Dodaj do ulubionych

Wynik progesteronu

05.04.07, 14:51

Obserwuj wątek
    • katty26 Re: Wynik progesteronu 05.04.07, 14:56
      Sorki wysłalo mi się puste crying jeszcze raz.
      Jestem w 5t5d. Wczoraj zrobiłam badanie progesteronu
      16,9 ng/ml przy normie w 1 trymestrze 9,3-33,2. W nieciążowym cyklu miałam 18,8. Nie za mało teraz? Niby w normie, ale.. I tak się martwię, chociaż plamień (odpukać) nie mam.
      Beta 23 dpo 8307 mlU/ml
      Beta 25 dpo 13486 mlU/ml. Czy Wam wyższe wartości też wolniej przyrastały?
      Dzięki za odpowedzi. Pozdrawiam!
      • migotka_bober Re: Wynik progesteronu 05.04.07, 15:07
        beta powinna przyrastac przynajmniej o 66% po 48 godzinach(niekoniecznie 100)
        zatem moim zdaniem miescisz sie w normie,jesli chodzi o progetseron to tylko
        lekarz ci doradzi bo mi np lekarz mowil ze powinien byc w ciazy powyzej 20.
        Pozdrawiam i napisz co ci lekarz powiedzial

Gratulacje i spokojnych 9 miesiecysmile
        • katty26 Re: Wynik progesteronu 05.04.07, 15:52
          Jeszcze tylko pytanko. Wizytę u ginekologa mam wyznaczoną na 11 kwietnia. I nie wiem czy wynik progesteronu jest tak zły, że powinnam panikować i starać się dostać do lekarza wcześniej, czy spokojnie poczekać do dnia wizyty?
          • agnrek Re: Wynik progesteronu 05.04.07, 21:22
            Na szczęście się pomyliłam, poczytaj o przyroście bety smile
            www.forumginekologiczne.pl/txt/print,1911,2
      • agnrek Re: Wynik progesteronu 05.04.07, 21:13
        Przelicznik jest taki:
        1 ng/ml = 3,18 nmol/l

I teraz normy w nmol/l:
        faza folikularna 0,9-2,3
        owulacja 2,1 - 5,2
        faza lutealna 15,0- 57,0
        menopauza 0,1 - 4,0
        I trymestr ciąży 50-130
        II trymestr ciąży 65-250
        III trymestr ciąży 180-490

U Ciebie to jest 16,9 razy 3,18= 53,74 nmol/l.
        Norma jest od 50, więc niby w normie, ale... ja zachęcam Cie do jutrzejszej
        wizyty u lekarza. Z pewnością dostaniesz luteine albo duphaston, nie czekaj, nie
        ryzykuj!
        Ja poroniłam w 6,5 tygodnia prawdopodobnie z powodu niskiego progesteronu. Kilka
        dni wczesnie dostałam duphaston, ale już było za późno.
        Zmierzyłam ten poziom w 2 m-ce po poronieniu (7 dni po owulacji) i miałam poziom
        51, czyli prawie tyle co Ty, ale Ty jesteś w ciąży.
        • agnrek Re: Wynik progesteronu 05.04.07, 21:15
          I ten przyrost beta HCG masz "na styk", odwiedź lekarza. Trzymam kciuki smile
          • katty26 Re: Wynik progesteronu 05.04.07, 21:39
            Dzięki Agnrek. Beta mnie tak bardzo nie martwi bo przyrost mial prawo zwolnić, gorzej z progesteronem. Zrobilam to badanie na własną rękę i teraz się martwię. Spróbuję się jutro dostać do jakiegoś giekologa - mój chyba jutro nie przyjmuje. Mam nadzieję, że nie będę miała z tym problemu sad Pozdrawiam cieplutko!
            • agnrek Re: Wynik progesteronu 06.04.07, 10:15
              Nic się nie martw, Kochana, wszystko jest dobrze, ale lepiej to pokazać
              lekarzowi i spać spokojnie smile Ciężarną każdy lekarz przyjmie, leć do przychodni
              i na pewno ktoś da się ubłagać smile
              Ja pojechałam z krwawieniem i od razu bez kolejki mnie przyjęli, w ogóle nie
              było problemu.
              • katty26 Re: Wynik progesteronu 06.04.07, 12:03
                Witaj Agnrek! Mam umówioną dzisiaj wizytę na 18tą. Mój lekarz co prawda nie mógł mnie dzisiaj przyjąć, bo miał dyżur w szpitalu, ale umówiłam się w przychodni Invicta (tam robię badania krwi). To chyba akurat nie ma znaczenia, który lekarz mi leki przepisze. Dzięki za poradę!!! Co prawda wynik mieści się w nomrie Incicty (ja mam 16,9 , norma 9,3 - 33,2), ale tak jak Ty sądzę, ze jak na ciążę to jednak za mało. Dam znać wieczorm co i jak! Pozdrawiam cieplutko i jeszcze raz dziękuję!
                • wuzetka4 Re: Wynik progesteronu 08.04.07, 11:59
                  Dziewczyny mam pytanie jestem po poronieniu,niestety nie znam jak wiekszość
                  kobiet przyczyny chciałabym zmierzyć poziom progesteronu ,czy to on czasem
                  nie był powodem dramatu.Moje pytanie jest takie w której fazie cyklu
                  badać ,zęby mieć najlepszy obraz jego poziomu.Mam zamiar zrobić to
                  prywatnie w labolatorium ,bo lekarze po pierwszym poron. nie chcą dać
                  skierowania na badania.
                  • megisa1 Re: Wynik progesteronu 08.04.07, 13:03
                    progesteron bada sie 7 dni po owulacji
                    ale wydziela sie pulsacyjnie
                    wiec jesli chcialabys miec rzetelne wyniki to zaleca sie podbranie krwi do
                    badania 3 krotnie w ciagu dnia o roznych porach

jesli 2 wyniki beda ponizej normy...trzeba cos z tym zrobic...
    • katty26 Re: Wynik progesteronu 06.04.07, 20:34
      Melduję że dostałam Luteinę 100mg podjęzykowo dwa razy dziennie smile Jeszcze raz dzięki i Wesołych Świąt! big_grin
      • megisa1 Re: Wynik progesteronu 06.04.07, 22:02
        katty lepiej sprawdz poziom za kilka dni

moja znajoma przy podobnym wyniku dostala duphaston co 8h
        i luteine dopochwowo (ktora dziala szybciej)

moze u ciebie ta dawka wystarczy zeby nadgonic ale lepiej to spradz jeszcze

nie wiem czy powinnam to pisac bo pewnie lekarz juz cie uspokoil i zyjesz
        swietami...ale ja chyba chcialabym to wiedziec mimo wszysto...

pozdrawiam cieplutko
        spokojnej ciazy big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka