10.01.06, 19:29
mam pytanie jak to jest z cyklem czy cykl rozpoczyna sie w pierwszy dzień
miesiączki i kiedy są dni płodne
Obserwuj wątek
    • agilator Re: cykle 10.01.06, 19:59
      Hej, jest mnóstwo fajnych stron w necie na ten temat. Ale: cykl zaczyna się z
      dniem pojawienia się miesiączki i trwa do przed dnia pojawienia się nastąpnej.
      Zazwyczaj trwa ckl koło 28 dni, ale dłużej też jak najbardziej ( u mnie tak
      jest sad ) Owulacja jest mniej więcej na 14 dni przed pojawieniem się następnej
      @, w związku z tym dni plodne w cykle 28 dniowym to między 12 a 16 dniem cyklu
      mniej więcej. Takie są moje wiadomości na ten temat, ale zajrzyj na stronki w
      necie, to wszystkiego dowiesz się w bardziej profesjonalny sposób. I przede
      wszystkim najważniejsza jest znajomość swojego orgaznizmu - bez tego ani rusz.
      Aha i co najlepsze? Kobietki na tym forum są niesamowite i to od nich wiem tyle
      przydatnych rzeczy. Zajrzyj na inne bądź "stare" wątki, bo te tematy były już
      wielokrotnie poruszane. Pozdrawiam
      • ba.sia Re: cykle 10.01.06, 20:31
        Koleżanka dobrze Cię informuję, ze pierwszy dzień cyklu to pierwszy dzień
        miesiaczki. Co do dni płodnych - to juz indywidualna sprawa każdej kobiety, tego
        co dzieje się w jej organizmie. Już bardzo temu odrzucono kalendarzyk małżeński,
        który właśnie wyliczał średnią i okreslał, kiedy są dni płodne. Czyli takie
        "mniej więcej". A "mniej więcej" w tych sprawach moze się skończyć po 9ciu
        miesiącach na porodówce smile
        Trzeba się więc obserwować. generalnie: w dni płodne pojawia się źluz, spada
        temperatura, wszystko szykuje się do owulacji. To ogóly, ale warto je pogłębić.
        Są metody obliczania dni płodnych i niepołodnych. Zajrzyj np. na stronę
        www.lmm.pl, polecam też metodę objawowo-termiczną dr Roetzera.
        Super sprawa, niezawodna przy odrobinie wytrwałości, samozaparcia i
        systematycznosci. Polecam i pozdrawiam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka