kobieta w naszym ukochanym kraju nie zdecyduje się na urodzenie dziecka dla jednorazowego zastrzyku finansowego. Zanim zajdzie w ciążę i zanim urodzi, minie średnio rok, jeśli nie więcej. Po roku po nieszczęsnym becikowym może zostać tylko wspomnienie. To przecież nie jest zapłata za zajście, tylko za urodzenie i chyba nawet patologiczna rodzina zdaje sobie sprawę, że wiele miesięcy upłynie, zanim cokolwiek dostanie, i że niekoniecznie musi coś dostać, bo ustawę nietrudno zmienić.
      Poza wszystkim razi mnie forma tego całego "becikowego" - jak łapówka, żeby zwiększyć przyrost naturalny, a nie rzetelna pomoc w potrzebie.
    • asiula.b Re: Zabierz głos 16.01.05, 17:09
      Ten wątek jest co najmniej dziwny, a już na pewno nie w odpowiednim miejscu.
      Zakładajcie sobie takie wątki na forum regionalnym, albo politycznym.
      • nomka Re: Zabierz głos 25.01.05, 10:26
        Zgadzam się. Poza tym czy wy macie albo spodziewacie się dziecka? Bo piszecie tak, jakbyście nie miały pojęcia o tym jak wygląda rzeczywistość.No, ale może macie bogatego męża albo rodziców...cóż ja nie mam takiego szczęścia i takie 1500 zł to dla mnie b.istotny zastrzyk, który pomoże nie zrujnować domowego budżetu z powodu tego, że na raz trzeba kupić wózek, łóżeczko troche ubranek i inne akcesoria, które nie są tanie...Poza tym nie wiem o co wam chodzi, przecież mają to być bony na rzeczy dziecięce a nie kasa do ręki i "wydawaj na co chcesz"
    • lenka30a Re: Zabierz głos 25.01.05, 11:18
      wydaje mi sie to niepotrzebne, taka pomoc nie jest długookresowa o w zasadzie
      nic nie da. Niepotrzebne wydawanie kasy
    • attena76 Re: Zabierz głos 25.01.05, 12:42
      uczepiliście sie Warszawy jakbyście nie miały co innego do roboty. dlaczego nie
      krzyczałyście że nie chcecie dodatków jak było głosowanie w Krakowie czy
      Olsztynie (nie wiem gdzie jeszcze)? co wam ta biedna Warszawa zrobiła, że sie
      jej czepiłyście?
      Aneta (Warszawianka licząca na becikowe)
    • moyyra Re: Zabierz głos 26.01.05, 11:13
      A mnie się wydaje, że kaskę najlepiej by było spożytkować powiedzmy w przeciągu
      pół roku - roku (to już do ustalenia) w wybranych sklepach (z art. dziecięcymi,
      spożywczymi)w postaci bonów, lub na fakturę. Przynajmniej byłaby tu gwarancja,
      że pieniądze nie pójdą w dym.
      Mój tata, jak był wójtem, to wszelkie pieniężne zapomogi (żywnoścowe itd.)
      realizowano w wybranym sklepiem i ISTNIAŁ kategoryczny zakaz sprzedaży alkoholu
      i papierosów. Niektórzy się pieklili, ale przynajmniej zapomogi nie szły na
      byle co.
    • anettab Do przeciwniczek becikowgo!!!! 26.01.05, 13:58
      1500 zł to tak wiele, że trzeba to pożytkować aż przez pół roku?????? Wiecie
      ile kosztuje wózek, łóżeczko, pampersy, ubranka itd???????
      Przestańcie się czepiać becikowego w Warszawie!!!! Nie macie nic innego do
      roboty, tylko klepanie w klawiaturę bez sensu!!!!
      Aneta, również Warszawianka, również bardzo licząca na becikowe!!!
    • mmila Re: Zabierz głos 26.01.05, 16:04
      A ktos pomyślał o tych mamach które staraja sie o dziecko długo i intensywnie?
      Ile pieniązków wydały na leczenie tzw.niepłodnosci?
      Ile nerwów których potrzeba aby zrobic kazde badanie na kase chorych z
      premedytacja nie pisze bezpłatnych bo ubezpieczenie które płacimy jest czego
      forma zapłaty?
      I któs sobie zdaje sprawe z tego ile kosztuje utrzymanie w Warszawie i nie tylko
      zastanówcie sie nad swoimi zapędami pisania pism do urzedów i dajcie nam w
      spokoju chociaż pomyslec przez chwile jak by to było miłe dostac to skromne
      pare złotych dla dzidzi!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka