Dodaj do ulubionych

dentysta! czy mozna?

14.01.08, 14:44
Mam wizyte w czwartek u dentysty a jestem na samym poczatku ciazy.
Nie chce powiedziec jeszcze lekarce bo to sasiadka rodzicow i im
powie, a oni jeszcze nie wiedza. Czy ona bez wiedzy moze mi
bezpiecznie leczyc zab?
Obserwuj wątek
    • marghot Re: dentysta! czy mozna? 14.01.08, 15:00
      lEPIEJ powiedz!
      A skoro to sąsaidka poproś o dyskrecję i tyle smile
    • eve_23 Re: dentysta! czy mozna? 14.01.08, 15:03
      Absolutnie musisz powiedziec, w zależności co bedziesz miała
      robione, stomatolog musi wiedziec o twojej ciaży nawet jesli jest to
      poczatek, zreszta tym bardziej. Chociażby dlatego, że w razie czego
      dostaniesz specjalne znieczulenie, w razie borowania lub wyrywania.
      Ja miałam przeprowadzony zabieg chirurgicznego usunięcia zęba
      dokładnie ósemki, moj dentysta do którego zwykle jeżdze nie podjął
      się tego, zajął sie mną chirurg z 25 letnim stażem, oczywście
      potraktował inaczej niż innego pacejnta. Z kolei z bólem zeba tez
      nie mozesz chodzic, wszelkie stany zapalne należy usuwać w kazdym
      momencie ciązy, bo stanowią zagrożenie dla płodu.
      Rada idz do innego stomatologa, jesli chcesz dochować tajemnicy.
    • memphis90 Re: dentysta! czy mozna? 14.01.08, 15:04
      Stomatolog jest lekarzem i obowiązuje go tajemnica lekarska. Jeśli uważasz, ze
      sąsiadka mogłaby mimo wszystko pobiec do Twoich rodziców z gratulacjami, po
      prostu poproś ją o dyskrecję. U mnie było podobnie - aż głupio przyznać, ale o
      ciąży pierwsza dowiedziała się moja prof. endokrynolog (znajoma rodziców), bo
      dzwoniłam do niej w związku z leczeniem tarczycy i dla dobra dziecka musiałam od
      razu ją poinformować. Mąż dowiedział się następnego dnia rano (miałam nocny
      dyżur), nie chciałam informować go telefonicznie big_grin
      • vivianna_82 Re: dentysta! czy mozna? 14.01.08, 17:24
        jeśli chodzi o kwestie dyskrecji, to wydaje mi się, że jest ona do przejścia -
        jeśli uważasz, że nie - idź do innego denttysty!
        co do samej wizyty na pewno musisz powiedziec o ciąży!!!
        chociaż moja dentystka mówiła mi, że znieczulenia miejscowe są bezpieczne, to
        jednak lepiej, żeby wiedziała... ja swojej powiedziałam że staramy się o
        dziecko. Problem był z rentgenem jednego zęba, ale zrobilam go wtedy kiedy
        miałam ewność że nie jestem w ciązy. Teraz jestem w 23dc, czyli oczekiwanie na
        efekty kolejych starań, o czym denstystka wie i równocześnie jestem w trakcie
        leczenia kanałowego. Jakby nie było - wizyt u dentysty nie nalezy odkładac, bo
        psujące się zęby są źródłem bakteri... a to moze być dla dziecka bardziej
        niebezpieczne niż samo leczenie...poza tm w czasie ciązy łatwiej też psują się
        zęby, wiec lepiej startowac z wyleczonymi smile))
        • nglka Powiedzieć trzeba 14.01.08, 17:54
          Choćby dlatego, że nie truje się zębów w ciąży - oraz nie wyrywa się, jeśli nie
          ma bezwzględnej konieczności - w I trymestrze. I pewnie dotyczy jeszcze innych,
          być może mniej powszechnych zabiegów (np mój dentysta ostatnio bez pytania
          pokrył mi zęby fluorem - a tego w ciąży robić się nie powinno - z tym, że ja
          jeszcze w ciąży nie byłam).
          • vivianna_82 Re: Powiedzieć trzeba 14.01.08, 19:48
            nglka - zmartwiłaś mnie tym truciem zębów...
            ja mówiłam dentystce że staramy się o dziecko i wtedy byliśmy na takim etapie,
            że akurat czekaliśmy na wyniki pierwszych starań... i poruszona była tylko
            kwestia rentgena - zże jak się okaze ze nie jestem, to mam zrobic zdjecie, a jak
            by byla, to leczenie by bylo bez zdjecia...
            i dzisiaj drugi raz mi juz trutke zalozyla na zeba...a teraz czkamy na wyniki
            drugich staran.... skoro rozmawialam znia o potencajalnej ciazy, to chyba nie
            trulaby mi gdyby byly jakies przeciwskazania?
            • nglka Re: Powiedzieć trzeba 14.01.08, 20:03
              www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?t=6246
              Powiem od siebie, że siostra była u dentystki w początkach ciąży - gdy lekarz
              dowiedziała się, że siostra może być w ciąży - nie zdecydowała się na trucie
              zęba. Nie wiem czym kierowała się Twoja pani dr, może są różne trutki? A może
              "zdania są podzielone"?
              • agis78 Re: Powiedzieć trzeba 16.01.08, 10:13
                Dzieki Wam Kochane! Wlasciwie nic mi nie dolega, chcialam sie tylko
                zorientowac czy i jak bede miala leczone zeby. Wiec chyba przeloze
                wizyte. Oczywiscie nikt oprocz was o ciazy nie wie, wiec gdy wroce
                od gina to zaczne mowic. Dzieki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka