dzastina2 06.09.08, 21:58 Chętnie nawiążę kontakt z takimi mamami ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorota35_72 Re: Mamy w ciąży mające 35 lat lub starsze ... 06.09.08, 22:06 Witam, mam 36 lat i jestem w 18 tygodniu ciązy. To moja piąta ciąża, poprzednie cztery niestety straciłam. Wierzę, że tym razem się uda. pozdrawiam serdecznie. dorota Odpowiedz Link Zgłoś
pjubella Re: Mamy w ciąży mające 35 lat lub starsze ... 06.09.08, 23:43 Niedługo będą moje 35 urodziny - jestem w 23 tygodniu swojej pierwszej ciąży - póki co, wszystko jest w porządku. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mama38 Re: Mamy w ciąży mające 35 lat lub starsze ... 07.09.08, 08:00 Witaj Mam 41 lat to moja 6 ciąża. Mam jednego 19-letniego syna. Jestem w 23 tc i teraz spodziewam sie córeczki. Do tej pory mialam ciążę pozamaciczną, przedwczesny poród i dwa poronienia. W tej chwili czuje sie nieźle i malutka rośnie prawidłowo. Odpowiedz Link Zgłoś
truskawkowa123 Re: Mamy w ciąży mające 35 lat lub starsze ... 07.09.08, 10:35 Witajcie Mam 35 lat i jestem w drugiej ciązy w 18 tygodniu. Moje pierwsze dziecko ma już prawie pięć lat. Teraz czekamy na rodzeństwo dla niego. Pozdrawiam wszystkie mamy Odpowiedz Link Zgłoś
tamcia35 Re: Mamy w ciąży mające 35 lat lub starsze ... 07.09.08, 11:08 Witam serdecznie!Ogromnie się cieszę ze powstał taki wątek na forum.Mam 35 lat,jestem w 6 ciąży.Pierwszą poroniłam samoistnie,potem w odstępach 3 letnich urodziłam trzech synów którzy teraz mają 9,12 i 15 lat.W zeszłym roku jesienią usunięto mi obumarłą ciążę,ale się nie poddaliśmy.Za dwa miesiące mam nadzieję powitać na tym świecie naszą cudowną kruszynkę,córeczkę Zuzię.Bardzo gorąco pozdrawiam wszystkie mamusie! Odpowiedz Link Zgłoś
yellow.pen Re: Mamy w ciąży mające 35 lat lub starsze ... 07.09.08, 12:51 Witam wszystkie przyszle mamy. Mam 39 lat i to juz 37tc. Na razie wszystko dobrze. To moja trzecia ciaża, druga stracilam w 7tc, duzy syn czeka na braciszka) Odpowiedz Link Zgłoś
annak.72 Re: Mamy w ciąży mające 35 lat lub starsze ... 08.09.08, 21:22 Witajcie. Mam 36 lat, 31 tydz. chyba-bo trochę się pogubiłam-muszę policzyć termin mam na 18 listopada. Mam 2 dzieci. Jak na razie wszystko ok. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
carlos73 Re: Mamy w ciąży mające 35 lat lub starsze ... 08.09.08, 21:33 Mam 35 lat. jestem w 6 tygodniu trzeciej ciąży. Dwie poprzednie skończyły się poronieniem w 12 i w 8 tygodniu.Pozdrawiam wszystkie mamy 35+ Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka203 Re: Mamy w ciąży mające 35 lat lub starsze ... 08.09.08, 21:49 Witam mam 37 lat i jestem w drugiej ciąży. Dwa lata temu straciłam dzidziusia w 13tygodniu, ale teraz jestem już po USG genetycznym dzisiaj i wszytsko jest dobrze)) zaczyna się 13 tydzień. Trzymam kciuki za wszystkie mamy)))) Odpowiedz Link Zgłoś
absit Re: Mamy w ciąży mające 35 lat lub starsze ... 08.09.08, 21:52 38 lat - trzecia ciąża Odpowiedz Link Zgłoś
jozefina.1 Re: Mamy w ciąży mające 35 lat lub starsze ... 09.09.08, 09:01 Witajcie, mam prawie 36 lat, 9 letniego cudownego syna i jestem w 7tc - maleńswo ma 8mm To moja trzecia ciąża. Pierwszą straciłam 14 lat temu, owocem drugiej - długo wyczekiwanej- jest mój syn, a teraz pełna obaw czekam na drugiego dzidziusia. Pełna obaw, bo mam bóle brzucha i niewielkie plamienia. Jestem na L4, biorę wspomagacze - Duphaston i Luteinę. Obawiam się, że to (niestety) mój wiek ma taki wpływ na moje nienajlepsze samopoczucie i te inne niedogodności. Pozdrawiam wszystkie mamy "dojrzalsze wiekiem" czyli 35+. Mam nadzieję, że nam sie uda Odpowiedz Link Zgłoś
do-a1 Re: Mamy w ciąży mające 35 lat lub starsze ... 09.09.08, 18:57 Mam 35 lat.To moja 3 ciąża.Druga ciąża obumarła w 9 tyg. teraz prawie 35 tc.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
matka.kobitka Re: Mamy w ciąży mające 35 lat lub starsze ... 09.09.08, 20:54 Witam, mam 35 lat, dwójkę dzieci i jestem w 31 tygodniu. Termin cc mam na 4 listopada. Odpowiedz Link Zgłoś
marrea11 Pytanie do Was odnosnie badan 10.09.08, 09:14 mam 38 lat, naczytalam i nasluchalam sie o niedokladnosci wynikow badan testu Pappa, najczesciej wychodza zle, wiec z niego zrezygnowalam, zrobilam natomiast usg z pomiarami kosci nosowej i przeziernosci, uspokoilam sie, bo wszytsko wyglada na super w porzadku, czy robic jeszcze te wszytskie testy z krwi? czy ktoras z Was tez poprzestala tylko na usg w 12tym tygodniu, moje kolezanki po testach krwi byly zalamane, bo wyszly bardzo zle, ale okazalo sie na usg , ze wszystko w porzadku, lekarz gdy zapytalam co proponuje ( dodam, ze mieszkam w niemczech) poradzil, ze zrobi najpierw pomiary na usg i jesli zobaczy cos niepokjacego, to wtedy skieruje mnie na reszte badan z krwi, mam sama zdecydowac, tylko, ze te badania kosztuja tu krocie..ech... Odpowiedz Link Zgłoś
tamcia35 Re: Pytanie do Was odnosnie badan 10.09.08, 10:56 U mnie to było o tyle prostrze że około 12 tygodnia każda ciężarna z naszego rejonu ma bezpłatne badania w kierunku wad płodu.Dotyczy to wszystkich kobiet bez względu na wiek .Miałam usg genetyczne,mnóstwo badań z krwi,wymaz z pochwy,(inne niż cytologia),badania na toxoplazmozę i inne choróbska,potem około 20 tygodnia powtórka niektórych z nich(tych z krwi),teraz pod koniec ciąży jeszcze mam mieć na nosicielstwo paciorkowca.Wszystkie te badania nie są obowiązkowe ale nasz szpital jest w tak zwanym "Programie norweskim" i stąd ta dostępność do darmowych badań.Niestety nie wszędzie to jest możliwe do zrobienia bezpłatnie.U mnie wszystkie dotychczasowe badania wyszły dobrze,czego i Wam życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia0606 Re: Pytanie do Was odnosnie badan 10.09.08, 13:07 Czesc mam 37 i spodziewamy sie 3 coreczki. Starsze maja 13 i 8 lat. jestem w 28 tyg. cc zaplanowane na 25 listopada; Pozdrawiam wszystkie mamusie Odpowiedz Link Zgłoś
matka.kobitka Re: Pytanie do Was odnosnie badan 10.09.08, 20:18 Teoretycznie mogłam skorzystać z bezpłatnych badań, ale doszłam do wniosku, że nawet jeśli dziecko będzie chore, to i tak je urodzę, więc np. wynik testu Pappa nie miałby na nic wpływu. A inne badania zawsze niosą ryzyko poronienia i robiłabym je tylko w wypadku gdyby USG wykazało jakieś wątpliwość. Miałam więc robione bardzo dokładne USG w 12 i 22 tygodniu, a ich wyniki były bardzo dobre. Po co więc niepotrzebnie ryzykować? Odpowiedz Link Zgłoś
janana Re: Pytanie do Was odnosnie badan 10.09.08, 22:40 A ja mam 39 lat, dwoje dzieci 7 i 4 lata i oczekujemy za trzy miesiące następnego. Gdy robiłam USG w 12 tyg., wyszło OK, i zapytałam o Pappa, lekarz powiedział, że z racji wieku czynnik prawdopodobieństwa wad jest wysoki i nie ma sensu robić Pappa, bo wraz ze wiekiem matki traci na wiarygodności, i doradził albo amniopunkcję albo nic. I zrobiłam amnio i jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
zosielec 35+ 11.09.08, 20:26 Mam skonczone 35 lat, w domu dwie córki 6 i 4 latka, i jestem w 18 tygodniu ciąży nr 3. Pracuję i mam nadzieję , że wszystko będzie ok. Choć moja gin wysłała mnie od razu na usg genetyczne itp twierdząc , że to już "taki wiek"... nie wykłócam się z nią a swoje wiem, że ani mój wiek ani kondycja nie są jakieś nietypowe a raczej coraz bardziej powszechne. Pozdrawiam wszystkie "nastoletnie inaczej" mamy i życzę udanych rozwiązan Odpowiedz Link Zgłoś
mawta Re: 35+ 11.09.08, 22:09 39 lat i druga ciąża. Pierwsza też późno - synka urodziłam w wieku 35 lat. Teraz 24 tydzień, córeczka może się pojawić na moje 40ste urodziny Robiłam amniopunkcję - wyniki prawidłowe. A więc wszystko ok - jednak moja obserwacja jest taka, że organizm już nie ten co kiedyś i dosyć słabo tę ciążę noszę. Ewidentnie kwestia wieku w moim przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
peliza17 Re: 35+ 15.09.08, 13:16 W październiku skończę 35 lat,to moja IV ciąża/5letni synek,pozamaciczna i obsoleta w 24tyg/Teraz jestem w 19tyg+6dni zagrożonej ciąży,mam polipa doczesnowego w kanale szyjki,niedoczynną tarczycę i wielki uraz psychiczny po zeszłorocznych stratach/Za tydzień usg połówkowe,poprzednie genetyczne w 12tyg.OK,test podwójny również.Płeć nieznana ale każda zdrowa,donoszona,pożądana!!! Odpowiedz Link Zgłoś