cayenne78 08.03.07, 15:54 wiem, że temat jest nieustająco wałkowany, ale może ktoś ma jeszcze siłę odpisać? Czy jeśli testy owu wychodzą pozytywne 16 i 17 dnia, a 18tego już nie to owulacja może być 19 dnia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mjulka Re: owulacja, testy, itd. 08.03.07, 16:16 hej, mnie się wydaje, że tak. Bo przecież test (zgodnie z instrukcją) pokazuje obecność Lh w Twoim organiźmie. A pik Lh oznacza tylko nadchodzącą owulację, która może wystąpić (ale wcale nie musi) w czasie między chyba 12 a 36 godzin. Nie pamiętam dokładnie, z resztą w każdym teście piszą inaczej. Dziś właśnie rozmawiałam na temat wiarygodności i skuteczności tych testów z moim ginem. W jego opinii nie powinno się nimi zanadto sugerować. I tak np. mój dziś wykonany test pokazuje kreskę testową bledszą od kontrolnej, co znaczyłoby, że powinnam jeszcze poczekać i powtórzyć go jutro. A obraz USG mówi, że mój pęcherzyk ma 23 mm i szykuje się do pękniecia w ciagu najbliższych kilkunastu godzin. Mam nadzieję, że Ci pomogłam chociaż trochę Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: owulacja, testy, itd. 08.03.07, 17:33 Ja polecam poczytać: www.storktest.pl/index.php?option=content&task=view&id=7&PHPSESSID=54b250778f3a55ebef6cc8598b604082 Odpowiedz Link Zgłoś
cayenne78 Re: owulacja, testy, itd. 08.03.07, 19:24 znam ten i wiele innych "artykułów" na temat testów - ale nie ma w nich odpowiedzi na moje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: owulacja, testy, itd. 08.03.07, 19:41 Czy w 15 i 16 dniu druga kreska była tak samo intensywna? U mnie od 12. dnia nabierała koloru, 14 dnia była najciemniejsza, a potem zaczynała się rozjaśniać. Obstawiłam więc owulację w 15-16 dniu, co zreszta pokryło się z objawali. Odpowiedz Link Zgłoś
cayenne78 Re: owulacja, testy, itd. 08.03.07, 20:17 nie nie były tak samo ciemne, ale nigdy nie są u mnie - to mój 5 cykl z testami. Objawy miałabym tak na 18 dc, ale temperatura się nie zgadza - bardziej wskazuje na 19 dc, więc trochę się pogubiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: owulacja, testy, itd. 08.03.07, 23:08 Ja bym nastawiła się na współżycie od dnia, kiedy zobaczysz drugą kreskę najbardziej zbliżoną do testowej i na dwa dni po. Kiedys się w końcu trafi Odpowiedz Link Zgłoś
cayenne78 Re: owulacja, testy, itd. 09.03.07, 10:16 no spoko, zgadzam się co do współżycia, ale chciałabym wiedzieć czy skok lk występuje na 24-48h przed owu i utrzymuje się wysoki do owu, czy przed owu np. 1 dzień może już być niższy i test owu nie pokazuje już 2-giej kreski. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.m1976 Re: owulacja, testy, itd. 12.03.07, 09:07 Witaj To mój pierwszy cykl z testami i czuje poplatanie z pomieszaniem . Około 14 dnia cyklu druga kreska pojawiła sie na teście ale bardzo blada, Ok 18 dnia byla nieco ciemniejsza ale nie równa tej kontrolnej, kolejnego dnia znow blada.Myslalam ze to oznacza ze jestem juz po owulacji tym bardziej ze wlasnie kolo 18 dnia czulam bol jajnika. a tu niespodzianka bo mocną drugą kreskę na teście zauważyłam dopiero 24 dnia cyklu. Bardzo mocna, może nawet mocniejsza niz kontrolna a następnego dnia znów słabsza. Ta mocna kreska pokazala sie w piatek po południu a ja wróciłam do domku dopiero w niedzielę wieczorem. Łudzę sie nadzieją ze nie było za późno i jescze załapaliśmy sie na dobry czas. I właśnie mam pytanie. Skoro pik LH przewiduje owulację w ciągu 24-48 h a jajeczko zyje ok 24 h, to tak naprawdę od pozytywnego testu mamy 2-3 dni na próby , czy tak ? Odpowiedz Link Zgłoś
cayenne78 Re: owulacja, testy, itd. 12.03.07, 10:09 Dorota a ilu-dniowe masz cykle? Jak masz owu po 24 dniu to chyba cykl musiałby mieć 40 dni? A może w ciąży jesteś ? Bo testy owu wykrywają ją ponoć najwcześniej . Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.m1976 Re: owulacja, testy, itd. 12.03.07, 10:30 zwykle mam 32-34 dni , ale raz w roku zdarza mi się 38-40 I chyba ten taki będzie 38 W ciązy ??? chyba nie , bo skoro bylabym to juz kolejnego i anstepnego dnia tez kreska bylay widoczna a ona wyraznie zbladła... Odpowiedz Link Zgłoś
cayenne78 Re: owulacja, testy, itd. 12.03.07, 10:35 no tak, chyba by była cały czas taka sama. A co do dni to mi też się tak wydaje, że szanse są od ich pojawienia się przez następna 2-3 dni. Ja oprócz testów mierzę temperaturę i choć kreski zawsze mi wychodzą słabe, to dokładnie 2 dni po tych kreskach mam skok temperatury. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.m1976 Re: owulacja, testy, itd. 12.03.07, 10:44 a skok temperatury oznacza ze wlasnie jest owu czy ze byla poprzedniego dnia ? Ja tylko wiem ze wczoraj rano szyjka byla bardzo wysoko i dzisiaj juz nisko. Śluz to u mnie wielka zagadka bo nasttawienie na posiadanie potomka sprawia ze molestuje małża zbyt czesto i chyba wynik jest nieco zafałszowany Odpowiedz Link Zgłoś
cayenne78 Re: owulacja, testy, itd. 12.03.07, 11:04 no z tego co wiem, to skok temperatury o co najmniej 0,2 mówi o tym, że owu była - juz jest po jabłkach i ja mam te skoki dość wyraźne do owu temperatura nie przekracza mi 36 stopni zazwyczaj, potem mam na testach owu przez 2 dni blade kreski i temp cały czas poniżej 36, a za 2 dni rośnie do około 36,5. Śluz też się zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.m1976 Re: owulacja, testy, itd. 12.03.07, 11:21 no tak, ale jeśli nastąpiła owulacja to jak długo zyje jajeczkood uwolnienia i jest zdolne do zapłodnienia 24 h czy dłużej ? Odpowiedz Link Zgłoś