Gość: mgroch IP: *.* 15.07.02, 17:37 jak samopoczucie ja wasze brzuszki mamuski na kiedy terminy?wybrane juz najpotrzebniejsze rzeczy na kiedy planujecie zakupki ja na koniec sierpnia sie szykuje a wy?mama i 23 tyg pawelek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: danussia Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 18.07.02, 12:45 witaj)ja mam termin na 21 listopadawiem ze to bedzie synek - patrykmaly juz od dawna kopie i uwielbiam to uczuciew zasadzie od kwietnia jestem na L4 wiec odpoczywam w domkuzakupy pomalu robie, mam juz sporo ubranek i teraz przychodzi pomalu czas na mebelki ktore planuje kupowac po wakacjachpozdarwiam serdeczniedanusia +22 tyg brzucholek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beatabilinska Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 19.07.02, 12:58 Halo,Też 22-gi tydzień, kopie jak się patrzy. Jeszcze nie wiemy kto ponieważ sie ukrywa za każdym razem jak próbują podglądać.Mam juz dziewczynkę i chłopczyka więc w zasadzie wswzystko jedno.Czy Wy też tak puchniecie od upału? Czasami nie mogę zacisnąć dłoni. Mam nadzieję, że po ochłodzeniu odpocznę.Jestem w tej chwili na zwolnieniu z powodu "gotowości skurczowej". Biorę leki rozkurczające od których trzęsę się jak zdenerwowana galaretka.Jakoś tak sie dzieje, że listopadowe wątki bardzo szybko się kończą. Mam Nadzieję, że ten trochę się utrzyma na Forum.PozdrawiamBeata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danussia Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 23.07.02, 09:24 hejka ja tez siedze na l4.....jakie masz te skurcze???? to skurcze Braxtona?ja mam takie srednio 6 razy na dobe, sztywnieje mi wtedty brzuchale lekarz powiedzial ze tak ma byc i juz biore jedynie od poczatku coazy nospeteraz dodatkowo magneza Ty pewnie bierzesz fenoterol? takserdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beatabilinska Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 23.07.02, 12:34 Cześć,Skurcze nie są zbyt dokuczliwe ale w ich efekcie skraca się szyjka macicy i dlatego mój lekarz nie zgadza się na nie.Zmniejszyliśmy już troche dawkę i łatwiej mi z tym bo się tak nie trzęsę. Miałam kilkanaście skurczy na dobę teraz zdarzaja się max. 3. Mam spore doświadczenie z fenoterolem, w każdej poprzedniej ciąży musiałam go łykać - taką już mam kurczliwą naturę. Jeszcze kawał czasu a jak nie przestane łykać fenoterolu to nie będziemy mieli "czym strzelać" do tych skurczy jak mówi mój doktorek. Dlatego głównie leżę i sie relaksuję.PozdrowieniaBeata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beatabilinska Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 23.07.02, 12:39 Cześć,Skurcze nie są zbyt dokuczliwe ale w ich efekcie skraca się szyjka macicy i dlatego mój lekarz nie zgadza się na nie.Zmniejszyliśmy już troche dawkę i łatwiej mi z tym bo się tak nie trzęsę. Miałam kilkanaście skurczy na dobę teraz zdarzaja się max. 3. Mam spore doświadczenie z fenoterolem, w każdej poprzedniej ciąży musiałam go łykać - taką już mam kurczliwą naturę. Jeszcze kawał czasu a jak nie przestane łykać fenoterolu to nie będziemy mieli "czym strzelać" do tych skurczy jak mówi mój doktorek. Dlatego głównie leżę i sie relaksuję.PozdrowieniaBeata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 23.07.02, 22:07 Cześć!!!Ja jestem w 25 tyg.Też miewam skurcze(nawet do 10).Moj lekarz tez powiedział ze tak ma byc.Na początku brałam fenoterol ale tak sie zle czulam,ze zrezygnowałam.Ja już czułam skurcze począwszy od 13 tyg.Czytałam na ten temat dużo i podobno jak skurcze sa to dobrze(mam nadzieje).Pozdrawiam Mdisel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danussia Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 24.07.02, 09:12 no to mnie troche uspokoilas ja srednio miewam tak 8 max 10 razy na dobetez czytalam nt i wyczytalam ze moze ich byc do 20 na dobe wiec nie jest tak zleszyjka mi sie nie skraca ani nie rozwiera poki co... w czwartek mam kolejna wizyte wiec zobaczymy jak sie miewa szyjkaserdecznie was pozdrawiama znacie juz plec??ja wiem ze nosze synka patryczka danusia +23 tyg brzusio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 24.07.02, 12:04 CZESC DANUSSIU!!!Ja byłam ostatnio u lekarza i czały czas sie pytam jak moja szyjka.Jest ok i tych skurczów czasami jest troche.Czasami tez dochodzi skurcz przy ograzmie.Moze to sa inne skurcze,ale wszystko jest ok.Troche sie martwie bo podobno miedzy 16tyg a 22 jest nasilenie skracania sie szyjki macicy i nastepna tura to 26 do 30 tyg.Mam nadzieje ze wszystko bedzie ok.Co do dzidzusia to jak bylam w krakowie mialam w 15 tyg zrobione USG na super nowoczesnym aparacie(na 90% to chlopczyk,nasz maly OLIVEREK),potem mialam na innym w 22 tyg i prawdopodobnie chlopak.Ale co to tych Aparatow to róznie bywa,moja kolezanka wiedziala ze na 100% bedzie miala chlopaka(a usg miala robione w Berlinie wiec tam aparaty sa o wiele lepsze od naszych)i przezyla szok jak urodzila sie dziewczynka,zalamala sie bo sie przygotowala na chlopca.U mnie to nie ma róznicy,ja prosze tylko o zdrowego kaczorka a czy to bedzie dziewczynka czy chlopak to jest mi ogojetne.CalujeMdisel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danussia Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 25.07.02, 11:59 no to bedziemy miec chlopakow!!!! supermi tez jest wszystko jedno! na dzodziusia czekam juz ponad 2,5 roku wiec plec nie gra roli)))))wlasnie wrocilam od lekarzaszyjka jest ok zamknieta wszystko w porzadku ale i tak dal mi fenoterol bo mam te skurcze tak z 10 na dobewiec juz wzielam ten lek zobaczymy jak bede sie czuc bardzo serdecznie cie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 25.07.02, 14:30 Czesc!!!Ja bralam ten lek wczesniej ale nie dalam rady.tak fatalnie sie czulam ze nie moglam funkcjonowac.Przerwalam go,bo wczesniej tez mialam skurcze,ale teraz tez mam i moj lekarz powiedzial mi ze tak musi byc,bo macica sie powieksza.Moje sa bezbolesne i mam je od 13 tyg.Czasem jest ich wiecej a czasem mniej.Tez sie martwilam ze moze mi sie skrocic szyjka.Powiedz mi czy czesto cie boli alebo bolal(pobolewal ale nie tak mocno)brzuch?Ja chcodze do lekarza co 2tyg,bo wole miec wszystko pod kontrola.Mam nadzieje ze bedziesz sie dobrze czula po tych tabletkach.PozdrowieniaMdisel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danussia Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 25.07.02, 18:31 moje skurcze tez sa bezbolesne....... tylko mam wtedy takie niezbyt mile uczucie parcia ma pecherz...zazylam wlasnie juz druga dawke i powiem szczerze ze nie czuje sie po tym swinstwie dobrzecisnienie mi bardzo spadlo a tetno wzroslo znacznie...ale podobno sytuacja po pary dniach ma sie ustabilizowaczobaczymy jesli bede si etak czuc to odstawie to...skurcze mimo brania mam nadal dzis juz okolo 8 mialam.moze ten lek w ogole nie jest mi potrzebny? skoro szyjka zamknieta....ja 5 siernia mam prywatna wizyte zobaczymy co powie inny lekarz... od poczatku ciazy chodze do 2 lekarzy.co sie tyczy brzucha to na poczatku ciazy pobolewal mnie i owszem...obecnie brzuch mnie jako tako nie boli...a Ciebie boli jakos? moze to wiazadla daja znac o sobie?pozdrawiamdanusia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebi Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 26.07.02, 13:24 Nareszcie jestem. Zapomniałam hasła i czekałam od 18 lipca na nowe. mam termin na 15 listopada. czuję się wyśmienicie, robiłam amniopunkcję - wszystko Ok i będzie facet (Maksymilian). Przytyłam na razie 6.5 kg i chyba to OK ( przed ciążą ważyłam 80 ( w marcu, a w styczniu 89). W czwartek (po morderczym maratonie w pracy od początku tygodnia jadę na urlop na Mazury- Hurra!). Też mam skurcze- strasznie dziwne uczucie- jakos nie pamiętam go z pierwszej ciązy ( no ale to było 12 lat temu!). Pozdrawiam wszystkie Mamusie i ich brzuszki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebi Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 26.07.02, 13:36 Nareszcie jestem. Zapomniałam hasła i czekałam od 18 lipca na nowe. mam termin na 15 listopada. czuję się wyśmienicie, robiłam amniopunkcję - wszystko Ok i będzie facet (Maksymilian). Przytyłam na razie 6.5 kg i chyba to OK ( przed ciążą ważyłam 80 ( w marcu, a w styczniu 89). W czwartek (po morderczym maratonie w pracy od początku tygodnia jadę na urlop na Mazury- Hurra!). Też mam skurcze- strasznie dziwne uczucie- jakos nie pamiętam go z pierwszej ciązy ( no ale to było 12 lat temu!). Pozdrawiam wszystkie Mamusie i ich brzuszki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 29.07.02, 13:39 Cześć!!!Ten moj ból brzucha byl nie do wytrzymania.Nie spałam 2 noce i myslalam ze sie wykoncze.Pojechalam do lekarza bo sie zaczelam martwic czy wszystko jest ok.Lekarz mi powiedzial ze jest wszystko w porzadku ale moj kaczorek ma malo mniejsca w brzychu i musi sie wszystko rozciagnac.Mialam USG i bylam w niebowzieta jak zobaczykam mojego maluszka.Jest juz duzy bo ostatnio widzialam go 21 tyg.Dostalam Nospe i relanium(nie wiem po co )na moj obolaly brzuch.Z szyjka jest ok,dalej mam skurcze--ale nie licze ich bo czasami jest ich duzo a czasami nie.A jak u ciebie z tabletkami po których nie mozna sie czus wspaniale?PozdrowieniaMdisel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danussia Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 30.07.02, 10:06 ja czuyje sie swietnie po fenoterolu w ogole nie wiem ze go biorena poczatku zle sie czulam ale wiem dlaczego.... czulam sie zle po tych tabletakach isoptin ktore maja lagodzic skutki fenoterolu..... odstawilam je i jak reka odjalilosc skurczy zmiejszyla sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miracle Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 26.07.02, 13:40 Ja tez mam terminna 21 listopada i za każdym razem , gdy znajdę inną mamę z tym terminem cieszę się jak głupia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majap Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 12.08.02, 17:54 Witam mamusię listopadową!! Dopiero odkryłam edziecko! I nie mogę sie odkleic od netu Ja mam termin na 10 listopada. To będzie chłopczyk Albercik) Dużo tych listopadowych panów)W waszej dyskusji często pojawia sie wątek skurczów. A ja ich nie mam!! Czy to normalne? Wogóle moja ciąża przechodzi bezobjawowo. Oprócz ślicznego okrągłego brzusia, senności w 2 miesiącu i małych żylaczków(brrrr...) czuję sie znakomicie.Więc mam się przejmować brakiem tych skurczy??? Poradźcie coś. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miracle Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 26.07.02, 13:39 Niestety zaczyna być widać juz brzuch(((( Ja też jestem w 23 tygodniu i cztery dni temu dowiedziałam się, że moja wymarzona dziewczynka ma siusiaka I tak tez ta córeczka dostanie na imię Mikołaj. jestem co prawda trochę zmartwiona, bo nie wiem, co oznaczaja te wszystkie skróty na USG, a doktor Roszkowski, u którego byłam nie chciał mi wyjaśnićZakupy zaczęłam robić dwa miesiące temu, mam juz trochę ubranek, ale takie większe zamierzam zrobić w pierwszej połowie września.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beatabilinska Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 30.07.02, 15:33 Witam,Wybieram się właśnie za tydzień do Dr. Roszkowskiego. pewnie wreszcie sie dowiem któż tam mnie kopie od środka. W poprzedniej ciąży też u niego byłam - jest świetnym specjalistą. Maluszek jest taki rozkopany, że zaczynam się bać. Jak mu się temperament nie zmieni to będzie z niego straszny rozbójnik.Fenoterol powoli odstawiamy, teraz już tylko dwie połówki na dobę. Szybko zadziałało tym razem.Ostatnio przeżyłam piekiełko - "urodziłam" kamyczek nerkowy.Cały dzień przeleżałam pod kroplówka rozkurczową i wypiłam z pięć litrów wody mineralnej. Na szczęście nie trwało długo - coś jak normalny poród.Wróciły upały i paskudne obrzęki. Nie wiem skąd się tyle wody we mnie bierze? Mam nadzieję, że wszystko u Was w porządku a dzidziusie rosną w siłę.PozdrawiamBeata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotaM Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 27.07.02, 09:25 Pozdrawiam wszystkie mamusie.Parę dni temu wróciliśmy znad morza.Wygonił nas deszcz,a w Szczecinie jeszcze zimniej.Na szczęście dzisiaj wyszło już słoneczko.Ja mam termin na 27 listopada.Mamy już Synka(w listopadzie 3 latka)więc miałam nadzieję,że teraz to już dziewczynka.Głupio się tak nastawić i jeszce całą rodzinę.Zamiast Zuzi będzie Jasiu.Czy nie za dużo tych chłopaków urodzi się w listopadzie?Jak to jest statystycznie?Po za tym ciąża nareszcie nie jest już bardzo uciążliwa...Nie mama mdłości,a wysypka też już tak nie dokucza.Niestety na nogach pojawiły mi się pajączki i takie powierzchowne żylaki.Lekarz to zignorował,ale dla mnie to problem,bo nie mogę ubierać krótkich spódnic,a w takich najlepiej się czuję.Dorota i 23-tyg.bardzo ruchliwe Maleństwo.Czy jest na to jakieś lekarstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miracle Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 29.07.02, 14:30 Trzeba trzy razy dziennie jeść rutinoskorbin, który uszzczelnia naczynia krwionośne i zapobiega ich pękaniu. Dodam, że można go zażywać w ciąży, ale trzeba być bardzo cierpliwym, bo kuracja zajmie jakieś pół roku. Poza tym popękane naczynka to nie żylaki, więc się nie martw. Ja też je mam, odziedziczyłam po matce i babci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .:kasia:. Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 30.07.02, 21:26 Goraco pozdrawiam wszyskie mamy listopadowe. Wlasnie dzis odkrylam strone edziecka i uwazam, ze jest super. Ja jeszcze nie wiem jakiej plci bedzie malenstwo. Wazne zeby bylo zdrowe i szybko wyszlo. Troche sie boje dlugiego porodu i tego ze niezniose bolu i zastanawiam sie nad znieczuleniem. Poza tym czuje sie bardzo dobrze, nic mi nie dolega,tylko raz zemdlalam na poczcie. Dzis z mezem bylismy na basenie i bylo fantastycznie. prosze napiszcie jesli sa wsrod was taki co beda rodzic w warszawie na Karowej.trzymajcie sie.marcia20022 napisała/ł:> jak samopoczucie ja wasze brzuszki mamuski na kiedy terminy?> wybrane juz najpotrzebniejsze rzeczy na kiedy planujecie zakupki ja na koniec sierpnia sie szykuje a wy?> mama i 23 tyg pawelek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 02.08.02, 11:38 Witam mamy listopadowe! Ja mam termin na 9.11.02. Już sie nie mogę doczekać na spotkanie z dzidzią. To moja druga ciąża. Mam już syna (6 lat). Mój największy problem to skurcze. Biorę nospe i relanium. Ogólnie samopoczucie dobre, tyle że jak dłużej pochodzę to mam częściej skurcze. Za dwa tygodnie idę na usg i mam nadzieje że dowiem sie kto tam w środku mieszka-nie ukrywam że chciałabym dziewczynkę. Ale moja nadzieja stała sie mniejsza odkąd na stronie www.mojedziecko.prv.pl w tabeli kontroli płci dziecka wyszło że będzie chłopak. Czy wy sprawdzałyście tą stronę i czy wierzycie w takie wyliczenia!!Na zakupy wybieram sie po 15 sierpnia, niech minie te 28 tygodni. wtedy będę spokojniejsza o dziecko. Pa! Miki i 26 tygodniowy brzuszek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danussia Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 02.08.02, 15:00 hejkazakupy to ja juz zaczelam robicwe rzesniu planuje mebelkia czemu ten 28 tydzien jest taki przelomowy?danusia +24 tyg brzusio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 05.08.02, 08:08 Witam!Jeśli chodzi o zakupy to się przełamałam i właśnie dzisiaj po pracy idę z mężem kupić wcześniej upatrzone łóżeczko + materac oraz zestaw pościeli i przy okazji parę ciuszków. Moje obawy co do zakupów wynikają z tego, iż w pierwszej ciąży lekarz w szpitalu mi powiedział, że po 28 tygodniu ciąży w razie jakiś komplikacji dziecko ma wogóle szansę przeżycia ( chyba 25%). A to jest dla mnie najważniejsze aby była jakaś szansa, gdyż wiem co to znaczy leżeć i cieszyć sie każdym mijającym dniem w którym moje dziecko rośnie i dojrzewa do narodzin. Mam pytanie, czy któraś z Was będzie kupowała lub już ma wózek Multipla AT. Proszę o opinię co do ceny i jakości!!!MIKI i 26 tygodniowy dzidziuś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andar Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 05.08.02, 18:53 Cześć! Ja już wiele rzeczy mam w spadku po córze ale dziś zrobiłam liste zakupów i okazało się że jeszcze nic dzidzia nie ma! zakupy za tydzień.Termin mam na 11.11 ale może będzie szybciej bo mały wiercipięta kopie,a ja jestem gruba i spuchnięta.Córa lat 6 urodziła się 18 11 w dodatku dwa tygodnie po terminie-nie życzę nikomu takich myśli sammmmego czekania.Co do wózka- myślę o Polaku,ale to jeszcze nie przesądzone.Z doświadczenia wiem ,że wózek rzecz ważna zwłaszcza,gdy brak prawa jazdy,jak w moim przypadku.Pozdrawiam mamy listopadowe!Anka i 27tyg.brzuszek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: czy sa mamy listopadowe-usg 26 tydzień IP: *.* 06.08.02, 08:48 CZEŚĆ MAMY LISTOPADOWE!!!!Wczoraj zamiast na zakupy wybrałam się usg. Oto wyniki:Płód żywy, pojedynczy w położeniu podłużnym główkowym o wym:BPD( wymiar dwuciemieniowy główki) = 70 mm=26 tydzAC( obwód brzuszka ) = 222 mm = 26 tydzFL( długość kosci udowej ) = 47 mm = 25 tydzłożysko na ścianie przedniej i w dnie bez ryzyka przodowania.Stopień dojrzałości łożyska I.Serce -cztery jamy.Cewa nerwowa zamknięta.Termin porodu 11.11.2002Masa płodu 1054 g.Lekarz powiedział że wszystko w jak najlepszym porządku. Ponadto stwierdził, że płeć prawdopodobnie żeńska. Co mnie bardzo cieszy bo mam już synka.Na zakupy jadę dzisiaj!!!Pa! Pozdrawiam MAMY LISTOPADOWE i rzyczę samych pomyślnych i szczęśliwych dni!!!!MIKI i 26 tygodniowy dzidziuś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe-usg 26 tydzień IP: *.* 06.08.02, 09:45 Czesc kamil.Wspaniale,ze wszystko jest ok(to jest wspaniale uczucie jak wiesz ze dzidzius jest zdrowy).Moglabys mi powiedziec gdzie robilas usg bo moj lekarz takich dokladnych wynikow mi nie powiedzial(bede wdzieczna).Zycze ci zebys juz sie nie musiala denerwowac i cieszyla sie na maxa.Udanych zycze zakupow.Buziaki dla ciebie i dzidziusia.A ja mam termin na 4.11,ale jestem ciekawa czy sie sprawdzi bo podobno 1%sie sprawsza.Pa Mdisel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: czy sa mamy listopadowe-usg 26 tydzień IP: *.* 06.08.02, 10:15 CZEŚĆ!!Dla mdisel zostawiłam wiadomość na forum ciąża i poród ale cieszę się, że tu zajrzałaś. Nie wiem gdzie mieszkasz ( napisz!!!) ale ja jestem z Dąbrowy Górniczej( woj. śląskie). Mam swoją lekarkę która prowadzi mi ciążę ale w gabinecie nie ma usg, więc na to badanie chodzę do innego lekarza. Jeśli masz blisko chetnie ci podam namiary. USG miałam robione juz trzy razy-10, 20 i 26 tydzień. Nie ukrywam że koło 30 tygodnia pójdę raz jeszcze ( oczywiście dla pewności że wszytsko dobrze). Bardzo mi sie spodobało to podglądanie wiercącego się bobaska. Dzięki za miłe słowa!! Co do terminu porodu to rzadko sie sprawdza. Ja z pierwszym dzieckiem miałam termin na 22.09 a urodził się 1.09. Ważył 3600 i mierzył 54 cm.Pozdrowienia dla wszystkich mam listopadowych.MIKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe-kamil IP: *.* 06.08.02, 11:44 To znowu Ja.Jestem z Zielonej Góry, wiec troche jazdy do twojego miasta mam,ale dzieki za odpowiedz.Jestem pelna podziwu ,ze takiego duzego(pierwszego)dzidzusia urodzials.Ja jestem pierwszy raz w ciazy i nie mam pojecia czy moje dziecko jest duze.Tak jak podalas ze (drugie)wazy ponad kilo to duzo-w ksiazkach opisuja mniejsza wage(gratulacje),moze mi zdradzisz jak to zrobic zeby wazylo jak najwiecej)).Dzieki za odpowiedz dotyczaca LOŻYSKA,ja na poczatku ciazy mialam nisko osadzone ale teraz jest ok i jest na tylnej scianie.Ide teraz do lekarza w piatek wiec go wykorzystam i musi mi powiedziec jakie maluszek ma wymiary.A jak u ciebie wyniki morfologi i moczu?U mnie jest kiepsko z zelazem,ale to jest podobno normale,z moczem to nie mowie bo choruje od 4 roku na nerki wiec co 2 tyg musze chodzic do lekarza. A jak u ciebie ze skurczami,czesto masz?PozdrowieniaMdisel i 27 tyg Oliverek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: czy sa mamy listopadowe-kamil IP: *.* 06.08.02, 12:35 HEJ!!! Co do wagi określanej za pomocą usg to nie mozna tak całkiem wierzyć. Ja tydzień przed tamtym porodem miałam robione usg i waga została określona na 2750 a po tygodniu dziecko sie rodzi 3600. Ale to było sześć lat temu mam nadzieję że teraz te aparaty są lepszej jakości. Wagą dzidzi sama sie zdziwiłam bo na razie przytyłam tylko 6 kg. Poza tym nie jem słodyczy i generalnie się pilnuję aby za dużo nie przytyć. Wtedy w ciąży przytyłam prawie 20 kg ( z 50 na 70 kg).Ja na badaniach moczu i krwi byłam miesiąc temu ( wyniki dobre), myślę że jeszcze w tym tygodniu zdążę zrobić, chodzi mi głównie o ten test obciążenia glukozą. Jak będę po to napiszę. Na skurcze biorę 3X nospę i 2 relanium.Liczę je i mam tak od 6 do 9 na dzień. Jeśli ilość skurczy się zwiększy to mam już receptę na fenoterol i isoptin.Jak tylko wrócisz od lekarza to napisz co słychać w brzuszku!!!POZDRAWIAM MAMĘ I OLIVERKA!!!! PA! MIKI i 26 tygodniowy dzidziuś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe-kamil IP: *.* 06.08.02, 14:10 CzescCo do przytycia to mi nic nie mow.Ja przytylam 16 kilo.Przed ciaza wazylam co prawda 48kg przy wzroscie 175(za bardzo sie odchudzalam).Teraz nie moge na siebie patrzec.Zawsze uwazalam co jem od 7 lat nie jem miesa,a od 2 jadlam tylko salatki i czasami cos bardziej pozywnego(jak sie chodzi na uczelnie to sie ma malo czasu zeby zjesc),przy tym cwiczylam 2 godz dziennie aerobiku i godzine silowni.Wpadlam w taki wir ze zapomnialm co jest najwazniejsze.Doprowadzilam sie do takiego stanu ze nie chialo mi sie nic jesc,i myslalam ze stracilam juz okres a tu...niespodzianka(jestem w ciazy).Zawsze chcialam byc szczupla,chociaz nigdy nie bylam okragla,a teraz jestem ograglutka,piersi mam takie duze ze az mi jest ciezko(chociaz zawsze marzylam o duzych,ale teraz chcetnie wrocilabym do tamtych),w nic nie wchodze,a moj chlopak mowi do mnie caly czas GRUBASKU(zabilabym go najchetniej)))))))).Ale co sie nie robi dla dziecka,przytylabym nawet 40 kilo zeby bylo wszystko ok.Na poczatku ciazy mowili mi ze jak nie przytyle to nie utrzymam tego dziecka i prawie go stracilam,wiec domysl sie jak musialam,przelamac zeby jesc pizze,makaromy,wszystko co tuczy,brzuch mnie bolal tak mocno ze nie dawalam rady(w koncu byl nie przyzwyczajony).Teraz za to zjadlabym konia z kopytami,lody--wszystko co zakazane.Dobra koncze bo zanudze ciebie na smierc.Pa Mdisel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beatabilinska Re: czy sa mamy listopadowe-kamil IP: *.* 06.08.02, 15:26 Kochane Mamusie,Czy już zdecydowałyscie gdzie będziecie rodzić i jak. Czy któraś z Was wie o czekającym ją CC.Pozdrowienia dla maluszków.Beata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danussia Re: czy sa mamy listopadowe-kamil IP: *.* 06.08.02, 17:01 hejka widac ze kazdy lekarz ma inne metody leczeniaja tez mam skurcze tak ok 7-8 na dobebiore 3x fenoteroljesli skurcze przewyzsze liczebe 10 na dobe mam isc do szpitala na kroplowejestem w 25 tygodniu tez pogoryszly mi sie wyniki morofologii pozdrawiam was bardzo serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 06.08.02, 20:55 Czesc Danussia i listopadowe mamyZ tymi skurczami to tez nie wiadomo.Czasami jest ich wiecej a czasmi ja mam 2 na dzien.Lekarz mi powiedzial ze mam sie nie martwic bo jezeli szyjka jest ok to one nic zlego nie robia tylko macica szykuje sie do porodu.Pytalam sie w jakim tepie moze dojsc do skrocenia sie szyjki(powiedzial ze w 2-3 tyg)wiec jak chodzisz do kontroli jest czas na jej zapobieganie.Mam nadzieje ze nasze skurcze to nic powaznego i do samego konca bedzie ok.U mnie coraz gorzej,brzuch rosnie w ekspresowym tepie,swedzi jak cho...,i jest coraz gorzej z chodzeniem.Dzisiaj odebralam wyniki i wszystko mi spadlo(morfologia).biore tabletni ale cos chyba nie pomagaja.Nie moge spac,bo jak leze na boku to maluszek kopie(chyba mu nie pasuje)a jak na plecach to mi jest ciezko(i co tu robic)Pozdrowienia dla ciebie i wszystkich mam.Mdisel i 27tyg kaczuszka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 07.08.02, 08:59 Dzień dobry MAMY LISTOPADOWE!!! Ja codziennie mierzę sobie obdwód brzucha. W ciagu ostatniego tygodnia powieksztł mi się o 1 cm i obecnie mam w talii 103 cm. Brzuch mi rośnie i rośnie a gdzie tam do końca. Czy robią wam się rozstępy, w tamtej ciąży zrobiły mi sie trzy malutkie kreseczki koło pępka a teraz zaczynają mi się powiększać i robią się czerwone. Ja planuję rodzić w mieście którym mieszkam, jest tu szpital w którym moja ciocia jest położną. Dokładnie rok temu -10.08.01 pomagała przyjść na świat córce mojego brata. Bratowa mimo że to był pierwszy jej poród rodziła 4,5 h . Ja natomiast rodziłam w innym mieście i mój poród trwał 12 h. Mam nadzieję że tym razem będzie inaczej. Nie wyobrażam sobie żeby zaplanować na życzenie cesarskie cięcie. Zgodziłabym sie na nie tylko w razie komplikacji. Poród jest do przeżycia!!! Może zdecydowałabym sie rodzić w wodzie ale w woj. śląskim jest tylko jeden taki szpital ( no i nie ma w nim cioci na której pomoc liczę). Czy planujecie rodzić z bliską osobą?? ODPISZCIE!!POZDRAWIAM MAMY LISTOPADOWE!!!!!MIKI i 27 tygodniowy dzidziuś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danussia Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 07.08.02, 11:15 ja nie mam narazie zadnych rozstepow planuje rodzic z mezem ciekawa jestem czy on wytrzyma hahahahaahah Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 07.08.02, 11:47 Czesc!!!Jak narazie roztepow nie widac,ale zobaczymy(bo podobno w 30 tyg brzuch gwaltownie rosnie).Ja rodze w wodzie(jak wszystko bedzie ok).Mam swietnego lekarza i polozne z tego szpitala sa przesympatyczne.Co do mojego ukochanego,to nie wiem czy on da rade,strasznie jest przejety tym,ze bedzie przy mnie a czy wytrzyma--zobaczymy.Jeszcze nam zostalo 3 miesiace(ja mam termin na 4.11.2002).Powoli zaczynam sie bac tego wszystkiego.Strasznie nie lubie szpitali,mam taka awersje do tego miejsca(brrrr).A jak wasze dolegliwosci.Mnie zgaga nie pali,ale za to jest mi niedobrze.Jak zaszlam w ciaze nie mialam zadnych mdlosci(tylko bolal mnie brzuch)ale teraz jest fatalnie.Glowa mnie tez boli,i zaczynam miec hustawke nastrojow.Mam nadzieje ze to normalne.Pozdrawiam was mamusieMdisel i 27 tyg kaczorek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 07.08.02, 12:10 Ja przez pierwsze trzy miesiące byłam wyłączona z życia. Wymioty( przez cały dzień od rana do nocy), tylko bym spała( pare razy zasnęłam w pracy na siedzaco przy biurku). Od czwartego miesiąca jest super, oprócz dolegliwości jak skurcze. Z zachcianek ciążowych mam tylko jedną - lody z Mc Donalda ( pozostałe są fee!!) no i jeszcze jedno nie potrafię sobie odmówic CocaColi ( dobrze że wprowadzili na rynek nową light 0,5 cal.). POZDRAWIAM!!! MIKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beatabilinska Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 07.08.02, 13:08 Zaraz idę na USG. Tym razem mnie tak łatwo nie zbędę i jutro Wam powiem czy druga dziewuszka czy drugi chłopaczek.Beata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danussia Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 07.08.02, 11:13 hejka u mnie wczoraj liczba skyrczy spadla do 5 wiec jestem zadowolona ciekawa jestem jak bedzie dzisiaj szyjke mam co prawda jakas skrocona ale lekarz zapewnil mnie ze powinna wytrzymac no chyba ze te skurcze jakos drastycznie sie zwieksza ale nie sadze bo mam wieksza dawke fenoterolu na wizyty chodze co miesiac moze czesciej bo ja chodze do 2 lekarzy prywatnie i panstwowo \\\\brzuszek tez zaczla rosnac jak na drozdzdach ale nie swedzi mnie nic smaruje go 2 razy dziennie penaten"em i bardzo fajnie natluszcza mi skore bardzo go polecam bo i cena nie jest szokujacamorfologia podobnie jak Tobie tez sie posypala biore jakies leki na poprawe moj tez maluszek skacze i podryguje jak leze na boku a tak w ogole to meczy mnie straszna zgagapozdrawiam serdeczniedanusia +25 tyg patryczek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 07.08.02, 16:17 Dziewczyny!!!Jestem ciekawa jakie ubranka kupujecie dla swoich pociech(jaki rozmiar)?PozdrowieniaMdisel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 08.08.02, 09:12 WITAM!!Nie mogę w to uwierzyc ale wczoraj miałam tylko 3 skurcze!!!! Ale za to rano złapał mnie taki skurcz łydki, że mnie boli jak chodzę a muszę być dzisiaj na chodzie bo idę na dzidziusiowe zakupy po pracy. Jutro napisze na co wydałam kasę. Jeśli chodzi o ubranka to na razie nie kupuję gdyż już troche dostałam od koleżanki a większość będę miała po mojej bratanicy. A ciuszki ma prześliczne.( mam nadzieję że sie nie zmieni i to będzie dziewczynka) Co do rozmiaru to pierwsze ubranka kupuje się na 56,60 cm.Bardzo mnie cieszy że dzidzia od rana cały czas sie wierci!!!PA!! MIKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe--dolegliwości IP: *.* 08.08.02, 12:00 Czesc kochanie!!!Mam pytanie?Jakie doledliwosci macie,a moze wyczytalyscie gdzies jakie moge byc.Mnie boli brzych,czasami w podbrzusze i jakos dziwnie jest z tym pecherzem,strasznie go czuje.Mam nadzieje ze nie jestem jedynym przypadkiem i jest to normalne.PozdrawiamMdisel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: czy sa mamy listopadowe--dolegliwości IP: *.* 09.08.02, 08:53 WITAM!!!Ja się wczoraj pochwaliłam tą ilością skurczy. Wczoraj miałam ich wyjątkowo dużo i od wieczora zaczęłam brać fenoterol i isoptin. Trzęsę się po nim jak galareta ale mama nadzieję że to przejściowe dolegliwości tym bardziej że od chwili gdy wzięłam pierwszą dawkę ani jednego skurczu!!!Wczoraj odważyłam sie na pierwsze zakupy łóżeczko, materacyk i komplet pościeli. Tak mi sie spodobał jeden wzór że nie mogłam się oprzeć. Tak więc musi być dziewczynka bo kolor to kremowo-różowy. Rozłożyliśmy z mężem to wszystko i cieszyliśmy sie jak dzieci!!! A to przecież początek tej wielkiej przygody.Co do dolegliwości ciążowych to mnie wczoraj też kuło w podbrzuszu ( ale mam nadzieję że to z tych emocji ). W tym okresie rozciągają się wiązadła więc to może dlatego cię pobolewa. Jeśli chodzi o problemy z pęcherzem to coś o tym wiem bo co chwila korzystam z wc. Czasem maluch mnie tak w pęcherz puknie, że nie mogę wytrzymać.BEATKO-gratuluję Córeczki, jak dasz jej na imię ( ja wciąż się jeszcze zastanawiam), napisz coś więcej o tym usg!!! POZDRAWIAM!!! MIKI z dzidziusiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beatabilinska Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 08.08.02, 13:03 Cze dziewczyny,Jestem po wizycie u "wyroczni" i wiem, że będę miała Urszulkę. Jestem bardzo happy, czego wszystkim równiez życzę.Beata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 09.08.02, 09:01 Przecież imię już podałaś, sorry ale to się w ciąży zdarza!!!!!PA!!!! MIKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majap Re: czy sa mamy listopadowe- ubranka IP: *.* 12.08.02, 22:13 Ja kupuje 56 i 62 cm, ale jesli maluszek będzie większy to jestem zapatrzona w tonę ciuszków od rodzinki. Szczerze polecam popytac po znajomych bo im więcej ciuszków tym mniej roboty z praniem i więcej czasu dla bombusianatomiast zastanawiam sie nad zimowym komplecikiem. widziałam fajny na rozmaiar 72( albo 76) i nie wiem czy to wystarczy na taki długi okres (mam termin na 10 list.) Pani w sklepie wyliczyła że starczy, ale ja nie jestem pewna.Pozdrawiam i życzę udanych łowów w sklepachMaja+ Albercik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majap Re: czy sa mamy listopadowe: do Kamil IP: *.* 12.08.02, 21:58 Jak miło spotkać mamcię która ma termin tak blisko Ja mam na 10 listopada i podobnie nie mogę się doczekać na mojego synka. To moja pierwsza dzidzia i czuję się trochę nie pewnie, ale wierzę w swój naturalny instynkt. Jestem trochę zaniepoojona tym, że mamy piszą o skurczach, których ja nie mam bądź ich po prostu nie potrafię rozróżnić. Moja lekarka nie wspomniała mi nic o takiej możliwości a ja sie na nic nie skarżyłam jak zreszta przez cała ciąże, którą przechodzę bezobjawowo A teraz się zastanawiam czy to normalne??? Pozdrawiam Maja + Albert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 13.08.02, 10:06 WITAM! Dziewczyny czemu nie dajecie znać co u WAS.Witaj Maju. Cieszę sie że ktoś się odezwał. Terminy sie zbiegają ciekawe która z nas pierwsza urodzi swoją dzidzię. Moim marzeniem jest donosić chociaż do 15 października. Bo biorąc pod uwagę ciągle zwiększającą się ilość skurczy to może być trudne. Od wczoraj zwiększyłam dawkę leków 6X fenoterol, 3X isoptin. jeśli TY nie czujesz żadnych skurczy to tylko sie cieszyć, bo gdybyś je miała to napewno byś zauważyła. To takie nieprzyjemne napinanie brzucha. Co do ubranek to w niedzielę byłam w sklepie i wypatrzyłam kombinezon na 62 cm. Nie sądziłam że mozna kupić takie małe. Tez się zastanawiam nad większym ale jak ubrać dziecko przy wyjściu ze szpitala. O tej porze co będziemy rodzic może być już śnieg. Napiszcie dziewczyny co planujecie!!!Czy miałyscie robione krzywe cukrowe, jakie powinny być wyniki??MIKI + 28 tygodniowy dzidziuś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe: IP: *.* 13.08.02, 10:57 Czesc dziewczyny.Co u was?U mnie po malu leci,zaczynam sie troche gorzej czuc,a plecy mnie tak w nocy bola ze nie jestem w stanie zasnac.Kamil co sie dzieje,dlaczego chcesz dojsc do 15 pazdziernika.Przeciez te skurcze nie zawsze przepowiadaja szybszy porod(mam nadzieje).Ostatnio robione mialam ktg i wszystko ok nie ma skurczy,chociaz mam dziennie od 3 do 5 a czasem wiecej-ale nic nie biore zadnych tabletek.Majap a te skurcze o ktorych jest mowa-to sie ciesz ze ich nie masz -widocznie taki twoj urok.Te nasze nieszczesne skurcze przygotowuja macice do porodu,ja je mam poczawszy od 13 albo 15 tyg-ale powiedziano mi ze mam sie nie martwic.Ja robilam cukier nadczo i wyszlo mi 75 ale krzywej jeszcze nie.Mam strasznie problemy z pecherzem,biore antybiotyki bo juz nie dawalam rady z bolem,ale teraz jest lepiej.Kobitki ile macie w pasie(mierzac od pepka).CalujeMdisel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majap Re: czy sa mamy listopadowe: IP: *.* 13.08.02, 11:23 Witam!Mój brzusio urósł narazie do 98 cm (licząc od pępka, ale z dnia na dzień jest obszerniejszy, co mnie bardzo cieszy Podziwiam skórę brzucha, że może się tak rewelacyjnie rozciągać, chociaz czasami swędzi.A jak z aktywnościa Waszych maluszków? Mój myli dzień z nocą i coraz trudniej jest zasnąć. Mam też problem z wytrzymaniem na jednym(lewym) boku całej nocy, ale inna pozycja nie wchodzi w gre przy takiej wiercipięcie))Czy rozpoczęłyście juz szkołę rodzenia?Pozdrawiam!Maja+ Albercik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: czy sa mamy listopadowe: IP: *.* 13.08.02, 12:24 Ja mam w pasie 103 cm. Nie wiem co będzie dalej. Samopoczucie dobre, tylko te skurcze....Dziś byłam na badaniach -morf,mocz,glukoza-wyniki jutro, w przyszłym tygodniu jestem umówiona na krzywą cukrową.Szkoła rodzenia? Hmm! W pierwszej ciąży nie chodziłam bo do końca leżałam w szpitalu. Teraz z tymi skurczami to raczej nie nadaję sie do ćwiczeń. Nauka oddychania, opieka nad dzieckiem- to już przechodziłam. Myślę że przez te parę lat nie zapomniałam. Mój mąż też twierdzi, że jak jedno urodziliśmy bez szkoły to i damy radę drugie. POZDRAWIAM!! MIKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe: IP: *.* 13.08.02, 13:27 Witam ponownie!!!Ja do szkoly chodze od 24 tyg.I jest naprawde fajnie.brzuszek mi rosnie i mam juz 99cm.Narazie mnie nie swiedzi,ale pobolewaja mnie wiazadla i to mnie denerwuje.Dziewczyny czy macie uczucie mocnego ucisku na pecherz i czy czujecie dzidzusia na wysokosci owlosienia(jestem ciekawa bo moj tam jest i czuje go w tych okolicaj)(nie jest to za nisko)?Co do lezenia to moj maluszek nie lubi jak leze na boku ani jednym ani drugim.Pani ze szkoly rodzenia powiedziala mi ze jak nie utrudnia mi lezenie na plecach to moge sobie w takiej pozycji odpoczywac(bo maluszek da mi znac jak mu cos nie bedzie pasowac).Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danussia Re: czy sa mamy listopadowe: IP: *.* 13.08.02, 16:13 hej hej juz myslalam ze listopadowki zapadly w jakis sen ja czuje sie w zasadzie tez dobrze, dzis mialam test obciazenia glukoza , jestem ciekawa jaki bedzie wynik...ja tez czuje dzidziusia tak nisko..... powiem ze nie jest to zbyt mile uczucie a czesto wlasnie kopie mnie w to miejsce brzuszek mam ok 95 cm i jakos strasznie ostatnio zaczyna rosnac co bardzo mnie cieszy w nocy nie moge spac jest mi duszno za to w dzien ucinam sobie drzemke skurcz nadal sa... ale nie wiecej niz 10 na dobe srednio 7-8szkole rodzenia planuje zaczac moze we wrzesniu, w przyszlym tygodniu zaczne sie tym interesowac i podzwonieserdecznie was pozdrawiam i wasze brzuszkidanusia +26 tyg patryczek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majap Re: czy sa mamy listopadowe: do Kamil IP: *.* 14.08.02, 08:10 Dzień dobry!!!Właśnie wróciłam z badań. Miałam robioną morfologię i tą okropna glukozę... tfuuu... jakie to słodkie myslałam że mnie zemdli I tak jak przez cała ciąże obeszłam się bez nudności tak dzisiaj miałam ochotę poszukać toaletki. Ale udało sie wytrzymać! Na słodkie nie popatrzę chyba przez miesiąc! Ale to wszystko dla maluszka!!!Dzisiaj bąbuś znowu pomylił dzień z nocą i dawał się we znaki własnie kiedy szłam spać)Ja szkołę rodzenia rozpoczynam od września, bo teraz i tak są przerwy wakacyjne. Czy któraś z Was rodzi w Krakowie?Pozdrawiam wszystkie podrygujące brzusia)Maja+ Albercik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe: do Kamil IP: *.* 14.08.02, 11:09 Czesc!!!Ja nie rodze w krakowie,ale lezalam przez tydzien w klinice u dr Klimka(nie pamietam ulicy tej kliniki)-(ale ucieklam z tamtego miejsca).Wielka pomylka.Moja myszka w nocy spi,ale w dzien jest strasznie aktywna.Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: czy sa mamy listopadowe: do Kamil IP: *.* 14.08.02, 11:55 CZEŚĆ DZIEWCZYNY!!Dzisiaj pogoda fatalna, spać sie chce. Jak dobrze że nadchodzi długi weekend. Ja będę miała w piątek mały remoncik w pokoju dla dzieci. Łóżeczko stanie już na właściwym miejscu.Właśnie dowiedziałam sie o wynikach krwi. Nie jest tak źle, już myślałam że mam jakąś anemię bo jestem nie do życia, tylko bym leżała - brak mi siły. A HBG 12,2!!, Za to poziom glukozy na czczo to 86, nie wiem czy to nie za dużo ostatnio miałam 79.Dzidziuś to ostatnio stał sie bardzo ruchliwy. Tak sie rozpycha że hej. POZDRAWIAM!!! MIKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beatabilinska Re: czy sa mamy listopadowe: do Kamil IP: *.* 14.08.02, 12:38 No to cześć,Pogoda senna co prawda dzisiaj ale ja "schudłam" o połowę. Jak temperatura jest powyżej 25 stopni to po prostu rosnę jak ciasto drożdżowe. Myśleliśmy (z lekarzem), że może coś nie tak z ukł.moczowym ale wszystko OK - no i doszliśmy do wniosku, że ze względu na wpływ temperatury na mój obwód i "tonaż" - lato powinno się juz skończyć definitywnie. Cóż nie wszystkim to będzie na rękę, a najmniej mojemu 2-letniemu synkowi. Żeby zadośćuczynuć straty kupiłam mu nowe "sićne" kaloszki.Ach no i wreszcie nie wytrzymałam i kupiłam Urszulce (co to w listopadzie się urodzi) kocyk piękny. Nie mogę pozwolić sobie niestety na zbyt wielkie zakupy dla dzidzi bo większość rzeczy mam po Krzysiu ( a nawet po Karolince). Ale na zakupy wyprawkowe na 100% się wybiorę.Trzymajcie się prosto i wielu kopniaczków w okolice wzgórka łonowego życzę.Beata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 14.08.02, 12:52 witam ponownie!!!Kochane moje--co dokladnie ma znaczyc ta krzywa cukrowa.Bo moj lekarz(pierwszego kontaktu co prawda)powiedzial ze jak robilam poziom cukru nadczo i wszystko jest ok to nie mam co robic tej krzywej.Za to kazali mi wczesniej zrobic badania na tarczyce,podobno tez sie jej nie robi.Ja juz nie wiem- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omay1 Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 14.08.02, 13:04 Cześć listopadowe mamy!Jestem pierwszy raz na tym poście(nie wiedziałam ze takie fajne babki tutaj piszą)Bardzo chciałabym was poznać,no bo wkońcu troszeczke ze soba spedzimy czasu(ja sie juz ciesze).Jak nie macie nic przeciwko temu to moze napisalybyscie jak sie nazywacie,ile macie lat,czym sie interesujecie,cos o waszym zyciu,o męzu,o dziciach,o miejscu zamieszkania i kiedy macie terminy i gdzie rodzicie,o wszystkim co wam przyjdzie do glowy.Fajnie bedzie pisac z osobami o ktorych mozemy cos wiedziec i wyobrazic sobie ich.Jak nie macie ochoty sie otwierac to nic nie szkodzi ,ja tylko chcialabym bardzo poznac was wszystkie i zebysmy zostaly internetowymi kumpelkami.Caluje i pozdrawiam was bardzo mocnoOmay i juz nie taki malutki dzidzus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocik1410 Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 14.08.02, 13:53 Witajci mamy listopadowe!!!!Przez całe 3 tygodnie nie zaględałam na forum, gdyż miałam przeprowadzkę, a tu taka niespodzianka!!! W końcu przyzwoity wątek listopadowy!Ja mam termin na 23 listopada i zamierzam rodzić na Karowej w Wwie. Czy któraś z Was także się tam wybiera?Ogólne na samopoczucie nie narzekam: skórczów nie mam, żylaków i hermoroidów też nie (oby tak dalej), samopoczucie rewelacyjne. Ponadto jestem po badaniach genetycznych i wiem, że będzie dziewczynka (hurraa!!) - Lidia. Zakupy: częściowo w toku. Polecam wózki Bebecar, ja osobiście kupuję Raider AT+. Bardzo ładne są też mebelki TRAMA. Ale to sprawy drugoplanowe.Jeśli chodzi o przytycie to już jakieś 7 kg (teraz jest 25 tydzień), ale równomiernie. Zachcianek specjalnych brak, słodyczy za bardzo jeść nie mogę. Ponadto wyniki żelaza beznadziejne, nie skutkuje Sobifer ani Materna. Ale czuję się bardzo dobrze. Chodzę na basen i staram się ćwiczyć (ale to gorsze w te upały) a dzisiaj jedziemy na weekend nad morze. Może da się wejść do wody??Pozdrawiam serdecznie Wszystkie!!JoannaPS. To jest mój pierwszy bejbik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MelaBlonda Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 15.08.02, 12:22 A oto i ja. Leon(ek) ma być dostarczony 7 listopada. Jest dla mnie wyjątkowo łaskawy, bo ani specjalnie nie utyłam (3kg), ani nie mam wyjątkowych dolegliwości. Co prawda NOSPA mnie też nie ominęła, ale już jej nie biorę regularnie, a żelazo należy do codziennej diety, bo krwinek 3,5. Wyssał ze mnie ON, LeOn. Teraz sobie rośnie, ale brzuch i tak mały (81-83cm). Dla pocieszenia dla tych, co już ciężkie dodam, że zbyt "dobry" wygląd nie popłaca, bo nikt się nie lituje i nie ustępuje miejsc, nie przepuszcza w kolejkach itd itp, a dotyczy to przede wszystkim innych KOBIET. No więc tak. A co do przedstawiania się (Omay, do ciebie!): sama tego nie zrobiłaś, a zachęcasz inne, che che. I pytanie do Mdisel: rodzisz w wodzie, a gdzie ta woda będzie? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 15.08.02, 12:40 Czesc!!!Rodze w wodzie w sulechowie,bo podobno jest owiele latwiej.Ale i tak nie kazdy moze,wiec moze byc tak ze nie urodze tak jak bym chciala.Co do twojego przytycia MELABLONDA to gratuluje mi juz polecialo 16 kg i nie ciesze sie z tego powodu.Mam nadzieje ze szybko to zrzuce.PozdrawiamMdisel i 28 tyg kaczuszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MelaBlonda Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 18.08.02, 15:44 Helou.Wczoraj rozmawiałam z położną, która odbiera porody w wodzie i ponoć jest wtedy super atmosfera, bo robi się zamknięta grupa osób: wiadomo - wanna stoi sobie w odosobnionym pomieszczeniu, ciepła woda pluszcze, położna, lekarz, ojciec. Dziecko tak urodzone jest spokojniejsze. Sielana. Jedyny minus, że czasami nie wiadomo jak wszystko się potoczy i mogą cię nagle wyciągać z tej wody na stół... Co prawda mnie położna "przepowiedziała", że wyglądam na to, że wszystko sprawnie i szybko pójdzie, ale na piśmie mi tego nie dała. Jakie przeciwskazania ty możesz mieć, Mdisel, do tej wody?A co do glukozy. Podobno można ją zakwaszać cytryną. To nie pomaga? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe-do MelaBlonda IP: *.* 19.08.02, 10:21 Witam!Co do wody--to podobno nie jest tak latwo urodzic bo:nie zawsze jest tak,ze mozesz np:masz zakazenie pecherza albo zainfekowana pochwe,jak za duzo kalu tobie wyleci to tez nie mozesz tam rodzic bo moglabys dzidzusia zakazic.Tam gdzie ja bede rodzic 3 tyg wczesniej przechodzisz kuracje odkazajaca.Jak pytalam sie dziewczyn ktore rodzila w wodzie nie ma zadnej ktora by nie zrobila tego jeszcze raz.Podobno dzidzius sie nie meczy(nie ma takiego szoku),tobie jest lzej,bol nie jest taki upierdliwy no i jeczsze jedna ciekawostka--wchodzisz do wanny dopiero jak rozwarcie jest 5 cm i tylko na 30 min co jakis czas, nie wiecej.Samo rodzenie jest juz w wodzie,i podobno jest to najbardziej niesamowity porod(chodzi o wode).Jezeli u mnie bedzie wszystko ok,dzidzius bedzie polozony jak trzeba i niebedzie zadnych komplikacji to nawet zeby to kosztowalo duzo to zrobie(a u nas kosztuje to 350zl)wiec nie jest tak zle.PozdrawiamMdisel i 29 tyg Oliver Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majap Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 15.08.02, 19:09 Witam!! Jak to jest z tą glukozą? Na czczo mam 99 a po obciążeniu 105, to chyba w normie?? Poza tym dalej mam za niski hematokryt i lekko zaniżoną hemoglobinę. Ale ogólnie spodziewałam się większego zburzenia Czy ktoś może mi poradzić jak spać? od paru dni ciężko jest mi usnąć. Każda pozycja jest niewygodna? Mam też coraz płytszy oddech i szybciej się męcze. Co będzie dalej??? Wogóle dzisiaj zaliczam jakiś spadek formy Cóż nie można cały czas być w euforiiNawet jeśli maluch kopie jak szalony, że chyba niedługo złapie go za nóżkę)))))Pozdrawiam mamcie te w dobrych i złych nastrojach!Maja+ Albercik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miracle Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 19.08.02, 21:12 Ja mam dosyć ciąży. Kto to wymyślił, żeby trwała tak długo. Uważam, że 6 miesięcy by wystarczyło. Poza tym jestem nerwowa, histeryczna, płaczliwa, kompletnie inna niż normalnie. Choć niektórzy twierdzą, że bluźnie. W sumie mają rację, bo czuję się (fizycznie) doskonale. Czy zapisałyście się już do szkół rodzenia? Moja zaczyna się w połowie września, ale nie wiem, czy wybrałam dobrą. Zajęcia trwają tylko miesiąc (dziewięć spotkań dwugodzinnych). Co powinna "zawierać" porządna szkoła rodzenia? Pozdrawiam Kasia i 28-tygodniowy Mikołajek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe-puk puk IP: *.* 17.08.02, 11:21 Czesc dziewczyny!!!Cos was nie widac,widocznie jestescie gdzies na piaszczystej plazy(zazdroszcze).Jak tam wasze wyniki krzywej.ja swoje odbieram w poniedzialek,i zgadzam sie ze to do picia to strasznie ... .Jak sobie dziewczyny radzicie z dolegliwosciami,jak chodzenie do wc,u mnie jest ok ale jak mialam zapalenie pecherza to nie dawalam rady i prosilam zeby juz sie to skonczylo.U mnie cos sie dzieje bo stracilam ochote na jedzienie,nic mi nie pasuje i jakos ciezko zaczyna mi sie chodzic.Maluszek wierci sie i czasami nie jest za milo.Co do pogody to troche bylo zimno i tak sie cieszylam(chociaz czulam sie fatalnie,tak bez zycia)a teraz zaczyna sie znowu goraczka.Piszcie cos kochane bo z kim mamy sie dzielic smutkami i radosciamiPozdrawiamMdisel i kaczuszka 28 tyg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majap Re: czy sa mamy listopadowe-puk puk IP: *.* 17.08.02, 13:37 Hej hej!!Ja też sprawdzam co jakiś czas nowe posty i cisza u mam listopadowych Może faktycznie inne mamcie łapią ostatnie promyki słońca gdzieś hen hen. Ja polecam Mazury bo niedość że cały czas jest tam pogoda) To jeszce można aktywnie pospędzaać czas (czyt. kajaki!!!) Szczerze polecam bo maluszek się nie męczy, płyniecie sobie w lasku, chłodek woda.... super. Tam właśnie spędzałam wakacje.Co do krzywej to miałam 99 na czczo i 105 po obciązeniu. I to podobno dobry wynik. Nie było gwałtownego wzrostu cukru we krwi czyli nie mam ukrytej cukrzycy) Zyczę innym mamcią pozytywnych wyników.Mam podobne problemy z chodzeniem, to już nie to co kiedyś: męcze się, nogi są taaaaakie ociężałe i na dodatek małe żylaczki dają znać Ale gorzej jest ze spaniem, wieczorem nie mogę sie ułożyć. Czy polecacie wyżej kłaść poduchy, tak żeby to była pozycja półsiedząca?? Chyba dzisiaj przetestuje ten pomysł.Pozdrawiam i odzywajcie się częściej!!!Maja i Albercik (dzisiaj jego imieninki)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: czy sa mamy listopadowe-puk puk IP: *.* 19.08.02, 10:21 WITAJCIE!!I znowu w pracy. Jutro idę do lekarza i najprawdopodobniej dostanę L-4. Wszystko przez te skurcze mam do 10-13 na dzień, biorąc co 4 godziny fenoterol. Żeby tylko obyło sie bez szpitala. Oprócz tego problemu to wszystko ok. Żadnych problemów ze spaniem, zgagą czy żylakami. Dzidziuś kopie jak najęty od samego rana, mógłby sobie uciąć już drzemkę. Od soboty pokój dziecinny jest gotowy( po remoncie). Do kupienia pozostały kosmetyki, ubranka no i wózek!! i jeszcze wiele innych drobiazgów. POZDRAWIAM WSZYSTKIE MAMY LISTOPADOWE!!!!MIKI+29 tygodniowy dzidziuś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe-puk puk IP: *.* 19.08.02, 10:38 Czesc!!!Co jest z tymi skurczami,dlaczego one sa takie upierdliwe?Ja jednego dnia mialam 8-10 a nastepnego 2.Nie biore nic,no czasami nospe jak jest wiecej.Moj dzidzus cossie za bardzo rozbrykal,bo czy noc czy dzien dla niego jest caly czas zabawa(ja juz sie zaczelam niepokoic,bo przeciez to nie jest dobrze,musi czasami pospac).Dzisiaj u nas zaczyna sie goraczka,wiec juz zaczynam byc zla bo mieszkam na 4 pietrze i jest tak goraco ze az mi slabo.W piatek ide do lekarza i na ktg(juz ostatnio mialam).KAMIL jak ciebie niepokoja te skurcze to idz to lekarza i niech zrobi tobie to ktg,bedziesz wiedziala czy te skurcze sa grozne.Ja jak latalam jak oszalala od 9 rano do 20 wieczor to tez mialam duzo skurczy,moze one wlasnie po wysilku sie nasilaja(a ty pracujesz wiec moze trzeba udac sie na upragniony odpoczynekale z drugiej strony to siedzienie i wypoczywanie jest jeszze bardziej meczace.Ja juz siedzie tydzien i wiekszosc leze,bo strasznie bolal mnie brzuch.Dziewczyny juz do lispopada malo zostaloMi jeszcze 78 dni Pozdrawiam wasMdisel i 29 tyg Oliver Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majap Re: czy sa mamy listopadowe-puk puk IP: *.* 19.08.02, 13:34 Hej dziewczyny!!!Ja właśnie wróciłam z zakupów, tzn. bardziej się orientowałam w cenach niż kupowałam, bo można nieżle się naciąć! Ta sama firma w różnych sklepach i różnica 20 zł.!Dlatego kupiłam tylko rożek (śliczniutki) i upatrzyłam sobie wózio. Ubranka już mam, łózeczko też i tylko się doczekać nie mogę A to dla mnie jeszcze całe 90 dni!!maluch się rozpycha, wierci i kręci i coraz bardziej zazdroszczę mamcią z większymi brzusiami, że one będą się cieszyć wcześniej.Apropo brzusiów- czy nie irytują Was spojrzenia kobiet? Niezależnie od wieku gapią się na mój brzuch z lekką ironią i takim głupim półuśmieszkiem. Czy ciąża to coś wstydliwego, grzesznego??? Litości przecież stąd się wszyscy wzięliśmy!! Bez wyjatku!!O rany a może to ja jestem przewrazliwiona? Pozdrawiam MamusieMaja+ Albercik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majap Re: czy sa mamy listopadowe-puk puk IP: *.* 19.08.02, 13:34 Hej dziewczyny!!!Ja właśnie wróciłam z zakupów, tzn. bardziej się orientowałam w cenach niż kupowałam, bo można nieżle się naciąć! Ta sama firma w różnych sklepach i różnica 20 zł.!Dlatego kupiłam tylko rożek (śliczniutki) i upatrzyłam sobie wózio. Ubranka już mam, łózeczko też i tylko się doczekać nie mogę A to dla mnie jeszcze całe 90 dni!!maluch się rozpycha, wierci i kręci i coraz bardziej zazdroszczę mamcią z większymi brzusiami, że one będą się cieszyć wcześniej.Apropo brzusiów- czy nie irytują Was spojrzenia kobiet? Niezależnie od wieku gapią się na mój brzuch z lekką ironią i takim głupim półuśmieszkiem. Czy ciąża to coś wstydliwego, grzesznego??? Litości przecież stąd się wszyscy wzięliśmy!! Bez wyjatku!!O rany a może to ja jestem przewrazliwiona? Pozdrawiam MamusieMaja+ Albercik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MelaBlonda Re: czy sa mamy listopadowe-puk puk IP: *.* 22.08.02, 17:37 Litości? No nie. Chyba rzeczywiście jesteś przewrażliwiona, albo może masz jakąś wojowniczą minę na twarzy. A może ci zazroszczą właśnie? Nade mną właśnie nikt się nie chce litować, a i w kolejce nie przepuszczą... Wyluzuj się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miracle Re: czy sa mamy listopadowe-puk puk IP: *.* 19.08.02, 21:17 Mnie dopiero czeka badanie z glukozą w tle. Podobno jest obrzydliwe. W ogóle wszystko wydaje mi sie okropne. Mikołajek czasem tak mi daje popalić, że budze się w nocy. na dodatek drentwieją mi czasem ręce w nocy. I mam ogromny apetyt. Nie mogę spać dłużej niż do ósmej, bo syneczek tak ciągnie za pępowinę, że musze wstać i coś pożreć. Poza tym już nie mam siły być w ciąży. Zdeterminowała całe moje życie, o niczykm nnym nie rozmawiam, o niczym innym nie myślę. I nawet jak próbuję, to wszystcy i tak pytają o dziecko. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MelaBlonda Re: czy sa mamy listopadowe-puk puk IP: *.* 22.08.02, 17:33 Nie jesteś osamotniona. Mnie też się cholernie dłuży, no bo ile można myśleć o sobie i o ciąży, prawie rok? Co prawda na razie czuję się świetnie, dopiero w ogóle widać, że mam brzuch, więc nie noszę ciężaru, ale już bym chciała "coś dalej", czyli zobaczyć sprawcę zamieszania. Muszę czekać do 7 listopada (choć kto wie). Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 19.08.02, 15:30 Wiatam ponownie!!!Odebrałam wyniki krzywj i na czczo mam 71.48 A norma jest 74-115.50 wiec chyba troche za malo a po 1 godzinie 103.66 a norma jest 74-115.50 i tutaj jest ok.Podalam te normy bo bez nich nie wiedzialabym o co chodzi w tym wszystkim.Pozdrawiam Mdisel i kaczuszka 29 tyg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebi Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 20.08.02, 09:36 Cześć! Pozdrawiam serdecznie wszystkie Mamusie razem z Brzuszkami. Wróciłam właśnie z urlopu z Mazur- wypoczeta i rozleniwiona do granic- pierwszy raz byłam na tak długim urlopie-2,5 tygodnia!. Wczoraj było okropnie- pierwszy dzień w pracy! Ale dzisiaj jest już OK. Czuję się wyśmienicie- to chyba zasługa basenu. zaczęłam już robic zakupy dla Maksia i niedługo zabieramy się za urządzanie pokoiku dziennego. Wczoraj umówiłam się z położną poleconą przez lekarza. Wyglądała całkiem sympatycznie. Martwi mnie tylko to, że przytyłam już 9 kilo. Ale trudno. Pradwopodobnie gdyby nie ilość ruchu byłoby 19 przy tej ilości pochłanianego żarcia! A Wy? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotaM Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 20.08.02, 13:37 To już 26-tydzień.Byłam dzisiaj u lekarza i wszystko jest dobrze.Maluszek zuch kopie za dwóch i ułożył się już tak jak trzeba.Jest mnie(nas) więcej o 6 kg.Wyniki trochę lepszetardyferon działa.Czuję się w zasadzie dobrze,chociaż nie mam zbytnio siły w te upały wychodzić z dzieckiem na spacery,przez co skacze mi po głowie i trochę mi go szkoda.Jutro wybieramy się jeszcze na kilka dni wypoczynku do Pogorzelicy.Mam nadzieje,że deszcz nas nie wygoni i trochę odpoczniemy.Tymek niedługo wystartuje do przedszkola i boję sie jak to zniesie.Zylaki niestety nie odpuszczaja ,a stają się bardziej widoczne i dokuczliwe.Jeszcze trzy misiące do rozwiązania.Jaki bedziesz mój mały Aniołku?Rośnij zdrowo.Pozdrawiam Was dziewczyny i życzę zdrowia i uśmiechu Wam i Maleństwom w brzuszkach.Pa pa!Dorota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 20.08.02, 13:50 Witam!!!Czesc DorotaM.Fajnie ze wszystko jest ok,to najwazniejsze.Powiedz mi co z tym polozeniem,jest skierowany glowka do dolu i powiedz mi gdzie ty go czujesz,bo juz padlo w postach ze jakas dziewczyna czule dzidzie bardzo nisko czyli gdzies w okolicach wzgorka lonowego--czy ty tez tam czujesz-bo jak sie juz ustawilo jak trzeba to ta glowka musi gdzies byc(tylko gdzie)?Dzieki za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majap Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 21.08.02, 13:24 Cześć dziewczyny!!Jak tam Wasze słodkie brzusia? Mój rośnie i jest coraz bardziej zniecierpliwiony. Dzisiejsza noc była prawdziwą męczarnią Coraz częściej czuje znużenie i zmęczenie. Nawet głupie zamiatanie jest ciężką pracą. A tu musze się zmobilizować na egzamin we wrześniu Na szczęście to pierwszy termin ale pouczyć się muszę i tak, a myślę tylko o tym żeby posiedzieć na kanapie i się relaksowaćJeżeli chodzi o przytycie to narazie 8 kg więcej, ale gdzie to się podziało to nie wiem, bo nadal jestem szczupła, ze sterczącym brzusiem) To pewnie moje maleństwo- żarłoczek)Pozdrawiam mamusie)Maja i Albi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 21.08.02, 13:50 Cześć mamusie listopadowe!Od dziś jestem na l-4, na razie na dwa tygodnie(powód skracająca się szyjka)- to przez te skurcze. Mam duzo wypoczywać i myśleć pozytywnie. Lekarka powiedziała że rodzić możemy najwcześniej za dwa miesiące ( 20 październik). Wyniki z badań mam dobre, w ciagu ostanich czterech tygodni przytyłam 2,5 kg. Jutro mam test obciążenia glukozą. Teraz zmieniam cel zakupów. Z wyprawki dla dzidziusia przerzucam sie na wyprawkę dla synka-idzie do zerówki i wiele rzeczy mu potrzeba. Ponadto 1 września ( o 8.25 rano w niedzielę) ma szóste urodziny. Właśnie sześć lat temu w nocy z 31.08 na 1.09 przeżywałam to co znowu mnie czeka niebawem. Mimo tego iż nieźle się wtedy namęczyłam to jakoś nie boję się samego porodu, to chyba dlatego, że już wiem, iż z chwilą gdy zobaczy się swoje dziecko-to zapomina się o całym świecie. Liczy się tylko to, że już jesteśmy wszyscy razem.Pozdrawiam WAS DZIEWCZYNY i życzę samych szczęśliwych dni aż do tego najszczęśliwszego- w którym ujrzycie pierwszy raz swoje dzieci!!!PA!! MIKI + 29 tygodniowy dzidziuś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 21.08.02, 14:18 Czesc dziewczyny!!!U mnie tez nie za wesolo,mi sie tez skraca szyjka i postanowil mi lekarz zalozyc krazek.Troche sie przestraszylam i teraz leze.Strasznie sie boje o mojego maluszka,mam nadzieje ze nie wystapi przedwczesny porod i doczekamy sie tego najwczesniejszego terminu.Strasznie mnie pobolewa zoladek i czasami nie daje rady,wszystko mi podchodzi i nie mam ochoty na jedzenie.Jeszcze dotego dzidzus tak mnie kopie i jak chcialam go zmierzyc(tam dzie kopie--pewnie sie pomyle)to ma z 36 cm.Teraz jek bede u lekarza to musi mi podac wymiary,jestem ciekawa.Wiecie zawsze myslalam ze zakladanie tego krazka to strasznie bolaca rzecz,ale nic nie boli--nawet nie czulam tylko rozmiar mnie przerazil(wielkie to jest).Wkladanie trwalo doslownie sekunde i moglam pojsc do domku.A jak sobie pomysle ze musialabym czekac na zakladanie szwu i to jeszcze jest takie ryzyko (w tych tygodniach i nie tylko)i potem czekac az sie zagoi to ciesze sie ze wynalezli ten krazek(chociaz tez ma pare minusow).Co do zakupow to mam tylko ubranka--i nic poza tym.Bede musila nadrobic zaleglosci oczywiscie ja bedzie wszystko ok.CalujeMdisel i 29 tyg kaczuszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mokkam Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 23.08.02, 13:54 Czołem listopadówki! Jestem nowa na forum i właśnie dokopałam się do tego wątku - to bardzo pokrzepiające znależć osoby, którym to samo chodzi po głowie No i w końcu można porozmawiać z kimś bez obaw, że zanudzi się go na śmierć (ja mam takie dylematy i nie pyplam o swojej ciąży z koleżankami z pracy, chyba że same zadają mi pytania...)Nie będę w tym towarzystwie orginalna jeśli wyznam, że w moim brzuszku dojrzewa do przyjścia na świat osobnik płci męskiej. Ponoć na 100 %, więc imię wybrane - Wiktor. Termin mam na 26 listopada (według USG), według daty ostatniej miesiączki - 29 listopada. Dzidziuś będzie moim prezentem urodzinowym - pod koniec listopada stuknie mi bowiem 30-tka.Jeśli o mnie chodzi to czuję się dobrze, żadnych skurczy nie mam, wyniki poza żelazem - OK. Przeszłam też test obciążenia glukozą: przed miałam 63, po - 99. Według norm które tu zostały podane to przed chyba za mało... No cóż zobaczymy co na to lekarka.dziewczyny a miałyście badania w kierunku wirusowego zapalenia wątroby? Bo ja nie a słyszałam że powinny być robione pod koniec II trymestru?Na razie tyle, nie będę zanudzać. Pozdrawiam Was wszystkie serdecznieMokka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majap Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 23.08.02, 14:08 Cześć dziewczyny!Cisza u Was jak makiem zasiał Ale w taki upał chyba nikomu niechce sie nic) Dzisiaj ledwo doszłam do domku tak mnie powaliła fala gorąca i teraz nie mam zamiaru sie nigdzie ruszać!Mój maluch bawi się ze mną w chowanego, wystawia stópke do głaskania tylko nie rozumiem dlaczego upodobał sobie na to środek nocy, najbardziej odpowiadaja mu godziny wczesno poranne (bardzo wczesno...). Tatus musi interweniowac w formie delikatnych perswazji słownych i małego masażyku)))Czasami pomaga a nawet jesli nie, to masażyk jest przyjemnyPozdrawiam mamcie te wyspane i te niewyspane też))Papa Maja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MelaBlonda Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 23.08.02, 20:06 Mamy listopadowe mało aktywne, bo ich (nas) chyba po prostu mało jest. Położna mówiła, że prawdziwe zatrzęsienie jest teraz, czyli w sierpniu, potem baby-boom trwa do końca października, a w listopadzie już luz. No i tutaj liczba zainteresowanych raczej to odzwierciedla... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta.bujak Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 23.08.02, 20:43 Witam listopadowe mamuśki!Ja już mam dzidziusia - urodziłam synka w listopadzie 2001. Weszłam na tą stronę z sentymentu. Dokładnie rok temu przeżywałam dokładnie to, co Wy. Ja od 6-go miesiąca ciąży musiałam leżeć plackiem, trochę w domu, częściej w szpitalu. Miałam całkowicie skróconą szyjkę, a potem (od 7 m-ca) coraz większe rozwarcie. W 8 miesiącu miałam już akcję porodową, ale powstrzymali mi ją kroplówką i z porodówki wróciłam na patologię. Przeżywałam bardzo ciężkie chwile ale wkońcu mój Filipek urodził się 3 dni po terminie! Teraz jest dużym, kochanym 9-miesięcznym bobaskiem (urodził się 14 listopada). PozdrawiamTrzymam za Was kciuki!!!Powodzenia!!!!Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 25.08.02, 19:30 Czesc dziewczyny!!!Bylam w piatek u lekarza i moja kaczuszka wazy juz 1879.9g.Bardzo sie ucieszylam ze juz tyle wazy.Jest juz odwrocony glowka na dol i mam nadzieje ze tak zostanie do konca.Mialam robione ktg i wszystko jest ok.Waga dzidzusia pokazuje na 32 tydz a ja jestem w 30tyg tak wiec chyba dobrze ze maluszek wiecej wazy.Kopie mnie bardzo mocno i nie moge przez niego spac i do tego mam strasznie klopoty z zoladkiem bo maluszek mnie uciska na niego.Lekarz jeszcze mi powiedzial ze bedzie gorzej bo prawdopodobnie bedzie duzy bo ja naleze do wysokich a moj ukochany ma 194 ,wiec troche mnie to przeraza i mam nadzieje ze za wysoki maluszek nie bedzie.PozdrawiamMdisel i 30 tyg Oliver Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MelaBlonda Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 27.08.02, 17:42 Uwaga Uwaga! Wyciągam listopad na prowadzenie, bo coś bez ustannie ginie w powodzi innych wątków. To chyba jednak prawda, że w listopadzie mało rodzi. W sumie nawet pocieszające, bo nie będzie tłoku w szpitalu. Moja koleżanka rodziła w czerwcu i nie chcieli jej (a już się wtedy zaczęło!) przyjąć w trzech szpitalach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocik1410 Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 28.08.02, 06:18 Witaj!!Faktycznie listopad ginie od samego początku! Na pewno nie jest nas za dużo. Zaczynają się dylematy wyboru szpitala: który wybierasz?Karowa - Dworzec Centralny... Można zwątpić. Ja obecnie powracam do formy psychicznej po oczekiwaniu na wynik glukozy 75 gr po 60 i 120 min. Wynik dobry, cukrzycy nie ma! Miałam duże obawy po 50g. Czy ktoś ma jeszcze takie doświadczenia.Pozdrawiam serdecznie,Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danussia Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 28.08.02, 12:07 ja wlasnie przymierzam sie do powtorki z rozrywki pt 75 g glukozynapiszcie jaka jest dopuszczalna norma?a tak poza tym czuje sie OK \\\\synek kopie pozdrawiam was Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mokkam Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 28.08.02, 13:51 Witajcie ponownie!Czy wybrałyście już szpital?A czy są wśród nas przyszłe mateczki z W-wy? I czy któraś z Was zdecydowała się na poród na Żelaznej? Dajcie znać, może się spotkamy na porodówce...Mokka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danussia Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 28.08.02, 18:19 ja wybralam solecchodze tez tam do szkoly rodzenia danusia +28 tyg patryk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MelaBlonda Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 30.08.02, 14:49 Witam Witam.Ja to raczej w wodzie rodzić będę. Choć do listopada jeszcze tak daleko i nie wiadomo jak wyjdzie (w dosłownym sensie tego słowa, che che). A glukoza okazała się nie taka straszna (jak się ją zakwasi cytryną), wyniki 77 - 133. Pierwszy w porzo, ale jak rozpatrywać drugi nie mam pojęcia, bo w laboratorium powiedziano mi, że "nie ma limitów" (??)/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A(le)gatka Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 28.08.02, 18:40 Cieszę się, że jest Was tak wieleMyślałam,że listopad, to nie częsta pora na urodzinki...nio i niezbyt piękna, ale narodziny dzidziusia zapewne upiększą najgorszą aurę.Jestem w 27 tyg.ciąży termin mam na 28 listopad.Nie mam jeszcze kompletnie nic dla bobaska...planowałam zakupy na październik, ale mnie zaskoczyłyście, że już zaczynacie od sierpnia przygotowania.Wogóle nie mam pojęcie jak się do tego zabrać, co kupować i kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danussia Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 28.08.02, 19:19 ja mam termin na 21 listopadaale wszystko moza sie zdarzyc przeciez wczesniej....a ja zawsze wole przygotowac sie bo strasznie nie lubie nic robic na ostatnia chwileteraz przezywam okres pt wicie gniazdka! moj maz nie ma chwili wytchnienia jednoczesnie robi szafe w sypialni i ma robic pokoik dziecinnyw sobote go malujemy w niedziele wieszam juz firanki i zaslonkiw pon jade kupic mebelki a co tam niech stoja!!!!mam juz sporo ubranekrany ale zrobilam sie niecierpliwa al eto chyba ze tak bardzo sie ciesze na przyjscie mojego synka na swiatzaczelam w pon szkole rodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocik1410 Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 29.08.02, 17:53 WitajcieJuż 27 tydzień. Jeśli chodzi o glukozę 75g, to miałam wyniki 70-170-117 (0-60-120) i lekarz powiedział, że bardzo dobre. Ja się przejmowałam tym wynikiem po godzinie, ale może tak ma byż, a przede wszystkim ma spaść do normy (117).Jesli chodzi o zakupy.... Ubranka jakieś są, mebelki zamówione, wozek i akcesoria też, jeszcze mały remoncik... ale na pewno nie zostawimy go na listopad!!Już nie mogę doczekać się jesieni (ale tej złotej, a nie deszczowej).Pozdrawiam Wszystkie,Joanna (+ 27 tyg Lidia)P> Wubieram chyba jednak Karową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 30.08.02, 12:34 Czesc kochane!!!Jak tam samopoczucia?U mnie moze byc,nie chce zapeszac--ale jak narazie moge spac,troche bolal mnie brzych ale wszystko wrocilo do normy.Maluszek kopie jak wariacik,czasami to juz nie daje rady.Szaleje z kupnem wszystkiego.Ciszkow mam od 56 poczaszy na 76 skanczywszy.Moj ukochany mowi ze za niedlugo bedzie mial maly wiecej rzeczy ode mnie.Ale jak ja widze tez ciuszki to az mnie skreca i musze kupic.Musze kupic tylko szawke bo malo mamy w domu miejsca i kaczuszka musi miec swoja.Co do dolegliwosci to chodze czasami jak oszalala do kibelka,nie mam ochoty na jedzenie(ale nie wiem skad moj kaczorek tak duzo wazy,skoro ja od jakies 2 miesiecy nie mam takiego apetytu.).Brzuch rosnie juz prawie 100cm,rostepow brak(hura)--mam nadzieje ze ich nie bedzie.Piersi bola jak by ktos w nie szpilki wtykal.Zylakow nie mam (naszczescie).Co do skurczy to ostatno mialam ponad 10 ale wczoraj bylo tylko 4.Ja juz nie wiem co jest z tymi skurczami(one sa zdrowo walniete).Dziewczyny ja jeszcze mam 67 dni i zobacze mojegomezczyzne.uz sie nie moge doczekac jak go wezme do rak i wycaluje.Boze jak ja sie ciesze ze juz bedzie z nami.Kochane 100000 usciskow i trzymajcie sie jeszcze troszeczkei bedziemy pisac jak to bylo(byc w ciazy).Pa listopadówki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MelaBlonda Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 30.08.02, 14:51 A komu siara już "się ulewa"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A(le)gatka Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 30.08.02, 17:51 Mam skierowanie na test obciążenia glukozą.....uffff...boję się co to będzie.Qrcze ja jeszcze nie mam nic dla bobaska....myślałam, że to kupuje się z miesiąc szybciej....dobrze, że Was znalazłam i to forum.Od września zaczynam przygotowania.Musimy rozpocząć od dodatkowej szafki na ubranka dla bobaska...bez niej już się nie pomieszczę.Wy wszystkie wiecie kogo urodzicie a ja nie hm.......ale nie jestem pewna czy chcę wogóle wiedzieć.Przez "7-mą skórę" czuję, że będzie to chłopczykmam już imię wybrane.Gorzej z dziewczynką...chcę Amelię ale mąż nie za bardzo do Amelki przekonany.Jak Wam podoba się to imię?Jeśli chodzi o skurcze, to ja"odpukać" żadnych takich nie widziałam, nie słyszałam a co najważniejsze nie czułam.Za to kolka nerkowa mnie męczyła nio i anemia ale teraz nie jest źleprócz przeziębienia z którym wyjątkowo nie mogę sobie poradzić.Pozdrawiam i 27 tyg.ktoś też Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majap Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 30.08.02, 18:05 Witaj Agatko!!O dziwo mój mąż tez bardzo sprzeciwiał sie Amelce, a tak chciałam dać maleństwu na imię. Toczyliśmy zażarte spory o imie dla dziewczynki, kiedy to dla chłopca mieliśmy ustalone od... zawsze- Albert.Ja tez czułam przez skórę że to będzie chłopiec i miałam rację!! Albercik rośnie żwawo)Może w Waszym przypadku jest tak samo, skoro czujesz że to chłopiec... ja wierzę w kobiecą intuicję)Pozdrawiam Ciebie i MaluszkaMaja i 30 tyg. Albuś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majap Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 30.08.02, 17:53 Cześć dziewczyny!!jak tam Wasze dzidzie? Moj mały jest całkiem spory, bo ma coraz mniej miejsca do buszowania w brzusiu mamci, więc coraz bardziej się rozpycha.Mam też coraz większy brzuszek już pnad 100 cm i pani ginekolog w Pieninach (przypadkowe spotkanie) powiedziała, że możemy się przygotowywać na lekko wcześniejszy termin, może nawet koniec pazdziernika.ostatnio kupiliśmy z mężem wózio i już prawie wszystko gotowe dla maluszka. W poniedziałek zaczynam tez szkołe rodzenia. Robię sie coraz bardziej niecierpliwa i juz bym chciała miec maluszka przy sobie.. a to jeszce 72 dni..Czy słyszałyście o stosowaniu oleju z wiesiołka w kapsułkach i piciu herbatki z liści malin od 37 tyg.? To podobno sa naturalne sposoby na wspomaganie wywołania porodu, no i naturalne.Poza tym przyspiszaja pierwsza faze porodu. Spotkałyście się z tym? I co sądzicie??PozdrawiamMaja i 30 tygodniowy Albert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe-co sie z wami dzieje IP: *.* 04.09.02, 08:32 Czesc!!!Zagladam tu,a tu nic.Co jest,przeciez juz za niedlugo zobaczymy nasze kruszyny.Mi zostało jeszcze 62 dni(bite 2 miesiace).Ale ciezko jest i to bardzo,WC zaliczam w rekordowym tempie ze az glowa boli.A co u was dziewczyny.Przeciez dni leca i wrazen na poewno full.Mdisel i 31tyg 3 dni Oliver Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotaM Re: czy sa mamy listopadowe-co sie z wami dzieje IP: *.* 04.09.02, 22:04 Witaj Mdisel!My tzn. ja i mój brzuszek 28-tyg. mamy się dobrze.Obecnie moją uwagę zaprząta debiut przedszkolny synka.Zdążył już sobie tam rozbić nos.nastąpiła u mnie totalna reorganizacjai cała uwaga skupiona jest na niespełna trzyletnim szkrabie.Co do kolejnego potomka to jest jakby mniej ruchliwy,albo po prostu nie mam czasu tego analizowac.Niestety ciążowe dolegliwości stają się coraz mniej znośne.Brzuch mnie pobolewa jest coraz większy i zaczyna mi "przeszkadzać".Troche mnie martwi ,że często mi się napina i jakby mnie od środka rozsadza.To chyba wina przyspieszonego tempa.Jeszcze ta pogoda ;piękna,ale nogi jakoś mnie nie niosą w taki skwar.To by było na tyle ,bo jutro wstać trzeba wcześnie rano.A kiedy robisz(cie)USG,to ostatnie?Pozdrawiam.Dorota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe-co sie z wami dzieje IP: *.* 05.09.02, 10:52 Czesc!Fajnie ze takiego masz duzego juz synka.to moje pierwsze dziecko,ale strasznie chcialabym miec wiecej.Co do usg to teraz bede miala robione bo chce sprawdzic ile moj od ostatniego przytyl.Ja tez mam juz dosyc,nogi tez bola i plecy.Wkoncu juz nosze w sobie niezlego kolosa.Brzuch tez mi sie napina,ale nic nie biore,bo nie przekraczam 10 wiec jeszcze nie mam co sie martwic.Do kontroli ide za tydz,wiec bede prawie w 33tyg.Pozdrawiam was wszystkichMdisel i 31 tyg i 4dni Oliver Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotaM Re: czy sa mamy listopadowe-co sie z wami dzieje IP: *.* 06.09.02, 10:20 Ja też nie chcę przedobrzyć z USG.Dotychczas miałam dwa i wszystko bylo ok.Chciałabym jeszcze jedno troche przed porodem,żeby ocenić ułożenie dziecka,stan łożyska i blizny po cc.Mój lekarz to w ogóle nie jest zwolennikiem tego typu badań.Czlowiek starej daty,ale mam do niego zaufanie.W przyszłym tygodniu będę rozglądać sie za wózkiem,bo ubranka,łóżeczko,pościel itp. mam po starszym synku.Właściwie to czekam,aż zrobi się trochę chłodniej.Pozdrawiam Mamusie i ich Brzusie.Dorota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danussia Re: czy sa mamy listopadowe-co sie z wami dzieje IP: *.* 08.09.02, 13:20 ja mam usg co miesiac pokoik juz urzadzony wlasnie wczoraj maz skonczyl skrecac mebelkijuz niemoge sie doczekac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocik1410 Re: czy sa mamy listopadowe-co sie z wami dzieje IP: *.* 05.09.02, 18:21 Witam Wszystkie!U mnie wszystko OK, oby tak dalej. Dzisiaj zaliczyłam kolejną wizytę, glukoza 75g w normie, 70-175-117, obym się uchroniła od tej cukrzycy.Samopoczucie bdb, dzidzia fika ile wlezie, tętno bdb, nie mam też żadnych niepotrzebnych skurczów. Waga +9,5kg.Jutro wybieram się na basen, bo w tych upałach jest trudno wytrzymać. Czy któraś z was chodzi też na basen? Bo na tym moim jeszcze nie zauważyłam żadnej ciężarnej... A szkoda.We wrześniu zaczynam szkołę rodzenia na Karowej.Pozdrawiam serdecznie,Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MelaBlonda Re: czy sa mamy listopadowe-co sie z wami dzieje IP: *.* 05.09.02, 22:01 Ja też chodzę na basen - co prawda nieregularnie - i też nie widuję żadnych ciężarnych w wodzie.. Ale tyle basenów i możliwości jest w Warszawie. Poza tym niestety nie mam czasu na większe ćwiczenia, bo praca wre, a jak nie wre, to mi się nie chce. Całe szczęście brzuch na razie nie utrudnia specjalnie życia. Jedynie prowadzenie samochodu staje się nieznośne, bo "zgina mi się" żołądek, a trudno się specjalnie wygodnie rozeprzeć na siedzeniu, bo nie dosięgam wtedy do biegów, che che. Poza tym ten upał. Pozdrawiam wszystkie kobiety pracy i nie tylko.M. + 31 tydzień (-2?>> to dlatego, że mój lekarz "liczy inaczej") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A(le)gatka Re: czy sa mamy listopadowe-co sie z wami dzieje IP: *.* 05.09.02, 20:16 Ja co prawda też jestem w 28 tyg. ciąży, ale to jest moje pierwsze dziecko .Mnie rozpycha od środka, ale moim zdaniem to bobasek, ponieważ brzuszek przyjmuje wtedy dziwne kształty .Chyba, że się mylę, że to dzidzia...hm...Maluszek jest ruchliwy i bojowy jak nigdy wcześniej nocą nawet nie daje odpocząć.Właśnie jeśli chodzi o USG...ciekawe kiedy będę miała...tatuś nie może się doczekać kolejnego seansu ,a ja tam wolę rzadziej, bo nie wiadomo co w tym ultrasonografie tkwiPapaPozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majap Re: czy sa mamy listopadowe-co sie z wami dzieje IP: *.* 08.09.02, 10:43 Witajcie mamusie!!!Rzeczywiscie zaczyna sie goracy okres. Ja mam jeszce 2 miesiace ale z zapewnien mojej lekarki mozemy sie spodziewac dzidzi wczesniej( chociaz szyjka sie nie skraca, jak narazie). Moj maly rosnie duuuuzy. Juz teraz miesci sie w przedziale 1700-2200! A to dopiero 31 tydzien! Co dziwne ja wcale nie jestem postawna kobietka-164 cm wzrostu a moj mezulek tez nie nalezy do gigantow-176. A tu taka niespodzianka- nasz maluch bedzie duzy! Jak ja go urodze?? Juz teraz spedza mi to sen z powiek. Dodam zenie przytylam duzo- 9 kg.Mam tez wrazenie ze brzuch mi sie lekko obnizyl i pojawiaja sie skurcze, glownie krzyzowe, ktorych wczesniej nie mialam, podobno to normalne na 8 tygodni przed porodem, ale co z tym brzuchem?? Czy moze mi ktos powiedziec od kiedy moze sie on obnizac, bo wyczytalam ze 2-4 tygodnie przed porodem, ale przy pierwszym malenstwie podobno moze to nastapic nieco wczesniej, tylko ile???Ja tez sie blizej zaprzyjaznilam z pania toaleta, nocne wstawania dochodza do magicznej liczby 4!Ostatnie USG mam za 2 tygodnie, myslalam ze bedzie blizej porodu ale lekarka chce je zrobic jak najszybciej, moze ze wzgledu na to, ze maluch bedzie z nami wczesniej? Ogolnie wyczuwam pewne zniecierpliwienie, juz tak bardzo chcialabym miec maluszka przy sobie a nie w sobie) Ale niech jeszcze poczeka!!Pozdrawiam i mam nadzieje, ze sie bedziecie czesciej odzywac!!Maja+ Albercik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe-przezylam koszmar!!!! IP: *.* 11.09.02, 08:01 Czesc dziewczyny.Musze sie z wami podzielic tym co przezylam w weekend.Zaczelo sie rano w sobote jak pojechalam z ukochanym na zakupy.Cos strasznie sie zle czul,wiec kupilam termometr i zmierzylam mu temperat.Mial wtedy 38.2.Strasznie sie wystraszylam i zadecydowalam ze pojade na pare dnie do mojej mamy.Musialam jechac samochodem przeszlo 2 godz i byl taki ruch ze caly czas sie balam zeby mi nikt w d... nie wjechal.Przyjechalam do domu,ale nikogo nie bylo,bo moim rodzica cos wypadlo i musieli wyjechac na pare dni.Zostalam sama jak palec.Cos zaczelam sie zle czuc,ale poszlam spac bo przeciez troche sie dzisiaj nameczylam.W nocy tak strasznie bolal mnie dol brzucha i zoladka ze nie moglam usiedzic,do tego bylam tak zalana potem jakby ktos wylal na mnie wiadro wody i do tego dostawalam bardzo czesto skurcze.Zadzwonilam po tesciowa(z ktora nie jestem zaprzyjazniona)i zawiozla mnie 30 km do szpitala(bo w moim miescie w szpitalu sa 1000 lat za murzynami).tam zbadali mnnie i okazalo sie ze sie czyms zatrulam,bo nie mialam goraczki,wiec to nie grypa.Ctg bylo ok ale i tak teraz musze brac ten walniety lek fenoterol,chociaz dawka nie jest zabujcza bo 3 razy po pol tabletki.Wrocilam do domu,ale sie przestraszylam ze bede rodzic,a przeciez to jeszcze za wczesnie.Ide teraz w piatek do kontroli,no i skurcze sie poddaly,mam ich mniej.Mam nadzieje ze juz teraz bedzie ok i bede czekac z utesknieniem na mojego malego kaczorka.Mi jeszcze zostalo 55 dni,ale juz jest mi ciezko,a moj maly mezczyzna tak sie wierci w brzuszku ze czasami nie moge isc,bo tak boli.Caluje was i piszcieMdisel i 32tyg i 3 dni Oliver Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MelaBlonda Re: czy sa mamy listopadowe-przezylam koszmar!!!! IP: *.* 11.09.02, 19:47 Aleee! Nie jestem dobra w pocieszaniu, no bo nie rozumie się tak dobrze drugiego człowieka, jeśli nie przeżyło się tego samego. Z tego co piszesz, to chyba wszystko jakoś wyszło na prostą, co? Chyba nie puściliby cię, ot tak sobie, do domu, jeśli byłoby jakiekolwiek zagrożenie. Nie wpadaj w panikę, to najważniejsze. Chociaż widać, że i tak nie możesz się już doczekać? Tak dokładnie masz odliczone dni... Z tego co naprędce obliczyłam chyba masz temin na 2 dni przed moim. Ale mojemu się na razie nie spieszy - jeszcze raczej wyłazić nie chce. Rzuca się tylko. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olasek2000 Re: czy sa mamy listopadowe-przezylam koszmar!!!! IP: *.* 12.09.02, 21:54 Cześć listopadowe mamusie,cieszę się, że jednak coś się tu dzieje. Ostatni raz zaglądałam tu chyba w kwietniu i wtedy wszystkie listopadowe wątki w mgnieniu oka przechodziły do historii.Mam termin na 4-go listopada (już mi się tu taki rzucił w oczy, ale niestety niepamiętam u kogo, bo przeczytałam wszystkie wasze posty naraz) i jak się można domyślić spodziewam się chłopczyka. Mój maluszek też chce być duży i już waży ponad 2 kg (a gdzie jeszcze do 19, które mi przybyło?).Niestety mnie też nie ominęły dolegliwości pt skurcze, wc co chwilę, spuchnięte kostki i dłonie itp...itd... A od dzisiaj mam nowy problem - zrobiło się zimno i nie mam co na siebie włożyć, we wszystkim wyglądam jak parówka albo baleron...Na razie wystarczy, ale teraz będę tu częściej bywała.trzymajcie się zdrowo mamusie i brzusiezarka - mama Oli (2 latka) i brzuszka (32 tygodnie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebi Re: czy sa mamy listopadowe-przezylam koszmar!!!! IP: *.* 13.09.02, 08:14 Witam i podrawiam wszystkie listopadowe Mamusie i Ich brzuszki. Wczoraj widziałam na USG ptaszka o długości 2,1 cm. Czujemy się świetnie. Omówiłam też wczoraj z moim Panem Doktorem kwestię znieczulenia (bardzo je polecał)i jestem trochę uspokojona. Najwięcej martwi mnie to, że przytyłam już 13 kg (32 tydzień). Poza zgagą nie trapia mnie żadne dolegliwości i oby tak było jak najdłużej. A Wy jak się czujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe-przezylam koszmar!!!! IP: *.* 13.09.02, 10:11 Wiatam listopadówki!!!!Ja tez mam termin na 4 listopada,no czasami wychodzi mi ze mam na 3.To jeszcze zostalo nam 53 dni(liczac dzisiaj).Ja juz nie daje po malu radu,boli mnie krzyz,i do tego caly czas pobolewaja mnie boki,chyba jeszcze mi rosnie tylek(a ja tak nie chce).W biodrach na poczatku mialam 88cm a teraz mam 102cm i pwenie jeszcze urosnie(i jak ja potem to zrobie zeby wrocic do spodni z przed ciazy.(chyba nie dam rady).Dzisiaj ide do lekarza bo musze miec robione ctg.Maly pewnie rosnie,ale nie wiem ile przytyl od ostatniego usg.A dziewczyny jak z kombinezonem--ja kupilem,ale jest taki wielki--boje sie ze jak kupie na 62 albo 68 to mi szybko wyrosnie.Pozdrawiam wasMdisel i 32tyg,5 dni Oliver Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olasek2000 Re: czy sa mamy listopadowe-przezylam koszmar!!!! IP: *.* 13.09.02, 21:52 Cześć,na ostatnim usg (3 tyg. temu) termin wyszedł mi na 21 październik (z wielkości dziecka). I też mi przybyło tu i ówdzie - przed ciążą miałam w biodrach 90 a teraz mam 105 i ciągle przybywa(!), a przed pierwszą ciążą miałam 57 w pasie a teraz, bagatela, 105!!! Jeszcze trochę i będzie dwa razy więcej!Wy naprawdę już robicie zakupy dla dzidziusiów??? to co ja taka do tyłu jestem? Planowałam szykować wyprawkę w drugiej połowie września i to tylko dlatego tak szybko, że trochę mi grozi przedwczesny poród... W sumie to takie najwazniejsze rzeczy mam (łóżeczko, wózek i parę innych drobiazgów) z Oli, tylko ciuszków mi trochę brakuje bo rok temu pożyczyłam cioci która akurat urodziła, a teraz ona nie bardzo kwapi się do oddania.Co do kombinezonu na zimę, to jak dwa lata temu kupowałm na Olę (ur. 29.09 czyli mniej więcej miesiąc wcześniej) to wzięłam rozm. 68 i koło marca musiałam kupować większy; ale teraz dzieciaczki będą miesiąc młodsze więc może wystarczy (aha, moja Ola miała 3750g jak się urodziła i rosła w zastraszającym tempie).A zastanawiałyście drogie mamusie jak będzie wyglądał wasz poród? Ja osobiście chciałabym żeby mój był taki jak poprzedni - szybko, łatwo i przyjemnie... O wiele gorszy był dla mnie pierwszy tydzień po porodzie.Jejku ale się rozpisałam, trzeba kończyć zanim ktoś zaśnie...pozdrawiam serdeczniezarka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MelaBlonda skończmy z tym "koszmarem" IP: *.* 14.09.02, 14:04 Taki straszny nagłówek wkradł się ostatnio jako motyw przewodni. Co prawda pogoda w sumie jest koszmarna, ale nie ma się co negatywnie nastrajać, tym bardziej, że w tym momencie ciąży bardzo łatwo podłapuje się doła. Ja na przykład muszę zmienić lekarza, żeby nie popaść w całkowitą depresję do porodu, czyli do 7 listopada. Dlatego też proszę o jakieś radosne "njusy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olasek2000 Re: skończmy z tym "koszmarem" - radosny "nius" IP: *.* 15.09.02, 22:12 Rzeczywiście koszmarny nagłówek, koszmarna pogoda - trzeba to zmienić. Dla mnie radosnym "niusem" jest to ze mój dzidziuś na 95% ustawił się główką w dół (wcześniej było pośladkowe) i teraz kopie mnie dokładnie tak samo jak to robiła Ola - wpycha mi nóżki pod żebra (mam nadzieję ze to są nóżki a nie rączki, lekarz na oko dał 95% i oby się nie mylił).Ale tak radośnie to mi do końca nie jest - moja Ola się przeziębiła (podejrzewam zapalenie krtani) i jutro muszę z nią iść do lekarza (na noc na wszelki wypadek przygotowałam hydrokortyzon - oby nie był potrzebny).i tym optymistycznym... - chciałabym powiedziećpozdrawiam zarka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 16.09.02, 08:39 WitamW piatek bylam u lekarza i moja myszka juz wazy 2360gram.Wszystko jest ok,ale z pomiarow wychodzi ze sie wczesniej urodzi(zobaczymy).Lekarz powiedzial ze jeszcze 2 wizyty mnie czekaja i moge rodzic.boze jak ten czas szybko minol.Mam nadzieje ze juz nie bedzie upalow,bo jeszcze tydzien temu u mnnie bylo 30 a mi sie ciezko chodzi w tamin ukropie.A jak wasze plecy--bo u mnie czasami tak o sobie daja znac--i wtedy az skrecam sie z bolu.Pozdrawiam Mdisel 33+1 tydz Oliver Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A(le)gatka Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 17.09.02, 20:31 Coś mało aktywne jesteśmy "listopadówki" Zobaczcie jaki ruch u październikowych Mnie też plecy bolą, zwłaszcza dziś...Ociężała jakaś jestem i leniwa.Co najważniejsze, wymknęłam się cudem cukrzycy..ufff.Dręczyła mnie cały tydzień, aż w końcu wczoraj koszmar się skończył.Mam już nową szafkę na ubranka dla bobaska, więc czas na wyprawę po ciuszki i niezbędny "sprzęt".Czy Wasze brzuszki też przypominają od czasu do czasu teren pagórkowaty? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korsetka Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 17.09.02, 21:22 Mam termin na 3 listopada ale mam też PESSAR i biorę 6 fenoteroli i jeszcze parę innych tabletek więc może powinnam być bardziej pażdziernikowa. Lekarz kazał wytrzymać mi 36 tyg a potem mogę rodzić a ja wcalę nie chcę tak lubię być w ciąży. W poprzedniej przytyłam 22kg.Dzidzia ważyła wprawdzie 4 ale szybko wróciłam do wyjściowych 52.W tej ciąży jest dokładnie tak samo- też 34 tydz. i też 67 kg.więc już o15kg. więcej a przede mną jeszcze 7 kg no chyba że urodzę wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 18.09.02, 08:43 no to bedziemy razem czekac.Ja tez mam na 3 listopada,tez mam pessar i tez mam urodzic w pazdzierniku.Ja mam zdjac ten pessar w 37 i lekarz powiedzial mi ze moge rodzic,a ze jeszcze moj dzidzus wazy duzo--pewnie bedzie to pazdziernik.A jak sobie radzisz z tym krazkiem,normalnie funkcjonujesz?Mdisel i 33+3 tyg Oliver Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaway Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 18.09.02, 17:33 Ja również mam termin na 3 listopada i również wydaje mi się, że mogę być mamę październikową, chociaż nie mam tak jak wy problemów z szyjką. Za to od jakiegoś czasu mam skucze, które nasilają się jak tylko się zmęcze. W poprzedniej ciąży (7 lat temu) myślałam, że doczekam do terminu (tak sugerowała lekarka - szyjka długa i twarda) a tu tydzień przed zaskoczyło mnie odejście wód. Teraz chciałabym, żeby poród zaczął się podobnie. Do tej pory przytyłam 11kg a moje maleństwo (mały mężczyzna) waży trochę ponad 2kg. Jeżeli chodzi o wyprawkę to mam już ubranka, które dostałam od siostry po jej dziecku. Natomiast chciałabym kupić już łózeczko z materacykiem, ale mój mąż woli poczekać do porodu, żeby nie zapeszać. Czy macie już wszystko gotowe dla dziecka ? A kiedy planujecie spakować torbę do szpitala ? Ja chyba przygotuje ją w październiku.Czy obniżyły Wam się brzuchy ?Mój już trochę opadł i nie wiem czy to nie za wcześnie.Kasia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olasek2000 Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 17.09.02, 21:27 Mój brzuch też przypomina pagórkowaty teren i do tego wszystkie możliwe figury geometryczne razem wzięte, he he. Chwilami mam wrażenie, że mój dzidziuś chce się wydostać inną drogą niż ta tradycyjna, np przez mój pępek.Plecy mi niestety też dokuczają, do tego krzyże, biodra i wspaniały kaszelek, którym uraczyła mnie moja córcia... Przez ten kaszel znowu mi się zaczął brzuch częściej napinać; może znacie jakieś domowe sposoby na kaszel, których nie trzeba konsultować z lekarzem?, bo nie chce mi się latać do niego z taką pirdułką, no chyba że brzuch zacznie szaleć za bardzo.A(le)gatka gratuluję nowej szafki, ja nie planuję nowych sprzętów, musi mi niestety wystarczyć to co mam, ale za to z ciuszkami troszkę zaszaleję (ale dopiero po wypłacie), bo z Oli mi niestety niewiele zostało (pisałam już chyba że pożyczyłam i nie mogę się doczekać zwrotu, chociaż się upominałam).pozdrawiamzarka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 18.09.02, 09:38 Ja tez szukam szafki,ale nie moge znalesc.Szukalam wszedzie,ale jedne sa za drogie,drugie tak strasznie ze sie nie da na nie patrzec.Napisz mi prosze jaka kupilas i gdzie--moze ja tez bym ja mogla ogladnac.Wielkie dziekiMdisel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A(le)gatka Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 19.09.02, 13:05 Z szafką to też mieliśmy problem.Musieliśmy mieć na wymiar, żeby wmieściła się w szparę za naszą wielką szafą w sypialni.Oczywiście w żadnym sklepie nie mieli takiej wąskiej, przynajmniej u nas w małej mieścinie, więc musieliśmy udać się do stolarza z wymiarami, który to ładną szafką zmajstrował.Wysoką i wąską...taki kominek Daliśmy za nią 300 zł.Już nawet mam kilka ciuszków w niej, co prawda ze spadku, bo nowe planuję w październiku zakupić.Qrcze coś mi dziś mój brzuszek szwankuje.Ból w podbrzuszu jest podobny do tego przed miesiączką. Teraz nie wiem czy to roztrój jakiś, czy coś się niedobrego dzieje...eh....przecież to dopiero 30 tydz.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 19.09.02, 14:23 Co do tego bolu brzuszka to ja to mam na jakis czas.Zawsze sie denerwowalam,ale przeciez teraz nasze myszki przybieraja na wadze wiec musi sie nam tam wszystko rozciagnac.Co na naszym listopadowym poscie jest malo osob,nikt nie chce pisac,moze wszyscy sa zajeci-ja siedze i sie nudze i mam do tego stale lacze wiec moge w kazdej chwili zobaczyc kto jest.Jeszcze troche nam zostalo,ja juz bym chciala zobaczyc moja kaczuszke.Pozdrawiam wasMdisel i 33+4 tyg Oliver Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majap Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 19.09.02, 15:18 Witajcie dziewczyny!!Dawno nie zagladałam bo jestem juz w Krakowie a na naszym osiedlu ceny za internet są olbrzymie!! Zaglądnęłam więc do kawiarenkiMój maluch jest nadaktywny ale może rzezczywiście jest to związane z tym że rośnie w szybkim tempie a mój chłopczyk ma byc duuuży. I chociaz szyjka mi sie nie skraca a termin mam na 10 listopada to tez w pażdzierniku będe się szykować!! Cały czas mam paranoje że brzusio mi się obniża i wogóle... może to też dlatego że mam ostatnio skurcze a krzyże sa okropne!!! Wam też tak dają popalić?Ja już prawie skończyłam z zakupami. Dużo rzeczy dostaliśmy. Ostatnie braki w wyprawce to pościel i kosmetyki. A nastawiacie sie na tetrowe pieluszki czy pampersy?? Ja chyba tetrówki bo jak usłyszałam o możliwościach takich brzdąców to stwierdziłam że nie damy rady finansowo!! PozdrawiamMaja+Albercik (33 tyg.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MelaBlonda mamy listopadowe IP: *.* 19.09.02, 18:00 Wszystkie szykujecie się na październik chociaż termin na listopad?! Ja mam termin na 7, ale raczej "szykuję się" na jeszcze później. A może nie powinnam? Ostatnie USG orzekło ca. 11.11 > święto narodowe. Będzie patriota. Mój patriota żyje sobie do góry nogami, o czym wiedziałam zanim zobaczyłam na USG, bo czka już od kilku tygodni. Cwaniak. Teraz będzie się tuczył. Grubemu chyba trudniej byłoby się przekręcić... Ale nie waży jeszcze nawet 2kg. Jest długi i chudy. Pozdrawia innych listopadowców.MelkaPS. A co to za panika z tymi szafkami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danussia Re: mamy listopadowe IP: *.* 19.09.02, 21:34 hej hejja tez cos malo ostanio pisalam ja mam termin na 21 listopada a szyjka mam krotka bo tyko 1, 5 cmale wcale nie szykuje sie na pazdziernik jestem dobrej mysli ze wszystko wytrzyma pokoik mam juz gotowy, komoda szafa, lozeczkonajgorszy mam metlik z tymi ubrankami..... jak chodze do sklepu to wydaje mi sie ze wszystko jest mi potrzebne!brak mi jeszcze kosmetykow i tych takich duperelek, niby nic a tez trzeba wiedziec co kupic moj maly kopie coraz mocniej.... czasami to az podskakuje z bolu hihihi ju znie moge sie doczekac jak ucaluje te nozki z pieluchami tez mam dylematjedni mowia tylko tetra inni pampers.....oplacacie polozna? czy jest w ogole sens? czy moze warto?pozdrawiam brzuchatkidanusia +31 tyg Patryk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olasek2000 Re: mamy listopadowe- byłam na usg IP: *.* 19.09.02, 21:41 Cześć dziewczynki,byłam dzisiaj na usg i oglądałam mojego dzidziusia (cały tata). Jest już całkiem spory, ma 2763g i wg usg jego wiek ciążowy wynosi już 35 tyg. i 4 dni; po tym usg i badaniu mój lekarz daje mi jeszcze 3 - 4 tygodnie. A może któraś z was oświeci mnie co oznaczają te skróty: BPD (36 tyg. 4 dni), HC (35 i 3), AC (35 i 6) i FL (34 i 5)? W pierwszej ciąży wiedziałam co oznaczają ale teraz jakoś nie mogę sobie kilku przypomnieć.pozdrawiamzarka (od jutra szykująca się) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: mamy listopadowe- byłam na usg IP: *.* 20.09.02, 07:17 Ale ten twoj kaczorek jest duzy.Ja tydzien temy bylam na usg i moj w 32 tyg mial 2400gr.Ale tez mi powiedzial ze urodze wwczesniej.Co do poloznej to ja zaplace,bo te u mnie baby sa bardzo pazerne na kase wiec zeby sie nie denerwowac-dam te 400 zl.Ale czy warto to nie wiem.Co do pieluch to wielki meksyk--ja nie mam pojecia jakie te pieluch kupowac.Jade dzisiaj do hurtowni i bede wybierac.Plecy bola mnie od wczoraj jak cholera,maly kopie bardzo mocno i juz czasami mam dosyc.A jak wam sie podoba ze nasze pociechy beda SKORPIONAMI-mi kazdy mowi ze to najgorszy nznak dla faceta--a co ty na to?PozdrawiamMdisel i 33+5 tyg Oliver Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebi Re: mamy listopadowe- byłam na usg IP: *.* 20.09.02, 14:22 Co do Skorpionów- wiem coś na ten temat- mam już Męża- Skorpiona- jest czasami nieznośny, ale uważam, że to tylko dodaje mu uroku. To bardzo dobry znak- i dla facetów i dla kobitek też. Faceci spod tego znaku są zazwyczaj silni i odpowiedzialni. Żeby było weselej, to byc może Maks urodzi się w 40-te urodziny mojego Małżonka- ale fajnie by było.Siedze teraz w domu na zwolnieniu- złapałam paskudne przeziębienie, a że leków prawie żadnych nie chciano mi przepisać, więc męczę się ósmy dzień z zatkanym, nosem. Na domiar złego własnie zadzwoniła koleżanka z pracy, że od poniedziałku będą remontować mój pokój.Pozdrawiam wszystkie Mamy i Dzieci listopadowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A(le)gatka Re: mamy listopadowe IP: *.* 20.09.02, 16:18 Mamy listopadowe na prowadzeniu...to mi się podoba Ja nie wiem kim jest mój bobasek, ile waży, ile mierzy...ostatnie USG miałam w 20 tyg. teraz jest 30 tydz.Miałam tylko dwa takie badania. Nie wiem kiedy moja ginekolog ma zamiar zrobić koleje.Jak to jest z tym USG?Ja tam mam termin na 28 listopada i myślę sobie, że może będę mamą grudniową .Przynajmniej wolałabym później niż za wcześnie, zresztą jak każda z Was zapewne.A co do skorpiona...hm...wolę jednak strzelca.Strzelec będzie jak tata(chyba ,że mu śpieszno będzie), a jeśli bobasek poczeka do 1 grudnia, to urodzi się w urodzinki taty (który to, ma taką nadzieję ).Brzuszek na szczęście dziś już mi tak nie dokucza...a już byłam cała w strachu.Za to górki, pagórki, kopniaki, że hoho są teraz na topie czasami mam wrażenie, że urządza sobie dyskotekę ...chyba to jednak chłopiec, bo czy dziewczynka miałaby taką siłę? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MelaBlonda listopaówki IP: *.* 20.09.02, 20:10 BPD wymiar główki dwuciemieniowyAC obwód brzuszkaHC obwód główkiFL długość kości udowejnie pamiętam co tam jeszcze było.A SKORPION mnie na początku przerażał, ale do wszystkiego można się przyzwyczaić, che che, w moim przypadku (7 listopada) trudno by było przenosić aż do Strzelca, a może być równie straszny, jeśli trafi mu się taki charakterek.Poza tym ja z kolei słyszałam, że skorpion to znak gorszy dla kobiety... No i kto się w tym wszystkim rozezna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olasek2000 Re: listopaówki IP: *.* 20.09.02, 21:50 Ja też słyszałam, że kobiety spod skorpiona są trudne..., mam zresztą parę znajomych i co nieco wiem o tym jak dają w kość (zwłaszcza jak dawały rodzicom za młodu). Ja tez raczej nie przenoszę do strzelca i chyba bym nie chciała bo sama jestem strzelcem i wiem czym to pachnie (a może to tylko charakterek jednostki...). A tak w ogóle to kiedy zaczyna się skorpion, bo może ja się jeszcze załapię na wagę?pozdrawiamzarkaPS. Dzięki za rozszyfrowanie tych skrótów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MelaBlonda Re: listopadówki IP: *.* 28.09.02, 18:35 Skorpion zaczyna się chyba 21 października... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotaM Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 23.09.02, 12:51 To już 31 tydz.Byłam dzisiaj u lekarza - szyjka już sie skraca,a dzidziuś położył się w poprzek.Teraz czuję główkę pod mostkiem.Niestety poziom glukozy po obciążeniu mocno powyżej normy ( 50g po 1h = 151mg/dl).Czuję się jak ciężarna ,bez dwóch zdań,przybyło mi 9 kg.W przychodni zimno.Gdy sie rozebrałam do badania i położyłam na fotelu,to nogi zaczęły midygotać.Brrr ...,rano było tylko 6 st.,a do tego deszcz i wiatr.Prawdziwa jesień,albo prawie zima.Jestem na etapie kupowania wózka.Poprzednio sprawdziła mi się spacerówka z taką ocieplaną torbą na dzidziusia,ale ona rozkladała się całkiem do poziomu.Teraz nie potrafie się zdecydować.Dziewczyny,czy macie już wózki?Jakie?Pozdrawiam.Dorota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocik1410 Re: Listopadówki - szkoła rodzenia...!!!! IP: *.* 23.09.02, 13:57 Cześć dziewczyny,Jak miło, że taki ruch tutaj! Ja wprawdzie czytam regularnie, ale piszę trochę mniej.Skąd wy wiecie tak dokładnie o wadze dziecka, czy chodzicie co tydzień na USG? Ja byłam ostatnio w 20 tyg. i szczerze mówiąc od tej pory nikt mi nie zalecił aż do 4 listopada (termin na 23-ego). Może będzie Lidia skorpion a może Strzelec, na dwoje babka wróżyła.Jutro zaczynam szkołę rodzenia na Karowej. Czy któraś z Was też się wybiera? A może już macie to za sobą?Ponadto, odpukać, zdrowie dopisuje, skracania szyjki nie ma, skurczów też nie (a może nie wyczuwam?)Waga +11kg, trochę dużo. W jakim położeniu dziecko: trudno wyczuć, było w poprzek, obecnie nie wiem. Przecież może się obrócić nawet na kilka godzin przed porodem, więc może lepiej, żeby za wcześnie nie było głową w dół?MelaBlonda: jak jest z tym porodem w wodzie w Wołominie? Czy tam trzeba mieć wszystko uzgodnione wcześniej?Jeśli chodzi o wózek: wybrałam Bebecar Style AT - bardzo wytrzymały i komfortowy dla dziecka, spacerówkę można ustawić przodem i tyłem, koła pompowane. Do tego fotelik samochodowy. Jeszcze śpiwór i osłona przeciwdeszczowa z parasolką i plecaczek. Może to dużo, ale najpewniej wytrzyma do następnego bobaska.Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia,Joanna + Lidia (32 tyg) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotaM Re: Listopadówki - szkoła rodzenia...!!!! IP: *.* 25.09.02, 09:31 Cześć Joanna!Ponieważ trzy lata temu chodziłam do szkoły rodzenia więc teraz sobie odpuściłam.Brakuje mi trochę kontaktu z Brzuchatkami.Szkoła rodzenia dawała taką możliwość..Synek chodzi już do przedszkola i dzięki temu mogę trochę poleniuchować.Ciężko mi ścierać podłogę,chyba że za pomocą mopa i wiele innych prac to ciężkie zadania.Jak wy radzicie sobie z obowiązkami domowymi?Przedwczoraj wieczorem dopadły mnie skurcze,na szczęście no-spa i odpoczynek pomogły.Zawsze tak mam jak się przeforsuję.Joasiu!A ile zaplaciłaś za ten wózkowy ekwipunek?U nas w Szczecinie Bebecara nie ma w ofercie,bo jest b. drogi.Mam jednak możliwość dokonać zakupu z drugiej ręki,chciałabym się zorientować czy 1.200 zł to nie wygórowana cena.Dziewczyny,czy jesteście spokojne o przebieg porodu,bo ja studiuję wszystko co mi wpadniew ręce na ww temat i niestety mam dużego stracha.To moja druga ciąża,a poprzedniego porodu nie wspominam dobrze,a nie rodziłam siłami natury(cc.)Jednak co robić,nic tylko urodzić.Pozdrawiam i życzę zdrowia i dobrego humoru wszystkim Mamusiom i Tatusiom.Dorota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebi Re: Listopadówki - szkoła rodzenia...!!!! IP: *.* 25.09.02, 10:19 Cześć. ja też darowałam sobie szkołę rodzenia przy drugim dziecku, tym bardziej, że ta pierwsza nic a nic mi nie dała w zderzeniu z moim panikarskim chrakterem. Wolę zainwestować w znieczulenie i karnet na basen.Co do prowadzenia domu, to daję sobie radę przy pomocy córki ( tzn. ona ściera kurze i odkurza, a ja myję mopem podłogi i sprzątam kuchnie i łazienki. raz w miesiącu przychodzi Pani i robi to perfekcyjnie ( mamy dom 160 metrów), ale dla mnie to przetarcie podłóg mopem, to okazja do dodatkowego , niemęczącego ruchu, a i muzyki można przy okazji posłuchać. ostatnio z Mężem robiliśmy akcję prania firanek i zasłon w salonie ( około 40 metrów tkaniny) i tu niestety moja rola ograniczyła się do włożenia i wyjęcia z pralki, ale w końcu facet też musi mieć jakieś zajęcie.Gorzej wkurza mnie fakt, że w pracy mam trzeci dzień malowanie pokoju i nie mam się gdzie podziać, a roboty multum. A na domiar złego panowie malarze dzisiaj od rana nie pojawili się jeszcze i wychodzi na to, że tak w tym remoncie będę funkcjonować cały tydzień. A do tego jeszcze szefowa wyjeżdżą i ubrała mnie na jutro w zastępstwo. Pociesza mnie tylko to, że po pracy idę poływać.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocik1410 Re: Listopadówki - szkoła rodzenia...!!!! IP: *.* 25.09.02, 11:01 Dorotko!Odnośnie wózka to sądzę, że to dobra cena. Nowy taki zestaw (czy Style AT czy Raider czy Multipla) kosztuje powyżej 2.500 zł (do 3.000) Jeśli jest po 1 dziecku i nie jest kompletnie zniszczony. One wytrzymują bardzo dużo. Jaki to model?Byłam wczoraj na tej szkole rodzenia, nic odkrywczego, ale jakoś tak się człowiek oswaja. Myślę, że to jednak dobre dla faceta (w naszym przypadku to pierwsze dziecko), który jest wzrokowcem (jak wszyscy) i jakoś mu się to lepiej w głowie ułoży co i jak.Szkoła jest za darmo, więc nie jest to inwestycja, a basen i tak zaliczam na bieżąco.Zgadzam się, że sprzątanie to już niebagatelny wysiłek. W związku z tym ograniczam się do mopa (to i tak dużo) a resztę zostawiam męskiej stronie, która jest całkowicie samodzielna i może mnie zastąpić we wszystkim. Grunt to odpowiednio wychować (ten już był wychowany) i dbać o to, aby nie zapomniał i nie wyszedł z wprawy! Teraz jeszcze musi się nauczyć opieki nad noworodkiem.Ja jakoś na razie nie panikuję, może jeszcze wpadnę w ten stan, kto wie. Nie mam jeszcze za sobą takich doświadczeń, może dlatego.Wczoraj spotkała mnie miła niespodzianka. 1,5 miesiąca temu była przeprowadzka i odkryłam dopiero teraz, że sąsiadka piętro niżej spodziewa się dziecka! Dodatkowo rodzi w połowie października i też dziewczynkę, też pierwsze dziecko. Miło, że będą obok siebie mieszkać koleżanki i w dodatku tylko z miesięczną różnicą wieku...!Pozdrawiam serdecznie,Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MelaBlonda Re: Listopadówki /Wołomin IP: *.* 28.09.02, 18:38 Hmm.. Wydaje mi się, że uzgodnionego "wszystkiego" mieć nie trzeba, ale jednym takie uzgodnienie pomaga psychicznie, wiec sobie to robią. Na pewno dobrze jest się tak wybrać i sobie zobaczyć, żeby nie być zaskoczonym w dniu ZERO. Położne są bardzo miłe i wszystko ci opowiedzą. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 25.09.02, 10:53 Czesc kochanie mamusie.Powoli dobiegamy do mety.Ja sie zaczynam dac i juz mam sny po ktorych mam strasznego dola.Nie boje sie porodu tylko samego wyjscia--teraz jest w brzuszku a jak wyjdzie przezyje szok,tak bardzo na niego czekam i z drugiej strony boje sie reakcji.Ja juz jestem obkupiona,bylam ostatnio w niemczech i tam juz wszystko dokupilam.Jeszcze tylko czekam na lozko i wozek i bedzie po wszystkim.Popralam maluszkowi i czeka mnie tylko prasowanie.Do szkoly chodze co 2 tyg ale indywidualnie,bo mam do niej 130 km.Co do maluszka to kopie i juz zaczynam mniec dosyc.Brzuch mam taki sobie bo 101cm.Pozdrawiam was mamuskiMdisel i 34+3 tyg Olivermarcia20022 napisała/ł:> jak samopoczucie ja wasze brzuszki mamuski na kiedy terminy?> wybrane juz najpotrzebniejsze rzeczy na kiedy planujecie zakupki ja na koniec sierpnia sie szykuje a wy?> mama i 23 tyg pawelek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 27.09.02, 10:05 Wiatam!!!Cos was nie widac--cos smutno w naszym listopadowym poscie. Ja powoli zaczynam sie zblizac do mety jeszcze 37 dni.Jak narazie czuje sie ok,tylko toaleta coraz czesciej mnie zaprasza.Bol plecow mialam,ale teraz przeszlo i tu sie ciesze.Ostatnio duzo podrozowalam i myslalam ze urodze jak moj kochany wywiozl mnie na droge(b krocej)na ktorej czulam sie jakbym byla na byku.Zaczynam sie trasznie bac---a wy nie macie obaw o wszystko.Ja sie boje porodu i co bedzie dalej,jak sobie damy rade z maluszkiem.Bo do tesciowej to nie mam zamiaru isc do mamy nie moge.Ja mam pietra i to strasznego.A jak wasze pociechy.Moj wali strasznie,a jest taki silny ze boje sie co z niego wyrosnie))).Kochane piszcie co u was,wakacje sie skonczyly--my juz tuz tuz przed rozwiazaniem.Caluje was i trzymajcie sie cieplo.Mdisel i 34+5 tyg Oliver. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebi Re: czy sa mamy listopadowe IP: *.* 27.09.02, 14:01 Cześć! Nie martw się. Ja też się boję- ale głównie porodu. Na szczęście mam po drugiej stronie drogi całkiem miłą teściową, ale myslę, że sama też dałabym sobie radę ( to moje drugie dziecko).To nie jest takie straszne, trzeba tylko dobrze zorganizować sobie czas. Na pewno dasz sobie radę.Nasz Maksio też jest dośc ruchliwy, ale odczuwam to bardzo przyjemnie. Ale bardzo bym chciała, żeby już był na świecie. Trochę mi się już znudziła ta ciąża, chciałabym mieć za sobą poród i szpital i dalej do przodu! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MelaBlonda listopadówki IP: *.* 28.09.02, 18:46 Chyba każdego ogarniają teraz strachy. Już tyle miesięcy za nami, a do tego aura nie sprzyja pozytywnym myślom. Dopiero za ponad pół roku nasze dzieci zobaczą prawdziwe ciepłe słońce, to dopiero jest przygnębiające... (nie czuję jak rymuję). Dla mnie 8 miesiąc przyniósł niezłe zaskoczenie, nagle w ciagu niecałych 2 tygodni utyłam 2 kg. A przez poprzednie miesiące tylko 5! To ci dopiero. Poza tym nie mogę za dużo zjeść, bo moja wątroba&żołądek zostały maksymalnie zepchnięte przez tego, co tam w środku buszuje. No i przez te jego nogi pod żebrami siedzę sobie idealnie prosto, bo żadne "wyluzowanie" nie wchodzi w grę. Zastanawiam się poza tym, jak lata temu radziły sobie kobiety w ciąży, kiedy na mieście nie było toalet. Główka dziecka uparcie walczy z pęcherzem. Główka wygrywa. Ech, chyba już lepiej urodzić mimo strachu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danussia Re: listopadówki IP: *.* 30.09.02, 11:31 hej dziewczynki))juz coraz blizej naszego dniastrach mnie oblecial , co tu gadacogladalam porodowke, umowilam sie z polozna, i zostalo mi tylko czekaniecoraz gorezej spie, meczy mnie zgaga ktora nigdy nie znika(maly w zeszlym tygodniu wazyl juz 2200 teraz bede kompletowac torbe to szpitala pozdrawiam was serdeczniedanusia +33 tyg synek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: listopadówki IP: *.* 01.10.02, 09:36 Witam.Co do skompletowania wszystkiego to jestem na mecie.Mam pokupywane szystkie kosmetyki,ciuszki,lozka i wozek,i jeszcze wiele innych rzeczy.Porod juz za niedlugo i mam coraz wiekszego cykora,i jak pomysle ze zostalo mi 4,5 tyg to az mnie trzesie.Lekarz mowi ze i tak bede miala wczesniej termin bo maluszek jest spory.Bo w 34/35 tyg wazy juz 2790 gr.Zobaczymy jak to bedzie.Pozdrawiam Mdisel i 35 tyg(prawie )Oliverek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patison Re: listopadówki-pazdziernikowe? IP: *.* 01.10.02, 10:21 czescja jestem "październikowa" a dzidzi jest już 3100 w 37 hbd.Moze są jeszcze inne pazdziernikówki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotaM Re: listopadówki IP: *.* 01.10.02, 11:44 Właśnie zamiast gotować obiad postanowiłam tu zajrzeć na chwilę.To już 32-tyg.,niestety mam straszną i nieopanowaną chęć na słodycze.W domu nie może nic być,bo zaraz wpałaszuję.Niestety wczoraj mieliśmy gości,którzy przynieśli mojemu synkowi słodycze i dzisiaj dopadłam do tych pyszności.Maluszek ciągle z główką na wysokości mojego pępka.mam nadzieję,że nie będzie oportunistą i na czas ułoży sie jak natura każe.Czeka mnie wcześniejsza, tj.tydzień przed terminem ,wizyta w szpitalu ze wzgledu na poprzednie cięcie c.Ostatnio tak mnie w krzyżu bolało,że nie mogłam się schylić.Na szczęście minęło.Jeszcze nie skompletowałam wszystkiego,choć większość rzeczy mam w zasiegu ręki(piwnica,strych u brata).Chyba jednak trzeba się wziąć za te przygotowania.Co do zgagi ,to bardzo współczuję tym,które dopadła.W poprzedniej ciąży ostatnie dwa tyg. to był koszmar.Bałam się napić herbaty i zjeść cokolwiek ze względu na tę parszywa dolegliwość,która nie dawała spać i jeść,ani tym bardziej mieć słodkiej miny.Pozdrawiam Was wszystkie i życzĘ spokojnego odliczania.Dorota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocik1410 Re: listopadówki- LISTA IP: *.* 02.10.02, 07:12 Witajcie kochane listopadówki!W końcu już wiem ile waży ta mała, która mi grasuje w brzuchu, a ile przybyło mi osobiście. Wczoraj odbyłam wizytę i USG i wiem, że ma zaledwie ok.1900 gram. Gdzie jest ta cała reszta? Całe szczęście grawituje do góry nogami i rozpycha się pupcią, która jak górka wystaje to tu, to tam.Co do zgagi - też mi się zdarza raz na jakieś 4-5 dni. Nieprzyjemne uczucie, na pewno nie można się obżerać na noc, ale czasem to jest niezależne. Porodu jakoś się nie boję, może dlatego, że jeszcze nie przeżyłam...?Bóle w krzyżu - brak zupełny, może dzięki basenowi? Chyba popływam do końca października.Dziewczyny, proponuję, żeby zrobić małą listę osób i teminów i powoli przygotować się do odhaczania, bo może już któraś listopadówka przypadnie na październik?Z pamięci:mdiselMelaBlondadorotamSebikocik1410 (ja) - 23.11olasek2000danussiamajapA(le)gatkamokkamedyta.bujakkamilMiracleTrzeba by to uzupełnić i zobaczymy, jaka będzie ostateczna kolejność...Pozdrawiam b serdecznie,Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danussia Re: listopadówki- LISTA IP: *.* 02.10.02, 10:17 to ja uzupleniam ze mam termin na 21.11 OM a z usg na 24 .11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: listopadówki- LISTA IP: *.* 02.10.02, 10:58 LISTA MAM LISTOPADOWYCH> mdisel -OM-03/11/02 Z USG 29/10/02> MelaBlonda> dorotam> Sebi> kocik1410 (ja) - 23.11> olasek2000> danussia> majap> A(le)gatka> mokkam> edyta.bujak> kamil> Miracle Pozdrawiam Mdisel i 35 + 3 tyg Oliver Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re:LISTA MAM LISTOPADOWYCH IP: *.* 02.10.02, 18:05 mdisel napisała/ł: > LISTA MAM LISTOPADOWYCH> > mdisel -OM-03/11/02 Z USG 29/10/02> > MelaBlonda> > dorotam> > Sebi - OM 15/11/02> > kocik1410 (ja) - 23.11> > olasek2000> > danussia> > majap> > A(le)gatka> > mokkam> > edyta.bujak> > kamil> > Miracle> > Iwka -OM 02/11/02 Z USG 09/11/02Dziewczyny musicie kliknac na moj post i kliknac Dołącz cytat i tam dopisujcie siebie.Pozdrawiam was. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A(le)gatka Re:LISTA MAM LISTOPADOWYCH IP: *.* 02.10.02, 20:26 mdisel napisała/ł:> mdisel napisała/ł:> > > > LISTA MAM LISTOPADOWYCH> > > mdisel -OM-03/11/02 Z USG 29/10/02> > > MelaBlonda> > > dorotam> > > Sebi - OM 15/11/02> > > kocik1410 (ja) - 23.11> > > olasek2000> > > danussia> > > majap> > > A(le)gatka - OM 28.11.2002> > > mokkam> > > edyta.bujak> > > kamil> > > Miracle> > > Iwka -OM 02/11/02 Z USG 09/11/02> > Dziewczyny musicie kliknac na moj post i kliknac Dołącz cytat i tam dopisujcie siebie.> Pozdrawiam was. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocik1410 Re:LISTA MAM LISTOPADOWYCH IP: *.* 03.10.02, 06:08 A(le)gatka napisała/ł:> mdisel napisała/ł:> > mdisel napisała/ł:> > > > > > > LISTA MAM LISTOPADOWYCH> > > > mdisel -OM-03/11/02 Z USG 29/10/02> > > > MelaBlonda> > > > dorotam> > > > Sebi - OM 15/11/02> > > > kocik1410 - OM 23/11/02> > > > olasek2000> > > > danussia> > > > majap> > > > A(le)gatka - OM 28.11.2002> > > > mokkam> > > > edyta.bujak> > > > kamil> > > > Miracle> > > > Iwka -OM 02/11/02 Z USG 09/11/02> > > > Dziewczyny musicie kliknac na moj post i kliknac Dołącz cytat i tam dopisujcie siebie.> > Pozdrawiam was.(A ja tylko poprawiłam swoje zgodnie ze standardem)PaJoanna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotaM Re:LISTA MAM LISTOPADOWYCH IP: *.* 03.10.02, 16:42 W Takim razie i ja dołączam się do listy > > > > LISTA MAM LISTOPADOWYCH> > > > > mdisel -OM-03/11/02 Z USG 29/10/02> > > > > MelaBlonda> > > > > dorotam - OM 27.11.02. z USG 20.11.02.> > > > > Sebi - OM 15/11/02> > > > > kocik1410 - OM 23/11/02> > > > > olasek2000> > > > > danussia> > > > > majap> > > > > A(le)gatka - OM 28.11.2002> > > > > mokkam> > > > > edyta.bujak> > > > > kamil> > > > > Miracle> > > > > Iwka -OM 02/11/02 Z USG 09/11/02Wygląda na to,że jestem w ogonie,zobaczymy jak to będzie w rzeczywistości.Pozdrawiam.Dorota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MelaBlonda Re:LISTA MAM LISTOPADOWYCH IP: *.* 03.10.02, 22:09 > > > > > LISTA MAM LISTOPADOWYCH> > > > > > mdisel -OM-03/11/02 Z USG 29/10/02> > > > > > MelaBlonda>> 7.11.2002 a z USG 11.11.2002> > > > > > dorotam - OM 27.11.02. z USG 20.11.02.> > > > > > Sebi - OM 15/11/02> > > > > > kocik1410 - OM 23/11/02> > > > > > olasek2000> > > > > > danussia> > > > > > majap> > > > > > A(le)gatka - OM 28.11.2002> > > > > > mokkam> > > > > > edyta.bujak> > > > > > kamil> > > > > > Miracle> > > > > > Iwka -OM 02/11/02 Z USG 09/11/02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majap Re:LISTA MAM LISTOPADOWYCH IP: *.* 11.10.02, 19:58 mdisel napisała/ł:> mdisel napisała/ł:> > > > LISTA MAM LISTOPADOWYCH> > > mdisel -OM-03/11/02 Z USG 29/10/02> > > MelaBlonda> > > dorotam> > > Sebi - OM 15/11/02> > > kocik1410 (ja) - 23.11> > > olasek2000> > > danussia> > > majap -OM 10/11/2002 Z USG 06/11/02> > > A(le)gatka> > > mokkam> > > edyta.bujak> > > kamil> > > Miracle> > > Iwka -OM 02/11/02 Z USG 09/11/02> > Dziewczyny musicie kliknac na moj post i kliknac Dołącz cytat i tam dopisujcie siebie.> Pozdrawiam was. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebi Re: listopadówki- LISTA IP: *.* 02.10.02, 13:41 Ja mam termin na 15 listopada! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwka Re: listopadówki- LISTA IP: *.* 02.10.02, 15:44 I jeszcze ja. Odzywam sie tutaj sporadycznie (czesciej na bajbusie), ale teraz chcialam sie ustawic w kolejce do bociana: Iwka - termin z OM 2XI, z USG - 9XI.Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś