Dodaj do ulubionych

Kiedy odczyn Coombsa?

24.10.05, 10:57
Dziewczyny, czy ktoś wie w których tygodniach ciąży powinnam zrobić to badanie? Jest kosztwne, ale nie chciałabym czegoś zaniedbać. Aktualnie jestem w 31 tygodniu ciąży, miałam badanie robione w poczatkach ciąży, wyniki były prawidłowe, kiedy następne?
Obserwuj wątek
    • czarna.czarna Re: Kiedy odczyn Coombsa? 24.10.05, 17:50
      ja mam krew Rh+ ale właśnie doktorowa chciała mnie wysłać na to badanie bo
      myślała, że mam Rh- więc ok 20 tyg ciąży dopytaj dokładnie swojego ginia to on
      powinien Cię skierować

pozdrawiam
      • beettinna Re: Kiedy odczyn Coombsa? 24.10.05, 19:17
        mam RH - byłam w ciąży tylko 3 miesiącesad ale lekarz mówił że to badanie
        wykonuje się raz w każdym trymestrze..
        pozdrawiam
        • olek771 Re: Kiedy odczyn Coombsa? 25.10.05, 09:28
          Witaj, robię co 2 miesiące - zgodnie z zaleceniami lekarza. Wiem, że kosztuje
          dość sporo, ale czy nie masz możliwości otrzymania skierowania? Jeżeli nie od
          własnego ginekologa, to od lekarza pierwszego kontaktu? Pozdrawiam.
      • misia240 Re: Kiedy odczyn Coombsa? 18.11.05, 12:59
        czesc .Ja tez mialam na poczatku robioy odczyn coombsa ,a teraz jestem w 34
        tyg i izrobilam sobie wlasnie drugi raz .Czekam na wynik.Ztego co wiem to robi
        sie go do 36 tyg ciazy po raz drugi
    • meralda Re: Kiedy odczyn Coombsa? 25.10.05, 23:04
      Bardzo dziekuję za informacje, na wszelki wypadek zrobię badanie już teraz smile
      • edytais Re: Kiedy odczyn Coombsa? 26.10.05, 08:48
        Nie ma czym sie za bardzo przejmowac jesli ojciec dziecka ma tez Rh-.
        • olek771 Re: Kiedy odczyn Coombsa? 26.10.05, 09:13
          Zgadzam się z edytais - jeżeli ojciec ma Rh- to nie ma problemu. Ale badanie
          prawdopodobnie i tak byś musiała zrobic - bo - cytuję lekarza :"My tu mieliśmy
          już różne przypadki i zawsze traktujemy ojca jako domyślnego". Trochę mnie to
          zbiło z nóg, ale widać są różne kobiety smile Generalnie - jeśli ojciec ma Rh- to
          Ty będziesz spokojna, a badanie wtedy można zrobić "dla lekarza" - jeżeli się
          upiera. Pozdrawiam serdecznie.
          • asitka Re: Kiedy odczyn Coombsa? 26.10.05, 14:26
            Co to jest ten odczyn? CZy to sa antyciała RH?
            • edytais Re: Kiedy odczyn Coombsa? 27.10.05, 23:14
              To sa antyciala na bialko, ktore wystepuje u osob z grupa krwi Rh+ (plus oznacza
              wystepowanie cial w krwi, minus ich brak). Matka z grupa krwi Rh- bedzie
              produkowac antyciala jesli jej krew bedzie miala kontakt z Rh+. To taka obronna
              reakcja organizmu, taka sama jak produkcja antycial podczas choroby. Organizm
              zwalcza obce jemu ciala, w przypadku matki z Rh- tym obcym cialem jest dziecko z
              Rh+ (matka niszczy dziecko!) Podczas pierwszej ciazy nie jest to zwykle
              problemem, bo antyciala sie nie wytworzyly. Wytwarzaja one sie podczas porodu
              bo krew matki i dziecka sie miesza, wiec zagrozona jest druga ciaza jesli
              dziecko ma Rh+. Antyciala moga sie wytworzyc po poronieniu, aborcji lub innego
              uszkodzenia, gdzie krew sie miesza (np. jak lozysko sie czesciowo oderwie),
              dlatego nawet podczas pierwszej ciazy nie ma pewnosci, ze antyciala sie nie
              wytworza az do porodu. Dobrze, ze teraz jest szczepionka, ale ja dostaje sie
              chyba w 28 tygodniu i po porodzie (przynajmniej ja mialam ja tak miec), ale
              dobrze jest sprawdzac tez i przed tym terminem.
              Mnie tez zdziwilo, ze ja musialam miec sprawdzane coombs mimo, ze maz ma Rh- i
              tez mi powiedziano, ze to ze wzgledu na brak zaufania (badz do zony czy meza...)
              Jesli meza nie zdradzasz to dobrze wiesz kto jest ojcem i badania robisz dla
              lekarza. Jesli maz ma Rh- to nie musisz sie wcale martwic jak wyjda.

Mnie to troche wkurzylo bo mieszkam w USA i nie mam ubezpieczenia. Za wszystkie
              badania musze placic z wlasnej kieszeni (wlacznie z badaniami na choroby
              weneryczne!) i sa one potwornie drogie (setki dolcow), ale wymagane przez prawo!
              Albo badanie coombs ablo szczepionka (szczepionka jest drozsza) wiec robilam
              coombs mimo, ze nie mam watpliwosci co do tego kto jest ojcem.
              • kassienkak1 Re: Kiedy odczyn Coombsa? 17.11.05, 17:16
                ja własnie mam RH- a moj facet ma RH + i teraz czekam na wyniki.Mam nadzieje ze
                beda dobre
    • nomk Re: Kiedy odczyn Coombsa? 17.11.05, 17:32

Ja mam Rh- a mąż Rh+ w pierwszej ciąży miałam robiony odczyn dopiero 36
      tygodniu ale to było 11 lat temu synek ma krew po tatusiu czyli RH+ i do dwuch
      godzin po porodzie ja i on dostaliśmy zastrzyk wszystko jest ok . Teraz jestem
      w ciąży z drugim synkiem i badania miałam robione już w 16 tc. i będę jeszcze
      robić w 28 t.c. i 36 t.c. na razie jest wszystko ok pozdrawiam .
      • lolajna7 Re: Kiedy odczyn Coombsa? 13.04.06, 13:34
        Tzn jeśli ja mam rh+ i mąż również ma rh+ to nie mamy się czym martwić?Czy
        ważna jest również grupa krwi?Może ktoś to dokładniej wyjaśnić bo zgłupiałam
        czy grupa krwi a i b albo a i ab (czy jakakolwiek kombinacja ) również jest
        zagrożeniem?
        • edyta.g.25 Re: Kiedy odczyn Coombsa? 13.04.06, 14:01
          Jesli Ty i maz macie Rh - to dziecko bedzie maialo gr. krwi Rh-, a jesli macie
          obydwoje Rh + to dziecko moze miec Rh- lub Rh+, podobnie jesli jedno ma Rh- a
          drugie Rh+. Zreszta sama sobie sprawdz.Zobacz tutaj(grupa krwi dziecka).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka