Dodaj do ulubionych

jaką dobrą książkę polecacie o ciąży ??

18.01.06, 09:18
Obserwuj wątek
    • agnezolek Re: jaką dobrą książkę polecacie o ciąży ?? 18.01.06, 10:29
      Ja mam książeczkę chyba najpopularniejszą "W oczekiwaniu na dziecko" Poradnik
      dla przyszłych matek i ojców Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg, Sandee Hathaway
      B.S.N. z wydawnistwa REBIS. Ma ok. 580 stron, jest fajnie napisana, nie mam
      porównania z innymi (bo tylko tą jedną czytam), ale wg mnie jest ok. Kosztuje
      ok 50 zł. Ja kupiłam w Auchan - tam była po 40 zł. Potem z tej serii można
      kupić "Pierwszy rok życia dziecka" i "Drugi i trzeci rok życia dziecka".
      • ainna79 Re: jaką dobrą książkę polecacie ?? Agnezolek 18.01.06, 11:48
        Podpisuję się rękoma i nogami. Moim zdaniem ta ksiązka jest rewelacyjna. daje
        super widomości i odpowiedzi na pytania, które nękają kobitki w naszy stanie.
        Mam jeszcze jedną książkę "matka i dziecko-vademecum" Elizabeth Fenwick. Tyle,
        że w tej to taka trochę wiedza w pigułce i o wielelepsza jest ta pierwszasmile
        Pozdrawiam
        • loorien Re: jaką dobrą książkę polecacie ?? Agnezolek 18.01.06, 14:50
          kupię te książkę mężulkowi w prezencie jak sie okaże ze jestem w ciązy, dam mu
          a potem powiem ze będzie tatusiemwink
          • agnezolek Re: jaką dobrą książkę polecacie ?? Agnezolek 18.01.06, 18:59
            w nawiązaniu do mężusia - to mój z zaciekawieniem przegląda tę książkę, jestem
            pewna że to mu się przyda, tyle tylko że po lekturze niektórych artykułów
            najchętniej chyba dał by mnie w ramkę i powiesił na ścianie żebym nic nie
            robiła i się nie przemęczała wink hihihi
            • majatusia Re: jaką dobrą książkę polecacie ?? Agnezolek 19.01.06, 02:13
              A ja bardzo cieńko oceniam "w oczekiwaniu na dziecko" Z prostej przyczyny -
              jest to książka pisana wiele lat temu przez amerykańskich autorów dla
              amerykańskich kobiet.
              Wkurza mnie to że najpier w tereści cos sie czyta, a zaraz obok jest ramka z
              przypisem że zgodnie z najnowszymi badaniami absolutnie się tego czy tamtego
              odradza. No i często gęsto odpowiedzi jakie są tam podawane na nurtujące
              cieżarne pytania nijak nie da się przełożyć na warunki polskie. Już szczytem
              głupoty jest np podawanie amerykańskich numerów telofonów gdzie można zadzwonić
              jeśli w czasie ciąży pojawi się jakiś poroblem z piersiami. Albo podawnie jakie
              badania nalezy zrobić w danym miesiącu - gdy cześc z nich to badania o któych
              nikt w Polsce nie słyszał lub przeciwnie brak tam badań które zaleca się w
              Polsce.

• monika535 Re: jaką dobrą książkę polecacie ?? Agnezolek 19.01.06, 23:08
                oooo cieszę się, że nie jestem jedyną, która tak myśli, jak na porodówce
                powiedziałam, że dla mnie ta książka jest niestrawna ze względu na
                swoją "amerykanckość" to wywołałam wielkie zdumienie.
                Ok, może i ciąża przebiega tak samo u Amerykanki jak i u Polki, ale wiele
                rzeczy nie da się przełożyć na polskie warunki (chociażby dieta, z przeglądu
                rozmaitych diet wychodziło, że najzdrowsza jest kuchnia jaka??? tak właśnie,
                amerykańska), że nie wspomnę o badaniach, metodach ułatwiających poród
                (hipnoza - baaaaaardzo popularna w Polsce i niewątpliwie refundowana przez NFZ,
                hehe).
                Nie przeczę, że było tam dużo informacji, ale przebrnięcie przez styl tej
                książki (jakiś taki infantylno-poufały) było dla mnie uciążliwe. Koleżanka z
                porodówki powiedziała, że ona tą książkę ceniła, bo są tam odpowiedzi na
                najgłupsze nawet obawy i schizy ciężarnej. Noooo, z tym to bym się nawet
                zgodziła. ALe większość z tych rzeczy nie przyszła mi do głowy.
                Dziwi mnie, że polscy lekarze jakoś nie kwapią się, żeby pisać takie książki
                dostosowane do polskich warunków, ale i zwyczajów. Do mnie ta książka nie
                trafiła, od pierwszej próby przeczytania leży i obrasta zasłużonym kurzem. Co
                gorsza, większość publikacji jest takich: to lekko podretuszowane tłumaczenia
                zagramanicznych dzieł, przy czym retusz (niby będący dostosowaniem do polskich
                warunków) ma często formę przypisu : *jest to owoc nieznany w Polsce, *w polsce
                nie poleca się stosowania tego środka/tej metody itp. itd.
                Ja kupowałam regularnie gazety o dzieciach i tam jak nie w jednej to w drugiej
                coś znalazłam na interesujące mnie tematy. Jak mi było mało to szukałam dalej.
                Nie mam też książki o pierwszym roku życia dziecka (publikacje tego samego
                typu) i jakoś sobie z małą radzimy.
                • kasiulka82 Re: jaką dobrą książkę polecacie ?? Agnezolek 22.01.06, 19:11
                  Dziewczyny, mnie również książka "W oczekiwaniu na dziecko" nie przypadła do
                  gustu. Nie lubię książek, w której pojawia się pytanie i zaraz po nim
                  odpowiedź. Nie lubię konkretnych, krótkich odpowiedzi. Wolę książki opisujące.
                  Moim zdaniem świetna jest "Macierzyństwo. Ciąża i poród"- Pauli Spencer. Z tej
                  serii również wyszły książki "Pierwsze 12 miesięcy życia dziecka" i "Drugi i
                  trzeci rok życia dziecka". Kupiłam też pięknie wydany album o ciąży z
                  wydawnictwa Muza.
          • sylka23 Do Loorien 20.01.06, 22:15
            Loorien, to ty?
            Czy my sie skads znamy wink?
            • mariolka55 Re: Do Loorien 22.01.06, 22:15
              ja tez sie podpisuje,tez kupiłam te ksiazke i tez myslałam ze jest lepsza,tez
              wole w ksiazkach opisy,a nie pytania i odpowiedzi,juz lepsza była kupiona w
              swiecie ksiazki,ale kurcze pozyczyłam kolezance i nie pamietam tytułusad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka