madzik751 08.11.07, 09:51 moze glupie ale chcialabym wiedziec: ile czasu zyje przecietny plemnik ile kom.jajowa? a ile czasu potrzeba plemnikom na dotarcie do celu/ pozdrawiam i nie smiejcie sie ze mnie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
id.kulka Re: pytanie o czas :) 08.11.07, 10:08 Jeśli dobrze pamiętam (mogę się mylić ) jajeczko żyje około doby. Plemniki po desancie mogą przeżyć ok. 72 godzin, choć podobno zdarzają się więksi twardziele. Ile czasu plemnik zasuwa do celu - nie mam pojęcia, ale chyba dość szybko Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
hem-ina Re: pytanie o czas :) 08.11.07, 10:21 Czytałam ostatnio, że plemnik potrzebuje na przebycie długiej drogi (ok.30m) od 5 do 30min. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: pytanie o czas :) 08.11.07, 10:33 Jajeczko żyje dobę, ale zdolne do zapłodnienia jest przez kilkanaście godzin, potem jego otoczka twardnieje. Plemnik żyje 3 doby, ale zanotowano przypadki 5-6 dniowych McGywerów Im lepszy śluz płodny, tym lepiej plemniki dają sobie radę. Tak więc lepiej próbować przed owulacją Odpowiedz Link Zgłoś