mia007 19.11.07, 22:49 mam cykle 28 dniowe...czy jeszcze jest nadzieja na owulacje w tym cyklu...pocieszcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fruzia27 Re: 13dc a test owu nic nie wykazuje... 20.11.07, 00:08 Ja Ci powiem tak: też miałam cykle 28-29 dniowe, ja w zegarku. Wykorzystałam testy owulacyjne, 4 szt. poczynając od 13 dc. I żaden z nich nie wykazał owulacji. Oprócz tego mierzyłam temperaturę. Wg wykresu temperatur owu była mniej wiecej w tym czasie, w ktorym robiłam testy (owu na podstawie tempek można określić mniej więcej), no i w tych dniach zaszłam w ciążę! Więc moja rada jest taka: wyrzuć testy - niepotrzebny stres (popatrz sama na siebie i mój przykład) i wyrzucone pieniądze. Lepiej się poświęcić i pomierzyć tempki (termometr zawsze tańszy), albo zrobić sobie monitoring. Albo najlepiej w ogóle wyluzować . Ale po moim, jednorazowym wykorzystaniu testów owu, uważam że szkoda na nie kasy. Gdybym się nimi sugrerowała, to nie próbowalibyśmy, musiałabym kupić kolejny zestaw, a i tak pewnie nic z tego by nie wyszło! W niektórych przypadkach podobno się sprawdzają, ale ja tam już z nich korzystać nie będę! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olma1974 Fruzia 20.11.07, 08:28 Możesz powiedzieć jak mierzyć temperaturę. Czy to trzeba przed czy po śnie i gdzie jest najbardziej miarodajna. Długo staram się, w tym m-cu zapisałam się na usg w 9 dc (cykle 27 dniowe). Obserwuję śluz, łykam wiesiołek (to rada z październikowego wątku) no i korzystałam również z testów ovu. Nie było dwóch kresek. Mam już dwójkę dzieci, potem była operacja wyrostka i torbiela na jajniku. Boję się i lekarz też że to może mieć wpływ. Czeka mnie badanie drożności, bolesne więc za wszelką cenę chcę wykorzystać wszyskie możliwe znane cudowne środki wspomagające. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Fruzia 20.11.07, 13:39 Temperaturę mierzysz w ustach lub pochwie codziennie o tej samej porze rano, tuż po przebudzeniu, przed wstaniem z łóżka, 8 min w ustach lub 5 minut w pochwie. Zaczynasz z nowym cyklem, bo pomiary od środka cyklu moga niewiele dać. Temperatury nanosisz na wykres - w necie lub na kartce. Przez wyszukiwarkę znajdź forum Naturalne Planowanie Rodizny - tam są w linkach dokładne informacje i pomoc w interpretacji wykresów. Odpowiedz Link Zgłoś
fruzia27 Re: Fruzia 20.11.07, 14:15 Poprzedniczka dokładnie opisała. Dodam tylko, że najlepiej kupić termometr elektroniczny (najdokładniejszy) np. Microlife (można kupić na Allegro, bo ja wcześniej kupiłam inny i szkoda kasy). Tempkę trzeba mierzyć albo np. 5 minut (zwykły termometr) albo do momentu zapikania (elektroniczny). Ale trzeba tego przestrzegać - 5 min, a nie 4 lub 6 bo pomiary mogą sie różnić i albo do momentu pikania, albo np 3 min. przy termometrze elektronicznym. Niby drobne różnice, ale mogą mieć znaczenie. Wykresy znajdziesz na forum NPR (są linki), tzn. druki wykresów, chyba że wolisz wpisywać do netu. A i trzeba spać min. 3 godziny zanim się zmierzy tempkę. Ja robię tak, że nastwiam budzik na 7, mierzę i jeszcze pół godziny śpię . Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
zabcia35 Re: Fruzia 20.11.07, 14:45 Kochana spokojnie! Jutro albo jeszcze dziś wieczorem możesz mieć 2 krechy.Widać tym razem będzie ovu póxniej niż zwykle Cyklu bezowulacyjnego nawet nie bierz pod uwage by nie wywołać wilka z lasuJestem z Tobą! Odpowiedz Link Zgłoś