Dodaj do ulubionych

**** Po terminie*****

15.10.05, 12:46
wiem , ze tylko 5 % ciąż kończy się terminowym porodem
w związku z tym że jestem 3 dni po terminie , chciałabym sie dowiedzieć jaka
jest ew. '' procedura'' postępowania z cięzarną gdy poród się ''opóżnia''
kiedy nalezy bezwzglednie leżeć już w szpitalu ( gin prowadzacy powiedział mi
ze w 8 dobie po terminie trzeba lezeć już na oddziale)
jak narazie miałam 3 ktg ( od wyznaczonego terminu ) , a dzis i jutro mam nie
przyjezdżac - dopiero w poniedziałek
ruchy dziecka czuję , jak narazie czuje się w miare dobrze
martwi mnie jednak to że moze być coś nie tak ( z wodami , czy z łózyskiem -
tym bardziej że wcześniej wychodziło ze się starzeje)
dziewczyny jak było u was , kiedy wyznaczony termin porodu minął?
bede wdzięczna za odpowiedzi
a i jeszcze jedno - kiedy poród moze zostac wywołany?

Obserwuj wątek
    • izewa Re: **** Po terminie***** 15.10.05, 19:05
      Z moich obserwacji (dwie koleżanki) wynika, że nie powinno się wogóle czekać bo
      to bardzo cienka linia między "jeszcze można" a "już za późno) W przypadku
      jednej i drugiej z moich znajomych niestety czekano zbyt długo. Wspomnę, że
      oczywiście obie miały już po terminie codziennie robione Ktg, ale ono właściwie
      sprawdza zbyt mało czynników bo np. nie widzi że dziecko puściło już smółkę i
      woda zrobiła się zielona co może mieć baaaaaardzo niekorzystny wpływ na dziecko
      (zreszta mala dostala od razu jakies lekarstwo przez welflon, czy jak to się
      tam nazywa, a dla odmiany rodzicom drugiego dziecka powiedziano, że musza go
      ciagle obserwować bo nie wiadomo jaki to miało na niego wpływ i może mieć np.
      tendencję do bezdechu dziecięcego - co też nie jest zbyt zabawne). Wywołanie
      jeśli Ktg nie wskazuje inaczej (przynajmniej w W-wie) robi się zależnie od
      szpitala między 10 a 14 dniem po terminie. Jeśli więc masz
      możliwość "przycisnąć" lekarza to zrób to, niech wywołuje małego człowieczka na
      ten piękny świat.
    • kalina_19 Re: **** Po terminie***** 16.10.05, 16:38
      czesc mój mikłaj sie urodził po terminie kazali mi przyjsc tydzien po
      wyznaczonej dacie przez 2 dni nic mi nie robili tylko badanie lekarskie usg i
      tyle potem dowiedziałam sie ze bede mała zastrzyki takie które trzeba przyjac
      przed kroplówka nadszedł piatek dostałam kroplówke i po trudach niestety nie
      udało sie mikus był za duzy i niestety miałam cesarke i nie załuje bo jest
      wszytko dobrze ,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka