agis78 14.01.08, 14:44 Mam wizyte w czwartek u dentysty a jestem na samym poczatku ciazy. Nie chce powiedziec jeszcze lekarce bo to sasiadka rodzicow i im powie, a oni jeszcze nie wiedza. Czy ona bez wiedzy moze mi bezpiecznie leczyc zab? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: dentysta! czy mozna? 14.01.08, 15:00 lEPIEJ powiedz! A skoro to sąsaidka poproś o dyskrecję i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
eve_23 Re: dentysta! czy mozna? 14.01.08, 15:03 Absolutnie musisz powiedziec, w zależności co bedziesz miała robione, stomatolog musi wiedziec o twojej ciaży nawet jesli jest to poczatek, zreszta tym bardziej. Chociażby dlatego, że w razie czego dostaniesz specjalne znieczulenie, w razie borowania lub wyrywania. Ja miałam przeprowadzony zabieg chirurgicznego usunięcia zęba dokładnie ósemki, moj dentysta do którego zwykle jeżdze nie podjął się tego, zajął sie mną chirurg z 25 letnim stażem, oczywście potraktował inaczej niż innego pacejnta. Z kolei z bólem zeba tez nie mozesz chodzic, wszelkie stany zapalne należy usuwać w kazdym momencie ciązy, bo stanowią zagrożenie dla płodu. Rada idz do innego stomatologa, jesli chcesz dochować tajemnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: dentysta! czy mozna? 14.01.08, 15:04 Stomatolog jest lekarzem i obowiązuje go tajemnica lekarska. Jeśli uważasz, ze sąsiadka mogłaby mimo wszystko pobiec do Twoich rodziców z gratulacjami, po prostu poproś ją o dyskrecję. U mnie było podobnie - aż głupio przyznać, ale o ciąży pierwsza dowiedziała się moja prof. endokrynolog (znajoma rodziców), bo dzwoniłam do niej w związku z leczeniem tarczycy i dla dobra dziecka musiałam od razu ją poinformować. Mąż dowiedział się następnego dnia rano (miałam nocny dyżur), nie chciałam informować go telefonicznie Odpowiedz Link Zgłoś
vivianna_82 Re: dentysta! czy mozna? 14.01.08, 17:24 jeśli chodzi o kwestie dyskrecji, to wydaje mi się, że jest ona do przejścia - jeśli uważasz, że nie - idź do innego denttysty! co do samej wizyty na pewno musisz powiedziec o ciąży!!! chociaż moja dentystka mówiła mi, że znieczulenia miejscowe są bezpieczne, to jednak lepiej, żeby wiedziała... ja swojej powiedziałam że staramy się o dziecko. Problem był z rentgenem jednego zęba, ale zrobilam go wtedy kiedy miałam ewność że nie jestem w ciązy. Teraz jestem w 23dc, czyli oczekiwanie na efekty kolejych starań, o czym denstystka wie i równocześnie jestem w trakcie leczenia kanałowego. Jakby nie było - wizyt u dentysty nie nalezy odkładac, bo psujące się zęby są źródłem bakteri... a to moze być dla dziecka bardziej niebezpieczne niż samo leczenie...poza tm w czasie ciązy łatwiej też psują się zęby, wiec lepiej startowac z wyleczonymi )) Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Powiedzieć trzeba 14.01.08, 17:54 Choćby dlatego, że nie truje się zębów w ciąży - oraz nie wyrywa się, jeśli nie ma bezwzględnej konieczności - w I trymestrze. I pewnie dotyczy jeszcze innych, być może mniej powszechnych zabiegów (np mój dentysta ostatnio bez pytania pokrył mi zęby fluorem - a tego w ciąży robić się nie powinno - z tym, że ja jeszcze w ciąży nie byłam). Odpowiedz Link Zgłoś
vivianna_82 Re: Powiedzieć trzeba 14.01.08, 19:48 nglka - zmartwiłaś mnie tym truciem zębów... ja mówiłam dentystce że staramy się o dziecko i wtedy byliśmy na takim etapie, że akurat czekaliśmy na wyniki pierwszych starań... i poruszona była tylko kwestia rentgena - zże jak się okaze ze nie jestem, to mam zrobic zdjecie, a jak by byla, to leczenie by bylo bez zdjecia... i dzisiaj drugi raz mi juz trutke zalozyla na zeba...a teraz czkamy na wyniki drugich staran.... skoro rozmawialam znia o potencajalnej ciazy, to chyba nie trulaby mi gdyby byly jakies przeciwskazania? Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: Powiedzieć trzeba 14.01.08, 20:03 www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?t=6246 Powiem od siebie, że siostra była u dentystki w początkach ciąży - gdy lekarz dowiedziała się, że siostra może być w ciąży - nie zdecydowała się na trucie zęba. Nie wiem czym kierowała się Twoja pani dr, może są różne trutki? A może "zdania są podzielone"? Odpowiedz Link Zgłoś
agis78 Re: Powiedzieć trzeba 16.01.08, 10:13 Dzieki Wam Kochane! Wlasciwie nic mi nie dolega, chcialam sie tylko zorientowac czy i jak bede miala leczone zeby. Wiec chyba przeloze wizyte. Oczywiscie nikt oprocz was o ciazy nie wie, wiec gdy wroce od gina to zaczne mowic. Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś