nono137 23.08.07, 14:12 witam wszystkich! mam pytanko czy ktoras z was miala niski poziom progesteronu? jakie sa wtedy objawy i w ogole skad sie bierze taki niski stan? piszcie prosze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miss30 Re: niski poziom progesteronu 23.08.07, 14:21 Ja miałam przed ciążą niski progesteron, który był wynikiem niewydolności ciałka żółtego. Gini mówili mi, że taka moja uroda. Objawiało się to zaburzeniami II fazy cyklu (plamienia lub krótkość fazy - nietrwająca nawet 10dni). W ciąży łykam duphaston, który również przed ciążą brałam przez ok. 2 lata (żeby nie mieć plamień) Odpowiedz Link Zgłoś
nono137 Re: niski poziom progesteronu 23.08.07, 14:29 mam jeszcze 1 pytanko czy z powodu niskiego pozimu mozna miec tez brazowe i skape plamienia zamiast okresu? bo ja zamiast okresu dostalam wlasnie takich plamien ktore trwaly 10 dni potem 3 dni nic nie lecialo i znowu zaczelo sie to plamienie na kolejnych 7 dni a do gina ide w poniedzialek ale juz teraz jestem ciekawa o co w tym wszystkim chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
mocpytan Re: niski poziom progesteronu 23.08.07, 15:56 ja miałam niski poziom i czasami mój okres ograniczał się do skąpych 2dniowych plamien dostałam duphaston i od razu zaszłam w ciążę... gdzieś słyszałam, że duphaston, brany w odpowiednich dniach cyklu powoduje drugą owulację, ale nie wiem czy to prawda Odpowiedz Link Zgłoś
miss30 Re: niski poziom progesteronu 24.08.07, 07:44 Nie to nie prawda duphaston nie powoduje 2 owulacji. Bierze się go po owulacji w II fazie cyklu (on raczej, jak by miało dojść do owulacji to był ją powstrzymał, bo progesteron podany za wcześnie blokuje owu). Odpowiedz Link Zgłoś
mocpytan miss30 24.08.07, 20:25 nie do końca tak jest duphaston bierze się, zgodnie ze wskazaniami lekarza. i może być dawkowany również od np 10--11 dnia cyklu przez parę dni Odpowiedz Link Zgłoś
albero333 Re: niski poziom progesteronu 24.08.07, 11:11 Mója pani doktor uważa, że mam za niski progesteron ( jestem w 12 t.c.)Biorę duphaston 3 x dzienie i 2 x w tygodniu zastrzyki z kaprogestu, od początku ciąży nie miałam plamień, może lekkie bóle podbrzusza, które minęły po tych lekarstwach. Mam jednak niską temperaturę i nie dokońca stabilną, co oznacza, że poziom progesteronu się za bardzo waha. Skąd się bierze taki stan- podbno mam leniwy organizm, który nie chce produkować odpowiedniej ilości progesteronu, i dlatego trzeba się wspomagać "sztucznym" Odpowiedz Link Zgłoś
miss30 Re: niski poziom progesteronu 24.08.07, 13:54 Progesteron podwyższa temp. Czy miałaś robione badanie tego hormonu? Uzupełnianie progesteronem napewno nie zaszkodzi, jeżeli lekarz zalecił takie dawkowanie to ja bym się tego trzymała. Częstą przyczyną poronień jest właśnie zbyt niski progesteron. Sama mam niewydolność ciałka żółtego i jestem na początku ciąży, również uzupełniam się duphastonem. Odpowiedz Link Zgłoś
meggii791 Re: niski poziom progesteronu 24.08.07, 14:21 witaj nono tez sie borykam i borykalam z niskim poziomem progesteronu teraz akurat jhestem w ciazy i musze brac czopki progesteronowe a przed ciaza z powodu PCOS mialam niski poziom progesteronu. warto leczyc ta przypadlosc poniewaz caly cykl jest dzieki temu niedoborowi rozregulowany a w ciazy mozna szybciutko poronic poprzez niewystarczyjacy poziom tego hormonku. Odpowiedz Link Zgłoś