velveciq 29.12.06, 16:10 Ktoś stosował? Czy wiąże się to z jakimś ryzykiem? Będę wdzięczna za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kabr4 Re: czy można stosować clotrimazolum w ciąży? 29.12.06, 16:47 Tak, możena. Mi przepisała gin. w początkach ciąży kiedy przyplątało mi się jakieś zapalenie czy inne paskudztwo. Odpowiedz Link Zgłoś
panda102 Re: czy można stosować clotrimazolum w ciąży? 29.12.06, 17:34 A ja byłam dzisiaj u gina i zamiast clotrimazolum przepisał mi Nystatynę, ponieważ staram się o dziecko i jak zwykle mam nadzieje, że jestem w ciąży. Na ulotce clotrimazolum jest napisane, aby nie stosowac w ciąży. Nystatyna jest bezpieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.lady Nieprawda 30.12.06, 12:09 Nie wiem czy kiedykolwiek widzialas ulotke, ale na tej, ktorą akurat mam przed soba jest wyraznie napisane ze tylko 1 trymestr jest przeciwwskazaniem natomiast pozniej mozliwe po konsultacji z lekarzem... Jestem w 20 tyg i lekarz mi przepisal... Na przyszlosc, bylabym wdzieczna i chyba nie tylko ja, gdyby osoby, ktore nie wiedza lub nie sa pewne nie wydawaly tak zdecydowanych opinii... Bez urazy... Odpowiedz Link Zgłoś
panda102 Re: Nieprawda 30.12.06, 14:18 pytanie było: czy branie clotrimazolum w ciąży wiąże się z ryzykiem. cyt. z ulotki: Leku nie należy stosować w I trymestrze ciąży, może być stosowany w II i III trymestrze oraz w czasie laktacji JEDYNIE W PRZYPADKACH, GDY W OPINII LEKARZA KORZYŚĆ DLA MATKI I DZIECKA PRZEWAŻA NAD POTENCJALNYM ZAGROŻENIEM. czyli nie można powiedzieć jednoznacznie, że lek jest bezpieczny. i tylko tyle chciałam powiedzieć. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
spoti Re: Nieprawda 30.12.06, 16:50 Ja musiałam wziąść clotrimozolum (jednorazowo) w I trymestrze. Mój lekarz doskonale wiedziała co tam jest napisane. Wszystko jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
velveciq Re: Nieprawda 30.12.06, 20:05 Dzięki za wszystkie opinie. Ja właśnie ze względu na ten opis na ulotce trochę bałam się wziąć, ale postanowiłam zaufać lekarzowi Odnośnie ulotki - jest również napisane, że równolegle powinno się leczyć swojego partnera, bez względu na to czy ma jakieś objawy czy nie. Ja swojego na razie nie leczę, objawów nie ma, więc liczę że jest ok A może jednak powinnam, tak profilaktycznie (oczywiście nie globulkami? Jak jest u Was? Odpowiedz Link Zgłoś
alessandra55 Re: czy można stosować clotrimazolum w ciąży? 01.01.07, 21:28 Na niektorych lekach jest napisane ,ze nie wskazane dla kobiet w ciazy ale to tylko z tego powodu ,ze leki nie moga byc testowane na ciezarnych ( tak mi wyjasniono w aptece) a producent musi o tym poinformowac tak np. jest tez z Uroseptem. Jesli lekarz zaleci to mozna stosowac. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś