orginka Re: Kawa w ciazy 23.10.08, 12:22 ja na początku zrezygnowałam zupełnie ale teraz w ciągu dnia zdarza mi się wypić kubek kawy rozpuszczalnej z saszetki (sama nie wiem czy to w ogóle zawiera kofeinę). Ponoć można sobie pozwolić nawet na 4 filiżanki dziennie. Nie pamiętam jaka dokładnie jest dozwolona dawka w miligramach. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: Kawa w ciazy 23.10.08, 12:46 Piłam całą ciążę, 2 kubki dziennie. Przestałam kilka dni przed porodem, kiedy moje ciśnienie przekroczyło wartości 80/120. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Kawa w ciazy 23.10.08, 19:15 Można, można, można! Do 3 filizanek dziennie. W zaden sposób nie szkodzi płodowi, więc bez obaw. Odpowiedz Link Zgłoś
beatazet Re: Kawa w ciazy 23.10.08, 21:56 Piję, 1-2 filiżanki rozpuszczalnej z cukrem. Nie piłam tylko w pierwszych tygodniach gdy miałam mdłości. Odpowiedz Link Zgłoś
ann.ia Re: Kawa w ciazy 28.10.08, 22:25 ja gdy w piatym tyg potwierdzilam ciaze u gina tak odstawilam kawe,teraz jestem w 37 i ani razu nie pilam. Odpowiedz Link Zgłoś
basik25 Re: Kawa w ciazy 29.10.08, 07:45 Ja piłam na początku, ale bardzo byłam po kawie roztrzęsiona, więc przerzuciłam się na kawę Inkę, do tego mleko i smakuje jak rozpuszczalna mlekiem. Pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
krynia2410 Re: Kawa w ciazy 29.10.08, 07:47 Ja w pierwszej ciąży odstawiłam całkowicie kawę, mimo że byłam strasznym kawoszem potrafiłam wypić 1,5 litra kawy dziennie. Teraz jestem w 21 tygodniu ciąży i piję 1 góra 2 filiżanki kawy rozpuszczalnej z mlekiem. Jakoś nie potrafię się powstrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
marrea11 slucham organizmu 29.10.08, 10:17 skoro kawy nie odrzucil, a kategorycznie odrzucil piwo, jogurty, wczesniej herbate, slodycze... to znaczy, ze tych produktow nie powinnam w siebie wlewac i wkladac, a wszytsko inne, na co moj madry otganizm ma ochote jem i pije, kawa jedna dziennie, czasem dwie jesli mam ochote, cisnienie mam w normie, czasem dosc niskie, wiec kawa ni zlego nie wyrzadza, zreszta wladowanie w siebie batonika czekoladowego i myslenie, ze w koncu kawy nie wypilam, wiec zrobilam dobrze coazy, to jest dopiero pomylka. Odpowiedz Link Zgłoś
ula243 Re: Kawa w ciazy 29.10.08, 10:55 hej. mnie w pierwszych 3 miesiacach zupelnie odrzucilo od kawy(zreszta jak od wszystkiego),choc pilam po dwa kubki kawy dzienie.No i dziwilam sie jak lekarz kazal mi pic rano kawe z mlekiem:/. mimo tego niepilam zeby niezaszkodzic dziecku.A teraz jakis ponad tydzien temu zaliczalam dwa powazne zaslabniecia na zakupach-akurat jak pojechalam na nie samaciemno przed oczami,strasznie goraco,no i brak sily zeby wypowiedziec choc slowo,tak sie wystraszylam ze polecialam do mojego gin.,on mnie wyslal do internisty,przeszlam wszystkie badania-ekg,krwi,no i bardzo dziwne badanie -badanie cisnienia krwi na stojaco co 1min.12 razy-no i sie okazalo ze moje cisnienie "najwyzsze"to80/60 a tak to 70/50,lekarz przepisal mi jakies tam tabletki,ale ich niebiore-boje sie o dzidzie zeby mu niezaszkodzily-no i powiedzial ze mam pic rano wlasnie filizanke kawy,wiec robie to drugie i mimo ze mi dalej nie smakuje,to jem do niej ciasteczka korzene,oczywiscie w rozsadnych ilosciach.A co do kawy to jak pisza ze mozna wypic 2-3filizanki kawy,to chodzi o FILIZANKI a nie kubki.No i pozniej trzeba uwazac zeby niespozywac napoi i pokarmow zawierajacych kofeine.To wiem od mojego lekarza i z ksiazek itd. Odpowiedz Link Zgłoś
zmyrena Re: Kawa w ciazy 29.10.08, 12:21 Ula - skoro lekarz przepisał tabletki, to na pewno są bezpieczne dla dziecka! Myślę, że o wiele bardziej narażasz je, gdy ich nie bierzesz - możesz upaść w trakcie zasłabnięcia! Ja na Twoim miejscu zaufałabym lekarzowi. W 16 tyg miałam zapalenie zatok, lekarz przepisał antybiotyk, też się trochę bałam, ale wzięłam. I bardzo dobrze, bo infekcja minęła bez szkody dla dziecka, a bez antybiotyku mogłaby potrwać nawet 6 tyg i osłabić mój organizm. Bardzo lubiłam kawę, piłam 3 kubki dziennie, ale w początkowych tygodniach przestała mi smakować! Podobał mi się zapach, czułam potrzebę wypicia kawy, a nie przechodziła mi przez gardło! I tak zostało do dziś. Piję sobie kawę zbożową, czasem Mokate cappuccino. Organizm sam dał znak, że nie chce kofeiny Odpowiedz Link Zgłoś
ula243 hej zmyrena. 29.10.08, 12:52 Dzieki za troske,to naprawde bardzo mileAle to jest tak ze:po pierwsze-pare dni wczesniej przestalam brac antybiotyki bo mialam bakterie Chlamydia.Po drugie bo:te tabletki ktore mi przepisal internista chce najpierw pokazac mojemu ginekologowi.Po trzecie:one sa na to zebym mogla byc troche bardziej -niewiem jak to napisac-powiedzmy fit,nie taka spiaca.Pozatym te slabosci zlapaly mnie w Lidlu i Realu,gdzie bylo duszno i smierdzaco-a ja bardzo dobrze wietrze swoje mieszkanie-a na zakupy tez sie znalazl sposob,jezdze w soboty jak moj maz ma wolnne.No i od tamtej pory jest wszystko ok.Pozdrawiam Cie cieplutko. Odpowiedz Link Zgłoś
emi-82 Re: Kawa w ciazy 29.10.08, 14:00 Mnie zupelnie odrzucilo, a ja uwiebialam taka zwykla parzona i to dosc mocna i gorzka ach ten zapach teraz nie moge scierpiec ani zapachu ani smaku.. rozpuszcalnej w pracy tez nie moge scierpiec.. Kolega, ktory dpije duzo kawy dostal ode mnie zamykany kubek, zeby nie rozsiewac zapachu w biurze Odpowiedz Link Zgłoś