Dodaj do ulubionych

pażdziernik 2003

• jusyna79 Re: pażdziernik 2003 06.05.03, 18:06
      witam wszystkie pazdziernikowe mamusie smile
      niedawno trafilam na to forum i zawiadamiam, ze rowniez mam termin na
      pazdziernika, dokladnie na 17-tego.
      Teraz dopiero odzylam, bo wszystkie dolegliwosci pierwszych tygodni minely,
      nawet bardzo czeste siusianie wink
      Czekam tylko na ruchy malenstwa z niecierpliwoscia smile
      Pozdrawiam Was wszystkie i dzidziusie wasze smile
      Justi
      • ruta8 Re: pażdziernik 2003 07.05.03, 09:43
        czesc dziewczyny!
        jak dobrze zaczac drugi trymestr! nareszcie wszystko zle minelo i znowu czuje
        ze zyje. choc tym razem (moja 2 ciaza) nie bylo az tak zle, mimo wszystko te
        mdlosci nie sa przyjemne. duzo sie ostatnio narobilam, bo mielismy
        przeprowadzke i jeszcze jest duzo roboty w nowym domu, ale najwazniejsze ze
        mamy to juz za soba i spokojnie moge czekac na 'wielki brzuch'. w czasie
        przeprowadzki nie mialam nawet czasu myslec czy cos mnie boli i wlasciwie nic
        mi nie bylo, brzuch nie bolal, tylko bylam strasznie zmeczona, za to wszyscy
        wkolo uwazali na mnie bardziej niz ja - przyjemnosci bycia w ciazy, przez kilka
        miesiecy jest sie pepkiem swiata!
        ostatnio wpadlam na post na temat dzieci 'jedno po drugim' ktory mnie strasznie
        zdolowal (moje beda mialy 20 mies roznicy) wiec teraz probuje myslec
        pozytywnie.
        pozdrawiam cieplo wszystkie mamusie i brzuszki
        • dwoda Re: pażdziernik 2003 07.05.03, 19:03
          Witam wszystkie mamusie! Moja nieobecność w naszym wątku spowodowana była
          choróbskami , które nękały moją dziatwę.Najpierw w Niedzielę Wielkanocną z ospą
          obudził się 6-letni Krzyś a 1 Maja ta sama dolegliwość dopadła 16-miesięcznego
          Jasia. Tak więc święta i weekend majowy mieliśmy z głowy . W międzyczasie
          musieliśmy się uwinąć z koniecznym remontem ,gdyż ponagla nas zbliżający się
          termin I Komunii św.Przemka.Jaś przechodzi ospę po prostu koszmarnie.Jest
          obsypany od stóp po głowę z taką gęstością wysypki , że nie możliwe było
          punktowe smarownie wysypki pudrem tylko smarowaliśmy mu całe ciało , czemu
          towarzyszył niemiłosierny wrzask połączony z wyrywaniem się dziecka.Na dodatek
          w czwartym dniu wysypki Jaś dostał gorączki a że była niedziela wezwaliśmy
          pogotowie( ku naszemu zdumieniu przyjechało).Skończyło się na syropie
          uspokajającym ( Jaś nie spał już druga noc z kolei )i smarowniu ciała
          fioletem.Dziecko było już na skraju wyczerpania a my wraz z nim.Teraz można
          powiedzieć , że wyszliśmy na prostą. Co do brzusia to wszystko w porządku a w
          tym tygodniu dzidziuś postanowił dać o sobie znać (19 tydz.)Wygląda więc na
          to , że w stosunku do przewidywanego terminu (28.09)jest opóźnienie nie jak
          wskazywało USG 2 tygodnie a tylko tydzień .Tak czy siak będzie to początek
          października ( może imieniny męża 6.10 ?)Na razie morfologia według lekarza
          spadła za bardzo i raczą mnie zastrzykami z żelaza. Trochę mnie to dziwi bo
          hemoglobina wynosi 10,9 a w poprzedniej ciązy przy 10 i przy znacznie mniejszej
          ilości erytrocytów( obecnie 3mln 480)zastrzyków mi nie podawano.Widać co lekarz
          to inna teoria.Na razie specjalnie się tym nie zadręczam i mam nadzieję , że
          nie będzie gorzej.Pozdrawiam.Dorota
        • gruszka72 Re: pażdziernik 2003 07.05.03, 19:58
          Hej, nie czytałam tego straszącego postu o dzieciach "jedno po drugim". Mogę
          tylko dodać coś, mam nadzieję pocieszającego, z własnego doświadczenia. Też w
          październiku spodziewam się dzidziusia (10.10),a moje córcie mają aktualnie:
          Julcia 2 latka 3 m-ce, Madzia roczek i 2 m-ce. Przyznam, że trzeci dzidziuś był
          dla nas ogromnym zaskoczeniem i potwierdzeniem ułomności antykoncepcji... Teraz
          czekam na niego z dużymi pozytywnymi emocjami.
          Chcę Ci powiedzieć, że dwójka dzieciaków w podobnym wieku to początkowo
          oczywiście kłopot związany z rozbieżnością potrzeb maluchów i na pewno przyda
          się ktoś do pomocy (ja po 3 m-cach przestałam grać matkę polkę i zatrudniłam do
          pomocy opiekunkę). Ale już po kilku m-cach w moim poczuciu z dwójką jest
          łatwiej niż z jednym. Moje córcie są dla siebie ciągłym wzajemnym źródłem
          inspiracji, wymyślają sobie własne zabawy (jak na ten poziom... np. gonią się,
          coś razem oglądają, starsza peroruje do młoszej itp). Jest mi trudniej kiedy
          jedna zaśnie, niż kiedy obie są na chodzie... Oczywiście bywają momenty np.
          podwójnego płaczu czy dwóch pup do umycia w jednym momencie... Ale na pewno
          dzieciaki rozwijające się razem nie zaznają nudy czy samotności. Zobaczysz
          jakie to cudne kiedy takie maluchy baraszkują razem.
          A co do remontów i przeprowadzek też mnie czeka zamieszkanie w nowym domu pod
          koniec wakacji... Mam nadzieję, że zdążę przed porodem.
          Pozdrawiam Ciebie i inne mamy, Aga

• ruta8 Re: pażdziernik 2003 12.05.03, 09:53
            wielkie dzieki za slowa pociechy!
            z jednej strony czuje ze nie bedzie zle, a z drugiej martwie sie glupstwami. w
            ogole w tej ciazy jestem duzo bardziej 'emocjonalna', na poczatku ciagle
            chcialo mi sie plakac z byle powodu (ale nie dlatego ze jestem w ciazy!)
            uslyszalam jakas piosenke, jakies slowa, itp i zaraz plakalam. moj maz
            podsumowal to tak-jako ze nigdy nie placze przy nim, wiec pewnie placze dlatego
            ze go przy mnie nie ma! Kochany, pociesza jak moze. Ostatnio te 'placzliwosci'
            mi przeszly, pewnie dlatego ze bylam za bardzo zajeta przeprowadzka, ale
            wrocily w ten weekend. W Twoim Stylu (starym, chyba z marca)wpadlam na
            najokropniejszy artykul jaki moze przeczytac matka - o chorobie i smierci 1,5
            rocznego chlopczyka. W pierwszej chwili zdolalam przeczytac tylko kilka
            linijek, tak sie poryczalam ze nic nie widzialam przez lzy. Skonczylam wczoraj
            wieczorem i tez ryczalam jak bobr. Moj synek ma 15 mies. na sama mysl ze cos
            zlego mogloby mu sie stac czuje fizyczny bol....uciekam przed takimi myslami.
            Podziwiam (to wlasciwie nie jest dobre slowo...)osoby ktore potrafia znalezc
            sile zycia po takiej tragedii.
            Przepraszam ze tak smuce, ale mam taki dziwny nastroj...
            Poza tym Dzidzius ma sie super dobrze, czasami mam wrazenie ze zaczynam go czuc.
            Coraz wiecej osob twierdzi ze to bedzie dziewczynka. Ciekawe jak oni moga to
            wiedziec....
            Pozdrawiam cieplo wszystkie brzuchate!
      • asiulek7 Re: pażdziernik 2003 11.05.03, 19:42
        Witam, mam termin na 9 października.
        Pozdrawiam i pa, pa.
        A.
      • luna75 Re: pażdziernik 2003 13.05.03, 12:35
        Czesc Wszystkim, pozdrawiam wszystkie październikówki a w szczegolnosci Justi,
        ktora ma termian na 17 - czyli dokladnie jak ja!!! Czy czujecie juz ruchy? Ja
        dzis rano dostalam nawet silnego kopniaka smile)) Co za radosc! Ale brzuch mam
        dosc maly i troche mnie to martwi. <Moze powinnam zrobic USG (ostatnie mialam w
        12 tygodniu)??>
        kasiap
    • matusia1 Re: pażdziernik 2003 11.05.03, 11:33
      Cześć brzuchaczki jeszcze małe!!!
      Jutro wejdę w 16 tydzień.Jestem przerażona ,bo mój
      apetyt rośnie z każdym dniem.Jem poprostu wszystko.
      Rano czekolada,cappuccino (wiem,że to niezdrowe),ale cóż
      to mi smakuje i koniec.Oczywiście jem też inne
      pełnowartościowe posiłki.Dużo piję .Czekam już z
      niecierpliwością na ruchy maleństwa,ale jak narazie
      tylko mi się wydaje,że dzidziuś puka w mój brzuszek.
      Przecież jest za wcześnie.Ostatnio miałam lekkie
      twardnienie brzucha,w dolnej części.W pierwszej ciąży
      musiałam brać Fenoterol i Isoptin.Kiedy zapytałam się
      lekarza na początku ciąży ,czy to może się powtórzyć w
      drugiej ciąży,odpowiedział,że to bardzo prawdopodobne.
      Martwię się,że to jest zwiastun skurczy.
      Wizytę u lekarza mam dopiero na 27 maja.Mam nadzieję,że
      wszystko do tego czasu będzie dobrze.
      Pozdrawiam wszystkie mamusie ,jak się czujecie?
      Może macie podobne uczucie?
      Pa Ania
      • jessia Re: pażdziernik 2003 12.05.03, 12:12
        Skąd ja to znam z tym jedzeniem? W pierwszym trymestrze trzymałam się mocno -
        pozwalałam sobie na ciasta góra raz w tygodniu, jadłam 2-3 albo więcej owoców
        dziennie itp itd... A teraz? Piętrzą się sytuacje niemożliwe - odwiedziny,
        imieniny rodzinne (torty, ciasta, sałatki pływające w śmietanie...). No a jak
        nie jeść lodów jak jest tak ciepło? Obawiam się, że brzuch, który się zaczyna
        pokazywać to sam tłuszcz a nie dzidzio wcale!

Nic to pozdrawiamy Was brzuszki słonecznie

jessia i maleństwo
      • magda6811 Re: pażdziernik 2003 12.05.03, 15:24
        Matusiu1! - na Wasze strony wdarła się na chwilę Wrześniówka, a wszystko po to,
        żeby podziękować MATUSI1 za bardzo dla mnie ważną odpowiedź. Dzięki niej od
        razu otworzyłam pudełko Fenoterolu i niebawem zacznę go lubić (i to bez
        Izoptinu)! Matusiu1 - ja też czułam ruchy w 16-tym tygodniu, nawet chyba
        wcześniej(?)więc możesz mieć absolutną rację a tym samym zaczyna się ta
        (przynajmniej dla mnie) znacznie przyjemniejsza część ciąży- codzienny kontakt
        z dzidziusiem. Apetyt mnie do dziś nie opuszcza (zaczynam 24 tydzień) choć
        dzięki Bogu już nie jem przynajmniej w nocy! Pozdrawiam Wszystkie
        Październikówki - nie mam najmniejszych szans "dostać" się do Waszego grona, bo
        mój termin to 5-8 września. Pozdrawiam, Magda(6811)
        • s6.14.21 Re: pażdziernik 2003 14.05.03, 14:26
          cześć wszystkim przyszłym mamusią ja jestem pierwszy raz na tej stronie i to
          moja pierwsza napisana wiadomość.Chciałam się pochwaliś pażdziernikowym mamusia
          że wasze grono jeszcze się powiększyło.Ja mam termi na 7-10.Ale jeszcze nie
          czuje żadnych ruchów dziecka i to mnie niepokoi,ale wierzę że już
          niedługo...poczuję to piękne uczucie.Wiele czytałam o pierwszych ruchach
          dziecka i każdego dnia oczekuję na nie a mój mąż probuje usłyszeć bicie serca
          dziecka mam nadzieję że to nastąpi juz niedługo.To jest moje pierwsze dziecko i
          jest dla mnie wszystko nowe.Pozdrowienie jeszcze raz.pa

Sylwia.napiszcie do mnie mam wielką ochotę pogadac z jakąś mamą która jest w
          podobnej sytuacji jak ja mój nr gadu-gadu 2446080
          • aha12 Re: pażdziernik 2003 15.05.03, 14:00
            Cześć. Myślę że nie ma powodu jeszcze martwić się ruchami. Przy pierwszej
            ciąży jest to zawsze trochę później.Ja jestem w 20 tygodniu i odczuwam ruchy
            od dobrych 3 tygodni ale to moja druga ciąża. Wczoraj byłam na usg i okazało
            sie że będzie chłopiec.Bardzo się cieszę mój pierworodny ma już 9 lat( jak ten
            czas leci!!!).Trochę się obawiam bo ginekolog stwierdził że łożysko jest
            bardzo nisko i pewnie skończy się przedterminowym pobytem w szpitalu... o
            zgrozo sama nie wiem co myśleć termin mam około 2 października i nie wiem co z
            tego wyjdzie. Ale nie martwmy się , jest piękna pogoda i w ogóle cudownie
            nosić w sobie takiego małego robaczka ( który już wie jak dokopać mamie)!
            Pozdrowienia dla wszystkich mamusiek!!!
            • dwoda Re: pażdziernik 2003-Lista 15.05.03, 22:19
              Dziewczyny , co Wy na to byśmy wzorem mam oczekujących z innych wątków ,
              stworzyły naszą listę , która obejmowałaby nasze przewidywane terminy porodów i
              ewentualnie przyszłą płeć dziecka z USG , proponuję także by wpisać miasto z
              którego jesteśmy by łatwiej było nam wymieniać spostrzeżenia np. odnośnie
              szpitali.Pozwoliłoby to na zorientowanie się ile nas jest aktualnie , bo mam
              wrażenie , że po przenosinach na portal gazety trochę nas ubyło ( może to tylko
              złudzenie a może dziewczyny z innych powodów przestały pisać?)Po jakimś czasie
              ( trzeba go trochę bo z różną częstotliwością zaglądamy o naszego wątku )
              spróbuję naszą listę uporządkować.Tymczasem pozwolę sobie ją rozpocząć:
              dwoda(Dorota z Krakowa)-termin z OM 28.09 z USG tydzień poźniej-płci na razie
              nie znam ale jak poznam to uzupełnię( ciąża piąta).Pozdrawiam wszystkie
              październikowe mamusie.Dorota
              • matusia1 Re: pażdziernik 2003-Lista 16.05.03, 08:10
                Cześć dziewczyny.No nareszcie ktoś pomyślał o liście,dobry pomysł.Bardzo podoba
                mi się pomysł Majówek,które nieustannie wpisuja się na listę,nawet gdy są juz
                po porodzie.To znak,że się dobrały.My również możemy każdą radość i niepokój
                przekazać właśnie wpisami.Ja będę druga z kolejności,która sie wpisuje.
                Ania z Zielonej Góry,termin z OM 24.10,a z ostatniego Usg 26.10,płeć jeszcze
                nie znam,ciąża druga.
                Pa trzymajcie się.
                Acha co najważniejsze.Wczoraj leżąc sobie na wznak rankiem poczułam poraz
                pierwszy gwałtowne ruchy.Nie są może jeszcze kopniakami,ale nie są też
                muśnięciami.
                Jeszcze raz pozdrawiam Ania z 16 tyg brzuszkiem.
              • justakoko Re: pażdziernik 2003-Lista 16.05.03, 09:28
                cześć,
                wpisuję się: Justyna z Warszawy,termin z OM 29.09,pierwsza ciąża,na usg wyszło
                że będzie chłopiec.
                Pozdrawiam.
                • dwoda Re: pażdziernik 2003-Lista 16.05.03, 11:21
                  Cześć dziewczyny , świetnie ,że jest już odzew na moja prośbę.Spróbowałam
                  wczoraj uporządkować naszą liste kierując się postami , które pojawiły się już
                  na nowym eDziecku .Starych nie brałam pod uwagę bo być może dziewczyny
                  pozmieniały nicki i byłby zamęt gdybym wpisała jedną z Was pod dwoma.Oczywiście
                  uaktualniajcie dane , wprowadzajcie zmiany i poprawiajcie mnie , bo trudno sie
                  w tym wszystkim połapać.A więc do dzieła;

1.dwoda - termin z OM-28.09 , CV ,Kraków( płci jeszcze nie znam)
                  2.justakoko - termin z OM-29.09 ,CI, chłopiec
                  3.aha12 - 2.10 , CII ,chłopiec
                  4.s6.14.2 - 7.10,CI
                  5.asiulek7 - 9.10
                  6.gruszka 72 - 10.10 , CIII,Kraków
                  7.jaskierus - 12.10
                  8.tonia2 - 16.10
                  9.luna75 - 17.10
                  10.jusyna79 - 17.10
                  11.syla33 - 19.10 , CII
                  12.yolkag - 21.10
                  13.matusia1 - 24.10 , CII , Zielona Góra
                  14.ruta8 - 25.10 , CII
                  15.monjik - 27.10 , CI
                  16.tobatka - CI, Poznań
                  17.jessia - CI, Kraków
                  18.morud
                  19.bomaki
                  Może jeszcze nieskładnie ale mam nadzieję , że lista będzie się
                  porządkować.Mamusie do dzieła!
                  • dwoda Re: pażdziernik 2003-Lista 16.05.03, 11:26
                    dwoda napisała:

> Cześć dziewczyny , świetnie ,że jest już odzew na moja prośbę.Spróbowałam
                    > wczoraj uporządkować naszą liste kierując się postami , które pojawiły się
                    już
                    > na nowym eDziecku .Starych nie brałam pod uwagę bo być może dziewczyny
                    > pozmieniały nicki i byłby zamęt gdybym wpisała jedną z Was pod
                    dwoma.Oczywiście
                    >
                    > uaktualniajcie dane , wprowadzajcie zmiany i poprawiajcie mnie , bo trudno
                    sie
                    > w tym wszystkim połapać.A więc do dzieła;
                    >
                    > 1.dwoda - termin z OM-28.09 , CV ,Kraków( płci jeszcze nie znam)
                    > 2.justakoko - termin z OM-29.09 ,CI, Warszawa ,chłopiec
                    > 3.aha12 - 2.10 , CII ,chłopiec
                    > 4.s6.14.2 - 7.10,CI
                    > 5.asiulek7 - 9.10
                    > 6.gruszka 72 - 10.10 , CIII,Kraków
                    > 7.jaskierus - 12.10
                    > 8.tonia2 - 16.10
                    > 9.luna75 - 17.10
                    > 10.jusyna79 - 17.10
                    > 11.syla33 - 19.10 , CII
                    > 12.yolkag - 21.10
                    > 13.matusia1 - 24.10 , CII , Zielona Góra
                    > 14.ruta8 - 25.10 , CII
                    > 15.monjik - 27.10 , CI
                    > 16.tobatka - CI, Poznań
                    > 17.jessia - CI, Kraków
                    > 18.morud
                    > 19.bomaki
                    > Może jeszcze nieskładnie ale mam nadzieję , że lista będzie się
                    > porządkować.Mamusie do dzieła!
                    Uzupełniłam miejsce zamieszkania justakoko.Wprowadzajcie zmiany najlepiej przez
                    odpowiedź cytując ten post , unikniemy wtedy ciągłego przepisywania listy od
                    nowa.Dziękuję.Pa
                    • dwoda Re: pażdziernik 2003-Lista 16.05.03, 11:34
                      dwoda napisała:

> dwoda napisała:
                      >
                      > > Cześć dziewczyny , świetnie ,że jest już odzew na moja prośbę.Spróbowałam
                      > > wczoraj uporządkować naszą liste kierując się postami , które pojawiły się
                      >
                      > już
                      > > na nowym eDziecku .Starych nie brałam pod uwagę bo być może dziewczyny
                      > > pozmieniały nicki i byłby zamęt gdybym wpisała jedną z Was pod
                      > dwoma.Oczywiście
                      > >
                      > > uaktualniajcie dane , wprowadzajcie zmiany i poprawiajcie mnie , bo trudno
                      >
                      > sie
                      > > w tym wszystkim połapać.A więc do dzieła;
                      > >
                      > > 1.dwoda - termin z OM-28.09 , CV ,Kraków( płci jeszcze nie znam)
                      > > 2.justakoko - termin z OM-29.09 ,CI, Warszawa ,chłopiec
                      > > 3.aha12 - 2.10 , CII ,chłopiec
                      > > 4.s6.14.2 - 7.10,CI
                      > > 5.asiulek7 - 9.10
                      > > 6.gruszka 72 - 10.10 , CIII,Kraków
                      7.lawendowamamunia - 10.10, CII,Nowy Sącz
                      > > 8.jaskierus - 12.10
                      > > 9.tonia2 - 16.10
                      > > 10.luna75 - 17.10
                      > > 11.jusyna79 - 17.10
                      > > 12.syla33 - 19.10 , CII
                      > > 13.yolkag - 21.10
                      > > 14.matusia1 - 24.10 , CII , Zielona Góra
                      > > 15.ruta8 - 25.10 , CII
                      > > 16.monjik - 27.10 , CI
                      > > 17.tobatka - CI, Poznań
                      > > 18.jessia - CI, Kraków
                      > > 19.morud
                      > > 20.bomaki
                      > > Może jeszcze nieskładnie ale mam nadzieję , że lista będzie się
                      > > porządkować.Mamusie do dzieła!
                      > Uzupełniłam miejsce zamieszkania justakoko.Wprowadzajcie zmiany najlepiej
                      przez
                      >
                      > odpowiedź cytując ten post , unikniemy wtedy ciągłego przepisywania listy od
                      > nowa.Dziękuję.Pa
                    • tobatka Re: pażdziernik 2003-Lista 17.05.03, 11:22
                      dwoda napisała:

> dwoda napisała:
                      >
                      > > Cześć dziewczyny , świetnie ,że jest już odzew na moja prośbę.Spróbowałam
                      > > wczoraj uporządkować naszą liste kierując się postami , które pojawiły się
                      >
                      > już
                      > > na nowym eDziecku .Starych nie brałam pod uwagę bo być może dziewczyny
                      > > pozmieniały nicki i byłby zamęt gdybym wpisała jedną z Was pod
                      > dwoma.Oczywiście
                      > >
                      > > uaktualniajcie dane , wprowadzajcie zmiany i poprawiajcie mnie , bo trudno
                      >
                      > sie
                      > > w tym wszystkim połapać.A więc do dzieła;
                      > >
                      > > 4.s6.14.2 - 7.10,CI
                      > > 5.asiulek7 - 9.10
                      > > 7.jaskierus - 12.10
                      > > 8.tonia2 - 16.10
                      > > 9.luna75 - 17.10
                      > > 10.jusyna79 - 17.10
                      > > 11.syla33 - 19.10 , CII
                      > > 12.yolkag - 21.10
                      > > 13.matusia1 - 24.10 , CII , Zielona Góra
                      > > 14.ruta8 - 25.10 , CII
                      > > 15.monjik - 27.10 , CI
                      > > 16.tobatka - CI, Poznań
                      > > 17.jessia - CI, Kraków
                      > > 18.morud
                      > > 19.bomaki
                      > > Może jeszcze nieskładnie ale mam nadzieję , że lista będzie się
                      > > porządkować.Mamusie do dzieła!
                      > Uzupełniłam miejsce zamieszkania justakoko.Wprowadzajcie zmiany najlepiej
                      przez
                      >
                      > odpowiedź cytując ten post , unikniemy wtedy ciągłego przepisywania listy od
                      > nowa.Dziękuję.Pa

Nie wiem, jak zrobić, żeby się ten post pokazywał ostatni - może ktos z Gazety
                      pomoże?
                      A teraz ja - Tobatka jest z Przeźmierowa (czyli prawie Poznań i tak możecie o
                      mnie mówić), jest to moja pierwsza ciąża - termin mamy z OM na 8.10, a z USG
                      (robionego w 8 tyg. - w Dzień Matki idziemy na kolejne!) na 15.10. Słabe ruchy
                      już poczułam, kiedy Maleństwo się zbuntowało, że leżę na brzuchu - pewnie mu
                      nie było zbyt wygodnie... smile

Pozdrawiam wszystkie mamusie - a gdyby któraś się nudziła i chciała pogadać -
                      GG 1514935 - być może niedługo doczekam się stałego łącza i częściej będę się
                      pojawiała - jak na razie wieczorami... smile
                    • luna75 Re: pażdziernik 2003-Lista 21.05.03, 11:24
                      dwoda napisała:

Uzupełniam dane luna75:

> > 4.s6.14.2 - 7.10,CI
                      > > 5.asiulek7 - 9.10
                      > > 7.jaskierus - 12.10
                      > > 8.tonia2 - 16.10
                      > > 9.luna75 - 15.10, CI, Kraków, (płci jeszcze nie znam)
                      > > 10.jusyna79 - 17.10
                      > > 11.syla33 - 19.10 , CII
                      > > 12.yolkag - 21.10
                      > > 13.matusia1 - 24.10 , CII , Zielona Góra
                      > > 14.ruta8 - 25.10 , CII
                      > > 15.monjik - 27.10 , CI
                      > > 16.tobatka - CI, Poznań
                      > > 17.jessia - CI, Kraków
                      > > 18.morud
                      > > 19.bomaki
                      Ja też bardzo sie ciesze i popieram pomysły listy> Ściskam mocno wszystkie
                      pażdziernikówki - Kasia i jej 19 tygpdniowy brzuszek.
                    • tonia2 Re: pażdziernik 2003-Lista 24.05.03, 09:37
                      Pozdrawiam wszystkie październikowe brzuchaczki,
                      dawno nie pisałam, bo niestety muszę dużo leżeć i jestem na zw.lek.
                      Właśnie zaczęłam 20 tydzień, maluszek kopie od prawie trzech tygodni.
                      Dzisiaj dziwnie się czuje bo zaczęłam brać fenoterol (twardy brzuch) i po raz
                      kolejny doceniłam nasze forum, słyszałam wiele złego o tym leku, ale ilość mam
                      które musiały go zażywać i urodziły zdrowe dzieciaki działa bardzo pocieszająco.
                      Kochane brzuchaczki, już prawie połowa ciąży za nami, brzuchy rosną, dzieci
                      kopią, dobrze będzie.
                      Gorące pozdrowienia dla wszystkich czekających,
                      Tonia.
                  • dwoda Re: pażdziernik 2003-Lista 16.05.03, 11:30
                    Już widzę , że pominęłam miejsce zamieszkania justakoko, przepraszam .A przy
                    okazji poprawiajcie i uzupełniajcie listę poprzez ,,odpowiedz
                    cytując''.Unikniemy wtedy ciągłego jej przepisywania.Dziękuję.
                  • syla33 Re: pażdziernik 2003-Lista 16.05.03, 21:15
                    Czesc,
                    to ja syla33 czyli Sylwia z Gryfina (kolo Szczecina), termin z OM 19.10 a usg
                    jeszcze nie bylo. Ciaza II
                    Pozdrawiam
                    Sylwia
                  • asiulek7 Re: pażdziernik 2003-Lista 17.05.03, 14:01
                    Idąc za przykładem.. Asia z Warszawy, termin z OM - 09.10., pierwsza ciąża.

Pozdrawiam Wassmile
                  • jaskierus Re: pażdziernik 2003-Lista 18.05.03, 20:43
                    Hej hej1
                    w końcu się odzywamsmile U mnie termin nq 12 pażdziernika, z usg wychodzi mniej
                    wiecej tak samo, to moja pierwsza ciąża, jestem z Gliwic.
                    Pozdrówka!
                  • ruta8 Re: pażdziernik 2003-Lista 19.05.03, 10:37
                    Hej!
                    wszystko sie zgadza, dodam ze plci nie znam i poznamy dopiero jak sie urodzi,
                    taki nasz wybor, no chyba ze nie wytrzymam!
                    mieszkamy w Szwajcarii, wiec na temat PL szpitali nie mam nic do powiedzenia,
                    za to moge pochwalic ten w ktorym juz rodzilam i znowu bede tam rodzic.
                    Tez juz czuje mojego Maluszka, pierwszy raz poczulam do 15 wieczorem, wiec
                    calkiem swierze, ale nabiera coraz wiecej sil! Uwielbiam to!!
                    zaczely sie tez lekkie skorcze, w 1 ciazy tez tak mialam, biore magnez i
                    probuje nie przemeczac sie. nastepna wizyta za tydzien.
                    Pozdrawiam cieplo!!!
                  • jaskierus Re: pażdziernik 2003-Lista 19.05.03, 13:07
                    Hej!
                    Odzywam sie w końcu- próbowałam wczoraj wysłać , ale coś mi się popsuło.
                    Mam termin na 12 pażdziernika, z usg mniej więcej tak samo, moje pierwsze
                    dziecko, jestem z Gliwic.
                    Pozdrowionka
                  • nikitka5 Re: pażdziernik 2003-Lista 28.05.03, 11:39
                    I jeszcze ja smile) nikitka5 termin na 08.10 Wrocław
                  • i544 Re: pażdziernik 2003-Lista 28.05.03, 14:24
                    WITAM MAMUSIE!!! MAM TERMIN NA 31.10 MOJE MALENSTWO WCZORAJ DALO O SOBIE ZNAC I
                    TERAZ NIE MOGE SIE JUZ DOCZEKAC TO JEST 18 TYDZIEN MYSLICIE ZE JUZ MOZE MI
                    LEKARZ POWIEDZIEC "KTO" JEST U MNIE W BRZUSZKU? IWONA
                • lawendowa_mamunia Re: pażdziernik 2003-Lista 16.05.03, 11:23
                  Ja tez sie dopisuje smile
                  Ewa - termin 10.10.2003 bedzie to drugi dzidzius (pierwszy juz nie taki
                  dzidzus - Jakub 16.02.1999 smilenastepne usg bede miec samym koncem maja i mam
                  nadzieje dowiedziec sie czy to chlopczyk czy dziewczynka smileAha - miszkam w
                  NOwym Saczu smile
                  Pozdrawiam wszystkie pazdiernikowe mamy!!!
                  ewa
                  • dwoda Re: pażdziernik 2003-Lista 16.05.03, 11:39
                    Sorry dziewczyny . W niezamierzony sposób zrobiłam niezły zamęt swoimi
                    postami . Uzupełniam listę cytując swój post ,w którym ją umieściłam ale
                    uzupełniona lista pozostaje pod tamtym starym postem , więc trudno będzie jej
                    szukać .Nie wiem co zrobić aby pojawiała się jako ostatni post.Może któraś z
                    Was pomoże?Inaczej przyjdzie mi przepisywać całą listę po wprowadzeniu każdej
                    zmiany.Poradzcie!
                    • aha12 Re: pażdziernik 2003-Lista 16.05.03, 14:03
                      Cześć. Bardzo podoba mi sie wasza paczka .Pisałam już ale uzupełniam dane
                      jestem z Poznania. Jak macie ochotę pogadać mój numer gg 1210658. Mam w pracy
                      stałe łącze i spokojną pracę hihihi ale cicho sza bo się wyda. Pozdrowienia!
                      • dwoda Re: pażdziernik 2003-Lista po uzupełnieniach 19.05.03, 00:33
                        Nie wymyśliłam nic co usprawniłoby uzupełnianie naszej listy więc pozostaje mi
                        ją przepisywać.
                        1.dwoda- 28.09 , CV , Kraków
                        2.justakoko- 29.09 , CI , Warszawa (chłopiec)
                        3.aha12- 2.10 , CII ,Poznań (chłopiec)
                        4.s6.14.21- 7.10 , CI
                        5.tobatka- 8.10 , CI , Poznań
                        6.asiulek7- 9.10 , CI , Warszawa
                        7.gruszka72- 10.10 , CIII , Kraków
                        8.lawendowa_mamunia- 10.10 , CII , Nowy Sącz
                        9.jaskierus- 12.10 , CI , Gliwice
                        10.tonia2- 16.10
                        11.luna75- 17.10
                        12.jusyna79- 17.10
                        13.syla33- 19.10 , CII
                        14.yolkag- 21.10
                        15.matusia- 24.10 , CII , Zielona Góra
                        16.ruta8- 25.10 , CII
                        17.monjik- 27.10 , CI
                        18.jessia- CI , Kraków
                        19.morud
                        20.bomaki
                        • jessia Re: pażdziernik 2003-Lista po uzupełnieniach 19.05.03, 08:58
                          Czesc tu Jessia z Krakowa, uzupełniam termin: 26.10. Jeszcze płci nie znam, II
                          usg dopiero za 3 tyg I NIE MOGE SIE DOCZEKAC.Jeszcze malucha nie czuję ale
                          pierwsza ciąża i 17. tydzien wiec chyba nic dziwnego. No ale niecierpliwie
                          czekam. Mam propozycje dla dwody i gruszki (i innych mam z Krakowa i okolic) -
                          moze bysmy sie spotkaly kiedys na soczek na miescie, co? Dajcie znac ew. na
                          pryw (jessica@polishmarket.com)

Pozdrawiamy wszystkie mamy i brzuszki
                          Jessia i maluch
                        • tobatka Re: pażdziernik 2003-Lista po uzupełnieniach 19.05.03, 19:36
                          dwoda napisała:

> Nie wymyśliłam nic co usprawniłoby uzupełnianie naszej listy więc pozostaje
                          mi
                          > ją przepisywać.
                          > 1.dwoda- 28.09 , CV , Kraków
                          > 2.justakoko- 29.09 , CI , Warszawa (chłopiec)
                          > 3.aha12- 2.10 , CII ,Poznań (chłopiec)
                          > 4.s6.14.21- 7.10 , CI
                          > 5.tobatka- 8.10 , CI , Poznań
                          > 6.asiulek7- 9.10 , CI , Warszawa
                          > 7.gruszka72- 10.10 , CIII , Kraków
                          > 8.lawendowa_mamunia- 10.10 , CII , Nowy Sącz
                          > 9.jaskierus- 12.10 , CI , Gliwice
                          > 10.tonia2- 16.10
                          > 11.luna75- 17.10
                          > 12.jusyna79- 17.10
                          > 13.syla33- 19.10 , CII
                          > 14.yolkag- 21.10
                          > 15.matusia- 24.10 , CII , Zielona Góra
                          > 16.ruta8- 25.10 , CII
                          > 17.monjik- 27.10 , CI
                          > 18.jessia- CI , Kraków
                          > 19.morud
                          > 20.bomaki

Bardziej wiarygodny jest chyba termin z USG i jego się trzymam - ginekolog tez
                          ten zanotował w Karcie Ciąży, więc mała poprawka - 15.10.. W sumie tylko
                          tydzień różnicy, a Maleństwo i tak samo wybierze sobie dzień, ale... Gwoli
                          formalności... smile

Pozdrawiamy i ściskamy wszystkie Mamusie i Brzusie
                          • monjik Re: pażdziernik 2003-Lista po uzupełnieniach 21.05.03, 02:46
                            Witajcie!
                            Chciałam poprawić swoje dane. Termin mam na 24.10 nie jak wcześniej napisałam
                            27.10. Poprostu lekarz na pierwszej wizycie źle obliczył termin. Jestem z
                            Gdyni. Za kilka tygodni idę na II USG i licze, że dowiem się jaka będzie płeć
                            dzidziusia smile). Ruchy maleństwa poczułam w połowie 17 tygodnia i jest to moja
                            pierwsza ciąża. Pozdrawiam wszystkie brzuchate mamy.
                            Monjik.
                            • matusia1 Re: pażdziernik 2003-Lista po uzupełnieniach 21.05.03, 18:51
                              Cześć dziewczyny!!!!!
                              Apetyt na jedzenie mi rośnie,nie powiem,ale moje hormony to dopiero szaleją.
                              Nie pamiętam,żebym kiedykolwiek denerwowała się takimi błachostkami,jakimi
                              denerwuję się w obecnej ciąży.Poprostu byle co czasem wyprowadza mnie z
                              równowagi.Zaraz płaczę,smarkam i użalam się nad sobą.Zdarzyło mi się to już
                              kilka razy.Ta moja huśtawka nastrojów jest męcząca.Zdaję sobie sprawę,że nie
                              powinnam,bo przecież każde moje złe samopoczucie niestety odczuwa dzidziuś.
                              Ale wypływa to ze mnie nagle i cóż zrobić? Ostatnio nawet płacze ze wzruszenia.
                              Słuchając piosenki,którą napisał Michał Wiśniewski dla swojej żony nie mogłam
                              wytrzymać.Takie piękne słowa.....
                              I tak to ze mną teraz jest.Musiałam się trochę wyżalić.Powiedzcie mi ,czy wy
                              też macie takie nastroje?Raz się śmiejecie,a raz ryczycie ze szczęścia lub nie.
                              Pozdrawiam wszystkie mamusie i życzę wam jak najwięcej uśmiechu.
                              Cieszmy się wiosna jest poprostu cudowna!!!!!!!
                          • misia6589 Re: pażdziernik 2003-Lista po uzupełnieniach 22.05.03, 09:34
                            Cześć !
                            Mam termin na 23.10. i jest to moja pierwsza ciąża. Wszystko jest dla mnie nowe
                            i cokolwiek się dzieje z moim brzuszkiem budzi niepokój. Mam macice dwurożną i
                            musiałam przez miesiąc poleżeć trochę. Teraz jest wszystko ok. i chodze
                            normalnie do pracy ale każde bulgotanie czy ukłucie przeraża mnie bo nie wiem
                            czy to normalne czy cos sie dzieje niedobrego. W przyszłym tygodniu ide do
                            lekarza i może bede miała usg (18 tydzień) i zobacze moją dzidzię. Od kilku dni
                            czuje cos jakby ktos mi palcem naciskał na podbrzusze. Czy to sa juz pierwsze
                            ruchy dzidziorka? Nie mogę się juz doczekać pierszych "kopniaków". Pozdrawiam
                            wszystkie mamy pażdziernikowe.
                            miśka
                            • syla33 Re: pażdziernik 2003-Lista po uzupełnieniach 22.05.03, 10:50
                              Witajcie dziewczyny,
                              od soboty czuje juz ruchy swojego malenstwa. Sa jeszcze bardzo delikatne i nie
                              zawsze je moge wyczuc. Niestety pozostaly tluszczyk po ostatniej ciazy tez nie
                              sprzyja czuciu ruchow. Najczesciej wyczuwam je w pozycji siedzacej gdy brzuch
                              jest troszeczke przycisniety. Gdy przykladam sluchawki do brzucha aby uslyszec
                              serduszko, slysze tylko bulgotanie co zaglusza mi bicie serduszka. Dzis ide na
                              wizyte, mam nadzieje, ze wszystko jest ok. Troche denerwuje sie. Jak tylko
                              wroce to dam wam znac czego dowiedzialam sie. moze niedlugo bedzie usg i
                              zobacze malenstwo.
                              Pozdrwiam
                              Sylwia i 18 tygodniowe malenstwo.
                              • jaskierus Re: pażdziernik 2003-Lista po uzupełnieniach 22.05.03, 11:42
                                Czesc ciężaróweczki!
                                Chciałam wam sie pochwalic moim maluszkiem- to już 20 tydzień, ruchy czuje od
                                18, teraz kopie już tak mocno, że czasami mój mąż przyłożywszy rekę do brzucha
                                czuje to..Niezły łobuz i wiercioch nam sie urodzismile Płci na razie nie znamy,
                                ale coś mi mówi, że dziewczynka (może moje kłopoty z cerą? ehh, jak czytam, że
                                w 2 trymestrze ma sie bużkę jak porcelanowa lalka to jasny szlag mnie trafia,
                                ja takich problemów wcześniej nie miałam). Za to na usg widzieliśmy bużkę
                                małego i nosek i jak otwiera ustasmile Super było.
                                Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich oczekujących mamuś.
                            • tobatka Re: pażdziernik 2003 22.05.03, 20:33
                              Ja już tez czułam Maleństwo! Choć delikatnie i wtedy, gdy leżałam lekko na boku
                              i brzuchu (tak pół na pół) - w 18 tyg. Ale dzisiaj poczułam jak leżałam na
                              plecach, więc Maluszek częściej do mnie "gada". Ale jestem grubasek i warstwa
                              izolująca Maleństwo od świata zewnętrznego działa w obie strony i pewnie
                              dlatego słabiej czuję.
                              A w poniedziałek robię sobie prezent na mój pierwszy w życiu Dzień Matki i idę
                              na USG pogadać z Maluszkiem twarzą w twarz... smile Juz się nie mogę doczekać -
                              kupiłam dzisiaj kasetę, żeby nagrać to spotkanie - mam nadzieję, że 30 minut
                              wystarczy... smile

Pozdrawiam wszystkie Mamusie wraz z Brzusiami i życzę udanego weekendu!
                              • syla33 Re: pażdziernik 2003 23.05.03, 10:17
                                Witajcie,
                                bylam wczoraj u lekaza i powiedzial, ze wszystko jest na 5+. slyszalam rowniez
                                bicie serduszka, istny galop koni. Za dwa tygodnie idziemy na usg (nie moge sie
                                doczekac). Jeszcze nic nie przytylam, nawet sie ciesze, bo w pierwszej ciazy
                                wazylam juz trzy i pol kilo wiecej.
                                Pozdrawiam
                                Sylwia i malenstwo ( a moze malenka?)
    • matusia1 Idę na badania!! 23.05.03, 10:01
      Cześć wszystkim!!
      W poniedziałek mmusze zrobić badania podstawowe+ odczyn Coombsa.Czy któraś z
      was dziewczyny ma grupę Rh-, a partner Rh+? Jestem teraz w drugiej ciąży.
      Martwię się,czy nie będzie przeciwciał.
      Pa Ania 17 tyg.
      • luna75 Re: Idę na badania!! 28.05.03, 13:37
        Cześć, u mnie też istnieje mozliwość wystąpienia konfliktu - ja mam A RH-, mój
        mąż A RH+. Ryzyko jest tym większe, że w po pierwszej ciąży, która niestety
        zakończyła się poronieniem, nie podano mi immunoglobuliny. Teraz co 4 tygodnie
        wykonuje badania na odczyn Coombsa (ostatnie robiłam w 18 tygodniu, było
        ujemne). Słyszałam coś o zastrzyku, który można podać w 24 tygodniu, jeżeli do
        tego czasu nie wystąpił konflit. Środek ten ma zapobiegać wystapieniu konfliktu
        w późniejszym okresie ciązy. Czy słyszałaś coś moze o tym?
        pozdrawiam
        luna
    • olcia33 Re: pażdziernik 2003 24.05.03, 11:04
      Witam wszystkie brzuchatki.Jestem tu nowa i mam nadzieję, że przyjmiecie mnie
      do swojego grona. Mam na imię Ola, mieszkam i studiuję we Wrocławiu gdzie mnie
      przygnało z Lodzi za facetem. W Pazdzierniku ma urodzic sie moj upragniony
      dzidzius. Termin z OM to 27.09 ale z USG to 01.10. Jesli chodzi o plec mojego
      malenstwa to chyba bedzie dziewczynka z czego ogromnie sie ciesze. Niestety od
      kilku dni biore Fenoterol uwierzcie to nic przyjemnego ale skoro trzeba..
      Juz nie moge sie doczekac chwili w ktorej ujrze moje malenstwo. Caluje mocno
      wszystkie pazdziernikowki.
      Ola 01.10
      • ruta8 Re: pażdziernik 2003 26.05.03, 15:25
        hej!
        ale nas duzo! fajnie. Nasz Maluszek tez rusza sie coraz bardziej, najlepiej go
        czuje kiedy leze na plecach. Niestety moja ulubiona pozycja na brzuchu musi
        poczekac do porodu, za bardzo mnie cisnie i nie moge tak spac. Za chwile ide do
        lekarza (dokladnie za 13 min wychodze) ciekawa jestem ile przytylam, ostatnio
        bylo 2 kg do przodu. Boje sie troche o wyniki krwi, szczerze mowiac ciagle
        zapominiam o tabletkach... Ostatnio znowu mialam problemy zoladkowe, 3 raz od
        kiedy jestem w ciazy. Chyba znowu jakis wirus, czyzbym byla bardziej podatna??
        W kazdym razie strasznie meczacy jest taki dzien 'w kiblu'. W ogole jestem
        coraz bardziej zmeczona, a przeciez to dopiero 19 tydz.
        Wy tez??
        Pozdrawiam brzusie
    • dwoda Re: pażdziernik 2003-lista 24.05.03, 13:59
      1.olcia33 - 27.09 ( z USG 1.10) , CI , Wrocław (dziewczynka?)
      2.dwoda - 28.09 ( z USG 2.10 ) , CV, Kraków
      3.justakoko - 29.09 , CI , Warszawa (chłopiec)
      4.aha12 - 2.10 , CII , Poznań ( chłopiec)
      5.s6.14.21 - 7.10 , CI
      6.asiulek7 - 9.10 , CI , Warszawa
      7.gruszka72 - 10.10 , CIII , Kraków
      8.lawendowa_mamunia - 10.10 , CII , Nowy Sącz
      9.jaskierus - 12.10 , CI , Gliwice
      10.luna75 - 15.10 , CI , Kraków
      11.tobatka - 15.10 , CI , Poznań
      12.tonia2 - 16.10
      13.jusyna79 - 17.10
      14.syla33 - 19.10 , CII
      15.yolka.g - 21.10
      16.misia6589 - 23.10, CI
      17.matusia1 - 24.10 , CII , Zielona Góra
      18.ruta8 - 25.10 , CII
      19.monjik - 24.10 , CI , Gdynia
      20.jessa - CI, Kraków
      21.morud
      22.bomaki
      • olcia33 Re: pażdziernik 2003-lista 24.05.03, 14:20
        Bardzo dziękuje za umieszczenie mnie na liscie. Pozdrawiam
        Ola
        • asiulek7 Re: pażdziernik 2003-imiona 27.05.03, 15:51
          Czy macie już jakieś wybrane ulubione imiona?
          Pozdrawiam Mamusie i Brzusie.
          Asia
          • tobatka Re: pażdziernik 2003-imiona 27.05.03, 20:05
            My mamy imionka: Marta Małgorzata lub Piotr Maciej... smile

A w czwartek wreszcie idę na USG i może dowiem się, które zostanie mi do
            następnego dziecka? smile

Pozdrawiamy
            • dwoda Re: pażdziernik 2003-imiona 27.05.03, 23:05
              Z męskimi imionami to mamy naprawdę ogromny problem , bo mając 4 chłopaków i
              biorąc pod uwage ich pierwsze i drugie imiona , to już mamy 8 imion z głowy(
              mamy już : Grzegorz Artur , Przemysław Piotr , Krzysztof Szymon , Jan
              Tadeusz).I teraz rzeczywiście jest problem z wyborem takiego , które podobałoby
              się większości , bo wiadomo , że wszystkim to się nigdy nie dogodzi.Wstępnie
              stanęło na Cezarym ( choć do mnie trochę nie przemawia, ale może zmienię zdanie)
              na drugie Maksymilian , a może odwrotnie?.Co do ewentualnej dziewczynki
              pozostawiam pole do popisu mężowi , gdyz w przypadku chłopców słowo decydujące
              należało do mnie.Mąż już od dłuższego czasu obstawia z uporem Zuzannę na drugie
              Maria (to jednak moja propozycja).Pozdrawiam Was wszystkie.Dorota
              • justakoko Re: pażdziernik 2003-imiona 28.05.03, 10:02
                My wybraliśmy dla chłopca Kamil,a dla dziewczynki Karolina.
                No i będzie Kamil.Super.Bardzo się cieszę.
                Pozdrawiam.
                • asiulek7 Re: pażdziernik 2003-imiona 28.05.03, 12:28
                  My też wybraliśmy - Mateusz lub Paulina - jeszcze myślimy nad drugimi imionami.
                  Pozdrawiam
                  A.
                • i544 Re: pażdziernik 2003-imiona 28.05.03, 14:36
                  MY TEZ WYBRALISMY DLA CHLOPCA OLAF DLA DZIEWCZYNKI JULIA WIKTORIA JUZ NIE MOGE
                  DOCZEKAC A TO DOPIERO 18 TYDZIEN ALE MALENSTWO DAJE O SOBIE ZNAC POZDRAWIAM.
                  IWONA
                  • morud Re: pażdziernik 2003-imiona 28.05.03, 15:20
                    Bardzo proszę o usunięcie mnie z listy. Niestety znowu się nie udało.
                    • dwoda Re: pażdziernik 2003-do morud 28.05.03, 16:21
                      Tak bardzo mi smutno i przykro.Mocno Cię ściskam.Dorota
                    • tobatka Re: pażdziernik 2003-Morud 28.05.03, 20:00
                      Ojej - przykro mi bardzo i smutno z tego powodu... sad
      • dwoda Re: pażdziernik 2003-lista 28.05.03, 16:23
        dwoda napisała:

> 1.olcia33 - 27.09 ( z USG 1.10) , CI , Wrocław (dziewczynka?)
        > 2.dwoda - 28.09 ( z USG 2.10 ) , CV, Kraków
        > 3.justakoko - 29.09 , CI , Warszawa (chłopiec)
        > 4.aha12 - 2.10 , CII , Poznań ( chłopiec)
        > 5.s6.14.21 - 7.10 , CI
        > 6.asiulek7 - 9.10 , CI , Warszawa
        > 7.gruszka72 - 10.10 , CIII , Kraków
        > 8.lawendowa_mamunia - 10.10 , CII , Nowy Sącz
        > 9.jaskierus - 12.10 , CI , Gliwice
        > 10.luna75 - 15.10 , CI , Kraków
        > 11.tobatka - 15.10 , CI , Poznań
        > 12.tonia2 - 16.10
        > 13.jusyna79 - 17.10
        > 14.syla33 - 19.10 , CII
        > 15.yolka.g - 21.10
        > 16.misia6589 - 23.10, CI
        > 17.matusia1 - 24.10 , CII , Zielona Góra
        > 18.ruta8 - 25.10 , CII
        > 19.monjik - 24.10 , CI , Gdynia
        > 20.jessa - CI, Kraków
        > 21.bomaki
        Przykro , że nie ma już z nami morud.Gorąco ją ściskam.Dorota
        • dwoda Re: pażdziernik 2003-lista 10.06.03, 21:35
          dwoda napisał(a):

> dwoda napisała:
          >
          > > 1.olcia33 - 27.09 ( z USG 1.10) , CI , Wrocław (dziewczynka?)
          > > 2.dwoda - 28.09 ( z USG 2.10 ) , CV, Kraków
          > > 3.justakoko - 29.09 , CI , Warszawa (chłopiec)
          > > 4.aha12 - 2.10 , CII , Poznań ( chłopiec)
          > > 5.s6.14.21 - 7.10 , CI
          > > 6.asiulek7 - 9.10 , CI , Warszawa (dziewczynka)
          > > 7.gruszka72 - 10.10 , CIII , Kraków
          > > 8.lawendowa_mamunia - 10.10 , CII , Nowy Sącz
          > > 9.jaskierus - 12.10 , CI , Gliwice
          > > 10.luna75 - 15.10 , CI , Kraków
          > > 11.tobatka - 15.10 , CI , Poznań
          > > 12.tonia2 - 16.10
          > > 13.jusyna79 - 17.10
          > > 14.syla33 - 19.10 , CII (dziewczynka?)
          15.suafka - 20.10 , CII,Warszawa
          > > 16.yolka.g - 21.10
          > > 17.misia6589 - 23.10, CI
          > > 18.matusia1 - 24.10 , CII , Zielona Góra
          > > 19.ruta8 - 25.10 , CII
          > > 20.monjik - 24.10 , CI , Gdynia
          > > 21.jessa - CI, Kraków
          > > 22.bomaki

Witamy nową mamusię z Warszawy .Powodzenia suafka!
    • matusia1 Re: pażdziernik 2003 28.05.03, 17:40
      Cześć dziewczyny !!!
      Na początku również przyłączam się do smutku dziewczyny ,która rozstała się ze
      swoim dzidziusiem.Trzymaj się i próbuj dalej. Napewno się uda.Trzymam kciuki!!
      Ja wczoraj byłam u swojego lekarza na wizycie.Sprawdził wyniki badań,podsumował
      na końcu,że nie ma się do czego przyczepić.Więc jestem zadowolona.Nie robił mi
      tym razem Usg,szkoda,ale wiem,że jeżeli nie ma takiej potrzeby to nici.
      Kiedy spytałam sie o płeć,kiedy będę mogła wiedzieć,on na to,że czasami do
      końca ciąży nie wiadomo co się urodzi,a nawet czasami zdarza się,że po
      urodzeniu dziecka lekarze nie wiedzą co wpisać w karcie dziewczynka,czy
      chłopiec? Powiedział,że to są anomalie.
      Nie do końca zrozumiałam tą jego odpowiedź,ale cóż lekarze chyba wiedzą co
      mówią?
      Wczoraj koniecznie chciałam zobaczyć przez okno jak mój prawie 3 letni synek
      jeździ na hulajnodze.Zapomniałam,że dopiero co umyłam głowę.Dzisiaj odczuwam
      skutki mojej ciekawości.Leci mi z nosa kicham od rana ,a na dodatek swędzi mnie
      całe gardło.Poprostu moja głupota.Przed chwilką zjadłam chleb z czosnkiem.
      Okropny zapach,jeśli można to nazwać zapachem.Ciekawe co dzidziuś sobie pomyśli?
      Co ta mama je?Ale cóż co się nie robi dla zdrowia.Na wieczór jeszcze czeka mnie
      moczenie nóg w gorącej wodzie.A może któraś z was zna lepszy sposób na
      przeziębienie? Czekam z niecierpliwością na wasze odpowiedzi!!!
      Ania z 18 tyg ktosiem.
      • syla33 Re: pażdziernik 2003 30.05.03, 12:00
        Witajcie,
        kilka dni mnie tu nie bylo a tyle sie wydarzylo. Bardzo mi przykro Morud, ze
        nie bedzie cie juz z nami. A co do imion to jak na razie mamy tyko dla
        dziewczynki, mojemu mezowi podoba sie imie Barbara (basia basienka,
        basiunia....) a na drugie postanowilismy dac naszym dzieciom imiona po nas.
        Wiec starszy syn ma Mikolaj Rafal a jesli to bedzie dziewczynka to bedzie
        barbara Sylwia. A czemu akurat basia? Bo ja mam tak na drugie i maz czasem na
        mnie wola Baska. A dla chlopca nie wiemy, sa propozycjie takie (Nikodem -
        nikos, Maksymilian - maksiu,).
        Co raz bardziej czuje ruchy swojego malenstwa, kilka razy byly to niezle
        kopniaki. nie moge doczekac sie czwartkowego usg. Jestem na etapie
        porzadkowania ubranek po starszym dziecku, przelezaly piec lat w worakach i
        teraz musze sprawdzic, ktore z nich beda nadawaly sie do dlaszego noszenia.
        Pozdrawiam
        Sylwia
        • jessia Re: pażdziernik 2003 30.05.03, 16:23
          A ja tez juz czuje ruchy - od tygodnia, na poczatku niesmiale takie laskotanie
          ale teraz coraz to mocniejsze. Nasze malenstwo bedzie Bruno Oliver jeżeli
          chlopczyk (drugie po moim bracie) albo Milena Maria (drugie po teściowej).
          Widzialam go/ja wczoraj niespodziewanie na kontroli jak lekarz nie mogl wyczuc
          bicia serduszka sonda. Zestresowal sie bardziej niz ja chyba i zrobil od razu
          USG - no i bije jak ma bic tylko ponoc gleboko lezy i jeszcze male.
          Zycze nam wszystkim tyle samo radochy z tych kopniakow,

jessia i malenstwo
          • gruszka72 Re: pażdziernik 2003 09.06.03, 07:38
            Hej Jessia, zagladam tu po b. długiej przerwie. Widziałam, że wcześniej
            proponowałaś spotkanie krakowianek - ja chętnie, ale po wakacjach... Od
            jakiegoś czasu siedzę z moimi dziewczynkami (Julka 2 latka, 4 m-ce i Madzia 1,
            3) w górach - bez internetu - i do K-owa wpadamy tylko coś pozałatwiać.
            Fajnie, że twój maluch bije jak się patrzy (serduszkiem i nóżkami). Mój też
            jest zdrowy i już wiem (oczywiście na 99%), że to facecik. Ciągle mam w sobie
            odrobinę jakiegoś głupiego lęku nt jego zdrowia... a to dlatego, że jeszcze w
            czasie studiów miałam koleżankę interesującą się astrologią i ta panna (chyba
            była jakimś "potłuczonym zwierciadłem" astrologicznym) powiedziała, że trzecie
            dziecko mogę mieć chorę. No i zostało to we mnie.. a fu.. Na szczęście jej inne
            ponure prognozy wobec moich koleżanek nie spełniły się.
            A gdzie mieszkasz? Ja w okol. Piastowskiej, ale tuż po wakacjach przenosimy się
            na Żabiniec.
            Masz plany co do szpitala? Ja Julkę rodziłam w Narutowiczu, Madzię na Ujastek i
            zdecydowanie tego maluszka urodzę "pod kombinatem". Chodzę zresztą do
            Juszczyka, który tam pracuje.
            pozdrawiam ciepło, do zobaczenia Aga
            • jessia Re: pażdziernik 2003 09.06.03, 17:40
              czesc Aga,

fajnie, że odpisalas i ciesze sie, ze maluszek zdrow (nie przejmuj sie
              przepowiedniami itp chociaz teraz wiem, jaki czlowiek staje sie przesadnym w
              ciazy (moja pierwsza, tym bardziej!)

B. chetnie bym sie spotkala, kiedy tylko bedziesz mogla. Jak bedziesz juz na
              Zabincu to bedziemy b. blisko bo ja kolo TPSA przy Rakowickiej mieszkam!

SUper ze mi potwierdzasz w tym, co moje kolezanki mowily o Ujastek i o
              Juszczyku, jestem coraz bardziej przekonana do tego wariantu. Na razie chodze
              do Medicoveru ale moj ginekolog przyjmuje porody w Zeromskim, co chyba nie jest
              najlepszym miejscem... wiec pozniej zawitam tez do Juszczyka.

A co do plci, dalej nie wiemy sad, dopiero za 2 tyg bede miala kolejny USG. Ale
              juz czuje malego/ mala coraz mocniej, jest swietnie, dobrze sie czujemy wiec
              lepiej byc nie moze.

Napisz jak bedziesz blizej wiedziala, kiedy moglybysmy sie umowic, moze uda nam
              sie sciagnac inne mamki tez.

Duuuzo zdrowka i radochy

Jessica
      • tobatka Re: pażdziernik 2003 - po USG! :-) 30.05.03, 19:50
        Widziałam moje Maleństwo! Dalej nie wiem, czy chłopiec, czy dziewczynka, bo
        lekarz nie mógł wpatrzeć (ciekawe, czy dlatego, że tak się dziecko ustawiło,
        czy dlatego, że nie było co do wypatrzenia smile - tego nie powiedział). Ale nie
        jest mi z tego powodu smutno, bo lubie niespodzianki.

A Maleństwo jest calutkie zdrowiutkie i rośnie "przepisowo". Widzieliśmy, jak
        ssie kciuk, macha nogami, potem się zasłoniło skrzyżowanymi rączkami. Jakby
        chciało powiedzieć: "no dobra - dosyć już tego podglądania!" smile. Całą wizytę
        mamy nagraną na kasteę i w przyszłym tygodniu będzie też na płytce CD. I mogę
        sobie zaglądać do Maluszka, jak mi przyjdzie ochota... Tak, jak od dwóch
        tygodni odsłuchuję nagrane na dyktafon bicie serduszka... smile

Uwielbiam możliwości, jakie daje dzisiejsza technika!!!! smile)))))))))))

A co do ruchów, to od 18 tyg. czuję Maluszka - najpierw jako "bąbelki" (jakby
        ktoś wsadził słomkę do brzucha i dmuchał). A teraz już regularnie kilka razy
        nadzień - juz zaczynam łapać rytm jego/jej aktywności. Najbardziej szaleje
        wieczorem, jak oglądam telewizję - ok 21-ej... Mam nadzieję, że tak nie będzie
        po narodzinach.. smile Tych ruchów jeszcze nie nazwałabym kopniakami, ale wprawia
        się, oj wprawia. Coraz mocniej czuć, jak się wierci.. smile Teraz wyjaśniło się,
        dlaczego częściej czułam je po lewej stronie - po USG wiem, że tam ma nóżki
        (dopóki się nie obróci, ale jak na razie, to tak mu chyba wygodnie).

No nic... Rozpisałam się dzisiaj, ale jestem bardzo szczęśliwa... I przyszli
        dziadkowie też już widzieli wnuka/wnuczkę... smile

Pozdrawiamy wszystkie Brzusie z Mamusiami i Tatusiami... smile))))
        • monjik Re: pażdziernik 2003 - po USG! :-) 01.06.03, 20:15
          Witajcie!
          Chcę się podzielić z Wami moją małą radością! Dzisiaj moja dzidzia zaczęła
          kopać tak mocno, że cały brzuszek mi podskakiwał smile)). Zaczęłam właśnie 20
          tydzień, a wcześniej ruchy dzidzi były tak delikatne,że już myślałam, że coś z
          nią jest nie tak. Jestem cała szczęśliwa i już nie mogę się doczekać USG
          połówkowego na które wybieram się za 2 tygodnie. Pozdrawiam mamusie i brzusie.
          Monika
          • matusia1 Re: pażdziernik 2003 - ? 01.06.03, 22:07
            Powiedzcie mi co to jest usg połówkowe? Czym się rożni od zwykłego?
            Trzymajcie się Ania.
            • luna75 Re: pażdziernik 2003 - ? 03.06.03, 11:29
              USG połowkowe to po prostu USG, które wykonuje sie w połowie ciąży. Jednak
              lekarze przupisuja mu bardzo duże znaczenie, ponieważ badanie to pozwala ocenić
              stan dziecka. Bada sie jego anatomię i na tej podstwie stwoerdza czy są jakieś
              wady rozwojowe. Ja na takie badanie idę w najblizszy poniedziałek (22 tydzień
              ciązy) i nie ukrywam, że troche się boję czy wszystko jest dobrze. Dostałam
              skierowanie do specjalnego gabinetu USG i do lekarza, który specjalizuje się w
              USG ciązowym. Po prostu chodzi o to aby było one wykonane na dobrym sprzęcie i
              przede wszystkim przez doświadczonego lekarza.
              pozdrawiam,
              luna
          • i544 Re: pażdziernik 2003 - po USG! :-) 11.06.03, 15:12
            witajcie mamusie!!! to juz 20 tydzien i dzis bylam na usg bardzo chcialam sie
            dowiedziec kto u mnie mieszka w brzuszku ale lekarz nie mogl zobaczyc poza tym
            dzidzia rozwija sie prawidlowo i jest wszystko dobrze pozdrawiam iwona i
            malenstwo
    • aha12 Re: pażdziernik 2003 05.06.03, 18:55
      Ej dziewczyny wyjechałyście już na wakacje??? Jeżeli tak to strasznie
      zazdroszczę bo siedzę w pracy i umieram z gorąca buuuuuu!
      • syla33 Re: pażdziernik 2003 06.06.03, 13:02
        Witajcie,
        a czy ktoras ma wogole ochote na wyjazd gdy na dworze tak goraco?
        Wczoraj bylismy na usg. Wszystko jest ok, ma dwie nerki i pecherz (to dla mnie
        najwazniejsze), serduszko bije i wszystko jest na swoim miejscu. Wazy juz 372g
        i termin zostal wyznaczony na 22,10,03 (z miesiaczki na 19,10,03). Na 85% jest
        to dziewczynka i bedzie Basia. zaslaniala sie nozkami.
        Pozdrawiam serdecznie i cieplutko
        Sylwia
    • matusia1 Re: pażdziernik 2003 08.06.03, 10:10
      Cześć dziewczynki!!!
      Chyba większość z was powyjeżdżała,bo słabo się odzywacie.
      Ja jutro zacznę 20 tydzień,brzuszek juz wyraźnie powiększył swoje rozmiary.
      Ruchy dzidzi też są już mocno wyczuwalne.Cieszę się,kiedy do mnie
      puka.Zastanawiam się kto to będzie? Bardzo chciałabym wybrać się na USG
      trójwymiarowe,ale wiem,że jest bardzo kosztowne.U nas w Zielonej Górze wykonuje
      je lekarz prywatnie i w tamtym roku kosztowało 120zł.Może któraś z was miała
      wykonywane takie badanie,jeśli tak dajcie znać,czy warto było.
      Byłam ostatnio nad jeziorem,ale upał zmęczył mnie.Wolę posiedzieć sobie w domku
      przed telewizorem i podjadać czereśnie,truskawki.
      Trzymajcie się cieplutko i odzywajcie się co tam u was słychać.
      Pa .
      matusia z 20 tyg maluszkiem
      • tobatka Re: pażdziernik 2003 08.06.03, 13:51
        Z tego, co słyszałam i czytałam o USG 3D, to jest fajne - widzisz dzidziusia,
        jakbyś patrzyła na zdjęcie zrobione w środku brzuszka. Ale lekarze jeszcze go
        nie polecają, bo ma małe znaczenie diagnostyczne. A przecież właśnie te USG w
        połowie ciąży jest tak ważne ze względu na oceneę rozwoju wszystkich narządów.
        A na trójwymiarowym ich nie widać - serduszka, nerek, pęcherza, kręgosłupa...
        Jest to fajny bajer - jak kogoś stać, to może się wybrać po
        zrobieniu "normalnego" USG.
        Ja też chciałam się wybrać na 3D, ale po zebraniu opinii - właśnie takich, jak
        napisałam - to zrezygnowałam i poszłam na tradycyjne. Teraz wiem, że Maleństwo
        rozwija się prawidłowo i śpię spokojniej... smile

Pozdrawiam gorąco (a raczej zimno - te 30 stopni mnie wykańcza, a boję się
        pomyśleć, co będzie w lipcu czy sierpniu)...
        • asiulek7 Re: pażdziernik 2003 - lista 09.06.03, 15:10
          I my też byliśmy na usg - wszystko w porządeczku, córeczka!!!

Pozdrawiamsmile
          • jaskierus Re: pażdziernik 2003 - lista 09.06.03, 21:19
            Witam ciezaroweczki!
            Ja wlasnie po kolejnej wizycie u ginekologa- chodze co 2 tygodnie- ostatnio
            okazalo sie, ze mam miekka szyjke i pelno roznych bakterii w niej, wiec sie
            lecze, na szczescie dzis usg szyjki wykazalo, ze sie nie skraca...
            Maluszek na razie nie chce pokazac plci, ja juz sama nie wiem jakie mam
            przeczucia, dwa razy snil mi sie chlopczyk, ale rozni znajomi wroza
            dziewczynke...
            Jak dajecie rade w te upaly? U mnie coraz gorzej, puchne i nie mam na nic
            sily, caly czas z nadzieja na deszcz ogladam prognozy pogody...
            Maz znowu wyjechal do pracy na 3 tygodnie wiec jestem niestety slomiana wdowa i
            mi nieco smutno, ale sie staram...
            Pozdrowionka i zycze chlodnego powietrza!
            Jaskierek
            • dwoda Re: pażdziernik 2003 09.06.03, 22:56
              Witam Was wszystkie bardzo serdecznie.Jestem juz po USG ,,połówkowym", ale
              wprowdziło mnie ono tylko w lekkie poirytowanie na lekarza , który je
              wykonywał . Dziewczyny z Krakowa , unikajcie USG u zastpcy ordynatora w Klinice
              na Ujastek.Już na samym wstepie zaznaczył, że sie bardzo spieszy i ma mało
              czasu a ja pod wrażeniem jego pośpiechu zapomniałam nawet terminu ostatniej
              miesiączki . Badanie wykonał pobieżnie nie oglądając wcale narządów
              wewnętrznych dzidziusia , Szybko wykonał pomiary i zawyrokował , że dziecko
              jest młodsze o trzy tygodnie , Myślałam , że z wrażenia spadnę z leżanki . Tym
              bardziej , że zdążyłam zauważyć pomiar główki i wskazany według niego tydzień
              ciązy ,był jak zawsze tylko tydzień różnicy . Wyszłam zdenerwowana i
              poirytowana i mam zamiar w nieodległej przyszłości wykonać jeszcze jedno USG
              ale już gdzie indziej. A teraz trochę o morfologii .Niestety wyniki mam nie
              najlepsze , jestem już po serii zastrzyków z żelaza ale na niewiele się one
              zdały .Hemoglobina i erytrocyty nadal lecą w dół.Obecnie Hb-10,7 a erytrocyty
              3mln300.jakie są wasze doświadczenia w tym względzie . Lekarz przepisał mi
              Sorbifer i mam skontrolować morfologię pod koniec czerwca . Najgorzej , że
              straszy mnie szpitalem , ale co ja zrobię z moja dziatwą ?Dorota.
              • tobatka Re: pażdziernik 2003 10.06.03, 18:27
                To ja się z Tobą podzielę - mam żelazo rewelacyjne, hemoglobiny tyle, że kilka
                osób bym obdzieliła... Do tego stopnia, że miesiąc temu lekarz odpuścił mi
                badanie krwi - mówi, że mam wyniki jak górnik! A dzisiaj odebrałam wyniki i
                pani też powiedziała, że jak na ciążę, to rewelacja... Nie chcę zapeszać, ale
                naprawdę mam dobre wyniki i świetnie się czuję... Jeszcze gdyby nie ten upał,
                to... mogłabym byc w ciąży ciągle! smile (choć mam jednak nadzieję z następnym
                dzieckiem troszkę odczekać...). Ale zawsze (mimo, iż jeste ciepłolubem), to
                upały powiżej 25 st. mnie wykańczały...

Pozdrawiam
                • suafka Re: pażdziernik 2003 10.06.03, 20:44
                  No to wreszcie się dopisuję smile
                  Wątek oczywiście śledzę od dawna, ale jakoś do tej pory, nie wiedzieć czemu,
                  się nie wpisałam.

Mam termin na 20 października, ale USG w 12 tygodniu wykazywało tydzień
                  opóźnienia.
                  W domu mam już córeczkę Asię, prawie 20-miesięczną.
                  Jestem z Warszawy.

Pozdrawiam serdecznie wszystkie mamy pobłogosławione smile

Suafka, żona Siskosa, mama Joasi i Robaczka w brzuszku
                  • dwoda Re: pażdziernik 2003 10.06.03, 21:29
                    Witamy bardzo , bardzo cieplutko .Adekwatnie do temperatury za oknem.Wpisujemy
                    na listę nową mamusię z Robaczkiem.Dorota
                    • dwoda Re: pażdziernik 2003 10.06.03, 21:37
                      dwoda napisał(a):

> Witamy bardzo , bardzo cieplutko .Adekwatnie do temperatury za
                      oknem.Wpisujemy
                      > na listę nową mamusię z Robaczkiem.Dorota
                      Uaktualniona lista wpisała sie niestety pod starą , po dacie 28.05
                      • syla33 Re: pażdziernik 2003 11.06.03, 10:21
                        Witajcie,
                        dzisiaj zrobilo sie troche chlodniej i az chce sie zyc. Z dnia na dzien
                        przyzwyczajam sie do mysli, ze pod moim sercem rosnie mi cora. Rozmyslamy o tym
                        jak to bedzie kiedys, wozki w domu dla lalek, lalki, garnuszki, sukieneczki,
                        kokardki, spineczki itd. Maz ma brata wiec nie wie jak to jest miec siostre lub
                        corke. Ja mam dwie siostry, wiec mi jest latwiej. Gdy okaze sie, ze to chlopak
                        to napewno nie bedzie mniej kochany.
                        Jest spokojniejsza, wyczuwam coraz bardziej jej rytm dnia, do godzin
                        popoludniowych jest raczej spokojna, zadko sie porusza. Dopiero po poludniu
                        jest aktywna ale tez nie za dlugo. Wieczorem, gdy podlewam trawnik tez jest
                        bardzo aktywna. nie wiem czy dlatego, ze lubi szum wody, czy tez dlatego, ze
                        jej to przeszkadza. No i w nocy tez da mi spac. Mikolaj taki nie byl. Walil po
                        garach ile sie dalo. I teraz sa tego efekty, nie usiedzi przez minute w jednym
                        miejscu. Gada jak nakrecony (smiejemy sie, ze mu tak zostalo, bo jak bylismy na
                        usg to on w tym czasie otwieral buzie). Wyczytalam rowniez, ze zachowanie
                        dziecka w lonie matki rzutuje na to jak ono bedzie sie zachowywac po urodzeniu.
                        Wiec mam nadzieje, ze ona bedzie spokojna i ze bedzie dawac rodzicom sie wyspac.
                        Gdy przyloze sluchawki do brzucha to slysze bulgotanie, przelewanie, czasem
                        kopniecia i jeden wielki szum. Tam jest tak glosno, ze czasem zaglusza tetno
                        dziecka.
                        Ale sie rozpisalam, mam nadzieje, ze was nie zanudzilam.
                        Pozdrawiam
                        Sylwia i Basienka
              • jessia Re: pażdziernik 2003 - Hb itp 11.06.03, 18:46
                czesc dwoda,

w odpowiedzi na Twoje doświadczenia z morfologia. Tez niby mam niskie Hb (nie
                takie jak Twoje - 11,02) i erytrocyty mam zapisane jako 3,1, przypuszczam, ze
                to podobne jak Twoje. Jakos nie odczuwam specjalnego zmeczenia (oprocz takiego
                zwiazane z ta pogoda - nigdy nie znosilam upalow) ale facktycznie caly czas mi
                te wskazniki spadaja. Tez mialam Sorbifer ale nic sie te wyniki nie poprawily
                po nim wiec lekarz mi zmienil i teraz mam Tardyferon Fol, podobno ciezkie
                dziala (wsciekly roz w kazdym razie), no i wit. C do wspomagania wchlaniania
                tego zelaza.
                Troche mi zalamalas wiadomoscia o gosciu z Ujastek - pierwszy raz slysze zle
                slowo o tej instytucji a chyba chcialabym tam rodzic. Coz, nigdzie pewnie nie
                jest doskonale.

Zycze poprawy wynikow, daj znac po nastepnej morfologii. Ja tez mam pod koniec
                czerwca.

Pozdrawiamy, Jessia i coraz bardziej aktywny maluch
                • dwoda Re: pażdziernik 2003 - Hb itp 11.06.03, 23:28
                  Dziękuje jessia za podzielenie sie swoimi ,podobnymi do moich doświadczeniami z
                  morfologią.Ciągle mam nadzieję , że nie będzie gorzej.Co do Ujastek , to
                  myślę , że jeżeli jesteś przekonana do tej kliniki to nie powinnaś zmieniać
                  swoich planów tylko pod wpływem moich doświadczeń . Być może trafiłam
                  rzeczywiście na gorący okres , bo w samej rejestracji było sporo osób . Ja
                  jednak ukierunkowuję sie pomału w stronę Żeromskiego , choć gdy będzie bliżej
                  finału pojadę tam na mały rekonesans.Pozdrowienia
    • b.marta Re: pażdziernik 2003 13.06.03, 00:03
      Hej
      Jestem nowa na forum i chciałam się dopisać do przyszłych październikowych mam.
      Moje maleństwo przyjdzie na świat 17 października poprzez cesarskie cięcie. Kopie od 18 maja, a 17 czerwca mamy kolejną wizytę i badanie USG...
      Pozdrawiam Was wszystkie i wasze brzuszki-maluszki smile))
      Marta i 22 tyg. brzunio
    • dwoda Re: pażdziernik 2003-dlaczego taka cisza? 16.06.03, 10:35
      Dziewczyny , czyżby sezon urlopowy się już zaczął , że na naszym wątku tak
      cichutko . A może tak jak ja śledzicie z zainteresowaniem wątek czerwcowy ,
      gdzie pomału następuje wysyp dzidziusiów? Czytam posty mam czerwcowych i często
      nie mogę oprzeć się wzruszeniu jakie wywołują w moim sercu ich relacje z
      porodów.Ale na razie cieszę się z upływającego 6 miesiąca , szczególnie , że
      już niedługo każda z nas będzie czuć się coraz bardziej ociężała i może tak jak
      mamusie czerwcowe będziemy liczyć każdy dzień do terminu lub czego nie życzę
      po.Ja czuję się świetnie mimo mojej lekkiej anemii a najbardziej cieszę się
      końcem roku szkolnego i tym , że chociaz na dwa miesiące ubędzie mi obowiązków
      związanych ze szkołą najstarszych chłopaków.Pozdrawiam.Dorota
      • aha12 Re: pażdziernik 2003-dlaczego taka cisza? 16.06.03, 11:09
        Cześć. Ja też bardzo cieszę się z końca roku szkolnego! Mam serdecznie dość
        wozenia syna ( chodzi do szkoły dość daleko a nie mam serca wyganiać go na
        autobus zwłaszcza że każde z nas ma samochód ) ale te upały mnie dobijają -nie
        mam klimy niestety. Będziemy wykańczać dom więc narazie mogę pomarzyć. Ale to
        nic brzuszek rośnie strasznie. W środę idę na kontrolę i nie mogę się
        doczekać. Chciałabym jeszcze troszkę popracować. Mamy mały problemik co do
        imienia bo nie możemy się zdecydować. A maluszek walczy intensywnie i trochę
        głupio zwracać się do niego bez imiena. Pozdrowienia. Aga.
        • matusia1 zaczęłam 21 tydzień 16.06.03, 21:51
          Witajcie !!!!!!
          Właśnie dzisiaj zaczęłam 21 tydzień.Brzuszek rzeczywiście rośnie i coraz
          bardziej się rusza.Zwłaszcza dzidziuś figluje sobie o godz 23.W nocy chyba
          śpi,bo nie budzę się i śpię do samego rana.
          Mój prawie 3 letni synek głaszcze brzuszek mówiąc,że tu mieszka
          Klaudia,ponieważ na podwórku są dwie dziewczynki o tym imieniu.Nie wiemy
          jeszcze czy będzie siostrzyczka,czy braciszek.Może 24 czerwca się okaże.
          Na szczęście upały minęły,ale słyszałam,że znów mają nas dopaść.A szkoda.
          Pocieszam się faktem,że pierwszą ciążę też przechodziłam przez lato i nie było
          źle.
          Pozdrawiam wszystkie październiczówki!!!!!!!!!!!!!!!!
          Ania
      • tobatka Re: pażdziernik 2003-dlaczego taka cisza? 18.06.03, 21:06
        Właśnie wróciłam z mężem z małego wypadu na Mazury - on jechał tam służbowo do
        pracy, a ja się z nim zabrałam. Czasami fajnie jest być na zwolnieniu! Chociaż
        nie miałabym nic przeciwko temu, żeby jednak troszkę popracować i coś porobić...

A teraz zaczyna się długi weekend (kolejny dopiero w sierpniu) i tez
        zastanawiamy się, jak go spędzić.. Jutro wybieramy się na Jarmark
        Świętojański...

A tak w ogóle, to wyjątkowo odpowiada mi pogoda do 25 st. Ale chyba nie mnie
        jednej i wszystkie czeka nas nie lada zadanie - przetrwać lato... Heh - jakoś
        to będzie, no nie? Ja jeszcze nie mam tak źle, bo mam dość zimny pokój i na
        cały dzień mogę się w nim zamknąć, a na spacerki wychodzić wieczorkami, jak już
        temperaturka troszkę spadnie.

Kończę już, bo licznik modemu bije nieubłaganie, a rachunki trzeba zmniejszać,
        bo czas odkładać na wyprawkę dla Maleństwa.

Trzymajcie się cieplutko, ale nie upalnie.. smile
    • matusia1 Re: pażdziernik 2003 20.06.03, 17:50
      Cześć dziewczyny!!!
      Do dzisiaj moje samopoczucie było dobre,jednak dzisiaj nie na żarty
      wystraszyłam się.Na całym brzuchu czułam kłucia i napięcie,położyłam się ale
      nic nie pomogło.Wiem,że w takich sytuacjach pomaga Nospa,więc ją połknęłam.
      Przeszło po ponad godzinie.Martwię się tym trochę,mąż też się wystraszył.
      Dobrze,że na 24 czerwca mam wizytę u swojego lekarza prowadzącego.Napewno mu o
      tym powiem.A tak w ogóle mam apetyt na wszystko.Tylko kiedy przestał mnie boleć
      brzuch,za chwileczkę zjadłam dużą porcję ciasta.A teraz znowu mam na coś
      ochotę.Jak tak dalej pójdzie,to będę wielorybem.Hihi

Trzymajcie się cieplutko,a u was co tak cicho? Piszcie,bo nudno!!!!!!

Ania z 21 tyg maluszkiem
      • marudka76 Re: pażdziernik 2003 21.06.03, 23:28
        hej,

jestem tutaj pierwszy raz. mam nadzieje, ze mozna sie do was przylaczyc. moj
        termin tez wypada na pazdziernik - z usg, bo standardowo lapalabym sie jeszcze
        na wrzesien. moj synek - kopek - akrobata ma juz prawie 7 mies bez paru dni.

niestety, musze siedziec w domku, bo mam ciaze zagrozona i zakaz wyjazdow. za
        to moj synek na szczescie sobie nic z tego nie robi i z usg wychodzi, ze jest
        zupelnie zdrowy.

pozdrowionka dla wszystkich brzuszkow, szczegolnie tych pazdziernikowych,

marudka i kopek.
    • jusyna79 Re: pażdziernik 2003 - lista cd :) 23.06.03, 13:42
      Czesc dziewczyny smile Uaktualniam swoje dane smile i dopisuje sie do listy(nie wiem
      czy jest to ostatnia wersja tej listy):
      1.dwoda- 28.09 , CV , Kraków
      2.justakoko- 29.09 , CI , Warszawa (chłopiec)
      3.aha12- 2.10 , CII ,Poznań (chłopiec)
      4.s6.14.21- 7.10 , CI
      5.tobatka- 8.10 , CI , Poznań
      6.asiulek7- 9.10 , CI , Warszawa
      7.gruszka72- 10.10 , CIII , Kraków
      8.lawendowa_mamunia- 10.10 , CII , Nowy Sącz
      9.jaskierus- 12.10 , CI , Gliwice
      10.tonia2- 16.10
      11.luna75- 17.10
      12.jusyna79- 17.10, CI, Warszawa, dziewczynka
      13.syla33- 19.10 , CII
      14.yolkag- 21.10
      15.matusia- 24.10 , CII , Zielona Góra
      16.ruta8- 25.10 , CII
      17.monjik- 27.10 , CI
      18.jessia- CI , Kraków
      19.morud
      20.bomaki

Niestety nie bylo mnie na forum z dobry miesiac.... Jestem z Gdanska, ale
      Tatus dzidzi jest z Warszawy i sie tam przeprowadzam...No i jeszcze studia w
      Gdansku...ciezko tak sie poxdrozuje w ta i z powrotem, ale juz niedlugo
      wakacje smile A teraz sesja trwa, ale jak narazie wszystko idzie pomyslnie do
      przodu smile Corcia juz slicznie kopie i to wcalenie lekko hihihi A zaczela w 18
      tygodniu tylko ja wtedy nie wiedzialam, ze to to smile A to moje pierwsza ciaza,
      wiec lekarz sie zdziwil, ze tak wczesnie ja poczulam (a pierwsze kopniaki tez
      byly niczego sobie!). Poza tym ja sie swietnie czuje i dzidzia tez smile Czas na
      wybor szpitala i szkoly rodzenia...Juz wybralyscie??? Podzielcie sie swoimi
      decyzjami smile Bedzie mi latwiej, zamiejscowej smile A dodam, ze rodzic bede w
      Warszawie smile
      Pozdrowionka dla Was ciezarowki i Waszych brzuszków
      Justi i 24-tyg. Małgosia smile
      • jusyna79 Re: pażdziernik 2003 - lista cd :) 23.06.03, 14:59
        Jeszcze raz ja smile
        POniewaz dawno nie bylo, to przejrzalam wszystkie posty i dopisalam jeszcze
        pare mam do listy smile

1. olcia33 – 27.10 (USG - 1.10), CI, Wrocław, (dziewczynka?)
        2. dwoda - 28.09 ( z USG 2.10 ), CV, Kraków
        3. justakoko - 29.09 ,CI, Warszawa, (chłopiec)
        4. aha12 - 2.10, CII, Poznań, (chłopiec)
        5. s6.14.2 - 7.10, CI
        6. nikitka5 – 08.10, Wrocław
        7. asiulek7 - 9.10, CI, Warszawa, (dziewczynka)
        8. gruszka 72 - 10.10, CIII, Kraków
        9. lawendowa_mamunia - 10.10, CII, Nowy Sącz
        10. jaskierus - 12.10, CT, Gliwice
        11. tobatka – 15.10, CI, Poznań
        12. luna75 - 15.10, CI, Kraków
        13. tonia2 - 16.10
        14. b.marta – 17.10
        15. jusyna79 - 17.10, CI, Warszawa, (dziewczynka)
        16. syla33 - 19.10 , CII, Gryfin k/Szczecina, (dziewczynka?)
        17. suafka - 20.10, CII, Warszawa
        18. yolkag - 21.10
        19. misia6589 – 23.10, CI
        20. matusia1 - 24.10 , CII , Zielona Góra
        21. monjik - 24.10, CI, Gdynia
        22. ruta8 - 25.10 , CII
        23. jessia – 26.10, CI, Kraków
        24. i544 – 31.10
        25. bomaki

A i zeby lista zawsze sie pokazywala na koncu trzeba odpowiadac bezposrednio
        na pierwszy post jaki sie pojawil w tym temacie smile

Pozdrowionka cieplutkie smile)
        Justi
    • weronikarb Re: pażdziernik 2003 25.06.03, 12:58
      Witam wszystkie mamy październikowe ja mam termin na 26 października.
      Renata
      • weronikarb Re: pażdziernik 2003 25.06.03, 13:59
        smile

1. olcia33 – 27.10 (USG - 1.10), CI, Wrocław, (dziewczynka?)
        2. dwoda - 28.09 ( z USG 2.10 ), CV, Kraków
        3. justakoko - 29.09 ,CI, Warszawa, (chłopiec)
        4. aha12 - 2.10, CII, Poznań, (chłopiec)
        5. s6.14.2 - 7.10, CI
        6. nikitka5 – 08.10, Wrocław
        7. asiulek7 - 9.10, CI, Warszawa, (dziewczynka)
        8. gruszka 72 - 10.10, CIII, Kraków
        9. lawendowa_mamunia - 10.10, CII, Nowy Sącz
        10. jaskierus - 12.10, CT, Gliwice
        11. tobatka – 15.10, CI, Poznań
        12. luna75 - 15.10, CI, Kraków
        13. tonia2 - 16.10
        14. b.marta – 17.10
        15. jusyna79 - 17.10, CI, Warszawa, (dziewczynka)
        16. syla33 - 19.10 , CII, Gryfin k/Szczecina, (dziewczynka?)
        17. suafka - 20.10, CII, Warszawa
        18. yolkag - 21.10
        19. misia6589 – 23.10, CI
        20. matusia1 - 24.10 , CII , Zielona Góra
        21. monjik - 24.10, CI, Gdynia
        22. ruta8 - 25.10 , CII
        23. jessia – 26.10, CI, Kraków
        24. i544 – 31.10
        25. bomaki
        Dopisuje sie do listy
        weronikarb- 26.10, CI, Ostrów Wlkp.
        Czytam od samego początku, jednak dopiero teraz sie dopisalam. Dziwie sie ze
        macie terminy na USG ja mam robione co 4 tyg. bo tak chodze do ginekologa,
        badania krwi i morfologi co trymestr. Jak narazie wszystko dobrze sie rozwija.
        Moja dzidzia kopie rano i wieczorem w ciagu dnia daje mi spokoj, kopie jeszcze
        tak lekko ze maz nie czuje. Kolejne badanie USG mam na 07 lipca i moze w koncu
        dowiem sie jaka plec bo na ostatnim podciagnelo nozki i kopnelo lekarza.
        Widocznie jest wstydliwe. Ale sie rozpisalam.
        Pozdrawiam mamy z października
        • matusia1 Re: pażdziernik 2003 30.06.03, 12:18
          poprawiam mój termin porodu

> smile
          >
          > 1. olcia33 – 27.10 (USG - 1.10), CI, Wrocław, (dziewczynka?)
          > 2. dwoda - 28.09 ( z USG 2.10 ), CV, Kraków
          > 3. justakoko - 29.09 ,CI, Warszawa, (chłopiec)
          > 4. aha12 - 2.10, CII, Poznań, (chłopiec)
          > 5. s6.14.2 - 7.10, CI
          > 6. nikitka5 – 08.10, Wrocław
          > 7. asiulek7 - 9.10, CI, Warszawa, (dziewczynka)
          > 8. gruszka 72 - 10.10, CIII, Kraków
          > 9. lawendowa_mamunia - 10.10, CII, Nowy Sącz
          > 10. jaskierus - 12.10, CT, Gliwice
          > 11. tobatka – 15.10, CI, Poznań
          > 12. luna75 - 15.10, CI, Kraków
          > 13. tonia2 - 16.10
          > 14. b.marta – 17.10
          > 15. jusyna79 - 17.10, CI, Warszawa, (dziewczynka)
          > 16. syla33 - 19.10 , CII, Gryfin k/Szczecina, (dziewczynka?)
          > 17. suafka - 20.10, CII, Warszawa
          > 18. yolkag - 21.10
          > 19. misia6589 – 23.10, CI
          > 20. matusia1 - 26.10 , CII , Zielona Góra (dziewczynka?)
          > 21. monjik - 24.10, CI, Gdynia
          > 22. ruta8 - 25.10 , CII
          > 23. jessia – 26.10, CI, Kraków
          > 24. i544 – 31.10
          > 25. bomaki
          >
    • matusia1 Re: pażdziernik 2003 25.06.03, 17:37
      Cześć wszystkim październiczówkom!!!

Jak tam wasze samopoczucie?
      Ja niestety po ostatniej wczorajszej wizycie mam nakazane leżenie i
      oszczędzanie się.Zażywam Fenoterol i Isoptin.Muszę pilnować godzin.
      Na męża spadło teraz większość obowiązków.Mam skróconą szyjkę macicy do 1 cm.
      Jestem teraz w 22 tygodniu ciąży i mam nadzieję,że wszystko dobrze się skończy.
      Pozdrawiam was serdecznie.

Ps.Idę znów poleżakować.

Matusia
      • sylwia7958 Re: pażdziernik 2003 26.06.03, 09:44
        Cześć !!!
        Właśnie zaczął sie 24 tydz. i odpukać czuje sie dobrze. Termin mam wyznaczony
        na 23.10 i chyba zdecyduje sie rodzic w Żeromskim w Krakowie. Tydzień temu
        miałam usg i prawdopodobnie bedzie Wiktoria a nie Dawidek jak się z mężem
        nastawiliśmy smile Musze brac dalej magnez 3x dziennie a teraz doszło mi jeszcze
        żelazo bo pogorszyła mi się morfologia. Pozdrawiam wszystkie mamy październikowe
        Sylwia
    • b.marta Re: pażdziernik 2003 26.06.03, 12:38
      Cześć październikóweczki

17 czerwca byliśmy u lekarza na USG, dzieciątko rozwija się wspaniale jednak nie chciało pokazać co kryje między nóżkami, za to mamy nagrane na VHS jak pięknie do nas mruga. Zdjęć 3D też nie udało nam się zrobić, ponieważ dzidziuś nie chciał uleżeć nawet chwilki w spokoju. Następna wizyta 15 lipca.
      Ja czuję się dobrze chociaż maleństwo daje mi nieźle popalić, moja mama się śmieje, że to dlatego, że ja też byłam taka ruchliwa, może ma rację smile
      Będę rodzić w Warszawie, tylko nie mogę się zdecydować na szpital, czy ma być to św. Zofia czy MSWiA, jeszcze trochę czasu przede mną. W sumie chodzi mi o opiekę nad maleństwem bo mnie i tak znieczulą i potną, a przy mojej ilości blizn to już bez różnicy jak będzie wyglądała ta następna smile

Pozdrawiam Was wszystkie, trzymajcie się cieplutko
      Marta i 24 tyg dzidzulek
      • gruszka72 Re: pażdziernik 2003 26.06.03, 18:29
        Oglądaliśmy dzisiaj naszego maluszka, pokazała nam śliczny profil i
        okazałego... siusiaka. Cieszymy się, bo ma starsze dwie siostrzyczki -
        właściwie będą jak trójeczka bliźniaków, bo to starszeństwo jest b. niewielkie -
        o 1,5 roku i 2,5. Starsza córcia Julka uczy się teraz korzystać z nocniczka i
        właśnie woła, że ma kupke, niestety w majtusiach... więc już kończę.
        pozdrowienia dla wszystkich mam, a szczególnie dla Krakowianek, Aga
        • dwoda Re: pażdziernik 2003 26.06.03, 18:57
          Gruszka bardzo ci gratuluję chłopczyka . Ja jeszcze nie wiem , czy do mojej
          męskiej czwórkidołączy chłopiec , czy dziewczynka.Na razie bardziej absorbuje
          mnie fakt , że na kolejnym badaniu USG pojawia się różnica 2 tygodni w
          porównaniu z wyliczonym z OM terminem.Zamiast 28.09 ma być 14.10 .Zastanawiam
          się tylko kto uwzględni preferencje terminowe mojego dzidziusia i będzie czekał
          16 dni do terminu USG, chyba go jednak przyspieszą jeśli będzie tak długo
          zwlekał .Trochę pocieszam się faktem , że mój 17 miesięczny Jaś także na USG
          był młodszy o dwa tygodnie a urodził się dokładnie w dniu obliczonego
          terminu .Cóż co ma być to będzie.Na razie czeka mnie właśnie test obciążenia
          glukozą i kolejna kontrola mojej marnej ( mam nadzieję , że tym razem lepszej)
          morfologii.Jeszcze pytanko do Sylwii , czy robiłaś już jakiś rekonesans po
          szpitalu Żeromskiego? Ja także chciałabym tam rodzić , zwłaszcza ,że czytam o
          tym szpitalu same dobre opinie.Pozdrowienia dla wszystkich mamuś i chyba na
          jakiś czas nie będę tu obecna , bo właśnie 1.07 jadę na miesiąc poza Kraków.
          • gruszka72 Re: pażdziernik 2003 26.06.03, 19:38
            Hej Dwoda,
            więc raczej decydujesz się na Żeromskiego? Ja zostaję przy Ujastek, wspomnienia
            mam ok i chodzę do Juszczyka, który tam pracuje - lubię go i mam do niego
            pełne profesjonalne zaufanie.
            Ja też niestety morfologię mam kiepskawą, ale bez tragedii. Zajadam tardyferon.
            A co do usg - pewnie takiego maluszka ocenia się łatwiej co do wagi, bo można
            go bardziej całościowo ująć. Ja natomiast mam mam rozmaite doświadczenia z
            oceną wagi - moją pierwszę córcię w dniu porodu oceniono na ok. 4,5 kg i lekarz
            (nota bene ordynator) w Narutowiczu bezzwłocznie kazał mi się stawić na poród -
            Julcia miała 3250. Druga cócia, też w dniu porodu wg. usg miała mieć ok. 3500,
            było 4200. I już teraz tak bardzo nie przywiązuję się do tych wag... jak mały
            uzna, że jest odpowiednio duży to da temu znać i wypełznie... Ale też rozumiem
            Cię, wszelkie niejasności są denerwujące.
            Miłego wypoczynku dla Ciebie, wszystkich mam wczasujących i pracujących, Aga
            • asiulek7 Re: pażdziernik 2003 27.06.03, 13:08
              Moje drogie
              męczy mnie jakiś kaszelek, katar... Lekarz obejrzał - gardło czyste, płuca też -
              biorę jakieś specyfiki. Może polecicie mi jakies domowe sposoby...?
              A poza tym jest w porządku, moja Maleńka rozrabia w brzuniu... zwłaszcza
              podczas jazdy samochodem i późnymi wieczorami...
              A w przyszłym tygodniu idę na badanie z glukozą....
              Pozdrawiamsmile
              Asiulek
              • jokky Re: pażdziernik 2003 asiulek7 29.06.03, 22:22
                Asiulek - współczucie z powodu tego co Cie czeka w przyszłym tygodniu tzn
                glukozy...
                A tak na poważnie. Ja już jestem po i nigdy czegoś tak straszliwie słodkiego i
                niesmacznego nie piłam. Oczywiście, że da sie przełknąć i przetrzymać tą
                godzinę bez jedzenia i picia (polecam coś do czytania na czas oczekiwania pod
                gabinetem), ale nie zapomnij czegos na zmienienie smaku zaraz jak tylko pozwolą
                Ci jeść (po drugim pobraniu krwi). Ja niestety poszłam nieprzygotowana a po
                badaniu oddałabym wszystko za mocno miętową gumę do żucia smile
                Jeszcze nie mam wyników, ale pochwalę sie jak je odbiorę (mam wizytę u lekarza
                w środę)
                Pozdrawiam i trzymam kciuki za Twoje kubeczki smakowe.
                • asiulek7 Re: pażdziernik 2003 do jokky 30.06.03, 10:10
                  Dziękuję za wsparciesmile
                  Pozdrawiam
                  A.
          • sylwia7958 Re: pażdziernik 2003 01.07.03, 08:39
            Czesc!!!
            Co do Żeromskiego to dużo pochlebnych rzeczy o nim słyszałam a miesiąc temu
            rodziła tam też moja koleżanka. Powiedziała, że drugi raz też by się tam
            zdecydowała. Personel miły,profesjonalny jedzenie niezbyt dobre ale podobno po
            porodzie i tak lepiej sie nie napychac bo sa problemy z toaleta później.
            Polecała też szkołe rodzenia - ja byłam w innej chyba na 3 spotkaniach i jak
            porównalyśmy to tam jest o wiele lepiej. Warunki oczywiście nie sa rewelacyjne
            jak w prywatnych klinikach ale dla mnie najważniejsze jest żebyśmy w razie
            komplikacji mieli opieke na miejscu. Chociaz tez nie wiem czy wtedy nie
            przewoza dzidziusia na Kopernika czy Prokocim. Ale odpukać mam nadzieje ze
            wszystko bedzie w porzadku.
            Pozdrawiam
    • dwoda Re: pażdziernik 2003 26.06.03, 23:23
      Hej , Gruszka ,nawet nie chodzi o wagę dzidziusia , lecz o wymiary jego kości
      udowej i obwodu brzuszka (BPD ma adekwatne do obliczonego terminu), bo te
      wskazują na jego młodszy wiek . Co do szpitala to po dłuższym zastanowieniu
      doszłam do wniosku , że ( może to śmieszne) większe poczucie bezpieczeństwa
      daje mi szpitalne otoczenie.Ale jeszcze nic na 100% w tej kwestii nie
      zadecydowałam.
      • jessia Re: pażdziernik 2003 27.06.03, 13:29
        cześć dwoda i wszystkim,

nareszcie mi sie morfologia poprawia (dalej anemiczna ale po miesiacu na
        Tardyferonie mam Hb 3,3 zmiast 3,1 wcześniej) - mam nadzieje, ze Tobie rowniez.
        Tez bylismy na USG, moje malenstwo (wstydliwe, nie chcialo sie obnazyc tam
        gdzie najbardziej sie liczy) ma wielkosc wg kosci udowej dokladnie pokrywajaca
        sie z terminu z wyliczen (29.10, czyli nieco pozniej niz na ostatnim USG) i
        rozwija sie wzorowo.
        CO do Zeromskiego, wlasnie wczoraj b. duzo dobrych opinii o nim przeczytalam
        (znalazlas forum pt "Szpitale" tutaj na gazecie gdzies? - nieoceniona mimo
        batalii osobistych, ktore zdaja się tam toczyc) i zaczynam sie wahac miedzy nim
        a Ujastek, tym bardziej, ze moj obecny ginekolog tam rowniez pracuje (chociaz
        nie ma gwarancji zadnej, ze na niego trafie bo on w 3 miejscach urzeduje).
        Poza tym znalazlam namiary na strone "zlotej i czarnej listy szpitali do
        porodu", jeszcze nie zajrzalam ale moze cos tam bedzie (www.bajbus.pl). Ujastek
        ma rowniez swoja strone (www.ujastek.pl), tez trzeba by popatrzec, no i potem
        sie wybrac na ogledziny. Moje pierwotne watpliwosci co do Zeromskiego wynikly z
        kiepskich notowan wg "Rodzic po ludzku", glownie z powodu personelu. Wiem, ze
        one sa stare teraz ale mialam wrazenie, ze sprzet sie moze unowoczesnic ale
        ludzie raczej pozostaja tacy sami. Ale chyba sie myle, jezeli wierzyc temu, co
        inne dziewczyny pisza.

Zycze milego odpoczynku wyjezdzajacym i lekka prace tym pracujacym (ja
        szczesliwie od jutra zaliczam sie do tych pierwszych!)
        jessia i 23-tyg brzuszek
    • matusia1 Już po usg !!! 27.06.03, 19:09
      Cześć dziewczyny!!

Dzisiaj byłam u specjalisty ginekologa na zwykłym badaniu usg.Miałam
      przeprowadzone badanie,po którym lekarz stwierdził skrócenie szyjki.
      Dodatkowo zrobił mi ctg,czyli pomiar częstotliwości skurczów.
      Niestety okazało się,że mam lekkie skurcze.Za tydzień znów kazał mi przyjść na
      ten pomiar.Zwiększył mi dawkę Fenoterolu na większą.Trochę się zmartwiłam.
      Przecież to dopiero 22 tydzień ciąży.Powiedział też,że jeżeli po 4 tygodniach
      nie nastąpi poprawa,założy mi pessar-krążek który zamyka ujście macicy i
      zapobiega przedwczesnemu porodowi.Dziewczyny może któraś z was to ma?
      Jeśli tak dajcie znak.
      I najważniejsze dowiedziałam się,jaka płeć.A więc w brzuszku mieszka
      dziewczynka.Waży 500g,dobrze się rozwija.Wspaniałe przeżycie.

Pozdrawiam wszystkie brzuchatki.

matusia z 22 tygodnową córeczką
      • jokky Re: Już po usg !!! 29.06.03, 22:12
        Cześć Dziewczyny,
        właśnie zaznajamiam sie z tą całą stroną i odkryłam forum "Październikówek".
        Jeśli można chętnie się przyłączę. Ja jestem w 25 tyygodniu, termin z OM na 2
        października. Też już miałam usg, ale maleństwo tak się sprytnie odwróciło, że
        nie wiem jaka płeć.
        Na razie (oby jak najdlużej) czuję się w ciązy rewelacynie, właściwie nie mam
        żadnych poważnych dolegliwości, nadal pracuję zawodowo. Dlatego mam mało czasu
        dla siebie, ale z ogromną przyjemnością będę uczestniczyła a Waszym forum.
        Pozdrawiam cieplutko wszystkie Przyszłe Mamusie
        JOKKY z Krakowa
        • dwoda Re: Już po usg !!! 01.07.03, 14:38
          Witam wszystkie! To chyba już mój ostatni list przed wyjazdem , właściwie to
          juz ie powinno mnie być w Krakowie , ale najmłodszy wyskoczył z zapaleniem
          gardła więc czekamy do jutra aż sie trochę unormuje( przynajmniej bez
          gorączki).Jeszcze dzisiaj pokazałam lekarzowi ostatnie (wczirajsze) wyniki krwi
          i choć nie był zachwycony( hemoglobina , hematokryt i erytrocyty ciągle
          spadają. odpowiednio 10,4 ; 29.9 ; 3.280)to po konsultacji z internistką
          potanowiłam jechać( nie ma przecież nic lepszego niż czyste pozamiejskie
          powietrze).Krzywa cukrowa w porządku.Trzymajcie sie cieplutko ( ale nie upalnie)
    • matusia1 Re: pażdziernik 2003 05.07.03, 16:26
      Hej dziewczyny!!!!
      Jak wasze samopoczucie?
      Ja jutro kończe już 23 tydzień,cieszę się z tego ogromnie.Mam spory
      apetycik,mam nadzieję,że wielorybem nie będę.Cieszę się,że u nas w Zielonej
      Górze jest taka brzydka pogoda,przynajmniej nie muszę żałować,że nie moge wyjść
      z domku.
      Wczoraj byłam na ctg,skurczów nie ma na szczęście,odetchnęłam.Jednak tabletki
      pomagają,więc je zażywam regularnie,czy mi się to podoba,czy nie.Nawet w
      komórce ustawiłam sobie alarm na noc,aby mnie obudził.Już się przyzwyczaiłam.
      Ciągle jadłabym coś słodkiego,najchętniej Prince Polo orzechowe.
      A wy na co macie ogromną ochotę?

Pozdrawiam mamusie

matusia z 23 tyg maleństwem
      • b.marta Re: pażdziernik 2003 10.07.03, 13:16
        Hej
        U mnie dzisiaj 26 tyg., czuję się dobrze, dzidziulek rozrabia jak szalony smile
        Niestety we wtorek dostałam pierwszej w życiu zgagi i łazi ona za mną od tamtej pory smile, no i męczy mnie troszeczkę bezsenność. Jednak na szczęście nie ma tragedii.
        We wtorek kolejna wizyta u ginekologa, może maluszek zechce tym razem rozsunąć troszkę nóżki i uchylić rąbka tajemnicy smile
        Nie mogę się doczekać, żeby go znowu zobaczyć smile
        Pozdrawiam
        Marta i 26 tyg. brzusio
    • matusia3 Re: pażdziernik 2003 13.07.03, 12:54
      Hej\!!!!!!!!!

dziewczyny piszcie,co u was słychać?
      Jak wasze samopooczucie? Ja zaczynam jutro 25 tydzień.Myślę,że to najlepszy
      czas,nie jesteśmy jeszcze takie ociężałe.Dużo wypoczywam i choć w domu,a nie
      gdzieś nad morzem,czy jeziorem,ale staram się.Dzidziuś kopie coraz mocniej.
      Najczęściej swe harce rozpoczyna wieczorami.W nocy śpię dobrze,na szczęście
      daje mi spać.Biorę Fenoterol,dobrze się po nim czuję,choć lekarz ostrzegał
      mnie,że mogę mieć lekką trzęsawkę.A tak pozatym apetyt coraz mocniej dopisuje.

Pozdrawiam was i wasze brzuszki

matusia
      • syla33 Re: pażdziernik 2003 14.07.03, 10:15
        Witamy wszystkich po krotkiej przerwie, kilka dni temu wrocilismy z wakacji.
        Przejechalismy w sumie 2000 km i mamy sie dobrze. Tez zaczelam 25 tydzien,
        brzuch staje sie coraz wiekszy i jest coraz ciezej. Malenstwo kopie az caly
        brzuch podskakuje a sa dni kiedy jest leniwe. Mam przeogromna ochote
        przyszykowac juz pokoj dla niego, ale najpierw musimy zrobic nowy pokoj
        starszemu dziecku. Moze wynika to z tego, ze w pierwszej ciazy nie zdazylam to
        zrobic bo wczesniej urodzialam?
        pozdrawiam serdecznie
        Sylwia i Basienka
        • ruta8 Re: pażdziernik 2003 16.07.03, 09:52
          Hej! My tez bylismy na urlopie, a po bylismy chorzy. Ja jeszcze jestem na
          antybiotykach bo mam zapalenie zatok. Poza tym wszystko raczej dobrze, brzusio
          rosnie coraz szybciej, Dzidzius kopie coraz mocniej. Nadal nie wiemy kto to
          jest ale coraz wiecej ludzi twierdzize bedzie dziewczynka...
          U nas upaly niesamowite, ale jakos sie trzymam. Najgorsze ze cisnienie mi
          strasznie spada, ostatnio mialam 80/50, troche malo zeby czuc sie dobrze. Za to
          skorczy jest mniej i zgaga na razie minela. Czyli wszystko na dobrej drodze.
          Jeszcze nie zaczelam przygotowan do narodzin, bo wlasciwie wszystko mam,
          wystarczy wyciagnac i wyprac (niedawno uzywane przez kuzynka). Oby temperatura
          spadla!!!!
          Pozdrawiam serdecznie
    • b.marta Re: pażdziernik 2003 16.07.03, 13:05
      Hej
      Wczoraj byliśmy u lekarza i wiemy już kto zamieszkuje mój brzuszek smile
      Matylda nareszcie przestała się wstydzić i pokazała co ma między nóżkami.
      Czuję się dobrze, chociaż sypiam raczej w dzień niż w nocy (boję się że Matylda też będzie miała przestawiony dzień z nocą), w przyszłym miesiącu zaczynamy przygotowywać pokój dla maluszka.
      Pozdrawiam Marta i 27 tyg. Matylda
    • anet22 Re: pażdziernik 2003 17.07.03, 11:11
      Cześć!
      Jestem tu nowa, choć już w 26 tygodniu. Czuję się dobrze, mały lokator w środku
      kopie, że aż mi brzuch podskakuje smile Nie wiem jeszcze czy to chłopak czy
      dziewczynka, ale wszyscy znajomi mówią, że będzie chłopiec. Więc pewnie będzie
      dziewczynka, hihi. Podczas badania USG w 21 tyg. dziecko miało rączki między
      nóżkami i nie dało się zauważyć. Zresztą taka jakość tego USG, że nie wiem jak
      oni coś w ogóle tam widzą... 3 dni temu obroniłam licencjat i teraz nie wiem co
      ze sobą zrobić, bez nauki smile. Przede mną cały rok bez studiów. Bo zamierzam
      wrócić za rok, ale na zaoczne. Dzidziusiem będzie opiekował się tatuś.
      Ale na razie odpoczywam, gotuję tatusiowi obiadki i takie tam. Mam już wielką
      ochotę wybrac się na zakupy po wózek i łóżeczko, ale jeszcze chyba nie wypada :-
      )Ale na pewno zrobię to we wrześniu! Termin mam na 18.10. Niech to lato
      szybciej mija!
      Pozdrawiam wszystkie październikowe mamusie!
      Anet
    • jokky Re: pażdziernik 2003 19.07.03, 13:19
      Wiatm wszystkich po urlopie. Trochę nam się nie udała pogoda, za to jak tylko
      wrócilismy do domu żar leje się z nieba ! Dalej nie wiem jakiej płci jest mój
      29-tygodniowy dzidziuś. Nie mogę się już doczekać kolejnego usg, termin mam na
      4 sierpnia. Czuję się coraz cięższa i dokuczają mi skurcze łydek. Lekarz
      zapisał mi Magnefar B6, ale nie bardzo pomaga. Chyba najbardziej cierpi przy
      tym mój mąż budzony codziennie nad ranem okrzykiem bólu smile)
      Pozdrawiam wszystkie mamusie
      J.
      • syla33 Re: pażdziernik 2003 21.07.03, 10:07
        Czesc,
        my wczoraj bylismy nad morzem i lekko przypieklam sobie plecy, wiec dzis troche
        cierpie. nasz syn piecioletni wyjechal na wakacje bez rodzicow i w domu jest
        troche smutno a najbardziej smutn chodzi nasza sunia. A jesli chodzi o skurcze
        nog to moge doradzic ci tylko jedno, jesli jesz banany to je odstaw. Ja w
        pierwszej ciazy jadalam dosc duzo i skurcze lapaly mnie co noc a nawet kilka
        razy w ciagu jednej nocy a teraz tylko w tedy gdy sie skusze na banana.
        Pozdrawiam wszystkich bardzo upalnie
        Sylwia
        • jokky Re: pażdziernik 2003 21.07.03, 12:43
          Dzięki, spróbuję. Chociaż właśnie na II śniadanie do pracy wzięłam m.in.
          banana. Teraz biedactwo pójdzie w odstawkę.
    • matusia3 Re: pażdziernik 2003 22.07.03, 11:55
      Witajcie!

Jutro idę do lekarza na założenie krążka.Niestety bez niego się nie obejdzie.
      Mimo leżenia i oszczędzania się szyjka się skróciłacryingNadal biore leki
      rozkurczowe.Tak ogólnie moje samopoczucie jest ok.Obecnie nie mam żadnych
      bóli,chętnie pobiegałabym po sklepach.Jeszcze nic nie mam dla dzidzi.
      Wiem,że jeszcze troche czasu zostało.A Wy dziewczyny macie juz coś pokupowane?
      Ja dopiero wybiorę się we wrześniu.Do tego czasu bedę śledzić wasze opinie na
      ten temat.
      Pozdrowienia dla wszystkich ciężarówek!!!!!!!

matusia+26 tyg maluszek
      • b.marta Re: pażdziernik 2003 22.07.03, 18:27
        Hej
        Ja dla Matyldy zaczynam robić zakupy już w tym miesiącu. Trzeba przemalować pokoik i poprzestawiać kilka sprzętów. Boję się, że później nie będę miała na to siły smile
        Dzisiaj czuje się strasznie źle, ale to chyba przez tą pogodę (ona nie może się zdecydować czy ma być burza, a ja czy mi gorąco smile)
        Niepokoi mnie tylko to, że drętwieje mi prawa ręka, może któraś z Was ma podobny problem, lub może miała.
        Matylda czuje się świetnie i wystawia piąstki żeby pokazać jaka już jest silna, i chyba bardzo lubi jak leżę na prawym boku.
        Pozdrawiam wszystkie mamusie i ich brzusie smile
        Marta i 28 tyg. Matylda
        • asiulek7 Re: pażdziernik 2003 23.07.03, 09:46
          A my już kupiliśmy dla córuni wózek i fotelik - nosidełko. Plus kilka
          drobiazgów: baldachim, ochraniacz do łóżeczka, nożyczki do paznokci... jakie to
          radosne kupowanie.
          Reszta w sierpniu i wrześniu...
          A dla siebie koszulkę do karmienia.
          Przemeblowanie zrobimy na przełomie sierpnia i września, wcześniej koleżanka
          namaluje mi śliczny motyw z Kubusia Puchatka na ścianie.

Jak znosicie upały?

Pozdrawiam

Asia & Paulinka
          • tobatka Re: pażdziernik 2003 23.07.03, 11:28
            Od kilku dni miałam problemy z zalogowaniem się.. Ale w końcu poszło i mogę
            napisać... smile

Ja jeszcze nie kupuję ciuszków - mam zamiar zacząć pod koniec sierpnia.. smile
            Wózek i fotelik już mamy, bo akurat trafiliśmy na taki, jak chcieliśmy, tylko
            tańszy o 270 zł, niż w innych sklepach (okazało się, że tuż przed podwyżką, bo
            kilka dni później juz i tam kosztował więcej). Więc cieszyliśmy się bardzo, bo
            to sporo pieniążków - będzie na łóżeczko i coś jeszcze... smile
            Pod koniec sierpnia też mąż obiecał zacząć robić remoncik pokoju - trzeba
            kawałek tapety wymienić i poprzestawiać wszystko... Ale myślę, że mamy troszkę
            czasu i nie musimy się spieszyć.

Na razie mam inny problem - w połowie sierpnia moja siostra ślub bierze i "w co
            ja się ubiorę???!!!". Heh... Strasznie drogo jest w sklepach z odzieżą
            ciążową... Trzeba będzie coś uszyć (moja mama jest krawcową, ale ma tyle pracy
            przez ten ślub i klientów, że nie chciałam jej głowy zawracać) - tylko co?
            Macie może jakieś pomysły?

A pogoda? Ech.... Ja mam całkiem zimny pokoik i wentylator do tego i przez cały
            dzień nie wychylam z niego nosa, jak nie muszę... Wiem, że powinnam spacerować,
            ale... Dopiero wieczorem wychodzę z domu i nadrabiam zaległości dnia... smile

Trzymajcie sie (nie za cieplutko, bo troszke chłodu nam potrzeba)...
            • jokky Re: pażdziernik 2003 23.07.03, 22:50
              My też na razie czekamy z remontem; wstępnie planujemy w połowie sierpnia.
              Dotychczas zakupy ograniczają sie do folii malarskiej i pędzla smile
              Mam kilka ubranek dla Dzidzi, ale to "spadek" po kolezankach. Sama na razie nic
              nie kupuję. Zostawiam sobie ta przyjemność na wrzesień, kiedy nie będę już
              pracować i będę miała dużo wolnego czasu. A także jak będzie juz osobna szafka
              dla Dzidzi, gdzie będę mogła te wszystkie malutkie cudeńka poukładać.

A pogoda ? U nas jest okropnie duszno, wprost nie da się oddychać. W domu jest
              chyba jeszcze gorzej niż na zewnątrz. Na szczęście pracuję w starej kamienicy,
              gdzie, nawet bez klimatyzacji, jest chłodno. Te 8 godzin jest chyba
              najprzyjemniejsze (jesli chodzi o temperaturę) w ciągu całej doby.

Pozdrawiam wszystkich
              Jokky i Dzidzia
              • matusia3 Re: pażdziernik 2003 27.07.03, 11:06
                Witam październikówki!!!!!!

Wczoraj miałam wizytę u mojego lekarza.Miałam zrobiony pomiar szyjki doplerem.
                Okazuje się,że mój wypoczynek i częste pokładanie się poprawiły stan szyjki.
                Nie pogorszyło się,więc pessar narazie nie jest konieczny.Teraz wizyty mam co 2
                tygodnie.Przy każdej wizycie mam dokładne badanie szyjki i badanie ctg.
                Dzisiaj pojadę sobie nad wodę,na kąpielisko,położe się w cieniu i będę patrzeć
                jak synek się bawi i jeździ na swoim ukochanym,nowym rowerku.Ciesze
                się,ponieważ już pięć tygodni się oszczędzam i są tego efekty.
                Pozdrawiam wszystkie mamusie!

matusia+26 tyg maluszek
                • jokky Re: pażdziernik 2003 28.07.03, 10:49
                  Hej mamusie,
                  zastosowałam się do porady i od kilku dni nie mam skurczów nóg. Tak że: banany
                  precz (szkoda tylko, że tak je lubię), do tego odrobina gimnastyki wieczorem i
                  święty spokój przez cała noc.
                  Dzięki za pomysł.
                  Polecam wszystkim.

Poza tym powoli kończę pracę. To już ostatnie dni w biurze, potem czekaja mnie
                  2 miesiące w domu. Nie wiem jak to będzie, bo nawet tygodniowy urlop przyprawia
                  mnie o nudę.
                  Pozdrawiam wszystkie październikówki

• syla33 Re: pażdziernik 2003 30.07.03, 21:55
                    Witajcie,
                    co u was tak cicho? Czyzby wszystkie wyjechaly na wakacje? My wczoraj bylismy u
                    lekarza, przytylo nam sie dwa kilo, malenstwo sie rusza (nawet teraz),
                    serduszko bije i wszystko jest ok. Za miesiac kolejna wizyta i usg, mam
                    nadzieje, ze potwierdzi sie, ze nosze w sobie corcie. W sobote idziemy na
                    wesele i ubolewam nad tym bo zapowiadaja upaly.
                    Pozdrawiam
                    Sylwia i 28 tygodniowe malenstwo
                    • asiulek7 Re: pażdziernik 2003 31.07.03, 10:20
                      Witajcie,
                      ja w pracusi..., a tu klimatyzacja i miły chłód.
                      Moja córunia rozrabia w brzuszku.
                      Za tydzień mamy wizytę u lekarza.
                      Chodzicie do szkoły rodzenia?
                      Pozdrawiamysmile
                      • tobatka Re: pażdziernik 2003 31.07.03, 10:41
                        Hej - a my w poniedziałek idziemy znowu na USG - juz sie nie mogę doczekać, aż
                        zobaczę moje Maleństwo!!! A do lekarza za tydzień...

A za dwa tygodnie moja siostra ślubuje - ale robi małe przyjęcie w domu
                        (dlatego teraz jest dużo roboty) i upałem sie nie zrażam, bo w razie czego
                        ucieknę do mojego zimnego pokoju z wentylatorkiem... smile

A ten weekend spędzę u koleżanki nad jeziorkiem, następny u innej - też nad
                        jeziorkiem.. A potem to wesele... No a potem... To już raczej nie będę się zbyt
                        daleko ruszać. Chyba do sklepów, bo obiecałam, że dopiero pod koniec sierpnia
                        zacznę kupować wyprawke dla Maleństwa... Raz nie wytrzymałam i kupiłam dwa
                        śpioszki... Ech... I tak uważam, że do tej pory byłam twarda.. smile

Aaaa.. W piątek jeszcze ruszam się dalej w świat, bo do Warszawy - pochodzę
                        sobie po kilku sklepach (Galerię Mokotów mi polecano), czekając na mężusia... :-
                        ) Cos mi mówi, że stamtąd na pewno coś przywiozę - ale poszukam czegoś, czego
                        nie ma u nas.. smile

No nic.. Kończę gadulstwo.. smile

Pozdrawiamy cieplutko
                        • syla33 Re: pażdziernik 2003 31.07.03, 11:05
                          Hej,
                          a ja po wizycie u lekarza pojechalam z mezem do makro na zakupy i skusilam sie
                          na kupno malenkich slicznych skarpeteczek. Tez to byl moj pierwszy zakup dla
                          dzidzi, chociaz ubranek mam sporo po starszym dziecku i pralam je aby sprawdzic
                          ktore sie jeszcze nadaja. A ostatnio zdjelismy wozek gleboki ze strychu aby tez
                          go wczesniej prygotowac. Mama przyniosla mi kilka pieluch tetrowych nowych,
                          wiec ich tez juz nie musze kupowac (po pierwszym zostalo mi 36 sztuk i to wo
                          bardzo dobrym stanie).
                          Pozdrawiam
                          Sylwia i 28 tygodniowe malenstwo
                          • jaskierus Re: pażdziernik 2003 04.08.03, 21:04
                            CZesc ciezaroweczki!
                            Ja wlasnie jestem po wizycie u mojej ulubionej pani doktor, mielismy
                            nieplanowane usg, bo sie nieco martwilam, ze maluszek sie kiepsko rusza- i
                            pokazal!!! Maly chlopczyksmilesmile Wazy 1300. Baardzo sie ciesze, chlopczyk snil mi
                            sie po nocach.
                            Do szkoly rodzenia zaczelam chodzic w zeszlym tygodniu- ale nadal nie wiem, jak
                            rodze...Mam spora wade wzroku ale okulista napisal mi w oswiadczeniu, ze porod
                            naturalny ze "wspomagaczem". brrr... Mimo, ze dopatrzyll sie jakichs zmian
                            zwyrodnieniowych w siatkowce, kurka.. Wiec ide jeszcze do innego prywatnie//W
                            sumie juz sama nie wiem jaki porod mi bardziej odpowiada- jestem straszna
                            panikara i oba mnie przerazaja.
                            Poza tym strasznie spuchlam w te upaly i mojej gince sie to nie podoba, mam
                            zrobic wszystkie badania i odwiedzic ja w szpitalu, jesli bedzie cos nie tak to
                            tam zostane..oby nie, brr.
                            No i marze o deszczu...
                            a wyprawke juz mam prawie cala zkupiona, lacznie z wozkiem, zostal jeszcze
                            fotelik i przygotowanie kolyski i wanienka i kilka drobiazgowsmile Niedlugo
                            zaczynam pranie..
                            pozdrawiam was bardzo mocno, dajcie znac, co u wassmile
                            Jaskierek i chyba Kacpereksmilesmile(31 tydzien)
                            • matusia3 Re: pażdziernik 2003 05.08.03, 13:09
                              Witam serdecznie !

Ja właśnie wczoraj wybrałam się z mężem i synkiem na małe zakupy.Miałam tylko w
                              planie zobaczyć jakie są ceny poszczególnych rzeczy.Jednak nie wytrzymałam i
                              kupiłam to co wydaje mi się najważniejsze.Zakupiłam śliczną pościel w kolorze
                              pastelowym,nowe białe prześcieradło z gumką oraz nowy przewijak.Cieszę się,że
                              maleństwo juz cos ma,chociaż jeszcze troszkę zostało do kupienia.W sumie wózki
                              dwa mam po synku,obydwa były nowe,więc są w dobrym stanie.Kaftaniki poprane w
                              zwykłym proszku,a niedługo wypiorę je jeszcze raz w Lowelli,bo tak ładnie
                              pachnie.
                              Upały dają się we znaki,na szczęście nie puchnę,ale w nocy coś spać nie mogę.
                              To juz sierpień,jeszcze dwa miesiące,ale ten czas leci...............

Pozdrawiam wszystkie oczekujące

pa pa matusia z 28 tyg maleństwem
                        • tobatka Re: pażdziernik 2003 05.08.03, 21:02
                          I byliśmy na USG.. smile Mamy następny odcinek naszej rodzinnej telenoweli na
                          kasecie smile Maleństwo dobrze się rozwija (może za dobrze, bo waży ok. 1830!!! a
                          gdzie tu 1300?). Ale dalej nie wiadomo, kto w brzuszku mieszka... smile Będzie do
                          końca niespodzianka... smile A za tydzień do lekarza.. Zobaczymy, co powie.

Jeszcze dwa tygodnie wytrzymam z kupowaniem wyprawki, ale zaraz po ślubie
                          siostry zacznę ciągnąć męża po sklepach - szkoda, że akurat zabrał mi samochód
                          i sama nie będę mogła po sklepach pobuszowac.. sad

Pozdrawiamy
                          • ruta8 Re: pażdziernik 2003 06.08.03, 11:42
                            czesc dziewczyny,
                            ja tez cierpie z powodu upalow, rekordowych, wczoraj bylo 37 w cieniu, dzisiaj
                            nie lepiej. juz zaczynam miec naprawde dosyc. w pon ide do lekarza i chyba
                            mocno mu pomarudze. w sumie nie wiem co lepsze, siedziec w domu, czy jednak
                            chodzic 2 dni w tyg do pracy... organizm mam jakis oslabiony, wszystko sie mnie
                            czepia, zle sie goi, znajomy lekarz radzi brac tabletki drozdzowe, chyba
                            sprobuje. znowu mam antybiotyk, tym razem miejscowy bo cos mi sie zrobilo na
                            palcu u nogi i jest zakazenie.
                            najwazniejsze, ze dzidzia duzo sie rusza - pewnie ma sie dobrze!
                            wyprawki nie kupuje bo mam absolutnie wszystko i nawet duzo za duzo. chyba
                            kupie kilka paczek pieluch bo teraz sa w promocji, z doswiadczenia wiem jakie
                            wiec nie bedzie problemu. wiem ze nie warto na zapas kupowac niektorych rzeczy -
                            np. kosmetykow, najpierw lepiej zobaczyc jaki jest dzidzius. jest tyle rzeczy
                            zupelnie niepotrzebnych, wiec lepiej sie nie spieszyc! Uwaga szczegolnie do mam
                            po raz pierwszy, sama wpadlam w szal zakupow, wiec rozumiem jaka to daje radosc!
                            Dzisiaj w nocy synek zrobil nam niezly koncert, od polnocy do 3 nie spal,
                            pewnie z goraca. Pomyslalam ze niedlugo znowu zacznie sie wstawanie co chwile
                            do malenstwa i ....no coz...
                            Pozdrawiam i zycze troche ochlody.
                        • tobatka Re: pażdziernik 2003 05.08.03, 21:04
                          A do Warszawy nie dotarłam.. Trudno... smile
                          • asiulek7 Re: pażdziernik 2003 08.08.03, 12:07
                            Witajcie!
                            Jak się miewacie? Ja w sumie dobrze, zwłaszcza, że troszkę upał zelżał.
                            Lepiej się oddycha i mniej puchnę.
                            Dziś kolejna wizyta u lekarza i zajęcia w szkole rodzenia.
                            W zeszłym tygodniu zwiedziliśmy porodówkę i oddział położniczy. Jest dobrzesmile
                            Pozdrawiam i pa, pa
                            A.
                            • jusyna79 Re: pażdziernik 2003 13.08.03, 00:03
                              WItam po dlugiej przerwie smile))

Jak sie miewacie??? Ja jestem szczesliwa ze nareszcie upaly ustapily smile Jestem
                              po wizycie u lekarza i wszysto dobrze. Wyniki lepsze od ostatnich. I wszystko
                              prawidlowo smile Niedlugo kolejne usg. Dzidzia kopie, az czasem boli..Tez sie
                              wasze dzieciaczki od okolo polnocy uaktywniaja?? Moja corcia jeszcze nad ranem
                              lubi pobaletowac.
                              Jakie macie wrazenia ze szkoly rodzenia? Gdzie chodzicie?

POzdrowienia dla Was i Waszych brzuszkow smile
                              Justyna
                              • ruta8 Re: pażdziernik 2003 13.08.03, 11:12
                                hej!
                                wczoraj bylam u lakarza, u nas tez wszystko ok. 29tyg i 3 dzien... Dzidzius ma
                                juz ok 1400g, lekarz ocenil ze bedzie mial ok 3400, ale ja nie bardzo w to
                                wierze, bo za pierwszym razem grubo sie pomyli, ale z drugiej strony nie mam
                                nic przeciwko! wszystkiego przytylam 6kg, cisnienie nadal niskie, zelazo na
                                granicy anemii, ale to tak od poczatku wiec nie ma czym sie przejmowac. ogolnie
                                lakarz gratulowal mi ze wszystko pieknie, a mnie troche zalamal, bo liczylam na
                                jakies zwolnienie... u nas nadal niesamowite upaly i w pracy ciezko wysiedziec.
                                Dzidzius odwrocil sie juz glowka w dol, cale szczescie bo juz sie martwilam, ze
                                moze sie nie odwroci ( nie mam pojecia dlaczego sie martwilam, nie bylo zadnych
                                podstaw, ale chyba zawsze trzeba miec jakis powod do zmartwien...)Kopie duzo i
                                tez kolo polnocy i pozniej. serducho szybko mu bilo, bo podobno tez mu goraco,
                                ale i tak mu lepiej w brzuszku niz z tej strony.
                                Pozdrawiam brzuchatkowo!
                                • sylwia7958 Re: pażdziernik 2003 13.08.03, 11:49
                                  Halo!!!
                                  Wczoraj bylam u lekarza i od poniedzialku z powrotem moge isc do pracy. 3 tyg
                                  temu okazalo sie ze moja szyjka jest za miekka wiec wyladowalam na 3 dni w
                                  szpitalu pod kroplowka a potem mialam polezec w domu. I oplacalo sie polezec w
                                  lozku bo wszystko wrocilo do normy. Bylam przygotowana na lezenie juz do konca
                                  ciazy a tu taka mila niespodzianka smile Nareszcie bede mogla isc na spacer a nie
                                  tylko patrzec w okno. I bede mogla pochodzic po sklepach za ciuszkami i wozkiem
                                  a nie denerwowac sie ze wszystko spadnie na mojego meza. Z dzidzia wszystko w
                                  porzadku. Strasznie kopie i sie przeciaga. Dzisiaj w nocy chyba cwiczyla
                                  aerobik bo caly brzuch mi latal raz w jedna raz w druga strone. Martwi mnie
                                  tylko ze ulozona jest poprzecznie co czesto sie zdarza przy macicy dwuroznej i
                                  jak sie nie odwroci to czeka mnie cesarka.
                                  Pozdrawiam wszystkie mamusie
                                  Sylwia i 30 tyg Wiktoria
                                  • tobatka Re: pażdziernik 2003 13.08.03, 15:08
                                    Moje Maleństwo też szaleje miedzy 22-24... I wtedy leżę i gapię się w swój
                                    brzuch- fascynujące!!! smile Jeśli chodzi o wage Maluszka, to w 31 tyg. wg USG
                                    było jakieś 1830 g... A lekarz prowadzący stwierdził, że na poród będzie jakieś
                                    4 kg - spora Kruszynka, no nie? smile A co do mojej wagi - +6 kg, to nieźle...
                                    Zważywszy, że jestem grubasek i lekarz obawiał sie, że za dużo mogę
                                    przytyć... smile Ale teraz mnie chwali. A nie żałuje sobie - jem to, na co mam
                                    ochotę i kiedy mam ochotę.. Lodziki też.. smile No, oczywiście staram się, żeby
                                    jedzonko Maluszek dostawał odpowiednie, więc nie jem, co mi w ręke wpadnie...

A co położenia - też było u mnie podejrzenie, że łobuz będzie się próbował
                                    pośladkowo ustawić, ale do USG grzecznie stanął na główkę,.. hihih.. na kilka
                                    dni, bo teraz juz leży na boczku - spryciarz złośliwy, no nie? Ale już
                                    przynajmniej wiemy, że na główce też potrafi stac i że do porodu odpowiednio
                                    sie ustawi... smile Ale dzieci do samego porodu potrafia sie obracać, więc nie
                                    należy sie tm martwić smile

Pozdrawiam
                                    • ruta8 Re: pażdziernik 2003 18.08.03, 11:05
                                      dziewczyny, czy tez was bola wszystkie miesnie lonowe? czasami czuje sie jakbym
                                      kilka godzin jezdzila na rowerze i nie mogla z niego zsiasc. wiem ze to
                                      normalne bo w pierwszej ciazy tez tak mialam, ale do przyjemnosci to to nie
                                      nalezy, a musze wytrzymac jeszcze 10 tyg.
                                      mam wrazenie tez ze przez ten weekend 'wywalilo' mi brzuszek, jakis wiekszy
                                      nagle sie zrobil, wszedzie nim zahaczam.
                                      nareszcie u nas tez sie ochlodzilo i jest w koncu czym oddychac!
                                      w sobote bylam na weselu, ale nawet tanczyc mi sie nie chcialo bo mialam dosc
                                      mocne skorcze.
                                      a co waszych brzuszkow?
                                      • tobatka Re: pażdziernik 2003 19.08.03, 16:45
                                        Mnie tez bolą! tak, że czasami nie mogę się zwlec z łóżka do toalety czy
                                        przewrócić na drugi bok. smile Ale wytrzymamy, no nie? Juz nie zostało za dużo
                                        czasu smile
                                        I też byłam w sobotę na ślubie siostry. A na imprezie sobie potańczyłam (ale na
                                        drugi dzień odchorowałam spuchniętymi stopami i łydkami, bolącymi krzyżami i
                                        podbrzuszem). Ale nie żałuje, bo bawiłam się fajnie smile
                                        A niedawno odkryłam, że moje kostki sobie gdzieś poszły i zamiast nich mam duże
                                        coś smile Mąż się ze mnie śmieje, bo bardzo to przeżywam.. hihihhi Mam tylko
                                        nadzieję, że kostki wrócą do mnie, bo byłam do nich bardzo przywiązana smile
                                        Dobrze, że pogoda dzisiaj znośniejsza (przynajmniej nie marzę o tym, żeby
                                        przenieść łóżko i komputer pod prysznic).

Pozdrawiamy smile
                                        • b.marta Re: pażdziernik 2003 19.08.03, 18:28
                                          Cześć dziewczynki!

Mnie nie bolą mięśnie łonowe, i zaczęłam się teraz zastanawiać czy wszystko jest w porządku... Zawsze sobię tą głowę muszę czymś nabić.
                                          Mój mąż się ze mnie śmieje, ponieważ ostatnio w niedzielę chodziłam cały dzień po domu i mu tłumaczyłam, że chyba rodzę bo mi wody odchodzą i strasznie dziwnie się czuję. No i zamartwiam się tym, że mój brzuszek jest za mały i dzieciątko się w nim nie mieści. Chyba mam za dużo wolnego czasu i dlatego tak wymyślam.
                                          Dzisiaj byliśmy na konsultacji i dostaliśmy "oficjalne" skierowanie na cięcie cesarskie z powodów ortopedycznych. Kostki jeszcze mam, ale chyba ostatnio trochę schudły, bo coraz mniej je widać smile I od kilku dni (a raczej nocy smile) budzą mnie skurcze w prawej łydce.
                                          Dla Matyldy kupiliśmy już wózeczek i łóżeczko z przewijakiem, mamy sporo ciuszków, muszę zakupić jeszcze kilka drobnych rzeczy. Tylko to malowanie za mną chodzi i straszy mnie wielkim bałaganem, jednak w końcu będziemy musieli się wziąść w garść, bo to coraz mniej czasu zostało smile
                                          2 września kolejna wizyta o ginekologa, i chyba zrobimy Matyldzie ponadprogramowe USG, bo już się wszyscy stęskniliśmy za jej widokiem. Co prawda wystawia pięty i chwali się nimi wszystkim wokoło, jednak widać je przez moją skórę smile

Pozdrawiamy wszytskie brzuchatki
                                          Marta i 32 tyg. Matylda
    • anet22 Re: pażdziernik 2003 19.08.03, 21:51
      Hej dziewczyny!
      Byłam dzis na 3 USG. Jestem w 31 tygodniu. Wszystko z dzidziusiem w porządku,
      ustawił się już nawet główką w dół i cały wyprostowany sobie leżał. Stopę na
      stopę sobie założył i znowu nie pozwolił nam podglądnąć, co ma między nogami! A
      tak się cieszyłam, że wreszcie będziemy wiedzieć. Wszyscy dookoła wiedzą, a
      nasze dziecko nie chce nam nic pokazać... buuuu! A to przecież tylko dwa
      miesiące zostały, mógłby się ten dzieciak ujawnić... no trudno.
      Martwiłam się trochę czy mi się szyjka nie skraca, bo miałam takie dziwne
      kłucia i czułam się trochę jakby brzuch ważył 50 kilo! Ale na szczęście
      wszystko w najlepszym porządku.
      Dlaczego jest tak gorąco?? I kiedy to lato wreszcie się skończy? smile
      Pozdrawiam wszystkie ciężarówki!
      Anet
      • jaskierus Re: pażdziernik 2003 20.08.03, 01:08
        Hej hej!
        My wlasnie dzis bylismy na nadprogramowym usg, bo maz widzial Kacperka dopiero
        raz. Maly przespal prawie cala sesje. Mielismy przyjemnosc zobaczyc siusiaczka,
        pani doktor powiedziala, ze jest "imponujacy"smilesmile Maluch juz jest ulozony
        glowkowo, wazy 1900- 32 tydzien i 2 dni. U mnie tez sie pogoda poprawila-
        znaczy jest chlodniej, mam nadzieje, ze sie utrzyma jakis czas. Pozdrawiam!
      • ruta8 Re: pażdziernik 2003 20.08.03, 12:12
        hej dziewczyny,
        chyba w koncu zdecydowalam sie na imiona ( dla dziewczynki i chlopca bo nadal
        nie wiemy co w brzuszku siedzi).
        dla chlopca Theo, a dla dziewczynki Louise. ale ciagle nie jestem pewna na
        100%, jakos ciezko mi sie zdecydowac tym razem. na razie maz nie bardzo zgadza
        sie na Theo, ale to kwestia czasu i podejscia, obym tylko ja byla pewna...w
        koncu to bardzo wazna sprawa, bo imie jest na cale zycie.
        a w tej chwili Dzidzius ma czkawke.

jak u was wyglada sprawa z imionami??
        • matusia3 Re: pażdziernik 2003 20.08.03, 15:59
          Witam wszystkie październikówki!!!!!!!

Zaczęłam obecnie 30 tydzień ciąży,czuję się całkiem dobrze,a moje samopoczucie
          wzrasta kiedy wiem,że niedługo zacznie się wrzesień.Jeszcze 8 tygodni temu
          byłam zmartwiona,że mam skróconą szyjkę,jednak teraz po kolejnych wizytach mam
          coraz więcej przekonania,że urodzę w terminie.
          Pozwalam sobie ostatnio na wyjazd na działkę,czy też nawet na krótkie wyjście
          na miasto.Zaraz potem grzecznie kładę się,aby odciążyć kręgosłup.Dalej biorę
          leki Fenoterol i Isoptin.Staram się oszczędzać.Dzisiaj odebrałam wyniki badań,z
          tego co widze są w normie,hemoglobina 12,6-to chyba nieźle?
          Czasami złapie mnie zły nastrój,niestety to chyba nieuniknionecrying((((

A co do imienia to na dziewczynkę mamy imię Klaudia,choć nie wiemy do końca kto
          mieszka w moim brzuszku,a na chłopca Nikodem.

Ciekawe,czy to prawda,że brzuszek jak piłka to na chłopca,a rozlazły to na
          dziewczynkę?Ja mam raczej podobny do piłeczki,także nie wiem,czy wierzyć w
          przesądy..

Pozdrawiam serdecznie !!!!!

matusia+30 tyg maluszek
          • syla33 Re: pażdziernik 2003 21.08.03, 12:22
            Witam,
            dlugo mnie tu nie bylo, przez ten czas bylismy na weselu (na poczatku
            sierpnia), pogoda byla bardzo upalna i duszna (6 lat temu na moim slubie tez
            taka byla)ale sala na szczescie byla klimatyzowna i dalo sie w niej wytrzymac.
            na dlugi weekend mielismy zaplanowany wyjazd ale niestety dzieci lubia
            krzyzowac rodzicom plany i nasz syn rozchorowal sie na angine i to w dodatku z
            opuchlizna (mial tak nabrzmiale wezly chlonne, ze myslelismy ze bedzie to
            swinka), trzy noce nie przespane bo nie mogl oddychac nosem (zaatakowane
            rowniez zatoki). On w ciagu dnia to odsypial a ja niestety nie, czlowiek sie
            juz odzwyczail od nocnego wstawania. Rozpoczelismy tez remont pokoju dla
            starszego dziecka, tapety juz sa polozone teraz tylko panele no i bedziemy
            czekac na meble. Czesciowo juz popralam "grube"rzeczy dla naszego malenstwa
            (czyli bude od wozka, pokrowiec do wozka i na lezaczek, dzisiaj kocyki,
            sweterki), pozostalo mi jeszcze wypranie gondoli. Rozpoczelam wlasnie 32
            tydzien ciazy, corcia ma swoja ulubiona pozycje, uklada sie przewaznie po
            prawej stronie brzucha i glowe wsadza pod zebra a nogami kopie po pecherzu i
            kosci lonowej (nie nalezy to do przyjemnosci). Kopniaki czuje po bokach a raz
            poczulam na plecach, dziwne uczucie bo syn kopal mnie tylko po brzuchu. A ona
            bardziej sie wierci i rozpycha. We wtorek idziemy do lekarza i bedziemy umawiac
            sie na ostatnie usg. Jak ten czas szybko leci, dopiero co zobaczylam dwie
            kreski a juz nie dlugo zobacze swoje malenstwo.
            Pozdrawiam
            Sylwia
          • asiulek7 Re: pażdziernik 2003 21.08.03, 15:24
            Witam!!
            Jak dobrze, że trochę chłodniej... chociaż w pracy i tak chłodno.
            Jeszcze kilka tygodni i będzie termin porodu. No i mój skarb na świecie.
            Ja mam brzuszek jak piłeczkę i usg dwa razy potwierdziło, że będzie córeczka.
            Chyba kształt brzucha nie ma wpływu na płeć.
            Mam nadzieję, że czujecie się dobrze! Ja w sumie w porządku, czasami ciężko mi
            się oddycha, gorzej chodzi, bo kręgosłup dokucza..., ale nie jest źle.
            Pozdrawiam Was serdecznie.
            A.
            • ruta8 Re: pażdziernik 2003 25.08.03, 14:40
              no to pomarudzmy troche...
              mam wrazenie ze Maluszek chce mi wsadzic nozki pod zebra i pokopac troche
              pluca, co chwile musze sie prostowac zeby przestal sie tak wiercic.
              no i mam coraz wieksze problemy ze spaniem, jak sie obudze w srodku nocy to
              pozniej nie moge zasnac. stresuje mnie to bo w pierwszej ciazy pod koniec nie
              moglam spac w nocy i to byl horror, ale moglam odespac w ciagu dnia, a teraz...
              a wiem ze nie powinnam sie stresowac bo to pogarsza sytuacje.
              i jeszcze nerw kulszowy zaczyna sie odzywac, co jest baaardzo nieprzyjemne.
              uff, pomarudzilam i od razu lepiej na serce!
              juz jestesmy na ostatniej prostej, odwagi!!!
              • b.marta Re: pażdziernik 2003 25.08.03, 21:37
                Hej
                Byliśmy dzisiaj na KTG i lekarz stwierdził gotowość skurczową macicy. Przepisał zestaw leków i zalecił leżeć w łóżku i prowadzić szpitalny tryb życia. W czwartek mamy kolejne KTG i jeżeli sytuacja się nie poprawi będę musiała położyć się do szpitala.
                Maleństwo chciałoby chyba już zobaczyć co dzieje się na zewnątrz.
                Mam nadzieję, że jeszcze wytrzyma te 7 tyg.
                Pozdrawiamy wszystkie brzuszki
                Marta i 33 tyg. Matylda
                • matusia3 Re: pażdziernik 2003 26.08.03, 10:26
                  Hej dziewczyny,hej Marta!

U mnie podobnie ,co wizytę mam robione ctg.Jestem w 31 tyg ciąży,ostatnio coraz
                  częściej twardnieje mi brzuszek.Wczoraj byłam u lekarza na wizycie
                  kontrolnej,szyjka się niestety skróciła,skurczy ctg nie wykazało,ale lekarz
                  założył mi krażek-pessar,który ma powstrzymywać dziecko przed przedwczesnym
                  porodem.Nadal biorę Fenoterol i Isoptin.Marta a Ty nie bierzesz żadnych
                  lekarstw?
                  Trzymam kciuki,aby Twoje skurcze się uspokoiły,żebys spędziła najbliższy czas w
                  domku.wink
                  Pozdrawiam wszystkie październikówki.Odzywajcie się,bo nasz czas powoli
                  nadchodzi,piszcie więcej jak u was samopoczucie?
                  matusia +31 tyg maluszek
                  • b.marta Re: pażdziernik 2003 26.08.03, 12:00
                    Hej
                    Matusia od wczoraj wieczora biorę Fenoterol, Isoptin, No-spę i Kalipoz. Wcześniej brałam No-spę 3x dziennie, jednak całą noc przed badaniem nie spałam z powodu skurczy, a na KTG w ciągu 25 min. wyszło mi ich 6.
                    Na ostatnim badaniu szyjka była w porządku, a na USG lekarz nie zaobserwował odpływania wód płodowych.
                    Mam nadzieję, że po lekach uspokoją się skurcze. Chociaż jestem po nich strasznie roztrzęsiona, ale lekarz o tym wspominał. Narazie leżę w łóżku i oglądam filmy. Wcale mi się niechce jechać do szpitala, tym bardziej, że pewnie bym musiała jechać na dłużej i daleko od domku.
                    Pozdrawiam wszystkie brzusie, obyście wytrzymały do października smile
                    Marta i 33 tyg. Matylda
                    • syla33 Re: pażdziernik 2003 27.08.03, 10:52
                      Witajcie,
                      my bylismy wczoraj na wizycie i wrocilysmy troche smutne. W piatek robilam
                      cukier i po wypiciu tego ochydnego slodkiego napoju wynik wyszedl wysoki
                      (175mg). Lekarz wypisal mi skierowanie do szpitala na kilka dni na obserwacje.
                      Powiedzialam, ze kilka dni przed zrobieniem tego testu zjadlam winogron, kazal
                      mi powtorzyc badanie i mam do niego zadzwonic. Troche sie martiwe bo jak ja
                      zostawie swoich chlopakow samych w domu, zwlaszcza, ze zbliza sie wrzesien i
                      powrot do przedszkola.
                      pozdrawiam
                      Sylwia
                      • weronikarb Re: pażdziernik 2003 27.08.03, 11:36
                        Witam ja i mój 32 tyg. brzusio
                        U nas cukier na szczescie wyszedl super! Jeszcze pracuje, choc maz wyzywa jak
                        niewiem, bo po pracy boli mnie podbrzusze, czuje ze to miesnie, bo caly czas
                        isedze (chodzic duzo niemoge - zabrania lekarz, ale ja jestemm taki pracoholik.
                        Czy Wy tez pracujecie?
                        Pozdrawiam
                        Renata
                        • jokky Re: pażdziernik 2003 30.08.03, 13:03
                          Witam wszystkich po długiej przerwie spowodowanej awarią techniczną
                          komputera... Przez ten czas wiele się u nas wyjaśniło. Już wiem że mieszkańcem
                          mojego brzuszka jest mały Kamilek (!). Obecnie waży 2100 g i ciągle rośnie (o
                          zgrozo!). To już 35 tydzień i chyba zaczynam poważnie myśleć nad porodem. Na
                          razie jednak intensywnie zajęliśmy się remontem naszego małego gniazdka i chyba
                          Komuś się to nie spodobało. Jak tylko chwytałam się za jakąś pracę brzuch od
                          razu robił się twardy i czułam napięcie wszystkich mięśni. Dostałam Fenoterol
                          do zażywania; muszę też chodzić raz w tygodniu na ktg, tak kontrolnie do
                          następnej wizyty. Obiecałam sobie, że przez najbliższe dni siedzę kolkiem w
                          domu i odpoczywam, ale trochę mi to nie wychodzi...
                          A jeśli chodzi o wyprawkę to cały czas czekam na urlop męża (to już w tym
                          tygodniu !) i wyruszam na podbój sklepów. Na razie mam tylko kilka ubranek,
                          głównie prezentów od koleżanki po jej w tym momencie rocznym synku. Ale to
                          dopiero początek.
                          Pozdrawiam bardzo gorąco, chociaż u nas dzisiaj jest zaledwie 19 stopni po
                          wczorajszej burzy i chyba taka temperatura mi najbardziej odpowiada.
                          Pa pa
                          • b.marta Re: pażdziernik 2003 30.08.03, 15:52
                            Witam!
                            Byłam na kolejnym KTG i okazało się, że leki działają. Skurcze się uspokoiły, podczas tego badania był tylko jeden niewielki skurcz, jednak lekarz kazał mi leżeć i brać leki, 11 września kolejne KTG.
                            Przed nami malowanie pokoju dziecinnego, ale mąż obiecał, że się tym zajmie. Zrobił się bardzo opiekuńczy i niepozwala mi nic robić. Bardzo się o nas martwi, a w szczególności o córeńkę.
                            Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy
                            Marta i 34 tyg. Matylda
                            • matusia3 Re: pażdziernik 2003 30.08.03, 21:39
                              Hej Marta!
                              Cieszę się,że skurcze u Ciebie się uspokoiły,ze leki zdały egzamin.
                              Ja również systematycznie zażywam Fenoterol.Wiem i czuję,że pomaga.
                              Ktg będę miałą robione 8 września na kolejnej wizycie,bardzo lubię się
                              wsłuchiwać w bicie serduszka.
                              Moje ogólne samopoczucie jest dobre,skończyły sie te koszmarne upały,a zaczęły
                              chłodniejsze dni.Hurraaaaaa

Pozdrawiam serdecznie wszystkie przyszłe mamusie.Pa

matusia+31 tyg maluszek

termin 26.10.2003
                              • ruta8 Re: pażdziernik 2003 01.09.03, 12:00
                                czesc dziewczyny i brzuszki!
                                widze ze zaczynamy wszystkie powoli sie 'sypac', no coz nasza godzina
                                nadchodzi. ja tez 'posypalam sie' tzn od srody jestem na zwolnieniu. nagle
                                poczulam dosc silne bole w dole brzucha, nasilajace sie i od razu pomyslalam o
                                zapaleniu pecherza, akurat jechalam do pracy i bylam niedaleko lekarza wiec
                                pojechalam sprawdzic i na na nasze szczescie bo takich zlych wynikow jeszcze
                                nie mialam... mocz z krwia i mnostwem bakterii. od razu antybiotyk i
                                zwolnienie juz do konca. lekarz sprawdzil tez szyjke- bez zmian i serduszko
                                malenstwa- ok. tez mam wiecej skorczy, ale biore wylacznie magnez 2 razy
                                dziennie. mam nadzieje ze teraz odpoczne sobie (2 razy w tyg kiedy synek jest
                                w zlobku) i zaczne powazne przygotowania dla maluszka. obawiam sie ze rzadko
                                bede sie teraz pokazywac na forum bo w domu jakos nie mam czasu, ale co jakis
                                czas sprawdze co sie u was dzieje! zycze wszystkim duzo zdrowia i oby te
                                ostatnie tyg minely jak najlepiej, no i oczywiscie szybkich i cudownych
                                porodow, najpiekniejszych przezyc i wrazen!!!!
                                • syla33 Re: pażdziernik 2003 02.09.03, 10:30
                                  czesc
                                  wczoraj wrocilam ze szpitala, cukier unormowal sie ale musze trzymac diete i
                                  zglosic sie do poradni diabetologicznej. Przez picie tej glukozy powstalo
                                  niewielkie rozwarcie i musze teraz uwazac aby mnie znowu nie zechcial polozyc
                                  do szpitala. Wczoraj mialam robione usg w szpitalu i nasza corcia wazy 2140g,
                                  jest ulozona glowka w dol (to juz wiem co mi wklada pod zebra) i idzie planowo,
                                  czyli wedlug usg jest 33 tydzien i wedlug miesiaczki tez. Za tydzien mam
                                  zglosic sie do lekarza na kontrol.
                                  pozdrawiam
                                  Sylwia
                                  • jessia Re: pażdziernik 2003 02.09.03, 10:53
                                    Wczoraj był wielki dzień - z mężem przeżyliśmy powrót do szkoły - do szkoły
                                    rodzenia! Uczyliśmy się oddychać, kołysać się i ćwiczeń mających pobudzić
                                    laktację (to ostatnie mąż sobie odpuścił).
                                    Poza tym pierwsze zakupy - rożki, kocyki, kaftaniki, śpioszki. Jest to
                                    niesamowita frajda. Dużo rzeczy dostaliśmy również od mojej kuzynki, która jest
                                    bogata i miała same najlepsze rzeczy, niektóre prawie że nieużywane więc
                                    naprawdę mamy szczęścia.
                                    W piątek byłam na USG, miałam nadzieję, że się dowiem wreszcie kto mi pod
                                    sercem rośnie ale znowu się wstydziło i nie dało się oglądać. Chyba pozostanie
                                    tajemnicą do końca. Ale mam pytanie do doświadczonych mam. Z pomiarów z USG
                                    wynikło, że termin się przesunął o całe 10 dni do przodu (z 29 X wg OM na 19
                                    X). Czy to może faktycznie oznaczyć wcześniejsze rozwiązanie, czy po prostu
                                    będę się męczyć z olbrzymem? Czy nie ma raczej reguły?
                                    Pozdrawiam Was wszystkich bardzo, życzę duuużo zdrowia i wytrzymałości do końca
                                    Jessia i tajemniczy potomek od jutra wchodzący w 33 tyg
                                    • weronikarb Re: pażdziernik 2003 04.09.03, 11:59
                                      Witam
                                      No, ja jeszcze jutro w pracy i tydzien urlopiku! Jestem juz w tym tygodniu tak
                                      wypompowana ze jak wracam z pracy to sie klade i plackiem leze do nastepnego
                                      dnia, a maz ma teraz wszystko na glowie. Doszly jeszcze twardnienie brzuszka i
                                      pobolewa mnie. Takze juz wielki czas na mnie smile No i w koncu musze zaczac
                                      szykowac wszystko dla dzidzi smile
                                      Pozdrawiam
                                      • asiulek7 Re: pażdziernik 2003 06.09.03, 20:57
                                        Witajcie,
                                        moja Maleńka waży ok. 2512 g. Miałam robione usg w zeszłym tygodniu.
                                        I... cały tydzień spędziłam w szpitalu na patologii ciąży. Atak kolki nerkowej.
                                        Brr.. Ból ogromny, w szpitalu kroplówki i zastrzyki. Całe szczęście dzidziuś ma
                                        się dobrze. Dwa razy dziennie ktg, badali... wszystko w porządku.
                                        A ja już w domu, muszę dużo pić, pić i siusiać.
                                        Jeszcze 4 tygodnie do terminu... to już nie tak długo.
                                        Pozdrawiam Was.
                                        Asiulek
    • jusyna79 Re: pażdziernik 2003 08.09.03, 11:53
      Czesc dziewczyny smile

I jak koncowka ciazy? U mnie 35 tydzien. Bylam na usg niecale dwa tygodnie
      temu i z dzidzia wszystko oki. Wazy 1960 +/- 200. Lekarz mowi, ze to troszke
      za malo jak na ten wiek (o jakies dwa tygodnie) i ze dziewuszka jest
      szczuplutka, jednak kazal mi sie nie martwic, bo taki stan rzeczy
      prawdopodobnie jest genetyczny (ja jestem bardzo szczupla).
      Ja sie dobrze czuje, chociaz moje malenstwo daje mi popalic. Znalazla sposob
      kopania mnie w pachwine, ze jak dostane jak ide to musze sie zatrzymac, bo nie
      moge dalej isc z bolu. No i inne kopniaki tez przybraly na sile...Prawde
      mowiac to chcialabym, zeby mala byla juz po drugiej stronie brzuszka smile Chyba
      wchodze w ten etap ciazy, kiedy mam jej dosc smile

A wiecie czego sie dowiedzialam na szkole rodzenia? Zeby sobie skorygowac swoj
      termin porodu z miesiaczki i wiedziec prawie dokladnie kiedy bedziecie rodzic
      przypomnijcie sobie kiedy sie pojawily pierwsze ruchy dzieciaczka. Do tej daty
      dodajcie 20 tygodni. Granica bledu jest podobno tylko 3 dni!!! Oczywiscie
      wcale tak nie musi byc, bo z ciaza i porodem nic nie da sie do konca
      przewidziec, ale ta metoda sie bardzo czesto sprawdza smile Wedlug niej to moja
      dzidzia pojawi sie na swiecie ok. 37-38 tygodnia! Ciekawe czy sie to sprawdzi
      u mnie i u Was smile

A tymczasem pozdrawiam Was i Wasze brzuszki smile
      Justyna
      • syla33 Re: pażdziernik 2003 08.09.03, 14:02
        u mnie tez wyszlo, ze urodze okolo 38 tygodnia (wedlug tych obliczen co
        napisalas), zobaczymy czy sie sprawdzi.
      • jokky Re: pażdziernik 2003 08.09.03, 14:11
        Cześć Dziewczyny,
        jak się czujecie na końcówce ? Bo ja po 37 tygodniach mam już chyba dość...
        Zaczynam się zastanawiać jak to wszystko (tzn.poród) będzie wyglądało, ale tak
        na prawdę. Zostało mi już bardzo niewiele czasu. Mam termin na 2 października,
        ale wg "metody Justyny" wychodzi 11-ty.
        Remont w domu prawie skończony, mam też część rzeczy dla Maluszka. Zostało mi
        do kupienia kilka drobiazgów, no i wózek. Trochę wolno mi to idzie i boję się,
        że czegoś zapomnę albo nie zdążę kupić. A jak Wasze przygotowania ? Wszystko
        już macie ?
        Pozdrawiam Was cieplutko, trzymajcie się
        JOKky
        • tobatka Re: pażdziernik 2003 08.09.03, 18:15
          Moje Maleństwo tez szaleje. Ale juz obróciło sie główką w dół i teraz "tylko"
          wciska mi się w żebra lub okopuje górę brzucha smile

Wg metody "pierwsze ruchy dziecka+20 tyg." wychodzi mi, że powinam urodzić na
          przełomie 37 i 38 tygodnia! Chyba jednak wolałabym, żeby dziecko poczekało do
          tego 40-tego, bo ja jeszcze niewiele mam!!! Wczoraj dostałam od cioci wór
          ciuszków - musze je przebrać i poprać.. I skorygować listę zakupów, żeby
          niepotrzebnie nie kupować - dziecko tak szybko rośnie smile. Ale poza tym workiem
          i wózkiem (dobrze, że kupiliśmy go, jak jeszcze mieliśmy pieniążki, bo teraz
          nam sie poplątało straszliwie i chyba nie moglibyśmy sobie na taki właśnie
          pozwolić) to więcej nie mam. A gdzie komoda, łóżeczko, wanienka i kilka
          innych "drobiazgów"? Tak więc niech Maleństwo da mi szansę nacieszyć sie
          robieniem zakupów dla niego/niej. smile

Poza tymi dylematami to czuję sie bardzo dobrze. W piatek ide do lekarza i
          pewnie skieruje mnia na ostatnie USG. Poprzednie było robione w 31 tyg. No i
          ciekawe, jak często teraz będzie chciał mnie widywać? Do tej pory raz na
          miesiąc mu wystarczyło...

No nic.. Pozdrawiam Was wszystkie!!! I Wasze brzusie!!! smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka