megisa1 cześć dziewczynki ;D 26.09.07, 10:37 widze że tu tez się trochę dziewczyn zadomowiło a mnie na tym wąteczku jeszcze nie było termin wstępnie mam na 11.05 zobaczymy co dalej z tego będzie bo to już moja czwarta ciąza oby w końcu ta była udana !!! bo juz tak sie faszeruje dragami że jakby sie nie udało to bym sie wkurzyła hehe dziś mała nowość... ...zawsze jak wstawałam rano to muliło mnie troche na głodniaka ale tak lajtowo...dziś mimo zjedzonego śniadanka mulenie nie minęło a nawet jest wieksze to tak jakbym po przepitej imprezie, częściowo na kacu patrzyła na wódke i kieliszka...oj tak mi sie żołądek wywraca dziewczyny czy to sę mdłości? ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ PS. zapraszam na forum majówek 2008 wszystkie dziewczyny które jeszcze do nas nie trafiły Buźka Odpowiedz Link Zgłoś
kam98 Re: cześć dziewczynki ;D 26.09.07, 14:32 megisal1! O tych mdłościach- świetnie to ujęłaś !!! Dokładnie tak to jest, dokładnie jakb się było na ,,kacyku"!A jeśli chodzi o Twoje ciąże- to główka do góry- mój pierwszy synek urodził się po 2 nieudanych ciążach...leżenie z plamieniami w łózku w płaczu, niewiadomej -czasami złości Przyszedł na świat z 10 punktami, niedługo skończy 5 lat- czeka na siostrzyczkę (mam nadzieję)Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
joasija Re: Majóweczka 2007 26.09.07, 11:18 KOCHANE MAJÓWECZKI!! bUZIAKI I POWODZONKA..ECH..rok temu przeżywałam to samo Odpowiedz Link Zgłoś
kam98 Re: Majóweczki 2008 26.09.07, 14:25 Witam. Widzę, że w maju będzie niezły wysyp U mnie termin na 22 maja, czuję się fatalnie- mdłości, które utrzymują się właściwie przez cały dzień, troszkę brzuszek z lewej strony pobolewa Przy ciąży pierwszej były plamienia i leżenie przez pierwsze 3 miesiące w łóżku, ale bez tych okropnych mdłości. Przejdę i to- ważne że wszystko w porządku- na chwilę obecną nie ma żadnego zagrożenia. Pozdrawiam mocno- do usłyszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kati792 do Megisa1 26.09.07, 15:50 Witaj Megisko!To super,że jesteś tutaj!!Gratuluję z całego serca!!Pamiętam Cię z NPR,podczytywałam sobie często tamtejsze wątki.I nie wiem dokładnie,ale chyba byłaś też na Poronieniu,czy tak? Zobaczysz teraz się uda,bo widzę,że ten Nasz majowy wątek jest szczęśliwy!!! Ja też poroniłam...w kwietniu i mam nadzieję,że to się NIGDY WIECEJ NIE POWTóRZY!!!Z jednej strony cieszę się ogromnie z tej ciąży,a z drugiej staram nie napalać za bardzo,żeby nie rozczarować się pózniej...Jutro idę do lekarza,będzie to prawie koniec 7 tyg,więc mam nadzieję usłyszeć serduszko.Pozdrawiam i trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
agnesik190 a ja po wizycie 26.09.07, 17:22 Niestety wieści nie najlepsze, widziałam bijące serduszko mojego dziecka, ale ciąża zagrożona, mam leżeć i nie dźwigać przez 30 dni ((. Odpowiedz Link Zgłoś
agikar Re: Majóweczki 2008 26.09.07, 18:58 hej no dziś to spałam długo ale i tak nie czuje się zbyt dobrze coś mnie ciągle muli i też co jakiś czas pobolewa w dole. Wczoraj jak biegłam na autobus z pracy to potem tak mnie bolało że myślałam że coś się już stało ale na szczęście wszystko się uspokoiło. Do lekarza wybieram się w przyszłym tygodniu bo teraz to już czasu trochę brak. Pozdrawiam Was i ciesze się że jest nas coraz więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
ewka_1707 Re: Majóweczki 2008 26.09.07, 21:24 Właśnie wrócilam od gin. Stwierdził, że nieźle mam wyczulony organizm skoro w 4tc juz to stwierdziłam. 2 di po spóźnionej @ zrobilam test i ............ JEST!!!!!!Po roku starań. To jest wprost niesamowite... A jeszcze gin powtwierdził, że jest. Zlecił badania i za tydzień z wynikami. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nombrilek Też sie dopiszę :) 27.09.07, 11:30 prawdopodobny termin ok 25 maja Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaskap Po wizycie 27.09.07, 12:46 No to byłam wczoraj u ginpotwierdziła ciąze, tylko juz sie pogubiłam w tym liczeniu, bo wydawało mi sie ze to koniec 6 tygodnia ciazy,ale ona stweirdzila ze to raczej tydzien 5! I wez tu sie połapNa razie na monitorku widać tylko "bąbelek"ale z mężem bardzo sie cieszymy, że jestnastepna wizyta za 4tygodnie, poki co folik i spokój duchazycie jest piekne Odpowiedz Link Zgłoś
mietowy_kot dopisuję się - termin na 31 maja 27.09.07, 18:04 Cześć Dziewczyny! Dopisuję się do majowego wątku, z najmłodszą ciążą. Moj termin wg miesiączki to 31.05. To moja 3 ciąża, z pierwszej mam prawie 2-letnią Zuzankę, drugą poroniłam w kwietniu 2007 i mam nadziję że trzecia zakonczy się szczęśliwie Pozdrowionka! Odpowiedz Link Zgłoś
kati792 po wizycie! 27.09.07, 21:21 Byłam dziś u lekarza.Jest dzidziuś,ma całe 6 mm,myślałam,że jestem w 7 tyg.a tu się okazało,że w 6!!!Już sama nie wiem,jak oni to liczą!No bo skoro ostatnią @ miałam 13.08 to wychodzi mi 7 tyg.a nie 6.No ale najważniejsze,że jest ciąża,bijące serduszko też jestTylko zmartwiłam się,bo jak przypomniałam lekarzowi,że w kwietniu poroniłam,i że teraz boli mnie brzuch to dał mi Duphaston-2razy po 1 tabletce przez 3 tyg.Za 3 tyg.do kontroli.Mam tylko nadzieję,że ten lek nie zaszkodzi,a pomoże i nie powtórzy się sutuacja z kwietnia.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
zonkastonka Re: po wizycie! - do kati792 28.09.07, 09:02 Witaj! A to mnie skołowałaś! Ja ostatnią miesiączkę miałam 12.08 i tez jestem przekonana, że jestem w 7 tyg. Wizyta dopiero w poniedziałek, zobaczymy co mi lekarz wyliczy. Tez marzę aby zobaczyć bijące serduszko!!! Pozdrawiam, stonka Odpowiedz Link Zgłoś
figoglinka Re: po wizycie! 28.09.07, 09:10 Mnie też ostatnio pobolewało, ale mniej niż w drugiej ciąży (niestety strata w 15 tygodniu.) - teraz jestem w trzeciej, mam nadzieję, że szczęśliwej (póki co 7 tydzień). Lekarz twierdził poprzednio, że te bóle to na skutek hormonów, które działają rozluźniająco na mięśnie, a ja i tak mam je słabe, bo miałam operowaną przepuchlinę, więc takie bóle mogą wystąpić. kati792 - co do duphastonu, to na pewno nie zaszkodzi. Bierze je mnóstwo dziewczyn, które mają problemy z zajściem w ciążę, ja także brałam na początku pierwszej ciąży i mam zdrowego cudownego synka (2 latka). Od kilku dni mam jakieś takie niby plamienia, ale nieznaczne, więc jeśli się nie nasili, to ide normalnie na wizytę w przyszłym tygodniu, tak jak planowane. Inna rzecz, że się nie oszczędzam, bo dużo jestem w domu sama z synkiem i się po prostu nie da. Do tego dochodzi latanie po schodach - diabelski wynalazek. Chyba będę myślała o zmianie lokum, bo nie wyobrażam sobie latania po tych piętrach jak dojdzie jeszcze maluszek. A takie wydawało się super miejsce. Cóż, życie wskazuje na praktyczne rozwiązania. Podrawiam wszystkich, pa Odpowiedz Link Zgłoś
kati792 Re: po wizycie! 28.09.07, 11:54 No to mnie uspokoiłaś troszkę.Co do latania po schodach,mieszkam na 2 piętrze i pierwszej ciąży latałam np.na dół najpierw z wózkiem(ok12kg),na góre i z powrotem na dół z 4 kilogramowym dzieckiem.Tyle miał Wiktor jak się urodził.Teraz Wiktor ma lata i wycwaniłam się i od września posłałam go do przedszkola)Mam troszkę spokoju i mogę odpoczywać..Zanim urodzi się nasze drugie dziecko przeniesiemy się na 3 piętro,na nasz wymarzony stryszek. To dopiero będzie bieganina z wózkiem dzieckiem,zakupami itd... Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 Re: dopisuję się - termin na 31 maja 28.09.07, 12:48 Wiesz, ja też poroniłam w kwietniu 2007 roku.Ten rok w ogóle jest do d... Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 Druga ciążą, pierwsza nieudana 28.09.07, 12:37 Ja też mam termin na maj, w dodatku wg tych chorych wyliczeń wypada mi poród w moje urodziny,ale by były jaja, mąż miałby w ten dzień dwa prezenty do kupienia 8 października idę do Gina na kontrol. Zobaczymy jak to będzie, trochę się boję bo pierwsza ciąże straciłam. Wierzę, ze tym razem mi się uda... Pozdrawiam Was dziewczynki z " fasolkami" w brzuszkach. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 wiek ciążowy - dziwna sprawa 28.09.07, 13:15 A i jeszcze jedna sprawa, zauważyłam, że wiele z was mówi o dziwnych wyliczeniach lekarzy wieku ciążowego.Mnie też te wyliczenia wydają się bynajmniej dziwne. Bo jak można liczyć ciążę od ostatniej miesiączki??? Przecież mając ostatni okres nie byłam w ciąży!!! W ciązy jestem od momentu zapłodnienia-takie moje zdanie. Przez tą sztywną regułę liczenia wieku ciążowego , wymyśloną w dodatku przez jakiegoś niemieckiego Idiotę, lekarze wprowadzają wiele chaosu. Bo nie każda kobieta ma owulację dokładnie dwa tygodnie po miesiączce. Czytałam o przypadkach kobiet , które zaszły w ciązę na dwa dni przez spodziewaną miesiączką?! I wiedzą, ze zapłodnienie nastąpiło akurat w ten dzień, bo współżyły tylko raz w danym miesiącu ( chłopak wyszedł na przepustkę z woja). Może cykl, który nie zakończył się miesiączką, bo nastąpiło zapłodnienie miał trwać dłużej?. Ale lekarze liczą w ten sposób, zeby było im łatwiej. Trochę to rozumiem, to jedyny pewny termin jaki kobieta pamięta, nie każda wie, kiedy nastąpiło zapłodnienie. Tylko np. mój lekarz stwierdził , ze moja ciąża nie rozwija się prawidłowo bo jest za mała, jak na wiek, który on sobie wyliczył czyli na 6 tydzień. A nie był to 6 tydzień, tylko 3 (licząc od zapłodnienia) wtedy pecherzyk ciązowy miał 3 mm, a wg lekarza powinno być już widać zarodek. Mówiłam mu ,ze z pewnych względów obstawiam termin zapłodnienia taki a nie inny i z pewnością nie jest to ciąża starsza jak 3 tygodnie. Zaryzykował stwierdzenie, ze mam nawet skłonność do tzw. poronienia nawykowego. Bo jak mówiłam, pierwsza ciąża zakończyła się poronieniem, bez większego powodu. Dziwi mnie jak taki doświadczony lekarz specjalista, w dodatku ordynator oddziału ginekologiczno- położniczego szpitala jest tak mało elastyczny w pewnych sprawach i przyjmuje, ze każda ciąża rozwija się wg ściśle określonych , książkowych reguł. Każda ciąża jest inna i nie można, wydaje mi się, denerwować pacjentki już z samego początku że ciążą jest coś nie tak. Jestem obecnie na zwolenieniu ale ciągle myśle o tym, co mi powiedział o nieprawidłowo rozwijającej się ciąży. To nie fer,należało poczekać z tym stwierdzeniem do kolejnej wizyty, która nastąpi 8 października i która ma potwierdzić bicie serduszka. Fiu fiu ale się rozpisałam ale musiałam bo się znerwowałam jeśli ktoś zna podobne przypadki do mojego pozytywne oczywiście piszcie dziewczyny. Negatywnych mam już zbyt dużo w głowie, przez mojego wspaniałego lekarza-chyba go zmienie, choć nie mam zbyt dużego wyboru w moim mieście. Pozdrawiam, buziaki Odpowiedz Link Zgłoś
kanaryjka Re: wiek ciążowy - dziwna sprawa 28.09.07, 13:28 No właśnie, te wyliczenia są denerwujące. Wg. daty ostatniego okresu powinnam włąsnie rozpocząć 6 tc, ale byłam wczoraj u gina bo nie wytrzymałam i powiedział mi (usg dopochwowe), ze według niego to wczesna ciąża - 3 tydzień. I to w zasadzie by się zgadzało, bo mniej więcej właśnie wtedy czułam, że mam owulacje. No i teraz nie wiem, czy mam sie martwić, czy wszystko jest ok.... Pogratulawał mi oczywiście i nie mówił nic co by miało wskazywać, ze jest coś nie tak, ale kazał mi przyjść za tydzień, żeby sprawdzić jak się "fasolka" rozwija. Nie zapisał mi tez na razie żadnych badań. No i teraz nie wiem czy to normalna praktyka? Odpowiedz Link Zgłoś
nati281 Re: wiek ciążowy - dziwna sprawa 28.09.07, 14:28 witam was majóweczki jeśli wszystko bedzie ok to pierwszy raz zostane mama widzialam u fasolki bijace serduszko tylko cos z tygodniami mi nie pasuje lekarz mówil ze to nie pelny 6tc a mi wydaje sie ze nie ostatnia miesiaczke mialam 3.08 wynik bhcg ponad82tysiace było widac bijace serce może ktos mi pomorze trzymam kciuki za wszystkie fasolki Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 Re: wiek ciążowy - dziwna sprawa 28.09.07, 14:58 to musi być raczej 6 tydzień bo inaczej nie widziałabyś akcji serduszka, serduszko zaczyna bić właśnie w tym tygodniu, nie wcześniej (ponoć). Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 Re: wiek ciążowy - dziwna sprawa 28.09.07, 14:53 to normalne, ze nie skierował Cie na żadne badania bo jest jeszcze za wcześnie,oni najpierw określają czy jest to ciąża żywa na podstawie bijącego serduszka. U ciebie jest podobnie jak u mnie. Też jak byłam u gina on stwierdził szósty tydzień, dla mnie to był trzeci. To dobrze , ze Cie nie denerwował głupimi tekstami. Ale, ze kazał Ci przyjść za tydzień to bez sensu! Czy chodzisz prywatnie? Bo jeśli tak to zdzieranie z Ciebie kasy. Za tydzień nie będzie zbyt wiele widać poza tym, ze pęcherzyk ciążowy powiększy ci sie o pare mm jak będzie wszystko w porządku- czego Ci życzę. papa Odpowiedz Link Zgłoś
agnesik190 Re: wiek ciążowy - dziwna sprawa 28.09.07, 15:38 Dziewczyny ja sobie obliczyłam wiek ciąży za pomocą tej stronki i u mnie zgadało się idealnie z USG. Podaję link, może komuś się przyda dziecko.haczewski.pl/ Ja również mam wizytę za tydzień,a to dlatego, że coś jest nie tak, biorę duphaston i za tydzień mamy skontrolować czy się polepszyło, czy dalej leżenie. Również nie dał mi żadnego skierowania na badania ani nie założył karty ciąży. Planowałam w pracy powiedzieć dopiero w 12tyg, ale dostałam zwolnienie na 30dni więc będę musiała powiedzieć wcześniej. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
kati792 Re: wiek ciążowy - dziwna sprawa 28.09.07, 16:27 świetna stronka!!!Wiek mojej ciąży wyszedł tam IDEALNY z tym,jaki podał mi wczoraj mój ginekolog!.6tydz.i 4 dni.Mi też nie założył karty ciążowej,także dostałam duphaston 2 razy po 1 tabletce.Pewnie na tym etapie ciąży wszystko może się zdarzyć,tak jak w mojej poprzedniej-poronienie w 5 tyg,dlatego nie założył mi karty.Za 3 tyg.mam iść do kontroli. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 Re: wiek ciążowy - dziwna sprawa 28.09.07, 17:40 faktycznie super ta stronka do wyliczania wieku ciąży, wszystko się u mnie zgadza... dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
kanaryjka Re: wiek ciążowy - dziwna sprawa 28.09.07, 19:30 Rzeczywiście fajna stronka i zgadza się z tym co mi wczoraj powiedział gin Odpowiedz Link Zgłoś
kanaryjka Re: wiek ciążowy - dziwna sprawa 28.09.07, 19:26 Dzięki Alicja, trochę mnie pocieszyłaś Chodze prywatnie i tez sobie pomyślałam, że to naciaganie, ale z 2 strony do tej pory nie naciągał, dlatego juz sama nie wiedziałam czy mam sie martwić czy nie. Oczywiście i tak wsłuchuje się w swoje ciało i mówie do fasolki, żeby sie nie wygłupiała tylko mocno trzymała i rosła zdrowo Szczerze mówiąc do tej pory nie zdawałam sobie sprawy jak dużo kobiet traci ciąże we wczesnym jej okresie Pozdrawiam i też życzę żeby wsio szło ok Odpowiedz Link Zgłoś
arszczal Re: Majóweczki 2008 28.09.07, 22:31 hej dziwczyny dołanczam do Wastermin mam na 12 maj Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisienka Re: Majóweczki 2008 29.09.07, 14:32 cześć ja też jestem w ciąży bo wyszedł test ciążowy i lekarz mi to w środę potwierdził ale nie wiem w którym tygodniu bo ostatni okres dostałam po 26dniach (zazwyczaj miałam po 27-28dniach), zaczął mi się 20sierpnia. wg kalkulatorków internetowych wychodzi że poczęcie było 3/09 co jest niemożliwe (delegacja) więc mogło dojść do poczęcia 01/09 lub 07/09. do tego sprawdzałam codziennie temperaturę i skoczyła mi o 3kreski dopiero 10/09 więc można było myśleć że to ten termin z 7/09 ale tego dnia miałam upławy typu kaszka i lekarz stwierdził że to nie grzybica ale już mogła być ciąża. czy ktoś z was wie czy pomiary temp mogą coś wyjaśnić czy mi tylko zaciemniają? i jak ja mam tu obliczyć tydzień ciąży (3czy 4)? lekarz mi kazał przyjść za miesiac ale że znowu mnie nie będzie to mam przyjść 13 listopada czyli w (11 lub 12 tc) czy to nie za późno na pierwsze USG? za to mam już sobie zrobić badania krwi i poinformować telefonicznie o wyniku progesteronu. czy wy też robiłyście takie badania? ALE... W którym by nie byłam to się bardzo cieszę z tej ciąży i termin mi przypada na któregoś maja)) świat jest piękny tylko spać mi się sporo chce podbrzusze pobolewa ale jeszcze nie mam mdłości - od którego tygodnia się zaczynają? pozdrowienia dla majóweczek!)))) Odpowiedz Link Zgłoś
imogaine Re: Majóweczki 2008 29.09.07, 19:47 Dawno sie nie odzywałam, bo roboty dużo i dzieckiem trzeba się zająć a poza tym mąż wieczorami przy komputezrze Wczoraj byłam u lekarza słyszałam i widziałam serduszko - zawsze mnie zdumiewa jakie jest duże w porównaniu z resztą, fasolka 12 mm. Jednak z powodu plamienia dostałam duphaston i no spę i 2 tygodnie zwolnienia, szef był nader nieszczęśliwy chociaż pogratulował. Mam sie oszczędzać - co jest trudne przy niespełna dwulatku - ale przynajmniej odpocznę i przeczekam te wstrętne mdłości, prawie nic nie mogę jeść (wchodzą owoce i zupy) więc ciągle chodzę głodna i znowu mi niedobrze, ochyda, mam nadzieję że za dwa tygodnie juz przejdą. Wyliczył mi termin na 11.05 więc jest to 8 tydzien no i czarowaliśmy żeby była córeczka :0 Pozdrowienia dla wszystkich majówek Odpowiedz Link Zgłoś
kasienkab26 Re: Majóweczki 2008 30.09.07, 19:00 Ja też się pochwalę 18.09 robiłam test (dwie czerwone kreski), a 26.09 ciążę potwierdził lekarz. Termin porodu mam 24 maja 2008r. Trzymajcie kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
gaskap halo, nie spać! 03.10.07, 15:54 halo, halo, gdzie sie wszyscy podziali? jak znosicie dolegliwości poranne? ja musze powiedziec, ze ciężko jest, jem śniadanie, staram się nie robić gwałtownych ruchów...ale najgorsze są zapachy, które ogarnają mnie w koło...zapach mydła, dezodorantu, ubrań z szafy...no totalnie jak na kacykuwszelkie szybkie ruchy z mojej strony, jak wstanie, czy siadanie, nawet ubieranie się powodują mdłości...jak sobie z tym radzić?nawet droga do kibelka wydaje mi się kilometrowa od rana...ale już w drodze do pracy powolutku wszystko na szczęscie mija, czasem przypomona mi się "jazda na karuzeli" wieczorami...pozdrawiam wszystkie przszłe mamusie Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 Re: halo, nie spać! 03.10.07, 15:58 Jejciu dobrze, ze ja nie mam żadnych dolegliwości... Zero mdłości, mogę jeść wszystko, żaden zapach mnie nie drażni. Jakie to dziwne, ze każda kobietka przechodzi ciąże inaczej. Termin porodu mam na 20 maja. Czuję się super. Pozdrawiam wszystkie mamuśki Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkowska Re: halo, nie spać! 03.10.07, 16:32 To zazdroszcze.Ja czuje sie fatalnie gdzies od 2tygodni.Ciekawa jestem jak dlugo jeszcze bede tak sie meczyc,dopiero zaczynam 8tc (( Odpowiedz Link Zgłoś
figoglinka Re: halo, nie spać! 04.10.07, 13:27 A ja właśnie po wizycie lek. Strasznie długo sie wyczekałam, ale warto było. Koniec 7 tyg. i słyszałam bicie serduszka. Dzieci sztuk 1 termin 16 maja. W ub. tygodniu miałam plamienia i przeczekałam, po 5 dniach przeszły. Fakt, że nie były jakieś super poważne. Doktor nie był zadowolony, że się nie zgłosiłam do szpitala - podobno trzeba bardziej uważać jak ma się konflikt serologiczny i przy najmniejszym nawet krwawieniu sygnalizować, wtedy ew. można dostać zastrzyk z immunoglobulin. Nie wiedziałam. Piszę tutaj - może się którejś przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
agnesik190 Re: Majóweczki 2008 04.10.07, 19:03 Dziewczyny czy Wy już wszystkie macie założone karty ciążowe. Bo ja już drugą wizytę zaliczyłam i karty brak. Odpowiedz Link Zgłoś
agikar Re: Majóweczki 2008 04.10.07, 19:26 hej dziewczynki ja też tu często ostatnio nie zaglądam ale ciągle jestem taka zmęczona i do tego te mdłości, nic mi się nie chce najchętniej to bym spała i leżała a tu tak sie nie da, do pracy trza iść, ugotować coś, młodym się zająć ech... a to dopiero 5 tydzień. Ja u lekarza jeszcze nie byłam bo nie mam kiedy , chyba w przyszłym tygodniu sie wybiorę. Pozdrawiam) Odpowiedz Link Zgłoś
kanaryjka Re: Majóweczki 2008 04.10.07, 20:49 Witam przyszłe mamy, właśnie miałam zapytać jak się czujecie, ale widze, ze juz to pytanie padło Ja nie mam porannych mdłości, ale za to w różnych porach dnia jest mi niedobrze, najgorzej jak chociaz odrobine zrobie się głodna (średnio obecnie co 2-3 godziny...), właśnie przed chwila walczyłam z potęznym atakiem nudności a jest godzina 20:45... Ale to jeszcze nic, mycie zębów to od 2 dni dla mnie gehenna, czy któraś z Was tez tak ma? Karty ciąży jeszcze nie mam, ale ide do gina we wtorek, to zobacze co powie. Teraz musze poszykac na forum jakies sposobów na nieporanne mdłości. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 Re: Majóweczki 2008 04.10.07, 22:48 ja tez nie mam jeszcze karty ciązy. Idę w poniedziałek do Gina, mam nadzieję, ze zobaczę serduszko. Tak bardzo bym to chciała zobaczyć, jak serduszko będzie to pewnie i karta ciąży będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ika.0 Re: Majóweczki 2008 05.10.07, 09:28 Witam dziewczyny ja od piatku zeszłego tygodnia przechodze koszmar. Wtedy zaczely sie plamienia trafilam na odzial i lekarz po usg stwierdzil ze moze to byc ciaza pozamaciczna(bo nie widac pecherzyka) zrobili mi beta (434)i wypisalam sie, w poniedizalek zas zrobilam beta (668)i byłam u swojego lekarza który mi powiedzial ze niemoze wylkuczyc ciazy pozamacicznej ale moze to poprostu byc wczesna ciaża dal mi duphaston i kazal lezec dzis mam zas beta i jutro do lekarza i ma byc juz wszystko wiadomo trzymajcie za mnie kciuki .Pozdrawiam Wszystkie majóweczki trzymajcie sie zdrowo z Waszymi fasolkami.pa Odpowiedz Link Zgłoś
abi19822 Re: Majóweczki 2008 05.10.07, 11:04 ika.0 trzymam za Ciebie kciuki, nie jestem Majówka (jestem w watku pazdziernikowym) ale zycze Ci bardzo duzo zdrowka i spokojnych miesiecy Odpowiedz Link Zgłoś
nati281 Re: Majóweczki 2008 05.10.07, 14:08 witam wszystkie mamy i fasolki Dzis bylam na drugim usg i szok widac postać 13 dni temu jak byłam potwierdzić ciąże było tylko bijące serduszko a dzis widać co nosze 8 tygodni i 5 dni to jest niesamowite Jakby nie te mdłości poranne bylo by super Pozdrawiam wszystkich i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
grochalcia Agnesik-sałatka 05.10.07, 10:36 dawaj kochana ten przepis na salatke z kuskusem. wiesz, ze ja dopiero dzis przeczytalam twoj wpis o salatce z watku lipcowego??? po moim fatalnym usg juz na lipiec nie wchodzilam.... robilam dzis porzadki w szafie. jak mi sie w ciagu 2 miesiecy nie uda, wysylam paczka do wroclawia. wiec na razie nic nie kupuj)) Odpowiedz Link Zgłoś
agnesik190 Ika.0 05.10.07, 14:07 Mocno trzymam kciuki. Bądź dobrej myśli. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
agnesik190 Re: Majóweczki 2008 05.10.07, 20:40 A gdzie reszta majówek się podziała. Piszcie dziewczynki, piszcie co u Was. Pozdrowionka i miłego weekendu życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 Re: Majóweczki 2008 05.10.07, 23:25 border="0" src="https://www.suwaczek.pl/cache/79b54b20ae.png"></a> Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 Re: Majóweczki 2008 05.10.07, 23:29 [url=www.suwaczek.pl/]www.suwaczek.pl/cache/79b54b20ae.png" border="0" alt=" www.suwaczek.pl/cache/79b54b20ae.png">[/url] Odpowiedz Link Zgłoś
purple_rain Re: Majóweczki 2008 09.10.07, 10:59 Mdłości, mdłości, mdłości.... coraz gorzej. Drugi trymestrze przybywaj!!! Dostałam od gin leki ale nic nie pomaga. Do tego jestem chora. Ktoś przywlókł do pracy wirusa (u was tez jest zwyczaj chodzenia chorym do pracy?) i oczywiście w końcu przeszło na mnie. Męczę się już drugi tydzień, a od tego kaszlu, mdłości stają się przeraźliwie rzygawiczne ( Odpowiedz Link Zgłoś
kanaryjka Re: Majóweczki 2008 09.10.07, 17:22 No i jestem po wizycie Widziałam bijące serduszko, niesamowite wrażenie Wszystko jest oki czego i Wam życze Pozdrawiam mamusie i fasolki Odpowiedz Link Zgłoś
zania77 Re: Majóweczki 2008 06.10.07, 15:08 I ja jestem w 8 tyg mialam 2 razy usg gdzie lekarz nie pozwolil wejsc mojej drugiej polowie i potraktowal mnie jak jak kure z tasmy nastepny prosze bardzo mi smutno z tego powodu.Czekam jeszcze na wyniki i zmienie lekarza.Mam nadzieje ze to bedzie coreczka.Pozdrawiam wszystkie mamusie. Odpowiedz Link Zgłoś
imogaine Re: Majóweczki 2008 06.10.07, 15:48 Ja też mam nadzieję na córeczkę bo synek już jest Dziś czuję się lepiej, nie śpię cały dzień, mogę coś zjeść i nawet posprzątałam łazienkę zapuszczoną. Wczoraj czytałam pamiętnik z pierwszej ciązy i tak gdzieś koło 9 tyg zaczęły przechodzić mi mdłości, więc jest nadzieja, chociaż w zeszłym tygodniu w to nie wierzyłam, była masakra dobrze, że jestem na zwolnieniu i to jeszcze cały tydzien Pozdrowienia dla cierpiących mdłości Odpowiedz Link Zgłoś
zania77 Re: Majóweczki 2008 08.10.07, 16:00 Imogaine ja nie daje rady posprzatac kompletnie nic dostaje powera na 5 min a pozniej znowu opadam z sil moj facet ma przerabane bo tak marudze za samej ze soba mi zle hehe.Ale wlasnie gotuje gulasz tyle ze nie wiem kto pozmywa dobrze ze mam zmywarke.Acha widzialam sliczne buciki dla dziewczynki to musi byc dziewczynka jeszcze jeden chlopak i sie pakuje hehehe pozdrawiam wszystkie marudy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
imogaine Re: Majóweczki 2008 08.10.07, 21:27 Ze mna to bywa różnie. Dziś jestem dętka i to ciągle głodna dętka, która w dodatku na nic nie ma ochoty. Babcia była z małym na spacerze, mąż odkurzał i wybiera się po zakupy a co do gotowania to najchętniej nic bym nie gotowała, tylko dla małego, na szczęście mama mieszka blisko i podrzuciła mi dziś obiadek. i tak to wygląda. Drugi trymestrze przybywaj! Odpowiedz Link Zgłoś
kanaryjka Re: Majóweczki 2008 09.10.07, 10:41 U mnie bez zmian w zasadzie. Napady głodu, co 2-3 godziny powodujące mdłości obecne niestety Tyle, ze mycie zębów nie jest już tak męczące Ale jak będe tyle jeść, to nie chce się widzieć za kilka miesięcy... Tez się szybko męczę, ale za to od 2 dni mam kłopoty ze snem Brzucha na razie nie widac, ale to by było za wcześnie Dzisiaj kolejna wizyta u gina. Ciekawe co powie. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkowska Re: Majóweczki 2008 06.10.07, 15:54 Dlugo sie nie odzywalam,bo i nic nowego sie nie dzieje.Ciagle te mdlosci,tylko bym spala caly dzien.To juz 8tc,a ja nadal nie wiem czy wszystko jest w porzadku.Pierwsza wizyte i usg mam dopiero w czwartek.Tu gdzie mieszkam jest jeden ginekolog zajmujacy sie ciaza,na cale miasteczko.Czekam na wizyte juz 3tyg,koszmar! Odpowiedz Link Zgłoś
gaskap Re: Majóweczki 2008 08.10.07, 08:44 Agnieszkowska- spokojnie, nic sie nie denerwujJa bylam na jednym usg jakoś w 5tyg. i widziałam tylko babelekale według moich obliczen byl to tydzien 6 i powinno byc widac serduszko!hmmy, no i sie troche zdenerwowałam. Czekam do 22pazdziernika, czyli miesiąc od ostatniej wizyty, mam nadzieje, ze jest wszystko dobrze...Czas w ciązy naprawde sie wlecze!!!!'Najważniejsze to byc dobrej myśli, objawy ciązowe są, ja tez mam mdłości i zasypiam ledwo się położe Podobno typowe oznaki ciązowe dobrze wróżą)))trzymaj sie, do czwartku blisko Odpowiedz Link Zgłoś
ika.0 Re: Majóweczki 2008 08.10.07, 15:39 Witam .Dziewczyny ja wypadam ,dzis wróciłam ze szpitala rokowania sie sprawdziły to była ciaża pozamaciczna ,bede próbowac za 6 mies.trzymam za Was kciuki Powodzenia PA Odpowiedz Link Zgłoś
zania77 Re: Majóweczki 2008 08.10.07, 15:54 Ika trzymaj sie cieplutko buziaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta741 Re: Majóweczki 2008 08.10.07, 19:47 Ika - przykro mi... trzymaj sie, przytulam. Odpowiedz Link Zgłoś
zonkastonka Re: a jak u Was z brzuchem? 09.10.07, 08:33 Właśnie zaczynam 9 tc. Jest to moja druga ciąża, po pierwszej mi zostało ze 2-3 kg Brzuch mi juz tak wystaje że nie mieszczę się w ZADNE nie-ciązowe spodnie. W poprzedniej ciąży taki to miałam chyba w 15-tym tyg. Nie moge powiedziec że mnie to martwi - bo to znak, że dzidzia rośnie (mam nadzieję), ale w pracy chciałam ukryć do 12-tyg. Czy któraś też tak ma w kolejnej ciąży? Dodam, że jak narazie waga stoi, czasami nawet jest minus 1 kg... Pozdrawiam, stonka Odpowiedz Link Zgłoś
gaskap jak w pracy? 09.10.07, 15:10 hej, ja własnie dzis powiedziałam w pracy o moim stanie błogosławionym co mialam zrobic, jak mi kolezanka "na twarz" rzuciła pytanie? co tu ukrywać, co ma byc to będziemusze tylko do gin sie po zaświadczenie wybrać, żeby mój wspaniały szef nagle nie wpadł na pomysł zwolnienia mnie dyscyplinarnego...bo z nim róznie bywa ale powiem szczerze, ze mi ulzyło Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkowska Re: jak w pracy? 09.10.07, 15:30 dzieki Gaskap za slowa otuchy.Chyba masz racje ze oznaki ciazowe to dobry sygnal.Kilka m-cy temu tez bylam w ciazy i dopiero w 12 tyg.wykryto puste jajo plodowe(lekarz kalosz!).Wtedy nie mialam takich objawow jak teraz,zadnych mdlosci ani spedzania nocy w kibelku.Mam wiec cicha nadzieje,ze w czwartek na usg zobacze fasolke z bijacym serduchem.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kati792 Re: a jak u Was z brzuchem? 09.10.07, 16:01 Ja właśnie wróciłam z zakupówKupiłam sobie ciążowe spodnie,bo w żadne inne już się nie mieściłam!!Materiał a'la dzins,z elastycznym pasem wokół brzuszka.Czuje się w nich,jakbym nie miała na sobie nicSuper wygodne.W pierwszej ciąży brzuch było widać,gdzieś w 4 m-cu,a teraz zaczynam 8 tc,a już mam widoczny brzuszek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkowska Re: a jak u Was z brzuchem? 09.10.07, 16:16 To ciekawe,ze u jednych widac brzuszek szybko,a u innych to nie widac nic prawie do porodu.Ja w 8tyg nie mam absolutnie nic brzucha,no ale to jeszcze chyba za wczesnie,nigdy nie mialam duzego brzucha.W poprzednich ciazach jak mowilam ze jestem w 7m-cu to nikt mi nie wierzyl,prawie nie bylo widac ciazy.Syszalam natomiast ze zbyt szybkie powiekszanie sie brzucha,niewspolmiernie do czasu ciazy,moze oznaczac zasniad groniasty,czy ktos z was wie co za diabelstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
kati792 Re: a jak u Was z brzuchem? 09.10.07, 17:42 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11916&w=15072209&a=16175558 żadnego z tych warunków nie spełniam I proszę nie strasz! Odpowiedz Link Zgłoś
zania77 Re: a jak u Was z brzuchem? 09.10.07, 17:57 Kati na szczescie ja tez nie!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkowska Re: a jak u Was z brzuchem? 09.10.07, 18:14 Eeee,no co wy.Nie mam zamiaru nikogo straszyc,ale ze baba w ciazy jest przewrazliwiona to jak co uslyszy zaraz sie martwi.Ten zasniad to podobno jakies zwyrodnienie jaja,czy cos w tym rodzaaju.Jak widzialyscie juz fasolki na usg to nie macie czym sie martwic bo to podobno wykrywa sie latwo na usg,ale szczegolow nie znam.Jak jest tu ktos kompetentny kto moze nam to bardziej sprecyzowac to zapraszamy. Odpowiedz Link Zgłoś
zania77 Re: a jak u Was z brzuchem? 09.10.07, 17:51 Nie mam pojecia co to jest ale ja na moj chyba 9 tydz mam 81cm a pasie a jestem z natury szczupla.Wie ktos co to jest ten zasniad groniasty??A i jeszcze jedno czy ktos ma tez takie depresje i jak sobie z tym radzic? Odpowiedz Link Zgłoś
kati792 Re: a jak u Was z brzuchem? 09.10.07, 22:17 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11916&w=15072209&a=16175558. Spójrz na ten link,a dowiesz się więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
imogaine Re: a jak u Was z brzuchem? 10.10.07, 19:29 u mnie brzuch widać wieczorami, ale w ubrania normalne się mieszczę. w pierwszej ciąży długo nic nie było widać, ciążowe ciuchy nosiłam gdzieś w 5 miesiącu a tu chyba wcześniej będzie trzeba wyjąć z szafy spodnie ciążowe i już się cieszę bo mam fajne bojówki a ostatnio u koleżanki widziałam super dżinsy ale nie wiem czy będę kupować nowe bo to trochę bez sensu, więcej dzieci nie planujemy w najbliższym czasie. Szefowi powiedzieć musiałam bo dostałam zwolnienie, pogratulował i już wie , ze musi szukać zastępstwa. Poza tym zaczynam odżywać, mogę jeść i robić coś więcej niż spać. Od dziś zaczynam smarować brzuch, kupiłam krem Musteli, który sprawdził się w piewszej ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkowska Re: a jak u Was z brzuchem? 10.10.07, 21:55 A ten krem musteli to na co?na rozstepy?Tez chce kupic krem na brzuch i zastanawiam sie jaki. Odpowiedz Link Zgłoś
imogaine Re: a jak u Was z brzuchem? 12.10.07, 20:40 Krem musteli jest na rozstepy. Tani nie jest ale wydajny, dobrze się wchłania, ładnie pachnie i przynajmniej na mnie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkowska Re: a jak u Was z brzuchem? 12.10.07, 20:47 dzieki,musze sie w ten krem zaopatrzyc.Co prawda po dwoch ciazach rozstepow nie mam,ale moze w trzeciej brzuch bedzie wiekszy,lepiej zapobiegac Odpowiedz Link Zgłoś
zonkastonka Re: a jak u Was z brzuchem? 11.10.07, 12:18 Cieszę się że nie jestem sama z rosnącym szybko brzuszkiem! My narazie nie chcemy mówić nikomu (tylko rodzice wiedzą), więc narazie maskuję się spódnicami. Pocieszam się że z kim bym nie rozmawiała, w drugiej ciąży zawsze brzuszek jest większy. I zaśniadem nas proszę nie straszyć!!! Ale jednak, aby "nie zapeszyć" na zakupy ciążowe pójdę dopiero w 12 tyg. Pozdrawiam! stonka Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkowska jak to mozliwe? 11.10.07, 15:00 Juz jestem spokojniejsza.Bylam dzis na usg i widzialam fasolke,jak narazie wszystko jest w porzadku)Nie daje mi spokoju jednak co innego.Wg moich obliczen skonczylam 8 tydzien,a wg pomiarow usg wychodzi ze to 7tyg i 3 dni,o 4 dni mniej.Wydedukowalam z tego ze albo zaszlam w ciaze 5 dni po wspolzyciu,albo usg jest niedokladne.Innego wyjscia nie ma.Jak myslicie,co jest bardziej prawdopodobne?Czy plemniki mogly przezyc 5 dni?zawsze myslalam ze max czas zywotnosci plemnikow w organizmie kobiety to nie wiecej niz 3 dni.Nie wiem co tym myslec.Moze ktoras z was miala podobnie? Odpowiedz Link Zgłoś
zonkastonka Re: jak to mozliwe? 15.10.07, 09:43 Agnieszkowska! Po pierwsze plemniki w śluzie płodnym przeżywają do 5 dni, a ponoć medycyna zna i bardziej ekstremalne przypadki ale to jest niepotwierdzone. Odchylenie 4-dniowe to żadne odchylenie na tym etapie ciąży i ja bym je raczej zwaliła na niedokładność USG. Przecież to są milimetry! Pozdrawiam, stonka Odpowiedz Link Zgłoś
lucia77 Re: Majóweczki 2008 11.10.07, 09:05 Hej i ja jestem przyszla mama majowa ... wczoraj bylam na usg i widzialam bijace serduszko ... choc w sumie sama nie moge sie doliczyc w ktorym tygodniu jestem ... ta stronka naparwde super ... rozjasnia mniej wiecej wszystko ... Pozdrawiam Wszytskie majowe mamusie ! Odpowiedz Link Zgłoś
zania77 Re: Majóweczki 2008 11.10.07, 10:46 Lucia gratulacje to pierwsze dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
madziarenka82 Re: USG 4D 11.10.07, 11:38 WITAM MAM PYTANKO CHCIAŁABYM ZROBIĆ W 12 TYG.USG 4D I BADANIE NA PRZYZIERNOŚĆ KARKOWĄ.BARDZO PROSZĘ O PODPOWIEDZ CZY TO NIE ZA WSZESNIE NA TAKIE BADANIE CZY MOZE POCZEKAC JESZCZE TROCHE??? BIORĄC POD UWAGĘ ZE NIE JEST TO TANIE 290ZŁ CHCIAŁABYM MIEĆ PEWNOŚĆ)) POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: Majóweczki 2008 26.10.07, 10:40 Ja też urodzę w maju. Jestem obecnie w 10 tyg. termin mam niby na 23 maja. Cieszymy się strasznie z mężem, bo jest to bardzo dlugo wyczekiwana ciąża. Już od pierwszego jej tygodnia przeczuwałam ,ze jestem w ciąży. Moje ciało zaczeło się zmieniać, nigdy się nie spodziewałam , że tak szybko się połapie , że jestem w ciąży. Narazie męczy mnie zgaga ni nudności ( zazwyczaj wieczorem) mam nadzieje że po 3 mc. to przejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
malinka2008 Re: Majóweczki 2008 26.10.07, 18:29 Witajcie Majóweczki 2008! Ja rowniez mam termin na maj. Agar2208 dokladnie tak jak Ty na 23 maja A wiec tez jest to 10 tydzien. Jest to moja 1-sza ciaza,dlatego z zaciekawieniem czytam wszystko co tutaj piszecie Dosc dlugo staralismy sie z mezem o dziecko,dlatego radosc z tych 2 magicznych kresek byla wielka! No a potem zaczely sie 1-sze dolegliwosci,czyli nudnosci,wymioty (najczesciej rano),brak apetytu,nadwrazliwość na zapachy,wstret do kawy,czy mięsa. Mam nadzieje ze w koncu to przejdzie i za bardzo nie schudne. Acha,no i sennosc... ciagle chce mi sie spac. Pozdrawiam goraco wszystkie Majoweczki! Odpowiedz Link Zgłoś
artmonia Re: Majóweczki 2008 11.10.07, 14:59 Witam wszystkich. Jestem w 11 tygodniu ciazy, termin wyliczony przez lekarza 1 maj. Bylam na 2 wizytach u gin. na drugiej wizycie widzialam bijace serduszko. Jest to moja druga ciaza (synek 4latka). Urodzil sie b. duzy 5350 masa urodzeniowa, ciekawe jakie duze bedzie drugie dzieciatko. Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: Majóweczki 2008 26.10.07, 11:44 Ja też mam termin na maj . jestem w 10 mc. Cieszymy sie z mężem STRASZNIE, bo to długo wyczekiwana ciąża. Do tej pory ani nie schudłam, ani zabardzo nie przytylam. mam nudności ( szczególnie wieczorem) ale nie wymiotuję , pewnie dlatego nie schudłam. jem mało ale często. Powiem wam że ja już od jakiegoś czasu mam większy brzuszek. Nie jest to bardzo widoczne ale ja to widzę. Spodnie zaczynają być przyciasne. Dziwne uczucie tym bardziej ze zawsze bylam bardzo szczupla. A co do ciuszków, to nie wytrzymałam i kupiłam tak spontanicznie malutkie body. Odpowiedz Link Zgłoś
lucia77 Re: Majóweczki 2008 11.10.07, 16:19 MOJE dziecko to bedzie juz drugie , synek pare dni temu skonczyl wlasnie 6 lat Kochane mam pytanie do Was , czy macie zdjecia z pierwszych USG ? JESLI tak mozecie napisac w ktorym tygodniu mialyscie robione i ile mialo mm ? ja bylam wczoraj , i zaczynam sie martwic bo mimo serduszka ... to jak poczytalam na forum , maluszek jest malutki ... sama juz nie wiem co mam myslec ... Odpowiedz Link Zgłoś
artmonia Re: Majóweczki 2008 11.10.07, 16:31 Lucia77 ja mialam robione w 10 tygodniu i CRL 31mm. A ty jakie masz? Odpowiedz Link Zgłoś
irminagizel czesc wam dziewczyny dolanczam do waszego grona 12.10.07, 13:37 Majowek a dowiedzialm sie ze bedziemy miec BOBASA w swoje urodziny26.09 ucalowania ps moze ktos jest z Lodzi? bo mam pytanko!! Odpowiedz Link Zgłoś
gaskap Re: czesc wam dziewczyny dolanczam do waszego gro 12.10.07, 15:45 czesc, ja tez mam urodziny 26.09!!!! i wtedy to byłam u gin na pierwszym usg!!!czyli tez dostałam potwierdzenie o dzidziusiuuuuuuuu!!!no ale z Łodzi nie jestem, tylko z Poznania pozdrawiam Cie serdeczniea na kiedy masz termin?ja na 21maj Odpowiedz Link Zgłoś
zonkastonka do gaskap 15.10.07, 10:04 Hej! Tez jestem z Poznania, termin na 19.05. To moja druga ciąża i zamierzam rodzić w Raszei. Pozdrawiam! stonka Odpowiedz Link Zgłoś
gaskap do zonkastonka 15.10.07, 11:14 no to serdecznie sie ciesze i cieplutko pozdrawiam, urodzimy jak dobrze pojdzie w podobnym terminie))ja zastanawiam sie nad Polną, ale jeszcze nic nie jest przesądzonepowodzenia i jak najmniej dolegliwości ciążowych!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zania77 Re: czesc wam dziewczyny dolanczam do waszego gro 12.10.07, 19:36 Ciesz sie majowe dzieci sa super w dodatku z znaka blizniak to juz wogule ciekawi ludzie ja 22 maj i mojego bobasa przeniose aby byl blizniak nie ma szans na byka hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
martha06 Re: Majóweczki 2008 13.10.07, 23:04 Witam was serdecznie, Termin porodu mam na 26 maja. Jestem po pierwszym badaniu USG, widziałam bijące serducho dzidzi... Gratuluję pozostałym szczęściarom Odpowiedz Link Zgłoś
aluett Re: Majóweczki 2008 14.10.07, 13:20 Witam, jestem nowa. Również mam termin na maj.chciałam was zapytac jak u was z samopoczuciem? Bo u mnie niestety nie za bardzo. Od miesiąca męczyły mnie okropne mdlości i wymioty raz dziennie,brak apetytu a teraz doszło przeziebienie. Tak bardzo cieszyłam się ciązą jak się o niej dowiedzialam, bo wtedy jeszcze czułam sie swietnie, a teraz czasem miewam deprechę, bo nic nie mogę zrobić z powodu okropnego samopoczucia Odpowiedz Link Zgłoś
ptosia Re: Majóweczki 2008 14.10.07, 14:14 Witam, ja również na tym forum jestem nowa. Moja kolejna dzidzia ma przyjść na świat 29 maja. Trochę się martwię, bo mam pięciomiesięczne bliźniaczki w domu i nie wiem jak sobie poradzę, ale mam nadzieję, że będzie w porządku... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
zania77 Re: Majóweczki 2008 14.10.07, 18:32 Gratuluje ptosia i mysle ze wszystko zalezy od organizacji poradzisz sobie latwo mowic ja mam 2 dzieci 10 i 7 lat i sie boje hehe papa Odpowiedz Link Zgłoś
tekla33 Re: Majóweczki 2008 17.10.07, 05:46 ja tez mam termin na 29.V. wdomu mam 20 miesięczną córę Odpowiedz Link Zgłoś
ptosia Re: Majóweczki 2008 27.11.07, 22:30 Dopiero zauważyłam błąd! Dziecko ma się urodzić 9 maja Odpowiedz Link Zgłoś
imogaine Re: Majóweczki 2008 15.10.07, 19:14 Niestety nic nie możesz poradzić, tylko przeczekać. Ja właśnie zmartwychwstałam, mogę jeść i nie spać ciągle, nie robi mi się słabo i nawet wróciłam do pracy. Dasz radę, tak od 9-10 tyg. będzie lepiej. Trzymaj sie. Odpowiedz Link Zgłoś
guska24 Re: Majóweczki 2008 15.10.07, 12:08 Gratuluję, ja też mam termin na maj, zaczął się właśnie 9 tydzień, i coraz częściej odczuwam mdłosci, a Wy dziewczyny czy macie jakieś negatywne objawy? pozdrawiam i trzymam kciuki za nas wszystkie Guśka Odpowiedz Link Zgłoś
zania77 Re: Majóweczki 2008 15.10.07, 15:46 Guska mi juz mijaja nie spie juz caly dzien i nie wyzywam moja druga polowe bo bardzo nerwowa bylam teraz mnie na czulosci intymne wzielo hehe Odpowiedz Link Zgłoś
guska24 Re: Majóweczki 2008 15.10.07, 19:53 Mnie dopiero zaczynają męczyć mdłości, ale co do nerwów to potrafię tak z niczego się wściec, na szczęście póki co mój mąż cierpliwie znosi wszystko...A spać to bym mogła co trochęa na kiedy masz termin wyznaczony? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
martha06 Re: Majóweczki 2008 15.10.07, 17:04 Jest to moja 2 ciąża i tak jak w poprzedniej nie mam żadnych negatywnych objawów, może lekkie zmęczenie. Poza tym czuje się fantastycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
guska24 Re: Majóweczki 2008 15.10.07, 19:57 to super, co do zmęczenia to ja ciągle jestem śpiąca i rozdrażniona, ale mam nadzieję, że po 12 tygodniu te dolegliwości ustąpią i będę miała więcej energii, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
guska24 Re: Majóweczki 2008 15.10.07, 20:00 Drogie dziewczyny, czy któraś z Was jest może z Warszawy? doprawdy nie mam pojęcia który szpital wybrać, może któraś z Was może któryś polecić??? Guśka Odpowiedz Link Zgłoś
imogaine Re: Majóweczki 2008 15.10.07, 20:05 Ja jestem z Warszawy. Rodziłam na Żelaznej i polecam najchętniej rodziłabym tam znowu , ale szpital się prywatyzuje od stycznia, więc nie wiadomo jak to będzie. Na razie jeszcze nie myślę o szpitalu choć rozważałam Solec, bo czytałam w przewodniku po szpitalach że jest niezły. Odpowiedz Link Zgłoś
kati792 Z innej beczki :-) 15.10.07, 20:22 Jestem w 2 m-cu ciąży i od jakiegoś czasu jest mi bardzo niedobrze.Nie wymiotuję,zdarzyło się to tylko raz,ale kurcze!nie wiem co mam robić!! Jest mi niedobrze,za chwilkę robię się głodna i w trakcie jedzenia jest super,nie czuje mdłości,ale jak tylko skończę przeżuwać,zaraz wracają!Już sama nie wiem,jeść,nie jesć,co jeść...Może Wy też tak macie? Odpowiedz Link Zgłoś
imogaine Re: Z innej beczki :-) 15.10.07, 20:53 Jeść niestey trzeba ja jadłam to na co miałam ochotę (czyli na niewiele, głównie owoce, zupy, jogurty naturalne), małe porcje ( bo większe nie wchodziły) i dosyć często (co 2-3 godz), ale generalnie trzeba je - mdłości po prostu przetrwać. Ja jestem w 11 tyg. i już moge jeść, mdłości odeszły. Odpowiedz Link Zgłoś
guska24 Re: Z innej beczki :-) 16.10.07, 10:21 Mi właśnie mija 9 tydzień ale nie mam aż takich mdłości, najczęściej mdli mnie trochę na wieczór bądź rano i wtedy muszę szybko zjeść śniadanie i jest ok Każda z nas ma inny organizm, podobno herbatka imbirowa pomaga, pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkowska do ZONKA STONKA:-) 16.10.07, 12:17 dzieki za odpowiedz na moje pytanko.Caly czas sie zastanawiam nad tym,jestem przewrazliwiona bo kilka m-cy temu bylam w ciazy i w 8tyg nie bylo widac zarodka,a lekarz nie pow.mi nic ze prawdopodobnie bylo to puste jajo plodowe.Stwierdzil ze pewnie jestem w ciazy duzo krocej i dlatego nic nie widac i kazal mi przyjsc za m-c.Ale po 3tyg zaczelam krwawic i w szpitalu pow.ze puste jajo plod.Bylam wsciekla ze tamten lekarz tego nie rozpoznal.Teraz jestem znow w ciazy i jestem zmuszona chodzic do tego samego gina(rejon).Dlatego boje sie zeby znowu czegos nie przeoczyl.Ale pewnie masz racje,nie mam czym sie martwic.To usg nie nalezy do najnowszych a kilka milimetrow nie robi roznicy.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
guska24 Re: Majóweczki 2008 16.10.07, 10:18 Aha, dzięki za informację...Ja niestety nie znam warszawskich szpitali, to moja 1 ciąża, ale koleżanka rodziła na Karowej i nie poleca tego szpitalaa te dwa szpitale sprawdzę sobie,pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
guska24 Od kiedy na zwolnienie? 16.10.07, 15:03 Drogie dziewczyny, proszę napiszcie mi od którego tygodnia mogę iść na zwolnienie tak abym do porodu nie musiała wracać do pracy? Mój szef bardzo negatywnie podchodzi do mojej ciąży, a ja już nie mam siły żyć w ciągłym stresie i dowiadywać się jakiś rzeczy przykrych od osób trzecich mam nadzieję, że Wy macie fajnych pracodawców i możecie sobie spokojnie pracować, pozdr., Guśka Odpowiedz Link Zgłoś
martha06 Re: Od kiedy na zwolnienie? 16.10.07, 21:50 Ostatnio sama dowiadywałam się co nieco na ten temat i podobno jest tak że można być na L4 182 dni a później idzie się na zasiłek rehabilitacyjny. Ja naszczęście nie mam takich problemów jak Ty. Dyrektor już wie, koleżanki też jedynie kierowniczka nie wie. Czekam teraz spokojnie aż jej jakaś "życzliwa" osoba doniesie... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
agikar Re: Od kiedy na zwolnienie? 17.10.07, 10:04 hej dawno tu nic nie pisałam ale ostatnio naprawde kiepsko sie czułam, bo oprócz mdłości i senności to jeszcze przeziębienie mi doszło ale powoli już jest lepiej. Wczoraj byłam u lekarza i pierwszy raz widziałam na ekranie moją dzidzie) niesamowite wrażenie.Ma teraz 2,2 cm długości i wg.usg mam termin na 17.05.08. Powiadomiłam też moją kierowniczkę o moim stanie i bardzo fajnie zareagowała co mnie mile zaskoczyło. Ale niektóre już macie fajnie że wam mdłości przechodzą u mnie jak narazie ciągle są i wczoraj (co za wstyd) zebrało mnie na parkingu przy hipermarkecie, ech myśle ze już niedługo. Odpowiedz Link Zgłoś
basik81waw Re: Od kiedy na zwolnienie? 17.10.07, 10:50 Ja mam termin na 3 maja. Na zwolnieniu jestem od ponad miesiąca z powodu strasznych mdłości i plamień. Jestem teraz w 12 tc a mdłości nadal się utrzymują . Na zwolnieniu można być 182 dni, później (chyba na 6 tyg. przed końcem zwolnienia) trzeba złożyć do ZUS wniosek o świadczenie rehabilitacyjne wraz z dokumentacją lekarską. Na stronce ZUS wszystko jest wyjaśnione i są wzory formularzy. Odpowiedz Link Zgłoś
figoglinka Re: Od kiedy na zwolnienie? 17.10.07, 10:58 Ojej, ja w pierwszej ciąży nie miałam prawie w ogóle mdłości, a teraz takie objawy jak opisała któraś z dziewczyn powyżej - niedobrze mi, przechodzi jak jem, a potem wraca i jest jeszcze gorzej. Nie wiadomo co robić. Makabra. Już 10 tydzien i mam nadzieję, że to w końcu minie. Odpowiedz Link Zgłoś
zania77 Smak na cos szczegolenego??? 17.10.07, 15:54 A ja mam nadal mdlosci ale juz nie tak czesto do teraz nie mialam szczegolnych smakow podobno te sie od 3go m-ca zaczynaja wiec dziewczyny na co macie ochote? Odpowiedz Link Zgłoś
martha06 Re: Smak na cos szczegolenego??? 17.10.07, 20:00 Ja uwielbiam czekoladę, ale z wiadomych względów musze się bardzo ograniczać (w poprzedniej ciąży przytyłam "jedyne" 27 kg.), ale ogórkiem kiszonym też nie pogardzę Odpowiedz Link Zgłoś
zania77 Chlopczyk czy Dziewczynka jakie macie przeczucia?? 18.10.07, 14:01 Ja w poprzedniej ciazy przytylam 25 kg wiec ciebie rozumie doskonale.Dziwne nie przepadam za slodyczami czasem wypije cole i smakuje mi okraginaczam sie bo jest nie zdrowa a tak wogule nie cierpie coli.Ta ciaza jest tak inna ze nie wiem co jest grane chlopczyk dziewczynka ? Macie jakies przeczucia??Ja mysle ze bedzie chlopczyk bo tak bardzo chcizlabym dziewczynke pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
kati792 Re: Chlopczyk czy Dziewczynka jakie macie przeczu 18.10.07, 14:27 A ja z racji tego,że mam już w domu chłopca,chcę mieć teraz dziewczynkę!Wymarzyłam ją sobie i czuje,że będzie córka!W mojej rodzinie wszyscy mają parkę.Nawet moja ciocia,która ma 6 dzieci ma ich po równo:3 córki,3 chłopców.Czuje się wręcz fatalnie,zupełnie inaczej,niż w pierwszej ciąży,więc napewno będzie dziewczynka.Agatka,albo Karolina. Dziś idę do lekarza na drugą już wizytę,zobaczymy,co mi powie,czy z fasolką wszystko ok...Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
zania77 Re: Chlopczyk czy Dziewczynka jakie macie przeczu 18.10.07, 14:53 Kati zycze ci karolinke lub agatke hehe!!Ja mam juz parke a teraz jak juz nam sie trafilo i wiem ze to moje ostatnie dziecko chcialabym kiteczki robic i sukienki ubierac!!I chciala bym miec Carmen no zobaczymy i tak licze ze bedzie chlopczyk nastepny rozrabiaka ktory nie da mi sie w spokoju wysiusiac i bede musiala go do wc zabierac hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
figoglinka Re: Chlopczyk czy Dziewczynka jakie macie przeczu 18.10.07, 15:45 O z tym zabieraniem do wc to prawda. Mój kochany synek zawsze mi rano towarzyszy jak biorę prysznic. Pilnuje, żebym użyła mleczka do ciała. I chociaż - wiadomo - każda płeć będzie super - mąż i ja bysmy chcieli dziewczynkę (dla równowagi). Ale chłopak tez będzie super. Boże, kiedy przejdą te mdłości? Do tego jeszcze mam dreszcze, w zasadzie od początku ciąży, ale nie gorączkę (ok. 37-37,5 st.), więc niby nie na chorobę. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkowska Re: Chlopczyk czy Dziewczynka jakie macie przeczu 18.10.07, 16:47 To ja tez sie dorzuce.Tak jak Zania77 mam corke i syna i tez wiem ze to moje ostatnie wiec wolalabym dziewuszke.Moja cora marzy o siostrzyczce,nawet jej sie snilaWidze ze wiekszosc z nas chce dziewczynke,zobaczymy co na to matka natura! Odpowiedz Link Zgłoś
kati792 Re: Chlopczyk czy Dziewczynka jakie macie przeczu 18.10.07, 18:39 Ja nie wiem,co to jest z tymi chłopakami,ale mój 2 letni syn od samego początku nie dał mi skorzystać z kibelka w spokoju!!!!!Już odkąd zaczął raczkować musiałam zostawiać drzwi na oścież otwarte,bo inaczej był wielki ryk!!))Budzi się w nocy po kilka razy do dziś,więc mam nadzieję,że gdybym miała teraz dziewczynkę byłoby inaczej...może spokojniej...?? Właśnie wróciłam od lekarza.Moje szczęście ma prawie 3 cm,10tc,serducho bije,jak dzwon!!Niestety nadal mam brać Duphaston i Nospe Forte przez kolejne 3 tyg.No i dużo odpoczywać,nie stersować itd... Odpowiedz Link Zgłoś
figoglinka Re: Chlopczyk czy Dziewczynka jakie macie przeczu 19.10.07, 13:24 kati - u mnie podobnie. Mój synek ma już 2 latka i 3 miesiące i zawsze mi towarzyszy przy prysznicu. Jak korzystam z toalety to z satysfakcją otwiera drzwi na oścież i cieszy sie, że mi tez kiepsko idzie )) W nocy budzi się 1-2 razy. Też jestem ciekawa, czy będzie dziewczynka czy chłopiec, teraz dopiero koniec 10tyg. więc jeszcze trochę trzeba poczekać. A mdli cie? Mnie w pierwszej ciąży nie było NIC, a teraz makabra. Nie wymiotuję, ale często o tym myślę... Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkowska Re: Chlopczyk czy Dziewczynka jakie macie przeczu 19.10.07, 13:46 Zania77,piszesz ze chcesz nadac corce imie Carmen.Mieszkasz moze w Hiszpanii?Tu to imie jest bardzo popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
martha06 Re: Chlopczyk czy Dziewczynka jakie macie przeczu 18.10.07, 18:06 Mam 7-letnią córcię i tak naprawdę nie wiem czy wolałabym kolejną czy synusia. Najważniejsze żeby dzidzia była zdrowa. Moja córcia marzy o siostrzyczce, najchętniej starszej Z jednej strony bardzo chciałabym mieć córe, ale synuś byłby dla mnie kochanym wyzwaniem. W mojej rodzinie są prawie same babeczki także taki skarbuś byłby mile widziany. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
martha06 Re: Chlopczyk czy Dziewczynka jakie macie przeczu 18.10.07, 18:09 A co do przeczuć to nie mam żadnych i staram się nie myśleć na ten temat. Myślę że za kilka tygodni dowiem się na USG czy będzie córa czy synuś. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
imogaine Re: Chlopczyk czy Dziewczynka jakie macie przeczu 18.10.07, 21:44 Ja mam już synka więc dla odmiany chciałabym córeczkę, ale mam jakieś dziwne przeczucie że będzie chłopak, zresztą różni "ludowi wróżbici" też mi to wieszczą Mąż z kolei chciałby chłopaka. Z jednej strony to praktyczniej i ciuchy sa i zabawki i w jednym pokoju jakoś łatwiej dwóm chłopakom ale z drugiej chciałabym zobaczyć jak to jest mieć dziewczynke no i te warkoczyki Odpowiedz Link Zgłoś
zania77 Re: Chlopczyk czy Dziewczynka jakie macie przeczu 18.10.07, 21:53 Imogaine ja tobie zycze tych warkoczykow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
imogaine Re: Chlopczyk czy Dziewczynka jakie macie przeczu 18.10.07, 22:04 Dzięki Ja sobie też życzę, ale jak będzie drugi chłopak to i tak będzie fajnie. Jedna z koleżanek twierdzi, że jakoś mnie nie widzi w roli mamy dziewczynki Najśmieszniejsze jest to że jedna z "ludowych wrózbitek" po wywróżeniu mi chłopaka (z ręki!!) tak się przywiązała do swojej myśli, że spytała czemu nie zrobiliśmy dziewczynki! Uśmiałam się. Odpowiedz Link Zgłoś
agikar Re: Chlopczyk czy Dziewczynka jakie macie przeczu 19.10.07, 10:00 hej ja też w domu już mam chłopaka i też chcielibyśmy mieć dziewczynke zwłaszcza ze w rodzinie ciągle chłopcy się rodzą, no ale przeczucie mówi że pewnie kolejny chłopak będzie. Jednak najważniejsze żeby było zdrowe a czy chłopak czy dziewczynka to i tak nasz skarb będzie) Odpowiedz Link Zgłoś
patik2 Re: Chlopczyk czy Dziewczynka jakie macie przeczu 19.10.07, 10:05 A ja odwrotnie - chcę chłopca, mam córkę i bokiem wychodzą mi te warkocze - nie chce się czesać i jest niezła codzienna jazda w domu. Grzecznością też nie grzeszy,a wspólna toaleta też mnie nie ominęła. Pewnie wszystko zależy od charakteru dziecka - w rodzinie się śmieją że pewnie miał być chłopak i cos się po przestawiało! Ale tez jest takim naszym małym cycusiem, który musi poprzystulac się i wyniańczyć (szczególnie przez tatusia). Odpowiedz Link Zgłoś
guska24 Re: Chlopczyk czy Dziewczynka jakie macie przeczu 19.10.07, 10:45 cześć dziewczyny, to moja pierwsza ciąża, i zawsze marzyła mi się mała córeczka, jednak jeśli prawdą jest, że jeśli doszło do zapłodnienia po owulacji to będzie syn, to ja chyba muszę oglądać tylko chłopięce ubranka, za to mój mąż innej wersji nie bierze pod uwagę aniżeli że synek będzie w majuNawet imiona wymyślamy tylko męskie...Jeszcze trochę muszę poczekać żeby się dowiedzieć od lekarza ale najważniejsze aby było zdrowiutkie Odpowiedz Link Zgłoś
gaskap Re: Chlopczyk czy Dziewczynka jakie macie przeczu 19.10.07, 12:23 no, ja to mam przeczucie, ze synek bedzie ale z kupnem jakichkolwiek ubranek to sie na razie wstrzymujeTak się z męzem śmialiśmy, że Jasiu będzie, gdy sie okres spóźniał, no i tak w sumie sie nastawiliśmyale wiadomo, że bedziemy sie cieszyć tak samo na córeczkęjeszcze na określenie płci troche za wcześnie, ale będziemy czekać z niecierpliwością Odpowiedz Link Zgłoś
zania77 Re: Chlopczyk czy Dziewczynka jakie macie przeczu 19.10.07, 16:51 To jest w sumie piekne ze dziewczynki sa takie tatusiowate wiec mamy czas dla siebie.Mam corke i jest taka samodzielna grzeczna super sie uczy i wogule nie mam z nia problemow.Synek znowu moja przytulanka nie grzeczna ktory beze mnie zycia nie widzi i mowi ze jak bede stara i umre to mnie wykopie itd milosc bez konca dobrze ze mi ja tak wynagradza za to ze np co tydz jestem wzywana do szkoly.Tak czy siak kocham ich i juz swoje odsiedzialam w pieluchach wiec chce kiteczki i corusie tatusiowata ktora bede wysylac z tata do pracy hehe Odpowiedz Link Zgłoś
aga-006 Re: Chlopczyk czy Dziewczynka jakie macie przeczu 31.10.07, 06:30 No cóż ja jeszcze przed ciążą wymysliłam sobie, że pierwsza będzie dziewczynka, potem dwóch chłopczyków (najchętniej bliźniaki jednojajowe) Jak wróciłam z USG przekonywałam wszystkich ze ta fasolka na zdjeciu majaca 6tc to dziewczynka w dodatku z kreconymi włoskami, bo przecież widze , a jeżeli Julia zrobi nam psikusa to będzie Julian. Ale czy chłopczyk czy dziewczynka będzie tak samo mocno przez nas kochane i rozpieszczane. Najważniejsze by wszystko było w porządku i z ciążą i z dzieciątkiem. Pozdrawiam ciepło wszystkie majóweczki Odpowiedz Link Zgłoś
emi.s Re: Chlopczyk czy Dziewczynka jakie macie przeczu 31.10.07, 22:21 W pierwszej ciąży bardzo chciałam dziewczynkę i mój mąż także bo miał trzech braci , a ci bracia mający dzieci mieli tylko chłopców , więc wymyślił sobie, że w ich rodzinie rodzą się tylko chłopcy. Zawzięłam się i pomyślałam sobie a ja wam pokaże! Przez pierwsze trzy miesiące nie miałam żadnych przeczuć co do płci dzidzi (ale ciągle pragnęłam dziewczynki) i myślałam o niej jakby bezpłciowo.W około czwartym miesiącu moje myślenie o dziecku było już wyłącznie skonkretyzowane na dziewczynkę mimo że nie sprawdzaliśmy płci na usg. Teraz w tej ciąży jestem sama zdziwiona, że od momentu kiedy wiem o dziecku myślę i mówię o nim jako o chłopczyku.. Ciekawe czy się sprawdzi, ja stawiam na intuicję. pozdrawiam wszystkie mamy i ich dzidzie. emi Odpowiedz Link Zgłoś
zania77 Re: Chlopczyk czy Dziewczynka jakie macie przeczu 03.11.07, 11:31 Mi tez wmowiono ze bedzie chlopczyk a ja tak bardzo chce dziewczynke i tez juz zaczelam mowic on jego i wogule w formie meskiej ale w duchu marze aby wszyscz sie mylili)) Odpowiedz Link Zgłoś
imogaine Gdzie są majóweczki? 22.10.07, 16:38 Wątek nam spadł, więc pomyślałam, że trzeba go podciągnąć. Zaczynam 12 tydz. czuję się super, w sobotę byłam na weselu i tylko mąż mnie pilnował żebym za dużo nie tańczyła ale i tak było fajnie. Rano byłam na badaniach (nie cierpię nigdzie wychodzić na czczo) mam nadzieję , ze tym razem uniknę anemii. Czuję się tak dobrze, że czasem zapominam, że jestem w ciąży. Tylko ten wychodzący wieczorami brzuch mi przypomina. Pozdrowienia dla majówek. Odpowiedz Link Zgłoś
zania77 Ile przybralyscie na wadze?? 22.10.07, 18:08 Zaczyna sie poczatek 12tyg i przybralam 4 no nie cale 5kg waze teraz 60.7kg ale wygladam na duzo wiecej tylek ,uda i oczywiscie brzuch wieczorem to mi peka ale nie jadam zbyd duzo bo nie mam zadnych smakow a co u was?? Odpowiedz Link Zgłoś
hubiczka majowki 22.10.07, 21:05 Witam Majowki Ja 24 lata, 11 tydzien, pierwsze dziecko, nieplanowana niespodzianka, ale, jak mowia Anglicy, jest 'more than welcome' dzis na usg widzialam trzepot lapek i serduszka, szok, fascynacja, bo ONO TAM NAPPRAWDE JEST! Do tej pory byla to pewna abstrakcyjna mysl... Samopoczucie swietne, choc spac moglabym caly dzien mam nadzieje, ze to wkrotce przejdzie. Pozdrawiam z Londynu, gdzie mieszkam i gdzie Malenstwo przyjdzie na swiat- w maju wlasnie Odpowiedz Link Zgłoś
zania77 Czy zrobilyscie juz jakis zakup dla Majoweczek!!! 22.10.07, 18:14 Chodzicie juz po sklepach dla maszych malenstw?A moze juz cos kupilyscie pochwalic sie!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zania77 Re: Czy zrobilyscie juz jakis zakup dla Majowecze 22.10.07, 18:17 Ja nie chcialam nic kupywac bo za wczesnie i podobno nie wolne bo pecha przyniesie i takie tam sie ploty slyszy wiec nie mam gdzie sie pochwalic bo znajome krzycza jak uslyszaly ze kupilam przepiekna buteleczke cala w napisie Baby Dior cudo mowie wam a dzisiaj kupilam wozek nawet nie wiem jak to sie stalo stwierdzilam ze zeden inny mi sie nie spodoba wiem ze to przesada ale nie moglam sie powstrzymac buziaki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
madziarenka82 Re: Czy zrobilyscie juz jakis zakup dla Majowecze 22.10.07, 18:26 Witam Ja kupiłam 2 kaftaniki i 1 body prześliczne,narazie kupuje białe bo nie wiadomo co bedzie))) Odpowiedz Link Zgłoś
zania77 Re: Czy zrobilyscie juz jakis zakup dla Majowecze 22.10.07, 18:42 Madziarenka fajnie ja na razie je tylko ogladam jak juz bede wiedziec co bedzie to nie wiem zwariuje a jak bedzie dziewczynka to juz wogule!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
martha06 Re: Czy zrobilyscie juz jakis zakup dla Majowecze 22.10.07, 20:41 Ja jeszcze nic dzidzi nie kupiłam ale za to co jakiś czas przeglądam ubranka które zostały mi po córci. Mąż zaczyna się już martwić, dziwi się jak można oglądać w kółko te same ubranka dla dzieci i się zachwycać, no cóż tak już mam.. Na zakupy mam zamiar się wybrać jak poznam płeć dzidziusia. Za to córa ciągle pyta kiedy wreszcie kupimy jakieś pieluszki?! Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
martha06 A co do wagi... 22.10.07, 20:45 to byłam dzisiaj na wizycie u gin i naszczęście waga stoi w miejscu (9tc). OStatnio za mną chodzi taka wielka, pyszna zapiekanka, mniam. CHyba się w końcu skuszę...Buziaki Odpowiedz Link Zgłoś
jozefinnka Re: A co do wagi... 22.10.07, 23:07 Czesc , jestem na początku 12 tyg. to moja pierwsza ciąza i cały czas jestem w szoku. Dopiero od dwóch dni mogę normalnie jeść i nie wiecie jak jest fajnie - przedtem ciągle było mi nie dobrze 4 kilo mniej przez 3 tygodnie ale teraz chyba szybko nadrobię bo mam mega apetyt , szczególnie na pomidory........ pozdrawiam wszystkie majowe mamy Odpowiedz Link Zgłoś
imogaine Re: A co do wagi... 23.10.07, 18:36 U mnie początek 12 tyg. jeszcze nic mi się nie przytyło choć brzuszek powolutku się uwypukla. Nic nie kupuję bo mam masę ciuszków po synku. Komplecik nowy dla noworodka kupię dopiero jak poznam płeć albo nawet później. Wózek jest, łóżeczko też, trzeba będzie kupić wanienkę bo stara wyjechała na działkę i nie bardzo się już nadaje i kosmetyki, pieluchy szczotkę i takie tam ale na to jest jeszcze czas, poza tym chyba wszystko jest i kocyki i pieluchy tetrowe będzie , na razie wogóle się nie czuję w ciąży więc i zakupów nie robię. Usg w poniedziałek już się nie mogę doczekać Odpowiedz Link Zgłoś
agikar Re: A co do wagi... 24.10.07, 11:48 hej dziewczynki U mnie waga tez już się trochę zmieniła przytyłam 3 kg no i brzuszek też już troszkę się powiększyłMam dobry humor bo dziś pierwszy raz od ponad miesiąca czuje sie lepiej, nie muli mnie tak bardzo i mam trochę więcej energiiza to wczoraj czułam się fatalnie bo przez cały dzień bolał mnie ząb i nawet tabletki nie mogłam wziąc ze względu na maleństwo. Aż się boje co będzie jak mnie częściej będzie bolał Ja narazie też nic nie kupuje dla maleństwa bo jeszcze jest wcześnie a pewnie dużo ciuszków będę miec od rodziny. Papa Odpowiedz Link Zgłoś
kati792 Re: A co do wagi... 24.10.07, 16:22 Ja jeszcze nic nie kupiłam,chociaż mam wielką ochotę!!Powstrzymuje mnie jedynie myśl,że to trochę głupie,już w 11tc robić zakupyCiągle mam wrażenie,że jak coś kupię,a coś tfu!by się stało,to chyba bym tego nie przeżyła...Kocyki mam jeszcze po synku,tetrowe pieluchy też,termometr do wody,wanienke też.No i sporo ciuszków,które będą pasowały zarówno dla chłopca,jak i dziewczynkiOczywiście chcę mieć teraz córeczkę do kompletu! Odpowiedz Link Zgłoś
moniakos Re: Majóweczki 2008 25.10.07, 11:29 Witam, Byłam na USG i maleństwo ma już 3,5 cm )) jestem w 11 tc, termin mam na 15 maja. W domku mam już 2 lenia córcię, teraz też bym chciała miec córcię )))) Jesteście umówione na wizytę USG i badanie przezierności karkowej??? W którym będziecie wtedy tygodniu ciąży?? Bo ja wizytę mam dopiero za 3 tygodnie będę wtedy kończyć 14 tydzień, czy to nie za późno??? Pozdarwiam wszyskie mamuski, obecne i przyszłe ) Monika Odpowiedz Link Zgłoś
kati792 Re: Majóweczki 2008 25.10.07, 12:15 Ja obecnie też jestem w 11tc do lekarza idę za 2 tyg.czyli będę w 13tc +4 dniWtedy też chyba zrobi mi badanie przezierności karkowej.A robi się je chyba w 12tc,ale nie jestem pewna.W 10tc moja fasolka miała 3 cm!!Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
basik81waw Re: Majóweczki 2008 25.10.07, 12:34 Ja przezierność miałam badaną na początku 12 tygodnia. Na szczęście wszystko ok. Podobno to badanie robi się do 14 tc. Podczas badania powinno się też stwierdzić obecność kości nosowej. Pozdrawiam przyszłą mamusię Odpowiedz Link Zgłoś
madziarenka82 Re: Majóweczki 2008 25.10.07, 12:57 DROGIE DZIEWCZYNY MAM PYTANKO CZY BEDZIECIE ROBIĆ JAKIES BADANIA GENETYCZNE SWOJEGO DZIDZIUSIA A JAK TAK TO JAKIE? JA JESTEM UMÓWIONA NA USG4D I BADANIE NA WYKRYCIE ZESPOŁU DOWNA W 13TC. CAŁUJE MOCNO Odpowiedz Link Zgłoś
figoglinka Re: Majóweczki 2008 25.10.07, 14:35 madziarenka - wyciśnij proszę caps lock, bo to strasznie krzyczy i odbiór jest utrudniony. Ja na usg idę też 13 tygodniu, a to jeszcze chwilka, chociaż chciałabym, żeby to było wcześniej, ale mój gin jest na urlopie. Co do kupowania ubranek i innych rzeczy, to nie kupuję - drugą ciążę straciłam (synek zmarł w 15 tyg.) i nie wyobrażam sobie oprócz tego nieszczęścia jeszcze patrzeć na te nowe rzeczy (np. wózek). Poza tym jestem ciut przesądna, lepiej nie kupować za wcześnie. A chciałabym tak jak większość mieć teraz córeczkę, ale jak będzie chłopaczek, to też super. Czuć się czuje średnio, może minimalnie mi przechodzą mdłości, ale tak naprawdę to pomaga mi miętowa guma do żucia i brak wolnego czasu. Wtedy jestem zajęta i oprócz tego, że czasem przelatuje mi przez głowę myśl "ale mi niedobrze" nie ma na nic więcej czasu. Pewnie, gdyby mdłości były gorsze, i tak by mnie ciągało do wc. Przytyłyście coś (te niewymiotujące)? Ja chyba ok. 1,5 kg (co najmniej, jak nie 2 kg), a brzuszek mam wyraźnie większy (oprócz tendencji do wzdęć po niemal każdym jedzeniu). Odpowiedz Link Zgłoś
imogaine Re: Majóweczki 2008 25.10.07, 20:21 Idę do lekarza w poniedziałek, to będzie początek 13 tyg. myślę, ze zrobi przezierność. Z pierwszym dzieckiem miałam robioną w 16 choć podobno najlepiej robić do 14. Innych badań genetycznych nie robię choć lekarz pytał czy chcę zrobić test PAPPA. Czuję się teraz rewelacyjnie - tylko wieczorami wczesnymi jestem tak śpiąca, że chodzę spać prawie tak jak synek 2 latek Z zakupów na razie czeka mni ekurtka zimowa dla synka i za jakiś czas buty, ale te dzieci szybko rosną Odpowiedz Link Zgłoś
jozefinnka Re: Majóweczki 2008 26.10.07, 10:27 Cześć figoglinka, Ja równiez mam wzdęcia i mam pytanie czy rozmawiałam o z tym lekarzem. Nie wiem czy mozna z tym walczyć czy poprostu przyjąc ze tak musi być Odpowiedz Link Zgłoś
figoglinka józefinnka 26.10.07, 12:03 Nie pytałam lekarza, bo jak byłam na pierwszej wizycie, to czułam sie o niebo lepiej niż obecnie. Ale ja raczej liczę na przeczekanie. To uciążliwe i krępujące, ale nie na tyle, żebym miała brać jakąś chemię. A z metod naturalnych, to niestety ponoć pomaga częste jedzenie (wręcz niedojadanie), ale małymi porcjami. Co zrobić, kiedy jestem strasznym łakomczuchem. Słodycze oczywiście wykreśliłam z miejsca, ale dla mnie najgorsze są stołówki. Chyba dowalają tam sody i tych wzmacniaczy smaku, ilekroc się skuszę, to strasznie potem pokutuję. Po rzeczach prostych, n pomidor z mozarellą jest OK, więc chyba jest jakaś nadwrażliwośc na te wszystkie sosy i inne polepszacze. A tak poza tym, masz świetny nick. Jeśli od imienia, to śliczne. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefinnka Re: józefinnka 26.10.07, 13:57 Dzięki za szybką odpowiedz ja tez sie staram jakoś wystrzymać, jem mało ale czasami jako mi coś podpasuje to normalnie nie mogę się powstrzymać zeby zjeść małą porcję choc narazie nie mam zachcianek. Co do nicka to niestety nie od imienia Odpowiedz Link Zgłoś
zonkastonka Re: zaparcia i wzdęcia 26.10.07, 13:57 Zaparcia i wzdęcia...niestety też na nie cierpię. Chemią nie walczę, raczej akceptuję jako uroki ciaży. Niestety owoców suszonych nie lubię, pomagam sobie grejpfrutami i orzechami, chleb pełnoziarnisty tez ponoć pomaga, ale chyba musiałabym jeść bochenek dziennie, bo kilka skibek okazuje się za mało. Na szczęście to moja jedyna ciążowa uciążliwość Poza siusianiem... Acha! No i nigdy nie wiem czy ten brzuszek to już dzidzia czy po prostu jelita? ale chyba to pierwsze bo jak nic nie zjem to też go mam... stonka - 11tc Odpowiedz Link Zgłoś
zania77 Re: zaparcia i wzdęcia 26.10.07, 15:26 Ja balam sie o tym wspomniec bo to krepujacy temat,to mnie wykancza najbardziej i mowia ze trzeba duzo pic ale nic nie pomaga nic przeciwko nie biore i trzymam a wtedy tak bardzo brzuszek boli pomocy kiedy to minie!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkalp Re: zaparcia i wzdęcia 28.10.07, 13:32 witam na forum fajnie ze taki watek istnieje. mam termin na 19 maja. mi wzdecia przeszly, unikalam wszystkiego podobnego do kapusty, warzyw straczkowych , kalafiora, brokolow. a na zaparcia szybko pomoglo jedzenie chlepa fitness pelnoziarnistego i jogurty Odpowiedz Link Zgłoś
imogaine Byłam na usg 29.10.07, 22:03 byłam na usg. 13 tydzień, przezierność 1,7, wszystkie narządy w porządku, dzidzia machała łapką.Uff. Tylko moja hemoglobina spadła oczywiście i muszą łykać żelazo. W porównaniu z zeszłym miesiącem to to już jest kawał dziecka Pozdrawiam majóweczki, jak tam Wasze usg? Odpowiedz Link Zgłoś
guska24 Re: Byłam na usg 31.10.07, 08:41 Witaj, ja też byłam na usg, u mnie też wszystko w porządku, i dzidzia się kręci (12 tydzień)...Już nie mogę się doczekać aż będzie maleństwo na świecie a to jeszcze całe 6 miesięcy oczekiwania pozdrowienia dla wszystkich Majóweczek, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
adaska75 Re: Byłam na usg 31.10.07, 09:03 Witam, Ja tez jestem po USG w 12 tyg - nie do konca orientuje sie w tych oznaczeniacg typu NT, NB, ale lekarz powiedzial, ze wszystko w normie lacznie z przeziernoscia, wiec powinnam zaufac (Bylam u Mrozka - jesli ktoras z warszawskich mam ma jakas opinie o nim to poprosze). Dzieko ma 62 mm(w domysle " dziewczynka"), i takze kreclo sie podczas badania. Przepraszam za brak polskiej czcionki - uroki amrykanskiego oprogramowania - chyba. Pzdr wszystkie Adaska Odpowiedz Link Zgłoś
zonkastonka Ja też po 2-gim usg 31.10.07, 10:14 W pon. byłam u gina na drugiej wizycie. Dzieciątko ma 41 mm (11+1 tyg.) i ma się dobrze. Przezierność karkowa też w porządku, chociaż w przyszłym tyg. idę do niego do szpitala na USG genetyczne. Bóle podbrzusza uznał za normalne. Na zaparcia zezwolił pić herbatkę ziołową "aż do uzyskania pożądanego efektu" ja jednak chyba bardziej ufam owocom, i od wczoraj jem Activię - może pomoże.A jak nie to wtedy herbatki. Z tej radości wybieram się w sobotę na ciażowe zakupy - wczesniej nie chciałam. No i chyba w przyszłym tyg. powiem wreszcie w pracy. Dzidzia rośnij! stonka Odpowiedz Link Zgłoś
adaska75 Re: Ja też po 2-gim usg 31.10.07, 11:18 A mam pytanie - w jakim celu robisz usg genetyczne i n czym ono polega? Sa ku temu jakies wskazania? Adaska Odpowiedz Link Zgłoś
zonkastonka Re: Ja też po 2-gim usg - do adaska 31.10.07, 15:23 Hmmm...może to szumnie brzmi (to jest moje wyrażenie, nie lekarza), ale mój gin zaproponował żebym zjawiła się w szpitalu na zrobienie USG na dobrym sprzęcie, dającym duże zbliżenia. Chodzi przede wszystkim o przeziernośc karkową, kości nosowe, ale też o inne wady które dadzą sie juz na tym etapie (12 tyg. skończone) wykryć. A ponieważ mnie to nic nie kosztuje, to dlaczego nie??? Nie wiem tylko, czy to jest normalna praktyka tego lekarza, czy robi to dlatego, że pierwsze dziecko straciliśmy i chce mnie uspokoić. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
emi.s Re: Ja też po 2-gim usg 31.10.07, 22:06 Robiłam takie usg genetyczne w mojej pierwszej ciąży z zalecenia lekarza chociaż nie było żadnych niepokojących objawów. Byłam bardzo miło zaskoczona, bo nie wiedziałam że jest ono aż tak dokładne. Lekarz sprawdzał wszystkie parametry które niewiele mi wtedy mówiły ale super opowiadał o wszystkim co widzi: sprawdzał ilość paluszków, długość kości nóżek, jak rozwinięty jest mózg, czy serce ma dwie komory i dwa przedsionki, rdzeń kręgowy, kręgosłup, wszystkie narządy wewnętrzne i dużo dużo.... Byłam bardzo zadowolona i przede wszystkim uspokojona że wszystko jest w porządku, i córcia urodziła się zdrowa jak ta lala. pozdrawiam emi Odpowiedz Link Zgłoś
jozefinnka Re: Byłam na usg 31.10.07, 10:15 Cześć, Ja tez byłam na USG w 11 tygodniu, z maluszkiem wszystko okey tak powiedział lekarz, nawet policzył palce u rąk i stwierdził ze po 5 paluszków. Dla nas było szokiem jaki jest ruchliwy nawet widzieliśmy jak krzyzuje nózki.Co do paramentrów to ma 5,4 więc narazie jest malutki Odpowiedz Link Zgłoś
madziarenka82 Brzuszek:) 19.11.07, 23:04 Moje drogie majóweczki dzisiaj pożegnałam się na dobre z moimi ulubionymi dzinsami i wskoczyłam w spodnie ciążowe)))) Dzisiaj zaczynam 15 tc i z dnia na dzień zaczyna mi sie coraz bardziej zaokraglać brzuszek Jestem ciekawa jak to jest u was?? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
emi.s Re: Majóweczki 2008 29.10.07, 22:57 Witam. Chciałam się dołączyć do Majóweczek 2008.Jestem z Gdańska, to moja druga ciaża-mam córkę z marca 2005 r. W pierwszej ciąży nie miałam okazji uczestniczyć w forum i bardzo tego żałuję.Chętnie podzielę się swoimi doświadczeniami z poprzedniej ciąży i chciałabym dzielić się z Wami obecnymi przeżyciami i po prostu pogadać. Pozdrawiam. emi Odpowiedz Link Zgłoś
anettkka Re: Majóweczki 2008 /badania/... 30.10.07, 06:45 Witajcie wlasnie dzisiaj jestem po wizycie u gina. Odebralam wyniki badan i... prosze Was o pomoc... moze wiecie cos wiecej na ten temat... - robilam badanie na grupe krwi.. - wynik "w badanej surowicy obecne nieregularne przeciwciala reagujace w tescie enzymatycznym. wskazana diagnostyka w Regionalnym Centrum Krwiodawstwa" - dostalam skierowanie na kolejne badanie krwi... co moze byc przyczyna takiego wyniku - lekarz nie wie... byc moze wczesniej przebyta jakas choroba i nie wyleczona.. - toksoplazmoza - zanim zaczelismy starac sie o dziecko.. zrobilam badania wstepne na toxo (wynik - przebyta; lekarz nie kazal nic robic do momentu zajscia w ciaze) obecnie wyglada to tak: toxo IgG - 897,9; toxo IgM - 0,9 Jutro ide na badanie awitnosci. Dzisiaj jestem po usg i tam dla odmiany lekarz stwierdzil, ze moja macica ma ksztalt siodelkowy (czy ktoras z Was tez tak ma???), i prawy jajnik z hypoechogeniczną struktura 37 mm. A poza tym wszystkim dzidzius rosnie (11 tydzien)) i generalnie wszystko w porzadku. (tak przynajmniej mowi lekarz).. a ja zglupialam.. kolejna wizyta za dwa tygodnie.. a ja nie lubie czekac, jak moglybyscie mi pomoc bylabym wdzieczna. Z lekow kazal mi zmienic z prenatalu na materne i magnez dodatkowo do konca ciazy. pozdrawiam An Odpowiedz Link Zgłoś
agnesik190 Re: Majóweczki 2008 31.10.07, 12:47 Hej emi! A ja mam synka z marca 2005. Teraz termin na 14 maja. Odpowiedz Link Zgłoś
arhplus Re: Majóweczki 2008 31.10.07, 15:20 hej, ja jestem po usg genetycznym, odetchnełam z ulgą - NT 1,3 ,przegroda nosowa jest- dzidzia śliczna! termin - 14 maja no i mdłości mijają! pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
piechcia76 Re: 26 maja 2008 31.10.07, 16:31 i ja się dopisuję do tej radosnej listy i to mój termin. Pozdrawiam wszystkie majówki Odpowiedz Link Zgłoś
aga-006 Re: 26 maja 2008 02.11.07, 07:35 a ja mam identyczny termin ))to nasz pierwszy skarb, przeczucia mówią ze dziewczynka ) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
emi.s Re: Majóweczki 2008 31.10.07, 21:48 Hej agnesik! Fajnie! Moja jest z 13-03-2005. Teraz obliczyłam sobie termin na 07 maja, ale to może sie trochę zmienić bo czekam na umówione usg stwierdzające wielkość dzidzi. można powiedzieć ,że "równo idziemy" Pozdrawiam emi Odpowiedz Link Zgłoś
jummymami Re: Majóweczki 2008 01.11.07, 08:51 czesc wam, dopisuje sie do was ; ) mam termin na 17 maja i sa blizniaki w nastepnym tygodniu mam termin na badania genetyczne pozdrawiam ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
zonkastonka Re: Majóweczki 2008 - do emis 02.11.07, 09:48 A w którym tyg. w poprzedniej ciąży miałaś to USG genetyczne? Bo piszesz, że lakerz oglądał serduszko, a mi lekarz powiedział, że serce tak naprawdę można zbadać dopiero koło 16/17 tyg - wtedy widać, czy ma 4 komory itp. Ja idę na to USG w tyg. 12+1 i się zastanawiam czy już aż takie szczegóły będzie widać? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
emi.s Re: Majóweczki 2008 - do emis 03.11.07, 21:56 Pierwsze usg było robione w 20 tygodniu , drugie 30-32 tydzień ale na 100% nie pamiętam czy było to już mówione na tym pierwszym -na pewno w tym drugim .J byłam na tym usg prywatnie u profesora od diagnostyki i terapii prenatalnej. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
jummymami Re: Majóweczki 2008 02.11.07, 19:08 serdecznie dziekuje, wpisalam sie na strone blizniaki ale tam panie bawia sie w dedektywow..lol pozdrawiam i rowniez gratuluje Odpowiedz Link Zgłoś
jummymami Re: Majóweczki 2008 04.11.07, 10:09 Zania 77 dziekuje i tobie rowniez gratuluje jak kazdej innej tutaj pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agnesik190 Re: Majóweczki 2008 02.11.07, 11:43 Emi chciałabyś drugą córeczkę, czy teraz wolałabyś chłopczyka. Mi jest to zupełnie obojętne, ale przeczucia mowią, że bedzie dziewczynka. Zobaczymy! Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
emi.s Re: Majóweczki 2008 03.11.07, 22:08 Agnesik...tak sobie myślę że "dla równowagi" mógłby być chłopczyk ale nie będzie tragedii jak będzie druga dziewczynka-instrukcję obsługi dziewczynki już przerobiłam, więc byłoby może łatwiej. Przeczucie mam takie,że teraz od momentu jak dowiedziałam się że będzie druga dzidzia cały czas myślę o niej jak o chłopczyku, a w pierwszej ciąży na początku nie miałam żadnych odczuć-tak jakby dawałam czas a od 4-miesiąca już intuicja podpowiadała mi że dzidzia jest dziewczynką.Ciekawa jestem sama czy się sprawdzi. A jak u Ciebie? Pozdrawiam emi Odpowiedz Link Zgłoś
hellena Re: Majóweczki 2008 02.11.07, 11:32 Hej! Ja też jestem "Majóweczką" Przewidywany termin 18 maja. W poniedziałek idę na usg genetyczne i zastanawiam się, czy nie będzie to za wcześnie. Ciąża liczona od ostatniej miesiączki będzie wtedy 12t1d, a od zapłodnienia 10t1d. Poza tym mam ciągle mdłości - nie wiem czy to jest w porządku, ale zwykle mam je wieczorem Jak idę spać to mam ogromniastą poduchę, żebym miała głowę wyżej - trochę pomaga Pozdrawiam Wszystkie Majóweczki! Odpowiedz Link Zgłoś
kati792 Czy to szaleństwo???? 02.11.07, 17:27 Szukać na tym etapie ciąży(12tydz)ciuszków na allegro????Nie mogę się powstrzymać i ciągle tam siedze i oglądam!!Nie kupuje nic,bo wydaje mi się,że to za wcześnie,o wiele za wcześnie,ale tak mnie korci!) Wczoraj zamówiłam sobie u przyjaciółki w USA laktator...Ma mi podać dokładną cenę i może się skusze... Odpowiedz Link Zgłoś
hellena Re: Czy to szaleństwo???? 03.11.07, 19:04 Nie martw się. Ja też tak mam Ciągle siedzę i przeglądam allegro, może się na coś skuszę. Za to dzisiaj byłam na normalnych zakupach i kupiłam sobie ciążowe spodnie - bo w normalnych spodniach guziki zaczynają mnie uwierać. Tak się zastanawiam czy to przypadkiem nie za wcześnie na tycie... bo jak tak dalej pójdzie to do maja będę wielorybem. Odpowiedz Link Zgłoś
guska24 Re: Czy to szaleństwo???? 04.11.07, 18:50 Ja na razie nic nie kupuję ale jesli chodzi o te spodnie ciążowe to się nie martw ja też wczoraj kupiłam sobie bo dotychczasowe spodnie się robią przyciasne Mam nadzieję, że za kilka miesięcy nie będzie tak tragicznie z nami pozdrawiam, Guśka Odpowiedz Link Zgłoś
arletha Re: Majóweczki 2008 04.11.07, 18:35 Majówka 3 maj 2008 wita pozostałe majówki To moja pierwsza ciąża i mam podobnie jak hellena - ciągłe mdłości, wieczorem zaczyna się prawdziwy koszmar, też śpię z głową wyżej, bo jak ją za nisko położę, to mogę już lecieć w objęcia kibla. Generalnie często wymiotuję wieczorami, płakać mi się chce, bo schudłam 5 kg a na prawdę nie mam z czego, ostatnie 2 dni już mnie przełyk boli i piecze od wymiotów, a gardło boli jeszcze następnego dnia zaczyna mnie to stresować, ech i w ogóle nie czuję się szczęśliwą, wyczekującą dzidziusia mamą, tylko jakbym była obłożnie chora. Już bym się chciała zacząć cieszyć tą ciążą, a w koło tyle nieprzyjemnych zapachów i same przeciwności (((( Pozdrowienia i mam nadzieję, że większość z Was się czuje wspaniale!!! Odpowiedz Link Zgłoś
papilio.ego Re: Majóweczki 2008 02.11.07, 20:25 no to z forum "kwiecień 2007" przechodzę do Was majówki Odpowiedz Link Zgłoś
zania77 Jak obliczyc termin 03.11.07, 11:29 Ja mam termin na 13go maja ale to ciekawe ze wedlug ostatniej miesiaczki jestem w 14 tyg a wedlug zaplodnienia w 12 tyg a widze ze inne mamy maja pozniej termin w tys samym tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkowska Re: Jak obliczyc termin 03.11.07, 16:14 Ja mam termin 21,22maj i zaczynam 12tydzien wiec chyba sie zgadza z Twoimi terminami Zania77.W ogole to jestem zakrecona z tymi wyliczeniami,z usg mi wychodzi ze ciaza jest o kilka dni mlodsza,co jest malo prawdopodobne bo wiem dokladnie ktorego dnia byly starania,jeden jedyny raz.Czekam z niecierpliwoscia na nastepne usg,a to jeszcze cale 2tyg To bedzie juz pocz.14tyg i powinno byc juz ladnie widac dzidzie,nie fasolke.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
emi.s Re: Jak obliczyc termin 03.11.07, 22:25 Ja też jestem zakręcona jeżeli chodzi o wyznaczenie terminu i nic już nie wiem.We wtorek mam usg w celu określenia wielkości ciąży, według lekarza jest starsza niż obliczona od daty ostatniej miesiączki. Z pierwszym dzieckiem nie było problemu-od daty wyznaczono termin na 14 marca a urodziłam 13 marca. A teraz nie wiem... pozdrawiam emi Odpowiedz Link Zgłoś
jesienna100 Re: Jak obliczyc termin 04.11.07, 11:34 Kati ja juz kupiłam kilkanascie ciuszków takich neutralsow bo nie wiem co bedzie jestem wierząca i nie wierzę w zbobony, tylko dlatego ze kupię ciuszek nic sie nie stanie z moją ciażą Odpowiedz Link Zgłoś
mejbi1 Re: Jak obliczyc termin 07.11.07, 16:44 Agnieszkowska mam prośbę, bo twój przykład to niemal książkowy seksik raz i już fasolka! Gratulacje! A możesz podzielić się ze mną informacjami na temat jak długie miałaś cykle i w którym dniu cyklu był seksik, no i czy wspomagałaś sie czymś? Pozdrawiam i życzę zdrowej i spokojnej ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkowska Re: Jak obliczyc termin 07.11.07, 17:42 Dzieki mejbi1.Masz racje,szybko zaszlam w ciaze.Jestem poprostu bardzo plodna,zawsze bylam.Z pierwszym dzieckiem wpadlismy,wlasciwie do dzis nie wiem jak to sie stalo.Drugie bylo zaplanowane i udalo sie w pierwszym miesiacu.Wtedy cykle mialam bardzo regularne,co 28dni.Seksik byl o ile dobrze pamietam 12dnia i napewno 14-tego,czyli w sama owulacje.Dokladnie wiedzialam ze to owulacja,bol podbrzusza i wiecej sluzu.No i po 9m-cach urodzil sie synek.W tym roku w marcu zaszlam znowu w ciaze,wiem ze tez po jednorazowym przytulaniu ale nie wiem jaki byl to dzien cyklu bo to bylo krotko po odstawieniu synka od piersi i cykle mialam nieregularne.Te ciaze niestety stracilam w maju.W sierpniu postanowilam wznowic starania chociaz szczerze mowiac nie spodziewalam sie ze zajde tak szybko,zwlaszcza po poronieniu.Ostatni okres mialam 15 sierpnia,seksik byl tylko jeden raz 26 sierpnia raniutko,hehe,czyli 12dnia cyklu.Cykle mam napewno 30 dniowe,obserwowalam przez kilka miesiecy.Wiec owulacja powinna byc okolo 16 dnia,czyli w czwartek.I pewnie byla,tylko dziwi mnie troche ze plemniczki tyle wytrwaly,jakies dlugowieczne ma ten moj mazPozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkowska Re: Jak obliczyc termin 07.11.07, 18:11 Maibi1 chce dodac jeszcze ze nie stosowalam zadnych hormonow ani nic innego,nigdy tez nie bralam tabletek antykoncepcyjnych.Nie wiem od czego dokladnie zalezy plodnosc,napewno od kilku skladnikow.Oprocz zdrowego jajeczka musi byc plodny sluz bo bez niego plemniki dlugo nie pozyja.No i rownowaga hormonalna musi byc.Moj maz jest troche przerazony tym ze tak latwo zachodze w ciaze i zapowiedzial juz ze on sie zoperuje bo nasz budzet nie wytrzyma jeszcze piatki dzieci,hihi.Jak dla mnie trojka wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
mejbi1 Re: Jak obliczyc termin 07.11.07, 18:57 bardzo ci dziękuję agnieszkowska za odpowiedź raz jeszcze życzę zdrówka dla ciebie i maleństwa pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zania77 Ile przytylyscie?? 07.11.07, 19:27 Ja 5 kg o boze znow pewnie przytyje ponad 20kg koszmar. Widzialyscie moze Aktorke Milla Jovich (z niebieskiej laguny) przytyla 35 kg szok wiec sie pocieszam ze nie bede jedynym wielorybem pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkowska Re: Jak obliczyc termin 07.11.07, 20:58 Dziekuje,ja tez mam nadzieje ze z dzidzia wszystko w porzadku i urodzi sie zdrowe,ale chyba do konca ciazy bede sie bac i miec watpliwosci.Tak to juz jest po poronieniu,a jeszcze jak sie czlowiek naczyta tu na forum to juz w ogole,sam stres.Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
kusia_bedzie_mama Re: Majóweczki 2008 04.11.07, 15:32 Witam szanowne Koleżanki Podobnie jak Wy, oczekuję maluszka w maju - mój termin to 29 maja 2008 Już nie mogę się doczekać Odpowiedz Link Zgłoś
jummymami Re: Majóweczki 2008 04.11.07, 18:04 jummymami napisała: > gratuluje!! i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
kusia_bedzie_mama Re: Majóweczki 2008 04.11.07, 18:22 Dziękuję powodzenie się przyda!! hi hi - bo bywa ciężko Odpowiedz Link Zgłoś
imogaine Re: Majóweczki 2008 05.11.07, 11:43 Witam po długim weekendzie Nie wiem czy to możliwe ale mam wrażenie jakbym czuła ruchy dzidzi, zwłaszcza gdy spokojnie sobie leżę lub siedzę. To 14 tydzień, pierwszego malucha czułam delikatnie w 15 tyg a wyraźnie w 19 a podobno drugie czuje się wcześniej więc może to możliwe. A Wy też coś czujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
figoglinka Re: Majóweczki 2008 05.11.07, 14:43 Ja też się ponownie witam. Imogaine - czy cos czuję? - tak, ale raczej mdłości, wczoraj po raz pierwszy obawy się ziściły i rzygałam jak kot. Synkowi, którego właśnie usypiałam musiałam powiedzieć, że że mama musi iść zrobić "ble", on to dobrze rozumie, bo sam ostatnio był chory. Na swięta mieliśmy okropne chorowanie w domu - angina z zapaleniem krtani, antybiotyki, gorączka, a potem oczywiście bolący brzuch itp. A dzisiaj do roboty. Koszmar. Jestem zmęczona. Ale mam wrażenie, że mdłości nie tyle przechodzą, co zmieniają się - mdli mnie więcej po kawie, a mniej jak sobie żarcia odmówię. Np. dzisiaj rano po wieczornym rzyganku byłam jak nowo narodzona. Moze zatem niewłaściwa dieta? Ale tak na serio, to myślę, że mozesz czuć te ruchy. Ja ma moje ważne usg w ten czwartek i oczywiście się boję. Tym bardziej, że nasz drugi synek miał poważne wady i zmarł w 15 tygodniu. Oby dobry Bóg dał tym razem dziecku zdrowia. A co do kupowania ubranek - to myślę, że każdy ma prawo pobujać w obłokach i sobie zrobic przyjemność. Piszcie co kupujecie, będzie raźniej tym, które (jeszcze) nie kupują ) Odpowiedz Link Zgłoś
scotiaanka Re: Majóweczki 2008 07.11.07, 22:33 hej. ja też jestem "majóweczką" :o) To pierwszy maluszek, więc wszystko nieznane. chciałam życzyć Figoglince najlepszych z możliwych wiadomości na czwartkowym USG. Niech wszystko się dobrzy ułoży, dzidziuś będzie zdrowy, a Mama szczęśliwa Jestem teraz w Szkocji, a tu do 3 miesiąca ciąża to nie dziecko, więc nie ma żadnej opieki medycznej. Pierwsze USG wraz z pierwszą wizytą można mieć dopiero najwcześniej w 12 tygodniu. Moje będzie w przyszłą środę. A ja już nie mogę czekać, czekam od tak dawna! Nie mogę przestać płakać ze strachu nawet w pracy przy biurku (wiem, wiem, hormony :o) ) Nie mam żadnych wymiotów, ani nawet mdłości, nie tyję ani troszkę, mój brzuszek nie rośnie, jedyne zmiany poza brakiem miesiączki to większe piersi i troszeczkę zmieniony pępek. Tak bardzo bardzo się martwię, że maluszkowi coś się stało, a ja nawet nie mogę się o tym dowiedzieć! ;-((( Liczę każdą długą godzinę do tego USG. Niecierpliwie. Pozdrawiam wszystkie Majóweczki Odpowiedz Link Zgłoś
niki1206 Re: Majóweczki 2008 09.11.07, 17:49 witam sznowne kolezanki oczekujace na maluszki w maju ja mam termin na 28 maja jest to dokladnie 12 tydzien juz nie moge sie doczekac az poczuje swoja dzidzie jak kopie pozdrawiam majoweczki Odpowiedz Link Zgłoś