katty26 Re: Wynik progesteronu 05.04.07, 14:56 Sorki wysłalo mi się puste jeszcze raz. Jestem w 5t5d. Wczoraj zrobiłam badanie progesteronu 16,9 ng/ml przy normie w 1 trymestrze 9,3-33,2. W nieciążowym cyklu miałam 18,8. Nie za mało teraz? Niby w normie, ale.. I tak się martwię, chociaż plamień (odpukać) nie mam. Beta 23 dpo 8307 mlU/ml Beta 25 dpo 13486 mlU/ml. Czy Wam wyższe wartości też wolniej przyrastały? Dzięki za odpowedzi. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
migotka_bober Re: Wynik progesteronu 05.04.07, 15:07 beta powinna przyrastac przynajmniej o 66% po 48 godzinach(niekoniecznie 100) zatem moim zdaniem miescisz sie w normie,jesli chodzi o progetseron to tylko lekarz ci doradzi bo mi np lekarz mowil ze powinien byc w ciazy powyzej 20. Pozdrawiam i napisz co ci lekarz powiedzial Gratulacje i spokojnych 9 miesiecy Odpowiedz Link Zgłoś
katty26 Re: Wynik progesteronu 05.04.07, 15:52 Jeszcze tylko pytanko. Wizytę u ginekologa mam wyznaczoną na 11 kwietnia. I nie wiem czy wynik progesteronu jest tak zły, że powinnam panikować i starać się dostać do lekarza wcześniej, czy spokojnie poczekać do dnia wizyty? Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Wynik progesteronu 05.04.07, 21:22 Na szczęście się pomyliłam, poczytaj o przyroście bety www.forumginekologiczne.pl/txt/print,1911,2 Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Wynik progesteronu 05.04.07, 21:13 Przelicznik jest taki: 1 ng/ml = 3,18 nmol/l I teraz normy w nmol/l: faza folikularna 0,9-2,3 owulacja 2,1 - 5,2 faza lutealna 15,0- 57,0 menopauza 0,1 - 4,0 I trymestr ciąży 50-130 II trymestr ciąży 65-250 III trymestr ciąży 180-490 U Ciebie to jest 16,9 razy 3,18= 53,74 nmol/l. Norma jest od 50, więc niby w normie, ale... ja zachęcam Cie do jutrzejszej wizyty u lekarza. Z pewnością dostaniesz luteine albo duphaston, nie czekaj, nie ryzykuj! Ja poroniłam w 6,5 tygodnia prawdopodobnie z powodu niskiego progesteronu. Kilka dni wczesnie dostałam duphaston, ale już było za późno. Zmierzyłam ten poziom w 2 m-ce po poronieniu (7 dni po owulacji) i miałam poziom 51, czyli prawie tyle co Ty, ale Ty jesteś w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Wynik progesteronu 05.04.07, 21:15 I ten przyrost beta HCG masz "na styk", odwiedź lekarza. Trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
katty26 Re: Wynik progesteronu 05.04.07, 21:39 Dzięki Agnrek. Beta mnie tak bardzo nie martwi bo przyrost mial prawo zwolnić, gorzej z progesteronem. Zrobilam to badanie na własną rękę i teraz się martwię. Spróbuję się jutro dostać do jakiegoś giekologa - mój chyba jutro nie przyjmuje. Mam nadzieję, że nie będę miała z tym problemu Pozdrawiam cieplutko! Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Wynik progesteronu 06.04.07, 10:15 Nic się nie martw, Kochana, wszystko jest dobrze, ale lepiej to pokazać lekarzowi i spać spokojnie Ciężarną każdy lekarz przyjmie, leć do przychodni i na pewno ktoś da się ubłagać Ja pojechałam z krwawieniem i od razu bez kolejki mnie przyjęli, w ogóle nie było problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
katty26 Re: Wynik progesteronu 06.04.07, 12:03 Witaj Agnrek! Mam umówioną dzisiaj wizytę na 18tą. Mój lekarz co prawda nie mógł mnie dzisiaj przyjąć, bo miał dyżur w szpitalu, ale umówiłam się w przychodni Invicta (tam robię badania krwi). To chyba akurat nie ma znaczenia, który lekarz mi leki przepisze. Dzięki za poradę!!! Co prawda wynik mieści się w nomrie Incicty (ja mam 16,9 , norma 9,3 - 33,2), ale tak jak Ty sądzę, ze jak na ciążę to jednak za mało. Dam znać wieczorm co i jak! Pozdrawiam cieplutko i jeszcze raz dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
wuzetka4 Re: Wynik progesteronu 08.04.07, 11:59 Dziewczyny mam pytanie jestem po poronieniu,niestety nie znam jak wiekszość kobiet przyczyny chciałabym zmierzyć poziom progesteronu ,czy to on czasem nie był powodem dramatu.Moje pytanie jest takie w której fazie cyklu badać ,zęby mieć najlepszy obraz jego poziomu.Mam zamiar zrobić to prywatnie w labolatorium ,bo lekarze po pierwszym poron. nie chcą dać skierowania na badania. Odpowiedz Link Zgłoś
megisa1 Re: Wynik progesteronu 08.04.07, 13:03 progesteron bada sie 7 dni po owulacji ale wydziela sie pulsacyjnie wiec jesli chcialabys miec rzetelne wyniki to zaleca sie podbranie krwi do badania 3 krotnie w ciagu dnia o roznych porach jesli 2 wyniki beda ponizej normy...trzeba cos z tym zrobic... Odpowiedz Link Zgłoś
katty26 Re: Wynik progesteronu 06.04.07, 20:34 Melduję że dostałam Luteinę 100mg podjęzykowo dwa razy dziennie Jeszcze raz dzięki i Wesołych Świąt! Odpowiedz Link Zgłoś
megisa1 Re: Wynik progesteronu 06.04.07, 22:02 katty lepiej sprawdz poziom za kilka dni moja znajoma przy podobnym wyniku dostala duphaston co 8h i luteine dopochwowo (ktora dziala szybciej) moze u ciebie ta dawka wystarczy zeby nadgonic ale lepiej to spradz jeszcze nie wiem czy powinnam to pisac bo pewnie lekarz juz cie uspokoil i zyjesz swietami...ale ja chyba chcialabym to wiedziec mimo wszysto... pozdrawiam cieplutko spokojnej ciazy Odpowiedz Link Zgłoś