Dodaj do ulubionych

Ciąża i zagrożenia

13.10.03, 11:51
Mam 26 lat i najprawdopodobniej jestem w 5 tygodniu ciąży. Czy ginekolog może
już coś stwierdzić? czy jeszcze za wcześnie?
I jeśli usunełam w wieku 23 lat ciąże i teraz kiedy pracuje przy komputerze
to czy mogę byc bardziej narażona na poronienie??
Obserwuj wątek
    • katka74 Re: Ciąża i zagrożenia 13.10.03, 12:00
      Ginekolog jak najbardziej, podczas badania stwierdzi, czy jesteś w ciąży czy
      nie. Ja też pojawiłam sie u niego właśnie w 5 tygodniu. Co do usunięcia ciązy,
      to napewno Cie o to zapyta. Przypuszczam, że może mieć to jakieś znaczenie dla
      przebiegu ciąży, ale to juz on bęzie wiedział na pewno. Co do komputera, to tez
      miałam obawy, bo moja praca głównie na tym polega, ale lekarka uspokoiła mnie,
      że nie ma żadnych dowodów na zły wpływ kompa na ciąże, należy tylko robić sobie
      przerwy w ciągu dnia. Obecnie jestem w 19 tygodniu i póki co jest ok-czego i
      Tobie życzę.
      Pozdrawiam, Katka
      • matylda26 Re: Ciąża i zagrożenia 13.10.03, 16:34
        dzieki bardzo za odpowiedz i pozdrawiam smile
      • madziki Re: Ciąża i zagrożenia 14.10.03, 07:09
        Co do komputera to są różne opinie, wszystko zalezy od lekarza. Ponieważ jestem
        informatykiem, moja praca polega na siedzeniu 8 godzin przy komputerze non-
        stop. Wczoraj wysłuchałam wykład mojej ginki na ten temat. Powiedziała, że w
        pierwszym trymestrze powinno się bardzo uważać i ograniczyć czas spędzony przed
        monitorem do 3-4 godzin. Kazała mi porozmawiać z szefem czy jest to możliwe, a
        jeśli nie kazała dzwonić i natychmiast da mi dłuższe zwolnienie. U mnie właśnie
        zaczął się 10 tydzień od OM.
        Tak więc dzisiaj czeka mnie rozmowa..... A dodam, że nie było mnie w pracy 3
        tygodnie (wyjazd na 2 tygodnie i wcześniej byłam chora tydzień na zwolnieniu).
        Wiem, że niektóre dziewczyny od razu biorą zwolnienie, inne zaś nie zważając na
        komputery pracują prawie do końca i rodzą zdrowe dzieci.

Pozdrawiam,
        MAGDA i krokodylek (15.05.2004)
        • michalinkaa Re: Ciąża i zagrożenia 23.10.03, 15:49
          Cześć,
          ja a'prpos tych przerw, czy wystarczy tylko wyłączyć monitor czy też trzeba
          całego kompa - musze pracowac przed komputerem ale na czas przewracania
          papierków mogłabym cykać monitor
          pozdrawiam wszystkie mamy
          • majcia74 Re: Ciąża i zagrożenia 23.10.03, 16:48
            Cześć smile
            Jestem w 28 tyg. ciąży i moja praca to też komputerek. Szkodliwe jest nie tyle
            działanie kompa czy monitora /kiedyś tak było - lata temu/, a pozostawanie w
            bezruchu siedząc przed nim. Ja robiłam sobie na początku takie przerwy co około
            pół godzinki czy godzinkę i poprostu trochę w tym czasie chodziłam po
            domu /pracuję w domku/ robiłam różne drobne prace fizyczne żeby rozruszać
            troszkę organizm. Jezeli lekarz ci nie zabroni to w takich przerwach możesz np.
            wykonać kilka lekkich ćwiczeń. Chodzi o ukrwienie organizmu i uchronienie się
            od niebezpieczeństw typu zatory żylne czy nieprawidłowe funkcjonowanie łożyska
            poprzez niedokrwienie pewnych okolic.
            Jeżeli dok zabroni ćwiczeń to w przerwach sobie pochodź albo poleż z nóżkami
            wysoko.

Pozdrawiam
            Maja i groszek /28tyg./

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka